Montag, 14. Juni 2010

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό!




Σφόδρα ταράχθηκε ο πολυχρονεμένος μας σουλτάνος κυρίαρχος πασών των θαλασσών, και τεσσάρων ηπείρων, των ζωντανών όντων συμπεριλαμβανομένων, κάτοχος του βραβείου πολέμου Νόμπελ, που ο Κύριος να του παίρνει χρόνια και να μας δίνει μέρες, μόλις πληροφορήθηκε την έκρηξη και επακόλουθη βύθιση της πλατφόρμας πετρελαίου, ιδιοκτησίας της British Petroleum, στον κόλπο του Μεξικού, στις 14 Απριλίου 2010.


****************************************************


****************************************************



Δάκρυα πλημύρισαν τις απαστράπτουσες παριές του, αλλά δεν δίστασε ούτε λεπτό! Σαν τον Δία κατακεραύνωσε τους ένοχους και χωρίς άλλη καθυστέρησε έδειξε αυτόν που θα πληρώσει τα νεκρά ψάρια και τις χαμένες δουλειές όλων των ψαράδων της περιοχής.



H British Petroleum θα πληρώσει το λογαριασμό

****************************************************



*****************************************************






Αλλά ποιόν λογαριασμό θα πληρώσει η British Petroleum παλληκάρι μου;
Αυτόν που πλήρωσε και η πλοιοκτήτρια Εταιρία του πετρελαιοφόρου Exxon Valdez;

****************************************************



****************************************************


Το 1989 το τάνκερ Exxon Valdez προσάραξε στις ακτές της Αλάσκας και χύθηκαν 50.000 τόνοι αργού πετρελαίου στη θάλασσα. Ο καπετάνιος φυλακίστηκε, γιατί οδηγούσε μεθυσμένος! (πολύ σπάνιο φαινόμενο για καπετάνιους) Από την διαρροή δηλητηριάστηκαν 2000 μετρα ακτής, 250.000 πουλιά και άλλα 1000 ζώα ψόφησαν και οι ψαράδες της περιοχής έχασαν τον επιούσιο για περισσότερα από 20 χρόνια. Εναντίον της Exxon Valdez κατατέθηκε αγωγή στα αμερικάνικα δικαστήρια από τους ζημιωμένους. Η Exxon Valdez πρόσφερε εξωδικαστική αποζημίωση ύψους 100 εκατομμύριων δολαρίων. Ένα γελοίο ποσόν για το μέγεθος της καταστροφής. Η πρωτόδικη απόφαση, που εκδόθηκε μετά από 15 χρόνια, καταδίκασε την Exxon Valdez να καταβάλει αποζημίωση ύψους 7 δις δολαρίων. Η Exxon Valdez έκανε έφεση και το ποσόν μειώθηκε σε 2.5 δις, ποσόν ακόμα πολύ υψηλό για την Exxon Valdez, η οποία κερδίζει και νέα έφεση και το ποσόν πέφτει στα 500 εκατομμύρια. Ένα ποταπό ποσόν που αποζημιώνει με μόλις 15.000 δολάρια τον κάθε ενάγοντα.


****************************************************


****************************************************

Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η Exxon Valdez ήταν πταίσμα μπροστά σ’ αυτήν που εξελίσσεται στο κόλπο του Μεξικού. Ο λογαριασμός, του λογιστή κοσμοκράτορα, ανεβαίνει με ρυθμούς ασύλληπτους, αφού το σφράγισμα της οπής δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν όλοι οι «σοφοί» του πλανήτη.


****************************************************




****************************************************

Τα λέγαμε, σε ανύποπτους χρόνους, ότι η σημερινή επιστήμη δεν μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους που γεννάει.
Ούτε στην βιόσφαιρα, ούτε στην πυρηνική τεχνολογία και τώρα διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια, ούτε καν στην κλασική τεχνολογία καθημερινής χρήσης.
Από τις 20 Απριλίου 100.000 μέχρι 800.000 λίτρα αργού πετρελαίου χύνονται στη θάλασσα του Μεξικού καθημερινά. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες του. Τα λόγια πέθαναν και δεν μπορούν να περιγράψουν την καταστροφή. Ούτε το χρήμα μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές. Πως μπορείς να εξισώνεις τη ζωή με χαρτιά;
Αυτές οι ζημιές δεν πληρώνονται, όσα δις και αν καταβληθούν. Τα πεθαμένα ζώα δεν θα ζωντανέψουν. Αν κάτι θα έπρεπε να γίνει είναι να απαγορευθεί η εξόρυξη πετρελαίου από κάθε σημείο της γης που η αποκατάσταση τυχόν ζημιάς απαιτεί πάνω από 10 μέρες.
Ο Engdahl, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναφέρει σε άρθρο της globalresearch, ότι η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη και ότι ο Ομπάμα σε συνεργασία με την British Petroleum την κουκουλώνουν. Η φλέβα που έχουν κτυπήσει φαίνεται ότι είναι κεντρική αρτηρία πετρελαίου και το κλείσιμο μοιάζει αδύνατον. Έχουν ήδη αργήσει να επέμβουν και θα περάσουν ίσως χρόνια για να σταματήσει η ροή πετρελαίου κάτω από τη θάλασσα. Η καταστροφή θα φτάσει μέχρι την Κούβα και θα απλωθεί σε όλο τον Ατλαντικό με την βοήθεια των θαλάσσιων ρευμάτων.




Μη ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο θαλάσσιο ρεύμα του πλανήτη είναι αυτό του Μεξικού. Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Κανείς δεν ξέρει τι επίδραση θα έχει η αλλαγή της πυκνότητας του νερού και η μεταφορά των τοξικών παραγώγων του αργού πετρελαίου μέχρι την Ισλανδία.
Ένοχη, κατά τον Engdahl είναι η σιωπή διάφορων οικολογικών οργανώσεων. Για παράδειγμα η Nature Conservancy έχει δεχτεί πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια χορηγία και από το 2000 μέχρι το 2006 ο John Browne, μπός της BP, ήταν μέλος του Δ.Σ.

Ένοχη, ωστόσο είναι και η δική μας η σιωπή και απραξία, ειδικά τώρα που μας έχει αποχαυνώσει η οικονομική κρίση και το μουντιάλ!


*********************************************************


Πατείστε τα παρακάτω λίνκ, που μου έστειλε το χαμόγελο:







5 Kommentare:

  1. http://www.boston.com/bigpicture/2010/06/scenes_from_the_gulf_of_mexico.html

    http://www.boston.com/bigpicture/2010/06/caught_in_the_oil.html

    http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/oil_reaches_louisiana_shores.html

    AntwortenLöschen
  2. Αφού δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τους κινδύνους της επιστήμης προτείνω να κλειστούμε όλοι σε αυτοδιαχειριζόμενες κομμούνες οπου θα μπορούμε να τρέχουμε όλη μέρα στα λιβάδια, να κάνουμε ελευθεριακό σεξ ,να τρώμε ρίζες και καρπούς και να συνυπάρχουμε αρμονικά με την μάνα γη.

    AntwortenLöschen
  3. @ ανώνυμε,

    Απο αυτά που γράφω, αυτά κατάλαβες;
    Τι να σου πω, τέτοια ακούω και σκέφτομαι ότι ο άνθρωπος με το μυαλό που κουβαλάει, καλύτερα να ξεκουμπιστεί απο τον πλανήτη, γιατι δεν εχει καμία ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τις πολλαπλές καταστροφές που προκαλεί.

    Απορω, πως μπορείς να γράφεις τέτοιες ανοησίες..........

    AntwortenLöschen
  4. @χαμόγελο,

    μερσι για τα λινκ!!!!

    AntwortenLöschen
  5. η ζημιά μάλλον ισοδυναμεί με ατομική βόμβα του '45...

    όλοι κάνουν τις πάπιες διότι η ΜπιΠι δεν είναι μια απλή εταιρεία ενώ το "προϊόν" κινεί τα πάντα...

    μιλάμε για κάτι που όχι απλά είναι ζόρικο..

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...