Sonntag, 5. April 2009

ΑΕΠ - Σρασβούργο - ΝΑΤΟ - "Ειρήνη"

ΑΕΠ:

Το παρακάτω απόσπασμα, από το βιβλίο του Μισεά, η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού, το αφιερώνω στο φίλο Μιράζ για το σχόλιο του στη προηγούμενη ανάρτηση.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μας, παίρνει υπόψη του στους λογαριασμούς του την ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη διαφήμιση για τον καπνό και τις διαδρομές των ασθενοφόρων που περιμαζεύουν τους τραυματίες των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στους δρόμους μας. Καταγράφει λογιστικά τα συστήματα ασφαλείας που εγκαθιστούμε για προστατεύουμε τις κατοικίες μας και το κόστος των φυλακών όπου εγκλείονται όσοι καταφέρνουν να τις διαρρήξουν.
Το ΑΕΠ ενσωματώνει το κόστος καταστροφής των δασών σεκόϊας και την αντικατάσταση του από μια πολεοδομία πολύπλοκη και χαοτική.
Περιλαμβάνει την παραγωγή του ναπάλμ, των πυρηνικών όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας, προορισμένων να καταστέλλουν τις ταραχές στις πόλεις μας. Καταγράφει λογιστικά το τουφέκι του Whitman και το μαχαίρι του Speck, όπως και προγράμματα τηλεόρασης που εξυμνούν τη βία, με σκοπό την πώληση παιχνιδιών που αντιστοιχούν στα παιδιά μας.

Αντίθετα το ΑΕΠ δεν υπολογίζει την υγεία των παιδιών μας, την ποιότητα της εκπαίδευσης τους ή τη χαρά των παιχνιδιών τους.
Δεν μετρά την ομορφιά της ποίησης μας ή την σταθερότητα των γάμων μας. Δεν ονειρεύεται να αποτιμήσει την ποιότητα των πολιτικών μας συζητήσεων ή την ακεραιότητα των κοινοβουλευτικών μας αντιπροσώπων. Δεν παίρνει υπόψη το θάρρος μας , τη σοφία μας ή την κουλτούρα μας.
Με δύο λόγια, το ΑΕΠ μετράει τα πάντα εκτός από ότι κάνει τη ζωή ν αξίζει να τη ζήσει κανείς.

Τάδε έφη Robert Kenendy, λίγο πριν δολοφονηθεί.

Τα κάψανε εχτές στο Στρασβούργο:



Πιο πριν στο Γερμανικό παρλαμέντο, οι αριστεροί διαμαρτυρονται, γιατι τους απαγορευεται να διαδηλώσουν εναντίον του ΝΑΤΟ, ενώ στην Γαλλία απαγορεύτηκε ακόμα και να υψωθεί στα μπαλκόνια η σημαία της Ειρήνης, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΝΑΤΟ!!!

Αλλά, για να μην νομίζουν μερικοί, ότι μόνο οι έλληνες είναι κωλογλύφτες του ΝΑΤΟ, ακούστε τι λέει ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής:



λέει: Χάριν του ΝΑΤΟ έχουμε εδώ και 60 χρόνια .......... ειρήνη!

Για ποιά ειρήνη μιλάει;

19 Kommentare:

  1. Προφανώς μιλάει για την ειρήνη στην Ευρώπη {τα υποανάπτυκτα Βαλκάνια δεν πιάνονται}.
    Αφρική, Ασία,Λατινική Αμερική και μακριά είναι και ο πόλεμος τους κρατάει σε φόρμα για να εκτιμούν τους όρους που απολαμβάνουν την ειρηνική περίοδο που ακολουθεί χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

    AntwortenLöschen
  2. @ Κ.Υ.Π WALKING
    δεν ξέρω αν μιλάς γερμανικά, αλλα ο πρόεδρος λέει στην εκπρόσωπο της "αριστεράς" ( σκέψου ούτε μια τόσο ήπια αριστερά δεν μπορούν να ανεχτούν, οι απόγονοι των ναζίδων) "σε καλώ σε τάξη" και "μάζεψε τα πράγματά σου" "δεν είναι τρόπος για κοινοβουλευτική αντιπαράθεση" (λες και αυτοί ορίζουν το μέτρο) "την επόμενη θα σας αποβάλω" και όλοι οι υπόλοιποι χασκογελάνε.


    Τι ηλίθιος κόσμος, μα την αληθεια.

    AntwortenLöschen
  3. @ange-ta, Από τις μεγαλύτερες οικονομικές σαχλαμάρες είναι η έννοια του ΑΕΠ" κατά τον δογματικό και "ιερό" τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται.

    Κοιτώντας πέρα από το ΑΕΠ όπου όπως λέω ακόμη και ο ΟΟΣΑ αμφιβάλει για τον δείκτη αυτόν.

    Προς την ίδια κατεύθυνση δες και τη γνώμη της WWF για τα αδιέξοδα της ανάπτυξης για το οικολογικό αποτύπωμα που δεν φαίνεται ως κόστος και δεν καταγράφεται τελικά πουθενά δημιουργώντας ψευδαισθήσεις για τους αδαής οικονομολόγους που δεν μπορούν να δουν σε απόσταση άνω της μύτης τους.

    Επίσης: Ακόμη και με κλασσικούς οικονομικούς-εισοδηματικούς όρους το ΑΕΠ είναι μια βλακεία εφόσον δεν αναφέρουμε πώς κατανέμεται στον πληθυσμό.

    Επίσης, στο βιβλίο π.χ. που αναφέρεσαι λέει ένα παράδειγμα παρακάτω: αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 25,000 ευρώ ξέρετε εσείς καμία τετραμελή οικογένεια με συνολικό εισόδημα 100,000 ευρώ;

    Μάλλον γνωρίζετε την πραγματικότητα που ξέρουμε όλοι των δύο που εργάζονται με μισθούς 1000 ευρώ ο κάθε ένας....

    Ελπίζω να βοήθησα στο επιχείρημα που θέλεις να παρουσιάσεις.

    AntwortenLöschen
  4. g/rider,
    σωστός σε όλα!
    Και μεγέθυνση άλλη δεν χρειαζόμαστε, αντίθετα απαιτείται ΑΜΕΣΑ slow down και δραστικό συμμάζεμα και το μέτρημα του ΑΕΠ είναι μια μαλακία και μισή και παρότι, δεν θα μέτραγα την εαυτη μου στα 1000 ευρώα/μήνα, δεν γνωρίζω πολλές οικογένειες με 100.000 εισόδημα! (σε δολάρια είναι το κατακεφαλήν, για να μη μας διορθώσει κανένας μπαρούφας το αναφέρω, γιατι σε ότι νόμισμα και να ήτνα η ίδια αλήθεια θα έβγαινε)

    Εχεις πολύ σωστή ενημέρωση!!!

    AntwortenLöschen
  5. Η υπόθεση του ΑΕΠ μου θύμισε το πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά καραγκιοζιλίκι της ελληνικής κυβέρνησης η οποία προ 2,5 ετών αποπειράθηκε να προσμετρήσει σε αυτό την πορνεία και τα έσδοα από εγκληματικές δραστηριότητες.
    Σαν γνήσιοι αρχοντόβλαχοι πήγαν στην Eurostat και ζήτησαν να αυξήσουν κατά... 30% (!!!) το ελληνικό ΑΕΠ ώστε να μειώσουν με τον τρόπο αυτό το ποοστό του ελλείμματος (% επί του ΑΕΠ) με λογικό αποτέλεσμα να γίνουν ρεντίκολο σε όλον τον κόσσμο (όλα τα διεθνή ΜΜΕ σχολίαζαν με χαβαλέ και ειρωνία την πρόθεση αυτή) και για την πορνεία και για τη κουτοπονηριά αλλά και να μπουν στις από το CΝΝ στις γκάφες της χρονιάς καθώς έτσι θα έπρεπε να επιστρέψει η Ελλάδα κοινοτικά χρήματα (κάτε... δισ. ευρώ!!) αφού θα ήταν πλέον πλουσιότερη από όσο υπολόγιζαν οι υπηρεσέις της Ε.Ε. και έδιναν ενισχύσεις!
    Πράγματι, μπορεί οι Έλληνες να μην είναι οι μόνοι κωλογλύφτες του ΝΑΤΟ όπως λες, αλλά σίγουρα οι πολιτικοί τους (μήπως λοιπόν και όσοι τους ψηφίζουν; ) είναι οι μεγαλύτεροι καραγκιόζηδες!

    AntwortenLöschen
  6. Όχι μόνο προσμέτρησε την πορνεία και τις εγκληματικές δραστηριότητες στο ΑΕΠ, αλλά κατηγορείται από οικονομολόγους και μή, ότι δεν το έκανε μαζικά, δεν περιέλαβε όλο το κλεμμένο και μαύρο χρήμα στην νομιμοποίηση.

    Και μην ξεχνάτε ακόμα και οι Αφγανοί στο γκέτο της Πάτρας "παράγουν" ΑΕΠ! Και ο μαλάκας που έχει 10 βιβλιάρια και τα γυρνάει τα λίγα λεφτουδάκια του γύρω γύρω (μην και κερδίσει 0,0001 % επιτόκιο το χρόνο!!!!) "παράγει" ΑΕΠ, και δύο που παίζουν μονά-ζυγά και μιά κερδίζει ο ένας και μια άλλος "παράγουν" ΑΕΠ και μύρια άλλα!

    AntwortenLöschen
  7. @ Gazaki & Zalmoxis!

    Είμαι τελείως σίγουρη, ότι οι υπηρεσίες απο πορνεία προσμετρώνται στο ΑΕΠ! Η παραοικονομια αγνοείται.

    Δείτε:
    Ενα πορνείο πολυτελείας - απο αυτα που βλέπω στο σινεμά - προσφέρουν ποτό και φαγητό.
    Τι λέτε τις αποδείξεις δεν τις μετράνε στο ΑΕΠ?

    Υποθέτω, ότι κανένα πορνείο δεν θα κόβει αποδειξη πηδήματος, αλλά ποτού ή κάτι άλλο.
    Αυτο το κάτι άλλο περνάει στις υπηρεσίες. Να μην αναφέρω τις αποδείξεις των δεκο, δηλαδή φως - νερό - τηλέφωνο και τωρα αισχάτως adsl.
    Ανοίγεις ενα ιντερνετ - καφέ και στα πίσω δωμάτιο προσφέρεις και άλλες υπηρεσίες. Οι αποδείξεις είναι για το ιντερνετ.

    Λοιπόν, δεν ξέρω πως οι αρχιβλαμένοι οι υπουργοί μας θέλησαν να το περάσουν και έγιναν διεθνως ρεζίλι, αλλά οι γερμανοί ομόλογοί τους, προσμετρούν στο ΑΕΠ και τα έσοδα απο την πορνεία, χωρίς καμια αμφιβολία!
    Οταν ήμουν φοιτήτρια, μια απο τις διάφορες δουλειές του ποδαριου που έκανα για να σπουδάσω ήταν να καταγράψω τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων του Μονάχου για κάποια παρελθόντα έτη, ξεσκονίζοντας παλιές κάρτες που ήταν πεταμένες σε κάτι υπόγεια.
    Εκει υπήρχαν καταναλωτές με όνομα επιχείρησης "puff".
    Δεν τις εξαιρούσαμε, τις μετράγαμε και αυτές.
    Απλώς γελάγαμε και κάναμε διάφορα σχόλια ως φοιτητές.

    AntwortenLöschen
  8. Re paidia xerete pragmatika gia ti milate? Allo AEP kai allo diathesimo eisodima. Sto AEP perilambanontai kai oi foroi.


    "να προσμετρήσει σε αυτό την πορνεία και τα έσδοα από εγκληματικές δραστηριότητες. "

    H mavri agora den perilambanei mono ayta. Perilambanei kathe mi katagegrameni oikonomikh drastiriotita. Kai o frappes poy pineis gia to opoio den ekdidetai apodeixi se ayti ti katigoria anikei. Opws kai ta idiaitera mathimata ktl

    Se sxesi me to AEP sorry alla einai dyskolo na metrithoun poiotika xaraktiristika. To AEP apotelei mia statistiki. Kamia stastiki den einai telia alla kapoies einai xrisimes...

    AntwortenLöschen
  9. 25000$=17500euros
    17500*4=70000euros (4meli)
    70000*0.60=42000 (estw forologia 40%)
    42000/14=3000 euros
    Apo 1500 oi dyo ergazomenoi

    Logiko gia dimosious ypallilous magkes

    AntwortenLöschen
  10. β. Καθαρό (διαθέσιμο) εισόδημα:Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού όπως αυτό προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ακαθάριστο εισόδημα των αντιστοιχούντων (άμεσων) φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

    AntwortenLöschen
  11. "Ακόμη και με κλασσικούς οικονομικούς-εισοδηματικούς όρους το ΑΕΠ είναι μια βλακεία εφόσον δεν αναφέρουμε πώς κατανέμεται στον πληθυσμό."

    Polles vlakeies grafete. To syntelesti gini profanws den ton exete akousei. Mi milate gia pragmata pou den gnwrizete

    Episis me vasi ti logiki sas i metrisi tis thermokrasias den exypiretei se tipota afou xwris na gnwrizoume tin ygrasia den xeroume poso ypoferti einai i zesti

    AntwortenLöschen
  12. @ Anonymous

    mercy για τις παρεμβάσεις σου, αλλά θα σε συμβούλευα να μπαίνεις στο πνευμα μιας ανάρτησης και να μην δίνεις μαθήματα.
    1. Ξέρουμε και παραξέρουμε την διαφορά μεταξύ ΑΕΠ και ΑΕΕ. Ο αριθμός των 25000 δολαρίων αναφέρεται προφανώς στο εισόδημα και όχι στο ΑΕΠ. Εδώ απλώς λέμε, ότι το ΑΕΠ μετράει και εγκληματικές δραστηριότητες – όχι προφανώς τη μαύρη αγορά, όποια και αν είναι αυτή – επομένως δεν μετραει ευημερία.
    2. Το GINI coefficient, το γνωρίζουμε ομοίως. Μάλιστα έχουμε κάνει και ανάρτηση επί αυτού: http://ange-ta.blogspot.com/2008/08/tell-me-lies.html

    Στους λογαριασμούς που κάνεις, σφάλεις οικτρά!

    25000$/1,32=18.932euros
    18932*4=75.750 εuros (4μελης)
    75750/2 αν δυο εργάζονται = 37.870.
    Οι φόροι δεν ξέρω πόσοι είναι, αλλά σίγουρα ΟΧΙ 40%. Νομίζω ότι 30000 είναι το αφορολόγητο
    Ας πούμε, όμως 30% (μαζί με την ασφάλεια) που πάλι μεγάλο είναι: 37.870*0.7= 28000/13 = 1890, καθαρά, με πληρωμένη την φορολογια του και τις εισφορές του ε, να σου πω, εγώ δεν ξέρω πολλούς!!!!
    Μάλλον ζεις εκτός επικράτειας, αν υποθέσω τα γρίκλις σου

    Ρεσουμέ: Ασε τις βλακείες τις δικές μας και άνοιξε λιγάκι τα ματάκια σου, να καταλάβεις ότι το ΑΕΠ μετράει ότι γουστάρει και μόνο τις πραγματικές αξίες της ζωής δεν μετράει. Αυτή είναι η ουσία. Τα άλλα είναι απλή αριθμιτική.

    AntwortenLöschen
  13. Στέργιος9/4/09 09:16

    Για προσωπικού λόγους δεν έχω χρόνο να μπω στα σοβαρά. Όμως αυτή η «μάχη» για το ΑΕΠ μου θύμισε ότι πριν 10 χρόνια μου ζήτησαν να κάνω μια… «μελέτη» για τις επιπτώσεις των Ουκρανέζων, Ρωσίδων κλπ στο ελληνικό ΑΕΠ.

    Ναι, είναι αλήθεια ότι βρήκα και διαρροή συναλλάγματος αλλά το σπουδαιότερο ήταν η τεράστια παραγωγή, δεν θυμάμαι πόσων, τετράκις τρισεκατομμυρίων σπερματοζωαρίων που αλλιώς θα τα… χάναμε!!! Αυτά τα τετράκις να μη τα βάλουμε στο… ΑΕΠ; Και αντί να λέμε ΝΑΤΟ και ΑΕΠ να λέμε: Νάτο το ΑΕΠ!!!

    Αν έθιξα το ΑΕΠ της τιμής κάποιου ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη.

    AntwortenLöschen
  14. Με τα οικονομικά δεν τα πάω καλά. Αλλά μπορώ να αναφέρω ότι η στατιστική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για να μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα που έχουμε στο μυαλό.
    Χωρίς να λέει ψέματα, αλλά κρύβοντας χίλια δυο στοιχεία, μπορεί κάποιος να καταλήξει ότι είμαστε μια πλούσια χώρα, και κάποιος άλλος μια φτωχή.
    Επειδή κάποιος ανέφερε παράδειγμα την θερμοκρασία, αναφέρω το εξής: αν μου δώσεις μέση θερμοκρασία όλου του έτους μιας χώρας, δεν θα καταλάβω τίποτα για το κλίμα της χώρας που αναφέρεται. Ούτε οι χαμηλές και ψηλές θερμοκρασίες προσδιορίζονται, ούτε η διάρκεια και τα προβλήματα που δημιουργεί στην εκάστοτε κοινωνία.
    Τα νούμερα είναι χρήσιμα, όταν είναι γνωστές όλοι οι παραμέτροι. Αλλιώς είναι μια σούπα που σερβίρεται με την εκάστοτε πολιτική, που πρέπει με κάποιο επιστημονικοφανή τρόπο να δικαιολογηθεί ...

    AntwortenLöschen
  15. Γειά σου Στέργιε με τις ωραίες παρεμβάσεις σου.

    @ Γειά σου Κομοναύτη.

    Οι στατιστικές με φυσικά μεγέθη είναι κάτι άλλο. Ξέρουμε τουλάχιστον τι μετράνε.
    Με το ΑΕΠ, όμως πάλι ξέρουμε, γι αυτο και λέει ο Κένεντι, ότι μετράει πολλά πράγματα ΑΛΛΑ ΟΧΙ

    αυτό ότι κάνει τη ζωή ν αξίζει να τη ζήσει κανείς.

    Αυτη είναι η επισήμανση της ανάρτησης

    AntwortenLöschen
  16. το αγόρασα πριν το Πάσχα το βιβλίο, να δω πότε θα βρω μυαλό να το διαβάσω...
    για καλοκαίρι πάει...!

    AntwortenLöschen
  17. @ geokalb,

    Θα σου έλεγα να ξεκινήσεις απο το πρώτο του μεταφρασμένο βιβλίο. Η διδασκαλία της Αμάθειας. Εχω κάνει και γι αυτό πόστ. Είναι εκπληκτικός, θα σε συναρπάσει!

    AntwortenLöschen
  18. διάβασα - όσο μπόρεσα - το καλοκαίρι εκείνο με τον Άνταμ Σμίθ
    και ήταν πολύ καλό!

    AntwortenLöschen
  19. όντως ενα καταπληκτικό βιβλίο.

    Αυτο το τελευταίο είναι λιγάκι κουραστικό, γιατι ο μεταφραστής, ο Αγγελος Ελεφάντης μας άφησε για το μεγάλο ταξείδι και δεν πρόλαβε να το καλοπίσει λίγο.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...