Mittwoch, 18. Oktober 2006

Η 16 Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη μας

Στοιχεία για την πείνα.

1. Σήμερα, στον 21ο αιώνα περί τα 1.300.000.000 ανθρώπινα όντα ζουν στην απόλυτη φτώχεια στον πλανήτη ΜΑΣ. Σχεδόν οι μισοί απ αυτούς υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 40 εκατομμύρια από υποσιτισμό. Περισσότερα από τα μισά είναι παιδιά.
2. Κάθε μέρα πεθαίνουν 24.000 άτομα από πείνα ή από αρρώστιες που συνοδεύουν την πείνα. Τρία τέταρτα αυτού του αριθμού είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.
3. 10% των παιδιών των υπανάπτυξη χωρών πεθαίνουν σε ηλικία κάτω των 5 ετών.
4. Ο υποσιτισμός δεν προκαλεί μόνο θάνατο, αλλά τύφλωση, απάθεια και στασιμότητα στην ανάπτυξη, πνευματική και σωματική. Υποσιτισμένα άτομα δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν και τις πιο απλοϊκές πράξεις.
5. Περί τα 800 εκατομμύρια άτομα υποσιτίζονται, περίπου 100 φορές περισσότερα από αυτά που πεθαίνουν ετησίως.
Μερικές φορές χρειάζονται λίγα πράγματα για να καταπολεμηθεί αυτή η τραγικότητα. Πρόσβαση καταρχήν σε πόσιμο νερό και ουσιώδεις επεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Αλλά κυρίως χρειάζεται η θέληση των πλούσιων χωρών, δηλαδή των χωρών που ζούμε και εμείς.

8 Kommentare:

  1. Πάντα κάιριος ο λόγος σου και τα στοιχεία που δίνεις....

    Σου σφίγγω για άλλη μια φορά το χέρι...


    Βολκώφ

    AntwortenLöschen
  2. Γειά σου φίλε θεοδώση, χαίρομαι που σε προβληματίζουν τα κείμενα αυτά. Μέσα στην καθημερινότητα μας, ξεχνάμε πόσο σκληρή και απάνθρωπη είναι η ζωή λίγο πιο μακρυά από μας.

    AntwortenLöschen
  3. Καλημέρα.
    Μην το λες angeta... Η ζωή είναι απάνθρωπη κι εδώ, δίπλα μας. Στο κυριακάτικο ΕΘΝΟΣ διάβασα για ένα σκάνδαλο σιτηρών (αξίας 500 εκ. ευρο) που προορίζονταν για φτωχά κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Στην ίδια εφημερίδα μαθαίνουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια απειλούνατι με εξαφάνιση 6500 είδη ζωής στον πλανήτη.
    Το κακό είναι ότι προβληματίζονται πάντα αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για όλα αυτά. Οι υπόλοιποι κάνουν μπίζνες.

    AntwortenLöschen
  4. Γειά σου simon,
    Υπάρχουν δύο προτάσεις για να περιγράψεις την κατάσταση
    Α. Πεθαίνουν δισεκατομμύρια ανθρώπινα όντα και εξαφανίζονται μερικές χιλιάδες είδη, ενώ κάποιοι μόνο το χρήμα έχουν στο μυαλό τους.
    Β. Πεθαίνουν δισεκατομμύρια ανθρώπινα όντα και εξαφανίζονται μερικές χιλιάδες είδη, επειδή κάποιοι μόνο το χρήμα έχουν στο μυαλό τους.
    Ναί πράγματι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, όμως οφείλουμε να το γνωρίζουμε, γιατί τότε βλέπεις την ζωή με άλλα μάτια.

    AntwortenLöschen
  5. ένα θέμα που κάνει να καθόμαστε άβολα στους καναπέδες χωρίς να μπορούμε να κάνουμε πολλά.

    Ευχαριστώ για το λινκ φίλε και συμπολίτη ange-ta θα το ανταποδόσω.

    (θα πάω και στο fnac Βρυξελλών)

    AntwortenLöschen
  6. Ακόμη και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, τουλάχιστον ας ξέρουμε. Κείμενα σαν αυτό, με στοιχεία σκληρά όπως η αλήθεια άλλωστε, αφυπνίζουν συνειδήσεις. Καλύτερο από το να τις αφήνουμε αιωνίως να καθεύδουν.

    AntwortenLöschen
  7. Γειά σου φίλε Ροϊδη,
    Μόνο άβολα? Εμένα με πιάνει οργή που δεν μπορώ να κάνω τίποτα! Στο Φνάκ δεν ψωνίζω, από Αρχή, γιατί είναι ένα μεγάλο μαγαζί, που συνήθως εκεί που ανοίγει κλίνει άλλα μικρομάγαζα, που κάποιοι φουκαράδες βγάζουν κανένα φράγκο.
    Το Μπλόκ σου το έγραψα αμέσως, γιατί, εκτός από τα πολύ καλογραμμένα κείμενα είναι το πρώτο αντικληρικό μπλόκ που βρήκα!
    Merci για την ανταπόδοση.

    AntwortenLöschen
  8. Φίλε δικηγόρε του διαβόλου, καλώς όρισες και στο σπίτι μου!
    Όταν το έγραφα αυτό το κειμενάκι, σκέφτηκα, ότι θα πω γνωστά και τετριμμένα, αλλά η απόλυτη δυστυχία δεν γίνεται ποτέ μπαναλιτέ.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...