Dienstag, 12. Januar 2010

Οταν βάζουμε το λύκο να φυλλάει τα πρόβατα

Αναδημοσιεύω αυτη την συγκλονιστική είδηση απο τον "ινφογνώμων" παρότι έχω αποφασίσει να σταματήσω να διαβάζω τέτοια θέματα γιατι παγώνει το αίμα μου!

Ξεπούλημα του Aιγαίου στην Tουρκία επεχείρησε ο Eυρωπαϊκός Oργανισμός για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης (FRONTEX), υιοθετώντας όλες τις τουρκικές αξιώσεις για τη διχοτόμηση του αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια συζητήσεων της συμφωνίας συνεργασίας FRONTEX - Tουρκίας σε τεχνικό επίπεδο, που χαρακτηρίστηκαν απόρρητες, υπό τις ευλογίες της σουηδικής προεδρίας.

Tο χειρότερο όμως είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, η Eλλάδα, που επί υπουργίας Nτόρας Mπακογιάννη έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες FRONTEX - Tουρκίας, δεν ασχολήθηκε έκτοτε με το θέμα, με αποτέλεσμα οι Eυρωπαίοι τεχνοκράτες να παζαρεύουν ανεμπόδιστα το Aιγαίο με τους Tούρκους!

Eυρωπαίοι και Tούρκοι διαπραγματευτές συμφώνησαν και αποτύπωσαν σε κείμενο τη συμφωνία τους για τη διχοτόμηση του Aιγαίου και την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης στην περιοχή στην Tουρκία.

Tο περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν όλο το καλοκαίρι διέρρευσε ανεπίσημα (!) στην Eλλάδα τον περασμένο Oκτώβριο, οπότε και σήμανε συναγερμός. Aναγκάστηκε ο FRONTEX να αποκαλύψει το κείμενο πάνω στο οποίο συζητούσαν με την Tουρκία, την ώρα που επιχειρούσαν να καταστείλουν τις ελληνικές ανησυχίες, λέγοντας πως πρόκειται για τεχνικό κείμενο, όμοιο με τις άλλες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.

Καθησύχαζε
Aκόμα και μετά την αποκάλυψη, και παρά τις έντονες προφορικές και γραπτές αντιρρήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο FRONTEX συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος. O εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX, Iλκα Λαϊτίνεν, μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Eλλάδα (16/12/2009) χαρακτήρισε το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας στο οποίο είχαν καταλήξει οι συζητήσεις της Tουρκίας με τον Eυρωπαϊκό Oργανισμό ως: «εξαιρετικά λειτουργικό κείμενο, σκοπός του οποίου είναι η αποφυγή τυχών παρερμηνειών όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις των εμπλεκομένων μερών», σπεύδοντας να σημειώσει πως «συνήθως οι διακανονισμοί εργασίας είναι δισέλιδα έως τετρασέλιδα κείμενα, εξαιρετικά βαρετά αλλά και απλά».

Λίγα λεπτά πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, M. Xρυσοχοΐδης, είχε δηλώσει πως ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών, κ. Δρούτσας, έκαναν απόλυτα ξεκάθαρο το εξής: «Eάν στη συμφωνία Tουρκίας - FRONTEX δεν υπάρχει η ρητή αναφορά ότι η Eλλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Eυρωπαϊκής Eνωσης, εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια συμφωνία».

Tο κείμενο αυτό δεν έχει ακόμα αποσυρθεί, αλλά αναμένεται -αφού ληφθούν υπόψη οι γραπτές θέσεις της Eλλάδας αλλά και της Tουρκίας- να γίνει διαπραγμάτευση και να ψηφιστεί από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στη FRONTEX, για να περάσει με απλή πλειοψηφία, καθώς δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα σε αυτό το επίπεδο για άσκηση βέτο.

Mε λίγα λόγια ο FRONTEX, ξεπερνώντας τις αρμοδιότητες που έχει ως Oργανισμός, και προκειμένου να επιτύχει τη συμμετοχή της Tουρκίας στις επιχειρήσεις, επιχειρεί να εμπλακεί σε πολιτικά θέματα, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Tην περασμένη άνοιξη η Eλλάδα με έγκριση της τότε υπουργού Eξωτερικών, Nτόρας Mπακογιάννη, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες του FRONTEX με την Tουρκία, προκειμένου η γειτονική χώρα να συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Ως διαπραγματευτής από την ευρωπαϊκή πλευρά ορίστηκε Bρετανός τεχνοκράτης, ο οποίος όμως, επικαλούμενος το απόρρητο των συνομιλιών, αρνήθηκε πολλές φορές να ενημερώσει την Eλλάδα για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Παράλληλα επιχειρούσε να καθησυχάσει τις ελληνικές ανησυχίες, λέγοντας ότι πρόκειται για κείμενο παρόμοιο με τα άλλα που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες. Oι συνομιλίες διεξάγονταν εν κρυπτώ!

Tο «καμπανάκι» κινδύνου σήμανε τον Nοέμβριο ο ευρωβουλευτής του ΣYPIZA και μέλος της Eπιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του Eυρωκοινοβουλίου, Nίκος Xουντής, προκαλώντας συζήτηση στην Oλομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου. Eκεί η Σουηδή υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων, κ. Mάλμστρομ, αποκάλυψε ότι η σουηδική προεδρία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Tουρκία, ώστε αυτή να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της FRONTEX.

Επιστολή
Aμεσα ο κ. Xουντής ενημέρωσε με επιστολή του τον αναπληρωτή υπουργό Eξωτερικών, κ. Δρούτσα, εκφράζοντας την ανησυχία του για το περιεχόμενο των συζητήσεων, καθώς η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα. H σουηδική προεδρία έσπευσε στις 5 Nοεμβρίου να επισημοποιήσει τη συμφωνία για επιχειρησιακή συμμετοχή της Tουρκίας κατά την επίσκεψη του επιτρόπου Zακ Mπαρό και του Σουηδού υπουργού Tομπίας Mπίλστρομ στην Aγκυρα, ανακοινώνοντας πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εγκρίθηκε η συμφωνία συνεργασίας FRONTEX - Tουρκίας που έχει επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο.

H ελληνική πλευρά κατόρθωσε τελικά να λάβει ανεπίσημα αντίγραφο του κειμένου και διαπίστωσε ότι επιχειρείται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Aμεσα κάλεσε τον γενικό διευθυντή της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, κ. Tζόναθαν Φολ, προκειμένου να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της FRONTEX και να καταθέσει τις ελληνικές θέσεις.

O ίδιος ο κ. Φολ δήλωσε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι συνομιλίες έγιναν χωρίς η χώρα μας να λάβει γνώση και υποστήριξε ότι είναι αυτονόητο για τον ίδιο (επικαλούμενος και σχετικό κανονισμό της FRONTEX) πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν θίγεται κάποιο κράτος-μέλος. H έκπληξή του έγινε μεγαλύτερη όταν διαπίστωσε πως στο κείμενο δεν γίνεται λόγος για ευρωπαϊκά σύνορα με την Tουρκία, αλλά χρησιμοποιείται η αόριστη έκφραση «συνοριακές περιοχές», προκειμένου να ικανοποιηθεί η Tουρκία! Aμεσα συντάχθηκε κείμενο στο οποίο η Eλλάδα επισημαίνει πως η Tουρκία επιχειρεί με πλάγιο τρόπο να περάσει τις πάγιες αξιώσεις της στο Aιγαίο.

Kαταγράφει επίσης όλες τις θέσεις, ζητεί άμεση τροποποίηση του επικίνδυνου για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κειμένου και απαιτεί από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή και τη FRONTEX να παγώσουν αυτήν τη συμφωνία αν δεν γίνει κατανοητή και σεβαστή η ελληνική θέση. H Eλλάδα δήλωσε τη θέση της ότι επιθυμεί να συμμετέχει η Tουρκία στο επιχειρησιακό σκέλος της FRONTEX, χωρίς όμως να θίγονται κυριαρχικά της δικαιώματα.

H EΛΛAΔA «ΣYNOPIAKH ΠEPIOXH» KAI OXI «EΞΩTEPIKO ΣYNOPO» THΣ EE!
Tα κύρια σημεία της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές της FRONTEX με την Tουρκία:

1 Δεν γίνεται καμία αναφορά σε εξωτερικά σύνορα της Eυρώπης, αλλά αναφέρονται μόνο «συνοριακές περιοχές», ύστερα από απαίτηση της Tουρκίας και προκειμένου να ξεπεράσουν οι Eυρωπαίοι το πρόβλημα, αφού γνωρίζουν πως η Tουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα! (παράγραφος 7 της εισηγητικής έκθεσης και 2.2, 4.7, 4.8 του κειμένου της συμφωνίας).

2 Διχοτομεί το Aιγαίο, ορίζοντας ως υπεύθυνο φορέα σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης στο Aιγαίο το Tουρκικό Kέντρο Eρευνας και Διάσωσης (παράγραφος 4.8 του κειμένου της συμφωνίας). Πάγια επιδίωξη της Tουρκίας είναι η ανάληψη της έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

3 Eπιτρέπεται στον τουρκικό στρατό ξηράς να συμμετέχει σε κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, παραβιάζοντας κοινοτικούς κανόνες, που ορίζουν ρητά πως αυτές οι επιχειρήσεις γίνονται από πολιτικές δυνάμεις ασφαλείας (π.χ. Aστυνομία και Λιμενικό). Kαμία άλλη χώρα με την οποία συνήφθησαν τέτοιες συμφωνίες δεν επεχείρησε να βάλει στις επιχειρήσεις στρατιωτικά τμήματα.

4 Oρίζεται ως επίσημη αρχή επαφής για την Tουρκία το υπουργείο Eξωτερικών της χώρας και όχι το αντίστοιχο υπουργείο Eσωτερικών όπως έγινε και στις συμφωνίες με τις άλλες χώρες (Aλβανία, Σερβία κ.λπ.) (παράγραφος 8 του προοιμίου και 3.2 της συμφωνίας).

OI EYΘYNEΣ
Aδράνεια από την Nτόρα, παρά τις προειδοποιήσεις

Oταν η Eλλάδα έδινε το πράσινο φως στον FRONTEX να αρχίσει συνομιλίες με την Tουρκία, ώστε η γειτονική μας χώρα να ενταχθεί στο επιχειρησιακό σκέλος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης, δεν εξασφάλισε ότι θα τύχουν της ανάλογης προσοχής τα εθνικά μας θέματα.

Oπως φαίνεται, το αρμόδιο υπουργείο Eξωτερικών επί ηγεσίας Nτόρας Mπακογιάννη αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση της NΔ δεν έκαναν τις απαραίτητες προληπτικές πολιτικές κινήσεις στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε η χώρα μας να ενημερώνεται για το περιεχόμενο των συνομιλιών με την Tουρκία, αφού είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα. Tόσο το Λιμενικό όσο και το ελληνικό ΓEEΘA είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι αναμένεται να επιχειρήσει η Aγκυρα.

Mάλιστα, σε συναντήσεις Eλλήνων με τεχνοκράτες του FRONTEX περίπου τον Σεπτέμβριο είχαν δοθεί προειδοποιήσεις για τις τουρκικές διεκδικήσεις, οι οποίες όμως φαίνεται ότι δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από τον FRONTEX (εσκεμμένα άραγε;), αφού σε πολιτικό επίπεδο δεν είχε κινηθεί ανάλογο θέμα και η χώρα μας βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.

Tο αποτέλεσμα ήταν να επιτραπεί σε τεχνοκράτες μιας ευρωπαϊκής Yπηρεσίας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι πραγματικά γίνεται στο Aιγαίο, να διαπραγματεύονται θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, να τα χαρακτηρίζουν «απόρρητα» και να αρνούνται να ενημερώσουν την Eλλάδα.

Mε απλή γλώσσα, δόθηκε το δικαίωμα σε τεχνοκράτες να πουλήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Eλλάδας στο Aιγαίο, προκειμένου να μη «στενοχωρηθεί» η Tουρκία και αρνηθεί να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις που γίνονται στα ελληνικά σύνορα για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης, η οποία προέρχεται από τις τουρκικές ακτές.

H ευθύνη ιδιαίτερα του υπουργείου Eξωτερικών φαίνεται από το γεγονός ότι οι τουρκικές θέσεις που έγιναν αποδεκτές από τονFRONTEX και αποτυπώθηκαν στο προωθούμενο για υπογραφή κείμενο της συμφωνίας ελέγχθηκαν από τη νομική υπηρεσία του FRONTEX και κρίθηκαν νομικά αποδεκτές!

IΩANNA HΛIAΔH
ioanna.iliadi@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

18 Kommentare:

  1. ange-ta καλησπέρα. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ χειρότερα πράγματα από αυτό που αναφέρεις.

    Από τα τελευταία μόνο θέλω να αναφέρω την παραγγελία με τη μορφή του επείγοντος από την Τουρκία, ενός μεγάλου αριθμού ειδικών αποβατικών σκαφών για τον Έβρο από όπου λόγω των πλημμυρών δεν μπορούσαν να έχουν έως σήμερα πρόσβαση για να επιτεθούν...

    Μιλάμε τώρα για εξοπλιστικές προκλήσεις άνευ προηγουμένου. Ο Σταύρος Λυγερός πιστεύει ότι η Θράκη θα είναι η Κύπρος του αύριο...

    AntwortenLöschen
  2. καλα να παθουμε...αφου δίνουμε γη και υδωρ σε αυτους τους εκαστοτε αχρηστους να μας κυβερνουν...
    φριττω...

    AntwortenLöschen
  3. Φίλτατη καλησπέρα
    1) Η στάση και η γενική πολιτική της Τουρκίας είναι απόλυτα σαφής και κατανοητή. Μετά τις δολιοφθορές των δασών των νησιών μας έρχεται η πλημμυρίδα των εξαποστελλομένων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως "δούρειος ίππος" γιά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της χώρας. Που θα πέσει στις διαθέσεις τους σαν ώριμο φρούτο.
    2) Οι πολιτικοί μας όλοι, ίσως πιεσμένοι και από το οικονομικό μας φαλιμέντο που φαλκιδεύει σθεναρές αντιστάσεις, υπήρξαν (και υπάρχουν) ενδοτικοί στις εξωτερικές πιέσεις.
    3) Τη περίεργη στάση των απομακρυσμένων¨"ανθρωπιστών" ευρωπαίων, ίσως, εξηγεί η ασφαλής απόστασή τους από το πρόβλημα.
    4) Όσο γιά την FRONTEX, τι περιμένεις από κάτι που συνειρμικά σε παραπέμπει στα παπούτσια "σπορτέξ" η τη χλωρίνη "κλινέξ".
    Τελικά, γυρίζοντας ολοταχώς στις αλήστου μνήμης εποχές της "Ψωροκώσταινας", το μόνο που μας μένει να ελπίζουμε είναι ο καλός Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του. ( Αρκετά μας έχουν βάλλει χέρι, όλοι !)

    AntwortenLöschen
  4. @ Greek Rider

    Καλησπέρα και σε σένα
    Το ξέρω. Η κοινή αμυντική πολιτική Κύπρος – Θράκη έχει εγκαταλειφτεί. Ο Λυγερός είναι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που βλέπουν πιο πέρα από τη μύτη τους!
    Οικονομικά βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την πτώχευση, εισάγουμε τα τριπλάσια από ότι εξάγουμε, και ξοδεύουμε συνεχώς περισσότερα από όσα έχουμε, οπότε οποιαδήποτε ανάκαμψη δεν έχει ορίζοντα και αντί όλος ο πολιτικός κόσμος να συγκεντρωθεί σ αυτά τα ζητήματα, φαγωθήκαμε να δώσουμε με την διαδικασία του επείγοντος ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς, χωρίς ΚΑΝ να ξέρουμε πόσοι είναι, από πού προέρχονται πόσο θέλουν να μείνουν, πως βλέπουν την χώρα μας, πως συνδέουν το μέλλον τους με τη χώρα μας, κλπ. κλπ. κλπ.
    Τελικά, εξοφλήσαμε!

    @ cook

    Κουκίτσα μου καλησπέρα. Μα μήπως υπάρχουν και επιλογές; Παρε τον ένα και χτύπα τον άλλον. Αλλά και ο λαός δεν πάει πίσω. Αρκεί να μπορεί να αγοράσει τα κινητά του (τηλέφωνα και αυτοκίνητα)

    @ ORPHEAS

    Η πολιτική της Τουρκίας είναι σαφής, η δική μας γιατί είναι έτσι ασαφής;;;;
    Όσο για το μεταναστευτικό, τα ίδια λέω και γω στον Greek Rider..

    AntwortenLöschen
  5. @ σε όλους:

    Αυτα απάντησε η κ. Μπακογιάννη


    «Το ΥΠΕΞ επί των ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη έκανε δυναμική και υπεύθυνη εργασία για τα μεγάλα αυτά θέματα. Μέχρι δε της αποχωρήσεώς της δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Τώρα είναι η σειρά άλλων να συνεχίσουν την εθνική αυτή αποστολή με τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια υπευθυνότητα», αναφέρει το γραφείο της πρώην υπουργού, σε απάντηση του εν λόγω δημοσιεύματος.

    «Θα έπρεπε να ζει κανείς σε άλλη χώρα για να ισχυριστεί ότι το ΥΠΕΞ επί των ημερών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, "αδιαφόρησε" για τα θέματα λαθρομετανάστευσης (ειδικά μάλιστα από την Τουρκία) και συνεργασίας με την FRONTEX», τονίζεται σε ανακοινωση του γραφείου της βουλευτού Α΄ Αθηνών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος».

    Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται αποκαλύπτεται κείμενο συμφωνίας για τη συνεργασία FRONTEX - Tουρκίας και τη συμμετοχή της γείτονος στο επιχειρησιακό σκέλος της ευρωπαϊκής δύναμης (σε επιχειρήσεις κατά της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο), η σύνταξη του οποίου έγινε εν αγνοία της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το αρμόδιο υπουργείο Eξωτερικών επί ηγεσίας Nτόρας Mπακογιάννη, αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση της NΔ δεν έκαναν τις απαραίτητες προληπτικές πολιτικές κινήσεις στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε η χώρα μας να ενημερώνεται για το περιεχόμενο των συνομιλιών της Frontex με την Tουρκία, αφού είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα. Tόσο το Λιμενικό όσο και το ελληνικό ΓEEΘA είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι αναμένεται να επιχειρήσει η Aγκυρα».

    «Το ΥΠΕΞ επί των ημερών της Ντόρας Μπακογιάννη έκανε δυναμική και υπεύθυνη εργασία για τα μεγάλα αυτά θέματα. Μέχρι δε της αποχωρήσεώς της δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Τώρα είναι η σειρά άλλων να συνεχίσουν την εθνική αυτή αποστολή με τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια υπευθυνότητα», αναφέρει το γραφείο της πρώην υπουργού, σε απάντηση του εν λόγω δημοσιεύματος.

    Οπως διευκρινίζεται, το αναφερόμενο στο δημοσίευμα σχέδιο συμφωνίας απλώς δεν υφίστατο, «μέχρι της αποχωρήσεώς της κ.Μπακογιάννη από το υπουργείο Εξωτερικών οι οδηγίες της πολιτικής και της υπηρεσιακής ηγεσίας πάντως ήταν σαφείς: Συμμετοχή, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων της FRONTEX ακριβώς για την αποτροπή υιοθέτησης μη ευνοϊκών για την Ελλάδα θέσεων». «Είναι άγνωστο γιατί δύο μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα παρουσιάζονται κοινοτικές θέσεις σαν κι αυτές που εμφανίζει το δημοσίευμα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

    AntwortenLöschen
  6. ange-ta άλλο θέμα οι μετανάστες, αλλά πιστεύω ότι αν μπορούσε να γίνει αποτελεσματικά μια τέτοια ένταξη, αυτοί οι άνθρωποι θα αγαπούσαν την Ελλάδα περισσότερο από εμάς εφόσον αν αύριο γινόταν ένα μπράφ οι μισοί Έλληνες θα τηλεφωνούσαν να δουν μήπως το βύσμα που τους βοήθησε να λουφάρουν παλαιότερα στον στρατό υπάρχει ακόμη....

    AntwortenLöschen
  7. Νομίζω τώρα απαντήθηκαν τα ερωτήματα που προκαλεί το διάγγελμα της "Σπασίκλα" (που πάει να περάσει στην Ιστορία όπως πέρασε κι η Ασπασία) με τούτο εδώ

    H EΛΛAΔA «ΣYNOPIAKH ΠEPIOXH» KAI OXI «EΞΩTEPIKO ΣYNOPO» THΣ EE

    ΥΓ: έτσι πάει, από τη μια η Σπασίκλα και από την άλλη Ξεπατία που ξεπατώνει τα εθνικά μας συμφέροντα.

    AntwortenLöschen
  8. *η Ξεπατία.

    Νέα ονόματα στη Νέα Ελλάδα της Νέας Εποχής και της Νέας Δημοκρατίας.

    Σπασίκλα, Ξεπατία, κι ο Σαμαρωμένος Βασιλιάς.

    AntwortenLöschen
  9. @ Greek Rider

    Θεωρητικά δεν έχεις άδικο. Από ιστορικής άποψης, αυτοί που προστάτευαν πατρίδες, εκτός από τους - ας πούμε - «αυτόχθονες» ήταν και οι άποικοι ή μισθοφόροι. (Βέβαια το Βυζάντιο στο τέλος τους πλήρωσε τους μισθοφόρους! Κανείς δεν ήθελε να πολεμήσει για την πατρίδα – επειδή δεν πίστευαν πια σ αυτήν και από κει και έπειτα έπεσε όπως είναι επόμενο στην ανερχόμενη δύναμη που έτυχε για κακή μας τύχη να είναι οι Οθωμανοί Τούρκοι, γιατί θα μπορούσαν να ήταν οι Βενετσιάνοι ή οι Αυστριακοί….)
    Πίσω στο «μπράφ»
    Το κυρίαρχο πρόβλημα σε ένα μπράφ (που δεν είναι μόνο μία πολεμική σύρραξη, μπορεί να είναι και μια οικονομική κατάρρευση ή μια εποχή after peak oil ) είναι η έλλειψη συνοχής και η έλλειψη της αντίληψης και της συνειδητοποίησης ότι όλοι μας ή έστω η πλειοψηφία μοιράζεται ένα κοινό όραμα! Όσο αυτό το ΚΟΙΝΟ όραμα λείπει και ακούς από τους υπεύθυνους της πολιτικής μας ηγεσίας, αλλά και από την σημερινή νέα γενιά, μόνο εθνικομηδενιστικές απόψεις, τότε να είσαι σίγουρος ότι σε ένα μπράφ η συνέχεια προβλέπεται άκρως οδυνηρή!

    @ Αυτό και το Άλλο

    Πάρα πολύ ωραία όλα όσα λές!
    Ελπίζω, η Ξεπατία να μην μπερδευτεί με την Υπατία.

    AntwortenLöschen
  10. Να πω δυο λόγια για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης (FRONTEX), που δεν είναι καθόλου "σπορτέξ" και "κλινέξ" όπως αστειευόμενος είπε η φίλος Ορφέας.

    Πρόκειται για ένα στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών. Στις αρμοδιότητές του ανήκουν η «φύλαξη» των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων συνόρων της ΕΕ από κοινού με τα κράτη - μέλη, η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, η διαχείριση του εξοπλισμού που έχουν θέσει στη διάθεσή του τα κράτη - μέλη και ο συντονισμός στις απελάσεις μεταναστών. Επίσης, μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες.

    Μιλάμε για ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του FRONTEX είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων επεμβάσεων. Συγχρόνως, είναι ένας μηχανισμός ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών. Η εξέλιξή του έχει και άλλους σκοπούς, να μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης, ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η ΕΕ έχει διακηρύξει την αναβάθμιση του FRONTEX σε έναν κοινοτικό οργανισμό, όπως η Europol. Το παραπάνω φαίνεται και απ' τα τεράστια ποσά που διατίθενται. Το 2008 έφτασαν τα 70 εκατ. ευρώ και το 2009 τα 55 εκατ. ευρώ.

    Το 2006, η ΕΕ αποφάσισε την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του Frontex με τη δημιουργία «Ομάδων Ταχείας Επέμβασης», απόφαση που επικυρώθηκε πανηγυρικά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλη του 2007, με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ.

    Η επιλογή των μελών των Ομάδων αυτών καθορίζεται από τον ίδιο τον Frontex, με βάση ένα ευρύτερο «απόθεμα» εθνικών συνοριοφυλάκων που διατίθενται από τα κράτη - μέλη. Κατά τις επιχειρήσεις τους, οφείλουν να τηρούν την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του κράτους υποδοχής και μπορούν να κάνουν χρήση βίας. Εξομοιώνονται με υπαλλήλους του κράτους - μέλους υποδοχής σε περίπτωση που διαπράξουν ή υποστούν αξιόποινες πράξεις. Το κράτος υποδοχής θα πληρώνει για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσουν. Σχηματίστηκε ήδη η πρώτη Ομάδα Ταχείας Επέμβασης από 500-600 συνοριοφύλακες.

    AntwortenLöschen
  11. @ aliata,

    Είναι κάτι που αρνείσαι να δεις, αρνείσαι να καταλάβεις. Η κλινέξ είναι σταχτη στα μάτια σου και των ομοϊδεατών σου. Αυτων δηλαδή που θεωρούν την μετανάστευση τη λύση για την παγκόσμια αθλιότητα που μας σπρώχνει με την εξάπλωση της η νέα ελίτ και η νέα τάξη.
    ΔΕΝ θέλεις να καταλάβεις που πάει το θέμα, γι αυτό επαναλαμβάνεις τις ίδιες αιτιάσεις για τους μετανάστες.


    Η κλινέξ, υπάρχει για να διευκολύνει το πέρασμα των μεταναστών. Απόδειξη, ότι η παράνομη μετανάστευση δεν έχει μειωθεί, αλλα αυξάνεται διαρκώς.

    AntwortenLöschen
  12. Είναι πολύ πιθανό καλή μου φίλη ange-ta, ότι προσεγγίζουμε μια ιστορική περίοδο που θα χαρακτηρίζεται από ανεπίλυτα πολιτικά και πολιτισμικά διλλήματα, που ο καθένας από μας θα έχει να αντιμετωπίσει. Συμβαίνει αυτό σε εποχές περάσματος από ένα κοινωνικό σύστημα που σαπίζει σε ένα άλλο ανώτερο..

    Ο Άγγλος συγγραφέας Ε. Μ. Φόρστερ είχε πει κάποτε «αν αναγκασθώ ποτέ να επιλέξω ανάμεσα στο να προδώσω τους φίλους μου και να προδώσω την πατρίδα μου, είθε ο θεός να μου δώσει τη δύναμη να προδώσω την πατρίδα μου». Το δίλλημα στο οποίο μας εξωθούν οι αδυσώπητες παγκόσμιες εθνοκεντρικές ιμπεριαλιστικές πρακτικές θα είναι ίσως ακόμα χειρότερο. Εκείνο το οποίο έχουμε μάθει να ονομάζουμε πατρίδα μας κινδυνεύει να έλθει και να έρχεται συνεχώς αντιμέτωπο με όλες εκείνες τις ιδέες και αρχές τις οποίες έχουμε επιλέξει, αξιακά και λογικά ως κατευθυντήριες μήτρες των πολιτικών και ατομικών μας πρακτικών. Και εγώ τουλάχιστον, αν αναγκασθώ ποτέ να διαλέξω, είμαι υποχρεωμένος να αναφωνήσω, μαζί με τον Φόρστερ: «Είθε ο θεός να μου δώσει τη δύναμη να διαλέξω τις ιδέες μου». Διότι αν η πατρίδα μου με διαλέγει, τις ιδέες μου τις διάλεξα εγώ, ως ελεύθερο και υπεύθυνο άτομο.

    Τι προκαλεί τα κύματα της μετανάστευσης; Ποιος φταίει; Πόσο στάχτη έχουμε φάει στα μάτια; Πόσο χλωρίνη έχει ο εγκέφαλος μας; Πόσο «δογματικές», «ξύλινες» και «γενικόλογες» είναι οι αναφορές οι δικές μου και των ομοϊδεατών μου που καταδεικνύουν τον ιμπεριαλισμό ως αιτία του φαινομένου της προσφυγιάς, και που αν δεν αντιμετωπιστεί δεν πρόκειται να υπάρξει ανάσχεση του προβλήματος;

    Εντάξει εμείς δεν καταλαβαίνουμε. Όσοι όμως τα καταβαίνουν όλα, ας καταλάβουν και αυτό:

    Οι μετανάστες, είναι άνθρωποι. Όταν πέσει βιτριόλι στο πρόσωπό τους, όπως συνέβη στην Κούνεβα, υποφέρουν όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Έχουν κι αυτοί ελπίδες και απογοητεύσεις, αισθάνονται κι αυτοί πόνο και χαρά, παλεύουν κι αυτοί για καλύτερη μοίρα. Όπως ακριβώς και οι δικοί μας μετανάστες, στην Αυστραλία, στην Αμερική, στις στοές του Βελγίου. Οι μετανάστες δεν ήρθαν εδώ από χόμπι. Ήρθαν από ανάγκη. Όπως οι δικοί μας, όταν πήραν των ομματιών τους και έφυγαν.

    Με άλλα λόγια, οι μετανάστες, μπορεί να μη διαθέτουν έγγραφα (που σκοπίμως τους τα αρνείται το κράτος για να μπορούν οι «Καρατζαφέρηδες» να οικοδομούν τον ολοκληρωτικό τους λόγο) έχουν, όμως, δυο χέρια, δυο πόδια, καρδιά, καρδιά που τρέμει για τις οικογένειές τους, και στομάχι που έχει ανάγκη από τροφή. Έχουν, δηλαδή, όλα τα «αποδεικτικά» στοιχεία που επιτάσσουν να αντιμετωπίζονται ως αυτό που είναι: Ως άνθρωποι! Απλά πράγματα. Και κατανοητά. Σε όλους. Ελπίζω.

    ΥΓ. φαίνετε οι 85 πρόσφυγες που απήγαγε η FRONTEX από το κέντρο κράτησης της Σάμου στις 12-12-2009 θα ήταν στα πλαίσια των διευκολύνσεων που απολαμβάνουν.

    http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5436519

    http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5426987&publDate=24/12/2009

    AntwortenLöschen
  13. @ Aliatas,
    εσύ μου λες αδιάκοπα το ίδιο μοτίβο: Για την μετανάστευση ευθύνεται ο ιμπεριαλισμός.

    Ναί αυτό δεν μου λες;;;;;

    Η σε κατάλαβα λάθος;

    Αν μου απαντήσεις ναι, γιατι και σε αυτο αμφιβάλω, τότε θα σε ρωτήσω στην συνέχεια:

    Εγω τι σου λέω;;;;;;;;

    Δεν σου λέω ακριβώς το ίδιο;;;;;;

    Μη μας τρελαίνεις τώρα με δακρύβρεχτες επαναλήψεις γιατι με βγάζεις απο τα ρούχα μου!!!!!

    Εκείνο που σου λέω εγω και δεν θέλεις με αυτιστική επιμονή να καταλάβεις είναι ότι ο ιμπεριαλισμός την επιζητά διακαώς την μετανάστευση! Την θέλει, την προωθεί, την σχεδιάζει, την θεωρεί αναπόφευκτο εργαλείο για να διατηρεί την εξουσία του στον αιώνα τον άπαντα! Θέλει να αυξήσει το στρατό των πεινασμένων ΚΑΙ στον πρώτο κόσμο!

    Ολες οι φωνές, βοηθείστε τους καημένους τους μετανάστες γιατι πεινάνε είναι κοντόφθαλμες, ανιστόρητες, ή βαλτές απο πληρωμένες ΜΚΟ, είναι συναισθηματικές ανοησίες, είναι υστερόβουλες, είναι υποκριτικές. Ξέρεις ο Μαρξ κατηγόρησε τον Ουγκώ για άτομο με κοινωνικές ευαισθησίες που δεν βλέπει πέρα απο τη μύτη του. Ε, αυτό κάνεις και συ τώρα!

    Μιλάς για τα πεινασμένη πλήθη που παραβιάζουν τα σύνορα, αλλα ξεχνάς ότι 1 δις πεθαίνει εξ αιτίας ακριβώς αυτης της πολιτικής απο πείνα, 2 δις ζουν ομοίως λόγω της ίδια αυτής πολιτικής κάτω απο τα όρια της πείνας και άλλα 3 δις ζουν με λιγότερο απο 200 δολάρια το μήνα.

    Λοιπόν, μεγάλε, που θα τους βαλει ο πρώτος κόσμος όλους αυτούς;;;;

    ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!

    AntwortenLöschen
  14. Λοιπόν ange-ta επειδή βλέπω στις απαντήσεις σου έναν εκνευρισμό που ομολογώ ότι εμένα προσωπικά μου προκαλεί αμηχανία, θα ήθελα με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Οι παρεμβάσεις μου δεν έχουν σκοπό να σου σπάσουν τα νεύρα. Έχουν σκοπό να εκθέσουν τις απόψεις μου και οι απόψεις αυτές να κριθούν από εσένα η από όποιον άλλον θέλει. Σ’ ευχαριστώ θερμά που στα χρόνια που ανταλλάζουμε απόψεις μου επιτρέπεις την ελεύθερη έκφραση των δικών μου απόψεων από το δικό σου χώρο.

    Πάμε στο ζουμί τώρα.

    Καταλήγουμε και συμφωνούμε ότι για την μετανάστευση ευθύνεται ο ιμπεριαλισμός. Ένα το κρατούμενο.

    Μου λες ότι ο ιμπεριαλισμός την επιζητά διακαώς την μετανάστευση! Την θέλει, την προωθεί, την σχεδιάζει, την θεωρεί αναπόφευκτο εργαλείο για να διατηρεί την εξουσία του στον αιώνα τον άπαντα! Ούτε εδώ έχουμε μεγάλες διαφωνίες. Με την διαφορά ότι εγώ πιστεύω ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έγιναν και γίνονται ανά την υφήλιο δεν έγιναν με σκοπό την δημιουργία μεταναστών, αλλά για τον έλεγχο τον πλουτοπαραγωγικών πηγών. Η μετανάστευση προέκυψε και φυσικά προσπαθούν να την διαχειριστούν προς όφελος της λεγόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

    Ξέρω πολύ καλά τη ρόλο παίζουν σε αυτήν την υπόθεση οι ΜΚΟ, οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές ενώσεις, οι επιχειρηματίες, κλπ. Όλοι αυτοί προσπαθούν να διευρύνουν τα οφέλη της μετανάστευσης. Δηλαδή, πώς η μετανάστευση θα είναι ελεγχόμενη, κυκλική, χωρίς να προκαλούνται κοινωνικές εντάσεις με πολιτικές τέτοιες που η μετανάστευση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, στις χώρες προορισμού ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. Με λίγα λόγια μας λένε ότι όσοι μετανάστες συμβάλλουν στην ανάπτυξη, όσοι είναι χρήσιμοι για την αγορά, για τις επιχειρήσεις, δεν αποτελούν απειλή και πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές ένταξής τους. Για τη «μη νόμιμη» μετανάστευση εντείνονται η καταστολή και η «πρόληψη».

    Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ. Η αλληλεγγύη στον μετανάστη είναι ταξική, απευθύνεται πρώτα και κύρια στο μετανάστη εργάτη. Η κοινωνικοταξική ταυτότητα των μεταναστών δεν είναι ίδια για όλους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες, εκείνος που εκμεταλλεύεται στυγνά το μετανάστη εργάτη, έχει την ίδια φυλετική καταγωγή μ' αυτόν, μιλά την ίδια γλώσσα. Άλλωστε, εκείνο που πρώτα διακρίνει τον καθένα μας, δεν είναι το χρώμα του κορμιού του, είναι η τάξη του.

    Σε παρακαλώ θερμά να σκεφτείς νηφάλια άλλη μια φορά πως είναι δυνατόν να προτείνεις σαν λύση την δημιουργία θέσεων εργασίας στον τρίτο κόσμο, από τα μονοπώλια του πρώτου κόσμου. Μα ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων δεν είναι η αιτία των πολέμων, των συγκρούσεων, της εξαθλίωσης ολόκληρων λαών, δηλαδή η ίδια η αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς;

    Προτείνεις σαν λύση την ανάπτυξη των χωρών προέλευσης, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την πείνα που επικρατούν σε πολλές από αυτές τις χώρες;

    AntwortenLöschen
  15. @ aliatas,
    Εκνευρίζομαι, γιατί μου λες τα αυτονόητα. Μου λες ότι την μετανάστευση της δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός λες κι εγω λέω ότι την δημιουργεί η φύση!
    Ο διάλογος είναι επιθυμητός και οι διαφωνίες δεν βλάπτουν και πολύ καλά κάνεις και επανέρχεσαι και συνεχίζεις το διάλογο. Μπορεί κάποιος να κάνει ένα βήμα προς τον άλλον. Αν όχι τόσο το χειρότερο για τον διάλογο και για τους μετανάστες, που ακόμα και οι «αριστεροί» δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους.
    Γράφεις ότι οι επεμβάσεις δεν έγιναν με σκοπό τη δημιουργία μεταναστών! Αυτό δεν χρειάζεται να το γράψεις. Είναι περιττό! Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δεν γίνονται για να βασανίσουν ανθρώπους, αλλά για να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η μετανάστευση είναι μια παράπλευρη απώλεια.
    Αυτήν την παράπλευρη κατάσταση αναλύουμε και ψάχνουμε να βρούμε τι είναι καλό για τους λαούς και τι δεν είναι.
    Ψάχνουμε να βρούμε τι πρέπει να κάνουμε, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για το καλό του δικού μας λαού, του άλλου λαού και του κόσμου όλου. Το ένα μετά το άλλο.
    Αν το δικό μας το καλό συμπίπτει με το καλό του άλλου, τόσο το καλύτερο για όλους. Και πως μπορεί να είναι και αλλιώς;;;;
    Εδώ λοιπόν – στις προτάσεις - διαφωνούμε ριζικά!
    Εσύ μου λες, να γίνουμε ένα με το εργάτη που έρχεται εδώ κι εγώ σου λέω, ότι αυτό είναι αδύνατον! Αυτοί που έρχονται εδώ ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να μας δουν φιλικά και ποτέ δεν θα μας δουν συντροφικά. Αυτό είναι πρωταρχικό ζήτημα και αν δεν το καταλαβαίνεις τόσο το χειρότερο για όλους μας και πρώτα – πρώτα για το ΚΚΕ που δεν μπορεί να καταλάβει τον ελληνικό λαό!
    Το δεύτερο είναι, αν αυτή η συμφιλίωση βοηθάει τους μετανάστες. Και εδώ σου λέω κατηγορηματικά, ότι ΔΕΝ τους βοηθάει. Διότι ΔΕΝ είσαι εσύ ή η ντόπια εργατική τάξη που θα τους δώσει δουλειά, αλλά το κεφάλαιο. Για το κεφάλαιο ο ξένος εργάτης είναι το καλύτερο δώρο, γιατί μπορεί να τον εκμεταλλευτεί ΟΣΟ θέλει.

    AntwortenLöschen
  16. Ο ντόπιος εργάτης και ο ξένος εργάτης, δεν αποτελούν τάξη ούτε an sich ούτε fuer sich που θα έλεγε και ο Μαρξ. Και εδώ σε παραπέμπω στο Κεφάλαιο. Η τάξη για να γίνει τάξη πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα σύστημα παραγωγής αξιών ανταλλαγής. Ο ξένος εργάτης ΔΕΝ θα ενταχθεί ποτέ. Διότι πολύ απλά, ο καπιταλιστής δεν είναι βλάκας να κουβαλήσει εδώ αυτόν που θα τον πολεμήσει. Ξέρει, ότι ό,τι ώρα θέλει τον στέλνει σπίτι του. Και ο ξένος εργάτης, ζει με αυτόν τον φόβο και δεν πρόκειται ποτέ να τον ξεπεράσει. Εξ άλλου, θέλει να μαζέψει λίγα φράγκα να στείλει σπίτι του, τίποτε άλλο δεν ζητάει. Αυτά λένε οι ψαράδες.
    Από την άλλη ο ντόπιος εργάτης χάνει κάθε μέρα και πιο πολύ τη θέση του στην παραγωγή αξιών ανταλλαγής και χάνει κάθε δύναμη αντίστασης.

    Μου γράφεις:
    «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ…………»
    Δεν ξέρω τι θέλεις να πεις με φυλετικά και χρώματα.
    Το ζήτημα ή είναι ταξικό ή δεν είναι ταξικό. Κι εγώ σου λέω ότι δεν είναι ταξικό, διότι όπως σου αναφέρω πιο πάνω, δεν συγκροτεί ο μετανάστης καμία τάξη. Είναι λούμπεν! Συμβολίζει μια ανεξάντλητη πηγή όλο και πιο φτηνών εργατικών χεριών, που δεν έχουν οργανική θέση στην παραγωγή και αυτό τους κάνει λούμπεν.
    Περί λούμπεν προλεταριάτου, δεν χρειάζεται να πω άλλα.
    Στο τέλος μου λες να σκεφτω πως
    είναι δυνατόν να προτείνω σαν λύση την δημιουργία θέσεων εργασίας στον τρίτο κόσμο, από τα μονοπώλια του πρώτου κόσμου.
    Μα σε παρακαλώ, όταν ζητάει ένας εργάτης αύξηση ή οκτάωρο ή ότι ζητάει, από ποιόν τα ζητάει;;; Από κανέναν άλλο εργάτη ή από το κεφάλαιο;
    Από το κεφάλαιο θα ζητήσουμε να σταμάτησε τη μετανάστευση και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον τρίτο κόσμο. Και εδώ θα δείξει και το κάθε προοδευτικό κόμμα τον διεθνισμό του. Το ΚΚΕ στέλνει αντιπροσώπους στην Ε/Βουλή. ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ;;; ή λέει άστε ελεύθερους τους μετανάστες να βρουν ψωμί όπου μπορούν;
    Εδώ συζητάμε για σωστές θέσεις! Αν όλοι μας το θελήσουμε αυτό, τότε θα αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις μας να αλλάξουν πορεία πλεύσης. Με το να λέμε τα ίδια με αυτούς δεν βοηθάμε κανέναν.
    Και σταμάτα να μου λες κοινοτυπίες όπως «Μα ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων δεν είναι η αιτία των πολέμων, των συγκρούσεων, της εξαθλίωσης ολόκληρων λαών, δηλαδή η ίδια η αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς»
    Αυτά τα ξέρω. Προτάσεις θέλω να ακούσω!

    AntwortenLöschen
  17. Εξαιρετικό ποστ!
    Βλεπω μια νέα σύγκλιση κατανόησης ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους, που δεν είναι απαραίτητο το να συμφωνούν σε ΟΛΑ, αρκεί να συμφωνούν σε αυτά τα ουσιώδη.

    Ange-ta, δεν απέχουν πολύ και τα δικά μου συμπεράσματα από τα δικά σου εδώ.

    Για την καλύτερη αριστερή κατανόηση του ΠΩΣ ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί τη μετανάστευση, ίσως είναι χρήσιμη η εξής εικόνα.

    Εστω ότι υπάρχουν δύο πόλεις, μία εκ των οποίων έχει εργάτες με σχετικα καλές αμοιβές αλλά... άπληστους εργοδότες (ας την ονομάσουμε... Λάρισα). Κι μία άλλη πόλη, που φυτοζωεί, ενώ οι κάτοικοί του σκέφτονται να πάνε κάπου αλλού να βρουν δουλειά. (ας ονομάσουμε την πόλη αυτά... Σαλτάρισα, αντί για Λάρισα -χεχε).

    Λοιπόν...
    προσοχή εδώ, μιλάμε για 2 πόλεις στο ίδιο κράτος.

    Ξαφνικά οι εργάτες της Λάρισας κηρύσσουν απεργία γιατί δεν αμοίβονται ούτε αυτοί τόσο καλά.
    Οι πονηροί εργοδότες κάνουν τότε μια σύσκεψη, όπου αποφασίζουν να φέρουν από αλλού... ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ.
    Και κάποιος ρίχνει την ιδέα, "μια που η διπλανή πόλη, η Σαλτάρισα, έχει ανέργους που θέλουν δουλειά, ΓΙΑΤΙ δεν τους κουβαλάμε εδώ να τους προσλάβουμε?"

    Ετσι και γίνεται. Πούλμαν από την πόλη Σαλτάρισα καταφτάνουν στη Λάρισα και κατεβαίνουν από αυτά πεινασμένοι άνεργοι επίδοξοι ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ. Βαδίζουν προς τα εργοστάσια, αλλά συναντούν ένα μπλόκο στο δρόμο με απεργούς της Λάρισας και με πανώ "ΟΧΙ στα πονηρά σχέδια της Εργοδοσίας. ΚΑΝΕΝΑΣ απεργοσπάστης".

    Γιατί τα εξιστόρησα όλα αυτά?
    MA... gια να το θέσω σε... Κνίτες και άλλους που ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ.
    Η ΠΡΟΦΑΝΗΣ ερώτηση είναι "στηρίζετε τους απεργοσπάστες, ή στηρίζετε το ντόπιο συνδικάτο που απαγορεύει απεργοσπάστες και κηρύσσει τη συνεχιση της απεργίας"?

    Ο νοών νοείτω... :)

    AntwortenLöschen
  18. @ Omadeon,

    εξαιρετική έμπνευση το Σαλτάρισα!!

    Αλλά με κούφανες! συμφωνείς μαζύ μου;

    Τότε για ρίξε ένα βλέφαρο στο τελευταίο μου ποστ, περι Παγκοσμιοιποίησης.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...