Sunday, 29 November 2009

Η περιπλοκότητα του σήμερα, apropos Προϋπολογισμός 2009

Δεν είναι σίγουρο ότι οι μιντιακοί φιλόσοφοι μας που παραδίδουν μαθήματα και που έχουν μόνιμα στο στόμα τους τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, θα μπορούσαν να ανεχτούν να ζήσουν την άμεση δημοκρατία στην Αθήνα. Οχι επειδή απέκλειε τους δούλος τις γυναίκες και τους μέτοικους, αλλά επειδή υπέτασσε τον πολίτη στη κρίση του δήμου (του λαού) και της εκκλησίας (της συνέλευσης)
Σερζ Λατούς (το στοίχημα της αποανάπτυξης)

*
*
Ακούγοντας ραδιόφωνο έπεσε το αυτί μου σε συνέντευξη του κ. Στέφανου Μάνου για την οικονομία.
Μέσα στις διάφορες ανοησίες που είπε ήταν και η εξής εκπληκτική είδηση.

Η Ελλάδα, είπε με σοβαρότητα και θυμό, έχει μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών από αυτόν της Δανίας. Κάπου θα πήρε το μάτι του αυτη την αστεία σταστιτισκή και του άναψαν τα λαμπάκια της δικαίωσης του. Εμ, τόσα χρόνια φιλελεύθερος, μπορεί να αλλάξει; Όχι δεν μπορεί, γιατί αν σκεφτόταν λιγάκι και αν ήξερε ότι η Δανία ξοδεύει για την εκπαίδευση περί το 10% του ΑΕΠ ενώ η Ελλάδα 4% και ότι η Δανία ξοδεύει ανά μαθητή 10 χιλιάδες δολάρια ετησίως, δηλαδή το διπλάσιο της Ελλάδας, ενώ η πυκνότητα του πληθυσμού μας είναι 85 κάτοικοι ανά τ.χιλιόμετρο και της Δανίας 126 και επομένως οι σχολικές τάξεις στην Ελλάδα θα είναι αναγκαστικά περισσότερες, θα σώπαινε. ΄
Με αυτά και με τα άλλα, αποφάσισα να ανοίξω τον ετήσιο προϋπολογισμό για το 2010, από περιέργεια. Ανοίγοντας την σελίδα της «ισοτιμίας» με έπιασε κρύος ιδρώτας. Ποιος διαβάζει 381 σελίδες για να μπορέσει να εκφράσει κάποια άποψη;


Κατάλαβα, για άλλη μια φορά πόσο περίπλοκος έχει γίνει ο κόσμος μας. Όλα τα αφήνουμε στους ειδικούς, ενώ εμείς πάμε για βρούβες.
Για πολλοστή φορά διαπίστωσα το πόσο πίσω έχει πάει η κοινωνία μας, σε σχέση με αυτό που ήταν πριν 2500 χρόνια! Τότε που ο κάθε αθηναίος πολίτης έπαιρνε τον δρόμο και ανέβαινε στο πόντιουμ εκείνης της ¨Βουλής" για να εκφράσει και να περάσει τη θέλησή του!
Σήμερα, ούτε τα στοιχειώδη δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Ορθό είναι ότι πει το ΠΑΣΟΚ για τους πασόκες, η ΝουΔου για τους νουδούδες, το ΚουΚουΕ για τους κουκουεδες και πάει λέγοντας.

Τέλος πάντων, δεν το έβαλα κάτω και άρχισα να διαβάζω σιγανά σιγανά σιγανά που λέει και το τραγούδι. Κατάλαβα, πρώτα - πρώτα, ότι πρέπει να βρούμε 102 δις ευρώα για να την βγάλουμε καθαρή, να ησυχάσει ο Αλμούνια και σύμπασα η Ευρώπη και να σταματήσουν να μας κουνάνε το δάκτυλο! ( τον αντίχειρα εννοώ ).
10 δις θέλουμε για δημόσιες επενδύσεις και 92 δις για τα τακτικά μας έξοδα.
Συνοπτικά, τα διάφορα υπουργεία, η Βουλή και η προεδρεία θα χρειαστούν για το 2010 τα παρακάτω δίς:


(κάντε κλίκ στον πίνακα)

Aντιγράφω, για ευκολία της ανάγνωσης τη στήλη του προϋπολογισμού:
Προεδρία της δημοκρατίας 5.850.000 €
Βουλή 218.253.000 €
Υπουργείο Εσωτερικών 4.210.941.000 €
Υ. Εξωτερικών 436.480.000 €
Υ. Εθν. Άμυνας 6.142.485.000 €
Υ. Υγείας 6.078.800.000 €
Υ. Δικαιοσύνης 911.922.000 €
Υ. Παιδείας 7.609.948.000 €
Υ. Πολιτισμού και Τουρισμού 710.388.000 €
Υ. Οικονομικών 45.046.829.000 €
Υ. Αγροτικής Ανάπτυξης 1.298.005.000 €
Υ. Περιβάλλοντος ενέργειας 190.716.000 €
Υ. Εργασίας 12.866.970.000 €
Υ. Οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας 1.511.497.000 €
Υ. Μεταφορών 724.140.000 €
Υ. Προστασίας του πολίτη 2.530.349.000 €
Υ. επικοινωνίας 85.693.000 €
Σύνολο 90.579.266.000,00

Εύκολα, μέχρις εδώ! Πις οφ κέϊκ που λένε και τα εγγλεζάκια.
Αλλά και παρακάτω τα πράγματα περισσότερο εύκολα φαίνονται παρά δύσκολα. Για παράδειγμα βρήκα, ότι στην προεδρία της Δημοκρατίας υπάρχει ένα κονδύλι που λέγεται «κίνητρο απόδοσης» και ένα άλλο «επίδομα θέσης ευθύνης» και «λοιπά ειδικά επιδόματα».
Ας δώσω τόπο στην οργή περί των επιδομάτων, γιατί είναι και ψίχουλα. Όμως ρωτάω: Είμαστε μια φτωχή χώρα και βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πτώχευσης; Ναι; Τότε γιατί θα πρέπει να έχουμε μια τόσο πολυέξοδη προεδρία;
Όχι, μόνο δεν προβλέπει μείωση των εξόδων της προεδρίας ο κύριος υπουργός οικονομίας ως όφειλε, αλλά προβλέπει 12% αύξηση σε σχέση με το 2008! Όταν εγώ δεν έχω να πληρώσω την τράπεζα, μου παίρνουν το σπίτι, όμως η προεδρία παίρνει μπόνους. Λαϊκισμοί θα μου πείτε, γιατί άντε και μειώσαμε τα έξοδα της προεδρίας κατά 50%, τι θα κερδίζαμε; Μόλις και μετα βίας 2,6 εκατομμύρια μόνο.

Σιγά το μπρόκολο!

Ωστόσο, μια τέτοια πράξη θα έδινε σε κάθε Ελληνα να καταλάβει, ότι οι θυσίες ξεκινάνε ΚΑΙ απο το κεφάλι. Θα δίδασκαν, μετα απο τόσα χρόνια λυσμονιάς την αλληλεγγγύη για τους συνανθρώπους μας και την αγάπη για την χώρα μας.
Και μια και μιλάμε για λαϊκισμό, η προεδρία μας ξοδεύει για βιβλία εφημερίδες και περιοδικά ΜΟΝΟ 3000 ευρώ ετησίως, κάτι λίγο περισσότερα από όσα ξοδεύω εγώ. Λογικό είναι γιατί αν χαλάει κανείς πολλά λεφτά για βιβλία δεν χαλάει για άλλα λούσα.
Συνεχίζουμε στα κονδύλια της Βουλής (Item 3): 218 εκατομμύρια, αυξημένα "μόνο" κατά 7%. Και δω μερικά εκατομμύρια τα μαζεύει κάποιος καλόπιστος στο πίτς φιτίλι. Π.χ. 16,6 εκατομμύρια από κόψιμο των υπερωριών και άλλα 5,6 για απασχόληση πέραν του ωραρίου εργασίας (;), 4,1 για μετακινήσεις, άλλα εκατομμύρια για κινητά και ακίνητα, (αρκετά λεφτά παίρνουν οι 300, ας πληρώνουν τα τηλέφωνα τους), για καφέ, για διαφημίσεις, για αυτοκίνητα (να πάνε με το μετρό και το λεωφορείο), για αποζημιώσεις μελών συλλογικών οργάνων κλπ. κλπ. Ατέλειωτες λίστες αδιευκρίνιστων εξόδων, που καλύπτονται κάτω από τα «λοιπά» «ειδικά» και «έκτακτα».
Έντύπωση κάνει και ένα άλλο κονδύλι. Ενώ η προεδρία ξοδεύει ΜΟΝΟ 3000 για βιβλία και εφημερίδες, η Βουλή ξοδεύει 1.670.000 !! Μάλιστα! Πάρα πολύ ευχάριστο! Ωστόσο, αν οι βουλευτές μας διάβαζαν βιβλία αξίας ενός εκατομμυρίου και 670 χιλιάδων ετησίως, θα ήμασταν όλοι βασιλιάδες, κατα τη ρήση του Ησίοδου, "μόνο τότε θα ευτυχίσουν οι λαοί, άν βασιλέψουν οι φιλόσοφοι και φιλοσοφίσουν οι βασιλιάδες!!
Ένα κράτος υπό πτώχευση, μαζεύεται μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Με κάποιους ψυχρούς υπολογισμούς που έκανα, 100 εκατομμύρια (από τα έξοδα της Βουλής εννοώ) θα τα μάζευε ο κάθε νοικοκύρης χωρίς πολλές κουβέντες. Αλλά θα μου πείτε, νοικοκύρης και υπουργός γίνεται; Δεν γίνεται!

Συνεχίζω, στο υπουργείο παιδείας που έβαλε στο μάτι ο κ. Στέφανος Μάνος, γιατι ταϊζουμε ύπερβολικά πολλούς δασκάλους.
Οι δαπάνες για την παιδεία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15%!!!

Αλλη μια ευχάριστη έκπληξη. Πάντα το αίτημα της αριστεράς ήταν μεγαλλύτερο κονδύλι για την παιδεία! Φαίνεται ότι ηρθε η ώρα με υπουργό την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, πολλαπλώς επισκέπτρια της λέσχης Bilderberg" να εκπληρώσει το όνειρο της αριστεράς.

Για να δούμε όμως πού θα πάνε τα επιπλέον 917 εκατομμύρια για την παιδεία:

Συνοπτικά ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας είναι ο παρακλάτω:Όπως βλέπετε τα κονδύλια με την μεγαλύτερη αύξηση και κατά σειρά μεγέθους αυξήσεως είναι τα παρακάτω:
1. Δεκαπενταπλασιάζεται το κονδύλι για τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Από 1,55 εκατομμύρια το 2008 θα ξεπεταχθεί στα 25,13 εκατομμύρια τα 2010
2. Αυξάνεται κατά 70% το κονδύλι για την "Κεντρική Υπηρεσία"
3. Κατά 46% για την Αρχή διασφάλισης ποιότητας στην Ανώτατη εκπαίδευση
4.Κατά 39% για τα παιδαγωγικά ινστιτούτα
5. Κατά 31% για την δια βίου μάθηση
6. κατά 29% για την γενική γραμματεία νέας γενιάς.
Τα υπόλοιπα παρουσιάζουν και αυτά αύξηση, αλλά μικρότερη του 20%.

Ας κάνουμε άλλο ένα λούπ στα επιμέρους κονδύλια, ξεκινώντας από το δεκαπενταπλασιασμένο κονδύλι!


Εισαγωγικές εξετάσεις. Αύξων Αριθμός του προϋπολογισμού 170:
Όλη η επί μέρους ανάλυση με ένα κλικ εδώ, για να μην ψάχνετε στην «ισοτιμία» και μπερδευτείτε:Πολύ «διαφωτιστική» η ανάλυση. Όποιος καταλάβει πού θα πάνε τα 24 επιπλέον εκατομμύρια κερδίζει ένα μπρελόκ!

Το συνολικό κονδύλι εξάγεται από την πρόσθεση των item 0000 και 1000 και ισούται με 25.130.000 Ευρώα, έναντι 1.553.714 του αντίστοιχου για το έτος 2008, το ξαναλέω για να μην το ξεχνάω!

Με άλλα λόγια θα δαπανήσουμε 25 εκατομμύρια για την διεξαγωγή των Εισιτήριων εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε πρόσθετες και παρεπόμενες πληρωμές (τρέχα γύρευε), εκ των οποίων 4,100 εκατομμύρια προβλέπονται για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες!!!
Τι να πει κανείς! Πως κατάφεραν το 2008 να ελέγξουν τα γραφτά την ημέρα και τις καθημερνές και από το 2009 και μετά πρέπει να κάθονται νύχτα, δεν το αντιλαμβάνομαι. Μπορεί κάτι να μην καταλαβαίνω!
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να συνεχίσω. Κάνω ένα διάλυμα για διάβασμα και τα ξαναλέμε

3 comments:

Anonymous said...

Η άμυνα που υποτίθεται ξοδεύουμε τα πολλά και γι' αυτό πρέπει να την καταργήσουμε... 6 δις.

Η παιδεία που ξοδεύουμε πολλά και πρέπει να την ιδιωτικοποιήσουμε 7,5 δις.

Η υγεία που καταρέει και πρέπει να την ιδιωτικοποιήσουμε επίσης 6 δις.

Το εξωτερικών που κάνουμε περήφανη πολιτική 430 εκατομυριάκια μόνο...

Και η οικονομία που λύνει όλα τα προβλήματα, που την προσκυνάμε, που τάκανε όμως σκατά 45 δις το οικονομίας και άλλο 1,5 το οικονομικών.

Αληταράδες!

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ said...

Δηλαδή ange-ta, διαφωνείς με αυτή την ορθολογική (σε βαθμό σοφίας) διαχείριση; ;-))

ange-ta said...

@ gazaki,

το πιο σοβαρό κονδύλι είναι του Υπ. Οικονομία. Εκει μέσα κρύβόνται πρι τα 40 δις τοκοχρεολύσια!

Αλλά, δεν θα μπω στην λογική των ελλειμάτων, αλλά στην λογική της πολιτικής: "τι χρειάζεται η Ελλάδα"

στο επόμενο ποστ.
Πάντως σίγουρα ΔΕΝ χρειάζεται να πληρώνει νυχτερινή εργασία.

@ Αχ ρε Γιάννη Αγιάννη, το χιούμορ σου σπάει κόκκαλα!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...