Montag, 25. April 2011

Amorphophallus titanum


Στους δύσκολους καιρούς, όπου οι περισσότεροι από μας έχουν χάσει τον μπούσουλα, η φύση παραμένει μοναδική, σε εκπλήξεις και σε ομορφιά.
Ομορφιά που πότε παίρνει την μορφή του μικρού και ταπεινού χαμομηλιού και πότε την μεγαλοσύνη ενός γίγαντα.

Η Βασιλεία γιόρτασε λίγο πριν την Ανάσταση του Χριστού, που για μας τους Έλληνες είναι η ανάμνηση της επιστροφής της Περσεφόνης πάνω στη Γή, από τα υπόγεια του Άδη που την είχε οδηγήσει κλέβοντας την ο Πλούτων, μια άλλη ΑΝΟΙΞΗ.


Την άνοιξη του γίγαντα Amorphophallus titanum. Το λουλούδι αυτό φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα (προσοχή μόνο το λουλούδι) και κινδυνεύει, όπως χιλιάδες άλλα είδη να εξαφανιστεί. Τώρα τον συναντάμε πού και πού σε βοτανικούς κήπους και το άνοιγμα του λουλουδιού, κάθε τρία ή έξι χρόνια, αποτελεί όπως μπορεί κανείς να σκεφτεί ένα θεαματικό γεγονός!
Το άνθισμα διαρκεί 2 -3 μέρες και μετά μαραίνεται.
Μόνο ο βολβός, στην ώριμη φάση του ζυγίζει 20 κιλά!


10 Kommentare:

  1. Προς τι η αναζήτηση της ομορφιάς στο γιγαντιαίο λουλούδι; Εγώ την βρήκα σ’ ένα μικρό και ταπεινό κυκλάμινο, στην άκρη ενός γκρεμού!
    Εκτός και αν, μπαγάσικο, το μυαλό σου πάει στον τεράστιο φαλλό!
    Γι’ αυτό σου θυμίζω την ιστορία της κουφής γριάς που βλέποντας τρεις νεαρές να συζητούν, στη στάση λεωφορείου, γιά μόδα και γιά το μήκος του μανικιού, όπου, διαφωνώντας, η μία έδειχνε μέχρι τον ώμο, η άλλη μέχρι τον αγκώνα κι η τρίτη μέχρι τον καρπό, η γριά, μη ακούγοντας αλλά βλέποντας μόνο, πετάχτηκε και τους λέει.
    - Μη δίνετε σημασία, παιδιά μου, σ’ αυτά. Καλός άνθρωπος να είναι!

    AntwortenLöschen
  2. Απο την περιγραφή σε άλλο βίντεο λένε ότι βρωμάει φοβερά. Τόσο που δεν μπορείς να σταθείς. Ωστόσο, μακριά απο τα φαλικά, εξ άλλου το λουλούδι αυτο λέγεται Αμορφοφάλους, δεν παύει να εντυπωσιάζει. Κατατάσεται στα σπανιότατα είδη και η άνθισή του εχει αναφερθεί σε όλα τα δελτία ειδήσεων, εκτός απο τα δικά μας τα λογιστικά.

    AntwortenLöschen
  3. Πονηρούλα, ξέρω που το πας. Μας προετοιμάζεις γιά το επερχόμενο νέο πακέτο μέτρων!
    Μας προϊδεάζεις!
    Ωραίο το κόλπο, και πολύ παραστατικό! Κρίμα που δεν τό' πιασα αμέσως

    AntwortenLöschen
  4. @ Orphea,

    δεν το είχα σκεφτεί, αλλά η ιδέα σου είναι ΠΡΩΤΗ και ΑΠΑΙΧΤΗ!!

    Οντως τα επόμενα μέτρα θα είναι πολύ .......οδεινηρά!!!

    AntwortenLöschen
  5. Φίλτατη καλησπέρα.
    Δυστυχώς η σημειολογία και ο συμβολισμός είναι χαρακτηριστικός και επίκαιρος.

    Και τώρα σοβαρά.
    Το λουλούδι αυτό το έχω δει ζωντανά προ αμνημονεύτων χρόνων στο Μουκιτίγκι της Σουμάτρας, μέσα στη ζούγκλα. Το κοινό του όνομα είναι Ραφφλέζια, προς τιμήν του ιδρυτού της Σινγκαπούρης, του σερ (φυσιολογικά έγινε κι αυτός σερ) Τόμας Στάμφορντ Ράφφλς. Βρωμάει απαίσια, σαν ψοφίμι και μαζεύει γύρω του χιλιάδες έντομα, λόγω αυτής της αποφοράς. Όπως μας είχε πει ο ξεναγός το λουλούδι ανθίζει κάθε 10 χρόνια, περίπου. Είναι εντυπωσιακός, επίσης, ο τρόπος και χρόνος του σαπίσματός του, με τη πολλαπλασιασμένη μπόχα και τη γρήγορη αποσύνθεση.
    Εκείνο που, θυμάμαι, κράτησα από το θέαμα του άνθους είναι το πώς η φύση μοιράζει σοφά τα συν και τα πλήν! Καταπληκτικό θέαμα, απαίσια μυρωδιά!

    AntwortenLöschen
  6. Διόρθωση. Μπουκιτίγκι, όχι Μουκιτίγκι. Ο δαίμων του πληκτρολογίου!

    AntwortenLöschen
  7. @ Ορφέα,

    Ναι έτσι περιγράφεται!

    AntwortenLöschen
  8. Πομπώδης ομορφιά, δεν μου αρεσει, προτιμώ τις μικρές άγριες μαργαρίτες του αγρού που τελούν υπό εξαφάνιση...
    Οσο για τη μπόχα, ναι, βρωμοκοπάει! σημάδι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε μονάχα μια αίσθηση αλλά να συνδυάζουμε όλες τις αισθήσεις για καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας!
    (απαπαπαπα.. τι εγραψα παλι νυχτιατικα..)

    AntwortenLöschen
  9. @ Ροδιά,

    Πολύ ωραίο αυτό που λες για τον συνδυασμό των αισθήσεων.
    Και ωστόσο, η φύση δεν είναι ποτέ πομπώδης ούτε αηδιαστική (αναφορικά με τη μυρωδιά), απλώς είναι πολυμορφη και γι αυτό είναι όμορφη!
    Εμένα αυτό το τεράστιο λουλούδι με εντυπωσιάζει και μου δίνει μια ιδέα για το πως θα ήταν η γη στη Ιουρασική εποχή.

    Φτέρες σαν δένδρα και λουλούδια υπέρμετρα πρόσθεσε και τους δεινόσαυρους και τότε αντιλαμβάνεσαι την μικρότητα του ηλίθιου ζώου που κυβερνάει τον πλανήτη σήμερα.

    AntwortenLöschen
  10. **Φτέρες σαν δένδρα και λουλούδια υπέρμετρα πρόσθεσε και τους δεινόσαυρους και τότε αντιλαμβάνεσαι την μικρότητα του ηλίθιου ζώου που κυβερνάει τον πλανήτη σήμερα.**

    Αχαχαχαχαχα!!! σαν να εχεις δικιο! :))

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...