Samstag, 11. November 2006

2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Διαβάζοντας την συνέντευξη της Σώτης Τριαντaφύλλου στο Lifo, www.lifo.gr/themata/details.asp.
Μου ήρθαν διάφορα στο νού για την αιτία της φτώχιας στο πλανήτη μας. Σίγουρα πάντως δεν έχει να κάνει με το υπερπληθυσμό και εκπλήσσομαι σφόδρα για όσα γράφει η συγγραφέας του «Αλμπατρός».


Αντιγράφω το επίμαχο σημείο

«Νομίζω πως χειρότερο είναι να έρχονται ανεπιθύμητοι άνθρωποι στον κόσμο και να υποφέρουν από πείνα, αρρώστιες και εκμετάλλευση. Οι πολίτες πρέπει να μάθουν ότι η αναπαραγωγή του είδους δεν είναι το παν. Υποστηρίζω μια νεομαλθουσιανή άποψη: ο πλανήτης φτωχαίνει όσο ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται».


Καταρχήν, ο πλανήτης γη μπορεί να θρέψει 14 δισεκατομμύρια. Και μάλιστα να τα θρέψει σωστά. Με 2700 θερμίδες ημερησίως. Αν όμως θα έπρεπε να μειωθεί ο πληθυσμός της γης, δεν θα γίνει με προτροπές του είδους: «μη κάνετε παιδιά». «Καλά να πάθετε για την φτώχεια σας, ποιος σας είπε να γενάτε»Αυτές οι απόψεις είναι για να απαλλαγούμε από τις τύψεις μας και να κοιμόμαστε ήσυχοι τις νύχτες.
Μόνο με την μόρφωση και με την σωστή σίτιση μπορεί να αλλάξει η πορεία προς έναν υπερπληθυσμό που δεν θα βγει κανείς ζωντανός. Όπου οι άνθρωποι σαν ακρίδες θα ερημώσουν τον πλανήτη και θα τον μετατρέψουν σε ένα ξυρισμένο κρανίο.
Και κυρίως με τη μόρφωση των γυναικών. Οι γυναίκες που υποσιτίζονται που είναι αμόρφωτες, που δεν έχουν νερό να πιούνε, δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε.


Με ιατρικούς όρους είναι συνεχώς σε κατάσταση καταστολής.


Όταν βλέπουμε ανθρώπους να μην διώχνουν τις μύγες από το πρόσωπό τους, πιστεύει κανείς ότι το κάνουν από τεμπελιά; Όχι βέβαια. Από αδυναμία το κάνουν.


Αν λοιπόν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την φτώχεια με την μείωση του πληθυσμού, πρέπει πρώτα - πρώτα να μειώσουμε τη φτώχια.

Σήμερα 2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια δεν πάνε στο σχολείο για να κουβαλάνε νερό.
Πως μπορούν αυτές οι θλιβερές υπάρξεις να κάνουν σκέψεις για το αύριο? Αυτό είναι κρυμμένο στα βάθη του μυαλού τους, κουτσουρεμένο και αυτό από τον υποσιτισμό, την κούραση, την άγνοια, την δυστυχία!
Με έθλιψε η Σώτη με τις απόψεις της!

6 Kommentare:

  1. To να ρίχνεις το φταίξιμο στο ότι κάποιοι γεννάν παιδιά και όχι στο ότι κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται πλανήτη και ανθρώπους είναι ένα ευτελές, ευτελέστατο ιδεολόγημα που, αν δεν προκαλεί την οργή, προκαλεί σίγουρα τη θυμηδία με την ανεδαφικότητα και την ανιστορικότητά του. Βλέπεις, καλή Ange ta, έχουμε σκληρυνθεί τόσο πολύ μέσα στην ευμάρειά μας, τόσο πορωθεί από την βλακεία της μαζικής μας κουλτούρας (να ραδιόφωνα, να τηλεοράσεις, να περιοδικά, να βιβλία, να κινηματογράφοι κτλ. κτλ. κτλ.) που μας είναι αδύντον να δούμε με βλέμμα καθαρό και προπαντός γενναίο τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι τόσο εύκολο, μα τόσο εύκολο να πεις ότι φταίει ο δυστυχισμένος για τη δυστυχία του και να τελειώνεις. Είναι τόσο εύκολο να πεις πως όποιος δεν έχει να φάει καλώς δεν έχει να φάει, αφού η σύγχρονη κοινωνία τού δίνει όλες τις ευκαιρίες για να ζήσει και να ευτυχίσει και να ξεμπερδεύεις έτσι με τα ελάχιστα υπολείμματα ανθρωπιάς που σου έχουν μείνει. Ωστόσο, αν σταθούμε έστω για μια στιγμή ειλικρινείς, θα δούμε ότι όλα αυτά είναι ένα ακόμα μεγάλο ψεύδος. Δεν με εκπλήσσει τίποτα όσον αφορά στους συγγραφείς μας. Και ένα είναι βέβαιο. Δεν διακρίνονται για την γενναιότητά τους ή για την αγωνιστικότητά τους. Θα μπορούσα να πω πολλά επί του θέματος, αλλά ίσως δεν είναι εδώ ούτε ο τόπος ούτε η ώρα.

    AntwortenLöschen
  2. Καλησπέρα φίλε θεοδώση!
    Σε διαβάζω και σε άλλα μπλόκ και χαίρομαι κάθε φορά για την καθαρότητα του λογου σου.
    Με θλίβει, γιατί την Σώτη, τη θεωρούσα άνθρωπο προοδευτικό και μας βγήκε με την πιο αντιδραστική θεωρία που υπάρχει. Νεομαθουσαλισμός!! Ακόμα και ο Γκάλμπρέιθ, ειρωνεύται αυτές τις καταστάσεις. Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα. Φρίκη!

    AntwortenLöschen
  3. Παραδόξως θυμάμαι τον Μαλθουσιανισμό και τις "ευγενικές" του προθέσεις. Τον εντοπίζω μάλιστα γύρω μου, μια που εφαρμόζεται (σε μικρές δόσεις) εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.
    Δεν τους φτάνει φαίνεται. Τώρα σκαρφίστηκαν τον νεομαλθουσιανισμό. Τώρα φταίνε τα θύματα. Στη ψύχρα.

    AntwortenLöschen
  4. Καλησπέρα Σάιμον,
    Ναι, νεομαλθουσιανισμός
    Από που ξεφίτρωσε αυτό, τρέχα και γύρευε. Πολύ με συγχίζει αυτό το νέο... κάτι και μετά..κάτι.
    Νεοφιλελευθερισμός, νεοκαπιταλισμός,
    νεομαρξισμός,
    μεταμοντερνισμός, μετακομμουνισμός.
    νεοαριστερός και νεοπροοδευτικός να δούμε πότε θα βγεί. Γιατί αυτά τα τελευταία τα φαγε η μαρμάγκα!!

    AntwortenLöschen
  5. Θα σας παρότρυνα να μην καδκάσετε τη Κα Σώτη (μου είναι παντελώς άνωστη) χωρίς δεύτερες σκέψεις.

    Κανένας δεν αρνιέται πως υπάρχει εκμετάλευση και πως οι βιομηχανικες χώρες που ρυπαίνουν πολλαπλάσια έχουν κυρίως δημιουργήσει τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη και ευθύνονται και για την έλλειψη πόσιμου νερού.

    Όμως φανταστείτε 6 δις άνθρωποι να είχαν όχι το βιωτικό επίπεδο ενός μέσου Αμερικάνου αλλά απλώς ενός φτωχού Έλληνα!

    Κόλαφος! Δείτε το Ecological Footprint και θα καταλάβετε γιατί 6 δις είναι πάρα πολλά!!!

    AntwortenLöschen
  6. Αγαπητή Αυταπάτη καλώς ήρθες!
    Αντιλαμβάνομαι, ότι δεν τα ΄γραψα καθαρά τα πράγματα.
    Θέλω να πω, ότι κανένας φτωχός και εξαθλιωμένος δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τον αυτοέλεγχό του σχετικά με την αναπαραγωγή. Όλοι οι οικολόγοι του πλανήτη μας, γνωρίζουν, ότι μόνο με τη μόρφωση θα καταφέρουμε να μειώσουμε το πληθυσμό μας. Μορφωση και σωστή σίτιση. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρέπει να μειωθούμε. Κατηγορώ την Σώτη, για την χρήση της έκφρασης νεομαθουσαλισμός, που σημαίνει, κάντε πόλεμο και όχι παιδιά!! Επειδή με το πόλεμο έρχεται αναγκαστικά και η μείωση του πληθυσμού. Όμως η οικολογική καταστροφή που αφήνει ένας πόλεμος, μας οδηγεί μία ώρα αρχύτερα στον θάνατό μας.
    Πολύ ενδιαφέρον το Ecological Footprint . Σ ευχαριστώ που μου το γνώρισες. Εν τούτοις, κάνε ένα πείραμα να πεις τα ίδια σαν κάτοικος των ΗΠΑ και σαν κάτοικος της Ευρώπης και θα διαπιστώσεις, ότι ο αμερικανός έχει αυτόματα περισσότερα δικαιώματα να ζει αντι-οικολογικά. Του αναλογούν περισσότερα points
    Κατά την άποψη μου, αλλά και κατά την άποψη πολλών οικολόγων, τα αυτοκίνητο καταφέρνει το μεγαλύτερο πλήγμα στο οικοσύστημά μας. Αλλά στο quiz του Ecological Footprint παίζει πολύ μικρή σημασία. Κατά μένα, θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτοκίνητο!! Αλλά ποιος θα τόλμαγε έστω και να το πει

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...