Mittwoch, 28. Oktober 2009

η γιορτη του ΟΧΙ. Μια χαμένη ιστορία

Σήμερα θα σας αφηγηθώ μία “άκρως συγκινητική ιστορία”, που σε πολλούς από εσάς είναι άγνωστη και πιστεύω ότι θα θέλατε να γίνετε κοινωνοί μιας ηρωϊκής πράξης ενός “Π Α Τ Ρ Ι Ω Τ Η”, τα χρόνια της κατοχής.
Αφορά έναν απλό εύζωνα και όχι αποστάτη, προδότη, ή φασίστα, σαν και αυτούς που κυκλοφορούν την σήμερον ημέραν δίπλα μας και που οι μηχανισμοί και το γλύψιμο, τους έχουν μετατρέψει σε πατριώτες και σαν πατριώτες μνημονεύονται.
Αφορά τον νεαρό αυτόν εύζωνα, ένα αγνό “Π Α Λ Λ Η Κ Α Ρ Ι”, που έδεσε την ψυχή του με το εθνικό μας σύμβολο, μη δεχόμενος τον εξευτιλισμό.
Για το εθνικό μας σύμβολο, που επί των ημερών μας έχει γίνει κομματική παντιέρα από μία μερίδα ανεγκέφαλων και κραδένεται με καμάρι περισσό, χωρίς ίχνος ” “Ν Τ Ρ Ο Π Η Σ”…….Για το εθνικό μας αυτό σύμβολο, που κάηκε αρκετές φορές - ευτυχώς από ελάχιστους παρανοϊκούς - σε ένδειξη …διαμαρτυρίας.
Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλλουν ένα απόσπασμα - υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς - για να κατεβάσουν την “Γ Α Λ Α Ν Ο Λ Ε Υ Κ Η ” σημαία μας που κυμάτιζε περήφανη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και να υψώσουν την σβάστικα.
Δεξιά ο Παρθενώνας, αριστερά οι Καρυάτιδες. Από την εληά της Θεάς Αθηνάς, οι Γερμανοί αντικρύζουν στο ακραίο σημείο του βράχου της Ακρόπολης - που δεσπόζει της πόλης των Αθηνών - την γαλανόλευκη σημαία μας, που θα αντικαθιστούσαν με τον αγκυλωτό σταυρό.
Η εθνική σημαία μας, με τον γαλάζιο σταυρό στην μέση, “λάμπει ” !!! και τα χρώματά της τονίζουν και τονίζονται από τον Παρθενώνα μας, που στέκει αγέρωχος και όμορφος, όπως πάντα.
Εκεί, στην θέση “καλή - θέα”, στο ανατολικό σημείο του ιερού βράχου, ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνό μας που φρουρούσε την σημαία μας, να την κατεβάσει και να τους την παραδώσει. Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 08:45΄το πρωί έφθασαν μπροστά του οι κατακτητές της χώρας μας και με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων τους τον διέταξαν να κατεβάσει το “ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ”, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα. Δεν πρόδωσε την τρικυμία της ψυχής του. Ψυχρός, άτεγκτος και αποφασισμένος για όλα, “απλά” …..αρνήθηκε!
Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στην μεγάλη απόφαση.

“Ο Χ Ι” !!! Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτ’ άλλο. Μια απλή λέξη, με πόση όμως τεράστια σημασία και αξία.

Η Ελληνική μεγαλοσύνη σε όλη την απλή μεγαλοπρέπειά της, κλεισμένη μέσα σε δύο συλλαβές! Ξέρουν απ’ αυτά οι ΄Ελληνες…

Ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε έναν Γερμανό στρατιώτη του να το πράξει. Ο στρατιώτης την κατέβασε και αφού - με την βοήθεια ενός συναδέλφου του -την δίπλωσε πολύ προσεχτικά, την ….παρέδωσε στα χέρια του Έλληνα φρουρού.
Ο εύζωνας κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και με κατεβασμένο το κεφάλι ,το διπλωμένο γαλανόλευκο πανί στα χέρια του. Στην συνέχεια ξεδίπλωσε την σημαία μας, τυλίχτηκε με αυτήν, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών κατακτητών, ρίχτηκε με ένα σάλτο στον γκρεμό…”βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα του”!!!
Οι Γερμανοί τα έχασαν ….σκύβουν πάνω από το κενό…..60 μέτρα πιο κάτω, κείτεται ο “εύζωνάς μας”, νεκρός πάνω στα βράχια, σκεπασμένος με το σάβανο που επέλεξε.

Οι δύο Γερμανοί αξιωματικοί, που είναι επι κεφαλής των εμπροσθοφυλακών, ο αρχηγός ιππικού Γιάκομπι και ο λοχαγός Έλσνιτς της 6ης ορεινής μεραρχίας, χρησιμοποιούν τον ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών, για να στείλλουν μήνυμα στον Χίτλερ: ” Μάϊν Φύρερ, στις 27 Απριλίου και ώρα 8 & 10΄, εισήλθαμε εις τας Αθήνας, επί κεφαλής των πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού και στις 8 & 45΄, υψώσαμε την σημαία του Ράϊχ πάνω στην Ακρόπολη και στην συνέχεια στο Δημαρχείο.” “Χάϊλ, μάϊν Φύρερ.”

Η Γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών, υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου, να δημοσιεύσει στον τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση, όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει. ΄Ομως οι στρατιώτες και οι επί κεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος είχαν συγκλονιστεί τόσο πολύ από αυτό που είδαν και δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό. ΄Ετσι στις 9 Ιουνίου του 1941, η είδηση έφθασε στα γραφεία της αγγλικής εφημερίδας ” DAILY MAIL”, η οποία δημοσιεύει το συμβάν με τίτλο: ” Α Greek carries his flag to the death” [ Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο.]

Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη, έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο, να υψώνεται και η Ελληνική σημαία μας, δίπλα από την Γερμανική.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα - κάτω από τον ιερό βράχο - ζούσαν ακόμη αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλληκάρι να πέφτει στον γκρεμνό μπροστά στα μάτια τους, τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη. Και κάθε χρόνο, στο μνημόσυνό του, στις 27 Απρίλη. άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν ….στην “μνήμη του.” Ουδείς όμως ενδιαφέρθηκε ποτέ - ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ - να καταγράψει την μαρτυρία τους.

“ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ” είναι το όνομα του ευζώνου, του ήρωα “ΕΛΛΗΝΑ” και στολή του…η ” Σ Η Μ Α Ι Α Μ Α Σ” !!!!!

Μας τον έχουν κρύψει, μας τον έχουν κλέψει. Από όλους εμάς όμως - που θα λάβετε αυτή μου την αληθινή ιστορία - εξαρτώνται πολλά. Κλείστε και αυτόν τον εθνομάρτυρα στην ψυχή σας, κοντά στους άλλους. Ψιθυρίσετε το όνομά του - έστω και βουβά - μέσα σας, κάθε φορά που αντικρύζετε την σημαία μας. Πείτε στα παιδιά σας, ότι αυτή η σημαία, έχει “βυζάξει ποταμούς ελληνικού αίματος”, για να μπορεί αγέρωχη να “κυματίζει την τιμή και την αξιοπρέπειά μας”!!!

“Αιωνία σου η μνήμη αδελφέ Κωνσταντίνε”!!!

Ιωάννης Εμμ.Νομικός

16 Kommentare:

  1. Με χαρά βλέπω αδερφή Ανέτα , και συ χρησιμοποιείς στο λεξιλόγιό σου , τις απαγορευμένες λέξεις της ελληνικής γλώσσας!!!.
    υ.γ
    κι άμα τις λέμε αυτές τις ιστορίες μωρό μου, πως θα φτάσουμε στο πολυπόθητο ζητούμενο, του "πάρτε κόσμε;"
    Φιλιά πολλά.
    δ

    AntwortenLöschen
  2. Κι' αν περιμένουμε από την παιδεία της Διαμαντοπούλου θα ξεχάσουμε και την ακρόπολη.

    AntwortenLöschen
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΤΗΝ ΗΞΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ!

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΗ ΘΥΜΗΣΕΣ!

    AntwortenLöschen
  4. Η ιστορία μακάρι να είναι αληθινή αν και από ότι φαίνεται δυστυχώς μάλλον είναι κατασκευασμένη.

    http://www.iospress.gr/ios2000/ios20001022a.htm

    AntwortenLöschen
  5. Κι εγώ θυμάμαι χρόνια πριν να κουβεντιάζω για το ίδιο θέμα, και να επισημαίνω ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτη ιστορία, προφανές κατασκευασμένο μύθευμα, χωρίς ίχνος επιστημονικής απόδειξης... (μόνο που δεν με δαγκώσαν τότε).

    Απόσπασμα από πλήρες άρθρο:
    "... Μισή ώρα αργότερα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, ο Δήμαρχος και οι πολιτικοί εκπρόσωποι αποκάλυπταν τιμητική πλάκα στη μνήμη του Κουκίδη. Ο κ. Αβραμόπουλος υπήρξε και πάλι αινιγματικός: "Με τη σεμνή τελετή θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μία θρυλική μορφή. Η λέξη θρύλος κρύβει πολλά. Κρύβει και λίγο ιστορία, κρύβει και λίγο μύθο. Τίποτα δεν αποκαλύφτηκε από την έρευνά μας στα αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, σημασία όμως έχει ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εμείς ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια μια έρευνα που έφερε στην επιφάνεια κάποια στοιχεία, αλλά τίποτα που να επιβεβαιώνεται, που να αποτελεί μαρτυρία ιστορική. Δεν έχει όμως σημασία αυτό."...

    Και ύστερα από τόσο καιρό, κάνει τον κύκλο της στο διαδίκτυο, αναπαράγεται κι εμφανίζεται ως δεδομένο ιστορικό γεγονός...
    Όσο περνάει ο καιρός, το μύθευμα γίνεται θρύλος...
    ΥΓ: Δεν είναι τυχαία η σύνδεση του γεγονότος αυτού με την καύση της σημαίας, με εμφανή αναφορά στα επεισόδια του 1995.
    (με πρόλαβε ο αθεόφοβος, πριν ολοκληρώσω...)

    AntwortenLöschen
  6. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ 2 ΛΕΞΕΙΣ!

    Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ- ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΥΣ!

    ΟΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΡΑΦΗ(ΠΑΡΑΔΟΣΗ)!

    Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ.
    Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ!
    ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ "ΕΠΙΣΗΜΕΣ" ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ!

    ΒΕΒΑΙΑ, Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΗ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!
    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ!
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝΟΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ!
    ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
    ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΚΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΣΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ! ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΑ "ΧΕΡΙΑ" ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΞΕΡΩΝ "ΜΕΓΑΛΟ"-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ!

    Ο "ΜΥΘΟΣ" ΚΟΥΚΙΔΗ ΕΙΧΕ, ΟΜΩΣ, ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ!
    ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ!

    ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ "ΤΙΜΗΣ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

    Η ΠΡΩΤΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ, ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΡΟΥΠΕΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ!
    ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΘΡΥΛΟΣ ΟΥΤΕ ΜΥΘΟΣ!

    ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ, ΣΤΟΝ 2ο ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟ!

    ... ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ 2 ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ... ΣΚΟΠΕΥΑ ΝΑ ΠΩ! :)

    AntwortenLöschen
  7. Οι παπούδες μας έπραξαν το καθήκον τους. Είπαν το ΟΧΙ το μεγάλο στη Νέα Τάξη των φασιστοναζί. Εμείς οφείλουμε να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στη Νέα Τάξη των αγγλοαμερικάνων σιωναζί. Πρέπει πρώτα όμως να πέσουν οι ιδεολογικές μάσκες και να βγουν οι κουκούλες κάθε λογής...
    Ολοι γύρω απ' τη γαλανόλευκη σημαία μας λοιπόν και πάλι !

    AntwortenLöschen
  8. eime stin allodapi,

    molis bro ellinika tha sas po dio logia

    AntwortenLöschen
  9. @ange-ta

    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ! ΓΡΑΦΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΙΝΙΚΑ!

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ!

    ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΙΝΙΚΑ!

    kala na peraseis stin allodapi!
    kai me to kalo na epistrepseis!

    AntwortenLöschen
  10. @ ange-ta

    YG.
    ... Vlepeis, oi evzonoi frouroi tis simaias, tis epohis Koukidi, opos kai oi evzonoi tou alvanikou epous alla kai ton pro'i'goumenon polemon, den itan poly-diplomatouhoi anotaton PNEVMATIKON idrymaton me metaptyhiaka kai didaktorika, opos oi simerinoi!

    itan apla... vlahadera ! :)

    AntwortenLöschen
  11. @ ange-ta

    Πάει καιρός που είχα ν' ακούσω την ιστορία αυτή. "Περνώντας" από τα μέρη σου, είδα πως την αναρτάς. Υπάρχει κι εδώ κάτι που ίσως σε ενδιαφέρει.

    Να περνάς καλά.

    @ παντοτινος ταξιδευτης

    Φαίνεται πως άλλος έχει τ' όνομα και άλλη έχει τη χάρη (απ' ό,τι διαβάζω δηλαδή) :-)

    Με καλύπτεις πλήρως με τα όσα ενδιαφέροντα γράφεις. Η μυθολογία είναι μάλλον μια μορφή ιστορίας κωδικοποιημένης. Παρ' όλο τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, δεν μπορεί να γίνει διάκριση -αν δεν απατώμαι, φυσικά, οπότε και παρακαλώ για διόρθωση- μεταξύ μύθου και παραμυθιού. Βλέπεις, το λέει η λέξη: Παρά, δίπλα στον μύθο. Λέμε οι μύθοι του Αισώπου, αλλά αυτοί δεν είναι μύθοι με την παραπάνω έννοια, αλλά παραμύθι. Το παραμύθι μπορεί να διδάσκει (μύθοι Αισώπου, παραβολές του Χριστού), η απλώς να ψυχαγωγεί (Άντερσεν, Γκριμ, Χαλιμά κλπ, κλπ).

    @ neotera

    >Είπαν το ΟΧΙ το μεγάλο στη Νέα Τάξη των φασιστοναζί<.

    Μάλλον νέος είσαι και γι αυτό συνήθησες την φρασεολογία της μεταπολιτευτικής "αριστερίστικης διανόησης". ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΜΦΗ, προς Θεού!

    Ο κακομοίρηδες οι παππούδες μας δεν είπαν ούτε ναι ούτε όχι. Απλώς ακολούθησαν την πολιτική ηγεσία και αυτό για το οποίο τους είχε προετοιμάσει. Ένα το κρατούμενο.
    Τo δεύτερο: Δεν πολέμησαν τους φασιστές και τους ναζί (όταν εγώ ήμουν στο σχολείο, ουδέποτε άκουσα κάτι τέτοιο, καν τις λέξεις αυτές δεν ήξερα), αλλά τους Γερμανούς και Ιταλούς εισβολείς. Αυτονόητο δεν είναι; Ή μήπως εξέταζαν την ... κομματική τους ταυτότητα; Τον ΕΙΣΒΟΛΕΑ και όχι το ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ/ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ του πολεμήσαμε. Ούτε η "Ελλάδα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία και την Ελευθερία" και τρίχες κατσαρές. Άμα ήταν να αγωνιστεί για κάτι τέτοια με τον Μεταξά μπροστάρη ... ζήτω που θα είχαμε καεί. Κι όμως, η φρασεολογία πέρασε και την ακούς/διαβάζεις ολοένα και συχνότερα. Αυτό είναι πολιτικοποίηση (=παραχάραξη) της Ιστορίας, που αγγίζει τα όρια όχι μόνο του παραλόγου, αλλά ολότελα του φαιδρού.

    AntwortenLöschen
  12. @homo cretensis

    Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ!

    ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
    Η ΛΕΞΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
    Η ΛΕΞΗ "ΜΥΘΟΣ" ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ λΕΞΗΣ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ "ΠΑΛΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ"!

    Η ΛΕΞΗ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-Ν" ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ ΗΣΥΧΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΩΣ(5ος αιωνας μ.χ.), ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ! ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΗΜΑ "ΠΑΡΑΜΥΣΑΣΘΑΙ".
    ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ ΔΕ(ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ):

    - ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΝ=ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΝ
    - ΠΑΡΑΜΥΣΑΣΘΑΙ=ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΑΙ

    ΚΙ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΛΕΓΕΙΣ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΠΛΗΣΙΟΝ", "ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ", ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΠΑΡΑΜΥΘΙ"!

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ!

    ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΛΕΞΗ "ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ"(ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)!
    Η ΛΕΞΗ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ"(ΠΑΡΑΜΥΘΙ), ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ!

    ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ "ΣΥΜΒΟΥΛΕΟΥΝ", ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΨΥΧΗΣ!
    ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ "ΠΑΡΑΚΛΗΣΗΣ"!

    Η "ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ" ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σ' ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

    ΝΑ 'ΣΑΙ ΚΑΛΑ!

    AntwortenLöschen
  13. Ρε συ κρητίκαρε, συμφωνούμε ! Αλλά υπάρχει μια κοινή ελληνική του ενημερωτικού λόγου διαμορφωμένη την εποχή της μεταπολίτευσης όπως ορθώς λέγεις. Ισως τότε να σημειώθηκε η τελευταία άνθιση της δημόσιας επικοινωνίας και του ελληνικού λόγου γενικώτερα. Η ιδεολογία ήταν αριστερόστροφη με εθνικά χαρακτηριστικά, σαν το μπαρμπούτσαλο του Αντρέα. Θεωρώ πως ταιριάζει με τις σημερινές ανάγκες για απελευθερωτικό λόγο, καθώς κοντράρει ευθέως με την κυρίαρχη προπαγάνδα της παγκοσμιοποίησης, η οποία προβάλεται ως αριστερή και δημοκρατική, χωρίς να πείθει...

    Ουφφφ ! Λαχάνιασα !

    AntwortenLöschen
  14. @ demetrat Ναι ακριβώς, όπως το λες..

    Απαγορευμένες λέξεις, κατάντησαν οι λέξεις της καρδιάς μας, αλλά και του μυαλού μας. ΓΙατι κάποιοι νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι και πιο μορφωμένοι, όταν υποστηρίζουν όλους τους άλλους εκτός από την πατρίδα τους.
    Μα έγινε και αυτή μια λέξη προς αποφυγήν!
    @ gazaki
    Μη βιάζεσαι, γιατί όταν θα πρέπει να μιλήσεις θα τα έχεις πει όλα
    @ παντοτινέ ταξιδευτή
    Μου έλειψες! Έλειπες και συ στην αλλοδαπή;
    Εγω νομίζω, ότι αυτή την ιστορία μας την είχαν πει στο σχολείο μας.
    @ αθεόφοβος + @ Kosmonautis

    Δεν το έψαξα, αλλά δεν απέχει από το να είναι αληθινή. Ξέρεις το τότε δεν έχει πολλά με το σήμερα. Αν σήμερα πλακώσουν κάποιοι εχθροί, από Βορά ή Ανατολή ή Δύση, σίγουρα κανένας δεν θα δώσει τη ζωή του, γιατί ένοιωσε ταπεινωμένος και ντροπιασμένος!
    Τα είπε όμως ο παντοτινός ταξιδευτής, καλύτερα από μένα και τον ευχαριστώ!
    Εγω να προσθέσω, ότι «όλες οι αλήθειες είναι παλιές και ειπωμένες, αλλα πρέπει να βρίσκουμε πάντα νέους τρόπους να τις επαναλαμβάνουμε»!
    Και οι αλήθειες του ιου της χαφιεδοτυπίας, πολύ λίγο με ενδιαφέρουν και δεν έχουν να προσθέσουν ούτε ένα πετραδάκι στη τρύπα των γνώσεω μου!
    Παρα ταυτα σας ευχαριστω και τους δύο γιατι δώσατε ευκαρία σε κάποιους εδώ να πουν λίγα λόγια για την Αλήθεια τη δική μας!!
    @ neotera
    Είθε!
    @ παντοτινέ ταξιδευτή,

    Τα απεχθάνομαι τα φραγκολεβαντίνικα, σε όλες τις εκφάνσεις τους.

    @ «Κρητικαρε»,
    Καιρό έχω να σ ακούσω, όλα καλά;;;

    AntwortenLöschen
  15. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΙΝΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    AntwortenLöschen
  16. αιωνία η μνήμη αυτού του ανθρώπου.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...