Montag, 28. Februar 2011

Επιστροφή στη Δραχμή; ΟΧΙ ευχαριστώ!



Περνάμε μια κρίση αφάνταστης έντασης και απρόσμενης εξέλιξης. Κανείς σήμερα δεν τολμά να φανταστεί την Ελλάδα του 2020 - ας πούμε ένα έτος - με κάποια ελάχιστη αισιοδοξία. Διανύουμε μια κατάσταση μαζικού σοκ, σε όλα τα πεδία. Στο οικονομικό, στο πνευματικό, στο ιδεολογικό!
Οι διανοούμενοι εκτός συστήματος έχουν πάει για νάνι, ενώ οι διανοούμενοι του συστήματος θα αρχίζουν να διαμαρτύρονται μόλις κοπούν οι μιστάρες τους και οι διάφορες επιχορηγήσεις και χορηγίες.


'

H αριστερά, όπως σε κάθε εθνική κρίση λέει ασυναρτησίες και αντί να μιλάει για πολιτική μιλάει για φιλανθρωπία. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι εναντίον της φιλανθρωπίας, αντιθέτως πιστεύω θανάσιμα ότι η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά σε κείνες τις μονάδες που έδωσαν τη ζωή τους για τον συνάνθρωπό τους. Απλώς η φιλανθρωπία δεν επιλύει και δεν αναλύει κανένα πρόβλημα και δεν μπορεί να είναι η πολιτική ούτε της αναθεωρητικής ούτε της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ούτε της εξωκοινοβουλευτικής ούτε της αντιεξουσιαστικής. Οι διάφορες ΜΚΟ που πρωτοστάτησαν στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, έχουν βουλιάξει στις αντιφάσεις τους, για να μην μιλήσουμε για την διάβρωση που έχουν υποστεί από την CIA και κάθε CIA.
Οι πράσινοι, αυτοί που αναδύθηκαν από τα κινήματα της δεκαετίας του 60 ναυάγησαν παντελώς, κυρίως με την υποστήριξη του πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτής της ιδεολογικής εκτροπής είναι ο πρώην αρχηγός των πράσινων της Γερμανίας, ο οποίος σήμερα έγινε συμβουλάτορας των πετρελαιάδων.
Διαβάζω, σχεδόν καθημερινά την έξοδο από την κρίση μέσω της επιστροφής στην δραχμή.
Παρότι, ιδεολογικά ανήκω στο πατριωτικό μέτωπο, πράγμα που για μένα το Ευρώ σηματοδοτεί την πολιτική της εξαφάνισης των εθνικών χαρακτηριστικών των λαών και την πορεία στην παγκόσμια σούπα, κάτι σαν την αρχέγονη σούπα του χάους, η άποψη «επιστροφή στη δραχμή» χωρίς άλλα μέτρα είναι το χειρότερο σενάριο φρίκης για τη χώρα μας.
Ας κάνουμε μία τέτοια υπόθεση. Αύριο λοιπόν η Ελλάδα βγαίνει από το Ευρώ και τυπώνει δραχμούλες. Αυτό θα γίνει με μια υποτίμηση ύψους 50% τουλάχιστον! Η τράπεζα θα αλλάξει όλες τις καταθέσεις σε δραχμές. Υποτιμά δηλαδή μια και εξαρχής το εθνικό νόμισμα ώστε να γίνει μια φτηνή χώρα. Έτσι λοιπόν όλες οι εξαγωγές θα γίνουν φτηνότερες, αλλά οι εισαγωγές θα διπλασιαστούν. Ανάμεσα στα εισαγόμενα προϊόντα είναι και το πετρέλαιο το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 1.70, επομένως θα εκτιναχθεί στο 3,40
Ωστόσο η τράπεζα έχει εκδώσει δάνεια σε Ευρώ, τα οποία θα δραχμοποιηθούν, ενώ τα δικά της δάνεια σε ξένες τράπεζες που έχει αναλάβει θα διπλασιαστούν! Τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, που η ΤΡΟΪΚΑ θέλει να εκποιήσει, θα υποτιμηθούν κατά 50% σε μια μέρα! Αλλά και τότε κανένας επενδυτής δεν θα τολμήσει να προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση, αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Τι σημαίνει σταθεροποίηση; Σταθεροποίηση για τους καρχαρίες του καπιταλισμού της καταστροφής και για τις ακρίδες της παγκοσμιοποίησης, σημαίνει να υπάρχει ασφάλεια των επενδύσεων τους. Επομένως, να υπάρχει σιγή Guantanamo. Τότε αν σήμερα η πώληση της ΔΕΗ, πάλι σαν παράδειγμα το αναφέρω, θα επέφερε στο κράτος 100 Ευρώ, την άλλη μέρα της επιστροφής στην δραχμή θα πουλιόταν 50 και μετά την σταθεροποίηση ίσως 10 μπορεί και 2 ή 3.
Αλλά δεν είναι μόνο οι καρχαρίες που θα βουτήξουν τον εθνικό πλούτο με 2 ή 3 μονάδες αντί των 100, είναι και όλος ο συρφετός των μικρομεσαίων και προβληματικών που με την άνοδο του δόλιου βλάκα, έχουν στείλει τα ευρουλάκια τους σε ξένες τράπεζες καιροφυλακτώντας να τα πολλαπλασιάσουν σε μια νύχτα.
Εκτός όμως από αυτά τα λαμογάκια, υπάρχουν και οι πολιτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην πηγή της πληροφόρησης και δεν θα διστάσουν καθόλου, μα καθόλου να πλουτίσουν από την υποτίμηση.
Πέρα, από αυτά τα φρικτά, είναι σίγουρο ότι η χώρα θα περιέλθει σε συνθήκες ανεξέλεγκτου υπερπληθωρισμού, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνεται μέρα με τη μέρα φριχτά φτωχότερη! Όσοι έχουν έσοδα σε Ευρώ θα τα αφήνουν σε ξένες τράπεζες, θα αγοράζουν την μία μέρα με 100 και θα πληρώνουν την επόμενη ή την μεθεπόμενη με 90 ή 80. Όπως έχω ξαναγράψει, ο υπερπληθωρισμός της δημοκρατίας της Βαϊμάρης τροφοδοτήθηκε όχι ΜΟΝΟ από την έλλειψη σταθερότητας της γερμανικής οικονομίας, αλλά με το σορτσέϊλινγκ. Δηλαδή του αγοράζω σήμερα και πληρώνω όσο πιο αργά μπορώ, ώστε να κερδίσω από τον πληθωρισμό.
Για παράδειγμα, παίρνει κάποιος από την τράπεζα ένα δάνειο 10 δίς δραχμών, το κάνει ( ας πούμε μια ισοτιμία 1 ευρώ 1000 δραχμές, για την ευκολία των λογαριασμών) 10 εκατομμύρια ευρώ – αφού κανένας δεν του απαγορεύει να εξάγει το κεφάλαιο του ηλεκτρονικά σε άλλη τράπεζα, περιμένει την υποτίμηση και πληρώνει το δάνειο του μετά από μια υποτίμηση 50% . Χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ ή μια δραχμή από την τσέπη του κερδίζει 3,3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προφανώς τα έχει χάσει η εθνική (εννοώ η τοπική) τράπεζα! Με λίγα λόγια η πλήρης χρεοκοπία είναι σχεδόν σίγουρη.
Πολλοί λένε, αφού η Αργεντινή τα κατάφερε, γιατί όχι η Ελλάδα, ακόμα και αν χρειαστεί να πεινάσουμε! Ναι αλλά για δείτε τι πλούτο έχει η Αργεντινή και τι η Ελλάδα.
Η απάντηση σε όλα αυτά είναι: Μα αφού θα φτωχύνουμε σε λίγα χρόνια στα σίγουρα, γιατί να μην…….. πτωχύνουμε από τώρα;
Μα αυτό, λέγεται αυτοκτονία, όχι πολιτική! Στην πολιτική οφείλεις να κάνεις προτάσεις με συνέπεια και λογική.
Το Μνημόνιο είναι ένα ελεεινό κείμενο, τόσο τραβηγμένο από τα μαλλιά και τόσο εξόφθαλμα παράνομο, που μια σοβαρή ομάδα νομικών και οικονομολόγων θα μπορούσε να το κηρύξει άκυρο.
Και από κει πρέπει να ξεκινήσουμε!
Πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Η ρότα προς την παγκόσμια σούπα είναι καταστροφή! Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να παράγουμε με μεροκάματα αξιοπρέπειας. Και ό,τι μπορούμε να παράγουμε το κρατάμε για μας και σε ότι εισάγεται βάζουμε δασμούς εισαγωγής. Φορολογούμε με υψηλά ποσοστά τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού! Επιβάλουμε φόρο εξαγωγής κεφαλαίων, ώστε να προλάβουμε την διαφυγή τους στην αλλοδαπή. Ζητάμε πόθεν έσχες, σε όλα τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας 5ετίας. Αφήνουμε για ένα χρονικό διάστημα ελεύθερη την εισαγωγή Κεφαλαίων και μετά επιβάλουμε φόρους εισαγωγής κεφαλαίων, ώστε να αποφύγουμε τα σούρτα - φέρτα και τις κερδοσκοπίες. Και πριν απ’ όλα έχουμε συνάψει συμμαχίες με τα ευρωπαϊκά κράτη, που βρίσκονται στην ίδια μοίρα με μας, αλλά και με άλλα ισχυρά κράτη, ώστε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, όπως οι ναρκομανείς.
Αν γίνουν όλα αυτά, θα μπορούσε να πει κανείς, «επιστροφή στην Δραχμή, αν και πιστεύω ότι τότε θα ήταν περιττό.
Κατά τα άλλα, χρειάζεται να κοιτάξει κανείς να βρει νομικά πατήματα και να μηνύσει όλη εκείνη την κουστωδία στην Ευρώπη που συνέταξαν ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική και εθνική πολιτική. Και ας μην μας πουν, ότι δεν προέβλεψαν όλα όσα γίνονται σήμερα γιατί τότε θα πρέπει να τους απαλλάξουμε λόγω βλακείας και να τους απαγορευτεί κάθε μελλοντική τους ανάμειξη με τα κοινά!

18 Kommentare:

  1. Παρ' όδεν διαφωνώ μαζί σου, γιατί έχω την αίσθηση ότι του χρόνου θα συζητάμε αν και πόσο αίμα πρέπει να χυθεί;

    AntwortenLöschen
  2. ΠΡΙΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ,
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

    ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, Η ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΥΜΕΝΗ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ, ΤΟ ΣΟΚ ΠΟΥ, ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΛΥ ΣΕ ΕΧΕΙ ΕΠΙΡΡΕΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΞΕΡΩ, ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ; ΑΠΛΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ; ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΣ, ΔΛΔ., ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΤΑ 50/100 -ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ - Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ Μ' ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΣ, ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;! ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΣ;

    AntwortenLöschen
  3. @ gazaki,

    που διαφωνείς;

    Δηλαδή λες να βγούμε απο το ευρώ;

    AntwortenLöschen
  4. @ Ταξιδευτη,

    Δεν σε κατάλαβα καθόλου.

    Μου λες σε ποιό σημείο, της ανάρτησης αναφέρεσαι;

    Λέω ότι αν επιστρέψουμε στη δραχμή, ότι υπάρχει στις τράπεζες απο δάνεια ή καταθέσεις θα δραχμοποιηθούν. Είτε με ισοτιμία 1 προς 346,45 με στόχο να γίνει υποτίμηση αργότερα, κάτι πολύ πιο καταστροφικό, γιατι την άλλη μέρα όλα τα ευρώ θα πετάξουν εκτός Ελλάδος, είτε την ίδια μέρα, η τράπεζα θα ορίσει νέα ιστοτιμία 1 πρός 700, και προφανώς θα ακολουθησει δευτερη και πιθανόν και τριτη υποτίμηση.

    Οποιος έχει δάνεια σε ξένες τράπεζες θα πληρώνει σε ευρώ με την νέα ισοτιμία προφανώς προφανέστατα (εδω υπάγεται και η ίδια η τράπεζα) ενώ όποιος εχει δάνεια σε ελληνική τράπεζα θα μετατραπούν σε δραχμές με την νέα ισοτιμία πάλι προφανώς!

    AntwortenLöschen
  5. Εθνική κρίση; Όχι δα "εθνική" η κρίση. Ξέρω πολλούς ομοεθνείς μας που τρίβουν τα χέρια τους κι ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Είτε σου αρέσει είτε όχι ΔΕΝ έχουμε όλοι μας ΕΝΑ εθνικό συμφέρον - εκτός αν θεωρείς ότι οι έλληνες κεφαλαιοκράτες δεν ανήκουν στο ελληνικό έθνος οπότε πάω πάσο!

    Γενικά η Αριστερά δεν είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή (πιο σωστά, υπέρ της εξόδου από το ευρώ) έτσι απλά. Για την ακρίβεια υπάρχουν μόνο κάποιες φωνές που υποστηρίζουν και αυτό το μέτρο μεταξύ άλλων. Αυτό έχει σημασία, γιατί κάθε μέτρο έχει αξία (ή απαξία) όχι από μόνο του αλλά μόνο εντός ενός συνολικότερου πλαισίου πολιτικής.

    Κατά τα λοιπά, η ανάλυσή σου για τα κακά της εξόδου από το ευρώ είναι ορθότατη.

    AntwortenLöschen
  6. @ Vrennus,
    Επιστροφή στη δραχμή ή έξοδος απο το Ευρώ είναι το ίδιο.
    Δεν λέω, εκτός αν μου ξέφυγε ότι η αριστερά ζητάει έξοδο απο το Ευρώ. Κάποιοι της αριστεράς, γνωστοί και πολύ επίμονοι.
    Εκείνο που λέω είναι ότι η αριστερά δεν έχει άποψη στα σημερινά θέματα.

    Εθνική κρίση: Ο όρος χρησιμοποιείται όπως είναι χωρίς διαχωρισμούς, γιατι τότε ο λόγος θα γινότανε κουβάρι.

    ΚΑι βέβαια, υπάρχει εθνικό συμφέρον, ανεξάρτητα αν αυτο έρχεται σε αντιθεση με τα συμφέροντα κάποιων ελίτ, υπερεθνικών ή άλλων.
    Ωστόσο ακόμα και οι υπερεθνικοί κολοσσοί χρειάζονται ένα εθνικό κράτος να τους υποστηρίζει. Η πολιτική ενός κράτους είναι αυτη που καθορίζει αν είναι εθνική (υπερ των συμφερόντων του εθνους, ακόμα και αν εκεί υπάρχει και κάποιο κομάτι της αστικής ταξης) ή είναι κομπραδόρικη ή προδοτική ή ότι άλλο τελος πάντως χρησημοποιούμε για να καταλαβαινόμαστε.

    Τωρα μην μου πεις, όχι το έθνος, αλλά ο λαός γιατι λαός είναι όλοι. Οι άλλοι είναι απλώς το Κολωνάκι.

    AntwortenLöschen
  7. Τώρα, αφού διάβασα κι εσένα και τους σχολιαστές τι να πω; Ο καθένας έχει την άποψή του κι αν δεν είσαι ειδικός δεν μπορείς να τις ζυγίσεις με ακρίβεια. Είναι σαν τις αγορεύσεις αντιδίκων. Ο καθένας ακούγεται να τα λέει καλά. Εγώ συμφωνώ με τη θέση σου, αλλά τις αποφάσεις πρέπει να τις πάρουν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο, αυτό που λέμε πατρίδα. Κι αυτοί που μας κυβερνάνε δεν είναι ούτε καν φιλέλληνες, οπότε άλλα θα είναι τα κριτήρια των όποιων αποφάσεων.

    AntwortenLöschen
  8. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ. ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΙΚΡΟ-ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΟΥΤΕ ΥΠΕΡ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ. ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ, ΟΜΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΙΛΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΛΙΑ ΚΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ, ΕΙΧΕ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ. ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΟΗΜΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠ' ΑΥΤΟΥ.

    AntwortenLöschen
  9. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΒΕΒΑΙΗ ΟΤΙ, Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑ'Ι'ΜΑΡΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Σ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΤΟΤΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ, Ο ΔΕ ΣΗΜΙΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ... ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΙ ΕΝΝΟΩ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ... ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ [ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΜΟΔΟΣ :)]

    AntwortenLöschen
  10. ... ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ,Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑ'Ι'ΜΑΡΗΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ.

    AntwortenLöschen
  11. ὄντως, πῶς θὰ εἴμαστε ῥὲ γαμῶτο σὲ 9-10 χρόνια;

    AntwortenLöschen
  12. @ Γιάννη Αγιάννη,

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγάπη για την πατρίδα μπορεί να οδηγήσει κάποιον να βρει τις σωστές λύσεις.
    Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς πολύ καλά τα οικονομικά για να εκπονήσει ένα σχέδιο διάσωσης. Και τα δύο μαζί είναι απαραίτητα.
    Αν και το πρώτο από μόνο του αρκεί, γιατί οι ειδικοί, εμένα αρχίζουν και μου τη σπάνε.

    AntwortenLöschen
  13. @ ταξιδευτή,

    πάλι σου λέω ότι δεν κατάλαβα.

    γράφεις "Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ (πως παραμένει η ίδια, αφού προχωράς σε υποτίμηση; εξ άλλου αυτός είναι ο σκοπός της εξόδου!) Μ' ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΣ, (ποιός συμφώνησε; ο Σημίτης;) ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;! ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΣ (όχι δεν λέω αυτό καθόλου!
    Όποια ισοτιμία και αν είχε συμφωνήσει ο Σημίτης, (κάπως απλουστευτικά "είχε συμφωνήσει" γιατί υπήρξε μια διαδικασία) δεν θα άλλαζε την κατάσταση της οικονομίας του σήμερα!

    AntwortenLöschen
  14. ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΙ
    Σε ποιό βαθμό είναι υποθετικοί; Στην υποτίμηση κατά 50% Σου περνάει απο το μυαλό ότι θα τολμήσει κανείς να βγει απο την ευρωζώνη για ένα 15%, ποσοστο συνηθισμένο την εποχή της δραχμής;
    Αλλά αντε και δεν είναι 50 είναι 20%
    Η συλλογιστική παραμένει η ίδια.


    Παρακάτω διερωτάσαι, γιατι αυτοί που υποστηριξαν τον Σημίτη σήμερα να υποστηρίζουν τον ΓΑΠ.
    Δεν υπάρχει απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Τα πρόσωπα έχουν αλλάξει, η πορεία της οικονομίας έχει δείξει αδιέξοδα που τότε, είτε δεν τα είδαν είτε είχαν στόχους μέσω του ενιαίου νομίσματος, χωρίς ενιαία πολιτική, να οδηγησουν τις χώρες του Νότου μια ώρα αρχύτερα στη καταστροφή και στην πτωχευση.

    AntwortenLöschen
  15. Η διαδικασία εισόδου είναι απλή. Αλλάζεις νόμισμα και το παλιό το πετάς. Η επιστροφή είναι αδύνατη, γιατι το άλλο νόμισμα υπάρχει και είναι ισχυρό! Αλλαγή ενός νομίσματος είναι όντως πολιτική απόφαση, με την έννοια ότι αν κανείς την αποτολμήσει, θα πρέπει να την συνοδεύσει με άλλα μέτρα, που αν τα πάρει τότε η επιστροφή στη δραχμή, είναι άχρηστη.

    Ο υπερπληθωρισμός της Βαϊμαρης, αλλά και της Ταϋλάνδης και της Λ. Αμερικής και άλλων χωρών τροφοδοτήθηκε ΚΥΡΙΩΣ απο το σορτσέϊλινγκ. Βέβαια, για να πάρει φωτιά μια τέτοια κατηφόρα πρέπει να συντρεχουν και άλλοι λόγοι. Η Ελλάδα του σήμερα, με έλλειψη παραγωγικής βάσης, με δάνεια, με τράπεζες που θα δέχονται δραχμές για αποπληρωμή των δανειών που εχουν εκδώσει, ενώ θα πληρώνουν σε σκληρό νόμισμα είναι το κατάλληλο έδαφος για να πάρει μπρός ο μηχανισμός του υπερπληθωρισμού.

    AntwortenLöschen
  16. @ Vagelaka,
    Αν είμαστε εδώ και συζητάμε διαδικτυακά, τότε θα έχουν υπερπηδήσει τον γκρεμό!

    AntwortenLöschen
  17. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΩ:
    1. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ. ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ, ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠ' ΑΥΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗ ΜΙΣΗ, ΠΕΡΙΠΟΥ, ΑΞΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ. ΚΑΝΕΙΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟΤΕ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΟΠΩΣ Η ΙΔΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΙ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ, ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ - ΑΛΛΑ, ΚΑΤ' ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΦΟΡΑ ΤΩΡΑ.
    2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙΣ "... ΟΧΙ ευχαριστω"
    3. ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ, ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ "ΣΠΙΘΑ", ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ/ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ!

    AntwortenLöschen
  18. Νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξηγηση.

    Αυτο που λέω εδώ είναι ότι:

    Κακώς μπήκαμε, αλλά δεν μπορούμε να βγούμε έτσι απλά.

    Οσο για την ΣΠΙΘΑ, δεν είδα πουθενά αυτην τη θεση για έξοδο από το Ευρώ.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...