Samstag, 11. April 2009

Φούσκες και λοιπές εκφράσεις.

Υπάρχει ΜΙΑ ελληνική λέξη που ακούς τουλάχιστον 10 φορές τη μέρα.
Ανοίγεις το ράδιο, στο επόμενο δεκάλεπτο κάποιος θα μιλήσει κάτι θα πει, θα του βγει η λέξη. Παίρνεις το τραμ ή το λεωφορείο, έτσι και μπουκάρει καμιά παρέα νεαρών υπάρξεων, θηλυκού η αρσενικού γένους θα την ακούς με συχνότητα άπαξ του δευτερολέπτου.
Παίρνεις ταξί το ίδιο.
Κυκλοφορείς με το αυτοκίνητό σου, έτσι και περάσεις από διασταύρωση, χωρίς να παραχωρήσεις τη θέση σου, παρότι έχεις προτεραιότητα, ομοίως.
Ερώτηση: ποια είναι αυτή η λέξη;;;;

Και αφού την καταλάβετε, για πείτε μου (χωρίς να ψάξετε σε λεξικό) τι σημαίνει η έκφραση:
«φιλοκαλούμεν γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας» ποιος την είπε και σε ποια συγκυρία;
Άλλη λέξη, που ακούμε από το 2002, με την πρώτη κρίση του χρηματιστηρίου είναι η λέξη «φούσκα»

Ένας γιατρός, ο οποίος υποστηρίζει, ότι μετά την χρηματιστηριακή και τραπεζική φούσκα, σειρά έχει η ιατρική έδωσε τον παρακάτω ορισμό για την φούσκα:
Μια φούσκα γεννιέται όταν πληρούται ένας ορισμένος αριθμός προϋποθέσεων, όπως:

1. Διαρκής άνοδος της τιμής μιας ομάδας αντικειμένων.
2. Παράβλεψη του κυκλικού χαρακτήρα που παρουσιάζουν οι τιμές. Δηλαδή πίστη σε μια συνεχή άνοδο!
3. Αδιαφάνεια του συστήματος εκτίμησης.
4. Σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των πραγματογνωμόνων που εκδίδουν την εκτίμηση και των αντικειμένων που κρίνονται.
5.Κερδοσκοπία και συλλογικός μιμητισμός είναι οι δυο τελευταίοι μηχανισμοί της δημιουργίας μιας φούσκας που υπέρ-εκτιμά την αξία (τιμή) και αυτοσυντηρείται μέχρι της συνήθως βίαιης έκρηξης της.
Προσέξτε το σημείο 4. Πόσοι εμπειρογνώμονες έλεγχαν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις τράπεζες; Πολλοί, αλλά όλοι αυτοί είχαν συμφέροντα. Είχαν μετοχές των ιδρυμάτων που γνώριζαν ότι ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης, αλλά δεν το φανέρωναν, προκειμένου να σώσουν τις μετοχές τους. Τα δε αφεντικά να πάρουν τα πρίμ και τα μισθά τους.
Το ίδιο συμβαίνει με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, που ενώ είναι πιο ακριβά από τα βιολογικά (βλαβερά είναι έτσι κι αλλιώς για την υγεία μας) αυτοί που τα ελέγχουν είναι υπάλληλοι, φανεροί ή κρυφοί της Μονσάντο.
Οχι δεν υπερβάλω και δεν λέω κανένα ψέμμα. Η υπουργός γεωργίας της Γερμανίας, δέχτηκε -μετά απο πίεση ακτιβιστών - να κοιτάξει και άλλες εκτιμησεις για την επικινδυνότητα ή μη των μεταλλαγμένων προϊόντων, πλήν της έκθεσης της Μονσάντο!!
Εχει χάσει ή δεν έχει χάσει κάθε νόημα η Δημοκρατία της λαμπρής και ελεύθερης Δύσης, όταν μια κυβέρνηση ζητά απο την ίδια την Μονσάντο να της πει, αν τα προϊόντα που αυτη παράγει και ρίχνει στην αγορά, είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία ή όχι;;

Τι διαφορετικό έκανε δηλαδή το πρώην σοβιετικό καθεστώς;;;;

Περι αυτού δείτε οι γερμανομαθείς εδώ

15 Kommentare:

  1. Τσιχλο-φουσκες αυτού του είδους, κάποιοι τις μοιράζουν σωρηδόν και κάποιοι (συντριπτικά περισσότεροι) τις μασούν διαρκώς καθ' όλην τη διάρκεια του "βίου" των...

    AntwortenLöschen
  2. Από οικονομικής πλευράς, η δράση της Μονσάντο παραπέμπει σε οικονομικό έγκλημα.
    Η φούσκα του χρηματιστηρίου αναπτύχθηκε από την πλεονεξία κάποιων ψώνιων να γίνουν πλούσιοι μέσα σε μια νύχτα. Ο αθάνατος Ελληνάρας φαντάστηκε το 1999 πως υπήρχε ένα αόρατο μηχανάκι που κόβει λεφτά και χάρη στο οποίο -σε μερικές μόνο ημέρες και χωρίς να δουλεύει- θα μπορούσε να έχει την τζιπάρα του, τις κοχιμπάρες του και την αστακομακαρονάδα τη επιούσιο. Αντίθετα, η φούσκα με τα μεταλλαγμένα ήλθε πιο ύπουλα. Η Μονσάντο που ανέφερες, έμπαινε σε φτωχές χώρες, απευθυνόταν σε περιόδους ισχνών αγελάδων προς απελπισμένους γεωργούς και με αβανταδόρους, κράχτες και παπαγαλάκια στην αρχή, με δήθεν στη ζούλα -και εννοείται τσάμπα- σπόρους όπως δηλαδή κάνουν και οι dealers με τα ναρκωτικά που ξαμολάνε τα βαποράκια τους μαγάρισε ένα σωτό χώρες, από Αργεντινή μέχρι Ινδία.

    Η φούσκα έχει ήδη σκάσει σε μερικές χώρες, στη Ινδία για παράδειγμα που προοανέφερα, ο αριθμός των αγροτών που έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας του ολοκληρωμένου (από την μονοπωλιακή φύση της αγοράς των μεταλλαγμένων και τις συνθήκες μονοψωνίου σε μεγάλες περιφέρειες, μέχρι την πιθανή διαπλοκή με το χρηματοδοτικό σύστημα και τους τοκογλύφους στους οποίους καταχρεώθηκαν οι αγρ΄πτες) οικονομικού εγκλήματος της Μονσάντο είναι...
    εξαψήφιος!

    Υ.Γ.:
    Ευελπιστώ σε ένα "διαδικτυακό outing" των εν Ελλάδι λομπιστών και λομπιστριών των μεταλλαγμένων από όσους γνωρίζουν...

    AntwortenLöschen
  3. Να δούμε πότε θα σκάσει και η φούσκα του καπιταλισμού

    AntwortenLöschen
  4. @ ab irato,

    φούσκες και τσικλόφουσκες!
    καλό!

    @ Ζαλμοξη,

    Ξέρω για τις αυτοκτονίες, τα έχουμε ξαναπεί. Αλλά εξαψήφιο νούμερο;;
    Αυτό και αν είναι βία (κατα Αλαβάνο και όχι κατα Καρατζαφέρη)

    @ g/rider
    αυτη η φούσκα σκάει και ξανασκάει αλλα ξαναγίνεται η άτιμη. Βλέπεις έχει και ο καπιταλισμός το πουλί του.....

    AntwortenLöschen
  5. Η φούσκα του καπιταλισμού ΔΕΝ θα σκάσει ποτέ φιλοι ,διοτι δεν πρόκειται περί μιας φούσκας .

    Είναι αυτό το μη ανακλυκλώσιμο υλικό με τα πολλά φουσκάκια που-όσο-και-να-τα-σκας-δεν-τελειώνουν ...

    AntwortenLöschen
  6. Και όμως, είναι εξαψήφιο. Δες και στον "¨Εξάντα" της ΕΡΤ:


    http://exandas.ert.gr/pethainontas-stin-afthonia/eisagogi/eisagogi-2.htm

    AntwortenLöschen
  7. @ Ζάλμοξη,

    Ανατριχιαστικό, όπως όλα όσα συμβαίνουν σήμερα!

    το αντιγράφω εδω, για πληρότητα:

    Οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών ξοδεύουν ήδη σχεδόν το 80% των εισοδημάτων τους για να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό. Έτσι, όταν οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν, δεν έχουν ποια άλλα έξοδα να περικόψουν και ?κόβουν το φαγητό. Το ερώτημα επανέρχεται αμείλικτο: πώς ανέχεται ο πολιτισμός μας να πεθαίνει έστω κι ένας άνθρωπος από την πείνα, σήμερα που παράγεται περισσότερος πλούτος από ποτέ;

    «Η πείνα, που έχει γίνει μόνιμη και παγκόσμια, είναι ολοκληρωτικά δημιουργία του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος, το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί για να θρέφει τους λαούς του κόσμου, αλλά για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της Μονσάντο, για τους σπόρους, της Κάργκιλ, για το εμπόριο, για να πουλάνε παρασιτοκτόνα, φυτοκτόνα, λιπάσματα?Την περίοδο 2007-08 ενώ οι τιμές των τροφίμων διπλασιάστηκαν, τα κέρδη αυτών των εταιριών επίσης διπλασιάστηκαν», καταγγέλλει η Ινδή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βαντάνα Σίβα.

    Η Ρετσέα ζει σ' ένα μικρό αγροτικό χωριό. Έχει ανάψει τη φωτιά για να ετοιμάσει το βραδινό φαγητό για την οικογένεια. «Ετοιμάζω ίσα-ίσα για να μας φτάσει, φτιάχνω ψωμί και φακές, ψωμί και λαχανικά, όσο με βγάλει. Δεν μπορώ να ξοδεύω πολλά λεφτά.», εξηγεί. Ο άντρας της αυτοκτόνησε πριν δύο χρόνια, πνιγμένος από τα χρέη. Είναι ένας από τους περίπου 200.000 αγρότες που έχουν αυτοκτονήσει στην Ινδία τα τελευταία 15 χρόνια, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα όλο και αυξανόμενα έξοδα της αγροτικής παραγωγής. Η αγορά του σπόρου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, αποτελεί πια ένα δυσβάσταχτο κόστος, αφού οι αγρότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να απευθύνονται στις εταιρίες για να τα προμηθευτούν και έχουν μετατραπεί και οι ίδιοι από παραγωγοί σε καταναλωτές.

    «Επιτυχία μας είναι η επιτυχία των αγροτών», απαντά ο εκπρόσωπος της Μονσάντο στην Ινδία, Κρίστοφερ Σάμιουελ. Τον συναντήσαμε στη Γιαβατμάλ, «την πόλη του βαμβακιού», όπου καλλιεργούνται ευρέως οι μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού της εταιρίας. «Η παραγωγή τροφής πρέπει να διπλασιαστεί μέσα σε 40 χρόνια και πιστεύουμε ότι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε καθώς είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην έρευνα στον τομέα της γεωργίας», υποστηρίζει. Κι όταν επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγροτική παραγωγή είναι σήμερα επαρκής? «Υπονοείτε ότι υπάρχει αρκετό φαγητό για όλους; Τότε γιατί υπάρχουν τόσα εκατομμύρια ανθρώπων που πεινάνε;», μας ρωτά με γνήσια απορία.

    AntwortenLöschen
  8. @ Ζάλμοξη,

    πιστεύω ότι η επόμενη επανάσταση, ΑΝ ΓΙΝΕΙ, θα είναι αγροτική.

    Δεν μπορεί το 80% του κόσμου μας να πεθαίνει σαν τις μυίγες και το υπόλοιπο να καταβροχθίζει όλον τον παραγώμενο πλούτο.

    AntwortenLöschen
  9. http://www.bmelv.de/cln_044/nn_754188/DE/04-Landwirtschaft/Gentechnik/MON810.html__nnn=true

    AntwortenLöschen
  10. @ Αντώνη,

    το είδα και γω!
    ευχαριστώ

    AntwortenLöschen
  11. @ Αντώνη,

    το βλέπεις και στο μπανεράκι ψηλά αριστερά!

    AntwortenLöschen
  12. πραγματικά με το ποστ με ..κούφανες!
    αν και όσο το σκέφτομαι συνήθως έτσι γίνεται....

    τώρα για τις φούσκες, όσον αφορά τις χρηματο-οικονομικές, εάν θέλεις να τις μετρήσεις σωστά πρέπει να εκτιμήσεις το χρέος που σχετίζεται με αυτές - πάντοτε το χρέος είναι που δημιουργεί τη φούσκα, μέχρι που σημειώνω ότι χρέος=φούσκα
    (δεν είναι δικό μου, του Γκαλμπρέιθ είναι)

    AntwortenLöschen
  13. @ geokalb,

    Α, ο καλός μας ο Καλβπρέϊθ, στα οικονομικά της αθώας απάτης το λέει;

    AntwortenLöschen
  14. σε κάποιο άλλο, που μιλάει για φούσκες...
    ελπιζω να θυμηθώ και το κοιτάξω

    AntwortenLöschen
  15. Σου στέλνω ενα ακομη λινκ
    50 HARMFUL EFFECTS OF GENETICALLY MODIFIED (GM) FOODS,
    http://www.raw-wisdom.com/genetically-modified-food
    καλή σου μέρα

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...