Samstag, 7. August 2010

Αθεΐα και Δαρβινισμός

Να μας εδώ στα
αλαργινά του κόσμου
στους έρημους κι απάτητους
Σκυθικούς δρόμους.
Τώρα δουλειά σου, ω
Ήφαιστε, όσα ο πατέρας
πρόσταξε, να γνοιαστείς,
και
τον άνομο τούτο
στα βράχια στους ψηλούς
γκρεμούς να δέσεις
μ' αλύσων ασύντριφτα δεσμά ατσαλένια,

γιατί έκλεψε της πάντεχνης
φωτιάς τη φλόγα,
-τ' άνθος Σου εσένα- και το
χάρισε στους θνητούς!
Αθεΐα!
Γι αυτό του το αμάρτημα πρέπει να πάθει
Να μάθει του Δία το ανελέητο θέλημα,
Δεν θα τους κάνει θεούς τους ανθρώπους

Αισχύλος, Προμηθεάς Δεσμώτης



Είμαστε Συμβιωτές πάνω σ έναν συμβιωτικό πλανήτη, μας λέει η Lynn Margoulis στο βιβλίο της «Symboric Planet»* και αμέσως παρακάτω γράφει: Ο Δαρβίνος στο κύριο εργο του « η καταγωγη των ειδών» δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για την «δημιουργία των νέων ειδών»

Θα ξαναγυρίσουμε για λίγο στον Δαρβίνο (1809 - 1882), (δείτε εδώ και εδώ) επειδή κάποιοι καλοί φίλοι μου είπαν ότι τον διέγραψα με τρόπο κατηγορηματικό, χωρίς να του αναγνωρίζω ότι συνετέλεσε κατά πολύ στον αγώνα που έκανε η ανθρωπότητα κατά του σκοταδισμού.
Σίγουρα το έργο του Δαρβίνου χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αποδοχής καταρχήν από τους άθεους. Θεωρούν ότι ο «σοφός» αυτός παρατηρητής της φύσης, τόλμησε να παρουσιάσει το Έργο του σε μια εποχή, στην οποία η εκκλησία μοίραζε συγχωροχάρτια, έκαιγε επιστήμονες και μάγισσες, ασκούσε το δικαίωμα της πρώτης νύχτας σε σύμπραξη με τους φεουδάρχες, ηγείτο επιθετικών εκστρατειών, συνόδευε του κατακτητές στην άγρια Δύση κλπ. κλπ.
Ωστόσο δεν είναι αυτή η αλήθεια! Ο 19ος αιώνας δεν ήταν ο 16ος. Η κοινωνία είχε ήδη περάσει στην μεγάλη καπιταλιστική συσσώρευση και η θεοκρατία (στα πλούσια τουλάχιστον κράτη) είχε γίνει παρελθόν επειδή δεν συνέφερε το Κεφάλαιο, που είχε γίνει ήδη κοσμοπολίτικο.
Την εποχή που έζησε ο Δαρβίνος, η Ευρώπη έβραζε σαν ένα καζάνι. Το 1821 ξεσηκώνονται όλοι οι βαλκανικοί λαοί ενάντια της σκοταδιστικής οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1848 έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη επανάσταση. Στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Μ. Βρετανία, αλλά και στην μακρινή Βραζιλία. Στην Β. Αμερική η εργατική τάξη, ξεσηκώνεται ενάντια στην άγρια καταπίεση του πιο αρπαχτικού Κεφαλαίου που στήθηκε ποτέ. Η Αϊτή αποκτάει την ανεξαρτησία της και είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την αδύναμη Ελληνική Δημοκρατία.
Στην λογοτεχνία εμφανίζονται τα δυνατότερα μυαλά όλων των εποχών!
Εκδίδεται το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το Κεφάλαιο, το Κρίστμας Κάρολ, οι άθλιοι, το Ζερμινάλ, το Έγκλημα και Τιμωρία, ο δούλος και Αφέντης, το τραγούδι του Χιαγουάθα, ο ευτυχισμένος πρίγκιπας, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά, στα οποία πρωταγωνιστές είναι η φτώχεια και η αδικία.
Η εργατική τάξη έχει οργανωθεί και δείχνει τα δόντια της σε όλη την υφήλιο, ενώ στην σκηνή της επανάστασης κάνει και η γυναίκα το ντεμπούτο της!
Ο Δαρβίνος, ο μεγάλος αυτός παρατηρητής της φύσης, ενώ παρατηρούσε με μεγάλη σχολαστικότητα τους ζωντανούς οργανισμούς στα νησια Galapagos, όχι μόνο επέδειξε μια αδιαφορία για την κοινωνία και τις αγωνίες του ανθρώπου, αλλά πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της άρχουσας τάξης! Ίσως επειδή διαποτισμένος βαθειά από το χριστιανικό πνεύμα μόλις διαπίστωσε ή ψυχανεμίστηκε ότι ο άνθρωπος κατάγεται από πίθηκο και επειδή για το χριστιανισμό τα ζώα με εξαίρεση τον άνθρωπο δεν είναι ισότιμα, και δεν έχουν καμία αξία παρά να υπηρετούν την κορωνίδα της Δημιουργίας και τον κατ εικόνα και καθ’ ομοίωση του ενός Θεού, τότε ο μισανθρωπισμός του απέκτησε γερές βάσεις!
Δεν με απασχολούν τόσο ο Δαρβίνος και οι ανοησίες του, όσο η θολούρα που κυριαρχεί στις μέρες μας (όχι πως παλιότερα ήταν καλύτερα) για πλείστα μεγάλα θέματα.
Θα είχε κανείς κάθε λόγο να πει, ότι αυτή η θολούρα συντηρείται για να μπορεί ο κάθε πικραμένος να ψαρεύει σε θολά νερά και να μην πιάνει ποτέ ψάρια εκτός από χάνους.
Τέλος πάντων, όλος αυτός ο πρόλογος για να κάνω μια αντιπαράθεση μεταξύ αθεΐας – Χριστιανισμού και πανθεϊσμού.
Ο Δαρβίνος λοιπόν, αντίθετα με τι πιστεύει κανείς δεν μπορεί να είναι σύμβολο αθεΐας αλλά αντίθετα είναι σύμβολο μιας χριστιανικής ηθικής, αυτής της ηθικής που εξοβελίζει τη ομορφιά της ζωής στο υπερπέραν και στο ακατανόητο, αυτής της ηθικής που διχοτόμησε τον άνθρωπο σε πνεύμα και σώμα και τον οδήγησε στη σχιζοφρένεια πάνω στην οποία θα στηριχτεί ο καπιταλισμός για να τον διαλύσει σε χίλια μικρά και ακίνδυνα γι αυτόν κομμάτια.
Υπάρχουν κάποιες μελέτες, δεν τις έχω διαβάσει, μόνο ακουστά τις έχω, που λένε ότι ο άνθρωπος είναι πάνω απ όλα φτιαγμένος για να πιστεύει. Αν πιστεύει κανείς ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να πιστεύει, τότε ο αρχαίος άνθρωπος – αυτός που έβλεπε παντού θεούς και δαίμονες - ήταν πιο εξελιγμένος από τον σημερινό, που θεωρεί τις μηχανές ιερές και πανίσχυρες!
Ακόμα και αν δεν πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο, κοιτάζοντας κριτικά τον σημερινό πολιτισμό της κατανάλωσης και του φαστ φούντ, δεν μπορεί παρά να ξαναθέσει τα παλιά ερωτήματα της φιλοσοφίας, «από πού ερχόμαστε, που βαδίζουμε και τι σκοπό έχουμε» όχι όπως παλιά που ο άνθρωπος ρωτούσε αντικρίζοντας τη φύση με θαυμασμό, αλλά με μια τραγική και ίσως καταληκτική χροιά, όπου τα τρία ερωτήματα συρρικνώνονται σε μια σπαρακτική κραυγή: Πού βαδίζουμε; Ένα ερώτημα που πλέον ο άνθρωπος δεν το θέτει κοιτάζοντας τη φύση, αλλά κοιτάζοντας τον εαυτό του και τον καθρέπτη μιας φύσης, που η δική δύναμη μεταμόρφωση σε κόλαση.
Ερωτήματα τόσο παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός. Αν θεωρήσουμε ότι η εξέλιξη έχει ένα βέλος προς το καλύτερο ας πούμε απλά προς τα πάνω, τότε το βέλος της εξέλιξης της πίστης και της θρησκευτικότητας έχει αντίστροφη πορεία: Λατρεία των πάντων ή του όλου – Λατρεία του ενός Θεού – Λατρεία των μηχανών και του χρήματος.
Περί αθεΐας δεν μιλάω, γιατί αυτή η φάση στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχει καταγραφεί ακόμα. Οι περισσότεροι απ αυτούς που εννοούν τον εαυτόν τους σήμερα άθεο, απλώς έχουν αντικαταστήσει τον Θεό της Βίβλου με την πίστη στην Επιστήμη.
Μια Επιστήμη που ενώ θα έπρεπε να υπηρετεί τον άνθρωπο, μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μια ολέθρια μηχανή που ξερνάει μόνο δυστυχία και φρίκη!

60 Kommentare:

  1. ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ' ΟΨΗ ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ:

    ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙ' ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

    ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΩ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ, ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
    ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΙΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!

    ΕΤΣΙ:
    ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ
    Α-ΘΕΟΣ(ΑΘΕΙΣΤΗΣ)! ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Α-ΘΕΟΣ, ΑΠ' ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ! ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ! ./.

    AntwortenLöschen
  2. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΗΣ ΕΠ' ΑΥΤΟΥ!
    ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΜΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΜΑΘΗΣ, Ο ΜΑΡΞ - ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ - ΣΤΟ "ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ" ΠΟΙΑ ΛΕΞΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ, ΟΤΑΝ ΟΜΙΛΕΙ ΠΕΡΙ "...ΟΠΙΟΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ";

    Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΗΡΘΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ!
    ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ Η ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ - ΤΟΥΛΑΧΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ - ΟΤΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ! ./.

    AntwortenLöschen
  3. ΝΟΜΙΖΩ, ΕΠΙΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ" ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΘΗΚΟ!
    ΕΞ' ΟΣΩΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.

    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΟΥ, ΓΕΩΛΟΓΟΥ, ΙΕΡΕΩΣ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ, ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΙΟΥ Teilhard de Chardin!
    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΥΚΟΦΟΡΗΣΕΙ(;!) ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ! ΣΙΓΟΥΡΑ, ΟΜΩΣ, ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Η ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.
    ΘΑ ΣΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ!

    AntwortenLöschen
  4. @ Π. Ταξιδευτή,

    Σου στέλνω εν ταχει το γερμανικό κείμενο. Ψάχνοντας το ΜΙΑ (αρχειο μερξιστών) δεν υπάρχει άλλο κείμενο με τις δύο λέξεις, θρησκεία - οπιο.

    Der Kampf gegen die Religion ist also mittelbar der Kampf gegen jene Welt, deren geistiges Aroma die Religion ist. der Ausdruck des wirklichen Elendes und in einem die Protestation gegen das wirkliche Elend. Die Religion ist der Seufzer der bedrängten Kreatur, das Gemüt einer herzlosen Welt, wie sie der Geist geistloser Zustände ist.

    Sie ist das Opium des Volkes.

    Ο Αγώνας ενάντια στη Θρησκεία είναι λοιπόν έμεσα ο αγώνας ενάντια σ ένα κόσμο, του οποίου το πνευματικό άρωμα είναι η θρησκεία. Είναι η έκφραση της αληθινής αθλιότητας, αλλά και η προστασία ενάντια στην αληθινή αθλιότητα. Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός των αβοήθητων όντων, το σύνολο των συναισθημάτων ενός άκαρδου κόσμου, σαν το πνεύμα καταστάσεων χωρίς πνεύμα. Η θρησκεία είναι το Όπιο του λαού!

    Απόσπασμα απο την εισαγωγή στη κριτική της φιλοσοφίας του Hegel

    Zur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie. Einleitung

    Στα υπόλοιπα, αύριο.

    AntwortenLöschen
  5. ΑΡΑ, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΣ...!

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΩ, ΣΤΗ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ... Ο ΘΕΟΣ!

    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΣΙΣ ΠΑΝ/ΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ "ΤΟ ΒΗΜΑ") ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΒΟΣΤΗ ΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ-ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ!

    AntwortenLöschen
  6. @ π. ταξιδευτή,


    Οχι μόνο της η λέξη Religion, αλλά μαζύ με τη λέξη Opium. Οι δύο λέξεις η καθε μια χωριστά εμφανίζονται σε πάμπολες θέσεις! Και οι δύο ταυτόχρονα, αλλά σε άσχετο συνδυασμό σε περισσότερες απο μια φορά!
    Η λέξη Gott επίσης σε αμέτρητες.
    Η λέξη καπιταλισμός πουθενά! Και είναι παρα πολύ λογικο!! Το αντιθετο θα εξέπληττε, γιατι υπάρχει η φράση "καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής" που είναι και η σωστη έκφραση. Βλέπεις εδω όλοι οι αγράμματοι του κόσμου κοκορεύονται ότι ο Μαρξ δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη "καπιταλισμός"

    AntwortenLöschen
  7. Θα σχολιάσω μόνο το σημείο περί αθεΐας: το να δηλώνει κάποιος άθεος είναι το ίδιο αυθαίρετο με το να δηλώνει πιστός σε κάποιο θεό. Ο Δαρβίνος -που ήταν βαθιά θρησκευόμενο άτομο!- τροφοδότησε με τις θεωρίες του τους αγνωστικιστές.
    Στο κάτω κάτω ας μην συγχέουμε τις έννοιες "θρησκεία" και "θεός" αφού καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους. Το παπαδαριό έχει για θεό το χρήμα τώρα και πάντα.

    AntwortenLöschen
  8. Γραφεις:

    ΕΤΣΙ:
    ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ
    Α-ΘΕΟΣ(ΑΘΕΙΣΤΗΣ)! ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Α-ΘΕΟΣ, ΑΠ' ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ! ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ! ./.

    Δεν συμφωνώ. Μπορώ να πιστεύω σε θεό ή να μην πιστευω σε θεό. Το πρώτο γίνεται από καταβολής κόσμου, χωρίς κανένας να έχει γνωρίσει τον θεό, γιατι όχι το δεύτερο;

    AntwortenLöschen
  9. @ Π/Ταξιδευτή

    ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ Η ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ - ΟΤΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ!

    Γιατί να μην τον αμφισβητήσω; Ποιός με εμποδίζει; Αν δεν ήταν αυτός θα ήταν κάποιος άλλος ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΗΤΑΝ κάποιος άλλος, και αν δεν ήταν και ο κάποιος άλλος θα ήταν πάλι κάποιος άλλος!
    Όχι! Δεν θα θαυμάσω ποτέ πια κάποιον επιστήμονα, γιατί μας είπε σπουδαία και σοφά και αγνόησε τον άνθρωπο. Αυτή η ανάρτηση σχετίζεται και με την επέτειο της βόμβας.
    Αν η επιστήμη δεν είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, τότε δεν πρέπει να μάς ενδιαφέρει. Και αν ένας επιστήμονας περιφρονεί σε τέτοιο βαθμό τον άνθρωπο, όπως ο Δαρβίνος, τότε θα πρέπει κάποτε να κατέβει από το βάθρο που του στήσαμε. Και αυτός και όλοι οι όμοιοί του! Μόνο τότε θα πετάξουμε τα κόμπλεξ μας για όλον αυτόν τον συρφετό, που κάνουν επιστήμη, διαπράττοντας την μια Υβρη μετά την άλλη. .
    Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο, που ξεκινάω την ανάρτηση με τον Προμηθέα Δεσμώτη!!

    AntwortenLöschen
  10. @ π/ταξιδευτή,

    τον Teilhard de Chardin, θα τον ψάξω!

    μερσί

    AntwortenLöschen
  11. @ Toixorixos

    Αυτό που θέλω να πω εδώ είναι
    1. Ο ρατσισμός του Δαρβίνου αφ ενός,
    2.η απόσταση επιστημης και ανθωπισμού
    3. Ο μύθος που πλάθεται γύρω απο πρόσωπα και εποχές
    4. Η διάσταση μεταξυ επιστημονα και του Εργου του.

    Αντιγράφω και το τελευταίο σχόλιο που κάνω στον παντοτινό ταξιδευτή:

    Όχι! Δεν θα θαυμάσω ποτέ πια κάποιον επιστήμονα, γιατί μας είπε σπουδαία και σοφά και αγνόησε τον άνθρωπο. Αυτή η ανάρτηση σχετίζεται και με την επέτειο της βόμβας.
    Αν η επιστήμη δεν είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, τότε δεν πρέπει να μάς ενδιαφέρει. Και αν ένας επιστήμονας περιφρονεί σε τέτοιο βαθμό τον άνθρωπο, όπως ο Δαρβίνος, τότε θα πρέπει κάποτε να κατέβει από το βάθρο που του στήσαμε. Και αυτός και όλοι οι όμοιοί του! Μόνο τότε θα πετάξουμε τα κόμπλεξ μας για όλον αυτόν τον συρφετό, που κάνουν επιστήμη, διαπράττοντας την μια Υβρη μετά την άλλη. .
    Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο, που ξεκινάω την ανάρτηση με τον Προμηθέα Δεσμώτη!!

    Περί αθεϊας, ούτε θα συμφωνησω ούτε θα διαφωνήσω, στα τόσα αξεπέραστα προβλήματα το ζήτημα της αθεϊας, αρχίζει και με αφηνει κούλ

    AntwortenLöschen
  12. cool ΔΗΛ. ΑΔΙΑΦΟΡΗ! ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ! ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟΣΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ!

    ΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΕΜΕ:
    1)ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ Η ΝΑ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΩ... ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ; ΕΙΠΑ ΓΙΑΤΙ!
    2)ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ! ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥΣ! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΘΕΟΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΠΙΣΤΗ! Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ! Η ΑΡΝΗΣΗ, ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΠΑ! ΣΕ ΡΩΤΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΔΕ; ΑΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΝΑΙ! ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ! ./.

    AntwortenLöschen
  13. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ! ΑΠ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ Η ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ! ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ! Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ!

    ΤΟ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ Η ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕ Ο,ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΙ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝ ΟΧΙ ΟΛΗ ΤΗ ΤΙΜΗ!

    ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΚΡΗ! Ο ΜΑΡΞ ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ! ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ! ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΑΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!

    AntwortenLöschen
  14. Σημερα βιωνουμε τον κοινωνικο Δαρβινισμο, και δυστυχως ομονοουν απαντες ..........

    AntwortenLöschen
  15. @taspa

    ΣΥΓΝΩΜΗΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΟΡΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

    AntwortenLöschen
  16. @ παντοτινος ταξιδευτης,

    Μου γράφεις:
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ;
    Δεν είναι τι ίδιο. Δεν έχει λογική να λέω δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει Θεός, επειδή δεν τον γνώρισα. Μάλιστα αν τον είχα γνωρίσει, δεν θα μπορούσα να πω ότι δεν υπάρχει…

    Γράφεις: ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ: Αυτό, όχι απλώς το αμφισβητώ ! αλλά έχουμε αποδείξεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ για το αντίθετο.
    Το λάθος ξεκινάει από τον διαχωρισμό του επιστήμονα και του εφευρέτη. Δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμό, ούτε σαν ορισμός, αλλά ούτε στην πρακτική. Να μην ξεχνάμε ότι ο Αϊνστάιν έκανε δυο επιστολές και δεν ξέρω και πόσες άλλες παραστάσεις στον Ρούσβελτ για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.
    Και παρακάτω: Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ! Δυστυχώς!
    Και δυστυχώς, αυτός ο διαχωρισμός στο ζωϊκό βασίλειο μεταξύ ανθρώπου και άλλου ζώου συνεχίζει να θεωρείται προτέρημα! Δεν κατάλαβα, δηλαδή τι κακό κάνει μια αρκούδα;

    Δαρβίνος: Δεν κατακρίνω την θεωρία της εξέλιξης, αλλά τον Δαρβίνο! Γι αυτό λέω ότι αν δεν είχε υπάρξει, δεν θα έχανε η Βενετιά βελόνη. Επίσης λέω ότι η θεωρία του είναι ξεπερασμένη.

    Για τον Μαρξ;
    Είπα κάτι άλλο; (παρότι θα μπορούσα να έλεγα, αλλά εδώ δεν είπα ότι η οικονομική θεωρία δεν έχει πια ισχύ, το έχω γράψει αλλού.)
    Αντίθετα είπα, ότι όταν ο Δαρβίνος έγραφε για την δυνατή λευκή φυλή, ο Μαρξ είχε γράψει ήδη το Κεφάλαιο!!!
    Επίσης είπα, ότι ο Μαρξ έβλεπε την θρησκεία σαν όπιο του λαού με την διπλή έννοια: σαν παρηγοριά και σαν αποχαύνωση και εφησυχασμό.

    AntwortenLöschen
  17. @ taspa

    Ούτε εγώ σε καταλαβαίνω. Εκτός αν εννοείς, σαν κοινωνικό Δαρβινισμό την θεωρία της επικράτησης του ισχυρού, οπότε έχεις δίκιο. Έτσι σκεφτόταν ο Δαρβίνος και τότε!

    AntwortenLöschen
  18. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΔΑΦΙΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΟΥ!
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑ ΕΞ' ΑΡΧΗΣ!

    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
    ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ! ΑΥΤΟ ΕΙΠΑ!

    ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ! ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ!

    ΚΙ ΕΓΩ ΛΕΩ,ΟΤΙ ΑΝ ΖΟΥΣΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΑΝΕ Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΕΛΟΝΙ! ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ...

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΝΣΤΑΙΝ... Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ! ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ!
    ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

    ΕΜΜΕΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ!

    ΥΓ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ, ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ Κ.ΛΠ.;
    ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΙ ΑΔΟΚΙΜΟΙ!
    Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ "ΙΣΜΟΣ" ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ! ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ, Ο ΜΑΡΞ Η ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ "ΙΣΜΟΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΑΡΚΕΙ Η ΝΕΑ ΛΕΞΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΗΧΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΦΕΡΟΜΕΝΗ;

    AntwortenLöschen
  19. ange-ta , καλησπερα.
    Με καλυψες με την ζεστη που εχει ειχα προβλημα να επεκταθω.
    Πολυ συντομα,''παντοτινος ταξιδευτης'θα ανεβασω καποιες αποψεις και τοτε μπορουμε ν' ανταλλαξουμε θεσεις.

    AntwortenLöschen
  20. Ange-ta
    Εγώ πάντως... δηλώνω αγνωστικιστής και όσον αφορά τις μελέτες περί πίστης και το ότι "είμαστε φτιαγμένοι για την πίστη", δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο να γράφτηκε.
    Για την ακρίβεια, θυμάμαι ότι υπάρχει κέντρο στον εγκέφαλο που διεγείρεται με θρησκευτικά συναισθήματα, τα οποία όμως αφορούν την ενότητα με τη φύση και το σύνολο της Ζωής, κι όχι κάποια οργανωμένη θρησκεία.


    Οι αντι-δαρβινιστές της Αμερικής κάνουν τεράστια ζημιά. Από την άλλη πλευρά, ο Κρίστοφερ Χίτσενς κατάντησε... απολογητής της εισβολής στο Ιράκ.

    AntwortenLöschen
  21. @ παντοτινέ ταξιδευτή

    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, αλλά ούτε ότι υπάρχει!
    Επομένως μπορώ και παραμπορώ!

    Δεν συμφωνώ στον διαχωρισμό επιστημόνων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Επιστήμονας είναι αυτός που δουλεύει με το μυαλό του!


    ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ: Αυτήν κριτικάρουμε ή προσπαθούμε να καταλάβουμε.


    ΥΓ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ, ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ Κ.ΛΠ.;
    ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΙ ΑΔΟΚΙΜΟΙ: Μπορεί να είναι αδόκιμοι, αλλά κάπως νομίζουμε τι εννοεί όποιος τους χρησιμοποιεί.
    Ας μην επιδοθούμε στην διατύπωση ορισμών, γιατί δεν θα καταλήξουμε κάπου.
    Ας πούμε απλά ότι μπορεί και να διαφωνούμε. Λογικό είναι και αυτό!

    AntwortenLöschen
  22. @ OMADEON,

    Ε, τώρα και συ. Προφανώς και δεν εννοώ να υπάρχει κέντρο στον εγκέφαλο που να σου λέει εδώ είναι ο χριστιανισμός ή ο ισλαμισμός.
    Αλλά ένα κέντρο που να διοργανώνει πέρα από την λογική που εξηγάς, ας πούμε πως βράζεις πατάτες, κάποιες δοξασίες χωρίς να τις ψάχνεις!
    Το είπες τέλεια:
    «θυμάμαι ότι υπάρχει κέντρο στον εγκέφαλο που διεγείρεται με θρησκευτικά συναισθήματα, τα οποία όμως αφορούν την ενότητα με τη φύση και το σύνολο της Ζωής, κι όχι κάποια οργανωμένη θρησκεία»
    Ναι το ξέρω, αλλά δεν ανήκω σ αυτούς τους αντιδαρβινιστές! Η θεωρία της εξέλιξης είναι εκ των ων ούκ άνευ!

    AntwortenLöschen
  23. ΜΠΟΡΕΙΣ, ΟΜΩΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΝΑ Π Ι Σ Τ Ε Υ Ε Ι Σ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ!
    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΗΜΑ Π Ι Σ Τ Ε Υ Ω! ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΝΩΡΙΖΩ!

    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ!
    ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ, ΜΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ, ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ" ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ!

    AntwortenLöschen
  24. ... ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ " ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΗ"!

    AntwortenLöschen
  25. @ π. Ταξιδευτή,
    Είπαμε, αν λέγαμε γνωρίζω έναν Θεό, τότε δεν θα υπήρχαν πολλά προβλήματα, με την ύπαρξη του!

    Αδυνατω να φανταστω εναν κόσμο που ο Θεός θα ήταν γνωστός!

    Επομένως, αλλοι πιστευουν εις εναν Θεό, αλλοι σε πολλούς, κάποιοι σε κανένα κ.ο.κ.

    Και ότι και να μου πεις, μπορώ να πιστευω μπορώ να μην πιστεύω.

    Μερικοί εχουν ανάγκη να πιστευουν κάπου, μερικοί δεν έχουν.

    Στη Ρωμη, καταλαβαίνω γιατι ο καθηγητής ρωτάει τι σημαίνει φιλοσοφία. Για μας τους Ελληνες, είναι αυτονόητο.

    AntwortenLöschen
  26. Εδω στην ανάρτηση αυτη, βασικά σχολιάζω, τον άκαρδο επιστημονα.

    AntwortenLöschen
  27. να λοιπον που καταφερατε ολοι σας να με κανετε να επενδυσω 30 ολοκληρα λεπτα του συντομου βιου μου προκειμενου να διαβασω ολα τα σχολια
    και ηταν μια καλη επενδυση

    και διαφωνω - απο λιγο - με ολους

    εχουν τεθει τοσο πολλα και διαφορετικα θεματα που εχω πελαγωσει...

    μα επειδη ειμαι ενας απαραδεκτος νομιζω πως εχω κατι να πω σε ορισμενα απ΄ οσα διαβασα
    - ευτυχως ο δαρβινος ειναι γνωστος και αποδεκτος για την συβολη του στη βιολογια και οχι για τις κοινωνικες του - καταπτυστες και κωλοσφουγγάριες - απόψεις
    - η πιστη και οχι η θρησκεια ειναι το οπιο του λαου (σορυ καρλ,.. εδω διαφωνουμε)
    - η πιστη ειναι πολυ κοντα στην προκαταληψη (σορυ παντοτινε ταξιδευτη, ... εδω διαφωνουμε)
    - ουτε η υπαρξη ουτε η ανυπαρξια θεου εχουν αναγκη αποδειξεως. μονο αναγκη αναζητησης υπαρχει. και καθε αναζητηση μας φερνει πιο κοντα σ΄ αυτο που οι πιστοι ονομαζουν θεο και οι απιστοι "ανυπαρξια θεου". με αλλα λογια σ΄ αυτο που οι αναζητητες της αληθειας ονομαζουν φωτιση

    αυτα τα ολιγα και αιρετικα
    να εχετε μια απαραδεκτα υπεροχη μερα

    AntwortenLöschen
  28. Καλώς τον Δρ Απαράδεχτο!

    Τα έβαλες όλα και όλους στη θέση τους! Καλά έκανες. Και σόρι δεν χρειάζεται να λες.

    Στο πολυσυζητημένο τσιτάτο του Μαρξ:
    Θα έλεγα ότι έχεις δίκιο και άδικο.
    Εκείνο που θέλει να πει στην ουσία είναι η πίστη σε ένα καλυτερο κόσμο (η παρηγοριά δηλαδη που λέει) που ωστόσο θα έρθει στον επέκεινα. Αυτό όμως είναι θρησκεία, γιατι δεν δείχνει πίστη στον εαυτό του, αφού αμέσως παρακάτω, το αναιρεί λέγοντας ότι (το όπιο = θρησκεία) τον αποκοιμίζει!

    AntwortenLöschen
  29. κάπως έτσι δηλαδή το αντιλαμβάνομαι

    AntwortenLöschen
  30. @ange-ta
    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
    ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Σ' ΑΥΤΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

    @OMADEON
    ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ, ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ! ΑΡΑ ΣΩΣΤΟΣ ΕΣΥ!

    @Δρ.
    ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ... ΣΟΡΥ;
    ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠ' ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ, ΜΗΠΩΣ, ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ;;;
    Μ'... ΑΝΑΓΚΑΣΕΣ ΝΑ ΧΑΣΩ... 31 ΛΕΠΤΑ, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ :))
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ... ΚΩΛΟΣΦΟΥΓΓΑΡΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣ :)

    AntwortenLöschen
  31. ... @Δρ.

    ΣΤΑ ΠΕΡΙ(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, ΑΚΟΜΗ-ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΗ!

    AntwortenLöschen
  32. @ange ta
    έπρεπε μάλλον να διευκρινήσω πως εννοώ την "θρησκευτική πίστη" και όχι την πίστη στον εαυτό μας κλπ.

    η κάθε θρησκεία έχει και την φιλοσοφική της διάσταση η οποία - παρότι γραμμενη από ανθρώπινο χέρι κατά τη γνώμη μου - αξίζει προσπάθεια αποκρυπτογράφησης και μελετης

    ==
    @παντοτινός ταξιδευτής
    "Υπάρχει σίγουρα μεγάλο ποσοστό αλήθειας στην υπόθεση ότι η θαυμαστή πρόοδος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ο χαρακτήρας του λαού τους, οφείλονται στη φυσική επιλογή. Οι πιο θαρραλέοι, πράγματι, οι πιο δραστήριοι και οι πιο παράτολμοι άνδρες από όλα τα μέρη της Ευρώπης μετανάστευσαν στη μεγάλη αυτή χώρα, όπου κατάφεραν να ευημερήσουν.
    Προσβλέποντας στο μέλλον, δεν νομίζω ότι ο αιδεσιμότατος κύριος Ζίνκε διατυπώνει καμιά υπερβολική άποψη όταν λέει: «Όλες οι άλλες ιστορικές εξελίξεις, όσες προκάλεσαν λ.χ. την πνευματική καλλιέργεια κι άνθηση στην Ελλάδα κι όσες κατέληξαν στην ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν φαίνεται να έχουν σκοπό και αξία, παρά μόνο αν εξεταστούν σε συνάρτηση, ή μάλλον σαν βοηθητικές του μεγάλου ρεύματος αγγλοσαξονικής μετανάστευσης προς Δυσμάς»"
    ..φτάνει ή θέλεις κιάλλο? μεγας ο επιστήμων, κωλοσφουγγάριος και κατάπτυστος ο ανηρ!

    AntwortenLöschen
  33. @Δρ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ, ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑ!
    ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΕΚΟΛΥΝΕΙΣ ΣΤΙΣ... ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ, ΔΛΔ. ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Η ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ... ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ!
    ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ :))

    AntwortenLöschen
  34. @παντοτινός ταξιδεύτης
    παρότι ΄"μαλώνουμε" σε ξένον αχυρώνα και η καλή μας οικοδέσποινα θα μπορούσε να ενοχληθεί, σου απαντώ ω ταξιδευτή πως το τελευταίο μου σχόλιο εμπεριέχει λόγια του ανδρός δαρβίνου και όχι δικά μου. όσα είναι σε εισαγωγικά είναι λόγια του ανδρός.
    είπον

    AntwortenLöschen
  35. @Dr.

    ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑ ΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ!

    ΑΛΛΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ, ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΣ Σ' Ο,ΤΙ ΕΓΩ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ, ΤΗ ΛΕΞΗ ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ!

    AntwortenLöschen
  36. Από το βιβλίο "Η καταγωγη του ανθρώπου" εκδόσεις Γκοβόστη του Κ. Δαρβίνου

    όσα λάθη κι΄ αν περιέχει η μετάφραση, δεν πιστεύω ότι τα λόγια που παρέθεσα ανωτέρω μπήκαν αυθαίρετα απ΄ τον μεταφραστή...

    υ.γ. φυσικά δεν μαλώνουμε. παραθέτουμε και αντιπαραθέτουμε απόψεις σε ξένον αχυρώνα

    AntwortenLöschen
  37. @Δρ.

    ΚΑΤΑ' ΑΡΧΗΝ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
    ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ!
    ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!

    ΟΜΩΣ, ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ, ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΘΩ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

    1. ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΘΑ ΗΤΑΝ "Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ".
    2. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ(ΟΠΩΣ ΚΑΙ "Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ") ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ.
    3. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΑΝ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΤΑ, ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Η ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.
    4. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΕΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΝ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ.

    ./.

    AntwortenLöschen
  38. συνεχεια:

    ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ.
    5. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ' ΟΨΗ ΟΤΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ, ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑ! ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠ' ΑΥΤΟ.
    6. ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΞ' ΑΛΛΟΥ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 2o ΠΟΛΕΜΟ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΓΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ! ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ Η ΑΠΛΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    ./.

    AntwortenLöschen
  39. συνεχεια:

    ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ. ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΗ.

    AntwortenLöschen
  40. @ Dr. Aparadektos,

    μπορείτε να μαλώνετε οσο θέλετε,

    AntwortenLöschen
  41. @ Π. ταξειδευτή,

    Η καταγωγη του ανθρώπου, αναφέρει όλα όσα γραφω στα δυο προηγούμενα ποστ μου και καθε άλλο παρα ενα καθαρά επιστημονικό συγγραμμα είναι.
    Γενικώς το βιβλίο είναι ενα ξέρασμα ξυπασμένου ρατσιστη και κωλογλύφτη της τοτε αποικιακής μεγάλης βρεττανικής αυτοκρατορίας!

    AntwortenLöschen
  42. @ Π. ταξιδευτή,
    Η Αμερική έστησε ενα μύθο γυρω της που ακόμα και οι Μαρξιστές τον πιστευουν και τον αναπαράγουν.

    Ετοιμάζω ποστ για αυτη τη χώρα που γεννησε όλα τα κακά του ανθρώπου.

    AntwortenLöschen
  43. Dr Aparadektos,

    "Υπάρχει σίγουρα μεγάλο ποσοστό αλήθειας στην υπόθεση ότι η θαυμαστή πρόοδος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και ο χαρακτήρας του λαού τους, οφείλονται στη φυσική επιλογή. Οι πιο θαρραλέοι, πράγματι, οι πιο δραστήριοι και οι πιο παράτολμοι άνδρες από όλα τα μέρη της Ευρώπης μετανάστευσαν στη μεγάλη αυτή χώρα, όπου κατάφεραν να ευημερήσουν."

    Καθόλου θάρρος δεν είχαν αυτα τα ατομα που κατέσφαξαν αοπλους ιθαγενείς. Ηταν μια ομάδα αδιάντροπων ληστών χωρίς κανενα όριο. ΤΟ μονο που κυνηγησαν ήταν το ωμό χρήμα!

    12/8/10 15:57

    AntwortenLöschen
  44. @ange-ta

    ... ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ-COSI E(SE VI PARE)* :))

    *Πιραντελο!

    ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ!

    AntwortenLöschen
  45. ΥΓ. ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ... ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ :))

    AntwortenLöschen
  46. http://darwin-online.org.uk/EditorialIntroductions/Freeman_TheDescentofMan.html

    AntwortenLöschen
  47. ΘΕΡΜΑ συγχαρητήριαγια το ξεσκέπασμα άλλης μιας βεντέτας των ετοιμοθάνατων μοναρχικών.
    Ο ελληνομαθής αυτός 'παπάς' υπήρξε και ΔΟΛΙΟΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ των Αναξαγόρα-Αριστοτέλη και άλλων δημοκρατικών ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΩΝ
    [1882: “From quotations which I had seen I had a high notion of Aristotle’s
    merits . . . ”
    1879: “From extracts, which I have seen, I have an unbounded respect for
    him, as one of the greatest . . . observers, that ever lived.”
    Darwin]
    Στη Σχολή της Μιλήτου (στ΄ αι. π.Χ.), που αποτέλεσε την αφετηρία της σύγχρονης παγκόσμιας σκέψης και έρευνας κι όπου τέθηκαν οι βάσεις των Επιστημών, ο Αναξίμανδρος δίδασκε, ότι η αρχική προέλευση των ζώων οφείλεται στο υγρό στοιχείο, το οποίο υπέστη εξάτμιση από τον Ήλιο. Ο δε άνθρωπος προήλθε από αλλοειδή ζώα, τα οποία άμα γεννηθούν δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανευρίσκουν την τροφή τους, ο άνθρωπος όμως, έχει ανάγκη πολυχρόνιας φροντίδας και περίθαλψης, για να γίνει ικανός να ανευρίσκει μόνος την τροφή του, άλλως δεν θα είχε διασωθεί. («Έτι φησίν, ότι κατ'αρχάς εξ αλλοειδών ζώων ο άνθρωπος εγεννήθη, εκ του τα μέν άλλα δι' εαυτών ταχύ νέμεσθαι, μόνον δε τον άνθρωπον πολυχρονίου δείσθαι τιθηνήσεως∙ διό και κατ' αρχάς ουκ άν ποτε τοιούτον όντα διασωθήναι») [Πλούταρχος, Στρωμ. 2 (D 579, εκ του Θεοφράστου)].
    ἐν ἰχθύσιν ἐγγενέσθαι τὸ πρῶτον ἀνθρώπους ἀποφαίνεται
    ὁ Ἀναξίμανδρος τῶν ἀνθρώπων πατέρα καὶ μητέρα κοινὸν ἀποφήνας τὸν ἰχθῦν
    Ιππόλυτος, Ελληνικά Ι,6 για Ἀναξίμανδρο:
    «Τα ζώα δημιουργήθηκαν από το υγρό στοιχείο, που το εξάτμισε ο ήλιος. Όσο για τον άνθρωπο, αρχικά ήταν παρόμοιος με ένα άλλο πλάσμα, και συγκεκριμένα με ψάρι».
    - Η φύση μεταβαίνει συνεχώς από τα άψυχα στα ζώα, διαμέσου των ζώντων που δεν είναι ζώα (Στμ.: π.χ. τα φύλλα των φυτών, οι μικροοργανισμοί), με αποτέλεσμα τα συγγενή μεταξύ τους (Στμ: έμβια όντα) να φαίνεται ότι διαφέρουν ελάχιστα (Α-Ι, π. Ζ. Μορ. 681, α31).
    Δεκατρία χρόνια μετά την δημοσίευση της «Καταγωγής των ειδών», το 1872, αναγνωρίστηκε (αλλά συστηματικά αποσιωπάται) ότι ο Δαρβίνος εν πολλοίς βασίστηκε στις ιδέες τού Αριστοτέλη για την διατύπωση των δικών του θεωριών. http://www.aee.gr/aristoteles.html
    Ο μοναρχικός Δαρβίνος, αντί για την ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ, αποκάλεσε τον φοβικό εγωισμό και τη συνεχή επιθετικότητα "φυσική επιλογή", για να δικαιολογήσει γενοκτονίες...
    Aristotle for natural selection: "When the teeth grow in just this (suitable) way, then the animal survives. When they do not, then the animal dies. More directly, and more explicitly, the way the teeth grow is not for the sake of the animal, and its survival or its death is just a coincidence (Phys. 198 b 29-32).
    Ο Αριστοτέλης για την εξέλιξη: ένα ζώο δεν αποκτά χαρακτηριστικά λόγω σχεδίου, αλλά μπορεί να τύχει να έχει κάποια που το βοηθούν σε κάποια περίπτωση να επιβιώσει. (Περί φύσεως, 198 b 29-32).

    AntwortenLöschen
  48. Π/Τ,

    ΥΓ. ΟΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ... ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΝΟ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ :))

    Αν οι ευαγγελιστές του Μπούσ, μιλάνε για την συμβιωτική εξέλιξη των ειδών, σε αντίθεση με την δαρβινικη αποψη περί της εξέλιξης των ειδών με βάση το ισχυρότερο, τότε είμαι ευαγγελίστρια. Αλλά οι Ευαγγελιστές του Μπους μιλάνε για την εμφάνιση του ανθρώπου επι της γης, απο την θεία βούληση.
    Ανυ γουέϊ και ο ίδιος ο διάβολος, να έλεγε αυτα που λέω, δεν θα με αποτρέψει να λέω αυτα που νομίζω σωστά. Η άποψη, τα ίδια λέει ο ταδε ή ο δείνα, δεν μιλάει καθόλου για την ορθότητα ή μη μιας άποψης.

    επίσης καλό 15Αυγουστο

    AntwortenLöschen
  49. Ο Δαρβίνος εξέφρασε στον τομέα του τη γενικότερη τάση του "εξελικτικισμού", κοινή εκείνη την εποχή και σε Ιστορία, Κοινωνιολογία κ.α. Αποτελεί ενσάρκωση της ιδεολογίας του 19ου αιώνα (με τα καλά και τα κακά της). Απλά να επισημάνω ότι κοινά σημεία έχουν επισημανθεί και βιβλιογραφικά μεταξύ Δαρβίνου (άλλο από τον "δαρβινισμό") και θεωρίας του Μάρξ. Όσον αφορά τη θρησκεία, σαφώς υπέστη επίθεση το θρησκευτικό κοσμοείδωλο από τη θεωρία του, όμως μέχρι εκεί. Και η δική του θεωρία υπόκειται στην κριτική της σχετικότητας. Εκατέρωθεν δογματισμοί είναι απλά δογματισμοί, είτε είναι θρησκευτικοί είτε είναι άθεοι...
    Eυχαριστώ από www.democracycrisis.com

    AntwortenLöschen
  50. Συγγνώμη που το σχόλιο αφορά άλλο επίκαιρο θέμα.
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η κατευθυνόμενη παγκόσμια απάθεια για την ΑΥΞΗΣΗ των ηφαιστειακών εκρήξεων...:  Thousands flee as Indonesia volcano erupts - http://news.yahoo.com/s/afp/indonesiavolcano
    Σε σχέση με στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί το 1996, η θερμόσφαιρα ψύχθηκε κατά 41 βαθμούς Κελσίου το 2008 και συρρικνώθηκε σε πάχος κατά 30%, αναφέρουν οι ερευνητές στο Geophysical Research Letters.
    H ψύξη και η συρρίκνωση «ήταν εντονότερες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στα 43 χρόνια διαστημικής εξερεύνησης» γράφουν. Περιμένουμε να έχουμε εξασθενημένους ηλιακούς κύκλους τα επόμενα 10 με 30 χρόνια... http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231056884
    http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw

    AntwortenLöschen
  51. @ Μανώλη,

    Καλώς ήρθες απο το μπλόγκ μου, το οποίο το έχω εγκαταλήψει τους δυο τελευταίους μήνες, λόγω πολλών και διάφορων.
    Μήπως μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος, αναφορικά με τα κοινά σημεία Δαρβίνου και Μαρξ;

    AntwortenLöschen
  52. Spiegel:
    ΤΡΕΜΟΥΝ ΚΑΙ οι γερμαναραίοι για το ΤΕΛΟΣ του πετρελαίου από ΦΕΤΟΣ!...
    http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,715138,00.html
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_45.html
    http://www.youtube.com/watch?v=EGYDNM0M4XE
    *http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply
    http://library.tee.gr/digital/m2069/m2069_foskolos.pdf

    AntwortenLöschen
  53. Ανάμεσα στα άλλα και πρόχειρα σε παραπέμπω στο Marx, Engels and Darwin. How Darwin's theory of evolution confirmed and extended the most fundamental concepts of Marxism, http://www.readingfromtheleft.com/PDF/Marx-Engels-Darwin.pdf

    AntwortenLöschen
  54. @ Μανώλη,
    ευχαριστώ για το λινκ. Μεγάλο όμως αρθρο.
    Βρήκα και γω διάφορα πολύ ενδιαφέροντα.

    AntwortenLöschen
  55. γράψε τίποτις ἄλλο!

    AntwortenLöschen
  56. @ vangelaka,

    υπομονή, θα γράψω. Αλλά με έχει απελπίσει η καθημερινότητα

    AntwortenLöschen
  57. Οι γαλαξιακές ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ έρχεται ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΣ χειμώνας (όπως ο 5ετής από το ηφαίστειο Ταμπόρα τού 1815-20, που ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ την Επανάσταση του 1821!):
    http://www.youtube.com/watch?v=u8e2dsV9eZ0

    AntwortenLöschen
  58. Ανανήψας23/9/10 15:41

    Συγχαρητήρια για τη μέθοδο με την οποία αποκαθήλωσες (εσύ ή ο άντρας σου;) το μύθο του Δαρβίνου. Με ενέπνευσες να αποκαθηλώσω κι εγώ έναν μύθο της νέας μας ιστορίας, τον Θεόδωρο Μπιθεγκούρα ή Τσεργίνη ή Κολοκοτρώνη.

    Διαβάστε το λόγο στην Πνύκα και φρίξτε!

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατά δική του ομολογία ήταν ανθέλληνας. Κοιτάχτε με πόση περιφρόνηση μιλάει για τους αρχαίους έλληνες:

    "Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τις πέτρες και τα ξύλα."

    και ακόμα:

    "Οι παλαιοί Έλληνες[...] έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους και έτσι έλαβαν καιρόν πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι, και τους υπόταξαν."

    Αυτός ο έλληνας ήρωας παρουσιάζει τους "Ελληνες" σαν ημιάγριους λάτρεις ξοάνων, δειλούς και υποταγμένους. Και τον λατρεύουμε και σαν ήρωα. Ντροπή μας!

    Επίσης υπήρξε και υποστηρικτής της ξενόδουλης μοναρχίας του Όθωνα:

    "Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο Βασιλεύς, τα πράματα ησυχάζουν και το εμπόριο κι η γεωργία κι οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα η παιδεία. Αυτή η μάθηση θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά για να αυξήσουμε, χρειάζεται κι η στερέωση της πολιτείας μας, που γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του θρόνου. Ο Βασιλεύς είναι νέος, και συμμορφώνεται με τον τόπο μας. Δεν είναι προσωρινός αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική, και θα περάσει στα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν και σεις και τα παιδιά σας θα ζήσετε. "

    Αυτόν τον ξενόδουλο αλβανόφιλο, αυτόν τον μισέλληνα λατρεύουμε σαν ήρωα. Αυτός μας "ελευθέρωσε".

    Ντροπή μας και σ'ευχαριστώ που με βοήθησες να αποδείξω την αλήθεια που φοβούνται όλοι να παραδεχτούν.

    Η Επανάσταση του '21 ήταν λάθος.

    AntwortenLöschen
  59. @ ανανήψας,

    κατ αρχήν είσαι μεγας φαλοκράτης και κακώς θα σου απαντησω, αλλά αν δεν σου απαντησω θα νομίζεις ότι έχεις και δίκιο να μισείς εναν ηρωα που μας απελευθέρωσε απο τη σκλαβιά. Το πιο πιθανό είναι ότι είσαι τουρκος και όχι Ελληνας για να γράφεις ότι κακώς εγινε το 21. Τωρα βέβαια σε καταλαβαίνω, αν συνεχίζαμε να είχαμε τουρκοκρατια, μπορεί να είχες και κανένα χαρεμάκι, να λες τις υβρεις σου στις σκλαβες σου για να περναει η ώρα σου, καπνίζοντας ναργιλέ!

    ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ η Κολοκοτρώνης είναι αλήθεια!!!! Ναι, οι αρχαίοι είχαν άλλη θρησκεία, τι ειναι αυτο καινούργιο;;;
    Τι σε εκπλήσσει;
    Και με τον Οθωνα ετσι έγινε!! Η μηπως θέλεις να μας πεις ότι με τους Σουλτάνους περνάγαμε καλύτερα;

    Η εχει άδικο για τη διχόνια; Αυτο που κάνεις εσύ, δεν είναι διχόνια; Τι είναι; Αλλα, τι μιλάω, αφου όπως είπα απο την αρχη είσαι τουρκος και με τους τούρκους μόνο τα λόγια του χανει κανείς.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...