Dienstag, 30. Oktober 2007

A Νobel-cause: Συμπόσιο προσωπικοτήτων στο Potsdam.




Πριν φύγουμε από την νόμπελ - life, ας δούμε άλλη μία πτυχή της.

Στις 9 – 10 Οκτωβρίου στο Potsdam της Γερμανίας έλαβε χώρα ένα συμπόσιο για το κλίμα.
Το συμπόσιο οργάνωσε το Ινστιτούτο για κλιματολογικές έρευνες σε συνεργασία με την World Wide Fund for Nature την γνωστή ως WWF .

Ήταν μια τρανή συνάντηση!!
Ο,τι καλύτερο διαθέτει ο κόσμος σε μυαλά!
Καθηγητές από τα πιο σπουδαία πανεπιστήμια του πλανήτη,
15 νομπελίστες,
5 υπουργοί της Γερμανίας
και
η Δρ. Αγγέλα Μέρκελ.

Ένα συμπόσιο υψηλότατων στόχων!
Τα συμπεράσματα του συμποσίου θα προωθηθούν στην 13η σύσκεψη του ΟΗΕ για τα κλίμα που θα γίνει τον Δεκέμβρη στο Μπαλί

Αλλά προσέχτε σας παρακαλώ την αφίσα τους:
Το συμπόσιο είχε χορηγούς.
Αναρωτιέμαι με θλίψη: Τι ανάγκη έχουν όλες αυτές οι προσωπικότητες από χορηγούς, όπως η Lufthansa, η Otto group και η Honda; Τόσο λιγούρηδες είναι όλοι αυτοί; Πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο, ένα ξενοδοχείο και μια αίθουσα συνεδριάσεων, προκειμένου να κρατήσουν τη σκέψη τους ελεύθερη και να δώσουν έναν αέρα αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας της συνάντησης;
Μην βιαστείτε να μου πείτε, ότι κοστίζουν αυτά τα συνέδρια, γιατί ξέρω, ότι δεν κοστίζουν παρά ψίχουλα!
Αλλά ας μην μείνουμε σ αυτή τη λεπτομέρεια, παρότι είναι όλη η ουσία.

Αφού λοιπόν φάγανε και ήπιαν με τα κερασμένα φαγητά των χορηγών, τα συμπεράσματα που βγάλανε για το κλίμα ήταν τα αναμενόμενα.
Ανέφεραν τα γνωστά, ότι δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ανθρωπογενής, ότι η βιοποικιλότητα μειώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς, ότι τα δάση είτε ξυλεύονται είτε καίγονται, ότι τα αποθέματα σε καθαρό πόσιμο μειώνονται, ότι οι επιδημίες και οι αρρώστιες θα αυξηθούν , ότι τα κοράλλια θα πεθάνουν, και διάφορα άλλα γνωστά, που τα φωνάζουν άλλοι επιστήμονες εδώ και 40 χρόνια και έκλεισαν το συμπόσιο με τις διάφορες γνωστές μπουρδολογίες, εκκλήσεις και ευχές.

Και όμως, αυτοί γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα, ότι η απληστία του νεοκαπιταλισμού και μόνο αυτή είναι υπεύθυνη για τις κλιματικές αλλαγές.
Ενώ, για να πούμε ένα μόνο παράδειγμα των άνευ αξίας ευχών τους, η συνεισφορά των μεταφορών στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πάνω από 50%, έμμεσα και άμεσα, δεν μίλησαν ούτε για φτηνό, μικρό, αυτοκίνητο, ούτε για περιορισμό των μετακινήσεων. (βλέπετε η Lufthansa κάτι ήξερε όταν ανέλαβε την χορηγία)

Όμως την μεγαλύτερη απογοήτευση μου προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της δεύτερου μισού του νόμπελ 2007 του Dr R K Pachauri, προέδρου της IPCC.
Αντί να κατακεραυνώσει την τεχνολογία των βιοκαυσίμων, την θεωρεί ως πρόταση για τις μεταφορές.
Έτσι χωρίς να το θέλω, μου πέρασε από το μυαλό, ένας λόγος για τον οποίο το άλλο μισό του Νόμπελ ειρήνης πήγε στην IPCC.
Τόσο ο Al Gore, όσο και η IPCC, προβάλουν τα βιοκαύσιμα, η δε Σουηδία (η χώρα δηλαδή που διανέμει τα βραβεία Νόμπελ) είναι πολύ μπροστά σ αυτή την τεχνολογία και σίγουρα κάπως θα θέλει να πάρει και αυτή μέρος στο επόμενο μεγάλο φαγοπότι, μετά την εξάντληση τόυ πετρελαίου!
Λέτε, να είναι όλα τόσο πια ξεπουλημένα; Ή εμένα μου φαίνεται.
Από όλη αυτή τη βαβούρα του συμποσίου, από όλες τις μεγαλόσχημες φλυαρίες των σοφών,


ο παρακάτω πίνακας μου έκανε εντύπωση.







Λίγο νιονιό να έχει κανείς, θα καταλάβει αμέσως, ότι η ανθρωπότητα έχει μία μόνο ευκαιρία επιβίωσης.
Να στραφεί στον ήλιο τον ζωοδότη! Αυτός θα της δώσει ζωή και άφθονη, καθαρή ενέργεια για πάντα!!!
Όμως αυτήν την ενέργεια δεν την προωθούν. Γιατί είναι απλή, και μπορεί το κάθε νοικοκυριό να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται. Τότε όμως η πλανητική κυριαρχία του πετρελαίου θα χανότανε για πάντα!
Αυτό δεν το έθιξαν οι σοφοί!!
Όχι! αυτοί οι σοφοί δεν το έθιξαν. Οι άλλοι σοφοί, οι εκτός συστήματος, που το φωνάζουν χρόνια τώρα, αυτοί δεν προσκαλέστηκαν. Αυτοί είναι όλοι τόσο γραφικοί!

Άμα πιά!




*********************************************************************

Σημειώσεις

1. κάνετε κλίκ την πρώτη εικόνα και θα μεγαλώσει

2. Τα ηλιακά είναι απο την διάλεξη του καθηγητή Zhores Alferov (NP Phys 2000): Is Solar Energy Conversion an Option for Solving the Energy Problem?

33 Kommentare:

  1. Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία των αναρτήσεων σου, που είναι έτσι και αλλιώς υπέροχες, θέλω να επισημάνω πως πέρα από όλα τα άλλα και εμείς θα πρέπει να μάθουμε στην οικονομία της ενέργειας. Και όχι μόνο για την ενέργεια, αλλά και γενικά σε όλες τις πρώτες ύλες.

    AntwortenLöschen
  2. Να δείτε που όπου να 'ναι θα ξεπροβάλλουν κι οι νέες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες φυτών που θα μεγιστοποιούν την παραγωγή βιοκαυσίμων. Και, φυσικά, κι εμείς θα μεταλλαχτούμε για να μπορούμε να ζούμε από τα παραπροϊόντα της παραγωγής βιοκαυσίμων!

    AntwortenLöschen
  3. @ Νίκος,

    Πολύ σ ευχαριστώ για τα πάντα καλά σου λόγια. Μου δίνουν μεγάλη χαρά, γιατί προσπαθώ, ό,τι γράφω να το ελέγχω και η πληροφόρηση δεν είναι πάντα εύκολη.
    Οικονομία, σε μένα μου το λες;
    Η σπατάλη, είναι η μεγαλύτερη ύβρις που υπάρχει.
    Δεν ξέρεις τι θυμώνω, όταν βλέπω δένδρα γεμάτα καρπούς, που δεν καταδέχεται κανένας Έλληνας να τα μαζέψει.
    Όχι μόνο με την ενέργεια, αλλά και με ότι καταναλώνουμε πρέπει να είμαστε φειδωλοί.
    Με τα ζώα, τα φυτά, τα χαρτιά, που είναι κομμένα δένδρα, με το νερό, ΜΕ ΟΛΑ!!! Μόνο με τα λεφτά πρέπει να είμαστε σπάταλοι, γιατί αυτά δεν έχουν καμία αξία, αντίθετα είναι βρωμερά και σιχαμερά!


    @ Vrennus

    Τροποποιημένα και μεταλλαγμένα φυτά και ζώα και άνθρωποι, και μάλιστα με τη βούλα του μεγάλου βραβείου Νόμπελ!!!
    Να πω και μη χειρότερα, αλλά τι στα κομμάτια χειρότερα μπορούν να συμβούν;;

    Μάλλον, στην αρχή είμαστε..

    AntwortenLöschen
  4. Γεια σου Ange-ta
    Αισθάνομαι την αγανάκτηση σου που είναι ίδια με την δική μου για το πόσο σοβαρά είναι αυτά τα θέματα και πόσο εγκληματικά ανεύθυνα τα αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους ιθύνοντες που αυτοαποκαλούνται και σοφοί
    Όλοι αυτοί οι «σοφοί» μαζεύονται κατά καιρούς κυρίως για λόγους προβολής και αναψυχής , όπως συνηθίζεται στα περισσότερα συνέδρια , για να αναγγείλουν στους υπόλοιπους «ηλιθίους» του κόσμου πράγματα που είναι γνωστά εδώ και τριάντα χρόνια . Μοναδική παρηγοριά για τους υπόλοιπους «ηλιθίους» είναι η ρήση .«Σοφός είναι ο ηλίθιος που γνωρίζει πως είναι ηλίθιος»
    Απ την άλλη όμως ίσως ισχύουν τα εξής
    Το μεγαλύτερο «καταναλωτικό αγαθό» είναι η ενέργεια την οποία απολαμβάνουμε εμείς οι “καταναλωτές” σε διάφορες χρηστικές μορφές τις οποίες μπορεί να ταξινομήσει κανείς σε κλίμακα { ανάγκες - ανέσεις –διαστροφές}.
    Από την παραπάνω χρήση έχουμε πλέον εθιστεί και εξαρτηθεί.
    Και όπου υπάρχουν εθισμένοι- εξαρτημένοι υπάρχει σίγουρο κέρδος –εκμετάλλευση
    (γνωστός νόμος)
    Έτσι λοιπόν τα απανταχού γεράκια (και όχι μόνο) εμπορεύονται (κερδίζουν ) αυτό το «αγαθό». Γι΄ αυτό γίνονται πόλεμοι , εφαρμόζονται επιθετικές στρατηγικές και πολιτικές παγκοσμίως και γενικώς εκτρέφονται διάφορες παγκόσμιες εξουσίες.
    Είναι λίγο η πολύ γνωστά όλα αυτά.
    Η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί και ανάπτυξη στην ενέργεια .Περισσότερα λεγόμενα «αγαθά» , περισσότερη ενέργεια.
    Αν δεν προέρχεται από κάρβουνο θα προέρχεται από πετρέλαιο , αν δεν προέρχεται από πετρέλαιο θα προέρχεται από Ουράνιο, αν δεν προέρχεται από Ουράνιο θα προέρχεται από Φυτά κλπ Αν υπάρχει ανησυχία του κόσμου για τις επιπτώσεις
    η λόγω μόδας στην διαφήμιση , θα την βαφτίσουν πράσινη, παρδαλή η δεν ξέρω τι άλλο.
    Σίγουρα η Ηλιακή και Αιολική ενέργεια φαίνεται εκ πρώτης όψεως να μην έχουν ίδιες επιπτώσεις με το πετρέλαιο και το ουράνιο , όμως με τις τεράστιες ποσότητες που καταβροχθίζουμε δεν φαίνεται να δίδουν λύση και μάλιστα στη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση.
    Η Λύση είναι να απεξαρτηθουμε απ την σπάταλη της ενέργειας .
    - Γιατί να τρώμε αγγουράκια και ντομάτες το καταχείμωνο όταν υπάρχουν άφθονα φυσιολογικά λαχανικά ?
    - Γιατί να μεταφέρονται αεροπορικώς τα σκόρδα και τα λεμόνια από την Κινά η τη Αργεντινή μέχρι το τραπέζι μας ?
    - Γιατί να ανοίγουν διάφορων ειδών οι πόρτες-παράθυρα αυτόματα με ηλεκτρικούς μηχανισμούς για να μην μας κουράζουν ?
    - Γιατί να στύβω το πορτοκάλι μου με ηλεκτρικό στίφτη και το απόγευμα να πηγαίνω στο γυμναστήριο να γυμνάζω τον καρπό του χεριού μου που πάσχει από ακινησία ! 
    -Γιατί μια μεγαλούπολη φωτίζεται τόσο όσο να φαίνεται και απ το διάστημα
    Έχει άραγε υπολογίσει κανείς αν άναβαν τα μισά φώτα μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης ( που και πάλι πολλά θα ήταν) τι ενέργεια θα εξοικονομειτο?
    -Γιατί όταν μεταφέρω τον 75 κιλών εαυτό μου σε μια πόλη πρέπει να μεταφέρω και 1,5 τόνους σίδερα συγχρόνως και μάλιστα και με κλιματιστικό !!!!
    Αμ εκείνα τα κλιματιστικά το καλοκαίρι Με τους ρυθμούς που εγκαθίστανται πλέον ποια πράσινη η άλλη παρδαλή ενέργεια θα τα λειτουργεί πλέον
    Αν καθίσουμε να σκεφθούμε ειλικρινά και να σταματήσουμε τις παρανοϊκές εξαρτήσεις μας ο πλανήτης θα έπαιρνε κάποια ανάσα . Αν επιπλέον βλέπαμε και μειώναμε και κάποιες όχι αναγκαίες ανέσεις μας ο πλανήτης ίσως ισορροπούσε.
    Θα ανησυχούσαν μόνο τα γεράκια της εκμετάλλευσης της ενέργειας και θα αρκούσαν ίσως και οι λεγόμενες φιλικές η ήπιες μορφές ενέργειας.
    Δεν φτάνει να καθησυχάζουμε την συνείδηση μας (όπως το κάνουμε και με πολλά άλλα πράγματα) ορίζοντας με φανφάρες την «ημέρα σωτήριας του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές» και να σβήνουμε συμβολικά 1-2 λεπτά τα φώτα του σπιτιού μας (τρομερή θυσία)
    Δυστυχώς αν συνεχίσουμε έτσι , στοιχηματίζω ότι σε μερικά χρόνια θα συμφωνεί η πλειοψηφία των ανθρώπων ( είτε γιατί την πείσανε είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει πίσω) με την εγκατάσταση εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας .
    Να δούμε και σε λίγο καιρό όταν θα είναι έτοιμο το ευρωπαϊκό δίκτυο και θα πωλείται ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πήγες στο δίκτυο ποιος δεν θα αγοράζει πυρηνική ενέργεια που θα είναι η φθηνότερη (και όπως λένε κάποιοι και πρασσινοτερη !!!! λόγω μη εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα δηλ πράσινα άλογα )
    Είναι γνωστό πόσο Δύσκολο πράγμα είναι η απεξάρτηση
    Φοβάμαι ότι στην περίπτωση της ουσίας «Ενέργεια» ούτε τα υποκατάστατα μεθαδονης κλπ δεν πιάνουν 

    AntwortenLöschen
  5. Ax Antzeta Κάποιοι θεωρούν ψιλά γράμματα αυτά που γράφεις..
    Σε ελληνικό blog είδα πως δεν χρειαζόμαστε τα δάση ως ανθρώπινο γένος λόγω της υψηλής τεχνολογίας που έχουμε!! Και πως οι αντιδράσεις για τα καμμένα ήταν εγωιστικές και άχρηστες!!

    AntwortenLöschen
  6. Χορηγοί, ή αλλιώς ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ή αλλιώς ΑΠΕΝΕΧΟΠΟΙΗΣΗ!Οι καθηγητάδες ,ange-ta, τσιμπάνε και τους νομιμοποιούν!

    AntwortenLöschen
  7. Να έχω πεθάνει τη μέρα που το οξυγόνο θα παράγεται από μηχανές , και τα κελαηδήματα των πουλιών θα τα παράγουν μαγνητόφωνα.
    Και ποιος άνθρωπος και μηχανή θα φτιάξει τις πολλές αποχρώσεις του πράσινου;; Και το κελάηδημα του κάθε αηδονιού ξεχωριστό.

    AntwortenLöschen
  8. @ asxetos,

    Καταρχήν Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους.

    Ωραίο αυτό που λές,

    Ανάγκη - άνεση - διαστροφή!

    Φαίνεται, ότι το όριο από την κάλυψη μιας ανάγκης στο γλίστρημα στην άνεση και μετά στο ολίσθημα στη διατροφή είναι δυσδιάκριτο.
    Να μη πώ πολλά, γιατί καταλαβαινόμαστε.

    Εκείνο που ήθελα να κάνω φανερό, είναι πόσο λανθασμένη άποψη έχει πολύς κόσμος για την πυρηνική σχάση.
    Η πυρηνική σχάση, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΛΥΣΕΙ ΤΟ αξεπέραστο ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Δ Ε Ν μειώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι το μεγαλύτερο ψέμα που κυκλοφορεί!!
    Αλλά ούτε είναι λύση, γιατί τα αποθέματα είναι περιορισμένα.
    Μόλις 130 χρόνια, όλα τα αποθέματα μαζί!!
    Τους fast reaktors δεν του βάζω στο πρόγραμμα, γιατί είναι άκρως επικίνδυνοι. Αλλά και με αυτούς, τι είναι 1500 χρόνια; Θα γεμίσει η γη απόβλητα.

    Η λύση είναι η ηλιακή ενέργεια και η συνετή ζωή, αλλιώς όπως έχω ξαναπει, ούτε τα ραπανάκια ανάποδα δεν θα βλέπουμε γιατί θα έχουν γίνει ακτίνες χι, ψι, άλφα, γάμα,

    @ Λακων,

    Απίστευτο αυτό που μου λες.
    Ας μη το σχολιάσω!


    @ ioannisxen,

    Είναι μια λάσπη που έχουν πέσει όλοι αυτοί οι καθηγητάδες, σιγά – σιγά.
    Κάνουν το ένα κοπρομίσο μετά το άλλο για να αναδειχτούν καταρχας σε καθηγητάδες, μετά για να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με κανέναν «μεγάλο», ύστερα γλύφουν κατουρημένες ποδιές για να πάρουν κανένα βραβείο , τέλος δίνουν ρέστα για να πάνε σε κανένα συνεδριάκι . Τα έχουν χάσει όλα και όταν πρέπει να μιλήσουν, δεν έχουν φωνή πια. Δεν χρειάζεται ούτε να λαδωθούν. Λιγάκι χαβιαράκι και καλή σαμπάνια και ξεπούλησαν οι φωστήρες μας.
    Η ηθική της εποχής μας!


    @ Νίκος,
    Ναι, καλίτερος ο θάνατος, αλλά τα παιδιά μας σκέφτομαι και πονάει η καρδιά μου.

    AntwortenLöschen
  9. Συγνώμη δεν έχεις ακούσει για το καύσιμο υδρογόνο;;
    Η καύση του εκπέμπει μόνο υδρατμούς και…

    Μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο...

    AntwortenLöschen
  10. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω τον τρόπο που παράγει ενέργεια ο ήλιος.

    Με πυρηνική σύντηξη!

    Είναι η αντίθετη διαδικασία της πυρηνικής σκάσης(πυρηνική ενέργεια).

    Λένε ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ότι είναι και αυτή καθαρή μορφή ενέργειας.

    AntwortenLöschen
  11. @ VITA MI BAROUAK,,
    Καλησπέρα και καλό μήνα,

    Όντως έχεις δίκιο και στα δύο!
    Και το υδρογόνο ως καύσιμο είναι καθαρό. Νομίζω, ότι το πρόβλημα είναι η παραγωγή του και η αποθήκευσή του, αν θυμάμαι καλά.

    Η σύντηξη, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι είναι καθαρή ενέργεια, αλλά ακόμα είναι προβληματική. ( 2 πυρήνες Υδρογόνου (δευτέριου) ενώνονται σε 1 άτομο Ηλίου, με παράλληλη έκλυση θερμότητας και ακτινοβολίας, όχι θανατηφόρας και όχι μεγάλης διάρκειας ζωής)
    Όπως και να χει, το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό με μπαταρίες που θα φορτίζονται τη νύχτα.
    Το κακό με την σύντηξη, είναι η πολυπλοκότητα και η ποσότητα. Οι σταθμοί παραγωγής πρέπει να είναι της τάξης των Γίγαβάττ, ενώ η ηλιακή είναι ιδανική για αποκέντρωση και επομένως και απελευθέρωση από μεγάλα κέντρα εξουσίας και άμεσης Δημοκρατίας.
    Μερσί για την παρέμβαση

    AntwortenLöschen
  12. Δεν μπορώ να πειστώ ότι δεν υπάρχουν ήδη εναλλακτικές λύσεις στα συρτάρια. Η Οικολογία μιλάει για εναλλακτικές μορφές ενέγειας εδώ και δεκαετίες. Κοτζάμ διαστημόπλοια κινούνται με υδρογόνο. Αλλά ο καπιταλισμός ξέρει καλά από οικονομία. Αυτός κάνει οικονομικούς υπολογισμούς στο πόσο πετρέλαιο απομένει, με τι ρυθμό θα αλλάξουν οι υποδομές ώστε το κέρδος να μένει πάντα στις ίδιες εταιρείες. Ποιός ξέρει; Ένα φανταστικό σχέδιο μπορεί να είναι το να οδηγηθούμε σε τέτοια εξαθλίωση ώστε ακόμη και η "αποκεντρωμένη" ηλιακή ενέργεια, που χρειάζεται εγκαταστάσεις, χώρο, χωράφια, να αρχίσει την γενικευμένη εφαρμογή της τότε που όλα τα χωράφια θ' ανήκουν σε μία Εταιρεία.
    Όσο κοιμόμαστε προσπαθώντας να γίνουμε πετυχημένοι με τους όρους του συστήματος, τόσο δίνουμε χώρο στα φανταστικά σενάρια.

    AntwortenLöschen
  13. αφενός το θέμα είναι η ίδια η ενέργεια, αφετέρου το θέμα είναι το παγιωμένο άλλοθι συνεδριάσεων τέτοιου τύπου, που όσο πιο πολύ κοστίζουν, τόσο πιο 'σοβαρές' αποκαλούνται, επειδή έχουν πίσω τους ΠΛΑΤΕΣ. αυτές οι πλάτες βέβαια, οι χρηματοδοτήσεις, κάνουν τόσο υπερβολικά άνετη όσο και αφύσικη την ύπαρξη τέτοιων συνεδρίων. κι εμείς έχουμε μα΄θει να τα κοιτάμε για σπουδαία, γιατί ακριβώς έχουν μαζί τους τη σύμπραξη όλων αυτών που σκέπτονται για μάς πέρα από μας, για να μην πω και ...εναντίον μας, ή μάλλον όχι εναντίον μας, εναντίον των παιδιών μας και της μάνας τους, της γης...

    AntwortenLöschen
  14. Γεια!!!!
    Καταρχάς καλό μήνα!!!!
    Πραγματικά δεν μπόρεσα να διαβάσω ολόκληρο το ποστ σου... δεν φτέει το πόστ αλλά δεν αντέχω να διαβάζω άλλο για το περιβάλλον... από εδώ και περα μόνο πράξη (στον βαθμό που προλαβαίνω)

    AntwortenLöschen
  15. υγ.(Διευκρίνηση) Όχι ότι βαρέθηκα αλλά όποτε διαβάζω μόνο που δεν παθαίνω κατάθλιψη...

    AntwortenLöschen
  16. Επιμένω απλοϊκά και λαϊκίστικα: οι εταιρείες δεν είναι χορηγοί των "προσωπικοτήτων", οι "προσωπικότητες" είναι ενεργούμενα (ήτοι, υπαλληλίσκοι) των εταιρειών. Άλλωστε, όποιες και όσες "εναλλακτικές" λύσεις και αν προτίνουμε, δε θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις: α) η δραστική μείωση της χυδαίας και φρενήρους υπερκατανάλωσης και β) η σημαντική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού (πάντα καίριος ο Malthus).

    AntwortenLöschen
  17. @ cropper

    Καλησπέρα καλέ μου φίλε,
    Τι κάνει ο Βόλος; Ο γερμανός που γνώρισες τον έχει ερωτευτεί και θα θέλει να γίνει μόνιμος κάτοικος.

    Λες, να έχουν λύσεις έτοιμες στα συρτάρια και τις φυλάνε; Μου φαίνεται δύσκολο, γιατί μια πρόταση θέλει πολλές δοκιμές για να βιομηχανοποιηθεί. Εκείνο που μου έλεγε μια αυστραλέζα πριν 10 μέρες, είναι ότι είχαν κυκλοφορήσει 20.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αποσύρθηκαν ΟΛΑ!!
    Περιμένω να πάρω το Video.

    Το σίγουρο είναι, ότι από τεχνικής άποψης, όλα τα σημερινά προβλήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αν υπήρχε βούληση.
    Αλλά δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη.


    @ abttha

    Ανθάκι μου, καλησπέρα σου.
    Τα είπες όλα.
    Ένα θέμα η ενέργεια και το περιβάλλον και δεύτερο θέμα οι χορηγίες, τα συνέδρια, ο ξεπεσμός των πνευματικών ανθρώπων!
    Τι ξεπεσμός, μα την αλήθεια!
    Για λίγο καλό φαγητό τα ξεπουλάνε όλα.
    Και τα παιδιά τους!


    @ χαμογελο καλησπέρα σου

    Έχεις δίκιο να μη θέλεις να βλέπεις άλλη πια κλαψούρα γύρο από το περιβάλλον. Αντιλαμβάνομαι την αντίδραση σου, ακόμα περισσότερο που έχεις όλη της ζωή μπροστά σου.
    Και να σου πω, καλά θα κάνω να μη συνεχίσω το βιολί αυτό, αφού δεν μα οδηγεί πουθενά.

    Όμως ήθελα, παράλληλα, να καταδείξω το ξεπεσμό των πνευματικών ανθρώπων του σήμερα. Και τον ξεπεσμό ακόμα και του θεσμού του Νόμπελ.


    @ alterapars,

    καλησπέρα και σε σένα!
    Ξέρεις ότι σε πολλά συμφωνώ μαζί σου και χαίρομαι να σε διαβάζω. Όμως πιστεύω, ότι είσαι πολύ άδικος στο δεύτερο κομμάτι της σκέψης σου.

    Ο πληθυσμός δεν θα μειωθεί ποτέ αν δεν υπάρξει πολιτισμική αφύπνιση. Ιδίως οι γυναίκες πρέπει να μορφωθούν και να κατανοήσουν τι σημαίνει κάνω παιδιά.

    Τι περιμένεις από αυτά τα εξαθλιωμένα πλάσματα, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;;

    Όσο για τον Μάλθους, νομίζω, ότι μάλλον αξίζει το κόπο να κάνω ένα ποστάκι, για να λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις γι αυτόν το λόρδο.

    Για "την δραστική μείωση της χυδαίας και φρενήρους υπερκατανάλωσης", συμφωνώ και επαυξάνω!!
    Και ότι όλοι οι φωστήρες, μικροί ή μεγάλοι έχουν καταντήσει υπάλληλοι των 50 – 100 εταιρειών που λυμαίνονται τα πάντα και σ αυτό συμφωνώ πλήρως!!

    AntwortenLöschen
  18. ange-ta,
    απαντάω στην ερώτησή σου
    "πού να ακούσουμε τη μουσική".

    Δεν σου βγάζει η οθόνη σου,
    το juke box;
    αν όχι, κατέβα κάτω-κάτω, μήπως βρίσκεται στο τέλος της σελίδας σου.
    σας στέλνω 1-2 μουσικά κομμάτια κάθε μέρα,
    ange-ta μου :)

    AntwortenLöschen
  19. αντζετάκι
    με κάθετι που διαβάζω για τον κόσμο μας ολο και πιο πολύ θλίβομαι,κανένας τρόπος να δω τα πραγματα αισιόδοξα,όλα πια παραδόθηκαν στην απληστία,που όμως βραχύβια θα είναι,γιατί αυτή οδηγει και το άρμα της καταστροφής...τι θα μας σώσει;...ο καθένας ας ψάξει να το βρει,γιατί για να σωθούμε μονο ένας κοινός τρόπος υπάρχει,δεν υπάρχει σωτηρία για τον ένα,κοινή η μοίρα αυτή για όλους...

    AntwortenLöschen
  20. ange-ta μου, πολυ ωραια τα ποστ σου για το περιβαλλον και πολυ καλα κανεις και μας τα υπενθυμιζεις διαρκως....

    ...αλλα ξερεις πολυ καλα οτι τετοιου ειδους συνεδρια και εκδηλωσεις γινονται μονο και μονο επειδη ακριβως υπαρχουν χορηγοι που θελουν να τονωσουν την δημοσια εικονα τους, δεν νοιαζεται κανεις στην πραγματικοτητα για τιποτε αλλο περα απο το κερδος.

    AntwortenLöschen
  21. @ quartier libre,
    Το βρήκα μερσί

    @ cook,

    Ε όχι και να θλιβόμαστε cookίτσα μου!
    Τα λέμε για να μην τα ξεχνάμε και για να είμαστε ενήμεροι.
    Αλλά κυρίως, για να μην ξεχνάμε ότι όταν ακούς χορηγός, να ξέρεις ότι κάτι λάκκο έχει η φάβα. Πάντα όταν κάποιος δίνει λεφτά έχει στόχους, κοντοπόθεσμους και μακροπρόθεσμους.


    @ nuwanda,

    Ειδικά αυτό το πόστ το έκανα για να καταδείξω την αξία της χορηγίας.
    Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό συνέδριο για το περιβάλλον, και για «να τονωσουν την δημοσια εικονα τους» όπως λες θα έπρεπε να αποφύγουν τις χορηγίες.
    Αλλά φαίνεται ότι είναι και αδιάντροποι!

    AntwortenLöschen
  22. @ange-ta Καλά κάνεις και τα βάζεις... απλώς εγώ έχω κουραστεί...

    υγ.Το διάβασα τελικά και δεν πιστεύω να χρειάζεται να σου πω ότι συμφωνώ!!! :-p

    AntwortenLöschen
  23. αντζετακι
    όπως σου είπα και στο μπλογκ μου, ήμουν για μια μερα,την περασμένη Τεταρτη,εν Αθήναις...
    φιλια
    ΥΓ:και όμως θλίβομαι έως απελπισίας,γιατί νοιώθω πως μόνο μετά απο μια μεγάλη ολεθρια καταστροφή,ίσως το ανθρώπινο είδος έχει μια πιθανότητα να έρθει στα συγκαλα του...

    AntwortenLöschen
  24. cookίτσα,
    Α τόσο γρήγορα πέρασεσ απο την πρωτεύουσα....
    Ε, δεν χάνεις και τίποτα.

    Κάτι θα γίνει για την ενθρωπότητα και για τις επόμενες γενιές, δεν μπορεί ένα μέρος της φύσης να καταστρέψει τον εαυτό της.

    Δεν έχεις μέιλ στο μπλογκ σου;

    AntwortenLöschen
  25. Στα μέσα της βιομηχανικής επανάστασης το 1870-1880 διάφοροι επιστήμονες είχαν κατασκευάσει πλήθος ηλιακών συσκευών που μπορούσαν να κάνουν πρακτικά τα πάντα, όμως πριν προλάβουν, από τα εργαστήρια στην παραγωγή κάνει την εμφάνισή του το πετρέλαιο και οι ηλιακές μηχανές εγκαταλείπονται. Ενενήντα χρόνια μετά η πετρελαϊκή κρίση του 1973 έφερε στο προσκήνιο ξανά τους ηλιακούς συλλέκτες και μια σειρά από μοντέλα έκαναν την εμφάνισή τους με πρωτοπόρο το Ισραήλ το 1979. Δεν θα επιμείνω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Για όποιον ενδιαφέρετε υπάρχει ένα υπέροχο κείμενο του Κρίστοφερ Φλέιβιν στο βιβλίο «Electricity from Sunlight» που κυκλοφόρησε το 1982 από το Ινστιτούτο «World Watch» (http://www.dipe.gr/gr/book9.htm.)

    Το κεφάλαιο «ηλιακή ενέργεια» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δίνει απαντήσεις όχι μόνο στους υποστηριχτές των ορυκτών καυσίμων, που ούτως ή άλλως είναι πεπερασμένα, αλλά και στους αν μη τι άλλο αφελείς οπαδούς της πυρηνικής ενέργειας, που τη βλέπουν σαν τη μελλοντική εναλλακτική λύση, επειδή υπάρχει η ...τεχνογνωσία, παραβλέποντας τα σοβαρά προβλήματα με τα απόβλητα και κυρίως τις περιπτώσεις των ατυχημάτων που δεν μπορεί να αποκλειστούν, όσο κι αν η τεχνολογία προοδεύσει, κι έτσι ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι του πυρηνικού λόμπι.

    AntwortenLöschen
  26. έχεις απόλυτο δίκιο, ωστόσο
    κάτι αρχίζει να κινείται, δεν ξέρω αν κινείται για τα μάτια του κόσμου, αλλά δειλά βήματα γίνονται, άλλωστε δεν υπάρχει άλλη λύση.

    Πολύ διαφωτιστικό άρθρο!...

    AntwortenLöschen
  27. Αν δεν γίνει κυρίαρχη κοινωνική τάξη η εργατιά, κανείς δεν θα δώσει σημασία στο περιβάλλον. Ίσως στο "και πέντε" οι αστοί να κάνουν κάτι, αν ελπίζουν ότι θα σώσουν το τομάρι τους.

    AntwortenLöschen
  28. @ aliatas,

    Πρίν 2 χρόνια γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την δημοσίευση της θεωρίας της σχετικότητας και νομίζω την ίδια εποχή ο Einstein δημοσίευσε την σχέση ακτινοβολίας και ενέργειας, για την οποία πήρε και το Νόμπελ.
    Επομένως η ιστορία των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να ξεκινήσει από τότε.
    Θα μπορούσε, αλλά δυστυχώς οι πετρελαϊκές εταιρείες θέριεψαν πολύ γρήγορα και ξεχάστηκαν όλες οι άλλες μορφές ενέργειας.

    Εγώ σκέφτομαι ακόμα, ότι αν όλη η ανθρωπότητα χρησιμοποιούσε ΜΟΝΟ ηλιακή ενέργεια, τότε και το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα λύναμε, γιατί μια μεγάλη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας θα μετατρέπετο σε άλλη μορφή ενέργειας, οπότε θα μειωνόταν η υπερθέρμανση και καθαρό πλανήτη θα είχαμε.

    Η πυρηνική ενέργεια είναι γελοίο και να το σκέφτεται κανείς. Όχι μόνο δεν έχουν λυθει τα θέματα με τα ραδιενεργά καταλοιπα, όχι μόνο είναι επικίνδυνη και ένα ατύχημα θα γεμίσει ραδιενέργεια τον πλανήτη για τα επόμενα 60.000 – 100.000 χρόνια, αλλά είναι και τόσο περιορισμένη η χρήση της χρονικά (αποθέματα μόνο 120 χρόνια) που σκέφτεσαι, γιατί το συζητάνε κάν! Μάλιστα η Greenpeace, το προπαγανδίζει κιόλας!!

    @ roidis

    Λές κάτι να κινείται; Και μένα έτσι μου μοιάζει, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα, ώστε να καταφέρουμε –αν τα καταφέρουμε - να ξεφύγουμε από το τέλμα του πολιτισμού μας.


    @ Ερυθρός

    Το δυστύχημα είναι, ότι και στα pρωην σοβιετικά κράτη, το περιβάλλον παραμελήθηκε στο έπακρο. Και στα θέματα της ενέργειας έκαναν τα ίδια λάθη με τη δύση.
    Δυστυχώς!!!!

    AntwortenLöschen
  29. Κυρία μου τα συγχαρητήριά μου! Το παρόν ιστολόγιο 9 φορές στις 10 πετυχαίνει το κέντρο του στόχου. Αν και φανατικός αναγνώστης, δεν είχα, μέχρι πρόσφατα, χρόνο για σχόλια. Στο εξής, ελπίζω για το αντίθετο.
    Όσο για τους έχοντες "οικολογικές" ανησυχίες απατεώνες ("ειδικοί", WWF κτλ) που περιγράφονται στη δημοσίευση, επαναλαμβάνω αυτό που έχω ξαναγράψει (και φαντάζομαι πριν και μετά από μένα κι άλλοι). Οι κατ' επάγγελμα, κατά συρροή και εκ προμελέτης κακούργοι, έχοντας μετατρέψει το έγκλημα σε επιστήμη, καταναλώνουν σημαντικό μέρος του χρόνου και του χρήματός τους, στην κατασκευή ΑΛΛΟΘΙ.

    AntwortenLöschen
  30. Με ορίζοντα το 2012, η τουρκική Βουλή ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών.

    Μια και το ποστ σου είναι πλέον "αναφορά", για να μένει προς ενημέρωση.

    Καλημέρα΄.

    AntwortenLöschen
  31. @ Αριστείδη,

    Πολύ ενδιαφέρον αυτό για το άλλοθι,
    Όσο για το στόχο, προσπαθώ να δείχνω τις αληθινές αξίες και τις ψεύτικες αξίες.
    Σήμερα περιτριγυριζόμαστε από ψεύτικες αξίες!

    @ Greg,

    όταν ακούς να κτίσουμε πυρηνικά, σημαίνει να πάρουμε μεγάλη μίζα.
    Η χώρα που θα είναι ο αποδέκτης ενός τέτοιου τερατουργήματος, θα είναι στον αιώνα τον άπαντα υποτελής της χώρας που το πουλάει.
    Αλλά κάποιοι θα μαζέψουνε χρήμα, ας είναι και ραδιενεργό!

    AntwortenLöschen
  32. Δυστυχώς, σε έναν ανήθικο κόσμο, όλοι ξεπουλιώνται. Αυτή όμως η ΜΚΟ ήταν πουλημένη από την ίδρυσή της!
    το είχα διαβάσει το άρθρο σου.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...