Montag, 24. Mai 2010

Jean Ziegler : « Η ΕΕ παίζει το παιγνίδι του ΔΝΤ και των πολυεθνικών»


Ο κοινωνιολόγος και στέλεχος του ΟΗΕ, που υπέγραψε την διαμαρτυρία της l’Humanité, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του τελευταίου βιβλίου του, το μίσος προς τη Δύση, έδωσε της παρακάτω συνέντευξη:

Ποια είναι η αντίληψη σας για την ελληνική κρίση και των συνεπειών της;

Jean Ziegler:

Το δεξιό καθεστώς του Καραμανλή που προηγήθηκε της τωρινής κυβέρνησης του Πασόκ (σοσιαλιστική) ήταν ένα σύστημα συστηματικής λεηλασίας των πόρων της χώρας. Όπως στις Δημοκρατίες της Μπανανιάς, είδαμε ιδιωτικοποιήσεις των πόρων της Ελλάδας σε μεγάλη κλίμακα συνοδευμένες με πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Έγκυρες ελβετικές τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι μόνο σε ελβετικές τράπεζες, βρίσκονται πάνω από 36 Δις Ευρώ ελληνικά κεφάλαια που προέρχονται από αυτή τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, ορισμένοι από του μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό – αρχής γενομένης από τον σημαντικότερο ανάμεσα τους, τον Λάτση, που εδρεύει στο Versoix κοντά στη Γενεύη.
Το σκάνδαλο, είναι ότι ανήκει πλέον στον ελληνικό λαό και στους εργαζόμενους του να πληρώσουν βαριά για την σχεδόν-χρεωκοπία του Κράτους, ενώ οι άρχουσες τάξεις φυγάδεψαν το κυριότερο μέρος των περιουσίων τους. Τα χρέη του Κράτους ισοδυναμούν σήμερα με 112% του ελληνικού ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν).

Τι πιστεύετε για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σ’ αυτή τη κρίση;

Jean Ziegler:
Υπάρχει εκεί ένα δεύτερο αληθινό σκάνδαλο. Με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων (των 15 χωρών του Ευρώ και των Ελβετών), επιβάλλονται αυστηροί όροι στον ελληνικό πληθυσμό. Στο όνομα της διάσωσης της χώρας, της οποίας οι πόροι λεηλατήθηκαν από την δεξιά κυβέρνηση, επιβάλονται σημαντικές κοινωνικές οπισθοδρομήσεις (πάγωμα μισθών, μειώσεις των κοινωνικών παροχών και του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων…) και νέες ιδιωτικοποιήσεις, βοηθώντας μ αυτό το τρόπο τις βαριά χρεωμένες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Στη πράξη, είναι η ευκαιρία για την Ευρώπη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της να διαλύσουν το Ελληνικό κοινωνικό Κράτος ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει στην εξουσία με ένα πρόγραμμα προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ποια θα ήταν μια δικαιότερη λύση αυτής της κρίσης;

Jean Ziegler:
Θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα) να προκαταβάλουν στη Ελλάδα κονδύλια με προνομιακά χαμηλά επιτόκια που να της επιτρέψει να τηρήσει γρήγορα τις υποχρεώσεις της. Όμως η χώρα τέθηκε ενώπιο του διλήμματος: ή δανείζεστε στη – πολύ – υψηλή τιμή ή δεχτείτε το σχέδιο ΕΕ-ΔΝΤ και τους οικονομικούς περιορισμούς του. Η Ελλάδα αντιδρούσε να υποβληθεί στους ανάξιους όρους της Ευρώπης και του ΔΝΤ ελπίζοντας να μπορέσει να δανειστεί για λογαριασμό της στη διεθνή αγορά. Ωστόσο με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από πλευράς του ιδιωτικού πρακτορείου αξιολόγησης Standard and Poors, μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό η φερεγγυότητα του Ελληνικού Κράτους, ώστε ο δανεισμός της χώρας από την αγορά να γίνει αδύνατος (επιτόκια κοντά στα 20%). Δεν είχε πια άλλη επιλογή παρά να παραδοθεί στους όρους του σχεδίου ΕΕ-ΔΝΤ.

Η ΕΕ έπαιξε λοιπόν το ρόλο που συνήθως ανήκει στο ΔΝΤ και τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους του.

Jean Ziegler:
Τελείως. Με την Ελλάδα, η ΕΕ αναπαράγει πρακτικά το ίδιο σχήμα των προγραμμάτων διαρθρωτικών προσαρμογών που επιβάλει το ΔΝΤ σε φτωχές χώρες όπως το Μπουρκίνα-Φάσο ή το Μπανγκλαντές. Περιληπτικά, πρόκειται να εξαρθρωθεί το κοινωνικό Κράτος, ώστε να γίνει η χώρα «ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις». Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ και η ΕΚΤ παίζουν εντελώς το παιγνίδι του ΔΝΤ και των πολυεθνικών εταιρειών. Η ΕΕ απόδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια οντότητα στην υπηρεσία των ολιγαρχών του χρηματοοικονομικού παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.
__________________________
1. Συνέντευξη από Ramine Abadie

12 Kommentare:

  1. Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ... ΤΩΝ Η.Ε. !
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝ' ΟΙ ΓΚΟΜΕΝΕΣ, ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ.
    ΠΟΤΕ Η ΕΝ... ΕΝΕΡΓΕΙΑ...

    ΑΣ ΚΑΘΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΣΤ' ΑΥΓΑ ΜΑΣ!

    AntwortenLöschen
  2. Θα διαφωνήσω μόνο στο "ποιά θα ήταν η δικαιότερη λύση" γιατί εγώ εξακολουθώ να επιμένω στην κρεμάλα.

    AntwortenLöschen
  3. @ π.τ.

    Ε, καλά, τι περιμένεις συνάδελφοι είναι. Δεν μπορεί να τον ξεμπροστιάσει, αλλά κατα τα υπόλοιπα έχει δικιο.

    @ Γιάννη, Αγιάννη,

    μόλις άφηνα σχόλιο στο στέκι σου!

    AntwortenLöschen
  4. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ; ΣΤΟΝ ΟΗΕ;

    Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ. ; :)

    AntwortenLöschen
  5. @ π.τ.

    Ασε τις κακίες για τον Jean Ziegler, γιατι δεν του αξίζει. Συνάδελφοι στην διεθνη σοσιαλιστική.
    Ο Jean Ziegler, ασκεί μια πολύ οξεία κριτικη στο ΔΝΤ την Π.Τ. στον ΠΟΕ στην πολιτική των σημερινών κροίσων, στην Ελβετία.

    Εχω διαβάσει ΟΛΑ τα βιβλία του. Εχει μεγάλη καρδιά και μεγάλο θάρρος. Εχει καταφερθεί ενάντια σε μεγάλα τραστ (Νεστλε, Νοβάρτις), είναι πολέμιος των μεταλλαγμένων και των βιοκαυσίμων και ασκει και πολύ σοβαρή κριτική στους σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές.
    Με τον ΓΑΠ, την πάτησε.

    AntwortenLöschen
  6. ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑ...ΛΗΣΤ(Ρ)ΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑ...ΛΗΣΤΕΣ!
    ΑΡΑΓΕ... ΨΗΦΙΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ;

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΖΟ(ΣΟΣΙΑ...ΛΗΣΤΗΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ) ΣΤΗΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΕΡ ΑΛΓΓΕΜΑΙΝΕ!

    ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΣΚΗΝΙΚΟ"! Α, ΝΑΙ! ΤΟ ΒΡΗΚΑ!

    ΕΔΩ ΠΑΠΑΣ... ΕΚΕΙ ΠΑΠΑΣ... ΠΟΥ 'ΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ;

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΕΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ... ΤΑ ΝΕO-GOLDEN BOYS HTOI ΤΟΥΣ ΝΕΟ-ΣΟΣΙΑ... ΛΗΣΤΕΣ,
    ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΣΟΣΙΑ...ΛΗΣΤΕΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ, ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ... ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ...

    ΜΕ 'ΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!

    AntwortenLöschen
  7. Μάθανε πως "γα... στε" και πλακώσανε κι οι γύφτοι !
    Δεν μας φτάνει το χάλι μας ο κ. Ziegler μας έλειπε.
    Μην εκστασιάζεστε εύκολα με τον πρώτο κύριο Τάδε η Δείνα.
    Δεν υπάρχουν στην Οικονομία ασφαλείς επιστημονικές προβλέψεις.
    Είναι κάπως σαν τη Σεισμολογία. Προβλέπει κατά το δοκούν και τις πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε προβλέποντος.
    Ειδικά για τον εν λόγω κύριο προσέξτε τη φράση του: " ..το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία για να εφαρμόσει κοινωνικό πρόγραμμα...κλπ, κλπ "
    Καγχάστε και προχωρήστε !

    AntwortenLöschen
  8. @ Orphea,

    Πώς συμβαίνει και διαφωνούμε τόσο ταχτικά;

    Ο Jean Ziegler είναι κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που λες. Οπως λέω και στον φίλο τον Παντοτινό Ταξιδευτη, εχω διαβάσει όλα τα βιβλία του στα οποία περισεύει ο ανθρωπισμός και η αγάπη.

    AntwortenLöschen
  9. δεν ξέρω εάν η ΕΕ παίζει τόσο χοντρό παιχνίδι, ενδεχόμενα να μην είναι ακόμα σε θέση να καταλάβει τι γίνεται (εκτός Γερμανίας που προωθεί τα δικά)

    τη καλησπέρα μου

    AntwortenLöschen
  10. Επιμένω στις αντιλήψεις μου γιά τον εν λόγω κύριο.
    Εξ όνυχος τον λέοντα.
    Γιά διάβασε προσεκτικά την απάντησή του, π.χ.στο ερώτημα.
    "Ποιά θα ήταν η δικαιότερη λύση αυτής της κρίσης".
    Θα δεις αφελή τοποθέτηση σε σχέση με το τι έπρεπε να πράξει η Ε.Ε.(Κανένας δεν κάνει αγαθοεργίες σήμερα. Ιδίως όταν πάσχει κι ο ίδιος). Κατά τα λοιπά αιθεροβατεί η λέει κοινοτοπίες !

    AntwortenLöschen
  11. @ geokalb,

    καταρχήν όλα καλά; Το bebe?

    Μπορεί οι σημερινοί ηγέτες (της διανόησης και των ΜΜΕ συμπεριλαμβανομέων) να είναι ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν που οδηγει η κατάσταση, μπορεί να είναι προδότες ΟΛΟΙ των λαών τους, για τη μίζα τους, την καλοπέρασή τους και την άσκηση εξουσίας. Οπως και να χει το ζήτημα, το ίδιο αποτέλεσμα επιφέρει.

    AntwortenLöschen
  12. @ Orphea,

    Εχεις άδικο,
    κυρίως επειδη αγνοείς αυτη τη μεγάλη προσωπικότητα.
    Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Έτσι εχουν τα πράγματα σήμερα. Η ΕΕ παίζει το παιγνίδι των πολυεθνικών και του ΔΝΤ, που είναι ο νταβατζής τους.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...