Donnerstag, 4. Oktober 2007

Free Burma





Η 4η Οκτωβρίου 2007

έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα των Bloggers για την Βιρμανία.



Οι bloggers-υποστηρικτές της ειρηνικής επανάστασης στην Βιρμανίας (Μιανμάρ), καλούνται να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή διαδήλωση αναρτώντας posts υπό τον κοινό τίτλο “Free Burma”.

Υπογραφές υποστήριξης συλλέγονται:

στο:

http://www.avaaz.org/en/stand_with_burma/

και

http://www.aappb.org/

Αυτό το ποστ είναι αντιγραφή από τον μαναχικό λύκο

19 Kommentare:

  1. όταν μου το υπενθύμιζες
    στα σχόλια, την ίδια ώρα ετοίμαζα το δικό μου.

    AntwortenLöschen
  2. τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται

    AntwortenLöschen
  3. ευχαριστω για την ενημερωση angeta...δεν το ηξερα...εβαλα νωριτερα το σχετικο ποστ
    φιλια :)

    AntwortenLöschen
  4. Μιανμάρ, ή αλλιώς Βιρμανία: Μία πλούσια χώρα με λιμοκτονούντες κατοίκους, Η Δύση στρέφει το βλέμμα της ανατολικά, με κίνητρο τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πολύτιμους λίθους, χρυσό, αλλά και σ' ένα σταυροδρόμι που συνδέει τη Μέση με την Άπω Ανατολή. Είναι φανερό ότι κάποιοι αναζητούσανε την κατάλληλη στιγμή για να βάλουν πόδι στη χώρα που βρίσκεται να συνορεύει σχεδόν με όλη την Ανατολή, καθώς «ακουμπάει» στην Ταϊλάνδη, στην Κίνα, στο Λάος, στο Μπαγκλαντές και την Ινδία.

    Και η αφορμή δόθηκε, καθώς χιλιάδες κόσμου κατακλύζουν τους δρόμους, σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες δύο βδομάδες, διεκδικώντας την ανατροπή της στρατιωτικής δικτατορίας. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι βουδιστές μοναχοί, που άρχισαν πρώτοι τη διαμαρτυρία, πιστεύοντας ότι λόγω της θρησκευτικής τους ιδιότητας δε θα τους αντιμετωπίσουν με βία, αλλά η λαϊκή δυσαρέσκεια ήταν και είναι δεδομένη λόγω των σκληρών μέτρων, όπως το τελευταίο κύμα αυξήσεων σε βασικά αγαθά. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συμπλοκές με την αστυνομία και το στρατό, που απάντησαν με βία, δακρυγόνα και πυρά. Προκειμένου δε να σταματήσει η δημοσιοποίηση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κατά την κατασταλτική επέμβαση του στρατού, διακόπηκαν τα κινητά, το διαδίκτυο και κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας, που κρίνεται ότι μπορεί να διαβιβάσει πληροφορίες και κυρίως εικόνες, για το τι συμβαίνει...

    Μετά τη βάρβαρη καταστολή, η «πολιτισμένη Δύση» εξέφρασε το «ενδιαφέρον» της για την κατάσταση στη Μιανμάρ. Η Δύση, που διατηρεί εμπάργκο απέναντι στη χώρα, με πρόσχημα την «αποδυνάμωση της χούντας», ενισχύοντας την εξαθλίωση του λαού και την ενδυνάμωση της δικτατορίας, όπως ανέφεραν και εκπρόσωποι του ΟΗΕ σε εκθέσεις τους, καλώντας το στρατό να σταματήσει τη βία και να προχωρήσει σε ...«εκδημοκρατισμό» του πολιτεύματος. Οι ΗΠΑ επέβαλαν και οικονομικές κυρώσεις, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία 14 αξιωματούχων της δικτατορίας, στο έδαφός τους. Η ΕΕ εκφράστηκε διά του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της στον αγωνιζόμενο λαό της Μιανμάρ και ανακοινώνοντας την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των δυνάμεων που αντιμάχονται το καθεστώς.

    Σίγουρα κι εγώ αισθάνομαι την ανάγκη να στηρίξω τον αγώνα του λαού της Βιρμανίας, δεν θα κάνω όμως το έγκλημα να αφήσω αναπάντητο το ερώτημα: Γιατί, ΗΠΑ και ΕΕ «συμπονάνε» το λαό της Μιανμάρ και θέλουν «δημοκρατία»;

    Το ζήτημα των διαδηλώσεων και της βίαιης καταστολής τους συζητήθηκε την Τετάρτη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την Ουάσιγκτον και τους εκπροσώπους των Βρυξελλών να ζητούν κυρώσεις και δραστικά μέτρα. Υπέρ της «μη επέμβασης» τάχθηκαν Κίνα και Ρωσία, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Μιανμάρ, το οποίο δε χρήζει έξωθεν επέμβασης.

    Αξίζει να σημειώσω ότι η συζήτηση για τη Βιρμανία δεν άνοιξε τυχαία. Αντίθετα, είναι η έκφραση των συμφερόντων των ΗΠΑ, που προσπαθούν να ελέγξουν την περιοχή, έναντι της Κίνας. Συγκεκριμένα, στη χώρα δραστηριοποιούνται 26 κινεζικές εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν σε κατασκευαστικά έργα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, που θα συνδέσουν τη Μιανμάρ με την Κίνα, διευκολύνοντας το Πεκίνο στην εισαγωγή πετρελαίου και αερίου, από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ν. Αμερική.

    Δεδομένης αυτής της δραστηριότητας, των κοιτασμάτων της ίδιας της χώρας, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, το «δυτικό ενδιαφέρον» για τη βία κατά των διαδηλωτών και την ανάγκη εκδημοκρατισμού της χώρας εξηγείται απόλυτα.

    Στήριξη στον λαό της Βιρμανίας; Ξεκάθαρα ΝΑΙ!!!

    Όμως πάντα ανοιχτά και ξάγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας…

    AntwortenLöschen
  5. Είναι μια τραγωδία που μας επηρεάζει πολύ γιατί θυμόμαστε τα δικά μας Άμα ακούμε για χούντες και δικτατορίες κάτι παθαίνουμε. Ετοιμαστείτε να ακούσετε για ένα άλλο μεγάλο έγκλημα που γίνεται τώρα. Η διεθνής τιμή του σιταριού τριπλασιάστηκε σε λίγους μήνες. Αποθέματα δεν υπάρχουν. Τα φάγανε τα βιοκαύσιμα. «αιθανόλη, βιοντήζελ» Καλησπέρα. Κοίτα το εμέιλ σου

    AntwortenLöschen
  6. η ερώτησή σου, αλιάτας, γιατί η δύση ξαφνικά 'συμπονάει' είναι φρικιαστική, και τόσο αληθινή!
    τι κάνει ένας πολίτης του κόσμου, ωστόσο, ένας απλός, αγαθός με την κακή έννοια, ανυπεράσπιστος με τη χειρότερη έννοια, δέσμιος με τη σαρκαστική έννοια;
    επειδή σκέφτεται πόσο πρόστυχο, βρώμικο και σκληρό είναι το παιχνίδι μιας ενημέρωσης-αγέλης, σταματάει να ενδιάφέρεται υποτίθεται για να μη μανιπουλάρεται;
    συμφωνούμε πως όχι.
    όπως και να΄γίνει, σ'αυτόν το μικρό από πληροφόρηση ουσιαστική, κόσμο που ζούμε, όταν βλέπουμε κάτι σαν κι αυτό, ας ορμάμε.

    ναι, υποφέρουν από έλλειψη δημοκρατίας.
    ναι, τους θ΄΄ελουμε ελεύθερους, όπως κι εμείς θέλουμε να είμαστε...

    ναι υπέρ τους.

    AntwortenLöschen
  7. @ange-ta
    Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Κάτι είχα να "ανεβάσω", το ΄κανα τελικά το βράδυ.
    Υπάρχει ολοκληρωτική λογοκρισία ως προς τις πληροφορίες. Πάντως Οι νεκροί φαίνεται να είναι εκατοντάδες και οι συλληφθέντες χιλιάδες.
    Το 1988 είχαν ξαναγίνει κινητοποιήσεις στη Βιρμανία και πνίγηκαν στο αίμα, όπου τότε σκοτώθηκαν 3.500 άτομα.

    AntwortenLöschen
  8. @cook the book,

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
    Τώρα διαβάζω με μεγάλη βραδύτητα την Γέλινεκ και λέω να το μαγειρέψω το βιβλίο και να ησυχάσω από δαύτο.
    Και εγώ τελείως τυχαία από τον μοναχικό λύκο ενημερώθηκα.

    @ aliatas ,
    Δεν θα σου παραστήσω τον ειδικό βιρμανολόγο, γιατί δεν είμαι. Ολες μου οι γνώσεις πηγάζουν από το διαδύκτιο.
    Όμως δεν μ αρέσει να βλέπω πίσω από κάθε ξεσήκωμα των λαών έναν ξένο δάκτυλο, όχι πως δεν συμβαίνει τακτικά, αλλά καμιά φορά η κατάσταση ξεφεύγει από αυτούς που κυριαρχούν τον πλανήτη μας. Σκέφτομαι λοιπόν, ότι με αυτή την διεφθαρμένη κυβέρνηση που έχουν, κάθε υποταγή σε ξένα συμφέροντα είναι εύκολη. Δεν χρειάζεται η κάθε Μπέχτελ, «δημοκρατική» κυβέρνηση για να κάνει τις βρωμικες μπίσνες της.
    Ας αντικρίσουμε το ξεσηκωμό αυτών των ανθρώπων με λιγότερη καχυποψία και περισότερη αισιοδοξία. Διότι όπως λεει ο Μαρκούζε, η αντίθεση των εξαθλιομένων μαζών θα είναι τέτοια που θα είναι από μόνη της επαναστατική. Μήπως αυτή η ώρα φτάνει;
    Όμως δεν θα διαφωνήσω, ότι όταν υποστηρίζουμε αγώνες, εκτός από τη καρδιά μας και την ψυχή μας, καλό είναι να έχουμε ανοιχτο και το μυαλό μας.
    Ακόμα θα ήθελα να προσθέσω, ότι από αυτό τον οργανισμό, τον ΟΗΕ, παρότι έχει πέσει επάνω του όλη η διεθνής αντίδραση, κάπου – κάπου ξεφεύγουν και κάποιες θετικές φωνίτσες, έτσι για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Παράδειγμα φωτεινό για μένα είναι ο Jean Ziegler.
    Οπως και να χει το πράγμα, "λευτερια στο λαό της Βιρμανίας" !

    @ Νίκος,
    Το πήρα το μέϊλ σου. Τα βιοκαύσημα είναι μια καινούργια κατάρα για την ανθρωπότητα. Θα τα πούμε διεξοδικά σε κάποιο ποστ για ενέργεια. Δεν έχει άλλη λύση η ανθρωπότητα: Ηλιακή ενέργεια και μπάστα όλα τα άλλα.
    Και όσο πιο αργά ξεκινήσουμε τόσο το χειρότερο για τη γη μας.

    @ abttha
    Μ αρέσουν αυτά που λες και ο τρόπος που τα λες.
    Σε φιλώ

    @ mavro.fws
    Όπως είπα και στην cook the book και γω την ενημέρωση από τον λύκο την πήρα, όλως τυχαίως.

    AntwortenLöschen
  9. Πώς είστε; Είπα νά περάσω γιά ένα γειά...

    AntwortenLöschen
  10. Πάντα είναι καλό να συμπαραστεκόμαστε σε λαούς που αντιστέκονται.
    Είναι όμως αγνή επανάσταση ή υποκινούμενη;
    Χωρίς να εννοώ φυσικά πως έχουν άδικο οι επαναστατημένοι.
    Ρίξτε μια ματία και εδώ.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5477&subid=2&pubid=136509

    AntwortenLöschen
  11. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  12. http://www.ethnos.gr/
    article.asp?catid=5477&subid
    =2&pubid=136509

    AntwortenLöschen
  13. Ευχαριστώ αντζέτα!
    Έστω και αργά, θα μεταφέρω την είδηση για υπογραφές!

    AntwortenLöschen
  14. Δεν ήθελα να αφήσω υπονοούμενα για το «αυθόρμητο» των κινητοποιήσεων του λαού της Βιρμανίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξεχύθηκαν στους δρόμους επειδή τους υποκίνησε κάποιος, (αυτό ούτε ο Πολύδωρας δεν θα το έλεγε) υπάρχουν αιτίες που εξηγούν τον ξεσηκωμό τους.

    Εγώ απλά λέω ότι αυτή την αντικειμενική πραγματικότητα κάποιοι τρέχουν να την εκμεταλλευτούν, για να εγκαθιδρύσουν την δική τους οικονομική χούντα.

    AntwortenLöschen
  15. Πέρασα για μια καλησπέρα!

    Μια και η οικολογική σου ευαισθησία είναι μεγάλη και αποδεδειγμένη, ρίξε μια ματιά στην πρόσφατη ομιλία του Μοράλες στον ΟΗΕ. Θα σ' ενδιαφέρει!

    Φιλιά.

    ΥΓ. Ελπίζω να τα καταφέρεις και να ιδωθούμε την Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ.

    AntwortenLöschen
  16. Καλησπέρα σε όλους είμαι σε πολύ σοβαρό στρέσ, μακάρι να τελειώσουν όλα καλά και γρήγορα.
    Θα τα πούμε σύντομα

    AntwortenLöschen
  17. Mακάρι να τελειώσουν όλα καλά και γρήγορα.

    AntwortenLöschen
  18. Μακάρι να τελειώσουν όλα καλά και γρήγορα.

    AntwortenLöschen
  19. ευχαριστώ πολύ, φαίνεται, ότι εκεί οδεύουμε!
    καλή νύχτα και καλό ξημέρωμα

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...