Samstag, 3. Januar 2009

Στο δρόμο του χρήματος

Το μεγάλο σχεδόν άλυτο ζήτημα σήμερα συνίσταται,
στο να μην παρίστασαι ως βλάκας
ούτε μπρος την δύναμη των άλλων
ούτε μπρος την ίδια σου την αδυναμία.

Adorno

Όλοι μιλάμε για την οικονομική κρίση, που μόλις χαράζει και ο κάθ’ ένας λέει το κοντό του και το μακρύ του.
Κάποιοι ειδικοί λένε τα μεν και κάποιοι άλλοι λένε τα δε. Σίγουρα, οι μη ειδικοί δεν λένε τίποτα, εκτός των ελλήνων δημοσιογράφων που τα ξέρουν όλα καλλίτερα από όλους.
Στο τέλος λέμε ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα γιατί είμαστε ανεπαρκείς και μ αυτή την εξήγηση τελειώσαμε με τον προβληματισμό.

Αλλά μήπως ΟΛΟΙ είμαστε ανεπαρκείς για ΟΛΑ;

Μήπως δηλαδή, ο κάθε άνθρωπος από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη είναι ανεπαρκής για να ερμηνεύσει οτιδήποτε;

Μήπως μετά το τέλος της ιστορίας, φτάσαμε και στο τέλος της επιστήμης και της λογικής;

Μήπως χάσαμε την Common sense που λένε και οι αγγλοσάξονες;
Γιατί φίλοι μου, πώς γίνεται να τελειώσει το χρήμα από επιχειρησάρες και τραπεζάρες, που βεβαίως - βεβαίως είναι γεμάτες από λογισταράδες, μανατζαραίους, αναλυτάδες και βάλε και βάλε; Πως δηλαδή δεν το προβλέψανε; Και αν το προβλέψανε πως και δεν το προλάβανε;
Τώρα βέβαια, παίζει και το σενάριο να το πρόβλεψαν και να το άφησαν να συμβεί και ακόμα παίζει κι το σενάριο να το οδήγησαν εδώ επί τούτου, για να μαζέψουν και τα υπόλοιπα, πριν τους προλάβει κανένα κακό.
Τέλος πάντων, αφού συνέβησαν όσα συνέβησαν, πτώχευσαν δηλαδή εταιρείες και τράπεζες που κανείς δεν θα το φανταζόταν τυχαία ή επί τούτου, νομοτελειακά ή κατά λάθος, ακούς από δεξιά και αριστερά προτάσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης που σου σηκώνεται η τρίχα.
Είπα προτάσεις; Γράψτε λάθος. Μια πρόταση ακούς: Θα δώσουμε λεφτά, ποτάμια μάλιστα, σε αυτούς που έχουν. Θα τα πάρουμε από αυτούς που δεν έχουν. Αστέρευτα ποτάμια χρημάτων από αυτούς που δεν έχουν σε αυτούς που έχουν. Πίς οφ κέϊκ, αφού πάθαμε ότι πάθαμε, ακριβώς στη στροφή επάνω, φτιάξαμε και το αεικίνητο!

Για δέστε σας παρακαλώ μερικά από τα πακέτα σωτηρίας, που μου θυμίζουν τα πακέτα του ερυθρού σταυρού για τους άπορους του 50:



Τώρα γιατί ξεκινάω την νέα χρονιά με την οικονομική κρίση, λες και χάθηκε να πω κανένα πιο ευχάριστο θέμα, αφού έτσι η αλλιώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα από όλα όσα μας συμβαίνουν;
Επειδή πιστεύω ότι η οικονομική κρίση θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα το 2009 και μάλλον και το 2010, ελπίζω μέχρι το 2100 να την έχουμε ξεπεράσει….
Αφού λοιπόν δήλωσα, ότι όλα όσα έχουν συμβεί περί των οικονομικών, εντός και εκτός και επί τα αυτά, είναι ανεξήγητα φαινόμενα για τους μη ειδικούς, για τους ειδικούς έτσι και αλλιώς είναι όλα ανεξήγητα, παρακάτω θα επιχειρήσω να κάνω μια πάρα πολύ σύντομη αναφορά στη μεταφορά πλούτου από τους λίγους στους όλο και πιο λίγους, μια ροή που συμβαίνει μάλλον από καταβολής της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά που τις τελευταίες δεκαετίας επιδεινώνεται σταθερά και επιταχυνόμενα.

Θα πάρω δηλαδή το δρόμο του χρήματος!

Από το 1989 μέχρι σήμερα το παγκόσμιο εισόδημα αυξάνεται, και από πιο πριν όπως είπαμε πιο πάνω, αλλά ας ξεκινήσουμε από κάπου, ας πούμε από την πτώση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σηματοδότησε μια νέα εποχή, αυτή της σαρωτικής μονομανίας της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Ιδεολογικός πατέρας αυτής της πολιτικής ήταν και είναι ο Φριντμαν. Θα μιλήσω για αυτό το λουλούδι στα επόμενο ποστ.
Τι σημαίνει παγκόσμιο εισόδημα:

Όλα τα έσοδα, που δημιουργούνται σε ένα δεδομένο χρόνο, συνήθως ένα έτος, από εργασία, από χρήση Κεφαλαίου και εδάφους σε μορφή μισθού, Τόκου και κέρδους , συνιστούν το εθνικό εισόδημα.
Στην Ελλάδα από το 2000 μέχρι το 2006 έχουμε μια αύξηση 54% του εθνικού εισοδήματος και 57% του ΑΕΠ
Το 2005 σύμφωνα με πηγές της βίκι, οι παρακάτω μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη εμφάνισαν τα ακόλουθα μεικτά εθνικά εισοδήματα, σε εκατομμύρια δολάρια:
(έχω προσθέσει και την Ελλάδα)



Ρεσουμέ: Παγκόσμιο εισόδημα 45 τρις δολάρια.
Παγκόσμιος πληθυσμός 6,6 δις
Μέσο κατακεφαλήν εισόδημα: 6816 δολάρια
Κατώτατο κατακεφαλήν εισόδημα: 67 Ευρώ στο νησί Kiribati

Από το 2006 μέχρι και το 2009 η αύξηση και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ είναι ή προβλέπεται να είναι η παρακάτω:




Έτσι από το 2006 μέχρι το 2008 το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν αυξήθηκε κατά 14% .
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους αυξήθηκε εξαιρετικώς δυσανάλογα .
Δείτε το:



Όπως βλέπετε από τον παραπάνω πίνακα, στο ίδιο διάστημα (δηλαδή 2006 – 2008) ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 53% και αντίστοιχα η περιουσία τους σχεδόν τριπλασιάστηκε!
6 τρις δολάρια και κάτι ψιλά κερδίζουν 1062 μόνο άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στις ΗΠΑ.


Μόνο το 2008 ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 73%

Ας ανοίξουμε δω μια παρένθεση: Αν από τα 1062 αυτά άτομα έπαιρναν όλες οι Κυβερνήσεις του κόσμου, ας πούμε σαν πρώτη δόση ένα 15% - σιγά το μπρόκολο δηλαδή - θα είχαμε μάνι – μάνι 900 δις δολάρια! Κλείνει η παρένθεση

Μιλάμε μόνο για τους σούπερ πλούσιους. Αλλά και η αμέσως μικρότερης κλίμακας κλίκα δεν πάει πίσω.
Οι αμοιβές των μάνατζερ ξεπερνάνε κάθε όριο αισχύνης και δεν είναι άλλο τι από αποδείξεις ελεεινής, ανοικτής κλοπής. Ξέρω ότι εδώ θα αρχίσουν κάτι ανθρωπάκια να ψελλίζουν περί λαϊκισμού και λοιπές αηδίες λες και τελικά ο λαϊκιστής πρέπει να ντρέπεται και όχι ο κλέφτης. Αλλά δεν είναι μόνο ότι είναι κλέφτες, όλοι αυτοί οι μανατζαραίοι, απέδειξαν ότι ο πιο ταπεινά αμειβόμενος λογιστάκος θα έκανε πολύ καλύτερα τη δουλειά τους!
Απέδειξαν με το πιο τρανό τρόπο, ότι οι αμοιβές τους , εκτός από κλοπή είναι και σκέτη κοροϊδία, αφοί δεν ήταν σε θέση να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο.
Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν 30 μανατζαραίοι με αμοιβές από 14 εκατομμύρια μέχρι 1,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ή 1.666.666 και 125.000 μηνιαίως! (αυτά είναι τα φανερά, για να μην ξεχνιόμαστε)
Μισθοί που καθόρισαν και καθάρισαν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.




Στην αντίπερα όχθη, οι μισθοί των εργαζομένων από το 1995 παρουσιάζουν μια αρρωστημένη σταθερότητα και μιαν «ελαφράν» (σαν ανοιξιάτικο αεράκι ακούγεται) πτώση.

Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος κέρδιζε το 1995 ένα και μόνο ένα χιλιάρικο ευρώ τον μήνα, το 2007 θα είχε 800 ευρώ, ενώ ο αφέντης νεοφεουδάρχης θα είχε γιά κάθε χιλιάρικο από τα εκατοντάδες χιλιάρικα άλλο ένα πεντακοσσάρικο!

Ανοίγω δεύτερη παρένθεση. Αν από το 10% των δευτεροκλασάτων νεοφεουδαρχών
παίρναμε άλλα 15% θα είχαμε πάλι μάνι – μάνι άλλα 2,25 τρις και έτσι θα ξεπερνούσαμε τη κρίση με μια ανώδυνη ροή χρήματος από τα ψηλά στα χαμηλά και όχι αντίστροφα, όπως επιχειρείται από τους «ειδικούς» Κλείνει και αυτή η παρένθεση.

Δείτε στα παρακάτω σχήματα την δυσανάλογη αύξηση του χρήματος σε σχέση με τον πραγματικό πλούτο.
Δεν λέω «πραγματική οικονομία» που μας τσαμπουνάνε όλοι, γιατί χρήμα, χρηματιστήριο, φόνς, παράγωγα, σουπρίμ και λοιπές σούπες δεν εκπροσωπούν άλλο τι εκτός από την σημερινή οικονομία. Για μένα υπάρχει από τη μια μεριά ο πλούτος που παράγουν τα ανθρώπινα χέρια και από την άλλη το χρήμα. Το ατύχημα είναι που το καθένα έχει πάρει διαφορετικό δρόμο, ενώ θα έπρεπε να συμβαδίζουν. Και γι αυτό ευθύνονται οι γνωστοί άγνωστοι, δηλαδή οι κουκουλοφόροι των Εξαρχείων!

Δείτε και στα δύο παραπάνω σχήματα το χρονικό σημείο ρήξης μεταξύ πλούτου και χρήματος.




πηγή: DI Tobias Plettenbacher, ATTAC Ried www.timesozial.org


Βλέπουμε λοιπόν, ότι το χρήμα αυξάνεται εκθετικά και όποιος πιστεύει ότι σε ένα πεπερασμένο κόσμο μπορεί να υπάρχει εκθετική αύξηση οποιουδήποτε μεγέθους είναι ή τρελός η οικονομολόγος!
Το χρήμα αυξάνεται εκθετικά και ανεξέλεγκτα και κάποιοι λίγοι το μαζεύουν με μια
πρωτόγνωρη παραφροσύνη.

Όλοι οι κατέχοντες, αλλά και οι διαχειριστές του πλούτου όρμησαν στο χρήμα που βρήκαν διαθέσιμο και αφού σπατάλησαν με περίεργες μεθόδους όσα βρήκαν, δανείστηκαν από τράπεζες, διαθέσιμες και σπάταλες και άπληστες όπως οι ίδιοι, ποσά δεκαπλάσια και εκατονταπλάσια από τις περιουσίες που είχαν ή που διαχειρίζονταν και αφού σπατάλησαν και αυτά συνέχισαν να παίζουν με ξέφρενο ρυθμό στο μεγάλο καζίνο με φανταστικά ποσά, αλλά όχι και τόσο φανταστικά γιατί πίσω από αυτά τα αμύθητα πλούτη, ο υπόλοιπος πληθυσμός ενός ολόκληρου πλανήτη στέναξε και συνεχίζει να στενάζει για ένα ή δύο ευρώ τη μέρα.
Και αφού κατάφεραν να φάνε αμύθητες περιουσίες, μας ξεφούρνησαν το καταπληκτικό παραμύθι: Δεν πληρώνει ο κόσμος τα σπίτια που έφτιαξε με δάνεια, γι αυτό πέσαμε έξω!

Τέλος δείτε στα επόμενα σχήματα, για πόσους είναι στρωμένο το τραπέζι του κόσμου:
Από Ανατολή σε Δύση ο περιούσιος «λαός» δεν ξεπερνάει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και δείτε τι καταβροχθίζει!!



Το 10% του αυστριακού πληθυσμού καταβροχθίζει το 68% του συνολικού πλούτου της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γερμανία και στον κόσμο όλο!

Το 80% του παγκόσμιου πλούτου είναι συγκεντρωμένο σε μια παγκόσμια ελίτ η οποία λυμαίνεται και καταστρέφει το σπίτι μας, λες και αυτοί όταν σε λίγα χρόνια θα έχουν ξεπατώσει τον πλανήτη από τη μια άκρη στην άλλη θα πάνε να ζήσουνε στον Άρη ή σε άλλο πλανήτη ή και σε άλλο ηλιακό σύστημα.
Φαίνεται τελικά πως ο άνθρωπος είναι ένα εντελώς ηλίθιο ζώο. Πιο ηλίθιο από όλα τα άλλα μαζί.


Αν τώρα μετά από όλα όσα έγραψα, με ρωτούσατε που οφείλεται η οικονομική κρίση σήμερα, δεν θα έλεγα ότι φταίνε απλώς οι ανισότητες. Αυτές φταίνε, γιατί έτσι δημιουργείται ένα κλίμα απανθρωπιάς, όπου κανένας κοινωνικός κανόνας δεν έχει αξία. Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δημοκρατία, ούτε ισονομία, ούτε δικαιοσύνη, ούτε αλληλεγγύη, ούτε κανείς μπορεί να βρει παρηγοριά και ελπίδα από πουθενά.

Η ρίζα του κακού δεν είναι οι ανισότητες, αλλά το επακόλουθο. Αν, λέω αν το χρήμα έχανε την αξία του σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως έγινε στη Γερμανία με τον υπερπληθωρισμό και ξεκινούσαμε από την αρχή σε λίγες δεκαετίες θα φτάναμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ερώτημα: Ποιος φέρνει την κύρια ευθύνη της κρίσης που μπορεί να εξελιχτεί και σε κατάρρευση;

26 Kommentare:

  1. ...φίλη μου χρόνια πολλά,ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος,μέσα από την καρδιά μου ότι επιθυμείς να το δείς να γίνεται!!!

    Υ.Γ πολύ-πολύ καλό post

    KΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    AntwortenLöschen
  2. ange-ta εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

    Η ψαλίδα πλούτου έχει γίνει πλέον μια επικίνδυνη ψαλίδα ισχύος που απειλεί τα πάντα: από την δημοκρατία (αυτή την ελαττωματική που έχουμε) μέχρι τον ίδιο τον πλανήτη.

    Ας ελπίσουμε ότι το 2009 θα είναι γεμάτο ανατροπές και θετικές αλλαγές.

    AntwortenLöschen
  3. Όλα καλά ειπωμένα και αποδεδειγμένα.

    Η ανατροπή όμως για να γίνει, πρεπει να αντιδράσουν οι λαοί. Και αυτοί πρέπει να πεισθούν ότι η μονεταριστική παγκόσμια διακυβέρνηση θα τους φτωχαίνει συνέχεια.

    Δυστυχώς δεν έχουν πεισθεί!!!! Και οι κυβερνήσεις τους είναι απλά φερέφωνα των πραγματικών κυβερνητών... Των υπερπλουσίων.

    Η αίσθηση που έχω, είναι ότι η κρίση αυτη είναι νομοτελεικά αναμενόμενη. Είναι ο κόσμος του χρήματος ένας διαρκώς διωγκούμενος γίγας, που τώρα αρχίζει να καταρέει στο εσωτερικό του. Μέχρι να γίνει ένας σούπερ πυκνός άσπρος νάνος...

    Θα υπάρξουν δυνάμεις να αναστείλουν την κατάρευση; Θα το δούμε!

    Πάντως όπως και νάχει το πράγμα, ο κόσμος άλλαξε. Και θα το βιώνουμε μέρα τη μέρα.

    AntwortenLöschen
  4. Το 80% του παγκόσμιου πλούτου είναι συγκεντρωμένο σε μια παγκόσμια ελίτ η οποία λυμαίνεται και καταστρέφει το σπίτι μας, λες και αυτοί όταν σε λίγα χρόνια θα έχουν ξεπατώσει τον πλανήτη από τη μια άκρη στην άλλη θα πάνε να ζήσουνε στον Άρη ή σε άλλο πλανήτη ή και σε άλλο ηλιακό σύστημα.
    Φαίνεται τελικά πως ο άνθρωπος είναι ένα εντελώς ηλίθιο ζώο. Πιο ηλίθιο από όλα τα άλλα μαζί.


    ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΠΑΣΟΧΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ?

    ΚΑΙ ΠΕΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ, ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ?

    ΚΙ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΣΗ, ΣΠΑΤΑΛΑ, Μ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΘΥ ΡΙΤΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΘΕΣ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ? ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ? ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΩΝΕΨΕΙΣ?

    ΤΕΣΠΑ, Η ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑ ΣΚΑΕΙ
    ΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΦ! ΔΕΝ ΞΕΡΩ...

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΕ!

    ΦΙΛΙΑ ΑΔΕΛΦΟΥΛΑ

    AntwortenLöschen
  5. "...φαίνεται τελικά πως ο άνθρωπος είναι ένα εντελώς ηλίθιο ζώο. Πιο ηλίθιο από όλα τα άλλα μαζί...".

    Ακριβώς έτσι είναι. Σε παλαιότερες εποχές, τον κυβερνούσαν κάτι φεουδάρχες, κάτι βασιλοχουλιγκάνοι ληστές, κάτι ρασοφόροι πλουτοκράτες κου του λου που. Και με το που απαλλάχτηκε από όλο αυτό το σκυλολόι, το έφερε πίσω δια της ψήφου του να τον κυβερνά.

    Υ.Γ. 1: Η λέξη "ζωόν" προσβάλλει βάναυσα τα ζώα.

    Υ.Γ. 2: Στα πακέτα να προσθέσεις και το 1.000.000.000.000 δολάρια (ολογράφως: 1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΛΑΡΙΑ) που ετοιμάζει ο Ομπάμα ζητώντας και την προς τούτο συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων.

    AntwortenLöschen
  6. @ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,
    ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,

    Αγγελίνα αγαπημένη :)

    AntwortenLöschen
  7. Καλή χρονιά!!!
    Κανείς δεν θα μπορούσε να τα δώσει τόσο εκλαϊκευμένα και ξεκάθαρα.
    Βέβαια εκείνο που με φοβίζει είναι το πόσο αδίστακτοι είναι οι – έχοντες – στο να διαφυλάξουν τα έχειν τους. Είναι σίγουρο πως ο -άνθρωπος - θα ζητά ανακατανομή πλούτου.
    Η απλή σκέψη πως είμαστε παιδιά του ίδιου πλανήτη και πως γεννιόμαστε-πεθαίνουμε γυμνοί θα δημιουργεί σκέψεις που δεν θα είναι ευχάριστες στο σύστημα.
    Γιά η ανατολή από τη δύση για ο νότος απο το βορά για οι φτωχοί από τους πλούσιους θα ζητάνε..
    Και οι πλούσιοι θα είναι αναγκασμένοι να σφάζουν για να προφυλάξουν τα κεκτημένα.
    Και που βέβαια δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Εφιάλτες θα βλέπουν.
    Μην τυχόν κάποια στιγμή μια λεπίδα χαϊδέψει τον παχύ λαιμό τους.

    AntwortenLöschen
  8. Μετά απ' όλα αυτά, τι επιφώνημα ταιριάζει "πω-πώ" ή "ωχ-ωχ", τι αντίδραση χρειάζεται, να πάρεις τα βουνά ή να πάρεις τα όπλα...

    AntwortenLöschen
  9. @ ntina,

    Χρόνια πολλά καλή μου,

    @ Greek Rider

    Χρόνια πολλά και σε σένα . Δεν βλέπω πια καμιά δημοκρατία και πουθενά.
    Κάτι ψήγματα μόνο που όλο και μειώνονται.

    @ gazaki
    Συμφωνώ, ότι κάτι έχει αλλάξει. Αλλά δεν ξέρω πότε ο κατήφορος θα αρχίσει να παρασέρνει και αυτά τα ηλίθια όντα που ασκούν εξουσία με φονικά και ψέματα.
    Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη.
    Προς το παρόν στον επόμενο καιρό θα ακούμε πράγματα που θα μας εκπλήσσουν όλο και περισσότερο.
    Δες τι γράφει παρακάτω ο Ζαλμοξης. Άλλο ένα τρις θα χαρίσουν οι δημοκρατικοί στα τράπεζες. Κατά βάθος χαίρομαι, γιατί στις τράπεζες θα σκάσει το μεγάλο κανόνι.
    Το ερώτημα που έχω είναι να δανειστούμε μέχρι σκασμού ή να ξεχρεώσουμε όλα τα δάνεια; Τι προτείνεις;

    @ ATHENA

    Καλησπέρα αδελφή μου,
    Καλή ερώτηση, αφού θα πάνε στον Άρη τι τα θέλουν τα λεφτά;
    1. νομίζουν ότι θα κυβερνάνε ένα ξεπατωμένο πλανήτη στον αιώνα τον άπαντα!!!!!!!!!!
    2. Αν ήθελαν να πάνε στον Αρη, νομίζουν ότι θέλουν πολλά λεφτά
    3. Είναι ηλίθιοι αναμφίβολα. Γιατί ακόμα και αν δεν πάνε στον Άρη τι τα θέλει ένας άνθρωπος τοοοοοοσα λεφτά; 62 δις δολάρια έχει ο Γουόρεν Μπάφετ .
    Μπορείς να φανταστείς το μέγεθος αυτών των χρημάτων; Σκέψου τι μπορείς να κάνεις με ένα εκατομμύριο. Μετά με 10. Δεν τρώγονται αυτά τα λεφτά. Βάλε να χεις ένα δις δηλαδή 1000 εκατομμύρια. Τι στο διάολο τα θέλεις; Αν ο άνθρωπος δεν ήταν τόσος ηλίθιος, θα έπρεπε όλα αυτά τα άτομα να τα στείλουν στο τρελλάδικο.

    @ zalmoxis

    Άστα φίλε Ζαλμοξη, απίστευτα πράγματα συμβαίνουν!
    Μας έχουν περικυκλώσει παράφρονες και ηλίθιοι. ΄
    Συμφωνώ μαζί σου με τα 1000, να αποκαλείς τον άνθρωπο ζώον, προσβάλεις τα ζώα βάναυσα.


    @ quartier libre

    @ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,
    ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, που πάει να πει κακή ψυχρή και ανάποδη για το 10%

    που καταδυναστεύει το υπόλοιπο 90%


    @ μελονικος said...
    Φίλε Νίκο, δεν είναι εκλαϊκευμένα, γιατί πίσω από αυτά που λέω δεν κρύβεται καμιά σοφία ή καμία επιστήμη. Είναι απλή λογική. Απλώς παρασυρόμαστε και ξεχνάμε την απλή αριθμητική!
    «μια λεπίδα χαϊδέψει τον παχύ λαιμό τους»……..
    Αμ θα γίνει δεν θα γίνει;;;

    @ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ

    Άστα φίλε Γιάννη Αγιάννη,
    Και "πω-πώ" και "ωχ-ωχ" να πεις δεν βγαίνει τίποτα. Να πάρουμε τα βουνά πάλι δεν βγαίνει τίποτα. Όπλα δεν έχουμε, γιατί αυτοί έχουν περισσότερα και ισχυρότερα.
    Απλώς θα σου πω λίγα λόγια:

    Ποιος κρατάει τα όπλα; Ποιος παράγει όπλα; Ποιος τους στρώνει το τραπέζι; Ποιος τους καθαρίζει τα σπίτια; Ποιος τους μαγειρεύει και τους ταΐζει; Ποιος τους έχει κάνει πλούσιους; Ποιος τους κάνει υποκλίσεις; Ποιος τους λιβανίζει; Ποιός τους θαυμάζει,; Ποιος τους γλύφει; Ποιος τους δίνει αξία;
    Δεν πιστεύω στην ένοπλη επανάσταση! Πιστεύω στο τράβηγμα μιας διαχωριστικής γραμμής. Πλούσιοι φτιάχτε μόνοι σας τον πλούτο. Εμείς θα ασχοληθούμε με τη φτώχεια μας.
    Και μη ξεχνάμε ότι
    "Στο συλλογισμό, ότι μένουμε πεινασμένοι,
    Όλοι εμείς που υπομένουμε, ότι μας κλέβετε
    Θα καταλάβουμε κάποτε, ότι μόνο μία βιτρίνα γυάλινη
    Μας χωρίζει από το ψωμί που μας λείπει"
    Μπέρτολτ Μπρέχτ

    AntwortenLöschen
  10. Δεν χρειάζεται να προτείνει κανείς οτιδήποτε αυτή τη στιγμή.

    Το "ξεπάγιασμα" της αγοράς, η αναγκαστική αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών, οι πτωχεύσεις των μικρών που ξεκίνησαν και θα συνεχισθούν εκθετικά και το πολιτικό αδιέξοδο, άρχισαν να δημιουργούν ζυμώσεις που τις αισθανόμαστε από την επαναφορά μετά από τριάντα χρόνια των πολιτικών συζητήσεων στις παρέες!

    Οι προτάσεις υπάρχουν και υπήρχαν εξαφανισμένες μέχρι σήμερα μέσα στο θόρυβο των χρούμενων καταναλωτών.

    Περιμένω την αποκρυστάλλωση των βασικών κοινωνικών κατευθύνσεων που θα παρουσιασθεί σχετικά σύντομα (κατα τη γνώμη μου) και μετά τα συζητάμε.

    Το απίστευτο για μένα είναι η ολοκληρωτική γύμνια των πολιτικών κομμάτων που αναδεικνύεται από την αμηχανία τους. Αυτό θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τίς αλλαγές (όποιες και να είναι)

    Ελπίδα μου είναι να αποφευχθεί η πλέον αναμενόμενη αντίδραση, που είναι η συντηρητικοποίηση.

    AntwortenLöschen
  11. "Βλέπουμε λοιπόν, ότι το χρήμα αυξάνεται εκθετικά και όποιος πιστεύει ότι σε ένα πεπερασμένο κόσμο μπορεί να υπάρχει εκθετική αύξηση οποιουδήποτε μεγέθους είναι ή τρελός η οικονομολόγος!"

    Αυτό ακριβώς λέω και εγώ τριγύρω μου, αλλά όχι με τόσο καλή διατύπωση! Άψογο ποστ.

    Καλή χρονιά, ange-ta!

    AntwortenLöschen
  12. @ gazaki,

    σε ακούω αισιόδοξο, εγω δεν είμαι καθόλου. Σκέφτομαι τον 19ο και τον 20 αιώνα που ξέσπασαν δύο μεγάλες επαναστάσεις, η γαλική και η ρώσικη.
    Πίσω απο αυτές τις λαϊκές εξεγέρσεις στις οποίες πήραν μέρος οι πάντες, υπήρξε μία συντονισμένη διανόηση πολλών και πολύ μεγάλων μυαλών. Υπήρξε ένας αναβρασμός πολλών χρόνων πριν. Υπήρξαν καθαροί ιδεολόγοι. Υπήρξαν άνθρωποι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους και το έπραξαν. Υπήρξε και μια πολιτική ηγεσία με θέληση και υπόβαθρο θεωρητικό.
    Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα απ όλα αυτά. Μόνο η λογική της Κανέλλης εξεγέρθη που τοσο χαριτωμένα γράφει και ο Μιράζ.
    Αδιέξοδο, δυστυχώς!

    Αντιδραστικό σεξ,

    Είναι παράφραση απο τη ρήση του

    Kenneth Ewart Boulding, οικον. 1966, όπου λέει ότι όποιος πιστεύει σε εκθετική ανάπτυξη είναι ή τρελλός ή οικονομολόγος.
    Εγω το διεύρυνα σε οποιοδήποτε μέγεθος. Γιατι στη φύση η ανάπτυξη είναι στην αρχή εκθετική μετά σταθερη και γρήγορα φθίνουσα!



    χρόνια πολλά και σε σένα

    AntwortenLöschen
  13. Είναι όλα τόσο ξεκάθαρα. Κι όμως μας έχει γίνει συνήθεια να καθόμαστε στα κλούβια αυγά μας. Κι όταν κάποιοι αντιδρούν, οι περισσότεροι λεν «Κοίτα κάτι μαλάκες!»

    Για να αλλάξει κάτι, πρέπει πρώτα απ όλα να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε...

    AntwortenLöschen
  14. Φίλη μου επανέρχομαι.
    Δεν μιλάω βέβαια για ένοπλη επανάσταση, το "να πάρουμε τα όπλα" είναι μια έκφραση. Αλλά η διαχωριστική γραμμή τι θα προσφέρει;
    Τον πλούτο τους τον φτιάχνουμε εμείς, και τη φτώχεια μας αυτοί.
    Και της γυάλινης βιτρίνας ο Μπρεχτ δεν της έβαλε ρολά ασφαλείας...

    AntwortenLöschen
  15. Καλή χρονιά.
    Όχι μόνο το ψωμί δικό μας, αλλά όλο το φουρνάρικο.

    AntwortenLöschen
  16. για χρήμα ο λόγος!
    Είστε για ένα εμπάργκο στα ισραηλινά προιόντα??
    Αρχισε και κινείται..
    Διαμαρτυρία -συμπαράσταση στούς Παλαιστίνιους άμαχους,και όχι μόνο

    AntwortenLöschen
  17. ανζετάκι καλή χρονιά!
    σου είχα γράψει εδώ ένα κατεβατό πριν καιρό, αλλά κάτι λάθος έκανα κι έφυγε.
    σου έδινα συγχαρητήρια για τις τόσο χρήσιμες αναρτήσεις.
    συγχαρητήρια από καρδιάς, γιατί φέρνεις με απλό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα μπροστά στα μάτια μας.
    κι ενώ λέμε ότι όλα είναι τόσο δύσκολα, πολύπλοκα, και
    καλυπτουμε την παθητικότητά μας
    ΝΑΙ, ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑΣ
    εσύ τα φέρνεις απλά και καθαρά στα μάτια μας.
    αυτό είναι πολύ βασικό.
    επιτρέπεις τη σκέψη.
    αλήθεια σ'ευχαριστώ,
    κι΄όσο ηλίθια κι αν τα λεω
    είναι σπουδαίο να βλέπουμε ότι κάπου υπάρχει φως.

    το φως είναι στη συλλογικότητα των ανθρώπων.
    ίσως αν το καταλααβαίνουμε, κάτι θα γίνει σίγουρα.
    σε φιλώ.

    AntwortenLöschen
  18. φιλενάδα.
    Φλόμωσα απ' τις αναλύσεις.(οχι τις δικες σου εννοείται)
    Μόνο χρόνια πολλά θέλω να σου πω.
    δ

    AntwortenLöschen
  19. @ VITA MI BAROUAK

    Είναι όλα απλά και καθαρά. Μόνο που σχεδόν όλος ο κόσμος δεν θέλει να το καταλάβει!

    @ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ

    "Τον πλούτο τους τον φτιάχνουμε εμείς, και τη φτώχεια μας αυτοί".

    Πολύ ωραίο. Με την διαχωριστική γραμμή ήθελα επίσης να εννοήσω μια διαφορετική ηθική. Να σταματήσουμε (πιστεύω ότι ούτε εσύ ούτε οι περισσότεροι που επισκέπτονται αυτό το μπλόγκ, δεν ανήκουν σ αυτήν την κατηγορία) να θαυμάζουμε και να κυνηγάμε τον πλούτο και την κατανάλωση.

    @ Κ.Υ.Π WALKING

    Καλή χρονιά.
    και σε σένα


    @ κοκκινη κισσα

    Μόνο τα εβραϊκά προϊόντα; Μπορούμε να μποϋκοτάρουμε και τα αμερικάνικα;
    Αλλα θα μείνει και κάτι που να μην μποϋκοτάρουμε;

    @ -

    Καλή χρονιά και σε σένα ανθάκι μας.
    Έχω ξαναγράψει για του ειδικούς. Μου κάθονται στο λαιμό όλοι αυτοί οι ειδικοί που κάνουν τα απλά δύσκολα και λένε αρες ναρες κουκουνάρες.
    Όταν κάτι δεν μπορείς να το εξηγήσεις στον μην ειδικό τότε είναι λάθος και δεν μπορείς να το εξηγήσεις ούτε στον εαυτό σου. Ποιος φιλόσοφος έλεγε, ότι τα πράγματα που κατανοείς τα λες με απλά λόγια και οι λέξεις για να τα πεις σου έρχονται εύκολα;
    O Einstein έλεγε, ότι η θεωρία των πάντων, αν δεν μπορεί να γραφτεί σε ένα τα-σερτ θα είναι λάθος.

    το φως είναι στη συλλογικότητα των ανθρώπων.

    Πολύ ωραία το λες. Μόνο που η συλλογικότητα των ανθρώπων ξυπνάει στα παρα πολύ δύσκολα.
    Επομένως σήμερα με την παγκοσμιοποίηση μόνο εισβολείς από το διάστημα θα μας σώσουν!
    @ demetrat χρόνια πολλά κοπελάρα μου, που σου έγραψα και στο στέκι σου.

    @ quartier libre

    σπίτι με τον τσάρο. Την Παρασκευή φεύγω για Βρυξέλλες και μετά για Düsseldorf

    AntwortenLöschen
  20. Πολύ διαφωτιστικά όλα αυτά. Δυστυχώς οι οικονομολόγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν όλες τις απαντήσεις. Μπορούν να προβλέψουν, με απόλυτη βεβαιότητα, τι θα συμβεί και μπορούν να σου εξηγήσουν με ατράνταχτα επιχειρήματα γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις...

    AntwortenLöschen
  21. @ Heliotypon
    σιγά ρε Βασίλη και θα μας εξηγησουν. Τι να μας εξηγησουν, ότι έπαιξαν στο καζίνο, όχι τον πλούτο τους αλλά τη φτώχεια μας και έπεσαν έξω;
    Καλα δεν βλέπεις τα δις που έχουν σπαταλήσει σε τοξικά και μη τοξικα ομόλογα;

    AntwortenLöschen
  22. πολύ καλή ανάρτηση, την οποία πρέπει να διαβάσω ακόμα πιο προσεκτικά!

    απλά προς ενημέρωση, τα πακέτα προς τις τράπεζες παγκοσμίως δεν ..φτάνουν, οπότε και πάμε προς νέο γύρο, ο οποίο ήδη ξεκίνησε τη Δευτέρα από ΗΒ και Δανία, εχθές ΄συνεχίστηκε από Γαλλία

    τη καλημέρα μου

    AntwortenLöschen
  23. Καλημέρα geokalp,
    Ναί το ξέρω, η Μέρκελ θα διαθέσει άλλα 100 δις και η Αμερική άλλο ένα τρις και που είσαι ακόμα. Περιμένω την πλήρη κατάρρευση, αν δεν καταλάβουν, ότι χρειάζονται έργα που θα χρηματοδοτήσει ο δημόσιος τομέας και όχι χρηματοδότηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων!

    AntwortenLöschen
  24. Ο δήμαρχος Κακλαμάνης είπε (σχολιάζοντας τη σχετική ταξιδιωτική νότα του Ομπάμα) ότι η Ν. Υόρκη είναι πιο ανασφαλής από την Αθήνα.
    Λίγο νάζι ακόμα αν έβαζες στα λόγια σου κύριε δήμαρχε, θα ξεχνούσαμε ότι οι πυροβολισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο στην Αθήνα, ότι οι ληστείες των τραπεζών δεν προλαβαίνουνε να ανακοινωθούν από την αστυνομία, ότι οι κλοπές πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, ότι τέλος εκτός από όλα αυτά οι επισκέπτες μας κινδυνεύουν να λιώσουν και κάτω από δέντρα που κλαδεύονται με τόση ευκολία στο κέντρο της Αθήνας...
    Αναρωτιέμαι, είχες την πρόνοια να πλύνεις το βρωμερό σου στόμα πριν πιάσεις στο στόμα σου τον Ομπάμα και τη Νέα Υόρκη;

    Γιώργης Χολιαστός

    AntwortenLöschen
  25. @ Γεώργιε,
    εγω τον έχω χεσμένο τον Ομπάμα!!

    Η τελευταία χώρα στον πλανητη που της επιτρέπεται να μιλάει για τρομοκρατία είναι οι ΗΠΑ.

    Ακους εκεί.........

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...