Montag, 30. Mai 2011

Φουκουσίμα – 3 μήνες μετά


Υπάρχουν αρκετά ιστολόγια που υποστηρίζουν ότι τα δοχεία πιέσεως(1), των αντιδραστηρων 1, 2 και 3 υπέστησαν βλάβη λίγες ώρες μετά το σεισμό. Ακόμα υπάρχουν και κάποια άλλα που υποστηρίζουν ότι η δεύτερη έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 ήταν πυρηνικής φύσεως και όχι έκρηξη προερχόμενη από την ένωση Υδρογόνου και Οξυγόνου.
Ωστόσο θα σταθώ στις αναλύσεις της TEPCO, που δημοσίευσε στις 15 και 23 Μαΐου, δηλαδή πρόσφατα, για άγνωστους λόγους όχι πιο πριν, ενώ η TEPCO είχε όλα τα στοιχεία, δείτε και τις φωτογραφίες στο παραπάνω slide show . Πιστεύω, ότι οι φωτογραφίες και οι αναλύσεις δεν δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά τον σεισμό γιατί τότε τα βλέμματα όλων μας ήταν στραμμένα στην Φουκουσίμα και θα δημιουργούνταν μεγάλο πλήγμα στην τεχνολογία της πυρηνικής ενέργειας. Σήμερα που η Φουκουσίμα έχει ξεθωριάσει αποφάσισε η TEPCO να δημοσιεύσει κάποιες τρομαχτικές πτυχές του δράματος.
Επίσης θα αναφερθώ και στις θέσεις της GRS (γερμανική εταιρεία για την ασφάλεια των ατομικών σταθμών, την οποία η Green Peace κατηγόρησε δριμύτατα γιατί όλον αυτόν τον καιρό δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναδημοσιεύει τις θέσεις της TEPCO, ανίκανη αντικειμενικά ή ηθελημένα να δημοσιεύσει τις δικές της αναλύσεις.
Τα «εξτρεμιστικά» ιστολόγια θα τα αφήσω κατά μέρος.
Αναλύσεις της TEPCO:
Στις 15 Μαΐου η ΤEPCO δημοσίευσε μια προσωρινή ανάλυση για την κατάσταση του αντιδραστήρα 1.

Το αγγλικό κείμενο:Εδώ

Σύντομη μετάφραση:
16 ώρες μετά την διακοπή λειτουργίας του σταθμού, (shut down ή scram όπως το λέει στην αγγλική) και επειδή είχε διακοπεί και το σύστημα αυτοματισμού και επικοινωνίας (IC), οπότε μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, το επίπεδο του νερού ψύξης είχε πέσει σε χαμηλό επίπεδο και η θερμοκρασία του αντιδραστήρα ανέβηκε στο όριο τήξης των ράβδων του καύσιμου υλικού. Εν τούτοις – λέει το ραπόρτο της ίδιας – παρότι υπέστη βλάβη το δοχείο πιέσεως, η βλάβη αυτή είναι περιορισμένη επειδή ψύχθηκε και συνεχίζει να ψύχεται με κατάβρεγμα (water injection).

Στις 23 Μαΐου η ΤEPCO δημοσίευσε μια προσωρινή ανάλυση για την κατάσταση των αντιδραστήρων 2 και 3.
Το αγγλικό κείμενο:Εδώ

Σύντομη μετάφραση:

Για αυτούς τους δύο αντιδραστήρες η TEPCO θεωρεί δύο πιθανά σενάρια.
Σενάριο 1: το νερό στην καρδιά του αντιδραστήρα ακόμα και μετά το πότισμα με εξωτερική αντλία, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και άφησε ακάλυπτη όλη την επιφάνεια των ράβδων και σενάριο 2, το νερό κάλυψε κάπως την επιφάνεια των ράβδων, χωρίς όμως να την καλύψει μέχρι πάνω.
Έτσι ή αλλιώς, από το διάγραμμα θερμοκρασίας - χρόνου η θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 2 έφτασε το όριο τήξης του καύσιμου στις 14 Μαρτίου και στον αντιδραστήρα 3 στις 13 Μαρτίου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων που το επίπεδο του νερού ψύξης έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να αφήσει έκθετο όλο το υλικό, τότε πάντα σύμφωνα με την ανάλυση της TEPCO και τα δύο δοχεία πιέσεως έχουν βλαφτεί.
Και στους τρείς αντιδραστήρες το καύσιμο υλικό βρίσκεται λειωμένο στον πυθμένα των δοχείων πιέσεως και ψύχεται επαρκώς.

Η GRS, επισημαίνει ότι οι αναλύσεις της TEPCO είναι υπολογιστικές και δεν στηρίζονται σε αληθινές μετρήσεις και επομένως μπορεί να είναι και λανθασμένες.

Προσωρινή εκτίμηση της GRS:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την TEPCO, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Ωστόσο συμπερασματικά μπορούμε να πούμε τα ακόλουθα:
1. Στους αντιδραστήρες 1 – 3 έχει γίνει σοβαρή τήξη του πυρήνα, αλλιώς δεν εξηγείται η απελευθέρωση υλικών σχάσης όπως Ιώδιο και Καίσιο. Ασφαλή διάγνωση για τα δοχεία πιέσεως δεν μπορούμε να κάνουμε.
Εάν η πτώση του επιπέδου του νερού, είναι αυτή που αναφέρει η TEPCO, τότε η καταστροφή των πυρήνων είναι προφανής.
• Μελέτες της GRS, έχουν δείξει, ότι σε αντιδραστήρες ατμού, εάν υπάρξει τήξη του πυρήνα, θα οδηγήσει σε εξουδετέρωση του δοχείου πιέσεως με την μορφή της εμφάνισης διαρροής. Οι διαρροές εμφανίζονται στις θέσεις που το δοχείο πιέσεως έρχεται σε επαφή με τον εξωτερικό χώρο, όπως μηχανισμός διαχείρισης των ράβδων, τροφοδοσία των οργάνων κλπ.
• Ωστόσο, δεν μπορούμε να διαγνώσουμε το μέγεθος και την σοβαρότητα της διαρροής.
• Παράλληλα πρέπει να πούμε ότι η ανάλυση της TEPCO δηλαδή μια πλήρης τήξη των πυρήνων, δεν συμβαδίζει με άλλα δημοσιευμένα στοιχεία. Όπως λ.χ. με την υφιστάμενη πίεση στα δοχεία πιέσεως και στα Containments: Αν αυτή η αντίφαση συμβαίνει λόγω λανθασμένης ανάλυσης ή λανθασμένων στοιχείων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.

Συμπέρασμα δικό μου: Κανένας (ας μην πω καμιά κακιά λέξη) δεν ξέρει να πει τι γίνεται στην πραγματικότητα.
Πριν κλείσω την ανάρτηση, σας συμβουλεύω να δείτε παρακάτω τους τόνους ραδιενεργού υλικού που πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλή τόπο, δηλαδή εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός που λέει και ο παπάς. Αλλά μου φάινεται ότι αυτά τα υλικά το δικό μας δρόμο προαναγγέλλουν.


Σημείωση:


(1):
Το δοχείο πιέσεως (8), είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός αντιδραστήρα. Σε κανονικές συνθήκες η πίεση σ αυτό διατηρείται κάτω από την ατμοσφαιρική ώστε να μην έχουμε διαρροή ραδιενεργού υλικού προς την ατμόσφαιρα. Βλάβη ή ρωγμή σημαίνει ότι η πίεση θα εξισωθεί με την ατμοσφαιρική και η διαρροή του εσωτερικού, που έχει και διάφορα ραδιενεργά υλικά, προς τα έξω είναι αναπόφευκτη.
Η αναπαράσταση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι απο την Wiki

3 Kommentare:

  1. Άντε πάλι η Φουκουσίμα!
    Εδώ το ελληνικό καράβι χάνεται,ο κοσμάκης φτωχαίνει ραγδαία, η χώρα υποθηκεύεται και ξεπουλιέται κι εμάς μας απασχολούν τα μπεκερέλ και τα μπεσαμέλ της Φουκουσίμα. Με εξειδικευμένα σχήματα, διαγράμματα και πίνακες που χρειάζονται τα τηλεσκόπια του Πόλομαρ γιά να διαβαστούν!
    Διάλεξη για συνέδριο πυρηνικής φυσικής και τεχνολογίας.
    Τυφλός οδηγεί τυφλό!
    Κι όμως κάποτε έκανες πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις (π.χ. γιά τέχνη) ικανές να συντηρήσουν ενδιαφέρουσες αντιπαραθέσεις και διαλόγους κι ανταλλαγή απόψεων. Τώρα, «μακαρονάδα» κι άγιος ο Θεός!

    Τελικά, είχαμε δεν είχαμε το σκαρώσαμε το θέατρο του παραλόγου. Εσύ «η στρίγκλα που ΔΕΝ έγινε αρνάκι», (με τίποτα!), κι εγώ «η φαλακρή τραγουδίστρια»!

    Άντε και του χρόνου Κόβεν Γκάρντεν!

    AntwortenLöschen
  2. Καλησπέρα,
    είχαμε πει σχετικά και στο μαγαζί μου εδώ. Ρίξε μια ματιά στο σχόλιό μου 6/4, αυτό του (μηχανολόγου) φίλου σχολιαστή 7/4, και αντιπαράβαλε με το ραπόρτο της ιαπωνικής κυβέρνησης 2/6, που θα παρουσιαστεί στην κόνφερενς της ΔΕΑΕ σε 15 περίπου μέρες...

    AntwortenLöschen
  3. (λινκ: http://www.kantei.go.jp/foreign/kan/topics/201106/iaea_houkokusho_e.html -τμήματα, στα αγγλικά )

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...