Dienstag, 25. März 2008

Η χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων 2008



Ποιός είναι αυτός ο κολοσσός,



πρώην κομμουνιστικός, νυν άκρως καπιταλιστικός,




που θα οργανώσει τους αγώνες της επίδειξης της ακραίας καταναλωτικής μανίας, των πιο φτηνών ανθρώπινων δεξιοτήτων, της αηδιαστικής επέμβασης της βιοχημείας και του ντοπαρίσματος, της αλλαζονίας, της βιομηχανίας παρακολούθησης, της επικυριαρχίας των μίντια, της εμμετικής επίδειξης των "αθανάτων" με πρώτον και καλλίτερον τον κ. Ρόγκ που δισαρεστηθηκε γιατι του ξύνισαν την σούπα οι "βρωμιάρηδες" του Θιβέτ;

Δείτε τι λέει ο Αντρέ Γκόρζ:



Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, στα 100 περίπου εκατομμύρια περιπλανώμενους κινέζους που - ακριβως όπως οι "αλήτες" και οι "ληστές" του 18ου αιώνα- περιφέρονται από πόλη σε πόλη και απο χωριο σε χωριό αναζητώντας ένα μεροκάματο, θα προστεθούν άλλα 300 εκατομμύρια.

Το ποσοστό της σημερινής ανεργείας στον κινέζικο αστικό πληθυσμό εκτιμάται απο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ως 20% με αιχμές που φτάνουν το 34%.
......................
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Κίνα, με το ένα πέμτο του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτει μόλις 85 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργησιμης επιφάνειας ανά κάτοικο. Το 40% των καλιεργήσιμων επιφανειών έχει καταστραφεί απο το 1955. Το 5% απο διάβρωση και τη μετατροπή σου σε έρημο, το 35% απο την αστικοποίηση και την εκβιομηχάνιση.

Πρεπει να γνωρίζουμε ότι απο τις δέκα πόλεις του κόσμου με την μεγαλύτερη ρύπανση, οι πέντε βρίσκονται στην Κίνα. Οτι η Κίνα μαστίζεται απο δραματική έλλειψη νερού. Οτι οι μισοί ποταμοί έχουν δηλητηριαστεί απο τα βιομηχανικά απόβλητα και δεν έχουν πια ψάρια. Οτι το εμφιαλωμένο νερό πωλείται στο Πεκίνο πιο ακριβά απο ότι το γάλα κι ότι τα "μπάρ οξυγόνου" πωλούν στους καταναλωτές καθαρό αέρα. Οτι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γεωργίας και της βιομηχανίας είναι συγκεντρωμένα σε κοιλάδες, που μόνο τα διαρκώς υψωνόμενα φράγματα μπορούν να τις προστατέψουν απο τις πλημμύρες.

Πρέπει να τα γνωρίζουμε όλ αυτά για να μετρήσουμε, όπως γράφει ο Ζακ Ρομπέν, ότι "η συζητηση περί του αυτοκινήτου ή του υπολογιστη για τον καθένα γελοιοποιείται από την παγκόσμια οικολογία".

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι σχεδόν το σύνολο (το 99%) της αύξησης του παγκόσμιου δυνητικά ενεργού πληθυσμού θα πραγματοποιηθει στις φτωχειές ή τις πολύ φτωχειές χώρες (εισόδημα μικρότερο απο 40 ή 120 δολάρια το μήνα) κι ότι οι επενδύσεις των υπερεθνικών εταιρειών σ αυτές τις χώρες δημιουργούν συχνά περισσότερη ανεργεία παρά απασχόληση και οπωσδήποτε ΔΕΝ μετριάζουν καθόλου την απελπιστικά απελπιστική μαζική φτώχεια.



Καλή 25η Μαρτίου, όση απόμεινε

32 Kommentare:

  1. Ενδιαφέρον.... θα το θυμηθώ όταν επισκεφτώ το βιβλιοπωλείο

    AntwortenLöschen
  2. @ xamogelo,

    είναι ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει εφέτος. Στο προτείνω χωρίς καμια επιφύλαξη.

    AntwortenLöschen
  3. Ναι, όντως, ξεκαταθλίφτηκα, που ζω εδώ και όχι στην Κίνα. Πάντως οι Κινέζοι το παλεύουν με την πολιτική του ενός παιδιού. Αλλες φτωχές χώρες είναι που θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους με πιο γρήγορους ρυθμούς.

    AntwortenLöschen
  4. Και καλά ,δε βρέθηκε κανένας σιχτιριασμένος κάτοικος της Ολυμπίας να χτυπήσει καμμιά κατσαρόλα, όταν συλλαμβάνανε τους διαδηλωτές;
    Άρε δήμαρχε κόθωνα της ολυμπίας.
    δ

    AntwortenLöschen
  5. @ Babis,

    Αφού ξεκαταθλίφτηκες ετοιμάσου να ξανακαταθλιφτείς, γιατι ετοιμάζω άλλο ένα εκπληκτικό κατόρθωμα του πολιτισμού μας!!
    Να το διαβάσεις και να φρικιάσεις

    @ Δε μετράτ'

    Ετσι λές εσύ, κάπου διάβασα, ότι γίναμε διεθνώς ρεζίλι, που δεν προφυλλάξαμε τα κινεζάκια!
    Ρε δες ποσο ανάποδος έχει γίνει ο κόσμος.
    Αλλά ο λόρδος ο Ρογκ, άλλο ρεζίλι των σκυλιών! Είναι και γιατρός, τρομάρα του!

    AntwortenLöschen
  6. Βέβαια,εδώ ήταν καλύτερα.Μόνο ξένους μετανάστες εργάτες νεκρούς είχαμε που δούλευαν στα ολυμπιακά έργα...

    AntwortenLöschen
  7. @ stain
    δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.
    ή μάλλον δεν κατάλαβες τι θέλω να πω εγώ.
    Αν θέλεις να πεις, ότι η Ελλάδα και η Κινα είναι το ίδιο, τότε κάνεις ένα τεράστιο λάθος.

    AntwortenLöschen
  8. Αυτό εννοεί ange-ta!

    Εκπλήσσομαι όμως κυρ stain (!!!!) μου... Νόμιζα ότι οι μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα για να την μπολιάσουν με τα χρώματα και τ' αρώματά τους. Να γίνουμε melting pot γιζα να γλυτώσουμε από τους εθνικισμούς. Δεν ήξερα ότι τους θέλαμε για δούλους! Και τα Συριζόπλα να την υποστηρίζουν τόσο καιρό με πάθος την δουλεμπορία...

    AntwortenLöschen
  9. ange-ta μου,

    δυσκολεύομαι να παρευρεθώ, στο φιλικό σάββατο...

    AntwortenLöschen
  10. Ούτε και γω καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις stain
    Δηλαδη μηπως είχαμε αιματοκυλίσει καμμιά δεκαριά διπλανα κράτη, και καναμε και κατοχή σε δυό τρία απ αυτά και δεν το πήραμε χαμπάρι;
    Ή τους μετανάστες τους φέραμε με το ζόρι και τους βαλαμε να δουλευουν τσάμπα.
    Οπως δούλευαν οι θείοι μας στη Γερμανία ,δουλεύουν κιαυτοί.
    Και σε πληροφορώ, πως η αντιμετώπισή τους εκει ήτανε πολύ χειρότερη.
    Δεν το κατάλαβα.
    Η μήπως έχει κυκλοφορήσει καμμιά φήμη, πως στη γερμανία στο βέλγιο και στην αμερική οι έλληνες δούλευαν στις καλύτερες δουλειές.
    Είπαμε,καλύτερη αντιμετώπιση στους μετανάστες,αλλά δεν ζούμε στο δάσος με τη χιονάτη και τους εφτά νάνους.
    Βλέπουμε τι γίνεται.
    δ

    AntwortenLöschen
  11. Τι λέτε ωρέ παίδες;Σοβαρά;Δηλαδή επειδή είναι ξένοι δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση;Δεν έχουν δικαίωμα στην ζωή;Ρωτώ:Πόσοι μετανάστες πέθαναν στα ελληνικά ολυμπιακά έργα;Πόσοι;Και για πόσους μάθαμε εμείς;Και τι σημαίνει αυτό το δούλευαν σε καλύτερες δουλείες;Τι σημασία έχει;Στις ίδιες και χειρότερες μπορεί να δούλευαν.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει έτσι να δουλέυουν και οι μετανάστες που έρχονται εδώ;Ange-ta σίγουρα δεν είμαστε απόλυτα ίδιοι με την Κίνα.Όμως να μην ξεχνάμε και τα ''καλά'' που γίναν στους εδώ Ολυμπιακούς αγώνες...ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ.

    AntwortenLöschen
  12. @ Stain,

    νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεσαι σε ποιό μπλόγκ βρίσκεσαι, διότι αφ ενός σ αυτό το μπλόγκ κανείς δεν θα ισχυριστεί ποτέ ότι οι μετανάστες πρέπει να δουλεύουν ανασφάλιστοι, ούτε υπάρχει σαν υπόνοια πουθενά και από κανέναν

    και αφετέρου

    ΤΩΡΑ μιλάμε για την Κίνα, για την Ολυμπιακή Επιτροπή, για το εκφυλισμένο νόημα των ολυμπιακών αγώνων και του ολυμπιακού πνεύματος, για το Θιβέτ που έχουμε μέχρι σήμερα 120 νεκρούς, όχι στα ολυμπιακά έργα, αλλά σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

    Μιλάμε για μια Κινα που κρατάει τα πρωτεία στη μόλυνση και στην εκμετάλευση.
    Μιλάμε για μια Κίνα που έχει δώσει γη και ύδωρ για να δουλεύει το Κεφάλαιο αφορολόγητο και να πιέζει και τη δύση για μειωμένους μισθούς και ακύρωση του κράτους πρόνοια που κτιστηκε απο το 1848 με κόπους και αιματηρούς εργατικούς αγώνες.

    Μιλάμε και για τα όρια της ανάπτυξης που βάζει η οικολογία και το περιβάλλον.

    Μιλάμε για μια Κίνα, που και ο Χίτλερ θα την ζήλευε.

    Γι αυτό άσε σε παρακαλώ τα ανθρωπιστικά περί μεταναστών, γιατι απλώς μας προσβάλεις!

    Και καλό είναι να μη μπλέκουμε τα σώβρακα με τι γραβάτες.

    Συγνώμη για το ύφος, αλλά αυτά που μας λές λέγονται από μία δήθεν αριστερά ή απο μια δηθεν ανθρωπιστική ομάδα και ξεχνάμε πού βρίσκεται ο αληθινός εχθρός της ζωής και της φύσης και της ανθρωπότητας ολάκαιρης.

    Τωρα, αν θα μιλούσαμε για μετανάστες, σου απάντησε η Δήμητρα.
    Είσαι μάλλον μικρός (ηλικιακώς εννοώ) για να θυμάσαι τι σήμαινε Gastarbeiter στην ανθρωπιστική Γερμανία!!!!

    AntwortenLöschen
  13. @ Stein
    γράφω Stein όπως γράφεται το δεύτερο συνθετικό του Einstein, επειδή έχεις τη φατσούλα του,

    τωρα μου θυμησες ένα ανέκδοτο.

    Ενας αμερικάνος στη Ρωσία περιμένει το τραίνο, αλλά αργει. Ρωτάει ένα ρωσο καθε πότε περναει το τραίνο.
    -Κάθε 3 λεπτά του λέει ο ρώσος.
    -Μα είμαι εδώ ήδη 40 λεπτά και δεν έχει περάσει κανένα
    -Γιατι εσείς δεν καταπιέζετε τους μαύρους;

    AntwortenLöschen
  14. Η Κίνα, αφού κατάφερε να καταστρέψει εντελώς τον δικό της πολιτισμό, έχει ήδη μισοκαταστρέψει και τον τελευταίο αρχέτυπο που έχει μείνει, αυτόν του Θιβέτ. Είναι κρίμα, διότι, εκτός από το Νεπάλ, δεν έχει μείνει άλλος αρχέτυπος πολιτισμός. Για μας του δυτικούς είναι αδύνατον να τον καταλάβουμε ό,τι κι αν διαβάζουμε, όσα και να γράφουμε. Όμως, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην τον αφήσουμε να καταστραφεί. Ο «μεγάλος τιμονιέρης» (πίσα στα κόκαλά του) κατάστρεψε ό,τι δεν μπορούσε να φτιάξει. Κατάστρεψε αυτό που οι αιώνες δημιούργησαν και τα ψηλά βουνά είχαν καταφέρει να κρατήσουν αλώβητο μέχρι τις ημέρες μας. Η Κίνα είχε ήδη αρχίσει να καταστρέφεται και πριν την «πολιτιστική (sic!) επανάσταση», απλώς οι ερυθροφρουροί την αποτέλειωσαν.
    Τώρα που έγραψα "ερυθροφρουροί", θυμήθηκα και κάποιους άλλους "φρουρούς" που κατάστρεψαν την ελληνική γλώσσα. Άσχετο.

    Ανζέτα, δεν πολυκατάλαβα το ανέκδοτο. Φαίνεται πως δεν είμαι σε φόρμα. :-(

    AntwortenLöschen
  15. Να συμπληρώσω κάτι για όσους δεν έχουν ιδίαν αντίληψη του πράγματος. Οι Κινέζοι κατακτητές μεταχειρίζονται τους Θιβετιανούς κυριολεκτικώς σαν δούλους. Πιστεύω ότι οι μαύροι στην Αμερική δεν είχαν χειρότερη μεταχείριση. Θυμάμαι έναν φουκαρά γεράκο που πήγαινε αργά και εμπόδιζε κάποιο Κινέζο να περάσει κι αυτός το κλώτσησε κάτω από το πεζοδρόμιο (αν μπορεί να λεχθεί πεζοδρόμιο αυτό). Τους παίρνουν στα σπίτια τους και τους έχουν να δουλεύουν όσο θέλουν και δεν ξέρω καν πόσο τους πληρώνουν κι αν τους πληρώνουν καθόλου, ή απλώς τους δίνουν μία κούπα ρύζι και λίγο βούτυρο από καγιάκ. Ελεεινή κατάστση.

    AntwortenLöschen
  16. @ Ange-ta

    ασχετο αλλα σχετικο, εχει το βιβλιο του Γκορζ τις αθλιες γραμματοσειρες που βαζει ο Λιβανης με τα τεραστια κενα ; για δες και πεσμου σε παρακαλω ,διοτι αρνουμαι να πληρωσω αυτου του ειδους την αισθητικη ... προτιμω να το παραγγειλω σε ξενογλωσσο

    AntwortenLöschen
  17. @ Homo Cretenis,
    πες μας κι άλλα για το Θιβέτ!
    Βλέπεις κανείς δεν το υποστηρίζει, γιατι όλοι γλύφουν την Κινα, που είναι μεγάλη αγορά.

    Ελα που δεν κατάλαβες το ανέκδοτο...........

    @ γάτε με τις απαλές πατούσες,

    Ωραία έκδοση, με μεγάλα στρογγυλά γράμματα!!
    Τι δεν σ αρέσει στα μεγάλα γράμματα? Ισα -ίσα φεύγουν οι σελίδες γρηγορα. Αφού πιο πριν είχα αρχίσει το καπιταλισμός και οικολογία, του ίδιου, και το παράτησα λόγω μικρών γραμμάτων

    AntwortenLöschen
  18. ANZETA, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ, ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΛΙΝΚΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ, ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΒΑΛΏ ΤΑ ΛΙΝΚΣ ΕΔΩ

    AntwortenLöschen
  19. @ Αθηνά
    done!!!!

    Ευχαριστώ για τα λίνκ!

    AntwortenLöschen
  20. Αν η Κίνα γίνει υπερδύναμη έχω την εντύπωση πως θα είναι πολύ πιο σκληρή απο οτι η Αμερική.
    Ο stain έχει δίκιο με αυτά που αναφέρει αλλά ας μη συγκρίνουμε το Λυκαββητό με τον Όλυμπο.

    AntwortenLöschen
  21. @ Λάκων καλησπέρα,

    Η Κίνα, όπως τόσο ξεκάθαρα γράφει ο Γκόρζ, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ υπερδύναμη, γιατι η οικολογία βάζει όρια.
    Απλώς θα ξεζουμίσει μερικά εκατομμύρια εργαζόμενων το Κεφάλαιο και μετά ο "Θεός να μας φυλάει" αν δεν αλλάξουν τα πράγματα.
    Τωρα, για τον στάιν, τι να άλλο να πω. Μιλάμε για την Κίνα και το Θιβέτ και όχι για τους μετανάστες!

    AntwortenLöschen
  22. Λάκων
    Και γώ έτσι νομίζω , αν κρίνω απο τά λίγα που έχω διαβάσει για τον Μάο, και τους Χμέρ αλλοίμονό μας άν πέσουμε στα χέρια τους.
    Επίσης νομίζω,πως γιαυτό έχουμε το μυαλό μας για να ξεχωρίζουμε τα πράμματα ανάλογα με το μπόι τους.
    και ανάλογα με την ιδιότητά τους.
    δ

    AntwortenLöschen
  23. Πάνω απ' όλα η "αφή της φλόγας". Το 1936 ο Λούης έκανε εγκάρδιες χειραψίες στους ναζί. Το 2008, η (μορφωμένη) Ναυπλιώτου στέλνει το ελληνικό φως στη "δημοκρατική" Κίνα...

    AntwortenLöschen
  24. @ Homo cretensis,
    μακάρι να γίνει!

    @ alterapars,

    Ετσι, όπως τα λές. Πάνω απο όλα οι χειραψίες με τους αθάνατους, με τους σπουδαίους, με τους μεγάλους. Ο "μεσαίος" άνθρωπος είναι έτοιμος να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο, αρκεί μια χειραψία με κάποιο "διάσημο".

    Ολοι οι αριστεροί αναλυτές, όταν κάνουν τις περισπούδαστες οικονομικές μελέτες τους, ξεχνάνε αυτον το τόσο σοβαρό παράγοντα.
    Εκεί στηρίζεται και η όλη διάβρωση των Μή Κυβερνητικών Οργανώσεων.
    Ενα βραδάκι με το κάθε Μπίλ Γκέϊτσ με χαβιάρι και σαμπάνια και κουβεντα τετ - α τετ και όλες οι ιδεολογίες πέθαναν!
    Την επόμενη, ένα απλο τηλεφωνάκι του στυλ "Μπερνάρ, δεν κάνεις καμια δήλωση για το Κόσσοβο;; Ανεξαρτησία θέλουν οι άθρωποι, όχι τιποτε σπουδαίο! Και που είσαι, μη ξεχάσεις το ραντεβού μας για μπρίτζ!"
    Οταν θα απελευθερωθούν τα ανθρωπάκια απο αυτο το κόμπλεξ, τότε να είσαι σίγουρος, ότι η αντιστροφη μέτρηση για όλους τους δυνάστες της γης θα έχει αρχίσει!

    AntwortenLöschen
  25. Έβαλα την είδηση παραπάνω για να δω τις αντιδράσεις. Οι γνώμες διχάζονται στο ζήτημα μποϊκοταρίσματος Ολυμπιακών Αγώνων. Αν θυμάμαι καλά, δύο φορές έχει γίνει: Σ' αυτούς της Μόσχας (1980) και σ' εκείνους του Λος Άντελες (1984). Το ερώτημα που μπαίνει είναι κατά πόσο συνάδει η ανάμειξη της πολιτικής με το ολυμπιακό πνεύμα. Στην Αρχαιότητα, σταματούσαν ακόμη και οι πόλεμοι. Ο οποιοσδήποτε συσχετισμός της Ολυμπιάδας με την πολιτική ήταν αδιανόητος. Υπάρχουν σαφώς άλλα μέσα διαμαρτυρίας και ασκήσεως πίεσης στο Πεκίνο για το Θιβέτ (π.χ. μποϊκοτάρισμα κινεζικών προϊόντων κι ας είναι φθηνότερα).
    Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει η πολιτική να κρατείται μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη κι αν αυτοί δεν αποτελούν παρά μία κακόγουστη καρικατούρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

    AntwortenLöschen
  26. @ Homo Cretensis,
    Θα έλεγα με τη πρώτη σκέψη, όπως το θέτεις το ζήτημα ότι έχεις δίκιο!
    Αλλά πάλι, τι αγώνες είναι αυτοί που γίνονται; Είναι αγώνες άμιλλας;
    Οχι! Είναι αγώνες ίσων ευκαιριών; Οχι!
    Είναι αγώνες, που δίνουν αξία στο ανθρώπινο σώμα, έτσι όπως μας το έδωσε η φύση ή ο θεός, ας βάλει ο καθένας ότι θέλει; Οχι!
    Είναι αγώνες που δίνουν αξία στο πνεύμα? Πάλι Οχι!!
    Είναι αγώνες που κερδίζει κανένας φουκαράς κάτι, έστω και χρήμα; Οχι!
    Είναι αγώνες που κερδίζουν οι κάποιες εταιρείες, απο διαφημίσεις, απο χορηγίες, απο χρηματιστήριο;; Ναί.
    Είναι αγώνες που ο άνθρωπος παραμορφώνεται φυσικά με ντόπινγ και χημεία και υπερβολική άσκηση για να μπορέσει να φτάει τα σκόρ; Ναι.

    Υπάρχει κάποιο έστω και ελάχιστο ηθικό κέρδος από όλη αυτη τη βαβούρα;; Οχι

    Αν ναι, θα ήταν να σταματήσει έστω και για δυο εβδομάδες απανταχού στον πλανήτη ο πόλεμος!

    Τότε θα συμφωνούσα μαζί σου.

    Αλλά και έτσι όπως είναι, δεν έχεις άδικο, πάλι θα συμφωνήσω μαζί σου. Η πολιτική μάλλον θα στρεβλωνε την υπόθεση έτι περισσότερο!!
    Ασ αφήσουνε λοιπόν τα σκατά της πολιτικής έξω απο τα σκατά των Ολυμπιακών αγώνων.

    AntwortenLöschen
  27. Δεν διαφωνώ με όσα λες. Άλλωστε, στην τελευταία παράγραφο γράφω ότι πρόκειται για καρικατούρα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ίσως καλά ξεκίνησαν, με καλές προθέσεις, αλλά έχουν εκφυλισθεί πια σε μια εμποροπανήγυρη με μπόλικο αμερικάνικο "κιτς". Υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα πολυδάπανες τελετές ενάρξεως και λήξεως, που πολλοί πάνε (πήγαν κι εδώ, στην Αθήνα, το 2004) για να δούνε μόνον αυτές; Εντούτοις, βλέπεις ότι ακόμη και αυτή η αμερικανιά, πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική. Υπάρχει και μία άλλη λύση, την οποία προσωπικά θα προτιμούσα. Να καταργηθούν ολότελα. Αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα.

    AntwortenLöschen
  28. @ H.C.
    θα έλεγα ότι συμφωνούμε!
    Και εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης, αν δεν γίνεται να διορθωθεί αυτο το μεγάλο ρεζίλι. Γιατι, κατά τα άλλα, χωρίς κάτι διαφορετικό, χωρίς γιορτές, η ζωή θα είναι ακόμα πιο μονότονη. Ομως, δεν παύω να μέμφομαι τον Ρόγκ, που αντί να προβάλει τους διαδηλωτές, άφησε την ελληνική αστυνομία να τους μαζέψει.

    AntwortenLöschen
  29. Εγώ μέμφομαι την ελληνική κυβέρνησι που άφησε τον Ρόγκ να βάλει την ελληνική αστυνομία να τους μαζέψει.
    Πού τάχουμε ξαναδει αυτά στην ελλάδα.
    Να μαζεύουν σηκωτούς τους διαδηλωτές.
    Όσο για τους αγώνες, και γω λεω να καταργηθουν έτσι οπως γινονται πια.
    Ή να γινονται οπως παλιά,η να καταργηθουν.
    δ

    AntwortenLöschen
  30. @ demetrat,

    Καλημέρα κοριτσάρα μου και καλή Κυριακή!

    @ Ηομο and Demetrat:

    Ας πάνε λοιπόν εκεί που ήρθαν, οι Ολυμπιακοί! (κυριολεκτώ)
    Να χαρίζουμε

    -στεφάνια Δαφνης, αντι χρυσά μέταλλα,
    - τριαντάφυλλα αντι αργυρά,
    - μαργαρίτες αντι χάλκινα.

    - Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις
    - Τα ρούχα να μην έχουν Logo
    - Οι επιτροπές απονομής να επιλέγονται με κλήρο,
    - Οι αθανατοι να πάνε στον αγύριστο
    - Ολοι όσοι εργάζονται για την οργάνωση να αμοίβονται με τα έξοδα τους, να προσφέρουν δηλαδή εθελοντική εργασία
    - Ολες οι αμοιβές να είναι έπαινοι!
    και όχι χρήμα!

    Συμπληρωστε τα υπόλοιπα!
    Λέω να δημοσιεύσουμε ένα έντυπο:
    "Πως φανταζόμαστε του Ολυμπιακούς αγώνες σε ένα ελεύθερο κοσμο"

    περιμένω προτάσεις

    AntwortenLöschen
  31. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΓΚ
    ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Άκου τι επήγε κι είπε ο παλιάθρωπος ο Ρογκ!
    Πως η Ελλάδα μπορεί να ‘βγε τελευταία στο πινγκ-πονγκ
    και να μην έχει διαπρέψει εις των μεταλλίων το shoping
    μα εβγήκε πρώτη πρώτη και καλλίτερη στο doping!

    Τι αισχρός! Επειδή μέσα στης προπόνησης τη δίνη
    λάθος ένα μες στα τόσα τα σωστά μας είχε γίνει
    και οι αθλητές μας πήραν αντί δύο χαπακίων
    τα κουτιά μ’ όλα τα χάπια (και μετά των καπακίων),

    πρέπει αυτός με ειρωνεία στην Ελλάδα να μιλάει;
    κι όχι μέσα του μονάχα μα κι απόξω να γελάει;
    Και θα πρέπει η υφήλιος όλη κι επισήμως να γνωρίσει
    πως η χώρα η αθλιοτέρα ειν’ η Ελλάδα μες στη Δύση;

    Και ορθώς η Ελλάς εθίγη. Κι οι υπεύθυνοι της χώρας-
    όποιοι ήσαν τέλος πάντων στα λεπτά κείνης της ώρας-
    το μεγάλο ανάστημά των το ελληνικό ορθώσαν
    κι απαντήσεις περηφάνιας εις τον Ρογκ αμέσως δώσαν.

    Και του είπαν η Ελλάδα υψηλά στέκεται τόσο
    που εις ουδένα επιτρέπει να της κάνει τον καμπόσο-
    πως αμόλυντον κρατάει την αξίαν και την τιμήν της
    που δε δέχεται ούτε μύγαν στο ιερό πάνω σπαθί της!

    Όχι παίζουμε! κι αν μέσα στα σκατά έχει όλη πέσει
    όμως κύριε Ρογκ η Ελλάδα δε λυγάει ποτέ τη μέση
    και το στόμα της κρατώντας στων σκατών την επιφάνεια
    διαλαλεί την εθνικήν της πανταχού την περηφάνια.

    Μην κοιτάτε που ορισμένοι, ή δικοί μας είτε ξένοι
    τελευταία τήνε κρίνουν όταν μ’ άλλους παραβγαίνει:
    ειν’ ανήθικοι κι αχρείοι και ανθέλληνες και φαύλοι
    δεν τους πρέπουν στην γην πάνω της ζωής των ούτε οι ναύλοι.

    Δεν γνωρίζουν. Μόνο λένε. Την αλήθεια όμως τώρα
    θα τη μάθετε από μένα για την τέλεια ετούτη χώρα
    ώστε πλέον αμφιβολία να μην έχετε καμία
    πως η Ελλάς είναι μεγάλη κι όχι μοναχά τιμία.

    Και ειπέ μας κύριε Ρογκ μας, πού αλλού τη βρήκες σκάρτη
    την Ελλάδα; Σ’ όλα εκείνη (σα σαρακοστή το Μάρτη)
    μέσα είναι και πρωτεύει. Κι όπως λεν οι υπουργοί της
    κράτος άλλο δεν της βγαίνει σα θα συγκριθεί μαζί της.

    Κι αν δεν έχουμε Παιδεία κι αν δεν έχουμε Υγεία
    Τι μ’ αυτό-για μας τους ξύπνιους τακτική είναι παγία
    με κομπίνες να περνάμε και με αγραμματοσύνη
    κι ως για γιατρικό μας φτάνει μία μόνον ασπιρίνη.

    Κι ας μας κλέβουν ασυστόλως οι πολιτικοί μας όλοι
    και αφέντες πάντα ας μπαίνουν στο μικρό μας περιβόλι,
    μεις τους θέλουμε ναν’ έτσι-είναι ο μαζοχισμός μας
    που σ’ αυτό γερά μας σπρώχνει-κι είναι ολόκληρος δικός μας.

    Κι οι δημόσιοι υπάλληλοί μας όλη μέρα αν τα ξύνουν
    κι αν με μίζες πληρωμένοι σημασία λίγη μας δίνουν
    της φυλής η εξυπνάδα τους ανέχετ’ έτσι νάναι-
    και σε μας αυτοί αν ερχόνται, από μας ίδια τραβάνε.

    Κι αν η διαφθορά μάς πνίγει κι αν βρωμάνε τα σκουπίδια
    δε μας νοιάζει΄ κι αύριο πάλι μια μερίδα από τα ίδια
    γιατί θέλουμε απεργίες οι σκουπιδιαραίοι να κάνουν
    ώστε οι τηλεοράσεις νάχουν θέματα να βάνουν.

    Και την Κύπρο και τα Σκόπια μεις τα έχουμε ανοίξει
    για να κάνουμε και κάτι και να μη μας τρώει η πλήξη.
    Κι η ακρίβεια αν μας λιώνει και στερούμαστε τα πάντα
    έχουμ’ έτσι συνηθίσει-τ’ έχεις Γιάννη; τ’ είχα πάντα.

    Μη λοιπόν σε μας κολλάτε κύριε Ρογκ, γιατί μονάχοι
    έχουμε η Ελλάς διαλέξει τέτοια μοίρα η έρμη να ’χει
    ώστε η μόνη να ’ναι χώρα εις τον μάταιο τούτο κόσμο
    που τη σκάφη λέει σύκα και τη μπόχα λέει δυόσμο.

    Την μοναδικότητά μας κύριε Ρογκ κι ας την φθονείτε
    αλλά ύβρεις τέτοιες πάλι σας παρακαλώ μην πείτε-
    στη μακάρια μας αφήστε την αθλιότητα να ζούμε-
    τι; εμείς ήρθαμε αξίους και εντίμους να σας πούμε;..


    Κύριε Ρογκ η περηφάνια που αλύπητα μας δέρνει
    καυτηριάζει όποιον στο στόμα με κακό σκοπό μας φέρνει.
    όπως κάναμε και τώρα μετα σας κύριε Ρογκ μου.
    Και θα βάλω αυτά που γράφω να το ξέρετε! στο μπλογκ μου,

    για να δούνε όλοι κι όλες πως τον έλληνα αν τον θίξεις
    είναι σαν πληγή μεγάλη και βαθιά να του ανοίξεις.
    Και ας ειν’ η μόνη αλήθεια ό,τι έχεις πει γι αυτόνε,
    μα η ράχη του κι η μύτη για καυγά όλο τον τρώνε.

    Και γι αυτό μην απορήσεις που όλοι αυτοί σου είπαν τόσα.
    Μες στα τόσα τα στραβά τους και στραβή έχουνε γλώσσα
    κι αν αλήθεια μια τους πούνε, μ’ ένα ψέμα θ’ απαντήσουν
    δίχως σκέψη μια να κάνουν ή το θέμα μελετήσουν.

    Κι αφού έχουμε διαλέξει έτσι αλλόκοτα να ζούμε
    δε σας πέφτει εσάς ο λόγος τι θα κάνουμε ή τι πούμε
    και γι αυτό ανακαλέστε όσα λόγια είπατε ήδη
    για τους έλληνες, που στάζουν όχι μέλι αλλά ξύδι.

    Γιατί όχι τίποτ’ άλλο, αλλά, κύριε πρόεδρέ μου
    σε καιρούς είτε ειρήνης είτε σε καιρούς πολέμου
    η Ελλάδα μπορεί δάφνες να μη δρέπει, αλλά τσουκνίδες
    που από βραβεία κατέχει, μαζεμένες αλλού είδες;

    ---
    Γιώργης Χολιαστός

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...