Tuesday, 18 March 2008

Ο μικρός πρίγκιπας και ο φονιάς του Saint-Exupery

Ο 88χρονος γερμανός Horst Rippert, αδελφός του γερμανού τραγουδιστη με το ρωσικό όνομα Ivan Rebroff, πιλότος της πρώην γερμανικής Luftwaffe, ομολόγησε ότι αυτός κατέρριψε το αεροπλάνο του συγραφέα του μικρού πρίγκιπα Antoine de Saint-Exupery.
«Εζησα μέσα στις τύψεις», μας λέει σήμερα, 64 χρόνια μετά την πράξη του.
Νομίζει, ότι θα τον συγχωρήσουμε!

64 χρόνια σιώπησε, για να μη χαλάσει τη καριέρα του.
Τωρα που οι μέρες του είναι μετρημένες, μας μιλάει για τύψεις!

Με την εξομολόγηση του Horst Rippert, μπήκε ένα τέλος στις απόψεις που ήθελαν τον Antoine de Saint-Exupery να έχει αυτοκτονήσει.


Ξαναδιάβασα για 5η ή 6η φορά τον μικρό πρίγκιπα του μεγάλου ρομαντικού!


Στην τύχη, έπεσα πάνω στο διάλογο με την αλεπού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ

Τότε ήταν που παρουσιάστηκε η αλεπού:- Καλημέρα, είπε η αλεπού.

- Καλημέρα, απάντησε ευγενικά ο μικρός πρίγκιπας, που γύρισε προς το μέρος απ' όπου ακουγόταν η φωνή, μα δεν είδε τίποτε.

- Εδώ είμαι, είπε η φωνή, κάτω από τη μηλιά...

- Ποια είσαι συ; είπε ο μικρός πρίγκιπας. Είσαι πολύ όμορφη...

- Είμαι μια αλεπού, είπε η αλεπού.

- Έλα να παίξεις μαζί μου, της πρότεινε ο μικρός πρίγκιπας. Είμαι τόσο λυπημένος...

- Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου, είπε η αλεπού, δεν είμαι εξημερωμένη.

- Α! συγνώμη, έκανε ο μικρός πρίγκιπας. Μα, αφού σκέφτηκε λίγο, πρόσθεσε:

- Τι πάει να πει «εξημερωμένη»;

- Δεν θα είσαι από 'δω, είπε η αλεπού, τι ψάχνεις να βρεις;

- Ψάχνω να βρω τους ανθρώπους, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Τι σημαίνει εξημερωμένη;

- Οι άνθρωποι, είπε η αλεπού, έχουν τουφέκια και κυνηγούν. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό. Ακόμη ανατρέφουν κότες. Είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Μήπως ψάχνεις για κότες;

- Όχι, είπε ο μικρός πρίγκιπας, ψάχνω για φίλους. Τι σημαίνει «εξημερώνω»;

- Είναι κάτι ξεχασμένο για τα καλά, τώρα πια, είπε η αλεπού. Αυτό σημαίνει «δημιουργώ δεσμούς».

- Δημιουργώ δεσμούς;

- Ναι, βέβαια, είπε η αλεπού. Για μένα εσύ δεν είσαι ακόμη παρά ένα αγοράκι όμοιο με εκατό χιλιάδες άλλα μικρά αγόρια. Και δεν έχω την ανάγκη σου. Κι εσύ το ίδιο δεν έχεις την ανάγκη μου. Για σένα, δεν είμαι παρά μια αλεπού όμοια με εκατό χιλιάδες άλλες αλεπούδες. Μα, αν εσύ με εξημερώσεις, θα 'χουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Θα 'σαι για μένα μοναδικός στον κόσμο. Θα 'μαι για σένα μοναδική στον κόσμο...

- Αρχίζω να καταλαβαίνω, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Υπάρχει ένα λουλούδι... νομίζω πως μ' έχει εξημερώσει...

- Καθόλου απίθανο, είπε η αλεπού. Πάνω στη Γη βλέπει κανείς κάθε λογής πράματα...

- Ω! Αυτό δεν έγινε στη Γη, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Η αλεπού φάνηκε να ενδιαφέρεται πολύ.

- Σ' ένα άλλο πλανήτη;

-Ναι.

- Υπάρχουν κυνηγοί σε κείνο εκεί τον πλανήτη;

- Όχι.

- Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον! Και κότες;

- Όχι.

- Τίποτε δεν είναι τέλειο, αναστέναξε η αλεπού. Όμως, η αλεπού ξαναγύρισε στην ιδέα της:

- Η ζωή μου είναι μονότονη. Κυνηγώ κότες, οι άνθρωποι κυνηγούν εμένα. Όλες οι κότες μοιάζουν μεταξύ τους κι όλοι άνθρωποι μοιάζουν το ίδιο. Λοιπόν, κι εγώ κάπως βαριέμαι. Όμως, αν με εξημερώσεις, η ζωή μου θα μοιάζει σαν να την πλημμύρισε ο ήλιος. Θα γνωρίσω ένα θόρυβο από βήματα διαφορετικά απ' όλα τ' άλλα. Τα άλλα βήματα με κάνουν να καταχωνιάζομαι μέσα στη γη. Το δικό σου θα με φωνάζει να βγω έξω από την τρύπα μου, σαν να 'ναι μια μουσική. Κι ύστερα, κοίταξε! Βλέπεις εκεί κάτω τα σταροχώραφα; Εγώ δεν τρώω ψωμί. Για μένα, το σιτάρι δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Κι αυτό είναι θλιβερό! Μα εσύ έχεις χρυσαφένια μαλλιά. Θα 'ναι υπέροχα όταν θα μ' έχεις εξημερώσει! Το στάρι που είναι χρυσαφένιο, εσένα θα μου θυμίζει. Και θ' αγαπώ το θόρυβο του ανέμου καθώς θα περνάει ανάμεσα από τα στάχυα του σταριού.

Η αλεπού σώπασε και βάλθηκε να κοιτάζει το μικρό πρίγκιπα για πολλή ώρα.

- Σε παρακαλώ, εξημέρωσέ με, είπε!

20 comments:

Σαλούβαρδος said...

- Σε παρακαλώ, εξημέρωσέ με!

ange-ta said...

Κροπεράκι, στα κέφια σου είσαι!!!
πολύ καλά κάνεις

quartier libre said...

μπορεί να ναι, που είμαι πολύ κουρασμένη απόψε
και άρα σε κακή διάθεση,
μα θαρρώ
μήτε ν' αγαπάν θέλουν πιά οι άνθρωποι,
μήτε τους νοιάζει να εξημερώνουν...
κι ίσως "ο μικρός"
ήταν κι ο τελευταίος πρίγκηπας.

δεν παίρνω κι όρκο...
"ίσως", λέω.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Η πονηρή... σου λέει πού αλλού θα βρίσκω όσες ...θρεμμένες κότες θέλω;

Στην τωρινή πραγματικότητα ίσως μόνο τα ζώα πραγματικά το επιθυμούν.
Ο άνθρωπος στα λόγια μένει...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ange-ta said...

@ quartier libre,

για τα δύο πρώτα δεν είμαι σίγουρη. Για τον τελευταίο μικρό, συμφωνώ!

@ γλαράκι μου γλυκό,

ε γιατι να μη φάει και η αλεπού καμια κότα;; Μόνο οι άνθρωποι θα τις τρώνε;;;
γλαρένιες αγκαλιές και απο μένα

Stain said...

Το θετικό είναι πως τουλάχιστον μέχρι σήμερα τον έτρωγαν οι τύψεις και πάλι καλά που το παραδέχτηκε,έστω και αργά...

demetrat said...

ΧΌΡΡΡΣΤ ΡΡΡΡΡΙΠΕΡΤ.
τι να περιμένει κανείς απο έναν άνθρωπο με όνομα σα βρισιά.
Και τι θέλει τωρα ο μαλάκας, να τον οδηγήσουμε στον παράδεισο;

quartier libre said...

θα πάμε αύριο (Πέμπτη) απόγευμα στο καφέ για τις απαγγελίες;
ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΑΩ !
εσύ; η abttha; ο babis;

Homo Cretensis said...

Mα δεν είναι καινούριο το ότι ο Horst Rippert κατέρριψε το αεροπλάνο του Antoine de Saint-Exupéry. Αντιθέτως, δεν είχα ακούσει ποτέ να γίνεται λόγος για αυτοκτονία. Ούτε και καταλαβαίνω γιατί ο αδελφός του Ivan Rebroff (ούτε αυτό το ήξερα και, ειρήσθω εν παρόδω, ο Ι.R. είναι Ρώσσος εκ Ρώσσων γεννημένος στην Γερμανία και κάτοικος Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια) πρέπει να έχει τύψεις. Τον δολοφόνησε, ή σε πόλεμο τον σκότωσε; Δηλαδή, αν ο συγγραφέας ήταν ταχύτερος, τυχερότερος, πιο επιέξιος, ή ό,τι άλλο θέλεις και είχε σκοτώσει αυτός τον άλλον, τώρα θα το ανέφερες;
Γιατί ζητά να τον "συγχωρέσουμε" (sic!); Επειδή έκανε το χρέος του προς την πατρίδα του; Δεν καταλαβαίνω αυτή την συλλογιστική.

Homo Cretensis said...

Φτου, τώρα μόλις είδα ότι ο Hans-Rolf Rippert (όπως ήταν το γερμανικό όνομα του 77χρονουIvan Rebroff) πέθανε στις 27 του περασμένου μήνα, δηλαδή πριν τρεις βδομάδες. Και δεν πάει πολύς καιρός που είχε δώσει ρεσιτάλ στην Αυστραλία. Κρίμα, αυτά είναι το θλιβερά.

ange-ta said...

@ Stain,

Ετσι δήλωσε, όταν δεν είχε άλλα περιθώρια να το κρύψει πια. Στην πραγματικότητα έφτασε στα ίχνη του ο αρχαιολόγος υποθαλάσσιων αρχαιοτητων Lino von Gartzen και ο Ρίππερτ, δεν μπορούσε πλέον να αρνηθεί το γεγονός.

@ demetrat,

Σωστή!


@ quartier libre,

Για ποιήματα βαριέμαι του θανατά, για καμια μπύρα ευχαρίστως!

@ Homo Cretensis,

Τωρα προσπαθείς να με κουφάνεις;;
Το διάβασα κατ αρχήν στο courrier international, σαν φρέσκια είδηση και μετά και σε άλλες 5-6 γερμανόφωνες on line εφημερίδες.
Εκεί αναφέρεται και η περι αυτοκτονίας άποψη.

Ο Unterwasserarchäologe Lino von Gartzen, ψάχνει να διαλευκάνει την υπόθεση του Exupéry, απο τότε που βρέθηκε το ναυάγιο του αεροπλάνου του.
Σου αντιγράφω από την welt (http://www.welt.de/welt_print/article1811711/Am_Tag_als_Antoine_de_Saint-Exupry_starb.html)
2004 wurden Wrackteile von Exupérys Maschine im Mittelmeer entdeckt und eindeutig identifiziert. Unklar war danach noch immer, ob der Schriftsteller abgeschossen wurde oder sein Flugzeug wegen eines technischen Defekts ins Meer stürzte. In Frankreich hielt sich auch danach noch die Theorie, Exupéry habe Selbstmord begangen.
(εν τάχει μετάφραση: Το 2004 βρέθηκε το ναυάγιο του αεροπλάνου του Exupéry. Εν τούτοις παρέμενε άγνωστο εάν το αεροπλάνο έπεσε απο βλάβη.
Στην Γαλλία κυκλοφορούσε και η θεωρία, ότι ο Exupéry αυτοκτόνησε)

Για τις τύψεις: Ο ίδιος ο Ρίππερτ ομολογεί ότι είχει τύψεις, γιατι ΚΑΤΑΡΧΗΝ σκότωσε εναν μεγάλο συγγραφέα. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε τύψεις - όπως και κάθε Γερμανός - επειδη πηρε μερος σ αυτον το απαιχθη πόλεμο.
Λέμε, ότι αγαπάμε την πατρίδα μας, γιατι είναι οι ρίζες μας, η ταυτότητά μας, η αγκαλιά της μάνας μας, όχι γιατι μας βάζει και σκοτώνουμε!!
Μια τέτοια πατρίδα δεν την θέλουμε.
Για μένα, η ειρηνη και η αγάπη της γης μας είναι το υπερτατο αγαθό! Η αγάπη για τον τόπο μας είναι επειδη απο δω πρέπει να ξεκινήσουμε, για να αγαπήσουμε τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τη ρήση του μεγάλου κινηματογραφιστή Ρενουάρ: plus c' est local et plus c' est universel.

Τον τραγουδιστη Hans-Rolf Rippert ή Ivan Rebroff, δεν τον ξέρω. Πρωτη φορά τον είδα σε σχέση με την εκτέλεση του Exupéry απο τον αδελφό του.
Μη με ρωτάς αν συνέβαινε το αντίθετο τι θα λέγαμε, γιατι προφανώς θα σου πώ τα αυτονόητα. Δεν ξεκίνησε τον πόλεμο ο Exupéry, αλλά ο Ρίππερτ. Ο Ρίππερτ λοιπόν πήγαινε γυρεύοντας και αν παθαινε κάτι θα του άξιζε.
Επίσης νομίζω, ότι ο Exupéry εκτελούσε ταχυδρομηκή αποστολή!!!
Θα αποφύγω να σου πω ότι η ανθρωπότητα θα έχανε έναν Ριππερτ και όχι έναν Exupéry, γιατι η ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να έχει την ίδια αξία για τον οποιοδήποτε.

Γατος_με_απαλες_πατουσες said...

@ An-geta

ο συγχωρεμενος ο Frankie the cat ειχε ερθει εξω απο το παραθυρο του γραφειου μου νιαουρησε απλα και σε 2 λεπτα ειχε μπει μεσα στο σπιτι, η αλεπου απλα ειχε ορεξη για φιλοσοφικη συζητηση :-)

Homo Cretensis said...

@ ange-ta:

Όπως και άλλοτε έχω παρατηρήσει, έχεις μία προκατάληψη κατά των Γερμανών, μία μονομέρεια σκέψης, που –θα μου συγχωρήσεις- είναι ελαφρώς παιδική.
1) Δεν αμφισβήτησα τα γεγονότα. Απλώς είπα ότι δεν είχα ξανακούσει να γίνεται λόγος περί αυτοκτονίας. Δεν χρειάζεται να μου μεταφράζεις κείμενα. Το λέω για να σε απαλλάξω από τον κόπο.
2) Περί ευθυνών: Υπεραπλουστεύεις τα πράγματα. ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ οι Γερμανοί κακοί. ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ οι άλλοι καλοί. Τελείως μανιχαϊστικός τρόπος σκέψης, αμερικάνικος (the good guys and the bad guys, κλέφτες-χωροφύλακες παίζεις;). Δηλαδή, ο Έλληνας στρατιώτης δεν έπρεπε να πολεμήσει στην Κύπρο, επειδή τον έστειλε η ... Χούντα; Ή ο Ιταλός, επειδή τον έστειλε ο Μουσολίνι; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχει τύψεις ο λεγάμενος επειδή έριξε ένα εχθρικό αεροπλάνο; Ή μήπως διέκρινε ποιος ήταν μέσα και έπρεπε να σκεφτεί «ο Αντώνης είναι μέσα, ρε παιδί μου, άσε να με σκοτώσει αυτός, που να ξέρω τουλάχιστον ότι με σκότωσε ο ένδοξος ... Saint-Exupry!!!!». Με συγχωρείς, Άντζελα, ή όπως αλλιώς είναι το όνομά σου, αλλά αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά. Το ότι στενοχωριέται που αυτός σκότωσε τον συγγραφέα του «Μικρού Πρίγκιπα» (πώς το ξέρει άραγε, διότι καταρρίπτοντας ένα αεροπλάνο, δεν κατεβαίνεις να δεις ποιον σκότωσες, έτσι δεν είναι;) είναι άλλη ιστορία και δείχνει ανθρωπιά.
3) Μου κάνει εντύπωση που δεν γνωρίζεις τον Ivan Rebroff, ιδιαίτερα γνωστό και δημοφιλή στην Γερμανία και ασφαλώς όχι μόνο. Τραγούδησε όπερα, αλλά και μιούζικαλ, η φωνή του εκτεινόταν σε 4,5 οκτάβες (!!), από την βαθύτερη νότα βαθυφώνου μέχρι τις υψηλές γυναικείες της σοπράνο. Είναι αυτός που έκανε διάσημο τον «Βιολιστή στη Στέγη» τραγουδώντας τον στο Παρίσι για χρόνια, πριν γυριστεί έργο με τον Topol. Μπες στο youtube.com, πληκτρολόγησε το όνομα και άκουσέ τον. Αξίζει τον κόπο, πίστεψέ με. Εγώ τον έχω ακούσει σε μερικά από τα ... 6.000 κοντσέρτα που είχε δώσει στην μακρόχρονη καριέρα του.
Περισσότερα εδώ κι εδώ.

Homo Cretensis said...

Συγγνώμη που άφησε αναπάντητη την ερώτησή σου «Τωρα προσπαθείς να με κουφάνεις;;»
Όχι, προς Θεού, τι είναι αυτά που λες; Μετά πώς ... θ’ ακούσεις τον μέγιστο Ivan, αν και νομίζω ότι μία τε΄τοια φωνή και θεόκουφοι την ακούνε. :-))))

quartier libre said...

ange,

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΞΑΝΘΙΑ, ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΠΥΡΑ ΜΕ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ;;;;;
:)

ange-ta said...

@ Γατoύλη_με_απαλες_πατουσες

Μερικά γλυκούλικα έτσι είναι. Ετσι ήρθε και η Γαρούφω μας. Μπήκε μέσα απο την ανοιχτή πόρτα και θρονιάστηκε μέχρι που αλλάξαμε σπίτι. Φοβερή γάτα.

@ Homo Cretensis,

Με παρεξηγείς διαρκώς!
- Δεν έχω καμια προκατάληψη κατά των γερμανών. Με τον φασισμό και τον ναζισμό δεν τα πάω καλά.

- Μεταφράζω και για οσους μας διαβάζουν, γνωρίζω, ότι γνωρίζεις γερμανικά.

- Μου γράφεις «Δηλαδή, ο Έλληνας στρατιώτης δεν έπρεπε να πολεμήσει στην Κύπρο, επειδή τον έστειλε η ... Χούντα» Ε, όχι και έτσι. Δεν λέω ποιός τον έστειλε, αλλά ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ.
Πάλι με περεξηγείς σφόδρα. Ο Ρίππερτ βρέθηκε εκεί για να σκοτώσει, όχι για να προστατέψει! Ηταν ο εισβολέας!!!!
Οπως ο Αμερικάνος στο Ιράκ! Δεν κάνουν εκει το καθήκον τους ως στρατιώτες, αλλά σκοτώνουν ως εισβολείς.
Νομίζω ότι είναι καθαρή η θέση μου.
Και πλιζ, ο ίδιος λέει ότι είχε τύψεις. Εσύ καλά και σώνει να τον απαλλάξεις;;;
Περίεργη θέση έχεις.

- Οντως, βαθειά φωνή ο Ivan Rebroff, αλλά και με ρώσικο όνομα ....γερμανός ρε παιδί μου :D)!
λέγε με
ange-ta ή αντζέτα, ή ανζετά (που με λεει η Abttha)

@ quartier libre,
Πέρασες καλά;
Εγω προτίμησα την ξανθιά ποίηση με τις ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Homo Cretensis said...

@ ange-ta

Παραπονιάρικη και παρεξηγημένη μου, εσύ ! :-))
Φαίνεται, μωρέ, πως παραγέρασα και δεν καταλαβαίνω τα νιάτα πια :-(
Εντάξει, σε ένα έχεις δίκιο: Όντως κακώς είπα ότι έχεις προκατάληψη με τους Γερμανούς. Με τους Γερμανούς, σαν λαό, ασφαλώς όχι, γιατί άλλωστε; Με τους κατακτητές ναζί (κανείς ή να μη ζει;) ναι. Στα άλλα όλα διαφωνώ μαζί σου (μέχρις εκεί που γράφεις για τον Ivan Rebroff), αλλά δεν θα το συνεχίσω. Έκαστος με τας εαυοτύ απόψεις, εγώ το βλέπω διαφορετικά. Όχι, δεν πάω να τον απαλλάξω τον τύπο, ας τον με τις τύψεις του, απλώς λέω ότι για τι να έχει τύψεις. Τώρα έκανε την εμφάνισή του, τώρα «θυμήθηκε» τον μικρό του αδελφό (;), διότι, ως αντιλαμβάνεσαι, ο μακαρίτης άφησε κάποια εκατομμύρια (βάλε τα σε ό,τι νόμισμα θέλεις). 10.000.000 δίσκοι ήταν αυτοί, όχι παίξε γέλασε και 6000 κονσέρτα. Το όνομα «Rebroff» ήταν ψευδώνυμο και ο ίδιος έλεγε ότι η μητέρα του ήταν Ρωσσίδα. Δεν βαριέσαι, σημασία έχει που τον άκουσες και που σου άρεσε. Αν σου αρέσει η όπερα, πρέπει να τον ακούσεις να τραγουδά «Boris Gudunov» του Moussorgsky.

Να και η τελευταία του επιθυμία: «Der letzte Wille des Künstlers war eine Feuerbestattung und die Verstreuung seiner Asche
im griechischen Meer, ein Gedenkgottesdienst wird in seiner griechischen Heimat im engsten Kreise stattfinden.»
(σύντομη μετάφραση: Να καεί και να σκορπιστεί η στάχτη του στην ελληνική θάλασσα. Να γίνει επιμνημόσυνη δέηση σε στενό κύκλο στην ελληνική του πατρίδα).

Είναι το κάτι άλλο. Αυτά. Ξέχασα να σου απαντήσω σε τίποτε;

ange-ta said...

@ Homo cretensis,
Ναι τα ξέρω περί ταφής!

Και τωρα που μου είπες Boris Godunov, θυμήθηκα και τον Ιβάν. Νομίζω ότι ο Boris Godunov που είχα (κάπου έχω καταχωνιάσει του δίσκους μου τους παλιούς, άρα τον έχω ακόμη) είναι με εκτελεστή τον Ivan Rebroff.
Βλέπεις άλλος εκτελεστής ο ένας και άλλος ο άλλος!

cook said...

όλοι δικαιούνται να κανουν λάθη,αν και δε μπορω να το δω ως λάθος,όταν κάποιος πολεμά το ζητούμενο ειναι να σκοτωνει...

ange-ta said...

καλησπέρα κουκίτσα μου!
Ε, να αυτό ζητάμε, να μην πολεμάνε και άμα πολεμάνε να μη σκοτώνουν!

Γιατι ρε κουκίτσα μου, δεν θα ήταν ο κόσμος καλλίτερος, αν οι λαοί δεν αλληλοσκοτώνονταν;;

Λέω δηλαδη................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...