Montag, 4. Januar 2010

O Μοραλες στην Κοπεγχάγη


Στην φωτο ο Μοράλες και ο Miguel D’Escoto Brockmann κατα την απονομή του τίτλου του ήρωα της μάνας γης

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατα την επίσκεψη του στην Κοπεγχάγη για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, παραχώρησε συνέντευξη στην Amy Goodman του Democracy Now.

AMY GOODMAN: Μιλήσατε χθες εδώ, στο Bella Center, και είπατε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη αν δεν τερματίσουμε τον καπιταλισμό. Τί εννοούσατε

ΕVO MORALES: Ο καπιταλισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας. Η ανορθόδοξη ανάπτυξη, η χωρίς όριο βιομηχανοποίηση καταστρέφει το περιβάλλον. Αυτή η άφρονη βιομηχανοποίηση είναι ο καπιταλισμός. Έτσι, όσο δεν αναθεωρούμε ή δεν τροποποιούμε αυτές τις πολιτικές, είναι αδύνατον να φροντίσουμε για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

AMY GOODMAN: Πώς θα το κάνατε αυτό; Πώς θα θέτατε τέρμα στον καπιταλισμό;

EVO MORALES: Με την αλλαγή της οικονομίας, με τον τερματισμό της πολυτέλειας και του καταναλωτισμού. Με το να σταματήσουμε να ψάχνουμε για μια «καλύτερη ζωή» όπου αυτό σημαίνει εκμετάλλευση των ανθρώπινων όντων, λεηλασία των φυσικών πόρων, εγωισμό και ατομικισμό. Στις «υποσχέσεις» του καπιταλισμού δεν υπάρχει αδελφικότητα ή αλληλοσυμπλήρωση. Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να ζούμε και να ζούμε καλά, όχι να ζούμε «καλύτερα». Όχι άλλη «καλύτερη ζωή» που είναι πάντα εις βάρος κάποιου άλλου.
Αυτή η « καλύτερη ζωή» έχει ένα μόνο κόστος: Αυτό της καταστροφής του περιβάλλοντος.


AMY GOODMAN: Πρόεδρε Morales, τι ζητάτε εδώ; Τι ζητάτε από τη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ;

EVO MORALES: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Μητέρας Γης. Η Γη είναι η ζωή μας. Η Φύση είναι το σπίτι μας, η πατρίδα μας. Ευτυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν μια Διεθνή Ημέρα για τη Μάνα Γη. Αν η μάνα αναγνωρίζεται ως Μάνα Γη, τότε είναι κάτι που δεν μπορεί να πουλιέται, είναι κάτι που δεν μπορεί να βιάζεται, είναι κάτι το ιερό, είναι η Φύση, είναι o πλανήτης Γη. Και γι’ αυτό έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της Μάνας Γης, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα στη ζωή, να υπερασπιστώ την ανθρωπότητα και τη σωτηρία της Μάνας Γης.


AMY GOODMAN: Τι σημαίνει χρέος προς το κλίμα, Πρόεδρε Morales;

EVO MORALES: Μετά από την καταστροφή που έχει υποστεί η Μάνα Γη, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της. Και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι να καταβληθεί φόρος . Δεύτερον, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι φθορές που έχουν προκληθεί και να μεριμνήσουμε για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή – για τους ανθρώπους που θα χάσουν τα σπίτια τους στα νησιά λόγου χάρη ή για τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς νερό.

AMY GOODMAN: Η Hillary Clinton, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα: «Δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω, πρέπει να κοιτάμε μπροστά»


EVO MORALES: Το να κοιτάμε μπροστά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα ο καπιταλισμός και που δεν μπορούν να λυθούν έτσι απλά με χρήματα. Πρέπει να λύσουμε προβλήματα της ζωής και της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης Γης. Και αυτό σημαίνει το ξεμπέρδεμα με τον καπιταλισμό.

AMY GOODMAN: Η υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton, είπε ότι θα διατεθούν 100 δισ. δολάρια ανά έτος αν η Σύνοδος καταλήξει σε συμφωνία, όχι από τις ΗΠΑ, αλλά από μια δημόσια-ιδιωτική συνεργασία με έναν αριθμό χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο- αλλά αυτό μονάχα αν επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είπε ποια ακριβώς θα ήταν η συνεισφορά των ΗΠΑ σε αυτό. Τι έχετε να πείτε για το πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και σε αντιπαραβολή με τον πόλεμο;

EVO MORALES: Το καλύτερο θα ήταν όλα τα κονδύλια για τον πόλεμο να πήγαιναν για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αντί για τα στρατεύματα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τις στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτά τα λεφτά θα ήταν καλύτερο να πάνε στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ. Και φυσικά, αυτά δεν είναι μόνο 100 δισ. δολάρια. Αυτά είναι πιθανότατα τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολαρίων. Πώς ξοδεύουμε χρήματα για να σκοτώνουμε και όχι για να σώσουμε ζωές; Πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να σώσουμε ζωές, όχι για να σκοτώνουμε. Αυτές είναι οι διαφορές μας με τον καπιταλισμό.



AMY GOODMAN: Αποκαλέσατε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τρομοκράτη. Εννοείτε ότι πρόεδρος Obama είναι τρομοκράτης;


EVO MORALES: όταν οι άνθρωποι στέλνουν τα στρατεύματά τους να σκοτώσουν ανθρώπους ξένης χώρας, αυτό λέγεται τρομοκρατία. Δεν υπάρχουν μοναχά τρομοκράτες ντυμένοι με πολιτικά, μπορούν επίσης να φοράνε στρατιωτική στολή. Ακόμα χειρότερα όταν χρηματοδοτούνται από τους πόρους των λαών, από φόρους. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ακριβώς όπως κάθε χώρα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αλλά η εισβολή σε άλλη χώρα, αυτό είναι κρατική τρομοκρατία. Επιπλέον, εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική με την προοπτική του πολιτικού ελέγχου. Και, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση, υπάρχει o νόμος της αυτοκρατορίας. Αυτό δεν αποτελεί σεβασμό για την δημοκρατία. Δεν υπάρχει ειρήνη, κοινωνική ειρήνη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για αυτές τις χώρες ούτε ενσωμάτωση σε αυτές τις περιοχές. Αυτό είναι που ζήσαμε στη Λατινική Αμερική.

AMY GOODMAN: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον πρόεδρο Obama, σε αυτές τις συνομιλίες για το κλίμα;


EVO MORALES: Αφού άκουσα την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής των Αμερικανικών χωρών, ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να γίνει σύμμαχό μας στην καταπολέμηση της φτώχειας. Τώρα πλέον δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Μάλλον, είμαστε απογοητευμένοι. Αν κάτι έχει αλλάξει στις ΗΠΑ, τότε αυτό είναι το χρώμα του προέδρου. Έτσι κλήθηκα, μέσω διοικητικών ψηφισμάτων, να κλείσω σωματεία, ή να διαγράψω σωματεία, ενώ πρόκειται να κάνω το ακριβώς αντίθετο. Στην αναφορά σχετικά με την πρόσβαση στο προνομιούχο εμπόριο υπό το πρόγραμμα ATPDEA, η Βολιβιανή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αναμίχθηκε σε καταπίεση συνδικάτων, ενώ στην πραγματικότητα, υποστήριξε τα σωματεία μέσω της βελτίωσης των κέντρων όπου συνέρχονται κλπ. κλπ. Ούτε ο πρόεδρος Bush δεν είχε κάνει παρατηρήσεις για τις νέες διατάξεις στο Σύνταγμα της Βολιβίας, ενώ υπό τη νέα διακυβέρνηση έχουν γίνει παρατηρήσεις και σχόλια για το νέο σχέδιο του Συντάγματος, ειδικά σε σχέση με τη διαχείριση των τομέων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ανάμιξη στα εσωτερικά της Βολιβίας από την κυβέρνηση Obama. Εν τέλει, μοιάζει να μας ζητάνε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό είναι κάτι που ούτε ο Bush δεν είχε κάνει. Αν κοιτάξουμε μοναχά αυτό, τότε ο Obama μοιάζει χειρότερος κι από τον Bush. Και τα ντοκουμέντα υπάρχουν.

AMY GOODMAN: Καταλαβαίνω ότι πρέπει να φύγετε, μια τελευταία ερώτηση: Ζητήσατε κλιματικό δικαστήριο. Τι εννοείτε;

EVO MORALES: Εκείνοι που κάνουν κακό στον πλανήτη Γη πρέπει να δικάζονται. Εκείνοι που δεν πληρούν τους όρους του Πρωτοκόλλου του Κιότο πρέπει επίσης να δικάζονται. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να συνθέσουμε ένα δικαστήριο για κλιματική δικαιοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη.

AMY GOODMAN: Και o ένας βαθμός Κελσίου;

EVO MORALES: Αυτή είναι η πρότασή μας.

AMY GOODMAN: Θεωρείται ότι είναι εφικτή;

EVO MORALES: Ναι. Ναι, αλλιώς θα είναι έλλειψη δέσμευσης προς την ανθρωπότητα.

AMY GOODMAN: Πιστεύετε ότι θα βγει μια συμφωνία από την Κοπεγχάγη;

EVO MORALES: Αμφιβάλλω. Αναπτύσσουμε άλλες προτάσεις για την παρέμβασή μου.

AMY GOODMAN: Θεωρείτε καταστροφικό το ότι δεν υπάρχει συμφωνία;

ΕVO MORALES: Όχι, είναι χάσιμο χρόνου. Και αν οι ηγέτες των χωρών δεν μπορούν να αποφασίσουν, τότε πρέπει να αποφασίσουν μαζί οι λαοί.


AMY GOODMAN: Σας ευχαριστούμε πολύ πρόεδρε.



Αναδημοσίευση από τους ιθαγενείς

Σημ.:
*************************************
Ο Μοράλες κατέχει τον τιμητικό τίτλο του «Ήρωα της μάνας γης». Σε όλον τον πλανήτη έχουν διακριθεί ως «ήρωες του κόσμου» άλλοι δύο μεγάλοι πολιτικοί. Ο ένας είναι ο Φιντέλ Κάστρο ως «ήρωας της αλληλεγγύης» και ο άλλος ο Julius Nyerere ως "ήρωας της δικαιοσύνης"

4 Kommentare:

  1. Φιλτάτη καλημέρα,
    Νομίζω δεν τα λέει καθόλου άσχημα ο κ. Μοράλες, τουλάχιστον σε θέματα Περιβάλλοντος και θα πρέπει τα λόγια του να τύχουν προσοχής και σκεπτικισμού. Καλά λένε ότι από "μικρό" κι από ...μαθαίνεις την αλήθεια.
    Κρατώ μόνο το πρώτο κι εύχομαι να τον ακολουθήσουν και κάποιοι "μεγάλοι".
    Φοβάμαι όμως ότι ο Κόσμος και ο Άνθρωπος έχει παγιδευτεί, γιά τα καλά, στη δίνη της τεχνολογίας και της αλαζονείας του (οι "μεγάλοι" γιά να διατηρηθούν και οι "μικροί" γιά να μεγαλώσουν) κατά τέτοιο τρόπο που φωνές σαν του Μοράλες διαχέονται στην έρημο.
    Δυστυχώς οι μηχανισμοί τεχνολογικής "προόδου" ούτε "όπισθεν" διαθέτουν ούτε , καν, "φρένα". Οπότε....θα παρακολουθούμε τη ...νομοτέλεια. Και την Ύβρη προς το "Μέτρο της Δημιουργίας" θα την πληρώσουμε όλοι.
    Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι.

    AntwortenLöschen
  2. @ Orphea,

    Ετσι είναι! Η Νεμεση θα πέσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων, αλλα και των υπόλοιπων ζωντανών οργανισμών, φταίνε δε φταίνε!

    ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΊΑ, γιατι θεωρείς τον Μοράλες τρελλό;
    Και λογικός και φιλοσοφημένος και μεγάλος ηγέτης και θαρραλαίος και ΙΝΔΙΑΝΟΣ είναι!!

    AntwortenLöschen
  3. Φιλτάτη καλημέρα.
    Σαφώς παρανόησες. Όχι μόνο δεν τον είπα "τρελλό" αλλά, γιά να μη γίνει η παρεξήγηση (που έγινε), ούτε που ανέφερα το δεύτερο σκέλος της παροιμίας θέλοντας να αποστασιοποιηθώ από τον όρο. Αν προσέξεις, λίγο μετά, αναφέροντας τον όρο "μεγάλοι" γίνεται προφανής ο συνειρμός "μεγάλος" - "μικρός" διά της υπονοούμενης αντιδιαστολής.
    Ίσα - ίσα, μόνο τρελός δεν είναι ο άνθρωπος και με τη συνέντευξή του αυτή, που τα λέει θαυμάσια, κερδίζει πολλούς πόντους στη Παγκόσμια Συνείδηση. Και, γιά να μη ξαναγίνει παρανόηση, το "μικρός" που του προσάπτω δεν είναι περιφρονητικός χαρακτηρισμός αλλά προσδιορισμός βεληνεκούς, απήχησης και ισχύος, τόσον αυτού όσο και της χώρας του, στη παγκόσμια σκηνή.
    Αν δεν έλυσα την απορία σου επανέρχομαι πρόθυμα.

    Όσο γιά τη Νέμεση και την ευθύνη, δυστυχώς, έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Η ευθύνη χρεώνεται συλλογικά. Πρώτη φορά το συναντάς ; Άσε που σε τελευταία ανάλυση, ενεργητικά η παθητικά, όλοι εμπλεκόμαστε στο παιχνίδι της αυτοχειρίας του λεγόμενου "Ανρώπινου Πολιτισμού" και όλοι συμβάλλουμε, έκαστος με τον τρόπο του και τις δυνάμεις του, να πάει η Γη ένα βήμα προς το κλείσιμο του προαναφερθέντος κύκλου. Άρα όλοι φταίμε και όλοι θα πληρώσουμε. Και μη ψάχνεις γιά "αναμάρτητο", δεν θα βρεις. Μόνο υποκριτές, ίσως.

    AntwortenLöschen
  4. @ Orphea,

    καλη σου μέρα και καλά Φώτα!

    Ο.Κ. παρεξήγησα.

    Δεν διαφωνούμε πουθενά!

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...