Samstag, 29. Januar 2011

Απόσπασμα απο την Διακήρυξη της ΣΠΙΘΑΣ

Εχτές ήμουνα καλεσμένη σε κάτι φίλους, οπότε μετά από 10 λεπτά συζήτησης περί ανέμων και υδάτων αρχίσαμε να συζητήσαμε τι άλλο την οικονομικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας.
Ο πιο διαβασμένος και ενημερωμένος της παρέας, άρχισε να μιλάει για τον Μίκη, κάπως απαξιωτικά στο στύλ: Βγήκε και ο Μίκης να μας πει να μην πληρώνουμε!
Τον ρωτάω αν έχει διαβάσει τις θέσεις του Μίκη!
Φυσικά, μου απαντάει.
Εγώ, λέω ότι δεν το λέει, παρότι μέλος της επιτροπής είναι και ο Καζάκης, του οποίου η θέση είναι όντως να κάνουμε στάση πληρωμών!

Διαβάστε σας παρακαλώ τις θέσεις του Μίκη, παρακάτω. Εγω δεν βρήκα πουθενά την θέση "στάση πληρωμών". Αντίθετα βρήκα μια αξιοπρεπή τοποθέτηση, όπου η Ελλάδα θα σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις της!

Οι τελικές θέσεις

1.- Άμεση εξόφληση του δημόσιου χρέους.
• Προσπάθεια για την ελάττωσή του.
• Εκμετάλλευση κρατικής, εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.
• Νομικά κατοχυρωμένη υποχρεωτική οικονομική εισφορά σε επιχειρήσεις, τράπεζες και πλούσιους ιδιώτες.
• Προσπάθεια για μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς, εφ' όσον βέβαια διασφαλίζεται η ασφάλειά μας.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάταξη της φοροδιαφυγής.
• Συμψηφισμός του χρέους προς Γερμανία με τις γερμανικές αποζημιώσεις με νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διεθνούς επιτροπής από κράτη-θύματα πολέμου (ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία, Κίνα, Σερβία).

2.- Δημόσιο Δάνειο:
• Αναζήτηση άλλων πηγών με μικρό επιτόκιο και μακρόχρονη εξόφληση.
• Προσπάθεια για συμψηφισμό χρεών με τη δημιουργία κοινοπραξιών.

3.- Αμυντικές δαπάνες
• Άμεση διαπραγμάτευση με Τουρκία για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.
• Παύση πολεμικών προμηθειών από Γερμανία-Γαλλία
• Σύναψη νέων συμφωνιών με Ρωσία και Κίνα με όρους πρώτον την μακρόχρονη εξόφληση του χρέους, δεύτερον εξόφληση σε είδος και τρίτον συμψηφισμός χρεών με την ίδρυση κοινοπραξιών γύρω από εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές με την απόλυτη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

4.- Εθνική Άμυνα (αναφέρθηκα πιο πριν)

5. Έξοδος από το ΔΝΤ, Τρόϊκα κλπ.

6.- Ανάπτυξη

Εκπόνηση εκσυγχρονιστικού σχεδίου Ανάπτυξης για άμεση εφαρμογή.
Επεξεργασία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος προσαρμοσμένου στις παραγωγικές μας πηγές και δυνάμεις με στόχο να καταστήσει τον λαό αυτάρκη. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού θα πρέπει να επιδιωχθεί η απορρόφηση και προσαρμογή του επί πλέον των πραγματικών μας αναγκών προσωπικού του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ώστε να απαλλαγεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός από το ασήκωτο βάρος ενός τερατώδους παρασιτικού μηχανισμού, που απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο του Προϋπολογισμού και καθηλώνει την χώρα στην υπανάπτυξη.

7.- «Πράσινη» ανάπτυξη της χώρας. Εκμετάλλευση των «φυσικών» πηγών ενέργειας, ανάπτυξη του Τουρισμού.

8.- Εξωτερικές σχέσεις
• Επανεξέταση των συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ και απαλοιφή όσων θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα.
• Έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων με Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία για τη λύση όλων των εκκρεμοτήτων και με στόχο την σφυρηλάτηση φιλικών σχέσεων.

9.- Διεθνείς οικονομικές σχέσεις
Στροφή από την μονομερή εξάρτηση από ΗΠΑ και Ευρώπη και αναζήτηση νέων οικονομικών σχέσεων προς κάθε κατεύθυνση που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε ευνοϊκότερους όρους.

10.- Ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός
Η εικόνα των αριθμών που συνοδεύουν τις δημόσιες δαπάνες, αντικατοπτρίζει την πεμπτουσία μιας κοινωνικής πολιτικής. Έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις τοποθετούσαν στην πρώτη θέση τις δαπάνες για το Δημόσιο (εκτός από την Άμυνα) και θεωρούσαν ως τελευταίες τις δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Αυτή η πολιτική, ανεξάρτητα από την κομματική ετικέτα της κυβέρνησης που την εφαρμόζει, είναι καθαρά αντιδραστική-αντιλαϊκή και στην ουσία αντιαναπτυξιακή.
Εάν θέλουμε μια κοινωνία φιλολαϊκή και προοδευτική αλλά και παραγωγική, τότε οφείλουμε να αντιστρέψουμε τις επιλογές που γίνονται έως σήμερα. Έτσι θα πρέπει να τοποθετήσουμε στις πρώτες θέσεις την Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και μετά το Δημόσιο. Να ανασκευάσουμε ριζικά τις προτεραιότητες των ετησίων δαπανών για κάθε κλάδο, με στόχους:

Πρώτον την Άμυνα της χώρας λόγω του εχθρικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε.

Δεύτερον την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας με στόχο την αυτοτέλεια και το μεθοδικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις με γνώμονα την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και με βάση το δόγμα της «δίκαιης ανισότητας» που αφ' ενός ενισχύει την ευγενή άμιλλα και αφ' ετέρου εξασφαλίζει στον πιο αδύνατο τα δικαιώματα που πρέπει να έχει ο κάθε ελεύθερος πολίτης μέσα σε μια ελεύθερη κοινωνία.

Τρίτον
- Την Υγεία σε ισότιμη βάση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
- Την ολόπλευρη φροντίδα για το σημαντικό θέμα της «αγωγής» των νέων.

Τέταρτον, Δημόσιο (Κρατικός Μηχανισμός, Δημόσιοι Οργανισμοί κλπ.).

Ο Προϋπολογισμός επομένως θα έπρεπε κατά σειρά προτεραιότητας να αφορά την Εθνική Άμυνα, τα Δημόσια Έργα, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Γεωργία, την Βιοτεχνία και Βιομηχανία, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και το Δημόσιο.

11.- Οι τρεις κοινωνικοί πυλώνες που επάνω τους πρέπει να στηρίζεται ένα σύγχρονο κράτος σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανταγωνιστικότητα, κυριαρχία των αγορών και εθνικούς κινδύνους, όπως στην περίπτωσή μας, θα πρέπει να είναι η Εθνική Άμυνα, η Δημόσια Υγεία και η γενικευμένη και συγχρόνως υψηλού επιπέδου Παιδεία.

Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είναι αναλόγως υψηλά τα ετήσια κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι δε αμοιβές όσων υπηρετούν σ' αυτούς τους κρίσιμους κλάδους, να είναι εμφανώς ανώτερες από τις αμοιβές όλων των μισθωτών, δεδομένου ότι από την ποιότητα των αποδόσεών τους εξαρτάται τόσο η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών όσο και η δημιουργία ενός υψηλού βαθμού επιστημονικού προσωπικού, που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας.

12. Ορθολογιστική αναδιάρθρωση του υπαλληλικού δυναμικού στον Κρατικό Μηχανισμό και τις ΔΕΚΟ. Σχέδιο για την οριστική τους μετατροπή σε οργανισμούς δημιουργίας θετικού έργου.

13. ΠΑΙΔΕΙΑ Ελληνοκεντρική, ανθρωπιστική, απολύτως εκσυγχρονισμένη.
και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.



Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης εδώ

Αποφάσισα να το αναδημοσιεύσω λίγο - λίγο, γιατι ύποπτεύομαι, ότι κανείς δεν θα κάτσει να διαβάσει 26 πυκνογραμμένες σελίδες Α4. Βλέπετε, η κρίση εχει και το αποτέλεσμα της κούρασης και απογοήτευσης. Και γω, όταν έχω λίγο χρόνο παίζω τετρισ στο διαδίκτυο. Τοσο πολύ με έχει πάρει απο κάτω αυτη η γενική κατάρρευση!

Ας ξεφύγουμε απο την αδράνεια και ας ανοίξουμε τα φτερά μας ξανά!

4 Kommentare:

  1. Φίλτατη χαίρε.
    Διακατεχόμενος από την ίδια απογοήτευση, αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό και δυσπιστία, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, τους κάθε λογής βερμπαλισμούς.
    Παρά την έμφυτη αναγκαιότητα ν’ «ακουμπήσω» κάπου τα υπολείμματα της ελπίδας που διαθέτω, δυσπιστώ και εδώ, παρά τον απεριόριστο θαυμασμό στον έντιμο άνθρωπο, τον φλογερό πατριώτη με τη «ντόμπρα» φωνή, πέρα από κομματικές ιδιοτέλειες και μικροπολιτικές τακτικές.
    Συγκεκριμένα καταθέτω προσωπικές απόψεις : (απαντώντας κατά κεφάλαιο).
    1.Άμεση εξόφληση…. Ευχολόγιο, πλην της εφικτής τελευταίας παραγράφου.
    2.Δημόσιο….. Παρομοίως
    3.Αμυντικές…. Σωστό και εφικτό.
    5.Έξοδος… Όνειρο θερινής νυκτός ! (Άμα μπεις στη φάκα, άντε βγες!)
    6.Ανάπτυξη….. Χαιρετίσματα !
    7.«Πράσινη»…… Μια δαπανηρή ουτοπία!
    8.Εξωτερικές σχέσεις…. Πολύ σωστό.
    9.Διεθνείς….. Σωστό αλλά ανέφικτο.
    10.Ετήσιος…. Πολύ σωστό αλλά με τεράστιες αντιδράσεις. Άρα επισφαλές.
    11.Οι τρεις….. Σωστό σε γενικές γραμμές, αλλά οι αμοιβές προβληματίζουν.
    12.Ορθολογιστική…. Χα ! Η γέννηση του χάους και η αρχή απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ !!
    13.Παιδεία…… Μακάρι !!! (Με δουλειά, αξιοκρατία και εύρυθμη λειτουργία. (Χωρίς εκτροπές, καταλήψεις, άχρηστα άσυλα και άκρατες κομματικές καπηλείες). Παιδεία για την Παιδεία και μόνο!

    AntwortenLöschen
  2. γειά σου φίλε αγαπημένε και φίλτατε Ορφέα,

    Είναι μια αρχή και πρόσεξε κάτι πολύ σημαντικό:

    Είναι μια αρχή που δεν βρίσκω τίποτε για να γρινιάξω. Αν θέλαμε, αν είχαμε σοβαρούς πολιτικούς και όχι πουλημένους, όλα είναι εφικτά. Δεν υπάρχουν ουτοπίες.!

    Η μοναδική ουτοπία της εποχής μας είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σ αυτο το βιολί! Να συνεχίσουμε να τροχίζουμε το κλαδί που καθόμαστε.

    AntwortenLöschen
  3. Το κείμενο του Μ. Θεοδωράκη μου φάνηκε ενδιαφέρον και ουσιαστικό. Όμως, μου φάνηκε απολύτως χυδαία η εικόνα της συνύπαρξής του (λίγες ημέρες μετά) με τον γελοίο και θρασύδειλο χοντροαντιπρόεδρο της δωσιλογικής ψευδοκυβέρνησης, στην (προκλητικά πανάκριβη) εκπομπή «Στην υγειά μας» (κορόιδα!) του ανεκδιήγητου και αλαζόνα τηλεπαρουσιαστή…

    AntwortenLöschen
  4. @ ab irato,


    Μη μου πεις, ότι βγηκε με τον πανωραίο στην "υγειά μας"!
    Τι να σου πω, Μίκης είναι αυτός. Εδω βγηκε με τον Ερντογκάν α'λα μπρατσέτα, ενώ σ όλο το κείμενο μιλάει για τον κίνδυνο εξ ΄Ανατολών

    Σε έχω χάσει! Ολα καλά;

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...