Freitag, 6. Juni 2008

Σύνοδος κορυφής για την κριση των τροφίμων



Στη πρώτη ανάρτηση αναφέραμε το λογο που πέντε εταιρείες θέλουν να ρίξουν σε όλες τις αγορές του κόσμου τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Αδιαφορώντας πλήρως για τους κινδύνους που εγκυμονούν, όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και για όλη την βιόσφαιρα, επιδιώκουν με κάθε μέσο που διαθέτουν να τα επιβάλλουν με τη βία.

Στην δεύτερη αναφέραμε το τρόπο παρασκευής τους, και θίξαμε μόνο επιγραμματικά πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα παιγνίδια.

Το θέμα είναι τεράστιο και δεν τελειώνει με τρεις ή δέκα τρεις αναρτήσεις, όχι μόνο γιατι είναι εξειδικευμένο, αλλά κυρίως γιατι αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της σημερινής φιλελεύθερης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας μας.
Αγκαλιάζει τους διεθνείς και εθνικούς θεσμούς, την επιστημη, τη παιδεία, τη δημοκρατία, την ελευθερία της σκέψης και του τύπου, την τρομοκρατία της άρχουσας τάξης, την δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την διαφθορά, τον πλούτο και τη φτώχεια, την αξία της ζωής, την δύναμη και τη δόξα του μικρού, ανόητου, μεθυσμένου ανθρωπάκου.

Είμαι πια βέβαιη, ότι η τεχνολογία των μεταλλαγμένων έχει αρπάξει τον πολιτισμό μας με μια δολερή δαγκάνα, που κανείς και τίποτα δεν θα μπορεί πια να τον σώσει.

Τη κρισιμότητα του θέματος κάνει ανάγλυφη και κάποιος άλλος σκεπτόμενος, κτυπώντας άλλες πόρτες. Πόρτες που θα έπρεπε, αν υπήρχε κάποια ελπίδα για το κόσμο μας, να έχουν ανοίξει διάπλατες στις συγκλονιστικές του επισημάνσεις!

Ας ακούσουμε εμείς τουλάχιστον αυτές τις επισημάνσεις αφού τα άλλα αφτιά έχουν βουλώσει:

Στις 3 - 5 Ιουνίου συναντήθηκαν στη Ρώμη, οι εκπρόσωποι της FAO, για να συζητησουν την κρίση των τροφίμων.

Την επομένη της έναρξης αυτης της συνόδου κορυφής, ο Carlo Petrini επιδίδεται σε μια στυφή κριτική της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατροφή και τη γεωργία.

Μέσα στις στήλες της Republica, ο ιδρυτής της κίνησης Slow Food κατηγορεί την FAO επειδή δεν έχει επιτύχει τους στόχους που η ιδία η οργάνωση είχε θέσει. Το 1996, είχε τη φιλοδοξία να μειώσει μέχρι το 2015 τον αριθμό των 800 εκατομμύριων θυμάτων του υποσιτισμού στον κόσμο. Σήμερα τα θύματα αυτά ανέρχονται σε 850 εκατομμύρια και η παρούσα τροφική κρίση κινδυνεύει να τα αυξήσει εύκολα κατά άλλη μια εκατοντάδα.
Ο Petrini αναρωτιέται εξάλλου, μήπως αυτή η σύνοδος κορυφής είναι μία ευκαιρία να αναρωτηθούμε για την χρησιμότητα των δαπανηρών μέγα-οργανώσεων όπως η FAO ή η πολύ γενναιόδωρη Παγκόσμια Τράπεζα και αν χρειάζεται μια ριζική αλλαγή των υπεύθυνων και των μέσων για να αντιμετωπιστεί η πείνα στο κόσμο.

Ο γαστρονόμος κατηγορεί επίσης την FAO

διότι κάλεσε ως κύριους συνομιλητές της συνόδου αυτής «τις πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν σπόρους και λιπάσματα και που ελέγχουν τις περισσότερες αγορές τροφίμων».Φαίνεται να είναι οι μόνες που δεν παρατήρησαν την κρίση και είναι οι πρώτες, αν όχι οι μοναδικές που αποκομίζουν κέρδη απ’ αυτήν. Ορίστε λοιπόν ποιούς συνομιλητές επέλεξε ο γενικός διευθυντής της FAO, Jacques Diouf, κατηγορεί ο Petrini:

«οι παραγωγοί μεταλλαγμένων οργάνων, οι παραγωγοί σπόρων, οι παραγωγοί junk food (ανθυγιεινό φαγητό), αυτοί που αναγκάζουν τις τροφές να κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα, πιστοί σύμμαχοι της Μεγάλης Διανομής, καθημερινή ερωμένη της τροφής μας".

«Η σύνοδος κορυφής θα περατωθεί μ’ ένα μεγάλο τηλεμαραθώνιο για την χρηματοδότηση λίγο-πολύ εξαιρετικών ή λίγο-πολύ επειγόντων επεμβάσεων» ειρωνεύεται ο Petrini, «μπορεί κανείς να στοιχηματίσει με βεβαιότητα ότι τα μεταλλαγμένα θα προωθούνται σαν πανάκεια κατά παντός κακού: φωνές ήδη υψώνονται για αύξηση της παραγωγής – πράγμα που προϋποθέτει μια μαζική χρήση εντομοκτόνων και μια αύξηση των πωλήσεων σπόρων. Ήδη εφαρμοσμένες λύσεις αλλά χωρίς αποτελέσματα.

«Στην πραγματικότητα, δηλώνει ο Petrini,

μία συγκροτημένη λύση συνίσταται στο πέρασμα σε


ο ι κ ο λ ο γ ι κ ή και β ι ο λ ο γ ι κ ή γεωργία,


αποκεντρωμένη, δημοκρατική και συλλογική. Μη ελεγχόμενη από τις πολυεθνικές και εφαρμοσμένη σε μικρή κλίμακα, όπως κάνουν οι αγρό-οικολόγοι και οι παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες.

Οι τελευταίες άσκησαν μια διαρκή γεωργία, βασισμένη στις αρχές της διαφοροποίησης, της συνέργειας και της ανακύκλωσης, όπως αυτή ασκείται εδώ και χιλιετίες. Η λύση, είναι ένα δίκτυο τοπικών οικονομιών που γνωρίζει να συνδυάζει καινοτομία και παράδοση. Αυτές οι πρακτικές έχουν αποδείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικές από τις μονοκαλλιέργειες που προορίζονται για εξαγωγές ή για βιοκαύσιμα. Δεν επηρεάζουν το κλίμα, επιτυγχάνουν την μείωση των εκπομπών CO2 και ξαναδίνουν εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που καλλιεργούν την γη παρότι δεν έχουν δικαίωμα έκφρασης στις συνόδους κορυφής όπως αυτής της Ρώμης: . Το γεγονός ότι αυτοί αποτελούν 80% των 850 εκατομμυρίων λιμοκτονούντων αποτελεί μια κραυγαλέα αδικία.

Η πείνα στο κόσμο, όχι μόνο δεν θα μειωθεί με τα μεταλλαγμένα, αλλά θα επιδεινωθεί δραματικά και πολύ γρήγορα σαν την πανούκλα θα αρπάξει και τα πλούσια κράτη.

Η κραυγή αντισταθείτε, θα είναι ένας αχνός ψίθυρος που θα σκεπάσει η βουή της επερχόμενης θύελλας

11 Kommentare:

  1. πώς τα κατάφερες απ' εκεί που είσαι;
    κοίταξε, να περάσεις καλά :)

    AntwortenLöschen
  2. Δυσκολεύομαι, γιατι το κλαβιέ είναι στα γαλλικά και δεν έχω οφισ.
    Αλλα το Αρθρο ήταν τοσο εύγλωττο που δεν μπορούσα να μην το ανεβάσω!

    Κουμπώνουν όλα!

    Η ελληνική τιβιμ λέει τα ίδια που λένε στη FAO; μα τι σύμπτωση!!!!

    AntwortenLöschen
  3. η μαθηματική συνέχεια είναι προς τα εκεί, είναι σίγουρο
    ας ελπίσουμε να δούμε ένα χαλινάρι...

    AntwortenLöschen
  4. @ Geokalb;

    Ενα πράγμα πάντως περνάει απο το χέρι μας: Να αγοράζουμε προϊόντα ΜΟΝΟ από την γειτονιά μας και όσο γίνεται πιο κοντινά μας. Η πιο σπουδαία παρατηρηση του Πετρίνι, είναι αυτη της Μεγάλης Διανομής!!
    σκόρδα απο την Κίνα, λεμόνια απο την Αργεντινή, πατάτες απο την Αιγυπτο, κολοκύθια απο τη Ν. Αφρική, κρασιά απο τη Σιβηρία και σκορπιοί απο τη Σαχάρα!!!!

    Το επόμενο σύνθημα πρέπει να είναι:
    Καμία μεταφερόμενη τροφή!
    Καλλίτερα να δυσκολευτούμε σήμερα παρά να μεταλλαχθούμε και να πεινάσουμε αύριο.

    AntwortenLöschen
  5. Ενημερωτικά να πω ότι στην Ελλάδα είχαμε χρεοκοπία των αγροτοκτηνοτρόφων και τη διακοπή των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας, λόγω της μεγάλης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης, μεγαλύτερης των δύο ετών, που παρατηρείται στην καταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται.

    Οι αγαπημένες μας κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ, (συγνώμη Αλέξη Τσίπρα μου, που λέω κακά λόγια για την καλή σου την ΕΕ) αν και δεν έχουν πάρει τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις, καταβάλλουν σημαντικά ποσά στις ιδιωτικές εταιρείες που επιβλέπουν τα προγράμματά τους, βλέπετε οι αρμόδιοι αναθέτουν τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών των προγραμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) ώστε ο έλεγχος και η πιστοποίηση να γίνεται δωρεάν.

    AntwortenLöschen
  6. EINAI TROMERΟ ΤΟ ΤΙΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΙΝ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΕΝΑ
    ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΛΙΝΚ ΣΕ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΣΗ ΓΗΣ,
    Ο ΚΟΣΜΟ ΗΔΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΓΑΙ ΕΝ ΑΠΙΑΤΟ ΦΑΙ
    Ως ΠΟΤΕ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΕΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ?


    ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΟΡΔΑ ΚΙΝΑΣ ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΧΤΕΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΚΟΡΔΑ ΚΙΝΑΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΩΡΕΣΕΙ ΤΟ ΦΤΩΧΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ.

    ΥΓ. ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ

    AntwortenLöschen
  7. Αχ Αντζετα δεν τα ξέρεις;
    Θα μαλώνουν πάλι τα Αφρικανικά κράτη που δεν θέλουν τα μεταλλαγμένα...

    AntwortenLöschen
  8. @ aliatas και @ Λάκων,

    Ο Παναγιώτης Κονδύλης ονομάζει την Ευρώπη προτεκτοράτο της Αμερικής!

    Για δε την "αριστερά" δεστε τι έλεγε:
    "ενστερνίζονται ως ερμηνεία της πραγματικότητας τα συνθήματα του νικητη, δηλαδή τον οικουμενισμό μέσω της ενιαίας παγκόσμιας αγοράς και των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Στο τέλος, αυτη η "αριστερά" θα κάνει αυτό που λέει ο Λάκων:

    Θα βρίζει του αφρικανούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι θα σωθούν απο τα μεταλλαγμένα, όπως έγινε με τους αγρότες του Ιράκ, που αφού οι "αγωνιστές της Δημοκρατίας και του ελευθερου κόσμου" κατέστρεψαν με τις βόμβες την σοδειά τους, τους φόρτωσαν τα μεταλλαγμένα και την επόμενη χρονια τους χρεωκόπησαν αφού δεν είχαν να πληρώσουν τα ρόγιαλτις και τους νέους σπόρους.


    Μα τόση τυφλότητα;;;;;;;;;

    @ Αθηνά μου, εμείς τα είπαμε, σαν πρώτη δόση, περί Κούλογλου

    AntwortenLöschen
  9. Γεια σου ange-ta!
    H λύση όπως σωστά λες είναι η αποκεντρωμένη και τοπική, μικρής κλίμακας βιολογική γεωργία και η αποδέσμευση της αγοράς των τροφίμων από τις πολυεθνικές...
    Αυτό για να γίνει σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τις πολυεθνικές, τους θεσμούς και τις ελίτ που τις ελέγχουν και τις γιγαντώνουν...
    Ας οργανωθούμε λοιπόν ως blogs και ως ομάδες αντίστασης εναντίον του ίδιου του συστήματος που εκτρέφει αυτά τα φαινόμενα. Είναι ανάγκη τουλάχιστον να φτιάξουμε ομάδες συζήτησης με σκεπτόμενο κόσμο όπου θα αποφασίζουμε για τις κοινές κινήσεις μας.

    AntwortenLöschen
  10. @ikonikos

    echoume polla opla sta cheria mas, arkei na echoume ta matia mas anoichta

    AntwortenLöschen
  11. Ανζέτα, επί τέλους υπάρχει ένα post που μπορούμε να αφήσουμε σχόλια για να σου πούμε καλωσόρισες.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...