Montag, 21. März 2011

Πόλεμος

Όχι στην χρήση του ελληνικού και κυπριακού εδάφους στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης
Συγγραφέας: Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών - Σπίθα
Η ανακοίνωση του Δημήτρη Δρούτσα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην «αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας» στη Λιβύη, επιβεβαιώνει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πιο ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού και να διακινδυνεύσει την ασφάλεια της χώρας, στο βωμό των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να μην επιτρέψουν τη σχεδιαζόμενη χρήση του ελληνικού και κυπριακού εδάφους, της Σούδας, του Ακτίου και του Ακρωτηρίου για την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης. Τις καλούμε να μιμηθούν τη στάση της Αιγύπτου, που αρνήθηκε την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων και να επιλέξουν την ουδετερότητα που κρατά μέχρι στιγμής η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία.

Επιθυμούμε την εξεύρεση ειρηνικής και δημοκρατικής λύσης στην εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη. Καλούμε τις δύο πλευρές να συνδιαλλαγούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όχι στο πεδίο της σύγκρουσης. Αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση που διοργανώνεται από το ΝΑΤΟ και τη Γαλλία που ενεργεί στο ζήτημα αυτό, σε συντονισμό με το Ισραήλ, είναι ένα «φάρμακο» πολύ χειρότερο από την «αρρώστια» που έρχεται να θεραπεύσει. Γνωρίζουμε καλά τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης θα μετατρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο σε καταστροφική για τη χώρα και όλη τη Μεσόγειο νεοαποικιακή επιχείρηση. Πόσο μάλλον, που η επέμβαση δεν γίνεται υπό τον συλλογικό, πρακτικό έλεγχο του ΟΗΕ, αλλά με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

Υπάρχει μείζον πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας στη Λιβύη. Το γνωρίζαμε και όταν οι Κλίντον, Σαρκοζί και Μπλερ ενεργούσαν ως οι καλύτεροι φίλοι του Καντάφι. Δεν θα λυθεί όμως αυτό το πρόβλημα ούτε με λουτρό αίματος, ούτε με τη δυτική στρατιωτική επέμβαση. Οι δυνάμεις που εξόντωσαν ένα εκατομμύριο Ιρακινούς και κατέστρεψαν τη χώρα τους, δεν νομιμοποιούνται να παριστάνουν τους υπερασπιστές των λαών και της δημοκρατίας. Η επέμβασή τους στη Λιβύη θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Σημειώνουμε ότι, την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να επέμβει στη Βόρειο Αφρική, κοπτόμενο δήθεν για τους Λίβυους, καλύπτει την εισβολή του στρατού της Σαουδικής Αραβίας στο Μπαχρέιν, με σκοπό να καταστείλει την επανάσταση σε αυτή τη χώρα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες με παραδοσιακούς, φιλικούς δεσμούς με τους αραβικούς λαούς. Δεν έχουν κανένα λόγο να αναμειχθούν σε αυτό τον τυχοδιωκτισμό, διακινδυνεύοντας την εικόνα τους και την ασφάλειά τους.
Για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών

Μίκης Θεοδωράκης

4 Kommentare:

  1. Καλησπέρα κι'απο μένα.Το μόνο που σκέφτομαι είναι τι θα γίνουν οι νέοι άνθρωποι.Όσοι περάσαμε τα 40,ζήσαμε έχοντας μια σχετική άνεση στο να βρούμε καθαρά τρόφιμα,όσοι γνωρίζαμε τουλάχιστον,όχι όλοι.Τι θα γίνουν οι νέοι και τα παιδιά;πως θα αντέξουμε να τους κοιτάμε στα μάτια;αναρωτιέμαι συνεχώς τι θα είχα να πω σε ένα έφηβο αν με ρωτούσε «γιατί να ζήσω έτσι»;
    Μιναμάτα, ακτή του Αμπιτζάν,κόλπος της Κορίνθου,της Ελευσίνας,το νερό του Ασωπού "Διαβρωμένοι σωλήνες σερβίρουν αμίαντο σε όλη την Ελλάδα" (Έθνος, 10/12/2006-φέτος άλλαξαν το δίκτυο ύδρευσης από αμίαντο στη Δυτική Ελλάδα).Αλλού,ποιος ξέρει τι γίνεται;από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις; Γιατί επιμένουμε να εμπιστευόμαστε τις καταστροφικές δομές; Έκανα εχθές ένα ψάξιμο για φωτογραφίες ,και πέφτω επάνω σε ένα πολύ καλό κείμενο από το http://chaidarion.blogspot.com/2011/01/blog-post_31.html. Ωραία τα λέει,περιγράφει τα ζητήματα σχετικά με τη λίμνη Ρειτών,και ειδικά με τα πουλιά ,και από την άλλη μεριά του δρόμου, είναι ο κόλπος του Σκαραμαγκά,που έχει πεθάνει κάθετι έμβιο εδώ και δεκαετίες από το πετρέλαιο.Αντί να μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό σε κάθε βιομηχανική εγκατάσταση,αντί να κάνουμε όσες σχετικές ενέργειες ο νόμος μας επιτρέπει,χάνουμε την ουσία του προβλήματος μιλώντας για τα πουλιά και για τοποθεσίες Νατούρα ,ανέκδοτο που έχει παλιώσει.Τι έχουμε πάθει;Να δείτε που πάλι πυρηνικά θα στήσουν οι Ιάπωνες.Σονόρα.

    AntwortenLöschen
  2. Δεν ξέρω σε τι έχω φταίξει και έχει φτάσει εδω ο κόσμος μας.
    Τι μπορούσαμε να είχαμε κάνει ή έστω και τωρα σ αυτές τις ύστατες ώρες τι μπορούμε να κάνουμε;
    Το περιβάλλον φορτώνεται όλο και περισσότερο με υλικά που προκαλούν θάνατο. Πλουτώνιο, Ουράνιο, PCB, διοξίνες, γενετικά τροποποιημένες τροφές, κέσιο, αμίαντος, πλαστικά σκουπίδια, που πνίγουν τους ωκεανούς και σκοτώνουν τα ψάρια. Και όλα εν γνώσει αυτών που η δουλειά τους ήταν να προστατέψουν, να απονείμουν δικαιοσύνη, να σταματήσουν εγκλήματα.

    Πάρε έναν - έναν τους διεθνείς οργανισμούς και κοίτα τί κάνουν!

    Όλοι όσοι κάθονται εκεί μέσα, μόνο το μικρό τους συμφέρον κοιτάν.

    Όσο για τους Ιάπωνες: Ύβρις και Νέμεσις!

    Σκοτώνουν φάλαινες, δελφίνια, κτίζουν πυρηνικά εργοστάσια σε απίστευτη ποσότητα, παρότι έχουν κτυπηθεί από 2 πυρηνικές βόμβες και σήμερα θα χρειαστούν 250 δις για να αποκαταστήσουν τις ζημιές!

    Μπορείς να πεις καλά να πάθουν; Όχι, Τους βλέπω να κλαίνε και κλαίω και γω μαζί τους!

    AntwortenLöschen
  3. Σωστά αυτά που λέει ο Θεοδωράκης, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες παράμετροι. Η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία, Κίνα, Ρωσία κλπ. Έχει κακούς γείτονες και ειδικά την Τουρκία, η οποία ασκεί εξαιρετική εξωτερική πολιτική και πάντα εις βάρος της Ελλάδος.

    Παίζει σε πολλά "ταμπλό", ενώ εμείς είμαστε χρόνια τώρα καθηλωμένοι σε ένα.

    Βέβαια, όταν ο Θεοδωράκης έγραφε (έλεγε;) τα παραπάνω, δεν γνώριζε ότι η Τουρκία αίφνης ανέλαβε την διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Λιβύη, κάτι φυσικό, άλλωστε, αφού ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ακόμη χειρότερα, όμως, δεν ήξερε ότι διεκδικεί τον έλεγχο του θαλασσίου χώρου νοτίως της Κρήτης μέχρι την Λιβύη, για την επίβλεψη του embargo. Υπό τοιαύτας συνθήκας, πώς μπορείς να μένεις ουδέτερος;

    AntwortenLöschen
  4. @ Anonymous 24/3:

    Έχεις δίκιο, αλλά με τον ΓΑΠ πρωθυπουργό μην περιμένεις τίποτε. Και πόλεμο θα κάνει και τίποτα δεν θα πάρει. Ενω η Τουρκία, τραμπουκίζει και παίρνει.
    Από τον β π. πόλεμο αυτο γίνεται. Εμεινε ακτός πολέμου, εμείς δώσαμε το αίμα μας και στο τέλος μπήκε και αυτη στον πόλεμο, όταν όλα είχαν τελειώσει και ζήτησε τα Δωδεκάνησα. Αν δεν ήταν ο Στάλιν οι σύμμαχοι μας θα της τα έδιναν !

    Οσο για την Κύπρο, οι εγγλέζοι μας έσπρωξαν στον εμφύλιο για να μην μας την δώσουν.

    Τι να πω; Απλώς στενοχωριέμαι μέχρι θανάτου καμιά φορά.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...