Freitag, 6. Oktober 2006

Γιατί τα Νόμπελ τα παίρνουν άνδρες και αμερικανοί επί το πλείστον




Τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής, Χημείας και Ιατρικής απονεμήθηκαν με τις συνήθεις τσιριμόνιες, ξανά και πάλι και για άλλη μια φορά σε αμερικανούς άρρενες διδασκάλων ή αποφοίτων των γνωστών Πανεπιστημίων. Η απορία μου είναι εύλογη. Καλά, ο πλανήτης Γη, δεν έχει πια άλλους επιστήμονες πλην αμερικανών; Αλλά και το γυναικείο φύλο, το άλλο μισό του ουρανού, ακόμα στην κουζίνα βρίσκεται; Ας πούμε ότι μία γυναίκα δύσκολα κάνει καριέρα στις φυσικές επιστήμες, αλλά μήπως στην λογοτεχνία και στην ειρήνη είναι τα πράγματα αλλιώς;
Από το 1901, που θεσπίστηκε ο θεσμός, μόνο 33 γυναίκες έχουν «τιμηθεί» με αυτό το βραβείο. Ούτε το 5% δηλαδή.
Συγκεκριμένα, 2 γυναίκες με το Νόμπελ της Φυσικής, 3 με το Νόμπελ Χημείας, 7 με το Νόμπελ ιατρικής (επάγγελμα κατεξοχήν γυναικείο), 10 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και 12 με της Ειρήνης.
Κάποτε κάποια πληροφορία έπεφτε στην αντίληψή μας για το φεμινιστικό κίνημα. Σήμερα μας τέλειωσε και αυτό ή υπάρχει αυτολογοκρισία, που λεει και ο Τσόμσκι;

Εκτός της δόξας το βραβείο συνοδεύεται με 1.100.000 Ευρά
Συνοπτικά:
Νόμπελ Ιατρικής: Andrew Z. Fire και Craig C. Mello, για επιδόσεις στην γενετική, Stanford University και University of Massachusetts Medical
Νόμπελ Χημείας: Roger D. Kornberg, Stanford University. Γα την ανάλυση των ευκαριωτών
Νόμπελ Φυσική: John C. Mather και George F. Smoot NASA University of California, Μέτρησαν τις θερμοκρασιακές ανισοτροπίες στην μικροκυματική ακτονοβολία βάθους. (cosmic microwave background), που επιβεβαιώνει την Μεγάλη Έκρηξη.

18 Kommentare:

  1. Αλλά υπάρχει φεμινιστικό κίνημα;
    Μήπως υπάρχουν μετα-φεμινιστικές αναζητήσεις που προσπαθούν να προάγουν το "μαζί"; Αυτό μου φαίνεται ότι συμβαίνει (όσο συμβαίνει κάτι δηλαδή...).

    AntwortenLöschen
  2. Γεια σου Heinz, Μακάρι να ήταν έτσι, δηλαδή μία μετα-φεμινιστική εποχή, όπου όλοι μαζί θα οδηγούσαμε προς μία ή έστω θα ονειρευόμαστε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών. Το φεμινιστικό κίνημα κόπηκε στη μέση, και παρήκμασε πιο γρήγορα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ίσως γιατί αυτή (η επανάσταση) δεν αφομοίωσε τα στοιχεία ενός τόσο υγιούς κινήματος. Ωστόσο, σήμερα κάνει την εμφάνισή του ένα τέτοιο κίνημα αλλού, εκεί που οι γυναίκες κοιτάνε τα τυφλωμένα από την πίνα παιδιά τους και δεν έχουν τίποτε να τους δώσουν.
    Εδώ σε μας στη δύση, στη πλούσια δύση, μας προβληματίζει η τιμή των προϊόντων, μόνο ως χρηματιστηριακά τέτοια.
    Το θέμα θέλει πολύ συζήτηση...
    Ας αρκεστούμε στα ολίγα, σκοπεύω με την πρώτη ευκαιρία να γράψω κάτι στο μπλόκ μου.

    AntwortenLöschen
  3. Για τον απλούστατο λόγο πως οι Αμερικάνοι έχουν τα καλύτερα κέντρα ερευνών και προσελκύουν τους καλύτερους επιστήμονες (brain drain). Στην λογοτεχνία που οι πόροι δεν έχουν τόση σημασία τα πράγματα είναι διαφορετικά.

    Για την έλλειψη των γυναικών, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά κοριτσάκια σε αυτούς τους κλάδους. Επίσης γιατί οι νομπελίστες είναι κάποιας ηλικίας, πρέπει να έχουν παράγει έργο κάτι που απαιτεί χρόνο, και η ισότητα (όσο υπάρχει τέλος πάντων) είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών.

    AntwortenLöschen
  4. Καλησπέρα ioannisk
    Εύκολα να τα λες, δύσκολα να τα πιστέψω.
    Πως είναι δυνατό, αυτή χώρα να έχει τόσα μυαλά στην ανώτατη εκπαίδευση και να είναι πάτος στη μεσαία? Στην μελέτη PISA, η Αμερική έρχεται στο τέλος μεταξύ των χωρών δεύτερης κατάταξης (η Ελλάδα έρχεται στο τέλος της τρίτης και τελευταίας κατάταξης) και σε σχέση με το κατά κεφαλή εισόδημα, Η Αμερική είναι τελείως ΠΑΤΟΣ, λίγο πιο πάτος από την Ελλάδα.
    Ακόμα, όταν μία χώρα έχει τα πρωτεία στις επιστήμες, πως το εξηγείς, ότι έχει τόσο υψηλή εγκληματικότητα?
    Στο άλλο θέμα, δηλαδή αν το σπορ της φυσικής είναι για κορίτσια ή για αγόρια, είπαμε, ας πούμε εντάξει, αλλά στη λογοτεχνία? Στην Ειρήνη? Δεν υποστηρίζω, ότι μπορώ να τεκμηριώσω την άποψη μου, αλλά βρίσκω την Αρουντάτι Ρόυ 10 φορές καλύτερη από τον Χ. Πίντερ, για παράδειγμα. Τώρα τους βγήκε ολίγον εξ αριστερών, αλλά ας κάνουν και κάποια παραχώρηση.

    AntwortenLöschen
  5. ....Πως είναι δυνατό, αυτή χώρα να έχει τόσα μυαλά στην ανώτατη εκπαίδευση και να είναι πάτος στη μεσαία? ....

    Aυτο ενισχυει το επιχείρημα
    του Ioannisk(brain drain)

    Πολλοι μεταναστες που πανε
    προς USA..ειναι ηδη αρκετα
    μορφωμενοι..

    και Πανω απο 50 στα 100 καλυτερα
    πανεπιστημια εξαλλου ειναι
    Αμερικανικα

    Οταν εμεις ειμασταν καπου στην 400η
    θεση..

    Μια αλλη παραμετρος ειναι
    να δουμε ποσοι απο τους
    νομπελιστες ηταν και
    (USA)μεταναστες

    ...Ακόμα, όταν μία χώρα έχει τα πρωτεία στις επιστήμες, πως το εξηγείς, ότι έχει τόσο υψηλή εγκληματικότητα? .....

    Aυτο εξηγειται εν μερει απο το

    ((((η Ελλάδα έρχεται στο τέλος της τρίτης και τελευταίας κατάταξης) και σε σχέση με το κατά κεφαλή εισόδημα, Η Αμερική είναι τελείως ΠΑΤΟΣ, λίγο πιο πάτος από την Ελλάδα.)))


    Για τις Γυναικες ελπιζουμε
    να αλλαξει αυτον τον αιωνα..

    και πιστευω να αλλάξει...

    Ειναι θεμα χρονου...

    AntwortenLöschen
  6. Τα 3 καλύτερα μυαλά της χρονιάς μου στο Πανεπιστήμιο είναι καθηγητές στην Αμερική.
    Μην ξεχνάς τον Τσενάϋ που εμέις δεν του δίναμε να σηκώσει ούτε την σημαία τον πήραν στην Αμερική πρίν να τελειώσει καλά καλά το σχολείο.
    Ακόμα και οι Αγγλοι έχουν πρόβλημα με την διαφυγή εγκεφάλων στις ΗΠΑ γιατί εκει τους προσφέρονται οι δυνατότητες για καλύτερη έρευνα λόγω των κονδυλίων που διατίθενται γι' αυτήν.
    Από την άλλη οι γυναίκες κατευθύνονται ευκολώτερα σε τομέις της επιστήμης τους που είναι πρακτικώτεροι από την έρευνα γιατί έτσι συνδυάζουν καλύτερα τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις και τα παιδιά.
    Για την εγκληματικότητα στην Αμερική υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες αλλά συγχρόνως είναι και μιά κοινωνία από την αρχική της δημιουργία μαθημένη στη βία και στο νόμο της επικράτησης του ισχυροτέρου.

    AntwortenLöschen
  7. Αγαπητή Ergotelina,
    Kαλός ο λόγος σου και πολύ πιστικός. Όμως έχεις σκεφτεί μήπως ζεις όπως και όλοι μας εξ άλλου ένα μύθο? Αυτό της μοναδικής και απαράμιλλης Αμερικής? Πιστεύεις, ότι τα μυαλά μπορούν να παράγουν γνώση, πειστική, γνώση πανανθρώπινη, γνώση χρήσιμη, - γιατί αυτό τον στόχο είχε ο καψερός ο Νόμπελ, δεν είναι τυχαίο, ότι δεν είχε σχεδιάσει Νόμπελ Οικονομίας - και να ζεις κάτω από την διακυβέρνηση ενός ψυχοπαθούς, όπως ο Μπούς και όχι μόνο, σ αυτή την υπέροχη χώρα?? Πιστεύεις, ότι γνώση είναι ξεκομμένη από τον κοινωνικό περίγυρο? Αλλά το πιο σπουδαίο απ΄ όλα, πιστεύεις, ότι οι αμερικανοί είναι αντικειμενικοί, όταν επιλέγουν δασκάλους Πανεπιστημίων, ερευνητές και όλους όσους άλλους παράγουν γνώση? Ιστορικά αν το ψάξεις, η γνώση άνθισε παράλληλα με την δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, ξεκινώντας από την εποχή του Περικλή μέχρι σήμερα. Δεν πιστεύω, ότι το ρεύμα αυτών των επιστημόνων που οδηγούνται στην Αμερική, είναι ότι καλύτερο έχει η σημερινή ανθρωπότητα με όλα τα κακά και τα καλά της, αλλά πιστεύω, ότι είναι ότι καλλίτερο θέλουν οι Αμερικάνοι.
    Όσο για τις γυναίκες, η κατάσταση σήμερα για το γυναικείο ζήτημα έχει πάει πολλές δεκαετίες πίσω. Θα σου πώ το ίδιο ινδιάνικο ρητό που έγραψα και στο μπλόκ του ρήντερ: Αμα περιμένω πολύ στην άκρη του ποταμού, κάποια στιγμή θα δω το πτώμα του εχθρού μου να περνάει. Δηλαδή σε μια άλλη κοινωνία, κάτι θα γίνει και με τις γυναίκες.
    Αγαπητέ Αθεόφοβε, μέσα στο ίδιο πλαίσιο της σκέψης μου, εύκολα μπορούμε να σκεφτούμε, ότι αυτοί οι καλύτεροι μαθητές της τάξης σου, πιθανόν να είχαν πολύ καλλίτερα πράγματα να κάνουν, αν βρίσκονταν σε κάποιο άλλο γνωσιακό περιβάλλον. Όσο για τον Τσενάϋ, αφού τον φτύσαμε εμείς με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο, αντιλαμβάνεσαι τι θαυμασμό θα αναπτύξει αυτό το λαμπρό (δεν το εννοώ ειρωνικά) παιδί, για τους σωτήρες του.
    Συμπερασματικά θα ήθελα να πω, ότι εμένα προσωπικά δεν με εκπλήσσουν οι Σουηδοί. Βραβεύουν αυτή τη γνώση που είναι στην υπηρεσία των πλανηταρχών και όχι του πλανήτη!

    AntwortenLöschen
  8. για το θέμα των αμερικανών να πω μονάχα πως κάποτε έλγαν το αντίστοιχο για το Cambridge και πιο συγκεκριμένα για το Τρινιτυ Κόλλετζ που είχε περισσότερα Νομπέλ από όσα η Γαλλία. Τα Νομπέλ δεν είναι θεωρητικά βραβεία μα εφαρμοσμένης επιστήμης και λογικό είναι η χώρα που έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εφαρμογή της επιστήμης να παίρνει σήμερα και τα περισσότερα. Δεν είναι μόνο ζήτημα παιδίας και έρευνας όπως αναφέρθηκε, είναι και ζήτημα του πως είναι το εκπαιδευτικό ερευνητικό σύστημα integrated με το καθαρά εφαρμοσμένο κομμάτι της (την 'βιομηχανία'). Να θυμίσω πως στο παρελθόν το Νόμπελ φυσικής το έχουν πάρει επιστήμονες που δούλευαν στην ΙΒΜ.

    Όσον αφορά την γυναικεία έλλειψη, θα προτιμούσατε να δινόταν το βραβείο (ή οποιαδήποτε βραβείο) σε κάποια γυναίκα μόνο και μόνο για λόγους political correctness? Όταν στον χώρο μου (αστροφυσική) υπήρχε μονάχα ένα ποσοστό ~10% γυναικών που έκανε phd/postdoc εν έτει 2000 καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στον χώρο. Οι λόγοι που το ποσοστό είναι τόσο μικρό ακόμη και σήμερα είναι πολλοί και οι περισσότεροι όχι καλοί για την κοινωνία, και ο πρώτος θα ήμουν που θα επικροτούσε την αλλαγή (η οποία πρέπει να ξεκινήσει ακόμη και από τα μικρά πράγματα) αλλά η επιβράβευση με κριτήριο την στρεβλωμένη Political correctness δεν είναι λύση και προκαλεί περισσότερο κακό από καλό τελικά.

    Μια διόρθωση: Οι John C. Mather και George F. Smoot δεν μέτρησαν 'αστρική ακτινοβολία'. Μέτρησαν ανισοτροπίες στην μικροκυματική ακτονοβολία βάθους (cosmic microwave background).

    AntwortenLöschen
  9. Καλησπέρα Τζιτζίκο,
    Καταρχήν ευχαριστώ για τη διόρθωση. Το θέμα το γνωρίζω και από τον βιβλίο του Simon Singh, big bang, αλλά άντε να βρω τη μετάφραση του «feinen Temperaturschwankungen in der kosmischen Hintergrundstrahlung», οπότε σκέφτηκα όποιος ενδιαφέρεται θα το ξέρει καλλίτερα από μένα, όπως και επιβεβαιώθηκα. Και η μετάφραση στην βιολογία είναι για τα μπάζα, εύχομαι να το δει κάποιος και να το διορθώσει.
    Για τους Αμερικανούς δεν θέλω να ξαναπώ τα ίδια. Είναι θέμα οπτικής γωνίας θεώρησης του σημερινού κόσμου. Δεν πιστεύω, ότι αυτοί που πατάνε κουμπιά για να καταστρέψουν, έχουν επιστήμη και επιστήμονες. Τους αγοράζουν με τις υψηλές αμοιβές, μου λένε! Αλλά τι σόι επιστήμονες είναι αυτοί που αγοράζονται και τι σόι επιστήμη κάνουν????
    Το Νόμπελ, μπορεί και να έχεις δίκιο για το πρακτικό, όμως η διατύπωση του ίδιου του Νόμπελ στην διαθήκη του δεν αφήνει μία μονοσήμαντη ερμηνεία. Αντιγράφω το κομμάτι: one part to the person who shall have made the most important discovery or invention within the field of physics; one part to the person who shall have made the most important chemical discovery or improvement; one part to the person who shall have made the most important discovery within the domain of physiology or medicine; one part to the person who shall have produced in the field of literature the most outstanding work in an ideal direction; and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses.
    Για τις γυναίκες: Δεν αμφιβάλλω ότι στην αστροφυσική υπάρχουν ελάχιστες γυναίκες, αλλά είπαμε, άσε την φυσική και τη χημεία, άσε αν θέλεις και την ιατρική, αλλά στην λογοτεχνία;; Το Νόμπελ λογοτεχνίας το πήρε ο Παμούχ. Δεν είναι παρασάγκας καλλίτερη η Αρουντατι Ρόυ? Τυχαίνει και την ξέρω. Ομως σίγουρα είναι εκατοντάδες αυτές που δεν ξέρω! Και γι αυτές μιλάω μόνο από ένστικτο, όχι από γνώση.
    Στο άλλο θέμα Political correctness που θίγεις, είμαι και υπέρ της διάκρισης των γυναικών εις βάρος των ανδρών. Επειδή μια τέτοια πολιτική θα ήταν μία ειρηνική εξίσωση της υφιστάμενης διάκρισης εις βάρος των γυναικών. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού: Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι γυναίκες δεν υστερούν! Και δεν χρειάζονται Political correctness, ίση μεταχείριση χρειάζονται προς το παρόν. Και αυτή λείπει!!!! Στην χώρα μας χονδροειδώς στις άλλες (μή ισλαμικές) χώρες διακριτικότερα, αλλά λείπει και εκεί!!

    AntwortenLöschen
  10. το political correctness εχει για μενα έννοια στο πλαίσιο του προτύπουν. Ναι, καιρός είναι να βλέπουν τα μικρά κορίτσια γυναίκες να βραβεύονται για την αξλια τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Το επικροτώ 1000 φορές. Να σου πω την αμαρτία μου; Μου την δίνει να βλέπω να 'βραβεύονται' (με την γενικότερη έννοια) γυναίκες που είναι στην ουσία άντρες σε κάθε έκφραση της ζωής τους. Και σίγουρα για μενα δεν είναι απλώς θέμα ίσης μεταχείρισης. Είναι θέμα αντίληψης της διαφορετικότητας μέσα από την ισότητα. Και ο σεξισμός με την μια η την άλλη μορφή του είναι γαζωμένος ακόμη και στα μικρά πράγματα, και ακόμη χειρότερα στην γλώσσα μας σαν το newspeak του Orwell sto 1984.

    Πάντως να σου πω απλώς πως η διαφωνία μου είναι μικρή σε όσα λες. Για το Νόμπελ Λογοτεχνίας μπορώ και γω να σου πως δεκάδες γυναίκες που είναι καλύτερες από τον Παμούκ (όπως έγραψα και στο blog μου π.χ. την A.S. Byatt, Edna O' Brian και ακόμη και την Margaret Atwood). Αυτό όμως δυστυχώς δεν σημαίνει τίποτε...

    AntwortenLöschen
  11. Είναι όπως τα λές. Δεν διάλεξα κατά τύχη τον Μαρκούζε για το Γυναικείο ζήτημα (Post Σεπτέμβρη) . Και μένα με συγχύζουν οι γυναίκες με αντρικό λόγο. Αν ο λόγος τους δεν είναι διαφοροποιημένος από τον σημερινό αντρικό λόγο, τότε όλη η υπόθεση του φεμινισμού είναι άλλη μια χαμένη υπόθεση.
    Υ.Γ. Πολύ χάρηκα για την άποψη σου για τον Δήμου!

    AntwortenLöschen
  12. Για τον Παμουκ...

    Δεν ειναι καλυτερος απο την Αρουντατι Ρόυ

    απλώς..ηταν πολιτική επιλογή...

    :)

    AntwortenLöschen
  13. Αγαπητή Ergotelina,
    χαίρομαι που συμφωνείς και εσύ, ότι η Αρουντάτι Ρόυ είναι καλλίτερη από τον Παμούκ. Αλλά η Α.Ρ. είναι ενεργή αντιγκλομπαλίστρια και τα έχει βάλει με αποδείξεις με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ολοι τελικά μία οικογένεια είναι.

    AntwortenLöschen
  14. Σκέφτηκα αρκετά αν θα απαντούσα για τον απλούστατο λόγο τελικά το post σου είναι ένα κλασσικό παράδειγμα τυφλού αντί-αμερικανισμού. Ποιος ο σκοπός να προσπαθήσεις να αλλάξεις την πίστη κάποιου; Είναι σχεδόν αδύνατον.

    Γράφω όμως επειδή αναφέρθηκε ο Τσενάι θα επανέλθω μετά από μία μικρή παρένθεση.

    Λες ότι οι επιστήμονες ξεπουλάνε τον εαυτό τους πηγαίνοντας στις ΗΠΑ μόνο για τα χρήματα. Φυσικά δεν πηγαίνουν μόνο για τα χρήματα (είπαμε Τσενάι) αλλά ακόμα και αν το κάνουν γιατί ξεπουλάνε τον εαυτό τους; Ένας εργάτης που απεργεί για αύξηση μισθού ξεπουλάει τον εαυτό του; Ένας εργαζόμενος που αλλάζει εταιρία για καλύτερη ανταμοιβή ξεπουλάει τον εαυτό του; Κλπ.

    Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι σαν τον Τσενάι που πηγαίνουν στις ΗΠΑ για να βρουν άσυλο και να γλυτώσουν τον ρατσισμό που συνάντησαν στην χώρα τους ή αν προτιμάς στο μέρος όπου ζούσαν. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αισχρό ρατσισμό εις βάρους ενός παιδιού από τον απλό κάτοικο όχι σε κάποιο ενήλικα ούτε από τις “ελίτ της Εκάλης”. Αυτό το παράδειγμα δεν σε έκανε να καταλάβεις ότι η έρευνα στις ΗΠΑ δεν είναι μόνο “ξεπούλημα”; Λες να πήγε στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για να βγάλει 2-3 φράγκα ώστε να μπορεί να λιώνει σε φραπουτσίνο και σε καζίνο; Συγνώμη αλλά όταν συναντάω περιπτώσεις σαν του Τσενάι με πιάνει ένας κόμπος στο λαιμό, και είναι πολλές στην Ελλάδα, πολύ περισσότερες από ότι στις ΗΠΑ...

    Γνωρίζω τις έρευνες για την ”αποτελεσματικότητα” της παιδείας στην Ελλάδα, άλλωστε για αυτό δεν απεργούν οι δάσκαλοι; Επειδή μερικοί κακεντρεχείς λένε πως απεργούν μόνο για τα $$$.

    Αλλά φυσικά εμείς οι Ελληναράδες μπορούμε να μάθουμε και στους Αμερικάνους και στους Σουηδούς και σε όλη την ανθρωπότητα τι είναι επιστήμες, δημοκρατία, φεμινισμό (ειδικά στους Σκανδιναβούς), α και πολιτικό ήθος μιας έχουμε τους δίδυμους πύργους την B-Free Κανέλη και τον χριστόδουλο.

    Μία (σοβαρή) απορία: γιατί σας πειράζει ο Δήμου; Επειδή δεν πουλάει φθηνό αντί-αμερικανισμό;

    Y.G. είδα το τελευταίο post σου, να υποθέσω πως ο Yunus είναι ένας σεξιστής, φιλοαμερικάνος, πράκτορας της CIA και του ΠΟΕ, που στο ελεύθερο του χρόνο βασανίζει κόσμο στο guantanamo για αυτό κέρδισε το Nobel.

    AntwortenLöschen
  15. 1. Αντιαμερικανισμός:
    Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι μπορεί κανείς να δει την σημερινή Αμερική με κριτικό μάτι και να διαφωνήσει με τον τρόπο που αυτοί ασκούν την επικυριαρχία τους στον πλανήτη ΜΑΣ?????
    Υποθέτω μία θετική απάντηση εκ μέρους σου, λόγω αυτόματης αποδοχής της αρχής της ελευθερίας του λόγου. Αν λοιπόν έχω αυτό το δικαίωμα, γιατί δεν μου λες που έχω άδικο, αντί να μου προσάπτεις τυφλό αντιαμερικανισμό;
    Πως τα βλέπω εγώ, αν μου το επιτρέπεις. Η Αμερική κάνει επιθετικούς πολέμους, στην Αμερική υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα, (έρχεται και εδώ σιγά και σταθερά), η Αμερική έχει Guantanamo, στην πλούσια Αμερική ζουν πτωχοί που αγγίζουν την πτώχεια πτωχών χωρών, ενώ υπάρχουν οι περισσότεροι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη μας, στην μέση παιδεία η Αμερική είναι πάτος, η Αμερική αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Κιότο για το κλίμα, η Αμερική δεν αναγνωρίζει την Χάγη, στην Αμερική ασκείται πιεστικός έλεγχος στην έρευνα, στην Αμερική του Μπούς έγινε προσπάθεια να αφαιρέσουν από τα σχολεία την θεωρία της εξέλιξης. Αυτά από όσα ξέρω. Σκέψου και όσα δεν ξέρω!
    Είναι λοιπόν κατ αρχήν πολύ εύλογο το ερώτημα, ΠΩΣ αυτή η χώρα σαρώνει τα Νόμπελ. (που δεν είμαι η μόνη που το ρωτάει, κάνε μια βόλτα στο διεθνές διαδίκτυο και θα φρικιάσεις) Είχα την δική σου απάντηση, ότι πληρώνει καλά τους επιστήμονες! Ναι; ή δεν το κατάλαβα καλά;; Αλλά αυτό το λεει σήμερα και όλη η Ευρώπη, γιατί βλέπει να χάνει τους επιστήμονες της, επειδή στην Αμερική αμείβονται καλύτερα. Επομένως η απάντηση στο γιατί, μάλλον ευσταθεί και δεν είναι δική μου εφεύρεση. Από μέρους σου, τίθεται το ερώτημα, αν είναι κακό να ζητάει κανείς λεφτά, ναι; Η μήπως δεν κατάλαβα καλά;. Εδώ αρχίζει η δική μου η άποψη, που λεει, όλα είναι σχετικά με το ύψος και την αιτία του χρήματος που ζητάς. Ας μη μπω σε λεπτομέρειες, ελπίζω να είμαι κατανοητή.
    2. Τσενάι.
    Καταρχήν συμφωνώ μαζί σου για την απαράδεκτη ελληνική συμπεριφορά, μάλιστα το έγραψα κιόλας. Αλλά αν κάποιος είναι πονόψυχος δεν κάνει πολέμους, γιατί εκεί τα παιδιά σκοτώνονται και δεν χάνουν μόνο την ευκαιρία να γίνουν νομπελίστες. Επί αυτού θα σου ζητούσα να διαβάσεις το ποστ μου «Η δυστυχία να έχεις γεννηθεί στην Αφρική»
    Θα σου δώσω όμως και μία ελληνοπρεπή απάντηση: Να φοβάσαι του Δαναούς, ακόμα και όταν φέρνουν δώρα, (δεν το αντέγραψα από την Κανέλη, αλλά από τον Όμηρο).

    3. Καζίνα, φραπέ, Κανελη, Χριστόδουλο, Αυτά βέβαια δεν ξέρω που πάνε. Για τον Χριστόδουλο, έχω δημοσιεύσει ΤΟ γράμμα του πάπα, οπότε είναι ξεκάθαρες οι απόψεις μου για την εκκλησία.
    4. Στην απορία σου, για τον Δήμου, διάβασα το μπλόκ για την παρθένα ιδιωτική πρωτοβουλία που βιάζεται από το δημόσιο και θα μου επιτρέπεις να διαφωνήσω, η μήπως όχι;
    5. Στο γυναικείο ζήτημα τώρα: «Αντιγράφω το δικό σου μήνυμα: Για την έλλειψη των γυναικών, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά «κοριτσάκια» σε αυτούς τους κλάδους». Υποτιμάς την γυναίκα εξαρχής! Και μιλάς για τους κλάδους γενικώς, παριστάνοντας, ότι δεν γνωρίζεις ότι πάρα μα πάρα πολλές γυναίκες ασχολούνται με την λογοτεχνία, την ειρήνη και την ιατρική που ξεπερνάει το μίζερο 4% των απονεμηθέντων μέχρι σήμερα Νόμπελ, από την Ακαδημία.
    6. Κλείνοντας, θα σου έλεγα, ότι δεν σε ενοχλεί ο αντιαμερικανισμός μου, αλλά ο γυναικείος λόγος μου. Δεν πειράζει όμως, το έχω συνηθίσει.

    AntwortenLöschen
  16. Αγαπητέ ioannisk, το προηγούμενο Ποστ είναι ως απάντηση του δικού σου. Ξέχασα να γράψω, ότι το βραβείο Ειρήνης το απονέμει η Νορβηγική Ακαδημία.

    AntwortenLöschen
  17. Μια και βλέπω ερωτήματα... δεν είναι όλα τα γυμνάσια στην Αμερική το ίδιο. Οι διαφορές είναι τεράστιες μεταξύ γυμνασίων,ανάλογα με τη γειτονιά. Κάθε δάσκαλος και κάθε γυμνάσιο εξαρτώνται από την τοπική οικονομία και έχουν το δικό τους "πρόγραμμα σπουδών". Έτσι, βλέπεις γυμνάσια στα οποία οι περισσότεροι πιτσιρικάδες δεν ξέρουν από που βγαίνει ο ήλιος, ενώ σε άλλα γυμνάσια το επίπεδο είναι τόσο υψηλό που δεν συγκρίνονται με γυμνάσια σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Αυτά τα τελευταία είναι που τροφοδοτούν τα κορυφαία πανεπιστήμια (οι μορφωμένοι μετανάστες είναι περίπου 2% του πληθυσμού και οι περισσότεροι δεν συμμετέχουν σε έρευνα κλπ).

    Λέτε ορισμένοι "στην πλούσια Αμερική υπάρχουν φτωχοί". Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για την Ευρώπη (μέλος της ΕΕ δεν είναι και η Πολωνία; ή μπας και δεν έχει φτωχούς η Ελλάδα και η Πορτογαλία;). Αυτό δεν είναι επιχείρημα, καθώς οι ΗΠΑ (όπως και η ΕΕ) δεν είναι ομοσπονδίες που με το ζόρι θα τους κάνουν όλους πλούσιους. Η ίδια η έκφραση "ισότητα εισοδημάτων" συνήθως αποδεικνύει πλήρη ασχετοσύνη στα οικονομικά, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των οικονομιών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, στο οποίο υπήρχαν "πλούσιοι" και "φτωχοί", όπως υπήρχαν και άνεργοι ή και άεργοι κλπ. Μην ψάχνουμε λοιπόν για εκφράσεις αφορισμού. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί και στη Γερμανία, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα είναι χάλια. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα και την Αγγλία κλπ.
    Το ζήτημα δεν είναι η φτώχεια ορισμένων, αλλά το εάν ένα περιβάλλον δίνει πολλές επιλογές και ευκαιρίες. Έτσι, ένα περιβάλλον όπως το Σικάγο (ή ας πούμε το Λονδίνο) δίνει εξαιρετικές ευκαιρίες, ενώ ένα περιβάλλον όπως η Αλαμπάμα (ή ο νομός Ροδόπης, ή η Ρουμανία κλπ) δίνουν λιγότερες ευκαιρίες. Μην μου πείτε ότι η Καρδίτσα έχει τις ίδιες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες με τα βόρεια προάστεια των Αθηνών...

    Το γεγονός από τα γραφόμενα πάντως είναι ότι οι Έλληνες ψάχνονται για μία χώρα στην οποία όλοι είναι χαρούμενοι υγιείς κι ευτυχισμένοι και βολεμένοι. Αυτό αποδεικνύει και τη σχιζοφρένεια πολλών Ελλήνων (και Αμερικανών, ή και Ευρωπαίων), η οποία προέρχεται από περίεργες αντιλήψεις κι ευχολόγια και άλλες ιδέες που δεν υπήρχαν ποτέ πουθενά κι ούτε φαίνεται ότι θα υπάρξουν για εκατοντάδες ακόμα χρόνια. Αντί λοιπόν πολλοί να φροντίζουν να βελτιώσουν (μπας και φτάσουμε έτσι κάποια στιγμή σ' αυτή την τέλεια ουτοπία), κάθονται και γκρινιάζουνε περί Αμερικής, την οποία δεν γνωρίζουν καθόλου, παρά μόνο μέσω κάποιων στατιστικών που τις ερμηνεύουν όπως θέλουν. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για τις στατιστικές στην Ελλάδα (ένας στος έξι ανασφάλιστοι http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14867&m=D03&aa=2 σύμφωνα με το ΒΗΜΑ) και για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ένας στους έξι εργαζομένους για την Αμερική θα ήταν περίπου 40 εκατομμύρια κόσμος -- δηλαδή το ίδιο! με τις στατιστικές που διαβάζετε).

    Η αρραβωνιαστικιά μου είναι ινδιάνα Τσερόκι. Καλύπτεται δωρεάν στα νοσοκομεία των Τσερόκι (άριστης ποιότητας) τα οποία μάλιστα αναλαμβάνουν το κόστος νοσηλείας σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο εάν η κοπελιά ταξιδεύει. Οι ινδιάνοι με τέτοιες παροχές στις ΗΠΑ είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, αλλά επίσημα καταχωρούνται στους "ανασφάλιστους" (τι να την κάνουν την ασφάλεια όταν τα ταμεία τους καλύπτουν τα πάντα;).

    Κάποια πράγματα είναι πολύ πέρα από τις στατιστικές και οι ώριμοι κριτές ξέρουν να μη βγάζουν ρηχά συμπεράσματα από δυο τρεις αριθμούς πέρα δώθε.

    Λευτέρης

    AntwortenLöschen
  18. Αγαπητέ Λευτέρη, καλησπέρα

    Δεν ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους που θαυμάζουν την Αμερική. Ούτε τα Πανεπιστήμια της. Δεν θαυμάζω ούτε το Χάρβαρντ, για το οποίο όλοι οι Αμερικανοί είναι πολύ υπερήφανοι, ούτε το M.I.T. ούτε κανένα άλλο και μη με ρωτήσεις, γιατί θα πρέπει να ανοίξουμε συζήτηση τεράστια και πάλι δεν θα κατανοήσει ο ένας τον άλλο.


    Για πρόσεξε τι γράφω: «στην πλούσια Αμερική ζουν πτωχοί που αγγίζουν την φτώχεια των πτωχών χωρών», αυτό απέχει πολύ από τα να έχω πει στην πλούσια Αμερική υπάρχουν πτωχοί, γιατί θα ήταν η μεγαλύτερη ανοησία να περιμένω από τους Αμερικανούς να έχουν μια κοινωνία ίσων οικονομικά πολιτών. Και για να διευκρινίσω λιγάκι παραπάνω. Όταν μιλάμε για φτωχειές χώρες εννοούμε εισοδήματα κάτω του ενός δολαρίου/ημέρα.

    Κατανοητή η διαφορά;;



    Λες «Το γεγονός από τα γραφόμενα πάντως είναι ότι οι Έλληνες ψάχνονται για μία χώρα στην οποία όλοι είναι χαρούμενοι υγιείς κι ευτυχισμένοι» (και βολεμένοι, ας το αφήσουμε εκτός). Νομίζω, ότι το αμερικανικό σύνταγμα λέει ότι ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά την ευτυχία, κάπως έτσι ή κάνω λάθος;
    Αλλά αν κάνω λάθος για το αμερικανικό σύνταγμα, αυτή η τάση του ανθρώπου να διαμορφώνει ένα περιβάλλον που του ομορφαίνει τη ζωή, είναι η πεμπτουσία της φιλοσοφίας και της ηθικής με την ευρύτερη έννοια εν γένει.

    Γράφεις «κάθονται και γκρινιάζουνε περί Αμερικής, την οποία δεν γνωρίζουν καθόλου»
    Την γνωρίζουμε από τις επεμβάσεις που κάνει όπου γουστάρει, από το Γκουαντάναμο, από τις δολοφονίες στο Ιράκ, από τους βομβαρδισμούς, από τους παράνομους αποκλεισμούς χωρών, που τολμάνε να την παρακούσουν, από το Κιότο και τώρα πρόσφατα από το Μπαλί.
    Τις στατιστικές τι να τις κάνω;;;;;

    Δεν υπάρχει κανείς στο κόσμο, που να μη γνωρίζει ότι στην Αμερική, αν δεν είσαι ασφαλισμένος σε παρατάνε στο δρόμο να ψοφήσεις. Τα νοσοκομεία των Τσερόκι, δεν τα ξέρω.
    Γράφεις «τι να την κάνουν την ασφάλεια όταν τα ταμεία τους καλύπτουν τα πάντα»
    Ανασφάλιστους λέμε αυτούς που δεν έχουν ταμείο.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...