Sonntag, 14. März 2010

Αναγνωριση της Γενοκτονίας των Ποντίων



Τρεις «αντάρτες» του Κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Σουηδίας, με επικεφαλής την κουρδικής καταγωγής, 33χρονη βουλευτίνα των Φιλελευθέρων, Γκιουλάν Αβτζί, πάγωσαν Αγκυρα και Στοκχόλμη.

Χάρη στις ψήφους τους πέρασε την Πέμπτη οριακά με 131 «υπέρ», 130 «κατά» και 88 αποχές ένα σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας στη σουηδική βουλή. Πηγαίνει παραπέρα από το αντίστοιχο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (με 23-22), αφού εκτός από τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζει και τις Γενοκτονίες Ποντίων και Ασσυροχαλδαίων της Μικράς Ασίας από τα οθωμανο-κεμαλικά στρατεύματα.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερό Κόμμα, Οικολόγοι) και δίχασε τη σουηδική Βουλή. Στους αντίποδες της Αβτζί, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Οικολόγων, Μεχμέτ Καπλάν, ζήτησε την καταψήφισή του.

Φυσικά το σοκ ήταν μεγάλο για την Αγκυρα, καθώς η Σουηδία ήταν (και παραμένει) σθεναρός υποστηρικτής της στο τρίπτυχο ΕΕ - Κύπρος - Αιγαίο. Στο β΄ εξάμηνο του 2009 η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μάλστρομ, είχε παραδεχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ότι γίνονται παρασκηνιακές επαφές της σουηδικής προεδρίας με την Τουρκία, ώστε να καθιερωθούν κοινές περιπολίες με την Frontex.

Πάντως σε μια επίδειξη ρεαλισμού, η Αρμενική Ενωση Σουηδίας εκδήλωσε αμφιβολία αν το ψήφισμα θα αλλάξει τη φιλοτουρκική στάση της κυβέρνησης Ράινφελντ. Αφού απέτυχε να το μπλοκάρει, ο ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλντ το επέκρινε ως «λάθος, υπονομευτικό της αρμενοτουρκικής προσέγγισης», αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλει αυτόν τον καιρό η Τουρκία να γίνει «πιο ανοιχτή και δημοκρατική χώρα».

Φυσικά ο Ερντογάν ματαίωσε το ταξίδι του στη Στοκχόλμη στις 17 Μαρτίου, ενώ ο Νταβούτογλου ανακάλεσε στην Αγκυρα την πρεσβευτή Ζεργκιούν Κοροτούρκ, όπως είχε κάνει με τον συνάδελφό της στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν. Πάντως πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ βεβαίωναν το πρακτορείο Ρόιτερ πως η κ. Κοροτούρκ θα επιστρέψει σύντομα στη Στοκχόλμη, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις «ενεργές προσπάθειες της σουηδικής να μπλοκάρει το ψήφισμα».

Το ίδιο άλλωστε πολεμάει η κυβέρνηση Ομπάμα με πρωτεργάτη τη Χίλαρι Κλίντον, ώστε το αμερικανικό ψήφισμα να μην προχωρήσει στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Φυσικά, η Τουρκάλα διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή της, προειδοποιώντας για «δραστικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις».

Ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα, που καταδικάστηκε «σθεναρά» από τον Ερντογάν, ως «απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας, που δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών». Ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ότι «δεν έχει καμία αξιοπιστία» η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

EΘΝΟΣ

13 Kommentare:

  1. Καλημερα, Φιλεναδα.
    @@@
    Πάντως σε μια επίδειξη ρεαλισμού, η Αρμενική Ενωση Σουηδίας εκδήλωσε αμφιβολία αν το ψήφισμα θα αλλάξει τη φιλοτουρκική στάση της κυβέρνησης Ράινφελντ.
    @@@@@
    Προσωπικα με βαζει σε επιφυλακη η σταση αυτη!!!
    Και εξυγουμαι.
    1.Παρα το γεγονος πως υπηρξαμε διαχρονικα υποστηρικτες της αναγνωρισης της Γενοκτονιας τοσο των Αρμενιων οσο και των Εβραιων,χρονια τωρα ψαχνω να βρω μια δηλωση και των δυο υποστηριξης των Ποντιων.
    2.Πως και συμβαινει αυτο τωρα ,ενω δεν εχουν παρει θεση απεναντι στη Γενοκτονια που εξελησσεται στην Γαζα;;;;
    Καχυποπτη;;;;Το προτιμω, απο την απογοητευση!!!

    AntwortenLöschen
  2. @ taspa,
    καλησπέρα φιλενάδα,

    "Πως και συμβαινει αυτο τωρα ,ενω δεν εχουν παρει θεση απεναντι στη Γενοκτονια που εξελισσεται στην Γαζα;;;;"

    Με δουλεύεις;

    Ποιός να πάρει θέση για την γενοκτονία στη Γάζα;;;

    AntwortenLöschen
  3. Καλα, Φιλεναδα.
    Γιατι δεν κανεις παρατηρηση για το ''ΕΞΥ[Η]ΓΟΥΜΑΙ που βγαζει ματι.καθως και το ΕΞΕΛΗ[Ι]ΣΣΕΤΑΙ.
    Την αποψη σου για την ελλειψη υποστηριξης των αλλων απεναντι στα δικαια των Ποντιων δεν μου ειπες!!

    AntwortenLöschen
  4. Ας ξεκινήσουμε πρώτα γιατί οι υπόλοιποι Έλληνες δεν συμπαρίστανται στον αγώνα των Ποντίων και ενικά των Ελλήνων που προήλθαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Νομίζω ότι στο παρακάτω άρθρο του Αγτζίδη ενυπάρχουν οι αρχικές αιτίες της αποστασιοποίησης:

    http://kars1918.wordpress.com/2010/03/09/refugees-1922/

    AntwortenLöschen
  5. @ taspa,

    Αφησα μήνυμα για το ερώτημα σου στο εξαίρετο blog του "ποντος και αριστερά" επί τούτου

    AntwortenLöschen
  6. Είναι Πόντιος και μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο αλλά φυσικά πολύ ενοχλητικός για να τον παίζει το κατεστημένο των ΜΜΕ

    http://polis-agora.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  7. @ mirage,

    Πέρασα και απο τα δύο ιστολόγια.
    Ο ένας ο Χαραλαμπίδης τα λεει με την γλώσσα την ΜΙΑ: Για τους πατεράδες μας!!!

    Ο άλλος είναι ιστορικός.
    Ο καθείς και τα όπλα του.

    @ τασπα,

    Εχεις αρκετή homework

    AntwortenLöschen
  8. Taγίπ Ρετζέπ Ερντογάν: Εάν κριθεί απαραίτητο θα απελάσουμε 100,000 Αρμενίους παράνομους μετανάστες.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση χθες με τον βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν . Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο κ. Ερντογάν έκανε μια περίεργη δήλωση περί Αρμενίων.

    Η Αρμενία πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση και πρέπει επίσης να απεμπλακεί από τον έλεγχο της αρμενικής Διασποράς και απηύθυνε έκκληση σε χώρες, όπως η ΗΠΑ, η Γαλλία η Ρωσία, να ασκήσουν πίεση στην Αρμενία προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ανέφερε ότι σήμερα, περίπου 170,000 Αρμένιοι ζουν στην Τουρκία, οι 70,000 εκ των οποίων είναι Τούρκοι πολίτες μας, ωστόσο, παραμένουν 100,000 Αρμένιοι οι οποίοι ζουν παράνομα στην Τουρκία.Αν κριθεί απαραίτητο αυτοί θα απελαθούν επειδή δεν είναι Τούρκοι πολίτες μας και δεν αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να τους κρατήσει. Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα επηρεάζουν την καλή μας θέληση για παραμονή τους αλλά δεν είμαστε σε θέση να πούμε το τι θα πράξουμε.

    Στίς 15 Μαρτίου ο Τουρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Davutoglu είχε αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας θα προκαλέσει όσους αντιτίθενται στην πολιτική της Τουρκο-Αρμενικής Προσέγγισης και θα το χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί. Όλες οι εφημερίδες θα δημοσιεύσουν φωτογραφίες των Αρμενίων που θα απελαύνονται και θα κατηγορηθεί η Τουρκία για μια ακόμη φορά ανέφερε χαρακτηριστικά.Το ίδιο αρνητικός ηταν και στο κλείσιμο της βάσης Injerlik, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται ενεργά για την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας" του ΡΚΚ.

    Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται η ακύρωση της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες (πρόσκληση στην Διεθνή διάσκεψη κορυφής 13-14 Απριλίου στην Ουάσιγκτον για την πυρηνική ενέργεια) και ότι η Τουρκίας ίσως εκπροσωπηθεί απο ένα άλλο μέλος της Τουρκικής Κυβέρνησης σε αυτή.

    Αν o Πρόεδρος Οmbama δεν δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στην Άγκυρα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα εγκρίνει το νομοσχέδιο σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία, τότε δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον,αναφέρει χαρακτηριστικά η Χουρριέτ.

    en.apa.az,hurriyetdailynews.com


    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/tayyib-100000.html#ixzz0iQnGtjRE

    AntwortenLöschen
  9. Φιλεναδα, οταν εισαι σκλαβωμενη μεσα στους τεσσερεις τοιχους προστατευοντας τα ματια τι μπορει αλλο να κανεις.
    Οταν μου στερεις εμενα την δυνατοτητα της ταχυτητας που σου δινει την απολυτη Ελευθερια τοτε μπορω να 'ξεθαψω' και τον πατερα μου!!!
    Γνωριζεις πως επρεπε να κανω την επεμβαση. Επειδη ομως ως μικρο παιδι που ειμαι 'παιζω' με τις κλιματικες αλλαγες την ημερα που ειχα κλεισει ειχα υψηλο πυρετο.
    Οποτε τωρα για τις 16-4ου....
    Αυτο το 'βαθυ κοκκινο-κεραμιδι';; τουλαχιστον προσωπικα το βρισκω υπεροχο.
    Πασχαλιτσα,......

    AntwortenLöschen
  10. @ taspa,

    υπομονή!

    Στις 16/4 θα κάνεις επέμβαση; Πάρε με τηλέφωνο, σε περιμένω σπίτι.

    AntwortenLöschen
  11. @ ανώνυμε,

    συγκλονιστικό!!!!

    Να το διαβάζουν, όλοι όσοι νομίζουν ότι η Τουρκια πρέπει να μπει στην Ε.Κ.

    AntwortenLöschen
  12. http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/03/2010&s=naytilos

    και

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/03/2010&id=142531

    AntwortenLöschen
  13. Η Γεωπολιτική των Γενοκτονιών και η Εκκωφαντική Ένοχη Σιωπή στην Ελλάδα
    …Τη στιγμή που
    1) η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψηφίζει την 4η Μαρτίου 2010 την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων,
    2) το Σουηδικό Κοινοβούλιο μια εβδομάδα αργότερα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων του Πόντου και των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής,
    3) ετοιμάζεται προς ψήφισμα νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Βουλή της Ισπανίας,
    δηλαδή χώρες και κράτη ανά τον κόσμο χαράζουν μια νέα γεωπολιτική, αυτή των Γενοκτονιών, και η Τουρκία αναγκάζεται να ανακαλεί τους πρέσβεις της για διαβουλεύσεις λόγω αρνητικών εξελίξεων, στην Ελλάδα, όπου έχει προηγηθεί μια εξαιρετικά άθλια πράξη στο ιστορικό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου Έλληνες βουλευτές και καθηγητές πανεπιστημίων, παρουσία Τούρκου πρέσβη-τοποτηρητή, αγιοποιούν τον Μουσταφά Κεμάλ στην καρδιά της Αθήνας, τα ελληνικά κόμματα και ο πολιτικός κόσμος τηρεί μια εκκωφαντική ένοχη σιωπή για το θέμα.
    Από την πλευρά τους, τα ελληνικά ΜΜΕ και οι γνωστοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης μεταδίδουν την είδηση αναφέροντας κυρίως την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και παρεμπιπτόντως -όσοι το κάνουν- τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής, με έναν τρόπο που παρομοιάζει κι αυτός με μια εκκωφαντική ένοχη σιωπή…


    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/k-13.html#ixzz0izCFfdgD

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...