Montag, 9. Februar 2009

Τοζέρ, βίοι παράλληλοι

Ο Στέργιος αφησε το παρακάτω συγκλονιστικό σχόλιο,

στην ανάρτηση

"Τοζέρ, μία προφητεία;"


Το παραθέτω αυτούσιο:

Πόσοι και
πόσοι άνθρωποι δεν έγιναν θεατές παρόμοιων, της Τοζέρ, καταστροφών στον τόπο μας; Γεννήθηκα μέσα σε δάσος, δυτικά πεύκο και οι άλλες πλευρές άγρια και οπωροφόρα. Ένα κανάλι στη πλαγιά για 8 νερόμυλους γέμιζε τον υδροφόρο ορίζοντα και πότιζε τους μπαξέδες με τα οπωρολαχανικά. Μετά ήρθαν οι ηλεκτρόμυλοι. Ήρθαν και τα φυτοφάρμακα που 10πλασίασαν τη παραγωγή στο κάμπο και ακύρωσαν τους μπαξέδες της πλαγιάς. Μετά καταστράφηκε το κανάλι. Το νερό πήγε στην ύδρευση και το ποτάμι που το τροφοδοτούσε το καλοκαίρι στεγνώνει και η κοιλάδα υποφέρει. Τα δέντρα της πλαγιάς ξεράθηκαν - κόπηκαν. Πουλιά αλεπούδες, κάστορες, σκίουροι, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, κότες, λαγοί πέρδικες κλπ εξορίσθηκαν αν δεν αφανίσθηκαν.

Οι καταπατητές και οι εργολάβοι έδρασαν. Βίλες, σπίτια, ξενοδοχεία, κέντρα κτίζονται παντού. Το καλοκαίρι βράζει ο πρώην δροσερός τόπος και το χειμώνα σαπίζει. Μεγάφωνα κέντρων διασκέδασης στη διαπασών διαπερνούν και τους χοντρούς τοίχους του σπιτιού το καλοκαίρι - κανένας άνθρωπος και ζώο δε μπορεί να σταθεί σε ακτίνα χιλιομέτρων.


Πηγαίνω στον τόπο που γεννήθηκα και θλίβομαι, δεν τον αναγνωρίζω.

Αυτά γίνονται στα πλευρά της Κοιλάδας των Σερρών.

Όμως πόσοι και πόσοι δεν αναγνωρίζουν τον τόπο τους στον τόπο μου;


Η Τοζέρ είναι η εικόνα πολλών τόπων στη Γη.


Ο καπιταλισμός και στις κορυφές και στις κάτω μορφές του το ίδιο άπληστα και καταστροφικά φέρεται.

9 Kommentare:

  1. αυτά είναι κοινός τόπος στη χώρας μας, έχουν καταστρέψει τις παραλίες, τώρα πιάσαν και τα ορεινά και ημιορεινά τοπία. Δείτε τι γίνεται σε περιοχές των Γρεββενών, Καϊμάκτσαλάν, Αράχωβα, Αγραφα, κλπ.

    Αυτό στις Σέρρες πού ακριβώς βρίσκεται; προς Νιγρίτα ή κάτω στις εκβολές του Στρυμώνα;

    AntwortenLöschen
  2. yler Durden said,

    Είναι η περίφημη κοιλάδα της πόλης των Σερρών ένα φυσικό κόσμημα, στα βορειοανατολικά, στο δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο, η οποία εφάπτεται βορειοανατολικά της πόλης. Είναι 10 χιλιομέτρων και για την ώρα έχουν πατήσει τα 2,5 πρώτα.

    Όπου την… «επεξεργάστηκαν» άφησαν δέντρα μόνο στη παλιά κοίτη του ποταμού και μερικά για διακόσμηση παραέξω..

    Η δυτική πλαγιά αποψιλώθηκε πλην του πευκοδάσους της ακρόπολης που δεν κατάφεραν να το κάψουν με 3-4 απόπειρες. Η υπόλοιπη σφαγιάζεται ήδη και οικοπεδοποιείται με διάφορα τεχνάσματα.

    Στην ανατολική εμφανίζονται δειλά κάποια κτίσματα, τώρα αποψιλώνεται το δάσος και σιγά- σιγά με βάση τη δήθεν χρησικτησία(!!!) θα γίνει οικοδομήσιμη!

    Όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν!Ας είναι καλά η ατιμώρητη συνάντηση της διαφθοράς με τα εγκληματικά συμφέροντα...

    Από κάτω κυριαρχεί η μούγκα του ωχαδερφισμού και της μικροενοχής… γνωστά αυτά σε κάθε τοπική κοινωνία.

    Αν πάει κάποιος να διαμαρτυρηθεί θα του ζητήσουν πρώτα να αποδείξει το.. «έννομο συμφέρον του», μετά τη παράβαση, μετά να κάνει αίτηση, μετά να βρει άκρη στο κτηματολόγιο όπου όλοι τα έχουν δηλώσει όλα και αυτό τα αποδέχτηκε όλα «αφού κανένας δεν έκανε ένσταση» (!!!!), μετά να αρχίσει να τρέχει και… « μη μας μπαίνεις και πολύ γιατί έχεις και οικογένεια…».

    Για 5 «καφετέριες» που δεν είναι βέβαια καφετέριες… έχουν δώσει άδειες για εργασία σε ώρες πλην της κοινής ησυχίας, αλλά με μια αντιστροφή των ωρών(!) δουλεύουν ανάποδα δηλ. από τις… 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί και μετά… απαγορεύεται λέει να έχουν τα μεγάφωνα στη διαπασών!!!

    Όποιος πάει στην αστυνομία 5-6 φορές και διαμαρτύρεται ότι γίνεται θόρυβος δυσκολεύεται να αποδείξει επί… τόπου το μέγεθος των… ντεσιμπέλ και έτσι είναι αναξιόπιστος αλλά έστω, μετά τη 5η του κάνουν τη χάρη και ελέγχουν. Αλλά ώ του θαύματος τι νομιμότητα ήχου τότε στη συγκεκριμένη «καφετέρια»!!!. Μετρώντας τα ντεσιμπέλ, αυτά περιέργως είναι απίθανα χαμηλά και μέσα στα νόμιμα όρια!!! Οι «καφετέριες» που είναι 300 μέτρα μακριά ακούονται εκκωφαντικά αλλά «για τις άλλες δεν έκανες καταγγελία άρα δεν τις μετράμε»!!! επι πλέον δεν είναι αρμόδιοι να ελέγξουν αν έχουν άδεια κέντρου ή καφετέριας…

    Τα όργανα της τάξης σε κοιτάζουν άγρια και μη ξανατολμήσεις να τους κινητοποιήσεις με «ψευδείς καταγγελίες» γιατί…

    Ύστερα φεύγουν τα όργανα της τάξης και αποκαθίσταται η.. Νέα Τάξη! Ούτε με ωτασπίδες δεν κοιμάσαι!

    Μη μου πείτε ότι μόνο εγώ τα έχω ακούσει…

    AntwortenLöschen
  3. Σωστά όλα αυτά, μόνο που δεν ευθύνεται (μόνο) ο καπιταλισμός για όλα αυτά - ούτε οι αγρότες που πλακώθηκαν στο φυτοφάρμακο, ούτε οι καταπατητές, ούτε οι καφετεριατζήδες(?!) είναι καπιταλιστές, απλώς αρπακτικά είναι.

    AntwortenLöschen
  4. ναι. και πάει λέγοντας.
    ένα παράδειγμα που με πονά ιδιαίτερα είναι η ελαφόνησος.
    πηγαίναμε κάποτε, κι όχι μόνο εμείς, σε μια παρθένα κατάσταση. ούτε πόσιμο νερό, καμιά υποδομή στο σίμο. όσοι βρισκόμασταν με σκηνές εκεί, προστατεύαμε το περιβάλλον. τίποτα δεν έμενε όταν φεύγαμε, ούτε καν τα τόσο κοινότοπα δυστυχώς σκουπίδια.
    σιγά σιγά άρχισαν τα πολλά δρομολόγια με πλοίο την ημέρα.
    η αρχή του τέλους ήταν ένα γλυκό οικολογικό μπαράκι στα σαρακίνηκα.
    σωστά το είχα προφητεύσει, η αρχή του τέλους.
    την άλλη χρονιά, η μισή παραλία ήταν γεμάτη ομπρέλες και ξαπλώστρες.
    την άλλη χρονιά μια ταβέρνα με πλαστικά τραπεζομάντηλα, σκυλάδικα τραγούδια όλη μέρα, τεράστια, με το που έφτανες στο σίμο σου αμαύρωνε την παρθενιά της φύσης με το χειρότερο τρόπο.
    μετά οι κάτοικοι ή οι εξουσιαστές τους φτιάξανε σε μια διπλανη παραλία ένα κάμπινγ.
    απαγορεύτηκε το ελεύθερο κάμπινγ.
    η νύχτα έπαψε να έχει αστέρια, κάθε σκηνή είχε ηλεκτρικό, είχα(με) πλυντήριο, σιδερωτήριο, κουζίνα, κλπ. όλα τα κομφόρ της υποδούλωσης.
    και μετά, αφού πήγαμε και μια χρονιά στο ωραίο κάμπινκ, που όμως κατέστρεψε τη φυσική ζωή,
    δεν ξαναπατήσαμε ποτέ...

    AntwortenLöschen
  5. Προφανώς ο Στέργιος εννοεί το (παλιά λεγόμενο) ρέμα του Τσέλιου... κι έχει απόλυτο δίκιο.

    AntwortenLöschen
  6. Αχ πληγές που ξήνετε, πονάνε.
    Να εφαρμοστούν οι νόμοι, και οι μπάτσοι ελέγχονται ως προς το νταβατζιλίκι, και οι καταπατητές και οι εμπρηστές αρκεί ένας μαζικός πολιτιστικός σύλλογος με φερέγγυες παρουσίες όπου δή.

    AntwortenLöschen
  7. Και να που δειλά - δειλά αποκαλύπτετε πως η βάση επί της οποίας διεξάγεται η σύνταξη του Κτηματολογίου είναι ο αποχαρακτηρισμός δεκάδων εκατομμυρίων δασικών εκτάσεων της ελληνικής επικράτειας. Ζήτημα φλέγον, για το οποίο λίγο ενδιαφέρονται να αναφερθούν οι κατά τα άλλα ευαίσθητοι περί τα περιβαλλοντικά «ακτιβιστές» της βιτρίνας και της «λάιφ στάιλ» φυσιολατρίας.

    Και μόνο η τοποθέτηση Σουφλιά στη Βουλή ότι ως βάση για τη σύνταξη του ιδιοκτησιακού χάρτη της χώρας λαμβάνονται οι αεροφωτογραφίες του 1960 και όχι του 1945, σημαίνει το - και με το νόμο! - τέλος για έως και 40 εκατομμύρια δασικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα!

    Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και τα περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης που απειλούνται από την κατάργηση των υπέρ του Δημοσίου τεκμηρίων σε περιπτώσεις διεκδικήσεων ιδιωτών έναντι δημόσιας γης.

    AntwortenLöschen
  8. Ρίξε μια ματιά κι εδώ:

    Αλλοι φυτεύουν και άλλοι ξεριζώνουν...

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=78830724

    AntwortenLöschen
  9. @ Σε όλους,

    Δεν έχω τι να σχολιάσω. Θλίβομαι για την μοίρα του όμορφου πλανήτη μας.

    Φταίει ο άνθρωπος; το κοινωνικό σύστημα; Στο τέλος δεν θα έχει καμμια αξία η ερώτηση αυτη.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...