Mittwoch, 6. April 2011

Του κώλου τα εννιάμερα.



Εχτές παρακολούθησα, με πολλές διακοπές λόγω διαφημίσεων και ψιλοϋπνου την άκρως «κατατοπιστική» εκπομπή του ΣΚΑΪ για τον σεισμό και το τσουνάμι.
Με έκπληξη άκουσα αρμόδιο καθηγητή να λέει ότι με τον σεισμό τα πυρηνικά βγήκαν εκτός λειτουργίας, δηλαδή σταμάτησαν οι σχάσεις, αλλά ένα πυρηνικό εργοστάσιο πρέπει να συνεχίζει να ψύχεται για πολύ καιρό μετά.


Πόσο καιρό τον ρώτησε ο ανίδεος (χωρίς να έχω πρόθεση να τον υποτιμήσω, δεν έχει λόγο να το γνωρίζει, αν δεν το έχει πιο πριν ψάξει) κύριος Άρης Πορτοσάλτε.

Πολύ καιρό, πάνω από εννιά μέρες,

ήταν η απάντηση καταπέλτης του καθηγητή!
Ε, πώς να μην μου έρθει ως συνειρμός η πιο πάνω λαϊκή ρήση;

Δύο βαριά λάθη έκανε ο κύριος καθηγητής:

1. Πρώτον και πολύ σημαντικό: Με το κλείσιμο (shut down) ενός πυρηνικού σταθμού, εκείνο που διακόπτεται είναι η αλυσωτή αντίδραση. Τι πάει να πει αυτό: Ένα ελεύθερο σωματίδιο, από αυτά που εκτοξεύονται από το ραδιενεργό υλικό πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε έναν  πυρήνα ο οποίος σκάζει και εκτοξεύει άλλα σωματίδια που σκάνε άλλους πυρήνες κ.ο.κ. (εικόνα 1).

Η αλυσωτή αντίδραση διακόπτεται από τις ράβδους (ράβδοι από ενώσεις βορίου - ανθρακα, κάδμιο και άλλα, ανάλογα με τον αντιδραστήρα) οι οποίες απορροφούν τα ελεύθερα σωματίδια και δεν μπορούν να σκάσουν αλυσωτά τον έναν πυρήνα μετά τον άλλο.

Όμως, οι σχάσεις συνεχίζονται, είναι ανεξέλεγκτες και η ενέργεια που παράγεται δεν  μετατρέπεται  σε ηλεκτρική, καθώς η ροή των γεγονότων (μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική) διακόπτεται.

Επομένως κύριε καθηγητά ο σχάσεις του ραδιενεργού υλικού δεν σταματάνε με το κλείσιμο του αντιδραστήρα! Πρώτο πολύ βαρύ λάθος!

2. Η παραγόμενη ενέργεια, από τις παραπάνω σχάσεις διοχετεύεται στο περιβάλλον υπό μορφής θερμότητας, η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του αντιδραστήρα και γι αυτό απαιτείται η συνεχής ψύξη του. Αλλιώς επέρχεται ρευστοποίηση του πυρήνα, όπως εχει ήδη συμβεί στους τρεις από τους 5 αντιδραστήρες της Φουκουσίμα - Νταϊσί.

Η διαδικασία ψύξης πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη για τα πέντε επόμενα χρόνια και όχι για τις 9 επόμενες μέρες.

Δεύτερο μεγάλο λάθος!

Αυτή η διαδικασία ψύξης επιβάλλεται σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια, ακόμα και αυτά που βρίσκονται εκτός λειτουργίας για λόγους ρουτίνας, όπως λ.χ. ανανέωση του καύσιμου υλικού (δηλαδή των ράβδων ουρανίου ή ουρανίου – πλουτωνίου) ή συντήρησης, ή άλλης αιτίας.
Μάλιστα, νερό ψύξεως πρέπει να οδηγείται όχι μόνο στον αντιδραστήρα αλλά και στους θαλάμους του ήδη καμένου καυσίμου (spent fuel pool, όπως λέγεται αγγλιστί), που υπάρχουν σε ένα πυρηνικό σταθμό για πέντε έτη.
Για τους αγγλομαθείς και για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την decay heat, θα δείτε εδώ ένα κατανοητό κείμενο.

Περίπλοκα πράγματα τα πυρηνικά, ακόμα και οι αρμόδιοι καθηγητές τα μπερδεύουν, ή τα ξεχνάνε, ή δεν τα λένε για να μην μας τρομάξουν!
Πολύ λυπηρή ιστορία……….

19 Kommentare:

  1. μα η τηλεόραση είναι γεμάτη ειδικούς!
    τολμάς να τους αμφισβητείς????

    αφού λένε πως είναι ειδικοί είναι ειδικοί! τελεία και παύλα!
    ορίστε μας..

    με τέτοιες αναρχικές αναρτήσεις, θα παρασύρεις και άλλους και στο τέλος θα την κάνουμε μπάχαλο την ευτυχισμένη κοινωνία μας...
    δε θα πιστεύουν ούτε τον ΓΑΠ όταν λέει πως αναβαθμίζει την παδεία...

    AntwortenLöschen
  2. Καλα σου λεει ρε φιλεναδα ο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.......αμεσως με τον καλο λογο στο στομα!!!
    Εγω τι επρεπε να πω τοτε που ακουσα τον ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ......που τον ακουσα αναφερομενο στο Υπ.Γεωργιας.....ν' αναρωτιεται με χαρη!!!!
    -''Πως το λενε τωρα;;;;;''
    Το χαιρι μου.
    Να λοιπον, μ' αναγκαζεις να βριζω το χαιρι μου .......και γεμισα παλι ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ....ε, ρε ξυλο που μας χρειαζεται...........
    Οσο για την ΣΑΡΔΕΛΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ε, η διατριβη του ειναι το '21....μη τα θεμε ολα.

    AntwortenLöschen
  3. @ Δρ. Απαραδεκτε,

    Ναί, ποτέ μου δεν αμφέβαλα. Όλα όσα λένε οι κολοκυθοκορφάδες, (πολύ νόστιμο με ντομάτες και μπόλικο σκόρδο και κρεμμύδι) είναι απολύτως σωστά.

    Κανονικά αυτού του είδους οι αναρτήσεις έχουν γίνει περιττές, αφού όντως κανείς δεν δίνει σημασία σε όσα ακούει!

    Αλλά, δεν μπόρεσα! Τόση ασχετοσύνη;
    Και μάλιστα απο επιστήμονες, που στο κάτω - κάτω της γραφής, δεν θα πάρουνε και γραμμή απο τον Σόρος, όπως για το 1821;

    AntwortenLöschen
  4. @ Τασούλα,

    Την προηγούμενη ανάρτηση, στην έχω αφιερώσει!

    Αλλά θα πρέπει να σου αφιερώσω και άλλη μια, για την σαρδέλα καλλονής!

    AntwortenLöschen
  5. ΔΕΝ ΤΟΥ 'ΛΕΓΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ Γ...
    ΤΟΥ Κου ΚΑθΗΓΗΤΗ, ΕΝΝΟΩ!

    AntwortenLöschen
  6. @ ταξιδευτή,

    Α, πα πα πα πα.

    Εγω τέτοιες ευχές δεν δίνω στους κολοκυθοκορφάδες. Γιατι πολαπλασιάζονται ασύμετρα. Πως λέμε ασύμετρος κίνδυνος; Να κάτι τέτοιο.

    AntwortenLöschen
  7. Φιλτάτη χαίρε.
    Αν, μάλιστα, προσετίθετο στον τίτλο της ανάρτησης και το : «του πάτου τα σαράντα», συμπληρώνοντας έτσι, για λόγους επιστημονικής δεοντολογίας και πληρότητος , την ιστορική φράση, το άκρως ενδιαφέρον και ευχάριστο αυτό επιστημονικό συνέδριο θα ολοκλήρωνε άρτια τις εργασίες του, προσφέροντας τον πολύτιμο προβληματισμό και τα αξιοπρόσεκτα συμπεράσματά του στην υπηρεσία της Ανθρωπότητος!
    Γι’ αυτό και σπεύδω να κάνω την προσθήκη αυτή, ευελπιστών όπως ληφθεί υπ’ όψη από τα ευήκοα ώτα των, δι’ εμπεριστατωμένων αναλύσεων συμμετεχόντων συνέδρων, αλλά και ολόκληρου του υπόλοιπου επιστημονικού κόσμου, ο οποίος παρακολουθεί με αγωνιώδες ενδιαφέρον.
    Οπότε, με το σύνθημα αυτό πλήρες, ίσως αλλάξει, πλέον, η μοίρα του Πλανήτη. Ποτέ δεν ξέρεις!
    Στο κάτω, κάτω ο Καμπρόν ήταν πιο μάγκας!

    AntwortenLöschen
  8. Φίλε Ορφέα,

    Αυτή την ανάρτηση την έκανα για σένα, για να δεις πόση παραπληροφόρηση πέφτει, για τα πυρηνικά!

    Μπορεί να είναι και άγνοια, αλλά αμφιβάλλω.

    AntwortenLöschen
  9. Δεν αμφιβάλλω πως, ως Κεφαλλονίτισσα έχεις πιάσει το νόημα του σχολίου μου. Τι και ποιούς εννοώ.

    Τη συνέντευξη του καθηγητού δεν την είδα. Όμως δυσπιστώ στο ότι, όντως, μίλησε για εννιαήμερη διάρκεια της αντίδρασης και μετά.... τέρμα.
    Δεν το διανοούμαι για καθηγητή και μάλιστα ειδικό. Είναι αδύνατον!Μάλλον η ομολογουμένη νύστα σου δεν σε άφησε να την παρακολουθήσεις πλήρως και σου έμειναν κενά.
    Όσο για τις, προς το κοινό, ανακοινώσεις σαφώς υπάρχουν σκοπιμότητες. Και νομίζω, για κάποιες περιπτώσεις, επιβάλλεται να υπάρχουν. Εξ άλλου όλα στη ζωή τα διέπει το καλό "σερβίρισμα". Αυτό που με απλά λόγια λέγεται "πολιτική".

    AntwortenLöschen
  10. Χωρίς να παίρνω και όρκο, (γιά να βγεί και κάτι ωφέλιμο από την κουβέντα), νομίζω ότι μετά το χρήσιμο διάστημα των αλυσιδωτών αντιδράσεων, όπου παράγεται μεγάλη ποσότητα θερμότητος που εξαερώνει νερό και δημιουργεί ατμό ο οποίος γυρίζει αεροστροβίλους, παράγοντας σε μαγνητικό πεδίο ηλεκτρικό ρεύμα, η πενταετής συνέχιση των σχάσεων, δεν δημιουργεί άλλου είδους ενέργεια. Θερμότητα βγάζει πάλι απλώς η παραγόμενη θερμότης δεν μπορεί ν' ανεβάσει θερμοκρασία στα όρια εξαέρωσης. Οπότε σαν καύσιμο είναι άχρηστο και αντικαθίσταται.
    Όμως η σχάση συνεχίζεται και γι' αυτό τα μη εκμεταλλεύσιμα πλέον ραδιενεργά καύσιμα, ψυχώμενα συνεχώς, φυλάσσονται για 5 χρόνια στο εργοστάσιο, όντας επικίνδυνα. Μετά, λογιζόμενα ως κατάλοιπα τοποθετούνται σε ειδικά βαρέλια και πετιώνται στη θάλασσα, όπου συνεχίζεται η μεταστοιχείωσή τους,( με τη θάλασσα να τα ψύχει) ανάλογα με το χρόνο υποδιπλασιασμού εκάστου, γιά χιλιάδες χρόνια (πρακτικά στο άπειρο, αφού με τον υποδιπλασιασμό πάντα μένει το μισό του προηγούμενου!). Όμως ουσιαστικά έχουν εξασθενήσει αρκετά και είναι πλέον ακίνδυνα.
    Μην ξεχνάμε, δε, ότι και στη φύση ελεύθερο, ένα ραδιενεργό υλικό ακολουθεί παρόμοια διαδικασία και εκπέμπει ραδιενέργεια, μεταστοιχειούμενο μέχρι να καtαλήξει μόλυβδος (αν δεν με προδίδει η μνήμη)).

    Επαναλαμβάνω ότι τα πιό πάνω αποτελούν ραδιενεργά κατάλοιπα μνήμης, από τα μαθητοφοιτητικά μου χρόνια, όπου η νεοεισαγώμενη, τότε, πυρηνική φυσική με εντυπωσίαζε και εξιτάριζε. Άρα υπόκεινται στη φθορά και την αλοίωση του χρόνου!
    Διόρθωσε τα λάθη μου!

    ΥΓ. Νομίζω, με κατάλληλο καύσιμο αξιοποιούνται και κάποια παραγόμενα σωματίδια (νομίζω "γ" τα λένε), που αποστειρώνουν ιατρικά εργαλεία. Είναι έτσι;

    AntwortenLöschen
  11. @ ORPHEA,
    Δεν μίλησε για εννιαήμερη διάρκεια της αντίδρασης και μετά.... τέρμα. Αλλά είπε κάτι ακόμα χειρότερο: Είπε ότι με την κλείσιμο του σταθμού οι σχάσεις σταματάνε και η θερμότητα διατηρείται ακόμα 9 μέρες!
    Έψαξα στον web site του ΣΚΑΙ να το βρω για να το αναρτήσω, αλλά δεν υπάρχει! Μάλλον κάποιος άλλος έκανε την ίδια παρατήρηση με μένα και το έσβησαν για να μην γελάει διαρκώς το Πανελλήνιο.

    AntwortenLöschen
  12. @ ORPHEA,

    Επί πέντε συναπτά έτη παράγεται θερμότητα τόση όσο παράγουν ολόκληροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί.
    Έχω κάνει ξεχωριστή ανάρτηση για το ύψος αυτής της ενέργειας.
    http://ange-ta.blogspot.com/2011/03/blog-post_23.html

    Πόσο μεγάλη είναι αυτή η ενέργεια στη Φουκουσίμα;
    Σύμφωνα με την Ταμπέλα της Βικυ:
    Φουκουσίμα 1 Daiichi την ώρα του σεισμού ήταν τρεις αντιδραστήρες στο δίκτυο.
    Συνολική θερμική ισχύς περίπου 5900 MWt
    αμέσως μετά το black out λόγω σεισμού =5600*6.5% = 364 MW
    ένα λεπτό μετά =5600*3.2% = 180 MW
    μια ώρα μετά = 5600*1.6% = 90 MW
    μια μέρα μετά = 5600*0.8% = 45 MW

    Φουκουσίμα 2 Daini την ώρα του σεισμού ήταν τέσσερεις στο δίκτυο.
    Συνολική θερμική ισχύς περίπου 5900 MWt
    αμέσως μετά το black out λόγω σεισμού =5600*6.5% = 847 MW
    ένα λεπτό μετά =13000*3.2% = 417 MW
    Για να καταλάβεις τα δικά μας θερμοηλεκτρικά της Κοζάνης, που είναι τα μεγαλύτερα, είναι 300MWe δηλαδή 900MWth .

    Ο συλλογισμός , ότι η decay heat δεν μπορεί να ανεβάσει τη θερμότητα σε επίπεδο εξαέρωσης είναι λάθος.
    Σκέψου ότι ο βραστήρας της κουζίνας εξαερώνει το νερό σε 5 λεπτά, και έχει ισχύ μόλις 100Watt.
    Η βίκυ, αναφέρει ότι η ισχύς που απελευθερώνεται σε ένα πυρηνικό εργοστάσια θερμικής Ονομαστικής Ισχύος 4000MWth στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα, είναι τόσο μεγάλη ώστε να εξαερώσει μια δεξαμενή 2500 κυβικών μέτρων σε ένα λεπτό!!!!
    Από κει και μετά είναι θέμα λεπτών για να ανεβάσει θερμοκρασία στους 2400 - 2860 βαθμούς C ώστε να εξαερώσει το καύσιμο υλικό και να ξεκινήσει μια καινούργια πυρηνική αλυσωτή αντίδραση. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν στη Φουκουσίμα.
    Το γράφει ξεκάθαρα ο λινκ που σε παραπέμπω:
    If the decay heat is not removed then the reactor fuel begins to heat up and undesirable consequences begin as the temperature rises such as rapid oxidation of the zircaloy cladding (~1200C), melting of the cladding (~1850C), and then the fuel (~2400-2860C).

    Τα βαρέλια CASTOR,νομίζω ότι θα θάβουν και δεν τα πετάνε στη θάλασσα. Ελπίζω δηλαδή.

    Τα υλικά αυτά δεν έχουν καμία, μα απολύτως καμία σχέση με αυτά που υπάρχουν στη φύση!!! Αυτό ξέχασέ το. Μάλιστα, μια μέθοδος να καταστήσουν τα ραδιενεργά κατέλειπα εντελώς ακίνδυνα είναι αυτός, (δηλαδή να τα αναμείξουν με τα υλικά που καθάρισαν για να πάρουν το ουράνιο ή το πλουτώνιο) αλλά είναι τόσο ακριβή που η πυρηνική ενέργεια θα ήταν εκτός συζήτησης!

    Δεν έχω ιδέα τι ραδιοϊσότοπα χρησιμοποιεί η ιατρική!


    Θα ρωτήσω κανένα γιατρό, αλλά πολύ που θα ξέρει….

    AntwortenLöschen
  13. Φίλτατη καλησπέρα.

    Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Αν και τώρα πλέον μας είναι, πρακτικά, άχρηστη. (Μηκέτι καιρός, που είπε κι ο Θαλής).

    Εξακολουθώ να απορώ, αν αφού το πυρηνικό καύσιμο δίνει "ψαχνό" για 5 έτη (σίγουρο αυτό) γιατί το αποστρατεύουν τόσο σύντομα ( μετά 3 μήνες, νομίζω ;) και δεν το "αρμέγουν" περισσότερο.

    Για τα βαρέλια στη θάλασσα είμαι σίγουρος ότι το διάβασα, (πρόσεξε τη διατύπωση, γιατί η ανευθυνότης κι η παραπληροφόρηση οργιάζει) και μάλιστα ένα σημείο βύθισης λέγεται ότι βρίσκεται στ΄ανοιχτά της Ιταλίας.

    Το παράδειγμα με το αυγό, το βρίσκω λογικό.

    Όντως υπάρχει αντιδραστήρας που αξιοποιεί τα σωματίδια "γ" για αποστείρωση. Μάλιστα και το δικό μας Υπουργείο δια βίου Υγείας (το δια βίου δικό μου. Μ' αρέσει, το θέλω και το εύχομαι) διαθέτει έναν κάπου έξω από την Ελευσίνα (εκεί γύρω).

    Κατά τα λοιπά συμφωνώ, μολονότι έπηξα στα νούμερα. Μηκέτι καιρός, και για μαθηματικά!

    AntwortenLöschen
  14. @ φίλε Orphea,

    Από πού βγαίνει αυτό που λες: «Εξακολουθώ να απορώ, αν αφού το πυρηνικό καύσιμο δίνει "ψαχνό" για 5 έτη (σίγουρο αυτό) γιατί το αποστρατεύουν τόσο σύντομα ( μετά 3 μήνες, νομίζω ;) και δεν το "αρμέγουν" περισσότερο».

    Υπάρχουν οι ράβδοι καυσίμου που είναι τόσο ραδιενεργοί, ώστε να δημιουργούν αλυσωτές αντιδράσεις. Με την βοήθεια των άλλων ράβδων, δηλαδή αυτών που μπαίνουν ενδιάμεσα και απορροφούν τα μέρος των σωματιδίων που προκαλούν τις αλυσωτές αντιδράσεις, ρεγουλάρεται η κατάσταση ώστε να μην γίνει βόμβα.
    Όταν καεί το υλικό, (δηλαδή τα οξείδια του Uρανίου ή του Pu πλουτωνίου) απομένει ΑΛΛΟ υλικό που συνεχίζει να ακτινοβολεί και να μεταστοιχειώνεται. Αυτό το υλικό ΔΕΝ έχει πια ψαχνό που λες, είναι απλώς κακό και καυτό. Δεν μπορεί να γυρίσει την τουρμπίνα! Οδηγείται στους θαλάμους καμένου καυσίμου (spent fuel pool, πολύ ωραία λέγεται αγγλιστι!) και παραμένει εκεί για 5 χρόνια.
    Την τροφοδοσία με νέο καύσιμο (προφανώς όταν το παλιό έχει φάει τα ψωμιά του) την κάνουν κάθε χρόνο. Διαφέρει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο. Στην εποχή του Τσερνομπίλ, την έκαναν κάθε τρεις μήνες. Κάτι που είναι πιο ασφαλές, γιατί σε περίπτωση χαμού υπάρχει λιγότερο υλικό που μπορεί να γίνει βόμβα. Βόμβα, γίνεται μόνο όταν υπάρχει άκαυστο υλικό. Το καμένο αν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα είναι τρομερά επικίνδυνο επειδή είναι πολύ πλούσιο σε πλουτώνιο ! Κάθε πυρηνικός σταθμός παράγει 0.2 – 0.25 κιλά πλουτώνιο/έτος/MWe ως πυρηνικά κατάλοιπα.
    Τρομαχτικό νούμερο! Ασύλληπτης καταστροφικής δύναμης!~

    «Το παράδειγμα με το αυγό, το βρίσκω λογικό» ποιο αυγό;

    AntwortenLöschen
  15. @ Ορφέα,

    Δεν ξέρω, αν το εναπομείναν στις spent fuel pool Πλουτώνιο, μπορεί κάτω από κάποιες συνθήκες να γίνει βόμβα πλουτωνίου! Δεν το ξέρω. Αυτά τα ξέρει καλά ο Vagelford.

    AntwortenLöschen
  16. Φίλτατη καλημέρα
    - Αυγό εννοώ το παράδειγμα του βραστήρα που ανέφερες και την ποσότητα θερμότητος που απαιτείται για τον βρασμό. Λίγο πλατύτερα και με φαντασία. Μην κολλάμε εκεί.

    - Σαν μη ειδικός, αλλά λογικός, θα ήθελα για να κατανοήσω πλήρως αυτή την απομάκρυνση του του καυσίμου. Αφού όπως λές είναι ΚΑΚΟ και ΚΑΥΤΟ, γιατί δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τη θερμότητά του.
    Το ζητούμενο από όλη την ιστορία και πρακτική εφαρμογή των πυρηνικών ιδιοτήτων είναι η εκμετάλλευση της παραγομένης θερμότητος για την δημιουργία ατμού. Από εκεί και πέρα η συνέχεια, για τη γέννηση του ηλεκτρικού ρεύματος ακολουθεί ίδιες διαδικασίες.
    Γιατί "πετάν" στα σκουπίδια ένα ΚΑΥΤΟ υλικό και δεν το εκμεταλλεύονται όλη την 5/τία που δίνει θερμότητα.
    Αυτή είναι η απορία μου.

    - Πέρα από εκεί, η λεπτομερειακή διαδικασία παραγωγής βομβών δεν με έχει απασχολήσει ποτέ. Ούτε και θα...
    Απλώς γνωρίζω για τα τρία κύματα (ωστικό, θερμικό, ραδιενεργό) που δημιουργούνται σε μία μαζική και ακαριαία πυρηνική αντίδραση και αντίστοιχη ανεξέλεγκτη διάχυση στο περιβάλλον της έκρηξης και τη ζημιά που γίνεται.
    Πράγματα απλά και κατανοητά για απλούς ανθρώπους, μη ειδικούς στα πλαίσια γενικών γνώσεων. Τις λεπτομέρειες τις αφήνω "ειδικούς" τους οποίους, ως τεχνοκράτης, και εμπιστεύομαι και πρέπει...

    Σκέψου να πας σε γιατρό και να δυσπιστείς στη γνώμη του! Αν δεν τον εμπιστεύεσαι πήγαινε σέ άλλον. Όμως, καλώς ή κακώς, η γνώμη του "ειδικού" θα πρέπει να γίνεται δεκτή.

    AntwortenLöschen
  17. "Σαν μη ειδικός, αλλά λογικός, θα ήθελα για να κατανοήσω πλήρως αυτή την απομάκρυνση του του καυσίμου. Αφού όπως λές είναι ΚΑΚΟ και ΚΑΥΤΟ, γιατί δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τη θερμότητά του"

    Μα γιατί είναι μια κατάσταση ασταθής!! Για να γυρίζει η γεννητρια πρέπει να έχει συνεχή ροή υδρατμού,
    Φαντάζομαι δηλαδή, επειδή ειδικ΄ςο στην πυρηνική τεχνολογία δεν είμαι!

    AntwortenLöschen
  18. Καλησπέρα Αγγέλα.

    Τώρα με μπέρδεψες.
    Αν στο χώρο της αντίδρασης παράγεται θερμότης (το ΚΑΥΤΟ,που λές) ικανή να βράζει νερό, τότε ο συνεχώς προκύπτων ατμός, γιατί να μην μπορεί να στρίψει έναν ατμοστρόβιλο, με τα γνωστά επακόλουθα, (ρεύμα).
    Στις ατμομηχανές των παλιών τραίνων το απλό κάρβουνο έφτιαχνε ατμό που κινούσε θηριώδη έμβολα

    Άρα για να πάψει να χρησιμοποιείται ένα ραδιενεργό στοιχείο, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Μήπως η θερμότης του δεν είναι εκμεταλλεύσιμη και ικανή να δημιουργήσει ατμό; Για ψάχ' το και πες μου.
    Δηλαδή ποιός ο ακριβής λόγος "αποστρατείας" μιας ράβδου πυρηνικού καυσίμου;

    Μια και το πιάσαμε το θέμα θέλω να το τελειώσουμε σωστά. (Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος)

    AntwortenLöschen
  19. @ Orphea,

    Δεν είμαι ειδικός. Αλλά για να γυρίζει η τουρμπίνα χρειάζεται συνεχή και σταθερή τροφοδοσία. Η decay heat είναι δραστικά μειούμενη. Ξεκινάει απο το 3.75% της ονομαστικής Θερμικής ισχύος (δηλαδή το 1/3 της ηλεκτρικής) για μερικά δεύτερα και πέφτει στο 0.44 σε μια ημέρα.

    θα είχε θεωρητικά (δεν ξέρω πρακτικα τι μπορεί να είχε) την εξής παραγωγη ενέργειας:


    Ενας σταθμός ονομαστικής ισχύος 1320MWe θα απέδιδε με την εκμετάλευση της decay heat 49 ΜWel στα πρώτα 20 δευτερα
    33 στο επόμενο λεπτό 13 σε μια ώρα , 6 την επόμενη μέρα κλπ κλπ.

    Αντιλαμβάνεσαι δηλαδή, ότι αυτά είναι παραγωγή για τα πανηγύρια.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...