Sonntag, 26. Oktober 2008

Ετσι , για την Ιστορία ubdate





50.000 Μάρκα, Νοέμβριος 1922



500.000 Μάρκα, Μάρτιος 1923



2.000.000 Μάρκα, 9 Αυγούστου 1923



10.000.000 Μάρκα 22 Αυγούστου 1923

Α, όχι πανικός, αυτά συνέβησαν στην Γερμανία, μετά τον μεγάλο πόλεμο, που η Γερμανία βγήκε καταχρεωμένη και έπρεπε να πληρώσει στις νικήτριες δυνάμεις αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, δεν έχουμε πόλεμο,
δεν χρωστάμε σε κανέναν

εκτός από της Μιχαλούς.

Στις 9. Juni 1923 κόστιζε στο Βερολίνο:

1 αυγό - 800 βασιλικά Μάρκα (Reichsmark)
1 λίτρο γάλα - 1440 βασιλικά Μάρκα
1 κιλό πατάτες - 5000 βασιλικά Μάρκα
1 εισιτήριο του τραίνου - 600 βασιλικά Μάρκα
1 δολάριο αντιστοιχούσε σε 100.000 βασιλικά Μάρκα

Στις 2. Δεκεμβρίου 1923 κόστιζε στο Βερολίνο:

1 αυγό - 320 δισεκατομμύρια βασιλικά Μάρκα (Reichsmark)
1 λίτρο γάλα – 360 δισεκατομμύρια βασιλικά Μάρκα
1 κιλό πατάτες - 90 δισεκατομμύρια βασιλικά Μάρκα
1 εισιτήριο του τραίνου - 50 δισεκατομμύρια βασιλικά Μάρκα
1 δολάριο αντιστοιχούσε σε 4,21 τρισεκατομμύρια βασιλικά Μάρκα
Καταλαβαίνετε τι φοβάται ΚΑΙ η τράπεζα! Με τέτοιον πληθωρισμό όλοι οι χρεωμένοι
φτωχοί ή πλούσιοι
ξεχρεώνονται μια και έξω!
Η τράπεζα θα χάσει και τα φονσ και τα χετζ φονσ και τα παράγωγα και τα ύποπτα derivate, με δυο λόγια και τ αυγά και τα πασχάλια.
Γι αυτο να ξέρετε θα δώσουν γή και ύδωρ για να σώσουν την κατάσταση! Επομένως μη φοβάστε, όλα θα πάνε καλά.
Σε λίγο καιρό, τι χες Γιάννη τι χα πάντα!


****************************

O john Maynard Keynes είχε προβλέψει την κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας, λόγω των υπερβολικών απαιτησεων των συμμάχων για τις πολεμικές αποζημειώσεις. (βλ σχόλιο του Ζαλμοξη)

12 Kommentare:

  1. Αυτό που λες είναι πολύ σωστό!

    AntwortenLöschen
  2. Ο καλπάσας πληθωρισμός και η έκρηξη της ανεργίας στη Γερμανία του Μεσοπολέμου στην οποία αναφέρεσαι, οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στην πλεονεξία των νικητών του Μεγάλου Πολέμου. Πλεονεξία την οποία υπαγόρευσαν το τραπεζικό / χρηματιστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο, για να ελέγξουν θαλάσσιους δρόμους, για να αρπάξουν γερμανικές αποικίες, για να βγάλουν από το παιχνίδι την γερμανική επιχειρηματική τάξη, για φθηνές πρώτες ύλες, για αρπαγή πλούσιου γερμανικού υπεδάφους, για λεηλασία της εθνικής οικονομίας των ηττημένων του Μεγάλου Πολέμου,
    για να χρηματοδοτήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων από Ατλαντικό μέχρι Ασία.
    Οι νικητές του μεγάλου Πολέμου, Άγγλοι και Γάλλοι, με τους απαράδεκτους όρους που επέβαλαν στην ηττημένη Γερμανία, ήταν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την άνοδο των Νάτσι.
    Με τους τυχοδιωκτισμούς τους σήμερα, ξαναπαίζουν με τη φωτιά.

    Η σημερινή κρίση (ποιά κρίση δηλαδή; ακόμη δεν έχει έλθει η κρίση. Η πείνα είναι μπροστά ακόμα) οφείλεται στην ίδια ληστρική πλεονεξία των τραπεζιτών και χρηματιστών. Ξαναπαίζουν με τη φωτιά και τα θύματα θα είναι πάλι εκατομμύρια. Τουλάχιστον -έστω και αργά- πολύς κόσμος αντιλήφθηκε επιτέλους παγκοσμίως επικρατεί ένα πολίτευμα: Της Τραπεζικής Δικτατορίας. Είναι κι αυτό κάτι. Μια αρχή ίσως...

    AntwortenLöschen
  3. Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρουν να σώσουν την κατάσταση, η άλλη λύση είναι να κάνουν Reset στο μπλοκαρισμένο σύστημα, π.χ. δημιουργώντας κάποιο πόλεμο.
    Απίθανο ακούγεται τώρα. Όμως: "Είναι πολλά τα λέφτα Άρη..."

    AntwortenLöschen
  4. Καλη η ιατορια σου.Θα την αναδημοσιευσω εαν δεν εχεις αντιρηση

    AntwortenLöschen
  5. @ Greek Rider

    πιο από όλα, ότι η κρίση είναι για να μεταφερθεί ο πλούτος του πλανήτη σε ακόμα πιο λίγα χέρια;
    Η ότι η τράπεζα θα δώσει τα ρέστα της για να εμποδίσει τον πληθωρσμό;

    @ zalmoxis

    Πολύ σωστά τα λες. Αλλά οι γερμαναράδες πήγαν γερεύοντας, δεν αισθάνομαι λύπη γι αυτούς.
    Αν ποτέ χρεοκοπήσει η Αμερική για τους πολέμους που κάνει δεξιά και αριστερά, καθόλου δεν θα με νοιάσει να τους πάρουν και τα σώβρακα.
    Όμως πολύ φοβάμαι ότι οι τραπεζίτες ξύπνησαν και βουτάνε ξεδιάντροπα τα δικά μας τα σώβρακα, πριν τους πάρουμε εμείς τα δικά τους.
    Μακάρι, μακάρι, μακάρι να καταλάβει ο κόσμος τι πάει να πει τράπεζα. Μακάρι να αποφασίσει να μην ξαναπατήσει μέσα σε μια τράπεζα.
    Και μακάρι να μπορούμε να το κάνουμε!

    @ Kosmonautis

    Δεν νομίζω να πάνε σε πόλεμο, γιατί απλούστατα ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε πόλεμο.

    @ yiohan

    Βεβαίως, βεβαίως!
    Δεν είναι καν δική μου. Των γερμανών ιστορία είναι.
    Ξέρεις την ιστορία με τον Πικάσο:
    Κάποιος γερμανός ρώτησε τον Πικάσο: Ωωωωω τι ωραία η Γκουέρνικα. Εσείς την κάνατε;
    Και ο Πικάσο απαντάει: όχι εσείς

    AntwortenLöschen
  6. Δεν ανησυχούν για τον πληθωρισμό ... αυτόν τον θέλουν και είναι ενσωματωμένος μέσα στο σύστημα, ακόμη και το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ έχει "δομικό" πληθωρισμό στο 2-3%. Αυτό που τρέμουν όλοι και είχαμε το 1929-1939 είναι ο αποπληθωρισμός! Μείωση τιμών και ανεργία, ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ανεργία! Τα σημερινά συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του 1929, πιστωτική φούσκα, υπερκατανάλωση.

    Ο υψηλός πληθωρισμός λόγω πολέμου είναι πληθωρισμός κόστους όπως λέγεται, οφείλεται δηλαδή στο ότι ο πόλεμος είχε καταστρέψει την παραγωγή αγαθών ικανών να καλύψουν την ζήτηση (ενώ χρήμα υπήρχε άφθονο). Δεν υπάρχουν σήμερα αυτές οι συνθήκες εκτός και αν γίνει πόλεμος ... λόγω του αποπληθωρισμού ... και της οικονομικής κατάρευσης των δανεισμένων νοικοκυριών που θα μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά και πάγια περιουσία (θα την χάσουν λόγω των δανείων) και θα κατέβουν στους δρόμους. Το παγκόσμιο κράχ του 1929 δημιούργησε τον Χίτλερ και σήμερα υπάρχουν ανα τον κόσμο αρκετές υποψήφιοι κοινωνίες να αναλάβουν δράση (βλέπε Τουρκία, Ρωσία, Ιράν, κλπ) σε περίπτωση "πτώχευσης" του κοινωνικού τους ιστού.

    Μια φίλη με ρώτησε: "Δηλαδή θα πάψω να ψωνίζω και θα αναγκαστώ να φοράω τα παλιά;". Μπορούμε να το δούμε και έτσι .... ;)

    Ο Fresco το βλέπει σαν μια ευκαιρεία ανάδυσης κοινωνιών "τεχνολογικών κοινόβιων" και προτείνει να επιταχύνουμε την κατάρευση του συστήματος αρχίζοντας απο σήμερα ... να μην ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ!

    AntwortenLöschen
  7. Θα πει την αστακομακαρονάδα, αστακομακαροναδούλα ο Ελληνάρας!

    AntwortenLöschen
  8. @ mirage,

    νομίζω ότι κανείς δεν ξέρει γιατι να ανησυχεί.
    Σίγουρα η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αυτουσια, αλλά διαφορετικά, σε ένα άλλο επίπεδο ελεικοειδούς ομοιότητας και πάντα προς τα επάνω, ακόμα και αν στην κορυφη είναι η πλήρης κατάρρευση. Σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη υλικών και όπως δείχνουν ούτε χρήματος.
    Κατα τον μεσοπόλεμο, εκτυπώσανε λεφτα που δεν είχαν αξία. Δηλαδή ΟΥΤΕ χρήμα υπήρχε τότε ούτε αγαθά υπήρχαν.
    Αλλα αν θεωρήσουμε το χρήμα σαν απλό ισοδύναμο αγαθών, όταν υπάρχουν αγαθα υπάρχει και χρήμα και σήμερα η κατάσταση είναι αυτη.

    Οπως όμως και αν ερμηνευσουμε την σημερινη κρίση θα συμφωνησω μαζί σου με τα 1000:
    ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΑΓΑΘΑ.
    Οχι στα νέα ρούχα. Είμαι σίγουρο ότι ολων μας η ντουλάπα έχει ρούχα για την επόμενη δεκαετία.

    ΚΑΙ ΚΥΡΙΩς ΟΧΙ ΞΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, όσο πιο κοντα είναι ο παραγωγός τοσο πιο σωστη είναι η αγορα και πιο φιλικη προς το περιβάλον

    http://ange-ta.blogspot.com/2008/06/blog-post_06.html

    @ Ζαλμοξη,

    και την απεχθανομαι την αστακομακαρονάδα........μπιααα

    ενω τρώω σαν τρελλη και μακαρονάδα σκέτη και αστακο σκέτο με λαδολέμονο και άνιθο

    AntwortenLöschen
  9. @ange-ta νομίζω και τα δύο!

    AntwortenLöschen
  10. @ greek rider,
    αυτή είναι και η δική μου άποψη

    AntwortenLöschen
  11. Την εποχή εκείνη ο παππούς μου ήταν φοιτητής στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί, όπως μου διηγούνταν, δεν είχαν δει ξανά πληθωρισμό και δεν ήξεραν πώς να τον αντιμετωπίσουν. Οι Έλληνες, εκμεταλλευόμενοι την καλοπιστία και την αφέλειά τους, πήγαιναν στο εστιατόριο κι έτρωγαν επί πιστώσει, αφήνοντας ενέχυρό το ρόλοί τους, ας πούμε. Στο τέλος του μήνα πλήρωναν τον λογαριασμό και βέβαια ο δύστυχος εστιάτορας τράβαγε τα μαλλιά του. Το ίδιο έκαναν και με το σπίτι. Πλήρωναν το νοίκι στο τέλος του μήνα, ενώ το είχαν συμφωνήσει στην αρχή κι έτσι καθόταν τσάμπα σε σπίτια πολυτελέστατα. Αν κάποιος εστιάτορας δεν δεχόταν πίστωση, ή κάποια σπιτονοικοκυρά ήθελε το νοίκι προκαταβολικά, αμέσως καταλάβαιναν ότι πρέπει να ήταν Εβραίοι. Εννοείται ότι οι Έλληνες έπαιρναν εμβάσματα από τους γονείς τους σε δολλάρια.
    Η «χρυσή» αυτή εποχή για τους Έλληνες φοιτητές τελείωσε όταν περί το μέσον της δεκαετίας του ’20, όταν ο Dr. Schacht έβαλε φρένο στον πληθωρισμό με την εισαγωγή του Rentenmark, ενός απλού, αλλά μεγαλοφυούς σε σύλληψη συστήματος, που δικαίως του έδωσε την προσωνυμία «ο μάγος του χρήματος».

    AntwortenLöschen
  12. @ anonymous,
    ενδιαφέροντα όσα μας λες!

    ε μην υπερβάλεις όμως και τόσο, αυτά τα κόλπα θα τα έκαναν και οι γερμανοί. Τους ξέρω καλά, όσο αφορά λεφτα και κουτοπονηριές είναι πρώτοι και με απόσταση.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...