Freitag, 5. August 2011

Οι κίνδυνοι της οικονομικής κατάρρευσης


Η οικονομική κρίση στο μεγαλείο της! Και ωστόσο δεν ξέρουμε αν είναι η αρχή, η μέση ή το τέλος της.
Δεν ξέρουμε! απλώς παρακολουθούμε τα πλανητικά δεδομένα και τεκταινόμενα μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένοντας ίσως κάποιο θαύμα που λέει και ο ποιητής. Πόση σημασία μπορεί να δίνει κανείς στην οικονομική κρίση, αν μια τέτοια κρίση θα ανοίξει με σιγουριά όλους τους ασκούς του Αιόλου; Όταν το χρήμα σταματήσει να ρέει, πλούσιο και ικανό να συντηρεί κάθε ανθρώπινη ματαιοδοξία, όλα τα μέτρα ασφαλείας που κοστίζουν δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων θα πεταχτούν στα σκουπίδια.


Τα πυρηνικά εργοστάσια που από την αρχή του νεοφιλελευθερισμού έχουν περιέλθει στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα βρεθούν στα χέρια του κοινού εγκλήματος, που θα καθαρίζει το πλουτώνιο με νταλίκες και θα το θάβει, με συνοπτικές διαδικασίες στον κήπο του γείτονα.
Φτιάξαμε έναν κόσμο, στον οποίο ούτε να ζήσουμε φτωχοί δεν μπορούμε πια.
Παρακολουθήστε το παρακάτω Βίντεο.



Η οργή που βγαίνει από τον Αλεξ είναι τόσο εύγλωττη, που ακόμα και χωρίς την μετάφραση φωνάζει την αλήθεια που είναι το ψέμα του πυρηνικού λόμπι!
Μια πολύ μικρή περίληψη: Στην Ιαπωνία μοίρασαν χιλιάδες μετρητές δόσης ακτινοβολίας. Τα γιαπωνεζάκια πηγαίνουν στο σχολείο με καρφιτσωμένους μετρητές ακτινοβολίας.
Προσοχή, απλώς μετράνε την δόση του θανάτου τους τίποτ’ άλλο.
Ρωτάει ο Αλεξ γεμάτος οργή, τι περιμένετε συμπατριώτες μου Γάλλοι; να βαδίζουμε με δοσίμετρα, με μάσκες και με αντιπυρηνικά κομπινεζόν;
Σταματήστε την πυρηνική ενέργεια πριν μας σταματήσει αυτή. Η θα σταματήσει η πυρηνική ενέργεια ή δεν θα υπάρχουν ούτε κήποι, ούτε τυριά, ούτε κρασί, ούτε παιδιά, ούτε τίποτα.
Ούτε θα απομείνει κανείς να ακούει το μπιπ – μπιπ των δοσιμέτρων!
____________________
Οι πίνακες είναι του Judson Huss με τον τίτλο Plutoniumy


78 Kommentare:

  1. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  2. Κανένας λαός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει χρέη τα οποία δεν ήταν σε όφελός του.

    Ιστορικό παράδειγμα η άρνηση της σοβιετικής κυβέρνησης το 1921 να πληρώσει τα τσαρικά χρέη με την αιτιολογία ότι «κανένας λαός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την αξία των αλυσίδων που ο ίδιος φορούσε στην διάρκεια των αιώνων».

    Όλα τα άλλα είναι κουκουρούκου με αυτοκόλλητα ζωάκια.

    AntwortenLöschen
  3. @ aliatas,

    Καλό είναι να κάνουμε συγκρίσεις που να έχουν κάποια αξία. Μιλάς για μια χώρα σαν την Σ.Ε. δηλαδή για έναν κολοσσό που δεν του λείπει τίποτα από πρώτες ύλες και που είχε και μπολσεβίκους με τον Λένιν στην Κυβέρνηση.
    Δεν ωφελείται κανείς με το να χαϊδεύουμε τα αυτιά μας.
    Η Σ.Ε. ή η Αργεντινή ή οι ΗΠΑ είναι χώρες που δεν πλήρωσαν τα χρέη τους. Και η Ελλάδα έχει κηρύξει στάση πληρωμών 3 ή 4 φορές απο την απελευθέρωση της, αλλά όχι από ιδεολογία αλλά από ανάγκη. Λοιπόν, μη προπαγανδίζετε αυτά που θα συμβούν εξ ανάγκης, γιατί δείχνει ιδεολογική φτώχεια και έλλειψη απόψεων και προτάσεων!

    Καλά θα κάνει το ΚΚΕ, ως κόμμα της εργατικής τάξης που θεωρεί τον εαυτό του, να στρώσει κάτω το κώλο του και να σκεφτεί μερικά σοβαρά πράγματα και όχι να λέει αστειότητες και μπαναλιτέτεν.

    AntwortenLöschen
  4. Πριν συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα θα ήθελα να μην ταυτίζεις τις δικές μου τοποθετήσεις με το ΚΚΕ. Δεν είμαι αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στο διαδίκτυο. Ότι εγώ εκφράζομαι από την κομμουνιστική ιδεολογία, την πολιτική ανάλυση και τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας του οποίου και είμαι υποστηρικτής, είναι δεδομένο. Όμως όταν κάνουμε διάλογο εμείς οι δυο, κάνει διάλογο η ange-ta με τον aliata, όχι η ange-ta με το ΚΚΕ.

    Το 1921 η «νεαρή» σοβιετική εξουσία είχε τεράστια θέματα και προβλήματα, αμέτρητους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς να αντιμετωπίσει. Η εικόνα του σοβιετικού κράτους το 1921 δεν είχε καμία σχέση με τον κολοσσό που κατάφερε να οικοδομήσει στην συνέχεια
    της Ιστορίας ο λαός της ΕΣΣΔ.

    Δεν έχουν καμία σχέση οι περιπτώσεις της Σοβ. Ένωσης με τις περιπτώσεις των ΗΠΑ και Αργεντινής. Είναι άλλο το ΔΕΝ αναγνωρίζω τα χρέη μιας εξουσίας που μου πίνει το αίμα και βάζω πλώρη για μια άλλη κοινωνία… και άλλο μια διαφορετική διαχείριση του προβλήματος, ΠΑΝΤΑ μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού, χωρίς ανατροπή δηλαδή στο επίπεδο της εξουσίας.

    Το ΚΚΕ έχει την στρατηγική του, για άλλους σωστή για άλλους λάθος, για κάποιους κάνει λίγα, για άλλους κάνει πολλά, τόσα πολλά που κινείται στα όρια τις νομιμότητας ΤΟΥΣ, όπως λένε. Το θέμα όμως είναι τι κάνει ο λαός. Το ΚΚΕ δεν είναι αντικαταστάτης ούτε εκπρόσωπος του λαϊκού παράγοντα. Σύμμαχος είναι. Ότι και να κάνει το ΚΚΕ αν οι περισσότεροι εργαζόμενοι άνθρωποι κάθονται και κλαίνε παρέα με τους παρουσιαστές των δελτίων, στα κανάλια των μεγάλων αφεντικών για την : «μαύρη Δευτέρα για τα χρηματιστήρια» δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

    Η αλήθεια είναι πως όσο πιο μαύρες είναι οι μέρες στα χρηματιστήρια, τόσο πιο καλά μπορούν να πάνε τα πράγματα για την εργατική τάξη, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους μικρέμπορους, για τους δασκάλους και τους μαθητές τους, για τους γιατρούς και τους ασθενής τους, για τους αγρότες, για όλους όσους παράγουν τον πλούτο, τα προϊόντα και προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες στον πλανήτη Γη.

    Το σίγουρο είναι πως βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.

    Και το μόνο ερώτημα είναι αν οι εργαζόμενοι θα δώσουν φιλί ζωής στους καπιταλιστές, ή, με την πάλη τους θα διευρύνουν το ρήγμα που απαιτείται για να γκρεμιστεί ένα σύστημα που μόνο δεινά φέρνει.

    Αν έχεις χρόνο και δε βαριέσαι σε παρακαλώ να μου πεις τι εννοείς με τον όρο «αστειότητες»; Εκτός αν θεωρείς σοβαρό να μαζευόμαστε έξω από την βουλή και το σπίτι του Τσοχατζόπουλου και να μουντζώνουμε!

    AntwortenLöschen
  5. @ aliatas
    Έχεις πολύ δίκιο! Άλλο ΚΚΕ, άλλο εσύ! Όχι δεν τα συγχέω!
    Η τελευταία παράγραφος αφορά το ΚΚΕ και δεν αφορά εσένα. Είπα ότι καλά θα κάνει το ΚΚΕ να στρωθεί σε ιδεολογική δουλειά, γιατί – σε τελική ανάλυση - έχει τελείως ταυτιστεί με το σύστημα που κατηγορεί και με αυτό τον τρόπο συμπαρασύρει και πολλά καθαρά μυαλά, όπως π.χ. το δικό σου. Και είμαι σίγουρη ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ θα σκεφτόσουν ας πούμε ορθότερα ή για να μην σε προσβάλω πιο κοντά στην πραγματικότητα!
    Το 1921 η νεαρή σοβιετική δύναμη είχε τέτοια δύναμη από πλευράς ιδεολογίας, που δεν την είχε μέχρι τότε καμία άλλη κυβέρνηση στο κόσμο! Και δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σου ότι «δεν είχε καμία σχέση με τον κολοσσό που κατάφερε να οικοδομήσει στην συνέχεια» γιατί η τότε Ρωσία ΗΤΑΝ πάντα ένας κολοσσός.
    Η σοβιετική εξουσία της χάρισε μεγαλύτερη δύναμη, κυρίως λόγω του δίπολου που δημιούργησε και ο δυτικός καπιταλισμός αναγκάστηκε από τον φόβο των Ιουδαίων να δώσει μεγάλες παραχωρήσεις στην εργατική τάξη. Αυτή η αλήθεια έγινε φανερή, μετά την κατάρρευση της Σ.Ε., κάτι που οι σοσιαλιστές ανά την υφήλιο δυστυχώς δεν κατανόησαν ούτε τότε που συνέβη ούτε μέχρι σήμερα .

    Ναι όντως, δεν έχουν σχέση οι περιπτώσεις της Σοβ. Ένωσης με τις περιπτώσεις των ΗΠΑ και Αργεντινής. Ωστόσο είναι περιπτώσεις μεγάλων δυνάμεων που για άλλο λόγο η κάθε μια αρνήθηκε να πληρώσει ανήθικα χρέη με εξαίρεση τις ΗΠΑ, που σκαρφίστηκε την λογική των ανήθικων χρεών, θέλοντας κατ αρχή να απαλλάξουν το ΙΡΑΚ από την υποχρέωση να πληρώσει τα χρέη του.
    Το ίδιο έπραξε και η Ρωσία του Γιέλτσιν.
    Η θέση:
    «ΔΕΝ αναγνωρίζω τα χρέη μιας εξουσίας που μου πίνει το αίμα και βάζω πλώρη για μια άλλη κοινωνία» είναι σωστή, αλλά αυτό δεν γίνεται με κυβέρνηση ΓΑΠ. Όταν θα κάνουμε επανάσταση και θα βάλουμε άλλες λογικές τότε το ζήτημα θα τεθεί προφανώς επί τάπητος!
    Προς το παρόν, ζητείται εναλλακτική διακυβέρνηση που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Και βέβαια, ο λαός βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, κοιτάζοντας τουρκικά σίριαλ. Μια ωραία πρωία θα ξυπνήσει και θα δει τη τουρκική σημαία να κυματίζει σε μερικά νησιά του Αιγαίου και ίσως τότε ξυπνήσει!

    Αστειότητες θεωρώ τις απόψεις των Καζάκη και Λαπαβίτσα «δεν πληρώνουμε την κρίση των άλλων» για όλους τους λόγους που αναφέρω πιο πάνω. Αυτό το αίτημα είναι αίτημα μιας (αν ποτέ υπάρξει) μεταεπαναστατικής εποχής και είναι και αυτό ζήτημα υπό συζήτηση. Δηλαδή αν οι αντικειμενικές συνθηκες θα το επιτρέπουν.

    Συμφωνω μαζί σου:
    Το σίγουρο είναι πως βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.

    Και το μόνο ερώτημα είναι αν οι λαϊκές μάζες θα δώσουν φιλί ζωής στους καπιταλιστές, ή, με την πάλη τους θα γκρεμίσουν ένα σύστημα που μόνο δεινά φέρνει.

    AntwortenLöschen
  6. Πως σου φάνηκε η κατάληξη της πλατείας; Υπάρχει ή δεν υπάρχει πλατεία;

    AntwortenLöschen
  7. Δεν θέλω να σκέπτεσαι όταν κάνουμε διάλογο μην τυχών και με προσβάλεις, γιατί αυτό σε περιορίζει να εκφράσεις ελεύθερα αυτό που θέλεις. Τίποτα δεν μπορεί να με προσβάλει όταν ένας άνθρωπος μου κάνει την τιμή να συνομιλεί μαζί μου. Ακόμα και τέτοια πρόθεση να έχει κάποιος το μόνο που θα καταφέρει είναι να προσβάλει την δική του νοημοσύνη, από την στιγμή που θα ασχολείται με κάποιον που δε σέβεται.

    Δεν μπορώ να σκεφτώ που μπορεί να βασιστεί κάποιος για να ταυτίσει το ΚΚΕ με το σύστημα. Το ΚΚΕ καθόρισε τη στρατηγική του καθαρά στο 15ο συνέδριό του το 96 (“Το ΚΚΕ, πρωτοπόρο, συνειδητό και οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει τελικό του σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού”), όπου και ψήφισε το Πρόγραμμά του, ήταν δηλαδή προγραμματικό συνέδριο που λένε αυτοί οι παλιοκομμουνιστές. Παίρνω για αρχή αυτό το συνέδριο γιατί αυτό καθορίζει μέχρι σήμερα την πολιτική του ΚΚΕ, λόγω προγράμματος. Το πρόγραμμα για ένα κόμμα “νέου τύπου” όπως λένε αυτοί οι παλιοκομμουνιστές (σύμφωνα με τις αρχές που καθόρισε ο Λένιν) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του και είναι το πιο ισχυρό πολιτικό του κείμενο. Αυτό το κείμενο μαζί με το καταστατικό, είναι τα δύο κείμενα στα οποία πρέπει να συμφωνήσει κάποιος που θέλει να γίνει μέλος του ΚΚΕ. Και τα δυο κείμενα καθορίζουν σχεδόν στο σύνολο όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται κάποιος για να είναι (και να φαίνεται!) κουκουές.

    Είσαι σίγουρη ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ θα σκεφτόμασταν εμείς οι παρασυρμένοι από δαύτους, ορθότερα και πιο κοντά στην πραγματικότητα!

    Μα ναι. Φυσικά!!! Θα μιλάγαμε τώρα για «εθνικό δρόμο στο σοσιαλισμό» ή για «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», για «σοσιαλισμό με αγορά» για «ανανέωση του σοσιαλισμού με κριτική απόσταση από τον κεντρικό σχεδιασμό» κ.λπ. θα ήμασταν κι εμείς σαν τους μεγάλους αριστερούς αγωνιστές στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία κ.λπ.

    Αυτό το παλιοκουκουέ, αυτό το σταλινικό απολίθωμα φταίει που μεγάλες μάζες ελλήνων αγωνιστών, δεν ταυτίστηκαν με τις θέσεις των κομμάτων του ευρωκομμουνισμού στις δεκαετίες 1960, 1970, 1980 για να απολαύουμε και εμείς το αποτέλεσμα της πολιτικής τους πρακτικής. Τα περισσότερα από αυτά τα κόμματα συμμετείχαν σε αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας και έτσι έγιναν στυλοβάτες του συστήματος, ευθύνονται για την ενσωμάτωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την απομαζικοποίηση και γραφειοκρατικοποίησή του, ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν είχε γίνει ούτε μια απεργία για 20 - 25 χρόνια στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα που έχουμε μπλέξει με το ΚΚΕ είμαστε εκτός πραγματικότητας.

    Αλίμονο αν τα αιτήματα που έχει ένας λαός τα θέτει με βάσει ποιος έχει την εξουσία και ποιος είναι στην κυβέρνηση. Τι θα πει «αυτό δεν γίνεται με κυβέρνηση ΓΑΠ»; Με αυτή τη λογική θα είχαμε ακόμα δουλοκτησία! Για σκέψου το λίγο ψύχραιμα η «εναλλακτική διακυβέρνηση» που προτείνεις δεν είναι ένα ακόμα φιλί ζωής στους καπιταλιστές;

    Ο κ. Καζάκης, πρώην μάχιμο μέλος της «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» που συγκρότησε ο Μ. Θεοδωράκης, δεν έχει καμία σχέση με το ΚΚΕ, επίσης ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας απ’ ότι ξέρω διδάσκει οικονομικά στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Λονδίνου. Ειδικεύεται σε χρηματοπιστωτικά θέματα και στην ιαπωνική οικονομία και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων στα αγγλικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ επίσης αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω να έχει οποιαδήποτε σχέση με το ΚΚΕ. Η όποιες και αν, λοιπόν αστειότητες των εν λόγο κυρίων δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χρεωθούν ως αστειότητες του ΚΚΕ;

    AntwortenLöschen
  8. @ aliatas,
    θα τα πούμε απουσιάζω

    AntwortenLöschen
  9. @ aliatas
    Περί διαλόγου: Ο.Κ.!

    “Δεν μπορώ να σκεφτώ που μπορεί να βασιστεί κάποιος για να ταυτίσει το ΚΚΕ με το σύστημα”
    Και γω δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι το σημερινό ΚΚΕ είναι ένα επαναστατικό ή ένα αριστερό κόμμα.
    Όταν ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο και έξω πέφτανε τα δακρυγόνα βροχή το ΚΚΕ έλαμψε δια της απουσίας του!
    Με το να δηλώνει κανείς ότι η εργατική τάξη – γενικά και αόριστα - θα κάνει την επανάσταση, απλώς στέλνει την αλλαγή ρότας στο μακρινό και αόριστο μέλλον.
    Θεωρείς ότι το ΚΚΕ είναι ένας Φάρος που χωρίς αυτόν ίσως να μην είχαμε καμιά επιθυμία ή κανένα όραμα για σοσιαλισμό και μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά μπορεί να ήμασταν ελεύθεροι να σκεφτούμε κάτι άλλο.
    Ο σοσιαλισμός στις πρώην σοσιαλ. Δημοκρατίες δεν τα πήγε καλά, και η επάνοδος στον καπιταλισμό ήταν δική τους ευθύνη. Μάλιστα ο σημερινός άγριος φιλελευθερισμός επεβλήθη επειδή ο καθένας γνωρίζει την αποτυχία του σοσιαλισμού και αυτό κανένα κόμμα δεν το αναλύει πολύ περισσότερο το ΚΚΕ που βαριέται να κάνει οποιαδήποτε ανάλυση.

    Δεν καταλαβαίνω τι έχεις εναντίον ενός εθνικού σοσιαλισμού;
    Για εξηγησε το, να το καταλάβω; Εχουμε ξαναμιλήσει περί πατρίδας. Εμένα στη πρώτη θέση βρίσκεται το σπίτι μου και μετά η πατρίδα μου. Τι να τον κάνω τον σοσιαλισμό που αρνείται την πατρίδα;
    Οσο για τα υπόλοιπα, η πρώην Σ.Ε. έχει μεγάλη ευθύνη το λέω και παραπάνω.
    Παρακάτω μου λές με μεγάλη σιγουριά: «Αλίμονο αν τα αιτήματα που έχει ένας λαός τα θέτει με βάσει ποιος έχει την εξουσία και ποιος είναι στην κυβέρνηση»
    Ετσι είναι! Αγνούμε τι Κυβέρνηση έχουμε και βάζουμε αιτήματα για το μακρυνό Μέλλον!!
    Ετσι αποφεύγουμε και τις σγκρούσεις. Όταν θα έχουν πεθάνει όλα, θα ζητήσουμε σοσιαλισμό, παγκόσμιο φυσικά, αφού ο εθνικός σοσιαλισμός είναι καταραμένος.

    Μάλλον δεν σε κατάλαβα καλά;
    Η μήπως ναι;
    Τους αλλους, δεν τους χρεώνω στο ΚΚΕ, απλώς τους ανέφερα.

    AntwortenLöschen
  10. Μόνο τα τελευταία χρόνια στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ έχουν συγκρουστεί δεκάδες φορές, στα λιμάνια, στις πύλες των εργοστασίων, σε καταλήψεις υπουργείων, με τους τραμπούκους στην Μανωλάδα και αλλού. Δεκάδες δικαστικές διώξεις εκκρεμούν σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ για αυτήν ακριβώς την δράση τους, ενώ αρκετά άλλα έχουν καταλήξει κατά καιρούς στις εντατικές των νοσοκομείων. Τελευταίο σχετικό πρόσφατο περιστατικό, πριν λίγους μήνες στο λιμάνι του Πειραιά. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι που στρατεύονται με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ (χωρίς -σε βεβαιώνω γι’ αυτό- να είναι όλοι μέλη η οπαδοί του κόμματος), ΛΑΜΠΟΥΝ με την παρουσία και την δράση τους.

    Εκείνο λοιπόν, που το ΚΚΕ δεν κάνει, είναι το να θεωρεί την σύγκρουση με την αστυνομία σε κεντρικό επίπεδο, σαν την κορωνίδα της σύγκρουσης με την αστική τάξη. Μάλιστα γενικότερα μιλώντας θα σου εκμυστηρευτώ ότι υπάρχει η τάση, η σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής σε επίπεδο κεντρικών απεργιακών ή άλλων συγκεντρώσεων, να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού. Αυτό δεν γίνεται ούτε από φόβο ούτε για λόγους συστημικής ενσωμάτωσης.

    Το ΚΚΕ δεν είναι ούτε Φάρος, ούτε πυξίδα, ούτε άστρα και οράματα. Το Κ.Κ.Ε. είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του: Κομουνιστικό Κόμμα! Σαν κομμουνιστικό ,και μάλιστα «νέου τύπου», κόμμα λοιπόν, διέπεται από τις αρχές και την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού. Τι διδάσκει όμως ο μαρξισμός στην ανάλυση του για την λειτουργία των ανθρώπινων κοινωνιών; Διδάσκει πως όλες οι εκφάνσεις του κοινωνικού βίου χτίζονται πάνω σε μία βάση που έχει να κάνει με το πόσο και το πως κάθε κοινωνία παράγει τα απαραίτητα υλικά αγαθά που της επιτρέπουν να αναπτυχθεί. Για να ανατρέψεις λοιπόν μία κοινωνική δομή, πρέπει να χτυπήσεις την παραγωγική βάση της, και όχι το πολιτικό της εποικοδόμημα. Καταλαβαίνεις λοιπόν φιλενάδα ότι το κύριο και ουσιαστικό πεδίο της αντιπαράθεσης με την αστική τάξη, δεν βρίσκεται παρά στους χώρους δουλειάς, εκεί που η εκμετάλλευση παίρνει σάρκα και οστά, ή για να σου μιλήσω και λίγο «κομμουνιστικά» εκεί που παράγεται η υπεραξία.

    Την ημέρα λοιπόν που ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο είχε προαναγγελθεί 48ωρη απεργία. Μια απεργία είναι πετυχημένη όταν γίνεται...απεργία! Όταν δηλαδή οι εργάτες δεν πάνε για δουλειά. Υπάρχει όμως και άλλο κριτήριο για την επιτυχία μιας απεργίας, είναι η μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων στα κεντρικά σημεία των πόλεων όπου μια απεργία πραγματοποιείται. Αυτή άλλωστε δίνει και το βασικό «πολιτικό», πέρα από το οικονομικό υπόβαθρο μιας εργατικής κινητοποίησης.

    Εκεί λοιπόν στην απεργία ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, πίσω μόνο από τον ένοπλο αγώνα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ ΕΛΑΜΨΑΝ με την παρουσία τους με κορυφαία έκφραση της δράσης τους το «νέκρωμα» για 48 ώρες του λιμανιού του Πειραιά. Την ίδια ώρα που κάποια παιδάκια έβαφαν την μούρη τους άσπρη με αλοιφή και «παίζανε πόλεμο» με τα ΜΑΤ. Την σύγκρουση ή όχι με την αστυνομία πρέπει να την επιλέγουμε ανάλογα με το αν αυτή βοηθάει να πετύχει ή όχι η σημαντικότερη πράξη ρήξης, αυτή της απεργίας.

    Το ΚΚ της Ελλάδας είναι το μοναδικό ΚΚ της Ευρώπης που δεν ακλούθησε την μόδα και δεν εγκατέλειψε τις αρχές του Μαρξισμού – Λενινισμού. Για πες μου όμως, οι άλλοι οι μοντέρνοι, οι ελεύθεροι να σκεφτούν κάτι άλλο… τι είναι αυτό το κάτι άλλο που σκεφτήκαν;

    Είσαι άδικη όταν λες ότι το ΚΚΕ βαριέται να κάνει οποιαδήποτε ανάλυση. Θα μπορούσε χωρίς ανάλυση να γίνει η μοναδική ορθή εκτίμηση ευρωπαϊκού κόμματος σχετικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Θα μπορούσε χωρίς ανάλυση να γίνει η πρόβλεψη από τον Οκτώβρη του 2009 ότι έρχεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων; Θα μπορούσαν χωρίς ανάλυση οι θέσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις του ΚΚΕ διαχρονικά να επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή; Για πες μου που διαψεύστηκε το ΚΚΕ; Εκτός αν νομίζεις ότι πρόκειται για κάποιες μαντικές ικανότητες του Κόμματος, η για συμπτώσεις!

    AntwortenLöschen
  11. Έχω τεράστιο πρόβλημα με την άρνηση των γενικών νομοτελειών της ταξικής πάλης στο όνομα των «εθνικών δρόμων» για το σοσιαλισμό, στην αποδοχή της ΕΟΚ, στην συνεργασία και στα κοινά προγράμματα με τους σοσιαλδημοκράτες, στην αποθέωση του κοινοβουλευτισμού και του ρεφορμισμού, αλλά και στον αντισοβιετισμό. Ο Σοσιαλισμός είναι ένας. Η σε εκφράζει, η πες μου τι σε εκφράζει; Δεν υπάρχουν σοσιαλισμοί με πολλά χρώματα, Ελληνικός, Ρωσικός, Γαλλικός, Κινέζικος και πάει λέγοντας. Είναι στην πράξη υποχώρηση και εγκατάλειψη της πάλης για το σοσιαλισμό. Οι εθνικές ιδιαιτερότητες δεν πρέπει να παραγνωρίζονται βεβαίως, αλλά δεν μπορεί να αναιρούν τα βασικά και ενιαία γνωρίσματα του σοσιαλισμού.

    Στην αρχή έκανες λόγο για αστειότητες του ΚΚΕ. Σου ζήτησα να γίνεις ποιο συγκεκριμένη και μου είπες για Καζάκη και Λαπαβίτσα, τους οποίους όμως δεν χρεώνεις στο ΚΚΕ. Μάλλον κάπου θα έχω μπερδευτεί εγώ.

    Τις συγκρούσεις τις αποφεύγεις όταν προσαρμόζεις τις ανάγκες σου στις ανάγκες της εξουσίας.

    AntwortenLöschen
  12. @aliatas
    Ο σημερινός αγώνας είναι πολύ πιο περίπλοκος από την απεργία έξω από εργοστάσια. Αυτό το κάνει καλά το ΚΚΕ, αλλά πολλές φορές ξεχνάει ότι το ντόπιο κεφάλαιο είναι υποχείριο του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου και επομένως λάθος πόρτα χτυπάει.
    Όταν σκορπάει αποφάνσεις του στυλ «να φορολογήσουμε το Κεφάλαιο» καλό και άγιο, αλλά ποιο Κεφάλαιο όταν δεν υπάρχει πια; Όταν τα πάντα παράγονται στην αλλοδαπή που τα μεροκάματα είναι κάτω των 3 ευρώ;
    Αυτή τη λογική του Κεφαλαίο το ΚΚΕ δεν την βλέπει ή την βλέπει και βολεύευται, γιατί με τις απεργειούλες και το χάϊδεμα των αυτιών του «προλεταριάτου» (που και αυτό έχει αλλάξει) κάνει τη δουλίτσα του και κάθεται με τον μισθό του στα έδρανα της Βουλής. Λοιπόν οι οργανωμένες απεργίες του ΚΚΕ δεν με εντυπωσιάζουν καθόλου!
    Παρακάτω, (όχι σύγκρουση με την αστυνομία) αποδεικνύει κάπως αυτά που σου λέω, καθόσον η σημερινή Κυβέρνηση Τσολάκογλου είναι το όργανο του ιμπεριαλιστικού Κεφαλαίου και αυτός είναι ο σημερινός εχθρός και όχι ο κάθε εργοδότης, αδιακρίτως.

    Κρίμα που το κουμουνιστικό κόμμα Ελλάδας δεν είναι άστρα και οράματα και φάρος! Κρίμα, γιατί ο κουμμουνισμός είναι πάνω απ όλα όραμα για μια μελλοντική κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεινά της σκλαβιάς. Αλλά, μάλλον δεν μου λες κάτι καινούργιο, το έχω καταλάβει. Ο Μαρξισμός είναι εργαλείο αλλαγής του κόσμου, δεν είναι μονοδιάστατη άποψη. Η παραγωγική βάση δεν είναι πια εδώ! Μοιάζει με το ανέκδοτο, που κάποιος κοιτάει κάποιον να κάνει «πους – απ» και του φωνάζει « ε- μην αγωνίζεσαι the woman is gone”
    Την ημέρα λοιπόν που ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ όφειλαν να φύγουν από την Βουλή και να ενωθούνε με τον λαό που έξω από το μπουρδέλο αιμορραγούσε. Αλλά πού την βρήκαν αυτοί την αγάπη για τον λαό για να πράξουν έτσι;
    Μάλιστα, φίλε μου, έτσι είναι όπως τα λες! Εμείς τα παιδάκια (σε πληροφορώ ότι ΜΟΝΟ παιδάκι δεν είμαι) βάφαμε τη μούρη μας όταν εσείς απεργούσατε, την ώρα που η Ελλάδα ξεπουλιόταν! Δυστυχώς με κάνεις να σου πω, ότι το ΚΚΕ δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι κομμουνιστικό κόμμα της Ελλάδας, νομίζει ότι είναι του Μπαγκλαντές!
    Είναι εξοργιστικό να μου λές, ότι το ΚΚΕ θα ψάξει την κατάλληλη στιγμή για σύγκρουση με την αστυνομία, μιας και από την μεταπολίτευση και μετά δεν υπήρξε καμία άλλη πιο κρίσιμη στιγμή για σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα. Αλλά βλέπεις το ΚΚΕ επέλεξε τον Πειραιά και όχι την Ελλάδα. Ακόμα δεν κατάλαβε ότι χωρίς Ελλάδα ούτε ο Πειραιάς θα υπάρχει.
    Μην τρελαθούμε κιόλας ότι επειδή νέκρωσε το λιμάνι του Πειραιά για 48 ώρες, έγινε και ρήξη με το σύστημα….
    Τέλος μην μου λες, ότι θεωρείς μεγάλη πρόβλεψη την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων; Σιγά το μπρόκολο. Δηλαδή, τι περίμενες να προβλέψει το ΚΚΕ, ότι υπάρχει κρίση στο σύστημα και από αυτήν θα ωφεληθούν οι λαϊκές μάζες;
    Περί μαρξισμού – λενινισμού: Μπορεί αυτά τα εργαλεία να πάλιωσαν. Μπορεί και όχι, πάντως οι προκλήσεις της εποχής είναι περίπλοκες.

    AntwortenLöschen
  13. Μπερδεύεσαι, επειδή το ΚΚΕ, με εξαίρεση την εποχή Ζαχαριάδη δεν είχε εθνικό όραμα και δεν μπορείς να δεις ότι ταξική πάλη και εθνική πολιτική ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ σε κάποιες συγκεκριμένες ιστορικές στιγμές.
    Μάλιστα ούτε ο Μαρξ αρνούνταν αυτή την σχέση του σοσιαλισμού και του πατριωτισμού:
    "Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα. Δεν μπορείς να τους πάρεις αυτό που δεν έχουν. Αφού, όμως, το προλεταριάτο πρέπει κατ’ αρχήν να κατακτήσει την πολιτική εξουσία, να ανυψωθεί σε εθνική τάξη, να συγκροτηθεί το ίδιο σαν έθνος, είναι και το ίδιο ακόμα εθνικό, αν και σε καμιά περίπτωση με την έννοια που δίνει η αστική τάξη".
    Και δεν είναι μόνο εδώ που ο μ/λ μιλάει για την σημασία του ελεύθερου έθνους.
    Έθνη απελευθερωθείτε, λαοί επαναστατήστε! Αυτή η σειρά είναι μονόδρομος. Όταν η πατρίδα μας έχει υποδουλωθεί στην τρόϊκα, η Παπαρήγα μιλάει για έλληνες καπιταλιστές.
    Περι Καζάκη – Λαπαβίστα και αστειότητες:
    Έχω μιλήσει άλλες φορές για τις αστειότητες του ΚΚΕ, σ αυτήν την συγκεκριμένη είχα στο μυαλό μου αυτά τα δύο αστεία ανθρωπάκια.
    Επίσης δεν σου κρύβω , ότι για μένα τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ είναι εκπρόσωποι της αριστεράς. Οποιας αριστεράς. Αυτης του παρε τον ένα και κτύπα τον άλλον.

    AntwortenLöschen
  14. @ aliatas,

    "Δεν υπάρχουν σοσιαλισμοί με πολλά χρώματα, Ελληνικός, Ρωσικός, Γαλλικός, Κινέζικος και πάει λέγοντας".

    Ω ναι, υπάρχουν!!!!!!!

    Αλλιώς, αν δεν είχε η κάθε χώρα τον σοσιαλισμό που της πάει, που ταιριάζει στην κουλτούρα της, στην ιστορία της, τότε ο σοσιαλισμός δεν θα διέφερε απο την παγκοσμιοποίηση, δηλαδή αυτην την Α- κουλτουρική σούπα.

    Υποτιμάς, πολύ την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού. Και αυτό είναι λάθος!

    AntwortenLöschen
  15. 1) Η απεργίες δεν γίνονται έξω από τα εργοστάσια. Έξω από τα εργοστάσια και τους χώρους εργασίας γίνεται η περιφρούρηση της απεργίας, και δεν την κάνει το ΚΚΕ την κάνουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι ο σημερινός αγώνας είναι πολύ πιο περίπλοκος. Ο λαός δεν μπορεί να προστατευτεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τους συνηθισμένους αγώνες και με διεκδικήσεις του χθες. Τα ξεσπάσματα μόνο εκτονώνουν την αγανάκτηση και την οργή. Χρειάζεται να οικοδομήσει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή συμμαχία που θα πατά γερά στους εργασιακούς χώρους και στις συνοικίες, που με σχέδιο θα οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεση, με στόχο την εξουσία για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος.

    2) Το Κεφάλαιο δεν υπάρχει πια; Όταν: Τα έσοδα της «Motor Oil» για το πρώτο τρίμηνο του 2011 εκτινάχτηκαν στα 1,41 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν 962,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 46,5%.Ο κύκλος εργασιών του ομίλου της «Motor Oil» έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2011 στα 1,82 δισ. ευρώ. Πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν 1,11 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 64%. Και τώρα κρατήσου καλή μου φίλη… Τα κέρδη του ομίλου της «Μotor Oil» συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανήλθαν, μετά από φόρους, στα 62,4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα πέρσι ήταν 12,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 499%! Αλλά να σου πω και το άλλο βρε ange-ta δηλαδή αν στο εξωτερικό τα μεροκάματα είναι κάτω από 3 ευρώ θα πρέπει εμείς οι Έλληνες εργαζόμενοι να δουλεύουμε με 1,5 για μην χάσουμε τα καλά μας αφεντικούλια!
    3) Δεν λέμε όχι στην σύγκρουση με την Αστυνομία ποτέ, πουθενά και για κανένα λόγο. Λέμε όχι στην σύγκρουση που του «βολεύει». Μια και ήσουν παρούσα στην πλατεία το 48ωρο του μεσοπρόθεσμου, θα κατάλαβες πολύ καλά ποιοι και με τι σκοπό προκάλεσαν την σύγκρουση με την αστυνομία.
    4) Κρατώ αποστάσεις από εκφράσεις τύπου (Κυβέρνηση Τσολάκογλου) που παραπέμπουν σε κυβερνήσεις κατοχής. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια «υποτακτική κυβέρνηση», η με μια «κατοχή» του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Δεν έκαναν καμιά εισβολή τα παλικάρια του Στρος Καν, οι Έλληνες μεγαλοκαρχαρίες τους φώναξαν με την μεσολάβηση της κυβέρνησης ΤΟΥΣ. Αυτά τα περί «κατοχής» είναι χαριτωμενιές που αθωώνουν αυτούς που μας πίνουν το αίμα, κρύβουν ότι με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί όλο το αστικό πολιτικό σύστημα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ γι' αυτούς αποτελούν συμμαχίες, ισχυρά όπλα κατά του λαού. Ο ΣΕΒ που πανηγύριζε το μνημόνιο και το μακροπρόθεσμο τη εκπροσωπεί το κεφάλαιο του Μπαγκλαντές; Συμφωνώ μαζί σου ότι εχθρός δεν είναι ο κάθε εργοδότης, αδιακρίτως. Και οι ιδιοκτήτες συνοικιακών βιοτεχνιών (όσες επιβιώνουν ακόμη) εργοδότες είναι, είναι όμως το ίδιο θύματα με τους εργαζόμενους τους και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βρίσκονται μαζί στους αγώνες. Ο εχθρός είναι κοινός.

    AntwortenLöschen
  16. 5) Ο κομμουνισμός είναι ιστορική αναγκαιότητα, τώρα το πώς τον προσεγγίζεις εσύ είναι δικαίωμα σου. Ακόμα και η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσεις που πολύ εύστοχα έχεις διαπιστώσει αποδεικνύει την ιστορική αναγκαιότητα του κομμουνισμού. Θα στο αναλύσω λίγο αυτό. Στην Ελλάδα, έχουμε εκατομμύρια αγρότες που ξεκληρίστηκαν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και παραχωρεί τη γη στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών. Πρόσθεσε τώρα και τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες με φτηνά εργατικά χέρια και έχεις έτοιμο το «πακέτο». Επίσης έχουμε καθημερινά λουκέτα σε βιοτεχνίες - βιομηχανίες που επίσης δε μπορούν να αντέξουν σε σύγκριση με τα κόστη πχ της Βουλγαρίας, της Κίνας, και άλλων αγαπημένων προορισμών των εργοδοτών. Η ανεργία αυξάνεται, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δε ψωνίζει, δε πολυβγαίνει για καφέ, κτλ τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, διότι χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει κατανάλωση. Γίνεται ξεκάθαρη η συγκέντρωση πλούτου - εξουσίας στα χέρια των λίγων. Όταν η ιδιοκτησία συγκεντρώνεται σε ελάχιστα χέρια, έχει φτάσει η ώρα να χαθεί από αυτά τα χέρια. Όταν μια πλειονότητα του λαού καταδικάζεται στην ανέχεια τότε θα πάρει με την βία ότι έχει ανάγκη. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Καληνύχτα σε όσους μπαίνουν εμπόδιο σε αυτή την διαδικασία προσαρμόζοντας τις δικές τους ανάγκες, στις ανάγκες του ντόπιου (καλού;) κεφαλαίου για να γίνει αυτό ανταγωνιστικό στο ξένο (κακό;) κεφάλαιο.
    6) Καλό το ανέκδοτο με «πους – απ», θα σου πω και εγώ ένα καινούριο που άκουσα γιατί το βαρύναμε πολύ. H συζήτηση μεταξύ παππού και εγγονού στη σημερινή Ρωσία: (Εγγονός) Παππού, τελικά οι κομμουνιστές ήταν κόκκινοι ή μπορντό; (Παππούς) Χρυσοί παιδί μου!!!!
    7) Χαίρομαι πολύ που χαιρετίζεις την στάση του ΚΚΕ
    (http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6300511)
    (http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13474:it-is-the-communist-party-of-the-debate-on-the-medium-term&catid=1:politics&Itemid=27)
    στις διαδικασίες που αφορούσαν το μεσοπρόθεσμο, λυπάμαι όμως περισσότερο που δεν την πληροφορήθηκες ποτέ. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σε προβληματίσει. Όχι… οι θέσεις, οι στάσεις και οι δράσεις του ΚΚΕ δεν προβάλλονται από τον ΣΚΑΪ του Αλαφούζου, του καναλιού που είχε στήσει web κάμερες για προβάλει σε 24ωρη βάση τις αγανακτισμένες μούντζες. Και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να σε προβληματίσει.
    8) Παιδί είσαι ange-ta μου. Μπορεί να είσαι ένα μεγάλο παιδί, αλλά είσαι παιδί. Όποιος επιλέγει τον δρόμο του αγώνα κρύβει μέσα του τη νιότη.
    9) Αλήθεια η Ελλάδα τώρα ξεπουλήθηκε, με το μεσοπρόθεσμο; Μια χώρα που έχει περάσει από πάνω της ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και τα σχέδια Μάρσαλ, το ΝΑΤΟ με τις «νέες δομές» του και η ΕΕ με τα Μάαστριχτ και τις ΟΝΕ της, τώρα ξεπουλήθηκε;
    10) Το ΚΚΕ είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πατριωτικό ελληνικό κόμμα. Για όποιον έχει αμφιβολίες, προτείνω να δει την ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε», που γυρίστηκε το 1985 στο χωριό των πολιτικών προσφύγων Μπελογιάννης, στην Ουγγαρία!

    AntwortenLöschen
  17. 11) Την κατάλληλη στιγμή δεν την ψάχνεις για να την βρεις, έρχεται και σε βρίσκει από μόνη της. Όχι εσένα, εμένα, το ΚΚΕ κτλ. αλλά την Ιστορία. Η σύγκρουση δε θα γίνει με την αστυνομία, αλλά με το σύστημα. Μπορεί το σύστημα να χρησιμοποίηση την αστυνομία τον στρατό την πυροσβεστική και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, μην είσαι όμως σίγουρη ότι όλα τα σώματα ασφαλείας θα πάνε με το μέρος του συστήματος, μην ξεχνάς ότι αποτελούνται από λαϊκούς ανθρώπους, θύματα είναι και αυτοί. Να λοιπόν που καταλήγουμε στην κατάλληλη στιγμή που όσο κι αν εξοργίζεσαι, δεν έχει έρθει ακόμα. Η κατάλληλη στιγμή θα είναι όταν το επίπεδο ετοιμότητας, ωριμότητας και συνειδητότητας του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα είναι τέτοια ώστε να στηρίξει την προοπτική των αναγκαίων και ώριμων αντικειμενικά αλλαγών. Γιατί αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την ενεργό λαϊκή συμμετοχή.
    12) Εγώ θα έλεγα ότι χωρίς εργατική τάξη δεν υπάρχει ούτε Ελλάδα ούτε Πειραιάς. Πάντως αυτές τις δύο μέρες γλυκιάς κούρασης και σκληρού αγώνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, ο Προτοσάλτε είχε τρελαθεί με τα διαφυγόντα κέρδη του αφεντικού του. Και το «μαντρόσκυλο» του συστήματος ο Καρατζαφέρης γάβγιζε από τα έδρανα τις βουλής «Η πλατεία είναι αυθόρμητη. Το οργανωμένο να φοβάστε, όπως αυτό που γίνεται στα λιμάνια και όχι το αυθόρμητο». Με οργανωμένη ταξική πάλη γίνεται η ρήξη με το σύστημα και όχι με τις καρικατούρες «άμεσης δημοκρατίας» στις πλατείες, ούτε με τα άνευ σκοπού (αλλά όχι αιτίας) μπάχαλα.
    13) Μα η Τρόικα τα συμφέροντα ΚΑΙ των ελλήνων καπιταλιστών δεν ήρθε να υπερασπιστή. Ο ΣΕΒ δεν φωνάζει σε κάθε ευκαιρία… Ζήτω το Μνημόνιο! Ζήτω η Τρόικα! (;) Τι να πει η Παπαρήγα, για τους σιωνιστές με τα λάβαρα;
    14) Δεν υποτιμώ τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού και της κάθε χώρας, υπάρχει μία άμεση σχέση μεταξύ των εθνικών και διεθνιστικών συμμαχιών, με βάση όμως πάντα τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους και τις κοινές ευθύνες προς όφελος των εργαζόμενων ανθρώπων και ΟΧΙ των εκμεταλλευτών τους. Γιατί κάποιοι θεωρούν πατριωτικό στόχο και σωτήριο για την Ελλάδα να «ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών»! Και αναρωτιέμαι βρε παιδί μου, αυτές οι «αγορές» δεν είναι κάποιοι διεθνείς κερδοσκόποι που όλο αυτό τον καιρό χτυπάνε την ελληνική οικονομία; Έτσι δε μας λέγανε; Τώρα ξαφνικά πώς μας προέκυψαν ...τιμητές των λεγόμενων «θυσιών του ελληνικού λαού» ..

    AntwortenLöschen
  18. @ aliatas,

    Αν πρέπει να απαντήσω αναλυτικά, θέλω μια βδομάδα, αν πρέπει να απαντήσω σύντομα, τότε δεν έχεις καταλάβει με ποιόν μιλάς.
    Τι μου γράφεις για τα κέρδη της Motor - oil ή της BP ή της Microsoft; Μήπως ΔΕΝ ΤΑ ΞΈΡΩ;;
    Η έγινε ελληνικό κεφάλαιο η BP και δεν το ξέρω; Η μήπως λέω εγω προστατεύστε το ντόπιο κεφάλαιο και επιτεθείτε στο ξένο;

    Τι μου γράφεις για τις αγορές; Μήπως τις υπερασπίζομαι σε οποιαδήποτε σειρά του μπλόγκ μου;
    Είπα εγώ να επιστρέψουμε στις αγορές έστω και κατά λάθος;

    Είπα εγω ότι το ντόπιο κεφάλαιο είναι καλό; (είπα ότι απλώς δεν υπάρχει και όπου υπάρχει ταυτίζεται με το ξένο όπου μπορεί και του επιτρέπεται)

    δεν θα συνεχίσω γιατί θα χάσω απλώς τα λόγια μου.

    Ας πάμε όμως σε αυτά που λες με τόση σιγουριά. Η μάλλον ας πάμε πιο πίσω: Ποιός είναι για σένα ή για την ανάλυση του ΚΚΕ το προλεταριάτο και ποιοί οι μεγαλοκαρχαρίες;
    Και πριν απαντήσεις ρίξε μια ματιά στην ελληνική διαστρωμάτωση της κοινωνίας και τότε να τα ξαναπούμε!

    Και βέβαια, συνεχίζεις να μου λες ότι η μέρα που θα ξεσηκωθεί ο λαός, θα έρθει μόνη της......
    Προς το παρόν δεν έφτασε η ώρα. Αλλά το ΚΚΕ, δεν αισχύνεται να περνάει ανάμεσα απο την προστασία των μπάτσων για να μπει στη Βουλή να ψηφίσει!
    Εχει χάσει την τσίπα ντιπ για ντιπ και για να δώσει ιδεολογική χροιά στην προδοσία λέει τα μπανάλ, δεν ήρθε ακόμα ή ώρα ή τι πράκτορας τι εισπράχτορας.

    Δεν ακούω ΣΚΑΙ και δεν περιμένω απο το ΣΚΑΙ να ακούσω τις θέσεις του ΚΚΕ< δεν χρειάζεται ν ακούσω κανένα. Απλούστατα μπορείς να λες εσύ ότι θέλεις, αλλα το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις για τίποτα.


    Το ανέκδοτο με τους χρυσούς κομμουνιστές, δεν χρειάζεται να το πεις σε μένα, πές το αλλού.

    AntwortenLöschen
  19. Κάτι ακόμα:

    Ο Λένιν έλεγε ότι όταν ξεσηκώνεται ο λαός, ακόμα και αν δεν έχει φτάσει η ώρα για την κατάληψη της εξουσίας κατεβαίνουνε μαζί του για να ξέρουμε πότε θα τον τραβήξουμε πίσω.

    Το ΚΚΕ, όχι μόνο έκατσε στα ζεστά του και στην ησυχία του, ώς καλοί δημόσιοι υπάλληλοι για να μην κινδυνέψει ο μισθός τους, αλλά βγήκε και η Παπαρρήγα με το σνόμπ το ύφος της, λες και έχει καταπιεί τη σοφία όλου του κόσμου να μας ειρωνευτεί. Κάτι που κάνεις και συ, κάπως πιο αξιοπρεπώς απο την κυρία με την ξινή μούρη.

    AntwortenLöschen
  20. Εγώ δεν είπα ότι έγινε ελληνικό κεφάλαιο η BP, εγώ σου έδωσα ένα παράδειγμα ελληνικού κεφαλαίου με την Motor – oil, που είναι ελληνική πολυεθνική και ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη.
    Εγώ δεν σου «φόρτωσα» την υπεράσπιση των αγορών. Την αναφορά την έκανα για να σου επισημάνω το πώς αντιλαμβάνονται τον πατριωτισμό κάποιοι.

    Για να είναι κάτι καλό, η κακό, πρέπει πρώτα να είναι υπαρκτό, κάτι που δεν υπάρχει δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό, είναι ανύπαρκτο. Για να ταυτιστεί κάτι, με κάτι άλλο, πρέπει να υπάρχει, ότι δεν υπάρχει δεν μπορεί τα ταυτιστεί με τίποτα. Ελληνικό κεφάλαιο υπάρχει, μπορεί να συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια αλλά αυτό είναι νομοτέλεια του καπιταλιστικού συστήματος. Οι Έλληνες που έχουν 600 δις στην Ελβετία τι είναι; Δημόσιοι υπάλληλοι; Όχι βέβαια! Μια χαρά καπιταλιστές είναι! Εκείνο που προσπαθώ να καταλάβω είναι: αν έχει καμία σημασία τι εθνικότητας είναι το κεφάλαιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;

    Να λοιπόν που επιστρέφουμε στην αρχή αυτής της κουβέντας. Η δική μου απάντηση στις προσταγές να πληρώσει ο λαός τα χρέη των Ελλήνων και ξένων κεφαλαιοκρατών ώστε να διέλθει ο ελληνικός και ξένος καπιταλισμός την κρίση του, είναι μία και μόνο - και πρέπει να δοθεί με οργανωμένο και μαζικό τρόπο: «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος σας». Η δική σου απάντηση πια είναι;

    AntwortenLöschen
  21. -Κεφάλαιο- ελληνική διαστρωμάτωση της κοινωνίας. Εδώ μπορούμε να γράφουμε όλη μέρα. Όσο ποιο απλά γίνεται. Υπάρχουν εργάτες και εργάτριες, υπάρχουν μικρομεσαίοι στην πόλη και στην ύπαιθρο, ζούμε σε μια κοινωνία με τάξεις.

    Έχω μπροστά μου μια έρευνα που λέει ότι σε σχέση με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου η μισθωτή εργασία αγγίζει το 80% της απασχόλησης, στην Ελλάδα είναι το 66%, και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όσον αφορά τους εργοδότες. Πρόσεχε τώρα. Στον όρο εργοδότης τα τσουβαλιάζουν όλα. Η Ελλάδα λέει έχει 380.000 εργοδότες, ότι οι περισσότεροι είναι μικροεργοδότες και θύματα της δράσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου δεν αναφέρετε πουθενά. Η μεγάλη πλάκα είναι ότι λογαριάζουν σαν εργοδότες και το 1 εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους.

    Το βρήκα ενδιαφέρον γι’ αυτό στο παραθέτω. Να είσαι σίγουρη ότι έχω σαφή, ολοκληρωμένη και με κάθε λεπτομέρεια, εικόνα της ελληνικής διαστρωμάτωσης της κοινωνίας.

    AntwortenLöschen
  22. Καλή μου φίλη ange-ta, αν νομίζεις πως το μόνο που εμποδίζει την επανάσταση στην Ελλάδα, είναι πως το ΚΚΕ αρνιέται να την σαλπίσει, και οτι είναι ως εκ τούτου συμβιβασμένο κτλ. κτλ. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τεκμηρίωνες μια τέτοια άποψη. Κατά τα λοιπά: Τις απαντήσεις στις αιτιάσεις περί κοινοβουλευτισμού, αστικής νομιμότητας κλπ, μπορεί κάποιος να τις πάρει εύκολα στο βιβλίο του Λένιν «τι να κάνουμε». Φυσικά και σου αναγνωρίζω το δικαίωμα να διαφωνείς με τον Μαρξ και τον Λένιν, όπως και μην θεωρεί τον Μαρξισμό-Λενινισμό επαναστατική θεωρία και πράξη, η να τον θεωρείς ξεπερασμένο. Εκείνο που βιάζει την κοινή λογική, είναι να κατηγορεί κάποιος για ασυνέπεια τους Μαρξιστές-Λενινιστές, επειδή εφαρμόζουν τις θεωρίες τους στην πράξη!

    Αν διαβάσεις το πρόγραμμα του Κ.Κ.Ε. και τον ορισμό των «τρομοκρατικών οργανώσεων» από την Ε.Ε., θα δεις πως το μόνο που εμποδίζει το ελληνικό αστικό κράτος να το χαρακτηρίσει σαν τέτοια, είναι η μαζικότητα και η επιρροή του στην ελληνική κοινωνία.
    Το ΚΚΕ δεν είναι μόνο οι βουλευτές του. Είναι και οι βουλευτές του.

    «Κ.Κ.Ε. -
    Τρία γράμματα
    χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών
    μέσα στις νύχτες της παρανομίας
    χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων
    σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο
    εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας
    εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός,
    πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα
    πρωί με την τίμια κραυγή».
    (ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ)

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ έδωσαν μάχη ενάντια σε μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο, εντός και εκτός βουλής. Τώρα αν κάποιοι είναι εθελοντές καταναλωτές του δηλητηρίου «όλοι ίδιοι είναι», «όλα τα κόμματα ίδια είναι», «και οι 300 ίδιοι είναι», «όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι είναι», «όλα τα συνδικάτα ίδια είναι» κτλ. τότε συνειδητά ή ασυνείδητα συμμετέχουν στο παιχνίδι εκείνων που πραγματικά είναι ίδιοι μεταξύ τους.

    AntwortenLöschen
  23. Κι εσύ μπορείς να λες ότι θέλεις, αλλά το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένες θέσεις - προτάσεις για τα πάντα. Θέσεις και προτάσεις που παραπέμπουν στη βάση της κοινωνίας, στο ίδιο το λαϊκό κίνημα που οικοδομείται στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Θέσεις και προτάσεις που λένε καθαρά στα λαϊκά στρώματα ότι η διέξοδος βρίσκεται στη χειραφέτησή τους από το αστικό πολιτικό σύστημα. Θέσεις και προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για ανατροπές συσχετισμών στη βάση της κοινωνίας και δείχνουν πως πρέπει να οικοδομηθούν γερά οι βάσεις της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που θα παλεύει ταυτόχρονα για τα καθημερινά και χωρίς αυταπάτες θα θέτει το κεντρικό ζήτημα: Την ανατροπή στην ίδια την εξουσία των μονοπωλίων.

    Αυτήν τη δυναμική που περιέχει η πρόταση του ΚΚΕ εξαφανίζει ο αστικός Τύπος, την ίδια ώρα που δίνει μάχη χαρακωμάτων μαζί με την κυβέρνηση για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ.

    Σχετικά με τον ΣΚΑΪ: από την Ακριβοπούλου και τον Παπαδημητρίου μέχρι την Τριανταφύλλου, δίνουν κανονικό αντιΚΚΕ ρεσιτάλ.

    Ένα βράδυ ισχυρίστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι κομμουνιστές εργάτες και δημοσιογράφοι δε δικαιούνται να έχουν εθελοντική σχέση με το Κόμμα τους, τυπώνοντας τον «Ριζοσπάστη» και προπαγανδίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ από τον «902», αφού κολλάνε ένσημα σε ασφαλιστικό ταμείο!
    Τι κωλοτούμπες κάνουν για να βγάλουν τέτοιο επιχείρημα, μόνο η κοιλιά τους το ξέρει.

    Προτιμώ τις ξινές φιλολαϊκές μούρες, από τις γλυκές αντιλαϊκές…

    AntwortenLöschen
  24. Ποιος έχει 600 δις? Ο Μπίλ Γκέϊτς έχει 56. Όχι πως παίζει ρόλο, αλλά για να μιλάμε με τάξεις μεγέθους κάπως κοντά στην πραγματικότητα.
    Και γιατί ρωτάς έτσι προβοκατόρικα, οι πλούσιοι έλληνες είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Αν νομίζεις ότι μπερδεύω τους δημόσιους υπαλλήλους με τους πάμπλουτους, τότε κακώς μου απευθύνεις τον λόγο. Και η Παπαρήγα, έτσι μιλάει , μιλάει στον τοίχο, λες και οι άλλοι είναι από άλλοι πλανήτη ή δεν έχουν ιδέα από καπιταλισμό.
    Μου λες, ότι δεν έχει καμία σημασία τι εθνικότητας είναι το κεφάλαιο. Αν έτσι το πιστεύεις τότε δεν είσαι σε θέση να κάνεις καμία απολύτως καμία γεωπολιτική ανάλυση. Ούτε άλλη ανάλυση. Για σένα υπάρχει το Κεφάλαιο, (καμία διαφοροποίηση μεταξύ τραπεζικού και παραγωγικού, καμία διαφοροποίηση μεταξύ καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού) και το προλεταριάτο, όπου επίσης δεν κάνεις καμιά διαφοροποίηση, ας πούμε μεταξύ λούμπεν προλεταριάτου, προλεταριάτου, μεταξύ βιομηχανικού και υπηρεσιών. Ωστόσο αυτός δεν είναι μαρξισμός!


    Και γω δεν αναγνωρίζω το χρέος «τους», αλλά και τι μ’ αυτό;
    Όταν δεν υπάρχει παραγωγική βάση – όταν δεν υπάρχει δηλαδή ελληνικό Κεφάλαιο να αντιμετωπίσει την κατάσταση, τότε λέμε λόγια για εντυπωσιασμό;
    Η μήπως φαντάζεσαι ότι λέω να πληρώσουμε τα χρέη μας σαν καλά παιδιά; Εγώ το λέω ξεκάθαρα:
    Να διαχωρίσουμε το χρέος μας σε νόμιμο και παράνομο και να ζητήσουμε και από τη Γερμανία αυτά που μας χρωστάει. Ακόμα λέω πολλά για αλλαγή ρότας. Λοιπόν μη μου θέτεις ερωτήσεις ανούσιες.
    Διότι αγαπητέ μου, αν είχαμε ελληνικό κεφάλαιο δεν θα ήμασταν έρμαιο της κάθε κατσίκας Μερκελ. Ή της κάθε Φιλανδίας ή του κάθε σπεκουλαδόρου. Μην βιαστείς να πεις αυτό που είπε η Παπαρήγα: «αν εμείς οι Έλληνες είχαμε Λεφτά τα ίδια θα κάναμε» όχι γιατί σαν αρχή δεν είναι σωστή, αλλά είναι άποψη όπως αν η γιαγιά μου είχε τέτοια θα ήταν ο παππούς μου, εκτός ότι σαν άποψη δεν δηλώνει απολύτως τίποτα!!! Ούτε βέβαια είναι πρόταση.

    AntwortenLöschen
  25. @ aliatas
    Επομένως, για ποιο προλεταριάτο να μιλήσουμε και για ποιες απεργίες όταν οι περισσότεροι Έλληνες είναι αυτοαπασχολούμενοι;;;
    Και αφού το Κεφάλαιο είναι πολυεθνικό; Πώς γίνεται να μην ξεχωρίσουμε το Κεφάλαιο από το Κεφάλαιο;
    Αντε λοιπόν να κάνoυμε απεργία στο περίπτερο που πουλάει τσίχλες της Μονσάντο…

    AntwortenLöschen
  26. @ aliatas
    Ω, εδώ κάνει άλλο ένα μεγάλο λάθος. Δεν λέω ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος για επανάσταση. Γι αυτό έχουν φροντίσει και συνεχίζουν να φροντίζουν τα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς καλά!!!


    Την μάχη που έδωσε το ΚΚΕ εντός της Βουλής την ακούσαμε και σιγά τα αίματα…….

    AntwortenLöschen
  27. @ aliatas
    Μπορείς να πιστεύεις ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις, αλλά "δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πατάει"!
    Πέρα από τα γενικά, να αντιταχτούμε στο Κεφάλαιο και στα Μονοπώλια δεν έχει να πει τίποτε άλλο.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπλήρωμα μιας εγκεφαλικής σούπας, που δεν ξεχωρίζει τον πράκτορα από τον εισπράχτορα ή τις βούρτσες από τις φούστες.

    AntwortenLöschen
  28. Τέλος, εδώ μιλάω για κάποιες παράπλευρες απώλειες σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης, κάτι που κανένα κόμμα δεν έχει βάλει στο τραπέζι. Και αναρωτιέμαι τι σκατά κάνει η σοσιαλιστική διεθνής και οι πράσινοι;

    Αλλά και το ΚΚΕ, από οικολογία δεν τα πάει καθόλου καλά, ή κάνω λάθος. Δεν έχω ακούσει ποτέ έναν ΚΚΕ να μιλάει για αποανάπτυξη.

    AntwortenLöschen
  29. Σύμφωνα με το Der Spiegel οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. Ευρώ !!!
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_08/02/2011_431700
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=249213
    http://news247.gr/oikonomia/forologia/antallagh_plhroforiwn_elladas-elvetias_gia_forofygades.772855.html

    Σου ζητώ συγγνώμη αν το σχόλιο για τους δημόσιους υπάλληλους, φάνηκε προβοκατόρικο, δεν είχα τέτοια πρόθεση. Πάντως συνεχίζεις όταν μιλάς μαζί μου, να βλέπεις το φάντασμα της Παπαρήγας!

    Σαφώς και υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στο Κεφάλαιο και στο προλεταριάτο. Η βασική διαφοροποίηση όμως σε μια ταξική κοινωνία είναι οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Τώρα, αν η Σούλα που άνοιξε κομμωτήριο στην γειτονιά της, νομίζει ότι ανήκει στην τάξη των εκμεταλλευτών… να με συγχωρείς αλλά το πρόβλημα είναι δικό της. Νομίζω ότι οι εκμεταλλευόμενοι αυτού του κοινωνικοπολιτικού συστήματος θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, όπως ενωμένοι είναι, παρά τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς οι εκμεταλλευτές μας.
    Τι θέλω να πω; Μιας και μίλησες για διαφοροποίηση μεταξύ τραπεζικού και παραγωγικού κεφαλαίου. Θέλω λίγο την προσοχή σου, θέλω να καταλάβεις τι θέλω να σου πω, δεν επιδιώκω την αντιπαράθεση μαζί σου. Θα γνωρίζεις καλά ότι το πρώτο που κάνει ένα κράτος που βρίσκεται σε κρίση είναι να δώσει κάποιο πακέτο δισ. στις Τράπεζες. Στόχος είναι να κινηθεί και πάλι το τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτή και είναι η ουσία της υπόθεσης. Μέσω της κρατικής στήριξης, την οποία θα πληρώσουμε εμείς στο ακέραιο, είναι να ξεκινήσει η «κύκληση» του τραπεζικού κεφαλαίου, η οποία έχει βραχυκυκλώσει λόγω της πιστωτικής κρίσης. Στόχος είναι το Χ (δανεισμένο κεφάλαιο) να επιστρέψει στον τραπεζίτη κεφαλαιοκράτη σαν Χ' (κεφάλαιο συν τόκος). Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Στο σημείο αυτό όμως θέλω την μεγαλύτερη προσοχή σου. Για να γίνει η περιστροφή του τοκοφόρου κεφαλαίου προϋποθέτει την παραγωγή της υπεραξίας από το παραγωγικό κεφάλαιο, ώστε στη συνέχεια το από κοινού μοίρασμά της και στους δύο, κάτι που γίνεται με ομαλό τρόπο την περίοδο κατά την οποία ο οικονομικός κύκλος βρίσκεται στη φάση της ανόδου και της άνθησης. Ο κεφαλαιοκράτης του χρήματος (πιστωτικό κεφαλαίο) δανείζει το παραγωγικό κεφάλαιο, το τελευταίο, μέσα από την παραγωγική διαδικασία, απομυζά υπεραξία, ένα μέρος της οποίας κρατά και ένα μέρος, υπό τη μορφή τόκου, επιστρέφει στον τραπεζίτη. Όσες διαφοροποιήσεις και να έχουν, βρίσκονται απέναντι μας, όταν είναι να μας ποιούν το αίμα το κάνουν από το ίδιο καλαμάκι. Όλα αυτά βέβαια σε ομαλές συνθήκες. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Αν αποτύχει να κινηθεί το παραγωγικό κεφάλαιο, γιατί η παραγωγική διαδικασία έχει κατακερματιστεί, έχει σπάσει σε πολλαπλά σημεία και δεν παραχθεί υπεραξία, τότε τα πακέτα με τα δις. μπορεί να καταλήξουν μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους, τους οποίους γνωρίζουν πολύ καλά οι τραπεζίτες, σε οποιεσδήποτε μορφής τοποθετήσεις, εκτός από την ενίσχυση της, τραυματισμένης από την κρίση, «πραγματικής» οικονομίας. Ευνόητο είναι ότι η κίνηση του τραπεζικού κεφαλαίου είναι συνυφασμένη με την άνθηση της κερδοσκοπίας και της τοκογλυφίας. Και ας μη γελιέται κανείς, με την παραφιλολογία των ημερών για «καζινοκαπιταλισμό» και «golden boys». Όταν η κρίση ξεπεραστεί, γιατί κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί, όλοι θα ξαναγυρίσουν στις συνήθεις ασχολίες τους... Ο σύγχρονος καπιταλισμός, ο καπιταλισμός στο στάδιο της συνύφανσης του κράτους και των μονοπωλίων, είναι ο παρασιτικός καπιταλισμός, ο καπιταλισμός που σαπίζει. Αυτό, καμιά «ηθική» «εθνική» «γεωπολιτική» δύναμη δεν μπορεί να το αλλάξει. Είναι κάτι το αντικειμενικό. Εκτός αν τον απαλλάξουμε εμείς από την παρουσία του. Και αυτό αντικειμενική διαδικασία είναι...

    Ο ιμπεριαλισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού.

    AntwortenLöschen
  30. Καμία ερώτηση δεν είναι ανούσια. Ακόμα και η «μηχανική» ερώτηση… «ήρθες;» όταν ο σύντροφος μας μπαίνει στο σπίτι, αξίζει μια τρυφερή απάντηση.
    Δηλαδή κατά τη γνώμη σου υπάρχει και νόμιμο χρέος!!! Και δικαιολογείς, όσο και αν είναι αυτό το ποσοστό, ο λαός να καταβάλει μέσα από τη φορολογία, μέσα από τη μείωση των μισθών και των συντάξεών του, να αποπληρώσει αυτό το δημόσιο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε πάλι και πάντα για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών τους οποίους μάλιστα έχεις «εξαφανίσει», αφού με κάθε ευκαιρία λες ότι δεν υπάρχει ελληνικό Κεφάλαιο!!! Ε, λοιπόν όχι. Ούτε νόμιμο, ούτε παράνομο. Το χρέος το δημόσιο, είναι χρέος του καπιταλιστικού συστήματος και οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτό και για τη σημερινή κατάσταση που δραματικά βιώνουν.

    AntwortenLöschen
  31. Να σου πω κάτι που δεν περνάει από το μυαλό σου; Αν η γιαγιά σου είχε όντος «τέτοια» ήταν όντος παππούς και η εικόνα τις γιαγιάς που είχες εσύ σχηματίσει στο μυαλό σου ήταν απλά μια πλάνη. Όπως πλάνη είναι να πιστεύει κανείς ότι η συμπεριφορά του κεφαλαίου αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα του. Δεν χρειάζεσαι καμία Παπαρήγα όταν έχεις την αλάνθαστη κοινωνική πείρα. Για να δούμε τι ισχύει στο παντοδύναμο Ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο; Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Allied Shipbroking, οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ από τις αρχές του 2010 έχουν επενδύσει περισσότερα από 5,8 δισ. δολάρια για την αγορά 239 πλοίων! Ειδικότερα, τα πατριωτάκια μας, έχουν αγοράσει το 24% των πλοίων ξηρού φορτίου που άλλαξαν στην παγκόσμια αγορά χέρια το διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης 2010, το 18% των δεξαμενόπλοιων και το 24% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ανάλογα είναι τα ποσοστά ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ πλοιοκτησίας στο σύνολο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Το ποσόν αυτό, των 5,8 δισ. δολαρίων, που έχουν δαπανήσει οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ για αγορά 239 πλοίων μέσα στο 2010, δείχνει περίτρανα ότι σε μια περίοδο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μια από τις ισχυρότερες μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης, του ντόπιου κεφαλαίου που μα τον άγιο υπάρχει και παραυπάρχει, έχει τεράστια ποσά στα σεντούκια του, τα οποία επενδύει προσδοκώντας νέα κέρδη, την ώρα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο λυσσαλέα ιστορικά επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα.

    Η ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΗ ναυτιλία ξεπερνάει το 20% σε μεταφορική δυνατότητα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, αλλά τα 239 ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΑ πλοία κατασκευάζονται, την περίοδο αυτή, σε ναυπηγεία της Κίνας και της Ν. Κορέας. Ούτε ένα δεν έχει παραγγελθεί σε ναυπηγείο επί ελληνικού εδάφους και την ίδια ώρα, τα ναυπηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα υποβαθμίζονται και παραδίδονται σε πολυεθνικές, πριμοδοτούμενα αποκλειστικά με τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι ΕΛΛΗΝΕΣ εφοπλιστές δε φέρνουν τα πλοία τους ούτε για επισκευές. Χιλιάδες εργατοτεχνίτες χάνουν τη δουλειά τους ή παραμένουν για μήνες χωρίς μεροκάματο. Η εικόνα αυτή είναι αποκαλυπτική της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης» για την οποία πασχίζουν οι ΈΛΛΗΝΕΣ κεφαλαιούχοι, που υπάρχουν, «το διάολο μου μέσα».

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ κεφάλαιο λοιπόν, που στην ναυτιλία είναι από τα ισχυρότερα στον κόσμο, έχει επιβάλει μια αντιστρόφως ανάλογη με την μεγέθυνση του, συρρίκνωση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών, έχει δημιουργήσει στα πλοία συνθήκες εργασίας γαλέρας, έχει χρεοκοπήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει διάλυση τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα όπου υπήρχε επί ελληνικού εδάφους. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και καμιά γιατρειά δεν παίρνει. Αυτός είναι όμως και ο «πατριωτισμός» του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κεφαλαίου, που βλέπει για πατρίδα του τη χώρα που μπορεί να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

    Τι να την κάνεις την Αλέκα, όταν η αντικειμενική πραγματικότητα τσακίζει κόκκαλα!

    AntwortenLöschen
  32. Συγγνώμη τώρα… οι αυτοαπασχολούμενοι είναι υπέρμαχοι του καπιταλιστικού συστήματος; Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους υπηρετούνται με τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος; Αυτοί δεν είναι που πρέπει πρώτοι να σταθούν στο πλευρό των δυνάμεων, οι οποίες παλεύουν για το σοσιαλιστικό σχηματισμό; Τα συμφέροντα τους, τα δικαιώματα τους δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια;
    Πάντως μιας κι έχεις αδυναμία στην Παπαρήγα, θα σου πω κάτι καλό που λέει συχνά: «Ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις, το λένε όσοι δεν έχουν κάνει ποτέ τον κόπο να μελετήσουν τις θέσεις μας» Τροφή για σκέψη και για μελέτη εδώ: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4106604

    Επειδή το κεφάλαιο είναι πολυεθνικό, η λαϊκή συμμαχία που θα το ανατρέψει πρέπει να είναι διεθνιστική.

    Δεν πρέπει να κάνουμε εμείς απεργία στο περίπτερο, πρέπει ο περιπτεράς και όλα τα μικρομάγαζα την μέρα της απεργίας να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους και να φωνάξουν «κλείνουμε για μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα»

    Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κόμμα που έχει την ρεαλιστική ωριμότητα να προβάλλει ένα πλαίσιο αιτημάτων για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Επειδή ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται, υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Επειδή πατά γερά στην λαϊκή συνείδηση του πραγματικού Έλληνα πατριώτη, ρίχνει τις ευθύνες αποκλειστικά σε όσους διαχειρίζονται τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά θέματα της εποχής μας. Τους εκπροσώπους του κεφαλαίου και το πολιτικό τους προσωπικό. Η ένταση της πολιτικής και ιδεολογικής πάλης για να αποκρουστούν οι «μισοκακόμοιρες» θεωρίες ότι «όλοι σε ένα καράβι είμαστε, είτε όλοι θα σωθούμε, είτε όλοι θα πνίγουμε», είναι σήμερα αναγκαία και επιβεβλημένη. Πρέπει να εξηγηθεί πειστικά στους εργαζόμενους ότι αυτοί χωρίς τους κεφαλαιοκράτες μπορούν να ζήσουν. Αντίθετα, οι κεφαλαιοκράτες χωρίς τους εργαζόμενους, την κρίσιμη εκμεταλλευόμενη μάζα, δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε λεπτό. Η ύπαρξη του κεφαλαιοκράτη προϋποθέτει το αντίθετό του, την υποταγμένη στο κεφάλαιο εργατική τάξη. Αντίθετα, η εργατική τάξη θα συνεχίσει να υπάρχει, όταν η τάξη των καπιταλιστών εξαφανιστεί από το ιστορικό προσκήνιο. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στις δύο βασικές και ανταγωνιζόμενες τάξεις της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας.

    AntwortenLöschen
  33. @ aliatas
    Όντως το γράφει η καθημερινή, είναι από αυτά που θα μαζέψουμε από την φοροδιαφυγή. Ήμουν νιά και γέρασα και όλο τις ίδιες φρούδες ελπίδες ακούω. Και γω θα πάω αύριο να πάρω τα λεφτά που θα κερδίσω από το λαχείο.

    Η βασική διαφοροποίηση μεταξύ Κεφαλαίου και εργασίας δεν είναι η εκμετάλλευση, εκμετάλλευση υπήρχε και στις προηγούμενες κοινωνίες. Η βασική διαφοροποίηση είναι η παραγωγή υπεραξίας, την οποία καρπώνεται ο έχων και ο κατέχων τα μέσα παραγωγής.
    Επομένως η Σούλα η κομμώτρια, όταν δουλεύει μόνη της και δεν έχει υπαλλήλους, παράγει υπεραξία και την καρπώνεται η ίδια. Ανήκει λοιπόν στην μεσαία στην μικροαστική τάξη, αντικειμενικά, γιατί υποκειμενικά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ. Σωστό θα ήταν να είμαστε ενωμένοι οι εκμεταλλευόμενοι, αλλά να το επαναλαμβάνω: Η μεσαία τάξη μόνο υποκειμενικά θα πάει κοντά στην τάξη των προλεταρίων ή αν και αυτοί γίνουν προλετάριοι. Ωστόσο το προλεταριάτο λουμπενοπιείται και μεταναστεύει οπότε λουμπενοποιεί και το προλεταριάτο του κράτους υποδοχής του. Αυτό που φαινομενικά μένει ενωμένο είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Σε βάθος χρόνου, όταν όλοι θα έχουμε γίνει λούμπεν, τότε μια επανάσταση μπορεί να είναι αναπόφευκτη, γιατί όπως λέει ο αιρετικός Μαρκούζε, και μόνη της η εξαθλίωση είναι επαναστατική.
    Και πάλι, ωστόσο, λέω εγώ, ότι σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρχει πια γη αλλά ένα λεηλατημένο από ακρίδες χωράφι. Το παραγωγικό κεφάλαιο δημιουργεί κέρδη που τα επενδύει στην τοκογλυφία, μου λες. Ας πούμε ότι είναι σωστό, γιατί εγώ πιστεύω ότι σήμερα τα κέρδη τυπώνονται σε εθνικά τυπογραφεία. Αλλά σήμερα τα μεγάλα κέρδη δεν τα κάνουν οι καπιταλιστές, δηλαδή οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής, αλλά οι διαχειριστές! Άλλη μια στρέβλωση, πολύ δύσκολη να ισιώσει. Οι διαχειριστές που έχουν στα χέρια τους την παγκόσμια παραγωγή.
    Ας πάμε σε ένα γνωστό παράδειγμα: Οι αγρότες όλου του κόσμου είναι πάμφτωχοι, και υπάρχουν 5 εταιρείες που διακινούν τον παγκόσμιο παραγόμενο αγροτικό πλούτο. Για πες μου ποιο είναι το υποκείμενο της επανάστασης; Οι αγρότες αυτοί, που αντί να διανέμουν με δικά τους μέσα τα αγροτικά προϊόντα μεταναστεύουν και έρχονται να πουλάνε λουλούδια στα φανάρια της δύσης;
    Η ανάλυση σου μπάζει κάπως, κυρίως γιατί χρησιμοποιείς παλιά εργαλεία. Το τελικό στάδιο του καπιταλισμού είναι ο ιμπεριαλισμός, ε καί;
    Νομίζεις ότι χωρίς εθνικές δυνάμεις, μπορείς να κάνεις κάτι;
    Θα λές απλώς: Το χρέος σας καπιταλισταράδες το κάνατε μόνοι σας και πληρώστε το εσείς. Και αφού το πείς έξω από 10 εργοστάσια που ο πρώτος κακομοίρης μπορεί να είναι και ο εργοστασιάρχης που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, νομίζεις ότι θα γίνει κιόλας.
    Να το πω πάλι: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ< ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΣΚΗΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ. Αυτή η συνταγή εφαρμόστηκε άψογα από τους κατακτητές της Αμερικής, βόρειας και νότιας. Τα ξέρουν, τα έχουν εφαρμόσει, μόνο οι αγράμματοι δεν θέλουν να τα δουν.

    AntwortenLöschen
  34. @ aliatas
    Ακόμα και αν δεν υπάρχει νόμιμο χρέος, ας πούμε για να συμφωνήσουμε κάπου: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΝΟΜΙΜΟ ΧΡΕΟΣ.
    Ακόμα και τότε, δεν έχεις περιθώρια να λες αερολογίες, όπως δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, γιατί θα ακούσεις δεν πληρώνω δεν πληρώνω και από την απέναντι πλευρά. Τόσο απλό είναι το θέμα. Αν δηλαδή το ΚΚΕ θέλει να δει αύριο όλους τους δημόσιους υπαλλήλους απλήρωτους, τότε ας το λέμε για να αυνανιζόμαστε.
    Αλλά ακόμα και έτσι να είναι: Όταν πεις δεν πληρώνω δεν πληρώνω γιατι το χρέος είναι άδικο και δικό σας, τότε θα μείνουμε απο την μια στιγμή στην άλλη: χωρίς πετρέλαιο, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς λιπάσματα, χωρίς εργαλεία, χωρίς αστυνομία, χωρίς στρατό, χωρίς τηλέφωνα. Ας μην συνεχίσω γιατί ανατριχιάζω σε μια τέτοια προοπτική.
    Ενώ με ένα καλό τίμ που θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και θα ετοιμάσει έναν νομικό πόλεμο για τα παράνομα επιτόκια και για το πολύ υψηλό Ευρώ που η χώρα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί και τα μη προστατευμένα σύνορα από την λαθρομετανάστευση, τότε έχεις ελπίδες κάτι να πετύχεις. Αλλά από τέτοια το ΚΚΕ είναι βαθειά νυχτωμένο. Πετάει τα τούβλα του και όποιον πάρει ο χάρος.

    AntwortenLöschen
  35. @ aliatas,
    Τωρα ας μην ξαναρχίσουμε τα ίδια περί εθνικού κεφαλαίου, γιατι θα τρελαθούμε. Τι ήταν το λυβικό πετρέλαιο; Δεν ήταν εθνικός πλούτος και εθνικό κεφάλαιο;
    Δηλαδή τι να το διαχειρίζεται η BP τι ο Καντάφι είναι το ίδιο;;;;;
    «Όπως πλάνη είναι να πιστεύει κανείς ότι η συμπεριφορά του κεφαλαίου αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα του» . Αυτή είναι η πιο μεγάλη ατάκα που έχω ακούσει, και λέω ατάκα για να μη πω άλλη βαριά κουβέντα.
    Το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν είναι ντόπια αστική τάξη αγόρι μου! Δεν έχει εργοστάσια εδώ και συμφέροντα. Έχει καράβια που τα πάει όπου θέλει. Και εντούτοις , ελάχιστη μέν, αλλά υπάρχει εθνική συνείδηση σε αυτά τα πατριωτάκια περισσότερη από όση έχει το ΚΚΕ με τις παρόλες του περί διεθνισμού.
    Οι εφοπλιστές, αν δεν βρούν να κατασκευάσουν φτηνά τα καράβια τους θα βγούν από την αγορά. Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου σε πρώτο πλάνο! Είναι εξαναγκασμός. Είναι συστημική ενδελέχεια. Αν έχεις διαβάσει το Κεφάλαιο. Ο καπιταλιστής δεν είναι βρικόλακας που πίνει αίμα, αλλά αναγκάζεται.
    Γι αυτό και εγώ είμαι υπέρ των κλειστών συνόρων και του προστατευτισμού των εθνικών μας προϊόντων και του φόρου εισαγωγής που θα είναι αντίστοιχα πιο βαρύς όσο το εισαγόμενο προϊόν υπάρχει και παράγεται και στον τόπο μας.
    Αν η ΕΕ είχε αυτήν την πολιτική από την ίδρυσή της, σήμερα όλα θα ήταν αλλιώς. Όχι μόνο σε μας στην ΕΕ αλλά και στην Κίνα και στην Ινδία που παράγουν για μας και που εμείς έχουμε ξεχάσει να ράβουμε ένα κουμπί.

    AntwortenLöschen
  36. Δεν ξέρω τι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά όπως ξαναείπα, δεν έχουν κανέναν εργοδότη να ξεσηκωθούν εναντίον του. Γι αυτούς απέναντι τους στέκεται το κράτος που μέσω των κομμάτων αποκομίζουν προνόμια.
    «Επειδή το κεφάλαιο είναι πολυεθνικό, η λαϊκή συμμαχία που θα το ανατρέψει πρέπει να είναι διεθνιστική»
    Η συνέπεια αυτής της παρόλας είναι η παρακάτω:
    Η ανθρωπότητα θα απελευθερωθεί, αφού περάσει αναγκαστικά από το μεροκάματο του ενός Ευρώ και αφού ο δυνατότερος θα υποδουλώνει τον πιο αδύνατο!
    Μια θάλασσα αθλιότητας με νησιά ευημερίας και χυδαίου πλούτου!

    AntwortenLöschen
  37. Πρόσεχε. Στο θέμα των 600 δις στην Ελβετία δεν εστιάζω την προσοχή μου στο αν θα τα φορολογήσει η όχι μια αστική ελληνική κυβέρνηση. Ούτε μπορούν ούτε θέλουν άλλωστε να τα βάλουν με τους χρηματοδότες τους. Η ουσία είναι ότι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαίνεται ότι αυτό το εξωφρενικό ποσό όντος υπάρχει από Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία. Αυτή η πραγματικότητα δίνει απαντήσεις και στο γιατί υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και στο αν υπάρχουν η όχι Έλληνες καπιταλιστές.

    Το να καρπώνεσαι την υπεραξία που παράγει κάποιος άλλος είναι… εκμετάλλευση. Από εκεί και πέρα είναι όντως σωστό ότι η εργατική τάξη δεν έχει τα ίδια ακριβώς συμφέροντα με τα μικροαστικά στρώματα και αυτό καθορίζεται βασικά από το γεγονός ότι αυτά τα στρώματα έχουν ένα μικρό μέρος ατομικής ιδιοκτησίας σε μέσα παραγωγής. Αλλά είναι επίσης σωστό ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑ, δεν είναι αντίθετα, όπως είναι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, μ' αυτά των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου. Το μεγάλο κεφάλαιο εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη, αλλά εκμεταλλεύεται πολύμορφα αν και όχι στον ίδιο βαθμό και τους αυτοαπασχολούμενους.

    Να ξέρεις πάντως ότι αυτό που λέω και σε ομοϊδεάτες μου είναι ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό της από την εκμετάλλευση, αν δεν απελευθερώσει απ' αυτήν όλα τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα. Και δεν μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικά ταξική πάλη μόνη της. Άλλωστε και η άρχουσα τάξη οικοδομεί συμμαχίες με τα μικροαστικά στρώματα, ενάντια στην εργατική τάξη.

    Ξέρεις καμία φορά σε εξορμήσεις ενημέρωσης σε μικρά εμπορικά μαγαζιά, οι ιδιοκτήτες λένε: «γιατί να είμαστε μαζί σας αφού εσείς θέλετε να μας πάρετε τις ιδιοκτησίες μας;» είναι φανερό σε κάθε βήμα ότι το δηλητήριο της αστικής προπαγάνδας και του αντικομουνισμού θέλει γερό στομάχι για να το νικήσεις, για να βρεις το αντίδοτο, για να δώσεις σε αυτούς τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη, είναι αδύνατη χωρίς την συμμαχία από τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Ότι στην Λαϊκή εξουσία δεν κοινωνικοποιείται η ιδιοκτησία σε όλα τα μέσα παραγωγής, αλλά στα μεγάλα, τα βασικά μέσα παραγωγής. Οι μικροϊδιοκτήτες σύμμαχοι της εργατικής τάξης, διατηρούν την ιδιοκτησία τους και συνενώνονται σε συνεταιρισμούς. Αισθάνεσαι σαν να μαθαίνεις την αλφαβήτα σε απόφοιτο λυκείου… κι όμως πρέπει να το κάνεις.

    AntwortenLöschen
  38. Συγγνώμη αλλά οι διαχειριστές… διαχειρίζονται τα κέρδη των αφεντικών τους, των καπιταλιστών και τους τρόπους διαιώνισης των κερδών. Με βάσει πιο καινούριο εργαλείο εσύ αθωώνεις τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος. Γιατί μπορεί ο εμπρηστής να θέλει πολλές κλοτσιές, ο οικοπεδοφάγος όμως που τον έβαλε θέλει κρέμασμα! Και φυσικά το υποκείμενο της επανάστασης είναι ΚΑΙ οι φτωχοί αγρότες που μεταναστεύουν και έρχονται να πουλάνε λουλούδια στα φανάρια της δύσης. Τι άλλο θα τους μένει να κάνουν όταν τα λαϊκά στρώματα της δύσης δεν θα μπορούν να διαθέσουν χρήματα, ούτε για λουλούδια από πλανόδιους αλλοδαπούς; Μην υποτιμάς τον λαϊκό παράγοντα, οι λαϊκές μάζες που ανέτρεψαν την δουλοκτησία ήταν σε πολύ χειρότερο πνευματικό επίπεδο από τους σημερινούς μετανάστες της Δύσης. Επαναστάσεις έγιναν και θα γίνουν. Θα τις κάνουν οι ίδιοι οι λαοί, που θα γεμίσουν τους δρόμους και τις πλατείες, χωρίς να τρέφουν αυταπάτες για το ποιος κεφαλαιοκράτης μπορεί να τους κλέβει καλύτερα και ποιος πολιτικός του υφιστάμενος είναι ικανότερος στο να τους κοροϊδεύει.

    Ταξικές εθνικές δυνάμεις ΝΑΙ. Αταξικές εθνικές δυνάμεις ΟΧΙ.

    Τις συνταγές των αστών τις ξέρουμε, το θέμα μας είναι τι πρέπει να κάνουμε για να τους χαλάσουμε την σούπα. Θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι η εργατική τάξη της χώρας μας, συνολικά οι εργαζόμενοι που υποφέρουν, έχουν κοινό αντίπαλο με τους εργάτες, που αδυνατώντας να ζήσουν στη χώρα τους αναζητούν μια καλύτερη τύχη αλλού, φαινόμενο συνυφασμένο με τον ιμπεριαλισμό. Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω το ρατσιστικό και ξενοφοβικό κλίμα που χρόνια τώρα καλλιεργείται από αυτούς που ξέρουν ότι, όταν η δυσαρέσκεια στρέφεται εναντίον των μεταναστών καναλιζάρεται σε ακίνδυνη κατεύθυνση για το σύστημα, ΤΟΥΣ.

    Εννοείτε ότι δεν θα γίνουν τα πράγματα «κάπως» επειδή έτσι το λέει κάποιος, οι κάποιοι. Η αλήθεια είναι ότι η «αναμέτρηση» έχει αντικειμενικές δυσκολίες. Τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, δυσμενής συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, οικονομικά προβλήματα κ.ά. Όμως κακά τα ψέματα, εύκολα μπορείς στο όνομα των δυσκολιών που ορθώνονται να οπισθοχωρήσεις από τη συνεπή ταξική γραμμή, πράγμα που αντικειμενικά θα σε οδηγήσει στο τέλμα του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης στις επιταγές του συστήματος.

    Δεν ξέρω αν τα σύγχρονα μέσα ανάλυσης των πεπραγμένων και οι μορφωμένοι αναλυτές έχουν αντίθετη γνώμη, εγώ πάντως νομίζω ότι όσοι κρίνουν και επικρίνουν από απόσταση κατά κανόνα κάνουν λάθος. Το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει παραδείγματα μεταναστών που εκλέχτηκαν σε διοικήσεις συνδικάτων, πρωτοστάτησαν σε αγώνες για την απόκρουση των επιθέσεων της εργοδοσίας, αλλά και την απόσπαση κατακτήσεων σε μια σειρά κλάδους, στην οικοδομή, στην κλωστοϋφαντουργία, στους ξενοδοχοϋπάλληλους. Στο κάτω – κάτω όποιος έχει μια αντιιμπεριαλιστική στάση στη ζωή και στις πράξεις του θα ξέρει ότι στο βαθμό εκείνο που θα αποδυναμώνεται η ιμπεριαλιστική κυριαρχία, στο βαθμό εκείνο θα ελαττώνεται η μετανάστευση.

    AntwortenLöschen
  39. Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι συνταξιούχοι κτλ. δεν κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι από τη στάση και την δράση του ΚΚΕ. Κινδυνεύουν μαζί με το σύνολο των εργαζόμενων από αυτούς που την ίδια ώρα που λένε «λεφτά δεν υπάρχουν», αναλαμβάνουν ως Δημόσιο να ξεχρεώσει ένα ιδιωτικό μαγαζί, το Μέγαρο. Το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν στο κρατικό ταμείο. Ήταν και παραμένει ως πρόβλημα συσχετισμών στην οξυνόμενη ταξική αντιπαράθεση. Σ' αυτήν παίρνει πάνοπλο μέρος το αστικό κράτος. Που δηλώνει πανέτοιμο να βάλει φυλακή όποιον χρωστά 5.000 σε κάποια ΔΕΚΟ, κατάσταση, στην οποία πανεύκολα μπορεί να πέσει κάθε μικροεπαγγελματίας και αποδεικνύει πως μπορεί «να καταδικάσει σε θάνατο χωρίς καν πέρασμα από δίκη», όποιον δε μπορεί να πληρώσει το φάρμακο ως εμπόρευμα. Θα θυμάσαι την περίπτωση του νεφροπαθούς στη Χίο. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι, που χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ως εμπόρευμα κάθε τι από το οποίο εξαρτάται η ίδια η ζωή τους.

    Δεν είναι το ΚΚΕ αυτό που καταδίκασε το νεφροπαθή σε θάνατο. Δεν είναι το ΚΚΕ αυτό που έδωσε τις νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι το ΚΚΕ αυτό που επέτρεψε σε μια εταιρεία να αυξήσει με μια υπογραφή στα 13 ευρώ τη διέλευση από τη γέφυρα στο Ρίο και να παρουσιάζει την αύξηση ως μείωση. Δεν είναι το ΚΚΕ αυτό που έχει ήδη μειώσει μισθούς και συντάξεις. Αν προτείνεις να σκύψουμε το κεφάλι στο κράτος του τραπεζίτη που ζητά απ' το λαό να μάθει να ζει με λιγότερο ψωμί για να μην θυμώσει και φύγει και μετά δεν έχουμε καθόλου ψωμί… εγώ σου λέω να φύγει, να πάει στο διάολο και θα μάθουμε μόνοι μας να ζυμώνουμε το ψωμί μας.

    AntwortenLöschen
  40. Έχω την εντύπωση ότι εξετάζεις τα πράγματα, με αφετηρία μια γενικότερη ιδεολογική πολιτική σκοπιά που διατυπώνεις. Και είναι φυσικό αυτό. Εγώ μιλάω βεβαίως από τη σκοπιά της δικής μου ιδεολογίας. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ είσαι έξω από το έδαφος της πραγματικότητας και εγώ είμαι μέσα ή ανάποδα. Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή, γιατί το ΚΚΕ πετάει τα τούβλα, κι εσύ πετάς τα γαρίφαλα; Δηλαδή τι μου λες; Για να έχουμε πετρέλαιο, λιπάσματα, φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις, πρέπει να πληρώνουμε τα κερατιάτικα αυτών που εκμεταλλεύονται όλα τα παραπάνω ενώ είναι κοινωνικά αγαθά; Εγώ λέω ευτυχώς που υπάρχει και το ΚΚΕ που βλέπει το ζήτημα «αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας» συνενωμένες με τους εργαζόμενους και όχι σε αντίθεση με τους εργαζόμενους. Είναι η άλλη οπτική αυτή. Δεν συμφωνείς; Σεβαστό. Όμως αυτό είναι κάτι, που, ξεχωρίζει το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δε θα τους ακούσεις ποτέ να λένε μόνο «τόση ανεργία, τόση ακρίβεια, τόσο εκείνο, τόσο το άλλο». Ταυτόχρονα, τους ενδιαφέρει ποιος κάνει τις επενδύσεις, πού γίνονται οι επενδύσεις, με ποιο σκοπό γίνονται οι επενδύσεις, τι θα αποφέρουν οι επενδύσεις, τι αναπτύσσεται, τι δεν αναπτύσσεται στην Ελλάδα, ποια είναι η αναλογία ή η δυσαναλογία ανάμεσα στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ποια είναι η σχέση της οικονομίας με την παιδεία, τις υπηρεσίες κ.λπ., ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

    Καμία αντίρρηση στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων που αυτό το βαθιά νυχτωμένο ΚΚΕ εδώ και χρόνια συνεχώς καταθέτει στη Βουλή.( http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=26/11/2010&id=12850&pageNo=3&direction=1 ) Όμως ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να τις διεκδικήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού. Τώρα, ο όψιμος πατριωτισμός που εκφράζετε που και που από δω κι από κει, από τη μια στόχο έχουν να κοροϊδέψουν το λαό και, από την άλλη, δείχνει την πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το τεράστιο χρέος των γερμανικών κυβερνήσεων προς τον ελληνικό λαό με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Το χρησιμοποιούν ως χαρτί διαπραγμάτευσης στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου εντός και εκτός της ΕΕ.

    Και ποια είναι τα οφέλη του λαού της Λιβύης από την διαχείριση Καντάφι; Υπερασπιστής των μονοπωλιακών συμφερόντων στη χώρα του δεν ήταν κι αυτός; Γέννημα - θρέμμα δικό τους δεν ήταν και ο Καντάφι, με τον οποίο έκαναν μπίζνες για χρόνια, χωρίς να δίνουν βέβαια δεκάρα για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Λιβύης, τα οποία τώρα θυμήθηκαν όψιμα, για να δικαιολογήσουν το μακελειό για τα πετρέλαια και τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα;

    «Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα» έτσι για να σου πω ακόμα μια μεγάλη… ατάκα.

    Η αναφορά στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έγινε σχετικά με την άποψη της Αλέκας ότι «όποιος έχει κεφάλαια τα ίδια κάνει», άλλωστε το επιβεβαιώνεις κι εσύ αυτό λέγοντας ότι ο καπιταλιστής δεν είναι βρικόλακας που πίνει αίμα, αλλά αναγκάζεται. Πολύ σωστά. Πιστεύω να μην μου πεις ότι η Έλληνες καπιταλιστές αποτελούν εξαίρεση σε αυτή την αναγκαιότητα. Αν εξακολουθείς να πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν, καλύτερα που δεν υπάρχουν γιατί αν υπάρξουν θα αναγκαστούν να γίνουν βρικόλακες. Πάντως τα καράβια θεωρούνται έδαφος της σημαίας που φέρουν και αυτοί οι Έλληνες εφοπλιστές με την ελάχιστη μεν, αλλά εθνική συνείδηση βεβαίως – βεβαίως, την αποφεύγουν την γαλανόλευκη.

    Ο διεθνισμός δεν είναι πολέμιος του πατριωτισμού, δεν μπορείς να είσαι διεθνιστής αν δεν είσαι πρώτα πατριώτης, δεν μπορείς να είσαι αλληλέγγυος σε έναν άλλο λαό αν δεν σε νοιάζει πρώτα για το λαό της πατρίδας σου. Τώρα αν κάποιοι συνδέουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους, με τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας… καλό ταξίδι!!!

    AntwortenLöschen
  41. Δηλαδή συντάσσεσαι με τον Ομπάμα που φωνάζει «αγοράζετε αμερικανικό χάλυβα και σίδηρο». Με τον Σαρκοζί που προσφέρει κίνητρα για να επαναπατριστούν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Με τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας που προτρέπει τους πολίτες να αγοράσουν ισπανικά προϊόντα. Με τον Μπράουν που ταλαντεύεται ανάμεσα στο δικό του σύνθημα «βρετανικές δουλειές στους Βρετανούς εργαζόμενους» και την ανάγκη για «διεθνή συμφωνία της ευρύτερης δυνατής εμβέλειας». κτλ.

    Επειδή έχω σαν αρχή, όταν λέω τα ίδια πράγματα με τους εχθρούς μου, να ψάχνομαι γιατί κάτι δεν πάει καλά, δεν θα το «φάω» το «χαπάκι» του «προστατευτισμού» έτσι αβασάνιστα πριν ψάξω να βρω, πριν μελετήσω τι άλλαξε και το αρραγές μέτωπο κατά του λεγόμενου «προστατευτισμού» διερράγη!!!

    Απ’ ότι φαίνεται το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, διατάραξε τις όποιες ισορροπίες είχαν διαμορφωθεί. Έτσι, ενώ μέχρι και πριν από λίγους μήνες οι πάντες ήμασταν υποχρεωμένοι να σκύβουμε το κεφάλι στο όνομα της «παγκοσμιοποίησης», τώρα κάποιοι ξαναανακαλύπτουν την αναγκαιότητα του «προστατευτισμού». Λογικό, θα μου πεις, αν αναλογιστούμε ότι την περίοδο της κρίσης αναδύονται με μεγαλύτερη οξύτητα τα επιμέρους συμφέροντα και αντιθέσεις των διαφόρων μονοπωλιακών ομάδων και των διαφόρων κρατών και η κάθε εθνική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει περισσότερο τα συμφέροντα των «δικών της» μονοπωλίων σε σχέση με τα υπόλοιπα.

    Αν το έχεις ψάξει το θέμα θα ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι «ο προστατευτισμός σημαίνει πόλεμο...» και εννοούν ότι σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να επιλυθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μονοπωλιακές ομάδες προς όφελος των ομάδων αυτών και αν οι λαοί δεν υποταχθούν στις νέες απαιτήσεις της πλουτοκρατίας, είναι πολύ πιθανό να αναζητηθεί εκτόνωση των αντιθέσεων μέσα από μια γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση. Και κάποιοι άλλοι, που λένε ότι στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαία η δραστήρια συμμετοχή του κράτους, για να ξεπεραστεί η κρίση. Και εγώ σου λέω ότι και η μία και η άλλη εκδοχή, αποτελούν πρόσκαιρα φτιασιδώματα και μπαλώματα, σε ένα σύστημα που έχει εξαντλήσει τα όριά του και όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο επιθετικό, πιο αντιδραστικό, πιο βάρβαρο.

    Γι' αυτό η λύση πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Η περί του «προστατευτισμού» φιλολογία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του συσσωρευμένου πλούτου της κοινωνίας, των παραγωγικών δυνάμεων ή την προστασία των εργαζομένων και του λαού. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ, την προστασία και τη διαιώνιση της εξουσίας και κερδοφορίας τους. Μια «προστασία», που δεν έχει τίποτα κοινό με τα συμφέροντα και το μέλλον της εργατικής τάξης και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων.

    AntwortenLöschen
  42. @ aliatas

    «Πρόσεχε. ….. καπιταλιστές.»
    Μια υπόθεση και μια απάντηση παντελώς παραδίπλα.
    Αν θέλεις καλά και σώνει να βρεις Έλληνες καπιταλιστές του επιπέδου Μπάφετ και Μπιλ και άλλων, θα σου έλεγα να βρεις και τις αντίστοιχες βιομηχανίες.

    «Το …. και τους αυτοαπασχολούμενους.»
    Δεν είναι το κεφάλαιο, άντε να το πούμε μεγάλο κεφάλαιο για να τρομάξουμε τα μωρά, που εκμεταλλεύεται τους αυτοαπασχολούμενους, αφού δεν παράγουν υπεραξία, δεν μπορεί να τους εκμεταλλευτεί! Τελεία και παύλα!!!
    Αυτό που κάνει το μεγάλο κεφάλαιο είναι να προλαταροποιεί τους μικροαστούς. Αυτό είναι το προτσές που περιγράφει ο Μαρξ. Όσο δεν τους προλεταροποιεί, δεν τους εκμεταλλεύεται. Προλατοροποιεί σημαίνει ότι κλίνει τις μικρές βιοτεχνίες και μικρές εταιρείες παροχής υπηρεσιών.
    Μάλιστα, ο Μαρξ αναφέρει και το παράδειγμα του δάσκαλου. Ο δάσκαλος όταν παρέχει μόνος του υπηρεσίες δεν παράγει υπεραξία, όταν είναι υπάλληλος τότε παράγει.


    "Να …. τάξη".

    Η εργατική τάξη – πάντα κατά την μαρξιστική θεωρία – δεν είναι η αδελφή του ελέους. Θα απελευθερώσει ΜΟΝΟ τον εαυτό της, αλλά αυτή η απελευθέρωση θα σημάνει και την απελευθέρωση ΟΛΗΣ της κοινωνίας, μάλιστα και των αστών! Αυτό το τονίζει ο Μαρξ!

    "Ξέρεις … κάνεις".
    Συγνώμη, αλλά ο συνεπής μαρξιστής δεν μπορεί να λέει ψέματα. Αν έρθει σοσιαλισμός – πάντα κατά τον Μαρξ - δεν θα υπάρχει ιδιωτική περιουσία. Ωστόσο σε μια συνειδητοποιημένη κοινωνία κανείς δεν έχει λόγο να έχει το δικό του μαγαζάκι, αφού η κοινωνία ευημερεί! Είναι δηλαδή μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή συνείδησης, μια αλλαγή ηθικής, μια αλλαγή αντίληψης.
    Αυτός είναι ο σοσιαλισμός!

    AntwortenLöschen
  43. @ aliatas

    «Συγγνώμη …κοροϊδεύει»
    Πολλές ανοησίες είπες μαζεμένες. Ο Μπιλ είναι μέτοχος της Microsoft μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό! Στην πράξη είναι ο διαχειριστής της. Και προφανώς δεν διαχειρίζεται την Microsoft για το καλό των μετόχων της (καπιταλιστές και αυτοί) αλλά για την τσέπη του.
    Αυτή είναι μια καλή περίπτωση, όπου διαχειριστής είναι και ολίγον μέτοχος.
    Ο Ακκερμαν είναι διαχειριστής της Deutsche Bank.
    Ο Τρισέ διαχειριστής της ΕΚΤ.
    Γενικώς , μπορεί οι μετοχές μιας εταιρείας να πέφτουν, αλλά οι αμοιβές των μάνατζερς (διαχειριστών) μπορούν να αυξάνουν και μάλιστα αυτό συμβαίνει.
    Ένα καλό παράδειγμα είναι η πτώχευση της Swissair. Η εταιρεία πτώχευσε, αλλά οι διαχειριστές της βγήκαν πάμπλουτοι.
    Γράφει ο Μαρξ: "Αν όχι σύμφωνα με το περιεχόμενο, αλλά σύμφωνα με την μορφή ο αγώνας του προλεταριάτου κατά της αστικής τάξης είναι καταρχήν εθνικός. (Marx/Engels, Werke MEW - Band 4, S. 473)
    Λοιπόν μην μπερδεύεσαι με τα παιδιά των φαναριών, γιατί σου είπα και καλά θα κάνεις να το διασταυρώσεις, όταν ο έλληνας εργαζόμενος θα κάνει απεργία το παιδί του φαναριού θα πάρει τη θέση του. Όταν θα το καταλάβεις αυτό, που δεν είναι υπόθεση, αλλά ιστορία, τότε θα πάψεις να λες αυτά που λες.
    Ουδέποτε στην ιστορία ξεσηκώθηκαν οι σκλάβοι και νίκησαν. Παράδειγμα ο Σπάρτακος. Νικήθηκε κατακράτος!!!!! Η σκλαβοκτητική κοινωνία διαλύθηκε και έδωσε τη θέση στην φεουδαρχία, η οποία ξεπεράστηκε από την αστική τάξη. Επανάσταση έκανε ο λαός μεν, αλλά η αστική τάξη ήρθε στην πολιτική εξουσία, επειδή είχε ήδη την οικονομική! Το προλεταριάτο – πάντα κατά τον Μαρξ – θα έρθει στην εξουσία, επειδή η θέση του στην παραγωγή είναι τέτοια που δεν μπορεί η κοινωνία να συνεχίσει να προοδεύει χωρίς να παραδώσει τα μέσα παραγωγής στους πραγματικούς του κατόχους που είναι το προλεταριάτο.

    «Ταξικές εθνικές δυνάμεις ΝΑΙ. Αταξικές εθνικές δυνάμεις ΟΧΙ»: Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις!


    "Τις ….., ΤΟΥΣ".
    Αυτά τα ανθρωπιστικά ξέρω να τα λέω και γω! Και όταν κάποιος μιλάει σοβαρά, μην απαντάς με τα περί ξενοφοβίας και άλλα που ακούμε από τον Νταλάρα και την Διαμαντοπούλου. Ξέρω και παραξέρω ότι η μετανάστευση είναι προϊόν του ιμπεριαλισμού! Την προκαλεί το μεγάλο Κεφάλαιο - που κατά την εξέλιξη του καπιταλισμού σε ιμπεριαλισμό - έχει γίνει διεθνές γιατί ΕΤΣΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ (δηλαδή το Κεφάλαιο ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ,

    "Δεν … η μετανάστευση".
    Ωραία, μπορείς να μου πεις όσες ιστορίες θέλεις για τους μετανάστες στον συνδικαλισμό, αλλά μην φαντάζεσαι ότι είμαι μακριά!!!!!!
    Αλλά σε ποιο βαθμό και κάτω υπό ποίες συνθήκες θα αποδυναμώνεται η ιμπεριαλιστική κυριαρχία; Αυτό το έχεις σκεφτεί;

    AntwortenLöschen
  44. @ aliatas
    "Οι …………..το ψωμί μας".
    Δεν ξέρω γιατί μου τα λες αυτά! Αλλά αφού το ξεκίνησες, θα σου απαντήσω: Είπα ότι το ΚΚΕ έχει γίνει μέρος του συστήματος βολεύεται με την επιδότηση περί κομμάτων και επειδή δεν ανήκει σε καμία παραγωγική διαδικασία, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΏΝ ΝΑ επαναστατήσει, καθόσον –πάντα κατά τον Μαρξ - das Sein bestimmt das Bewusstsein (δηλαδή το είναι καθορίζει την συνείδηση)! Και υπό αυτήν την έννοια ΚΑΙ το ΚΚΕ ευθύνεται!!!!!!!

    AntwortenLöschen
  45. @ aliatas
    "Έχω …, τις υπηρεσίες κ.λπ., ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ".
    Για στάσου ρε φίλε! Κάνε λίγο διάλυμα! Όταν σου λέω ότι η ατάκα «σταματάμε να πληρώνουμε» σημαίνει ότι θα μείνουμε από όλα όσα ανέφερα, πάει να πει ότι λέω πληρώστε κερατιάτικα; Έτσι αντιλαμβάνεσαι εσύ τον διάλογο; Δηλαδή μας λες ούτε λίγο ούτε πολύ, για να πιάσω και γω τη δική τη γλώσσα την ξύλινη. Θα πεις αύριο εμείς εδώ στην Ελλάδα, δεν σας πληρώνουμε το χρέος μας γιατί έτσι το καταλαβαίνουμε! Δεν είναι το χρέος του λαού, αλλά της μπουρζουαζίας Αυτή είναι η ιδεολογική μας τοποθέτηση. Και οι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο θα σου πουν: καλά κάνετε δίκαιο έχετε! Τώρα θέλετε πετρέλαιο να αγοράσετε; Ευχαρίστως, πάρτε το τζάμπα! Αφού αυτή είναι η ιδεολογία σας, εμείς σαν καλοί δημοκράτες την αποδεχόμαστε!
    Τι μας λες δηλαδή;
    Αντί να μου πεις πώς θα ξεφύγουμε από το μαγκανοπήγαδο, μου κάνεις μαθήματα επαναστατικότητας.
    Αντί να μου πεις πώς το σκέφτεται το μαγαζάκι της Βουλής, μου εξυμνείς το ΚΚΕ! Όσο για τις επενδύσεις τι να σου πω. Τρέχουν όλοι να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.


    "Καμία … της ΕΕ".
    Πάλι πήρες φόρα! Να χειροκροτήσουμε που το ΚΚΕ μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Δηλαδή για το αυτονόητο!!!
    Ωραία, συμφωνούμε, σ αυτό τουλάχιστον. Τα υπόλοιπα τα περί όψιμων πατριωτών γιατί τα λες; Μήπως γιατί σ αυτό το σημείο τελειώνει ο πατριωτισμός του ΚΚΕ;

    «Και … τους συμφέροντα";
    Ενώ τώρα με τους ρέμπελους να σφάζουν τον λαό της Λιβύης θα πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο;

    «Το … μεγάλη… ατάκα."
    Νομίζω ότι το ξανασυζητήσαμε το ζήτημα. Το κεφάλαιο έχει και παραέχει πατρίδα! Όπως λέει ο Μαρξ η αστική τάξη πήρε την πολιτική εξουσία, όταν είχε ήδη κατακτήσει την οικονομική. Έτσι έγινε η εγκαθίδρυση του καπιταλιστικού συστήματος. Αν το κεφάλαιο δεν είχε πατρίδα δεν θα είχαν δημιουργηθεί τα αστικά κράτη και βέβαια ούτε το προλεταριάτο.
    Καλές οι ατάκες, αλλά ξεκάρφωτες δεν λένε πολλά. Το Κεφάλαιο χρειάζεται πατρίδα για να ξετυλίξει όλες τις κακίες του. Μάλιστα όσο πιο μεγάλο και πιο ισχυρό είναι το κράτος τόσο πιο μεγάλο και πιο ισχυρό το Κεφάλαιο



    "Η …. αποφεύγουν την γαλανόλευκη".
    Την αποφεύγουν την ξε- αποφεύγουν, ο ελληνικός στόλος είναι από τους μεγαλύτερους. Και βέβαια δεν θα γίνω απολογητής του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά κατά την Επανάσταση οι καραβοκύρηδες έδωσαν γη και ύδωρ για την Πατρίδα, όταν το τότε ΚΚΕ έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέχρι τη Λάρισα. Άσε τη λύσσα που ξέρασε για την μικρασιατική καταστροφή.


    «Ο …καλό ταξίδι»!!!
    Και αν είναι να πεθάνουμε για την Πατρίδα,
    Θείος είναι ο θάνατος!
    Μια φορά κανείς πεθαίνει.
    Ο Κάλβος και ο Σολωμός ήταν προλετάριοι; Δεν ξέρω μπορεί!
    Αλλά μήπως ο Μαρξ ή ο Έγκελς ήταν προλετάριοι; Μπορεί και αυτοί!

    AntwortenLöschen
  46. @ aliatas

    «Δηλαδή …» διερράγη»!!!
    Χα, χα!
    Όταν δεν σκέφτεσαι πέφτεις στην λούμπα την ίδια που άνοιξες!!
    Βλέπεις τα ισχυρά κράτη ΠΩΣ προστατεύουν το Κεφάλαιο τους;;;;;;;;;;
    Αλλά εσύ δεν προείπες ότι το Κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα;;;;;
    Εκτός αν νομίζεις ότι αυτοί που ανέφερες εννοούν ότι στα εργοστάσια μας θα δουλεύουν ΜΟΝΟ πολίτες της χώρας μας. Βέβαια μπορεί να το πουν και αυτό για να αποφύγουν συγκρούσεις. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί. Και σ αυτήν την περίπτωση θα είναι νίκη του εργαζόμενου και όχι του Κεφαλαίου.
    Γι αυτό μη λες πολλά. Κάνε πρώτα ένα σχέδιο για το πώς θα είναι η Ελλάδα μετά την επανάσταση και μετά τα λέμε.


    "Απ’ … με τα υπόλοιπα".
    Εγώ πάντως δεν ανήκω σ αυτούς που έσκυβαν το κεφάλι στην παγκοσμιοποίηση. Εδώ γράφω από 2006 και δεν θα βρεις ούτε μια κουβέντα υπέρ της παγκοσμιοποίησης. Γι αυτό πες τα αλλού αυτά.

    "Αν … βάρβαρο".
    Ενώ σήμερα δεν γίνεται πόλεμος; Κατά τα άλλα, όντως το σύστημα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο.
    Περί προστατευτισμού: Δεν καταλαβαίνεις πότε μιλάει κανείς για την προστασία των συμφερόντων της εργατικής τάξης και πότε των μονοπωλίων.
    Τεσπα,
    Σε μια παγκόσμια σούπα, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα! Θα ψαρεύει το μεγάλο κεφάλαιο σε θολά νερά! Αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους και συ θα ψελλίζεις περί διεθνισμού και κολοκύθια τούμπανα.
    Η παγκοσμιοποίηση έχει την ευκαιρία να ανθίσει μόνο σε αποδομημένα έθνη και διαλυμένα κράτη. Και αυτός ο στόχος των κυρίαρχων ελίτ, οι οποίες σήμερα δουλεύουν με μία απίστευτη οργάνωση, έχει γίνει ιδεολογία της μάζας. Νομίζω, ότι ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, δεν είχαμε τέτοια ταύτιση της ιδεολογίας της μάζας με την ιδεολογία και τους στόχους των ελιτ. Και αυτό συμβαίνει, γιατί η σημερινή αριστερά έχει μπερδέψει την παγκόσμιοποίηση και τον ιμπεριαλισμό με τον διεθνισμό.
    Βέβαια στο τέλος κουρεύουν τον γαμπρό! Αυτή η σύγχυση θα έχει κακό τέλος για όλους. Κάποτε η κυρίαρχη τάξη είχε κεφάλαιο σήμερα έχει φούμαρα. Χαρτιά τυπωμένα από ένα τυπογραφείο που αργά, αλλά σταθερά θα σβήσει από το προσκήνιο της ιστορίας.
    τάδε έφη

    Ange-ta

    Τέλος:

    "Γι' αυτό ….. στρωμάτων".
    Αγοράζουμε πορτοκάλια από το Ισραήλ και πουλάμε στο Ισραήλ: Αυτό δεν έχει σχέση με σπατάλη των πλουτοπαραγωγικών πηγών;
    Αλλά άσε το Ισραήλ, ας πάμε σε καμιά φτωχιά γειτονιά του πλανήτη:
    Αγοράζουμε ρούχα από το Μπαγκλαντές και πουλάμε ρούχα στο Μπαγκλαντές!
    Αυτό τι είναι; Διεθνισμός;;;

    AntwortenLöschen
  47. Το μέγεθος των καπιταλιστών μιας χώρας είναι ανάλογο του μεγέθους και της θέσης που έχει το κάθε καπιταλιστικό κράτος στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αθωώσουμε τους καπιταλιστές που δρουν και κερδοσκοπούν στην Ελληνική αγορά. Ούτε θα κλάψουμε μαζί τους για τα προβλήματα που τους «βάζει» η κρίση του δικού τους συστήματος. Όταν μπαίνει κάθε μέρα στο σπίτι μου ένας κλέφτης και με κλέβει, αν για ένα μήνα δεν έρθει να με κλέψει, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια κλέφτες, ούτε ότι κάποια στιγμή δεν θα ξανάρθει. Επιμένω ότι είναι κραυγαλέα απόδειξη για το μέγεθος της ασύλληπτης ληστείας του λαού από τους μεγαλοεπιχειρηματίες το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ». Μιλάμε για 600 δισεκατομμύρια ευρώ! Το αστρονομικό αυτό ποσό, είναι διπλάσιο σχεδόν του κρατικού χρέους! Και είναι μόνον ένα μέρος των «κλεμμένων». Τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ απροσδιόριστο μέρος σε άλλα χρηματοκιβώτια και «οφ σορ» του πλανήτη. Και δεν είναι μόνο οι Έλληνες καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τον Έλληνα εργαζόμενο, υπολόγισε τα κέρδη της «Χόχτιφ», που κατέχει το αεροδρόμιο της Αθήνας, της «Ντόιτσε Μπανκ», που κερδοσκοπεί πάνω στα ελληνικά ομόλογα, της «Ντόιτσε Τέλεκομ», που ξεκοκαλίζει τον ΟΤΕ, της «Τίσεν», που ρήμαξε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, της «Ζήμενς», που τάιζε με μίζες το δικομματικό βούρκο, το ΚΚΕ που κι αυτό είναι του συστήματος όπως με πάθος υποστηρίζεις, η «Ζήμενς» το ξέχασε. Πρόσθεσε την «ΚΟΣΚΟ» που έχει βάλει χέρι στο λιμάνι του Πειραιά, την «ΚΑΡΦΟΥΡ» και την «ΛΙΝΤΛ» που ελέγχουν το εμπόριο τροφίμων, για να καταλάβεις το μέγεθος της ληστείας του Έλληνα εργαζόμενου. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτόν που σου πίνει το αίμα δεν πρέπει να τον κοιτάς ανάλογα με την καταγωγή του, άλλωστε ανάλογη εκμετάλλευση βιώνουν και οι εργαζόμενοι σε αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.
    Όσο επιμένεις να λες ότι δεν υπάρχουν Έλληνες καπιταλιστές εγώ θα σου βρίσκω στοιχεία. Όχι για να σου «την πω» ούτε για να κάνω τον έξυπνο. Απλά για να σε προβληματίσω.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100048_15/05/2011_442246
    Στο παραπανω λινκ θα βρεις ένα διμοσιευμα της «Καθημερινής» που λεει ότι εκατό κιλά χρυσό το μήνα αγοράζουν «ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ», προσθέτοντας μάλιστα ότι η ποσότητα του χρυσού που αγοραζόταν, πέρσι, από εκείνους που αγωνιούν να διαφυλάξουν τον πλούτο τους προσφεύγοντας την περίοδο της κρίσης και της γενικότερης ρευστότητας σε «σκληρό νόμισμα» ήταν ακόμα και διπλάσια και αντιστοιχούσε σε 25.000 λίρες μηνιαίως!
    Αυτό που βέβαια δεν ξεκαθάρισε η εφημερίδα είναι η ταξική προέλευση των «χρυσοκάνθαρων». Μήπως μπορείς να το κάνεις εσύ; Ποιοι είναι δηλαδή αυτοί (και πόσοι είναι;) που μέσα σε τέτοιες συνθήκες, οικονομικής αποτελμάτωσης, ανέχειας, δυσπραγίας και ακρωτηριασμού εισοδημάτων, έχουν τέτοιο βαρύ «κομπόδεμα» που σπεύδουν με τόση «πατριωτική» επιμέλεια να το μετατρέψουν σε χρυσάφι; Πως ονομάζονται οι εν λόγο πατριώτες μας; Πάντως, από μια πρώτη σκέψη, μάλλον όχι... μισθωτοί και συνταξιούχοι.
    Θα επανέλθω και για τα υπόλοιπα θέματα μόλις βρω λίγο χρόνο. Οι καιροί έχουν απαιτήσεις και μπορεί να είμαστε αμέτρητοι αλλά θα γίνουμε λίγοι αν δεν είμαστε όλοι μαζί. Αν θες περίμενε να ολοκληρώσω για να τοποθετηθείς συνολικά. Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτεις.

    AntwortenLöschen
  48. @ aliatas
    Καλό θα ήταν να βάλουμε μια τάξη στην συζήτηση γιατί θα συζητάμε επ αόριστο χρονικά και ουσιαστικά.
    Λοιπόν τι θέλεις να ανοίξουμε συζήτηση για τις ειδήσεις της καθημερινής και του spiegel (αμφότερες κωλοφυλάδες περιωπής);
    Έχει κανένα νόημα; Θα πάμε έξω από την πρεσβεία την ελβετική να ζητήσουμε 600 δις;
    Δεν ξέρω τι θέλεις να πεις. Πες το να το σκεφτούμε. Για τα 200 δις που βρίσκονται σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τι πρόταση έχεις; Να φορολογηθούν οι τράπεζες; Δεν διαφωνώ!
    Να κρατικοποιηθούν; Πάλι δεν διαφωνώ. Αν και οι τράπεζες δεν είναι μέσα παραγωγής και δεν θα δώσουν φαγητό στον λαό. Αλλά τέλος πάντων, είναι μια αρχή! Θα ζήσουμε για 6 μήνες, θα αδειάσουν τα ταμεία (άσε που δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα σε ρευστό, αλλά άντε και υπάρχουν, δεν θα τα χαλάσουμε εδώ) και μετά;
    Περί κλαψίματος και αθώωσης είναι δικά σου, εγώ δεν μπήκα σε τέτοιο ζήτημα. Ούτε είπα το ελληνικό κεφάλαιο είναι καλό το ξένο κακό. Παρότι μιλάς συνεχώς για μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν μου κατονομάζεις καμία μεγάλη ελληνική επιχείρηση, μόνο γερμανικές μου κατονομάζεις. Λοιπόν; Τι να κάνουμε όλους αυτούς τους γερμανικούς κολοσσούς ; Να την κρατικοποιήσουμε; Πάλι δεν έχω αντίρρηση, αλλά προσπαθώ να καταλάβω γιατί μου τα λες αυτά; Αλήθεια φίλε aliata γιατί μου λες ότι το ξένο κεφάλαιο έχει κάνει κατάληψη και ρουφάει το αίμα μας;
    Αν λοιπόν δεν μου απαντήσεις γιατί μιλάς εμένα ειδικά για καρφούρ και λίντλ, όταν εγώ λέω και φωνάζω ΜΗΝ ΠΑΤΑΤΕ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΩΛΟΜΑΓΑΖΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που λέει κεφάλαιο το μεν κεφάλαιο και το δε, τότε είσαι πολύ κακόπιστος συνομιλητής. Μάλιστα μου γράφεις με στόμφο: «Όσο επιμένεις να λες ότι δεν υπάρχουν Έλληνες καπιταλιστές εγώ θα σου βρίσκω στοιχεία»
    Αλλά όλα τα ονόματα που αναφέρεις είναι όλα ξένα γερμανικά και κινέζικα!
    Σβήνω όλα τα ενδιάμεσα και σταματάω όπου βλέπω όνομα επιχείρησης:
    Σπίγκελ». «οφ σορ». «Χόχτιφ», «Ντόιτσε Μπανκ», «Ντόιτσε Τέλεκομ», που ξεκοκαλίζει τον ΟΤΕ, «Τίσεν», που ρήμαξε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, «Ζήμενς», που τάιζε με μίζες το δικομματικό βούρκο, «Ζήμενς» «ΚΟΣΚΟ» «ΚΑΡΦΟΥΡ» «ΛΙΝΤΛ»
    Προφανώς και δεν θα σου πω εγώ που βρέθηκαν 600 δις και τα 200 δις, γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΘΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΩΛΟΦΥΛΑΔΩΝ, που το κάνουν για να πουν με άλλα λόγια ότι αυτά τα λεφτά είναι αυτά που λέει ο Πάγκαλος «μαζί τα φάγαμε», επομένως να ιδιωτικοποιήσουμε για να ησυχάσουμε από τους κλέφτες.
    Εγώ πιο πριν λέω να αφαιρέσουν από τα κόμματα τα χρήματα! ΟΛΑ, μέχρι τελευταίας πεντάρας!

    AntwortenLöschen
  49. Εδώ είμαι πάλι. Με το αριστερό (πάντα) παίρνω την σκυτάλη από την φράση «κακόπιστος συνομιλητής».
    Αρχίζω να τα βάζω με τον εαυτό μου γιατί δεν μπορώ να σου δώσω να καταλάβεις το νόημα αυτών που γράφω. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο του κακόπιστου δέκτη της διαφορετικής άποψης, αλλά ομολογώ πως εσύ δεν μου έχεις δώσει τέτοια δείγματα τόσο καιρό που παρακολουθώ το «μπλοκ» σου.
    Δεν σου γράφω για τα συσσωρευμένα ελληνικά κεφάλαια στην Ελβετία και στην Ελλάδα, γιατί έχω ως πρόταση να πάμε να πάρουμε και μετά να αράξουμε να τα φάμε. Θέλω να σου δείξω το μέγεθος του πλούτου που έχει κλαπεί από τους εργαζόμενους της Ελλάδας. Γιατί μπορεί η τράπεζες να μην είναι μέσα παραγωγής, αν όμως όλος αυτός ο πλούτος αντί να είναι περιουσία για μια χούφτα κηφήνες, ήταν κοινωνική περιουσία, θα μπορούσαμε μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό να αναπτύξουμε την παραγωγική μας βιομηχανία. Με την ευκαιρία θέλω να σου πω κάτι να το θυμάσαι. Δεν μπορεί να υπάρχει «ελευθερία των παραγωγικών δυνάμεων» χωρίς να έχει αφαιρεθεί από αυτές η φυλακή τους. Δηλαδή, χωρίς να καταργηθούν οι σχέσεις παραγωγής που εμποδίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις να αναπτυχθούν. Όχι επειδή έτσι γουστάρω εγώ, αλλά γιατί έτσι γίνεται εδώ και 150 χρόνια. Δε γίνεται να ελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις χωρίς να καταργηθεί η φυλακή τους, δηλαδή οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Δε γίνεται, όσο τα μέσα παραγωγής είναι ιδιοκτησία των καπιταλιστών και ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος αρπάζεται επίσης απ' αυτούς.
    Προσπαθείς να καταλάβεις γιατί σου μιλάω για «καρφουρ» «λιντλ» κτλ ενώ η απάντηση βρίσκεται στην τοποθέτηση μου. Σου λέω καθαρά «…δεν είναι μόνο οι Έλληνες καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τον Έλληνα εργαζόμενο…» «Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτόν που σου πίνει το αίμα δεν πρέπει να τον κοιτάς ανάλογα με την καταγωγή του..» Γι’ αυτό σου ανέφερα τις ξένες πολυεθνικές. Το στοιχείο που σου παράθεσα ως απόδειξη της ύπαρξης Ελλήνων μεγαλοκεφαλαιούχων είναι η ιστορία με τα 100 κιλά χρυσό το μήνα που αγοράζουν «ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ». Δεν καταλαβαίνω γιατί τα μπέρδεψες; Όπως δεν καταλαβαίνω πως συνδέονται όλα αυτά με το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου. Ο Πάγκαλος το είπε αυτό απευθυνόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους κτλ. Αυτές όμως οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να αγοράζουν 100 κιλά χρυσό το μήνα, ούτε να έχουν 600 δις στην Ελβετία, ούτε 200 δις στην Ελλάδα.

    AntwortenLöschen
  50. Εσύ λες ότι το κεφάλαιο, άντε να μην το πούμε μεγάλο κεφάλαιο για να μην τρομάξουμε όσους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συνδέσει το μικρόκοσμό τους με την τύχη των καπιταλιστών, δεν εκμεταλλεύεται τους αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα. Όταν ο αυτοαπασχολούμενος Έλληνας γαλακτοπαραγωγός, εξαναγκάζεται να πουλήσει το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες πιο φθηνά και από νερό; Αυτό τι είναι; Δεν είναι εκμετάλλευση; Πάντως θα συμφωνήσω ότι το βασικό «κτύπημα» που πετυχαίνει το κεφάλαιο στους αυτοαπασχολούμενους είναι η βίαιη προλεταριοποίηση τους.

    Εσύ λες ότι η «θέση» που υποστηρίζει ότι στην Λαϊκή εξουσία δεν κοινωνικοποιείται η ιδιοκτησία σε όλα τα μέσα παραγωγής, αλλά στα μεγάλα, τα βασικά μέσα παραγωγής και πως οι μικροϊδιοκτήτες σύμμαχοι της εργατικής τάξης, διατηρούν την ιδιοκτησία τους και συνενώνονται σε συνεταιρισμούς… είναι ψέματα. Όμως ο Μαρξ είχε πει ότι η ανθρωπότητα δε βάζει μπροστά της παρά μόνο τα προβλήματα εκείνα που μπορεί να λύσει. Η βιασύνη ή και η καθυστέρηση στη λύση προβλημάτων, για τα οποία δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, πισωγυρίζει το σοσιαλισμό. Στο στάδιο του σοσιαλισμού θα λύνονται μόνο τα προβλήματα τα οποία θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και για τα οποία υπάρχουν οι υλικοί όροι για τη λύση τους. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα, όπου θα συνυπάρχουν οι σοσιαλιστικές και εμπορευματικές σχέσεις, θα είναι μακρόχρονο, ανάλογα με τις συνθήκες. Πέρασαν αιώνες για να διαμορφωθούν οι συνειδήσεις των ανθρώπων, δεν μπορείς να τις αλλάξεις σε μια μέρα.

    Μου λες πως, «όταν ο έλληνας εργαζόμενος θα κάνει απεργία το παιδί του φαναριού θα πάρει τη θέση του». Παραβλέπεις κάτι. Τις απεργίες στην Ελλάδα δεν τις κάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Τις κάνουν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, έλληνες και ξένοι. Λέει ο Μαρξ: «Η περασμένη πείρα έχει δείξει ότι η περιφρόνηση του δεσμού της αδελφοσύνης που έπρεπε να ενώνει τους εργάτες των διαφόρων χωρών και να τους παρακινεί να παραστέκονται ο ένας τον άλλον σε όλους τους αγώνες του για τη χειραφέτηση, θα τιμωρείται πάντα με την κοινή ματαίωση των ασύνδετων προσπαθειών τους».

    Καρλ Μαρξ (Μαρξ - Ένγκελς: «Διαλεχτά έργα», τόμος πρώτος, σελ. 450)

    AntwortenLöschen
  51. Έχουμε επανειλημμένα πει και συμφωνήσει για τις αιτίες της σύγχρονης μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς. Έχεις καταλάβει νομίζω, ότι ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση, επιζητούν επιλεκτικά μετανάστες για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ως φτηνή και χειραγωγημένη εργατική δύναμη, σπρώχνοντας στον «Καιάδα» τους υπόλοιπους. Γιατί όμως δεν δέχεσαι ότι οι εργάτες και οι κυνηγημένοι άνθρωποι δεν μπορεί να διαχωρίζονται σε ξένους και ντόπιους, σε νόμιμους και παράνομους; Γιατί αντιμετωπίζεις με αποστροφή την επιλογή να παλεύει κάποιος για μιαν άλλη ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού προβλήματος, που θα αμβλύνει τις συνέπειές του για τη χώρα μας; Θες να χτυπήσεις το σαμάρι; Χτύπησε το! Εγώ όμως είμαι με αυτούς που οργανώνουν τον αγώνα για το αποφασιστικό χτύπημα στον Γάιδαρο.
    Μου λες ότι ουδέποτε στην ιστορία ξεσηκώθηκαν οι σκλάβοι και νίκησαν… και πως η αστική τάξη ήρθε στην πολιτική εξουσία, επειδή είχε ήδη την οικονομική. Κοίτα να δεις. Η Ιστορία είναι γεγονότα και η καταγραφή της είναι (και οφείλει να είναι) μια διαδικασία αντικειμενική. Δηλαδή επιστημονική. Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να έχει την όποια υποκειμενική γνώμη θέλει για τα ιστορικά ζητήματα. Φυσικά, το ποια γνώμη έχεις για το α΄ ή β΄ ιστορικό ζήτημα, το πώς ερμηνεύεις δηλαδή την Ιστορία, προφανώς και καθορίζεται από την ιδεολογία σου. Από την πολιτική σου στάση. Από τις γνώσεις σου. Και είναι πάνω σε αυτές τις διαφορετικές γνώμες που βασίζεται η αντιπαράθεση όσον αφορά στην ερμηνεία της Ιστορίας. Θα σου έλεγα ότι οι μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία μετά την «επανάσταση των επαναστάσεων» χωρίς να έχουν πρωτύτερα την οικονομική, αλλά κάνεις ένα λάθος στην πορεία του διαλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συζητάμε για το αν είναι η όχι οι εξαθλιωμένοι μετανάστες υποκείμενο επανάστασης. Για το αν ισχύει αυτό η όχι δεν έχει να κάνει με το αν η επανάσταση που θα προκύψει είναι «επιτυχημένη».

    Δεν κατάλαβες τι θέλω να πω με το «Ταξικές εθνικές δυνάμεις ΝΑΙ. Αταξικές εθνικές δυνάμεις ΟΧΙ». Θα στο πω με τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη. Όταν στην δίκη του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε: «τελικά κ. Φλωράκη είστε υπέρ η όχι της εθνικής συμφιλίωσης;» Ο Χαρίλαος απάντησε; «Εθνική συμφιλίωση ναι. Ταξική συμφιλίωση ΠΟΤΕ!!!»

    Με ρωτάς αν έχω σκεφτεί, σε ποιο βαθμό και κάτω υπό ποίες συνθήκες θα αποδυναμώνεται η ιμπεριαλιστική κυριαρχία; Σου απαντώ ότι οι λαοί έχουν υποχρέωση να αξιοποιούν, να χρησιμοποιούν όλες τις αναγκαίες μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών, κατά των δυναστών, για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, στην προοπτική ενός ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος και των συμμαχιών που θα θέσουν το ζήτημα της εξουσίας. Κάθε λαός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του. Κάθε κίνημα, και αυτό κατά την γνώμη μου αφορά και τις ισλαμικές οργανώσεις, κρίνεται από τη στάση του απέναντι στον ιμπεριαλισμό, στα μονοπώλια, απέναντι στην αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, αλλά και τη στάση που κρατάει απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα.

    AntwortenLöschen
  52. Λες με σιγουριά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ των ποτών να επαναστατήσει, λες και μιλάς για καμία μονάδα, λες και τα μέλη και οι φίλοι που δραστηριοποιούνται στις γραμμές του ΚΚΕ δεν είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Πως μπορείς εσύ να ξέρεις πως θα συμπεριφερθούν τόσοι άνθρωποι; Ίσως είσαι από αυτές που φοβούνται να έρθουν στον κήπο μας κι επειδή εσύ φοβάσαι να μπεις μέσα προσπαθείς να πείσεις εμάς ότι φοβόμαστε να βγούμε έξω. Είναι γεγονός ότι ο δικός μας κήπος πάντα ήταν άγριος. Γι' αυτό τον προτιμούσαν κυρίως τα πουλιά της καταιγίδας. Μέσα στον κήπο όλοι κατανοούν πως το «ένα» της ουσίας του ΚΚΕ μπορεί και δίνεται προσωπικά στον καθένα. Κανένας όμως δεν μπορεί ως πρόσωπο να μοιράσει το «ένα» σε κανέναν, γιατί αυτό ανήκει σ' εκείνους που δε βρίσκονται πια ανάμεσά μας.
    Αυτό το κόμμα είναι δικό τους και δικό μας. Τα σχόλια που κατά καιρούς γίνονται από τις θεραπαινίδες της εξουσίας είναι απλά διασκεδαστικά. (αυτό δεν αφορά προσωπικά εσένα). Δυστυχώς όμως κι εσύ παπαγαλίζεις τα ίδια με κάποιους φουκαράδες με μπρίκια και κατσαρόλες, που ενώ έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο Δημόσιο, τώρα το παίζουν εξτρεμιστές της μούντζας και ασκούν υψηλή κριτική για την επαναστατικότητα του ΚΚΕ. Αυτούς είχε φωτογραφίσει ο Πιερ Πάολο Παζολίνι όταν έγραφε στην ιδεολογική διαθήκη του (περιοδικό Οδός Πανός, Οκτ. 1985): «Ο εξτρεμιστής που διδάσκει στους άλλους ν' αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους τι πράγμα διδάσκει; Ότι πρέπει να καρπωνόμαστε τα ίδια δικαιώματα με τους αφέντες. Ο εξτρεμιστής που διδάσκει ότι τα θύματα των εκμεταλλευτών είναι δυστυχισμένα τι διδάσκει; Ότι πρέπει ν' απαιτούμε την ίδια ευτυχία με τους εκμεταλλευτές. Το αποτέλεσμα που με τον τρόπο αυτό είναι πιθανό να πετύχουμε είναι μια ταύτιση: δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, ένας εκδημοκρατισμός σύμφωνα με το αστικό νόημα. Έτσι, η τραγωδία των εξτρεμιστών είναι ότι υποβίβασαν έναν αγώνα που οι ίδιοι με τα λόγια χαρακτηρίζουν επαναστατικό, μαρξιστικό -λενινιστικό σε εμφύλιο πόλεμο, παλιό όσο και η αστική τάξη. Κάτι το ουσιαστικό για την ίδια την ύπαρξη της αστικής τάξης. Η κατάκτηση των δικαιωμάτων για όσους το πετυχαίνουν δεν είναι άλλο από τον προβιβασμό τους στη θέση του αστού. [...] Είναι αρκετά απλό: Ενώ οι εξτρεμιστές αγωνίζονται για τα μαρξιστικοποιημένα πολιτικά δικαιώματα, στο όνομα μιας τελικής "ταύτισης" μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου, οι κομμουνιστές αγωνίζονται για τα πολιτικά δικαιώματα με στόχο να επιτευχθεί "κάτι άλλο"». Γι' αυτό το κάτι άλλο είμαστε εδώ, μέσα στον κήπο. Το πότε θα είναι η ώρα να μοιράσουμε τα λουλούδια μας θα μας επιτρέψετε να το ξέρουμε εμείς καλύτερα. Α’ να μην ξεχάσω να σου πω ότι στο βάθος της ιστορίας όσοι έχουν πει «ποτέ» η «για πάντα» αργά η γρήγορα έχουν γίνει ανέκδοτο.

    AntwortenLöschen
  53. Επιμένεις ότι το κεφάλαιο έχει πατρίδα. Για να μην μιλάω συνέχεια εγώ, παραδίνω τον λόγο στον Άρη Βελουχιώτη: «Μας κατηγορούν ότι θέμε να καταργήσουμε τα σύνορα και να διαλύσουμε το κράτος. Μα το κράτος εμείς το φτιάνουμε σήμερα, γιατί δεν υπήρξε, μια που αυτοί οι ίδιοι το είχανε διαλύσει. Ποιος είναι, λοιπόν, πατριώτης; Αυτοί ή εμείς; ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. Ενώ εμείς, το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά, αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, όπου βρει κέρδη, δεν μπορούν να κινηθούν και παραμένουνε μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουνε τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;...»

    Από τη σημαντική ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 23 Οκτώβρη 1944

    Πάντως το εθνικό ζήτημα πρέπει να εξετάζεται στις ιστορικές συνθήκες στις οποίες εμφανίζονται τα φαινόμενα για τα οποία κάνουμε κουβέντα. Γιατί διαφορετικό είναι στην εποχή περάσματος από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό και στη διαμόρφωση του έθνους-κράτους και διαφορετικό στην εποχή του περάσματος του καπιταλισμού στο ανώτατό του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, εποχή που ο καπιταλισμός, ως ιστορικά ξεπερασμένο σύστημα, χρειάζεται την αντικατάστασή του από το σοσιαλισμό. Σ' αυτή την ιστορική εποχή, στα πολυεθνικά καπιταλιστικά έθνη-κράτη, οι αστικές τάξεις των διαφόρων εθνών εκμεταλλεύονται από κοινού τους εργάτες, αλλά ανταγωνίζονται και μεταξύ τους για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, όταν μάλιστα αυτά των μικρότερων εθνών του πολυεθνικού κράτους είναι μεγάλα (π.χ., πετρέλαια και δρόμοι πετρελαίων). Και στα Βαλκάνια αυτός είναι ένας από τους πλέον βασικούς παράγοντες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, επομένως και υποδαύλισης εθνικιστικών αντιθέσεων αλλά και μειονοτικών ζητημάτων, υπαρκτών ή ανύπαρκτων. Πάντως στην εποχή του ιμπεριαλισμού πίσω από το «εθνικό ζήτημα», υπάρχει το ταξικό.

    Θα ήθελα κάπου εδώ να θέσω στην διάθεση σου τη θέση των μπολσεβίκων και του Λένιν για το πώς πρέπει να στέκεται η εργατική τάξη σ' αυτό το ζήτημα.

    «Το προλεταριάτο δεν μπορεί να υποστηρίξει καμιά κατοχύρωση του εθνικισμού, αντίθετα υποστηρίζει κάθε τι που βοηθά το σβήσιμο των εθνικών διακρίσεων, το γκρέμισμα των εθνικών φραγμών, κάθε τι που κάνει όλο και πιο στενούς τους δεσμούς ανάμεσα στις εθνότητες, κάθε τι που οδηγεί στη συγχώνευση των εθνών. Κάθε διαφορετική ενέργεια σημαίνει πέρασμα με το μέρος του αντιδραστικού εθνικιστικού μικροαστισμού...

    Μαχόμενος αστικός εθνικισμός που αποκτηνώνει, αποβλακώνει και διαιρεί τους εργάτες, για να τους σύρει στο άρμα της αστικής τάξης - να ποιο είναι το βασικό γεγονός της σύγχρονης πραγματικότητας...

    Ο αστικός εθνικισμός και ο προλεταριακός διεθνισμός είναι δυο συνθήματα ανειρήνευτα εχθρικά, που αντιστοιχούν στα δυο ταξικά στρατόπεδα όλου του καπιταλιστικού κόσμου και εκφράζουν δυο πολιτικές (κάτι παραπάνω: δυο κοσμοθεωρίες) στο εθνικό ζήτημα...

    Όποιος θέλει να υπηρετεί το προλεταριάτο έχει χρέος να συνενώνει τους εργάτες όλων των εθνών, παλεύοντας ακλόνητα ενάντια στον αστικό εθνικισμό, και το "δικό" του και τον ξένο».

    (Β.Ι. Λένιν, «Κριτικά Σημειώματα για το Εθνικό ζήτημα»).

    AntwortenLöschen
  54. Μου λες ότι «κατά την Επανάσταση του 1821 οι καραβοκύρηδες έδωσαν γη και ύδωρ για την Πατρίδα». Φυσικά αφού η Επανάσταση του 1821 ήταν μια αστική επανάσταση. Η εξέγερση του 1821 είχε εχθρό την τότε κυρίαρχη εξουσία, που εμπόδιζε το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, δηλαδή την κίνηση της ιστορίας, για τη συγκεκριμένη εποχή, προς τα μπρος. Οι Έλληνες με τα όπλα τέτοιον αγώνα έκαναν. Για να ανατρέψουν την εξουσία των Οθωμανών, που τη διαχειρίζονταν μαζί με τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες και Φαναριώτες, μαζί και η Εκκλησία. Οι κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης του 1821 ήταν οι έμποροι, οι καραβοκυραίοι, οι μικροβιοτέχνες, η αγροτιά με μικρό ελεύθερο κλήρο, και ο λαός, οι στρατιωτικοί - κλέφτες που προέρχονταν από την αγροτιά, είχαν κοινό συμφέρον την εθνική απελευθέρωση και συγκρότηση του ελληνικού έθνους - κράτους, κόντρα στους αντιδραστικούς κοτζαμπάσηδες και την επίσημη Εκκλησία, που αρχικά ήταν εχθροί της επανάστασης, ταυτιζόμενοι με την οθωμανική εξουσία.

    Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και η αστική τάξη από προοδευτική έγινε συντηρητική. Η Μπουμπουλίνα έδωσε την θέση της στον γνωστό εφοπλιστή - πατριώτη και πάνω απ’ όλα «ευεργέτη» Γιάννη Λάτση, που πουλούσε στους Τούρκους πετρέλαιο και κηροζίνη για τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, πρόκειται για κλασική περίπτωση κεφαλαιούχου πατριώτη. Συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή, μαυραγορίτης και δοσίλογος και αμέσως μετά εθνικόφρων και αντικομμουνιστής εφοπλιστής, που του εγκαινιάζει το πρώτο του πλοίο ο ίδιος ο Δαμασκηνός μετά τον πόλεμο. Το 1978 - '79 στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης (εποχή του «βυθίσατε το Χόρα» του άλλου υπερπατριώτη και φυγάδα στην Αμερική το 1940 και στη Σουηδία το 1967), η «Πετρόλα» του Λάτση εφοδιάζει με 100.000 τόνους πετρέλαιο και 5.000 τόνους κηροζίνη, την Τουρκία, υλικό που έφτανε για 5.000 εξόδους στο Αιγαίο πολεμικών αεροσκαφών, κατά τις καταθέσεις στρατιωτικών μαρτύρων.

    Έχω ένα ολόκληρο χαρτοφύλακα με στοιχεία της δράσης αυτού του «πατριώτη» ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα είναι ότι αυτός χρηματοδοτούσε και την «Αυγή» της μεταπολίτευσης. Ε, αυτό κι αν είναι «εθνική ευεργεσία»!!!

    Αλήθεια πιο ήταν το τότε ΚΚΕ ;;; πως μπορεί να υπάρχει κόμμα με τα χαρακτηριστικά ενός ΚΚ χωρίς καπιταλιστικές σχέσεις στην κοινωνία;;;

    Για την πατρίδα να πεθάνουμε, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών της πατρίδας όμως ΟΧΙ.

    AntwortenLöschen
  55. Λες πως όταν δεν σκέφτομαι πέφτω στην λούμπα την ίδια που άνοιξα!! Όμως εγώ δεν ανοίγω λούμπες και δεν επιθυμώ να ρίξω κανέναν μέσα. Παραθέτω τις απόψεις μου, μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Και συνεχίζεις λέγοντας μου ότι τα ισχυρά κράτη προστατεύουν το Κεφάλαιο τους. Και μου τη λες γιατί εγώ λέω ότι το Κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Ακριβώς αυτό. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, ΔΕΝ λέω ότι οι πατρίδες δεν έχουν κεφάλαιο! Αυτό το λες εσύ για την Ελλάδα!!!

    Να αγοράζουμε ρούχα από το Μπαγκλαντές και μετά να πουλάμε ρούχα στο Μπαγκλαντές δεν είναι διεθνισμός, είναι κοσμοπολιτισμός του Κεφαλαίου.

    AntwortenLöschen
  56. Εσύ λες ότι η «θέση» που υποστηρίζει ότι στην Λαϊκή εξουσία δεν κοινωνικοποιείται η ιδιοκτησία σε όλα τα μέσα παραγωγής, αλλά στα μεγάλα, τα βασικά μέσα παραγωγής και πως οι μικροϊδιοκτήτες σύμμαχοι της εργατικής τάξης, διατηρούν την ιδιοκτησία τους και συνενώνονται σε συνεταιρισμούς… είναι ψέματα.?

    Πού το λέω εγώ αυτό;;

    AntwortenLöschen
  57. Αυτή η άποψη του Μαρξ περί διεθνιστικής αλληλεγγύης, από ιστορικής άποψης δεν δουλεύει.
    Ωστόσο και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μαρξ, τιμωρείται όντως το προλεταριάτο – όταν δεν καταφέρει να φερθεί αλληλέγγυα (εδώ εννοεί διακρατικά ή διεθνικά και όχι εντός του ίδιου κράτους, αν και το ίδιο είναι) και κερδισμένος βγαίνει ο καπιταλιστής. Ο πιο καταπιεσμένος δεν θα πάει μαζί με τον λιγότερο καταπιεσμένο. Ο ινδός θέλει μόλις 100 Ευρώ να στείλει σπίτι του (σε μηνιάτικη αμοιβή είναι 100 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ινδία), άλλα τόσα να κοιμηθεί και να φάει. Οι συνθήκες που ανέχεται στην αλλοδαπή δεν έχουν καμία σχέση με τις συνθήκες που πρέπει να ξεπεράσει ο ντόπιος εργαζόμενος ή με αυτές που ο εργάτης του πλούσιου κόσμου κέρδισε με τους αγώνες του εδώ και 150 χρόνια. Όταν καταλάβεις αυτήν την διαφορά, τότε θα καταλάβεις γιατί η μετανάστευση εξυπηρετεί τον καπιταλιστή και όχι το προλεταριάτο.

    AntwortenLöschen
  58. Μπορείς να συνεχίζεις να υποστηρίζεις την μαζική μετανάστευση, αυτό θέλει και ο ιμπεριαλισμός. Αυτά λέει και το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τα ξένα συμφέροντα!
    Για την ιστορία:
    Η ιστορία, σιγά να μην είναι επιστήμη. Την ιστορία την γράφουν οι νικητές ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ!
    Αλλά, όταν λές τα δικά σου, καλό είναι να πεις και κάποιο παράδειγμα ξεσηκωμού των σκλάβων υπέρ του εαυτού τους και μετά θα περάσουμε στην ερμηνεία ή θα μιλήσουμε για ποια ιδεολογία ερμηνεύει πώς την ιστορία.

    AntwortenLöschen
  59. Όταν κατηγορώ το ΚΚΕ, εννοώ την ηγεσία του. Για μένα η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ, εγκλωβίζει κάθε προοδευτικό στοιχείο και αντικειμενικά δουλεύει υπέρ του ιμπεριαλισμού. Επίσης έχει αντεθνική σκέψη και λογική. Στολίζει τις θέσεις (που δεν έχει) με δήθεν ανθρωπιστική σάλτσα για τους φτωχούς και αδύνατους μετανάστες. Ο,τι ακριβώς κάνει η σημερινή παγκόσμια ελίτ. Για ανθρωπιστικούς λόγους εισβάλουν παντού. Έτσι και το ΚΚΕ, υποστηρίζει την λαθραία μετανάστευση! Ούτε καν, την οργανωμένη, αλλά την λαθραία, που την κινούν οι κάθε λογής δουλέμποροι.

    «Έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο δημόσιο».
    Αισθάνομαι οργή να ακούω κάποιον, σαν εσένα, που από τη μια ρίχνει κλάματα για τους μετανάστες και αμέσως μετά αποδέχεται την ιδεολογία της εποχής μας, για εκείνους «που ενώ έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο Δημόσιο…….»
    Καμία άλλη άποψη σήμερα δεν μου φέρνει μεγαλύτερη αναγούλα από αυτήν!!!!
    Δηλαδή υποστηρίζεις, ότι θα έπρεπε να πολεμήσουν για μια θέση στον ιδιωτικό τομέα; (Πάλι αυτό το γαμημένο «μαζί τα φάγαμε» μπροστά μου)
    Φίλε μου βρίσκεσαι σε μονοπάτια επικίνδυνα. Προ - εμφιλιωτικά. Ο αντίπαλος είναι ο συνάνθρωπός σου που δουλεύει στον δημόσιο τομέα, που θέλει όλη η παγκόσμια αλητεία να μηδενίσει. Και ο συναγωνιστής σου είναι ο εξαθλιωμένος λαθρομετανάστης, που τον κουβαλάει εδώ η κάθε μαφία.
    Αυτά λέτε μέσα σ αυτό το κόμμα; Τελικά η κατάσταση σας είναι πολύ χειρότερη απ ότι πίστευα.

    AntwortenLöschen
  60. Πολύ καλά τα λέει ο Άρης: Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του;
    Πρόσεξε πώς μιλάει: «Εμείς, που το μόνο που διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας». Για κάνε μια επέκταση στους λαθρομετανάστες και πες μου ποιος θα ενδιαφερθεί για την πατρίδα μας.
    Γιατί, αγαπητέ μου, μιλάμε για την πατρίδα μας. Την δική μας πατρίδα. Σ αυτήν που κάποιοι κάνουν τα πάντα για μια θέση στο δημόσιο! Εδώ που έχουμε εμείς τις καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αλλά πώς να καταλάβεις τη ψυχή του Άρη, αφού το ΚΚΕ τώρα πρόσφατα τον αποκατέστησε. Το ίδιο έκανε και με το Ζαχαριάδη. Που θεωρήθηκε προδότης γιατί τα έβαλε με την μεγάλη σοβιετική «πατρίδα» του κόμματος και υποστήριξε την δική του την πατρίδα.
    Για σένα, αυτοί που πολεμάνε για τις καλύβες τους, εξισώνονται με αυτούς που πάνε για να πλένουν τζάμια στην ξενιτιά! Έτοιμοι να μπουν στο σπίτι σου και να σου αφαιρέσουν και τη ζωή σου. Και φτύνεις αυτούς που κάνουν τα πάντα για μια θέση στο δημόσιο. Δεν ξέρω που είναι κακό, να κάνει κανείς τα πάντα για μια θέση εργασίας και γιατί όχι στο δημόσιο; Είναι δηλαδή καλύτερα στους δρόμους της αλλοδαπής να πλένει τζάμια;
    Για κοίτα, πώς έχουν αναποδογυρίσει οι αλήθειες!
    Περί του Κεφαλαίου και πατρίδα, στο έκανα λιανά, άλλο πιο πολύ δεν μπορώ. Το κεφάλαιο είναι αυτό που κινεί πολέμους και οι πόλεμοι έχουν αντίπαλους. Και τους πολέμους τους ξεκινάνε τα κράτη. Και πίσω από τα κράτη υπάρχει το Κεφάλαιο που σπρώχνει το κράτος να κάνει πόλεμο για τα συμφέροντά του. Και το κερδισμένο Κεφάλαιο είναι αυτό που έχει ένα ισχυρό κράτος πίσω του.
    Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση. Δεν έχουν καμία σοβαρότητα.
    Ο Λένιν τα έγραφε αυτά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν πρόλαβε όμως να δει τις θέσεις που πήρε το γερμανικό κομμουνιστικό κόμμα στο ζήτημα του ναζισμού. Και βέβαια δεν πρόλαβε να δει το πράσινο κόμμα του Γιόσκα Φίσερ να υποστηρίζει την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία με βόμβες απεμπλουτισμένου Ουρανίου.
    Ο Λένιν έχει χάσει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που όμως εσύ οφείλεις να μην αγνοείς!

    AntwortenLöschen
  61. Ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν αστική, νόμιζα ότι ΑΚΟΜΑ και το ΚΚΕ το έχει αναθεωρήσει.
    Εσύ ακόμα εκεί έχεις μείνει;
    Τα παρακάτω, τα λέει το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αυτά που δεν λέει το ΠΑΣΟΚ είναι τα υπόλοιπα για την Μπουμπουλίνα που έγινε Μπόμπολας.
    Αλλά εντάξει. Τα περί ελλήνων καπιταλιστών, δεν θα διαφωνήσω. Αν ήταν πατριώτες, αν αγαπούσαν λίγο την πατρίδα τους, δεν θα φτάναμε εκεί που φτάσαμε. Ωστόσο η αιτία δεν βρίσκεται στον κακό Έλληνα και στον καλό Γερμανό, αλλά στην υφή του ελληνικού καπιταλισμού, που ήταν πάντα κομπραδόρικος.

    AntwortenLöschen
  62. Η υφή των πραγμάτων δεν είναι ευφυολογήματα ούτε διαστρέβλωση αυτών που λέει ο άλλος.
    1. Δεν ξέρω τι εννοείς με την λέξη πατρίδες. Μάλλον χώρες θέλεις να πεις. Αν λοιπόν οι χώρες έχουν κεφάλαιο τότε και το κεφάλαιο έχει την πατρίδα του. Αν υπάρχει μπαμπάς υπάρχει και παιδί. Η αντιστροφή εδώ δεν αλλάζει το νόημα.
    2. Δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν έχει Κεφάλαιο, αλλά δεν έχει μεγάλο Κεφάλαιο και δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Γιατί το κεφάλαιο της είναι κομπραδόρικο και εξαρτημένο. Και εν τέλει μου χρωστάς να μου πεις έστω και μια μεγάλη βιομηχανία και να μου πεις πόσο μεγάλο είναι το βιομηχανικό προλεταριάτο, που θα ανατρέψει τα πράγματα.
    3. κοσμοπολιτισμός του Κεφαλαίου: Έτσι θέλουν να μας πουν. Αλλά δεν είναι! Παγκοσμιοποίηση το λέμε. Άλλο κοσμοπολιτισμός, αλλά παγκοσμιοποίηση, άλλο διεθνισμός.

    AntwortenLöschen
  63. Όταν σου είπα ότι σε εξορμήσεις ενημέρωσης σε μικρά εμπορικά μαγαζιά, γίνεται κουβέντα για την Λαϊκή εξουσία, που δεν κοινωνικοποιείται η ιδιοκτησία σε όλα τα μέσα παραγωγής, αλλά στα μεγάλα, τα βασικά μέσα παραγωγής. Οι μικροϊδιοκτήτες σύμμαχοι της εργατικής τάξης, διατηρούν την ιδιοκτησία τους και συνενώνονται σε συνεταιρισμούς, μου είπες ότι «ο συνεπής μαρξιστής δεν μπορεί να λέει ΨΕΜΑΤΑ. Αν έρθει σοσιαλισμός – πάντα κατά τον Μαρξ - δεν θα υπάρχει ιδιωτική περιουσία.» και τώρα έρχεσαι και μου λες «Πού το λέω εγώ αυτό;;»

    Γιατί έχεις τόσο μεγάλο πάθος να διαφωνήσουμε κι εκεί που συμφωνούμε;

    AntwortenLöschen
  64. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι η μετανάστευση εξυπηρετεί τον καπιταλιστή.

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι οι καπιταλιστές προκαλούν την μετανάστευση και εκμεταλλεύονται τις συνθήκες που δημιουργούνται από αυτήν.

    Εγώ αρνούμαι να δεχτώ σαν εχθρούς μου τα θύματα αυτής της υπόθεσης, τους μετανάστες, όπως αρνούμαι ότι είναι εχθροί μου οι έλληνες συνάδελφοι μου, που όταν κάνουμε απεργία δουλεύουν, και οι μεν και οι δεν, είναι εν δυνάμει σύμμαχοι μας.

    Πρέπει πάντα να στοχεύεις στον θύτη. Είναι στρατηγική επιλογή. Αν έρθω εγώ να και σου δώσω μια σφαλιάρα εσύ πρέπει να τα βάλεις με μένα, όχι με το χέρι μου.

    Ξέρεις δεν είναι και πολύ τίμιο να λες ότι υποστηρίζω την μαζική μετανάστευση, ενώ γνωρίζεις ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η ταξική αλληλεγγύη απέναντι σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα. Να συμπορεύεσαι με αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας αντιμέτωποι με όλα τα προβλήματα των Ελλήνων εργατών και άλλα περισσότερα που αντιμετωπίζουν, επειδή είσαι μετανάστες, δεν σημαίνει ότι είσαι οπαδός της μαζικής μετανάστευσης.

    Να στο πω και αλλιώς. Αν στέκεσαι δίπλα σε ανθρώπους εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες και τους βοηθάς, δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των ναρκωτικών!!!

    Και φυσικά η ταξική αλληλεγγύη δεν έχει καμία σχέση με την χριστιανικού τύπου φιλανθρωπία των αστών.

    AntwortenLöschen
  65. Για να πω εγώ κάποιο παράδειγμα ξεσηκωμού των σκλάβων υπέρ του εαυτού τους, θα πρέπει να μου πεις εσύ τι εννοείς με τη λέξη σκλάβος. Γιατί εγώ για παράδειγμα θεωρώ σκλάβους τα εκατομμύρια θύματα της μισθωτής εργασίας.

    Αν έχεις πρόβλημα με την "ηγεσία" και όχι την "βάση" του ΚΚΕ, ρίξε μια ματιά στο καταστατικό του. Οι αποφάσεις από την βάση λαμβάνονται...

    Επέτρεψε μου να σου πω ότι είναι φτηνή προβοκατόρικη ρητορεία να λες ότι το ΚΚΕ, υποστηρίζει την λαθραία μετανάστευση. Ακόμα και αν το κάνεις χωρίς να έχεις τέτοια πρόθεση.

    Δεν υποστηρίζει κάποιος την λαθραία μετανάστευση επειδή πιστεύει ότι ΔΕΝ μπορεί ν' αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, χωρίς να θιχτεί η αιτία που το γεννάει και το τροφοδοτεί. Και έχουμε ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ότι η αιτία του «μεταναστευτικού προβλήματος» είναι ο καπιταλισμός στο τελευταίο του στάδιο, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός.

    Δεν υποστηρίζει κάποιος την λαθραία μετανάστευση όταν λέει ότι ιμπεριαλισμός ευθύνεται για τη δημιουργία, την εξάπλωση και τη γιγάντωση της φτώχειας στο μεγαλύτερο μέρος της Γης. Δεν υποστηρίζει κάποιος την λαθραία μετανάστευση όταν λέει ότι ο ιμπεριαλισμός είναι υπαίτιος για τους πολέμους, τις εμφύλιες αιματοχυσίες, τις δικτατορίες και, γενικότερα, τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα που κάνουν τους λαούς να υποφέρουν.

    Είναι, λοιπόν, φανερό ότι όσο υπάρχει ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός το πρόβλημα της αναγκαστικής μετανάστευσης δεν πρόκειται να επιλυθεί και όλο και θα οξύνεται.

    Υποστηρίζουν την λαθραία μετανάστευση χωρίς να το καταλαβαίνουν όσοι λένε πως «ούτε να ρίξω εγώ τον παγκόσμιο καπιταλισμό μπορώ, ούτε και να περιμένω πότε αυτός θα πέσει για να λυθεί το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μου». Ο καθένας έχει και την προσωπική του ευθύνη κι ας απολογηθούν για την λαθραία μετανάστευση όλοι όσοι αδιαφορούν και δε συμμετέχουν στους αγώνες κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπέρ της ειρήνης, δεν ενδιαφέρονται για την καπιταλιστική καταπίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι των λαών της οικουμένης. Κι, εν πάση περιπτώσει, ας απολογηθούν για την λαθραία μετανάστευση όσοι δεν αντιδρούν στη συμμετοχή της δικής μας χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και δεν απαιτούν να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός των εθνικών μας συνόρων.

    AntwortenLöschen
  66. Εσύ που με έχεις κατηγορήσει δυο τρεις φορές ως «κακόπιστο συνομιλητή». Ξεπέφτεις στον ορισμό της κακοπιστίας σε έναν διάλογο. Αποκόπτεις ένα κομμάτι από μια φράση μου για να οδηγήσεις την κουβέντα μας στην πόλωση, με την πατροπαράδοτη τακτική της διαστρέβλωσης. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει για σένα κάτι τέτοιο.

    Χρησιμοποίησες από τη φράση μου το «Έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο δημόσιο» που φωτογραφίζει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ η δική μου φράση ολοκληρωμένη ήταν: «Δυστυχώς όμως κι εσύ παπαγαλίζεις τα ίδια με κάποιους φουκαράδες με μπρίκια και κατσαρόλες, που ενώ έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο Δημόσιο, τώρα το παίζουν εξτρεμιστές της μούντζας και ασκούν υψηλή κριτική για την επαναστατικότητα του ΚΚΕ» που αναφέρεται στους συγκεκριμένους, που αποτελούν μειοψηφία στο σύνολο των Δημοσίων υπαλλήλων. Και συνεχίζεις το σπεκουλάρισμα με το «μαζί τα φάγαμε» με τα «Προ - εμφιλιωτικά μονοπάτια» με τα «ο αντίπαλος είναι ο συνάνθρωπός σου που δουλεύει στον δημόσιο τομέα» και «συναγωνιστής σου είναι ο λαθρομετανάστης». Έτσι την εννοείς εσύ την καλόπιστη συνομιλία;

    Σου είπα από την αρχή ότι μιλάς με εμένα. ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ. Σου καταθέτω την δική μου άποψη. ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. Οπότε σχόλια του τύπου: «Αυτά λέτε μέσα σ αυτό το κόμμα; Τελικά η κατάσταση σας είναι πολύ χειρότερη απ ότι πίστευα» δεν έχουν λόγο ύπαρξης στον διάλογο μας. Πίστεψε με δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορέσεις να στηρίξεις την εμπάθεια σου στο ΚΚΕ.

    AntwortenLöschen
  67. Εσύ που με έχεις κατηγορήσει δυο τρεις φορές ως «κακόπιστο συνομιλητή». Ξεπέφτεις στον ορισμό της κακοπιστίας σε έναν διάλογο. Αποκόπτεις ένα κομμάτι από μια φράση μου για να οδηγήσεις την κουβέντα μας στην πόλωση, με την πατροπαράδοτη τακτική της διαστρέβλωσης. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει για σένα κάτι τέτοιο.

    Χρησιμοποίησες από τη φράση μου το «Έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο δημόσιο» που φωτογραφίζει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Ενώ η δική μου φράση ολοκληρωμένη ήταν: «Δυστυχώς όμως κι εσύ παπαγαλίζεις τα ίδια με κάποιους φουκαράδες με μπρίκια και κατσαρόλες, που ενώ έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο Δημόσιο, τώρα το παίζουν εξτρεμιστές της μούντζας και ασκούν υψηλή κριτική για την επαναστατικότητα του ΚΚΕ» που αναφέρεται στους συγκεκριμένους, που αποτελούν μειοψηφία στο σύνολο των Δημοσίων υπαλλήλων. Και συνεχίζεις το σπεκουλάρισμα με το «μαζί τα φάγαμε» με τα «Προ - εμφιλιωτικά μονοπάτια» με τα «ο αντίπαλος είναι ο συνάνθρωπός σου που δουλεύει στον δημόσιο τομέα» και «συναγωνιστής σου είναι ο λαθρομετανάστης». Έτσι την εννοείς εσύ την καλόπιστη συνομιλία;

    Σου είπα από την αρχή ότι μιλάς με εμένα. ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ. Σου καταθέτω την δική μου άποψη. ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. Οπότε σχόλια του τύπου: «Αυτά λέτε μέσα σ αυτό το κόμμα; Τελικά η κατάσταση σας είναι πολύ χειρότερη απ ότι πίστευα» δεν έχουν λόγο ύπαρξης στον διάλογο μας. Πίστεψε με δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορέσεις να στηρίξεις την εμπάθεια σου στο ΚΚΕ.

    AntwortenLöschen
  68. Ο ίδιος ο Νίκος Ζαχαριάδης σου έχει απαντήσει, πολύ πριν προσπαθήσεις εσύ και πολλοί ακόμα, να τον «χρησιμοποιήσεις», για να ικανοποιήσεις την «ανάγκη» σου να τα βάλεις με το ΚΚΕ.

    Αντιγράφω από το τελευταίο γράμμα του, τρεις μέρες πριν από το θάνατό του, στις 28 Ιούλη του 1973, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ:

    «Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου... Το Κουκουέδικο πέρασε πολλές αντάρες και μπόρες, όμως να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε, γιατί αυτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό. Παρόλες τις δοκιμασίες που το 'δερναν και το δέρνουν, το ΚΚΕ είναι αθάνατο. Το γράμμα αυτό το γράφω για να βουλώσω το στόμα σε όλους αυτούς που θα βάλουν τώρα τις φωνές. Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω. Απ' όλη μου την ψυχή εύχομαι σ' αυτούς που φορτώθηκαν το πολύ δύσκολο έργο να ξαναστήσουν το Κουκουέδικο στα πόδια του, να πετύχουν απόλυτα και ολοκληρωτικά».

    Μου λες ότι για μένα, αυτοί που πολεμάνε για τις καλύβες τους, εξισώνονται με αυτούς που πάνε για να πλένουν τζάμια στην ξενιτιά! Να σου πω όμως και το γιατί!
    Γιατί αυτοί που πολέμησαν την εποχή του Άρη για της καλύβες τους, αναγκάστηκαν μετά να πάνε να πλύνουν πιάτα στην ξενιτιά, για τους ίδιους λόγους που αναγκάστηκαν οι σημερινοί οικονομικοί μετανάστες να πλένουν τζάμια στα φανάρια της Ελλάδας.
    Για τη θέση στο δημόσιο τα είπαμε. Οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν καλλίτερα από όλους ποιοι βρισκόταν, βρίσκονται, και θα βρίσκονται στο πλευρό τους. Οι έλληνες εργαζόμενοι γνωρίζουν ποιο κόμμα έχει την θέση «μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» αυτοί που δεν μπορούν να τα ξέρουν όλα αυτά είναι όσοι βάζουν το κεφάλι τους στην αστική άμμο για να μην ακούσουν και μάθουν τις θέσεις του ΚΚΕ και έτσι να συνεχίζουν να λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις. Και έζησαν αυτοί καλά, αλλά εμείς θα ζήσουμε καλύτερα, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι.

    AntwortenLöschen
  69. Περί του Κεφαλαίου και πατρίδας – κράτους δεν έχουμε ουσιαστικές διαφωνίες. Απλά εσύ παρερμηνεύεις την άποψη μου που λέει: «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα» Γιατί εγώ το λέω με την έννοια ότι ο καπιταλιστής αν δει ότι η κερδοφορία του διασφαλίζεται μακριά από την χώρα καταγωγής του, θα πάρει την επιχείρηση του και θα πάει στην Βουλγαρία πχ. που θα έχει εργάτες με 200 ευρώ το μήνα, και στα «παλιά του τα παπούτσια» αν καταδικάσει στην ανέχεια 100 – 200 – 1000 οικογένειες της πατρίδας του. Εσύ λες ότι το κεφάλαιο έχει ανάγκη από ένα ισχυρό καπιταλιστικό κράτος που θα το στηρίξει. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΑΙ!

    Σχετικά τώρα με την Επανάσταση του 1821, αφού πρώτα σου υπενθυμίσω ότι μιλάς με εμένα και ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ, ότι εκφράζω προσωπική άποψη και ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, θα σου πω ότι ήταν, βεβαίως, επανάσταση εθνικοαπελευθερωτική. Εναντιώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την εξουσία της, διεκδικώντας την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους. Έχω όμως την ταπεινή άποψη ότι για να κατανοηθεί ολοκληρωμένα από την άποψη των σκοπών της, απαιτείται προσέγγιση και έρευνα στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα ενάντια στο οποίο στράφηκε η Επανάσταση και το χαρακτήρα του, δηλαδή ποιες ήταν οι σχέσεις παραγωγής στην οθωμανική αυτοκρατορία, ποιες ήταν οι κινητήριες κοινωνικές δυνάμεις της Επανάστασης, ποιές ηγούνταν και το αποτέλεσμά της, ποιες σχέσεις παραγωγής εγκαθιδρύθηκαν με την επικράτησή της. Κάθε ένσταση δεκτή.

    Μου λες ότι η αιτία βρίσκεται στην υφή του ελληνικού καπιταλισμού, που ήταν πάντα κομπραδόρικος. Δηλαδή μεταπρατικός αν καταλαβαίνω καλά. Συνήθως αυτόν τον χαρακτηρισμό τον χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να περιγράψουν μια κατάσταση όπου εκείνος που κατέχει την εξουσία, την ασκεί σαν να είναι μαγαζί, ας πούμε μπακάλικο, πουλάει και αγοράζει, υπηρεσίες και εξυπηρετήσεις, εύνοια και ανεκτικότητα στην παρανομία, προμήθειες και δημόσια έργα και πολλά άλλα. Αγοράζει ψήφους του λαού, οικονομική και ηθική υποστήριξη από τους ισχυρούς και τα λεγόμενα Μέσα και κυρίως ιδεολογική πολιτική ηγεμονία. Εγώ όλο αυτό το ονομάζω κανονικότατο καπιταλισμό. Αλλά ας δεχτούμε ότι έχεις εσύ δίκιο. Δε μου λες; Ο πορτογαλικός καπιταλισμός, ήταν πάντα κομπραδόρικος; Γιατί κι εκεί έχουν πρόβλημα! Ο ισπανικός καπιταλισμός, ήταν πάντα κομπραδόρικος; Γιατί κι εκεί έχουν πρόβλημα! Ο αμερικανικός καπιταλισμός, ήταν πάντα κομπραδόρικος; Γιατί εκεί κι αν έχουν πρόβλημα!

    Αφού σου χρωστάω να σου πω έστω και μια μεγάλη βιομηχανία, άντε να σου πω δυο: 1 η βιομηχανία νέων τεχνολογιών και 2 η βιομηχανία τουριστικών υπηρεσιών. Όμως τα πράγματα δεν θα τα ανατρέψει μόνο του κανένα βιομηχανικό προλεταριάτο. Η ανατροπή, η μόνη δυνατή προοπτική ανατροπής, η μόνη ρεαλιστική, περνάει μέσα από εκείνο
    που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της «τρομοκρατίας» του χρέους και των ελλειμμάτων, τονίζει, καθαρά και ξάστερα:

    ΣΥΜΜΑΧΙΑ της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων στρωμάτων για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών. Κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, που ως λαϊκή περιουσία θα τεθούν στην υπηρεσία της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, θα λειτουργούν σχεδιασμένα για τη μετατροπή του παραγόμενου πλούτου σε κοινωνικό όφελος και όχι σε ατομικό κέρδος του καπιταλιστή. Αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ. Οργανωμένη άρνηση του λαού να πληρώσει την κρίση αυτών που τόσα χρόνια του έπιναν το αίμα!

    AntwortenLöschen
  70. @ 16/10/11 17:33
    ο.κ.
    .
    @ 16/10/11 17:34
    Η αλλαγή των παραγωγικών σχέσεων δεν θα γίνει με φιλανθρωπίες. Και γω τους λυπάμαι. Αλλά ΚΑΙ δεν τους λυπάμαι. Το έχω ξαναπεί, λιγάκι άγαρμπα. Να κάτσουν στην πατρίδα τους να κάνουν την επανάσταση τους! Εδώ σε μας μόνο φτώχεια και λουμπενοποίηση φέρνουν. Είτε είσαι κατά την παγκοσμιοποίησης είτε όχι. ΤΑ άλλα «είναι καιρός για δάκρυα Στέλλα» ενώ εμείς θέλουμε το «φύγε Στέλλα κρατάω μαχαίρι»

    @ 16/10/11 17:35

    Τα θύματα της μισθωτής εργασίας είναι προλετάριοι, δεν είναι σκλάβοι. Ο σκλάβος έχει πουληθεί εφόρου ζωής, ο προλετάριος ανταλλάσει την εργατική του δύναμης ισότιμα, ελεύθερα, και αδελφικά έναντι αμοιβής.
    Μιλάς, λες και η χώρα αυτή δεν είναι η χώρα μας. Αλλά η χώρα του Λάτση και του Βγενόπουλου.
    Και άντε θα το πω για τελευταία φορά: Να έρθουν τα θύματα του ιμπεριαλισμού στην πλούσια Ελλάδα να βγάλουν ψωμί ! Αντε να ρθουν! Αντε να ρθουν τα 3 δις και τα 4 και τα 5 δις. ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ;;;;;
    Είναι η πρόταση με απατάει η γυναίκα μου και κόβω το πουλί μου.

    Και βέβαια, επειδή η Κυβέρνηση Τσολάκογλου πολεμάει στο πλευρό του ΝΑΤΟ, αυτο δεν σημαίνει ότι θα δώσω και το σπίτι μου και το γάλα των παιδιών μου και το φαί των εγγονών μου, για να φιλοξενήσω τους ριψάσπιδες αλλοδαπούς, που κουβαλάει εδώ στη χώρα μου, η μαφία της Τουρκίας για να αδυνατίσει ακόμα πιο πολύ την Ελλάδα που την κοιτάζει και ετοιμάζεται να μπουκάρει.

    Λοιπόν η ώρα είναι πολύ σοβαρή και κρίσιμη για να μιλάμε για φιλάνθρωπίες. Εξ άλλου αυτη είναι η ιδεολογία των σημερινών πολέμων:
    Φιλανθρωπία, Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα των γυναικών, των ομοφιλόφυλων, των μειωνοτήτων, των χονδρών, των λιγνών, των κουτών, κλπ. κλπ.

    Η όπως λέει ο λαός, κουστοί στραβοί στον Αγιο Παντελεήμονα.


    τα άλλα αύριο.

    AntwortenLöschen
  71. Τεράστιο πολιτικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγείρει η αναφορά των ελληνικών συνοριακών δυνάμεων, που αποκαλύπτει ανάμιξη του τουρκικού στρατού στην προώθηση λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Τα στοιχεία των ελληνικών αστυνομικών αρχών βρίσκονται ήδη στα χέρια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, μέλη του οποίου είναι εγκατεστημένα εδώ και δύο χρόνια στον Έβρο.
    Σύμφωνα με την «καυτή» αναφορά, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρατήρησαν πρόσφατα με τις θερμικές κάμερες αυτοκίνητο του τουρκικού στρατού να αποβιβάζει "ύποπτα άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στον ποταμό Έβρο και στην συνέχεια επιχείρησαν να διασχίσουν παρανόμως τα σύνορα".

    Σε άλλες περιπτώσεις, επισημαίνεται στην αναφορά, οι ομάδες των μεταναστών, που συνήθως οδηγούνται από τούρκους διακινητές, συναντώνται με στρατιωτικές περιπόλους της γειτονικής χώρας οι οποίες τους επιτρέπουν να κινούνται ανενόχλητες προς τη μεθόριο.

    Τα ύποπτα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές αναμένεται να τεθούν υπόψη και των τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκπροσωπούν τις αρχές της χώρας τους στο "σημείο επαφής" που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ανταλλάσσονται απόψεις σε τακτική βάση για την αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η τουρκική αστυνομία παραπέμπει τις υποθέσεις αυτές τόσο στον τουρκικό στρατό όσο και στη στρατοχωροφυλακή της γειτονικής χώρας, που είναι οι αρμόδιες αρχές επιτήρηση

    AntwortenLöschen
  72. Μου λες ότι ο προλετάριος ανταλλάσει την εργατική του δύναμη ισότιμα, ελεύθερα, και αδελφικά έναντι αμοιβής.

    Πες μου ότι μου κάνεις πλάκα;

    Πότε, που, και πως έγινε αυτό που γράφεις;

    Αν ο προλετάριος ανταλλάσει με τον καπιταλιστή, την εργατική του δύναμη ισότιμα, τότε πώς βγαίνει το κέρδος του καπιταλιστή;

    Αν τώρα μου πεις αυτό που υποστηρίζουν οι αστοί, ότι:
    Στην παραγωγή νέων αξιών συμβάλλουν το κεφάλαιο και η εργασία και ότι για την εργασία η αμοιβή είναι ο μισθός, ενώ για το κεφάλαιο είναι το κέρδος.

    Εγώ θα σου πω, τι σόι ισοτιμία είναι αυτή; όταν, αυτοί που παράγουν είναι μόνο οι εργάτες και οι εργάτριες. Αυτοί βάζουν σε κίνηση τα μέσα παραγωγής, αυτοί παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και το κέρδος είναι του καπιταλιστή;

    ΔΕΝ είναι καθόλου αδελφική η καθημερινή βία που ασκούν η αστική τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο, και οι απανταχού πολυεθνικές στα δισεκατομμύρια των μισθωτών. Η βία απέναντι στον εργάτη να πουλά την εργατική του δύναμη με τους όρους που υπαγορεύουν οι καπιταλιστές ΔΕΝ είναι Ελευθερία. ΔΕΝ είναι καθόλου αδελφική η βία που ασκεί η παγκόσμια τάξη των καπιταλιστών στην παγκόσμια εργατική τάξη. Είναι η βία της «ελεύθερης αγοράς», της Λευκής Βίβλου, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων ΔΕΝ είναι Ελευθερία

    Όταν γινόμαστε μάρτυρες της βίας που μεταφράζεται στα εκατομμύρια ανέργους, στα δεκάδες εκατομμύρια των υποαπασχολούμενων, στα άλλα τόσα που φυτοζωούν κάτω από τα όρια φτώχειας, για να μιλήσουμε μόνο για την Ευρώπη δεν μπορούμε να μιλάμε για ισοτιμία – ελευθερία – αδελφοσύνη ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ!

    Ναι οι μισθωτοί είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΙ σύγχρονοι σκλάβοι. Θύματα του δικαιώματος μερικών εκατοντάδων πολυεθνικών να απομυζούν τον πλούτο που παράγουν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Αυτή την καταστροφική οικονομική καταπίεση, που φυλακίζει ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΖΩΗΣ τον προλετάριο, είναι καιρός να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

    AntwortenLöschen
  73. Αυτή η χώρα είναι δική μας, όμως την εξουσία την έχει η δικτατορία των μονοπωλίων, αυτή η δικτατορία πρέπει να ανατραπεί, γιατί όταν τελειώσει ο Τσολάκογλου που έχουν τώρα για πολιτικό τους υπάλληλο, θα βρουν να βάλουν έναν άλλον Τσολάκογλου.

    Το θέμα είναι να μην υπάρχουν θύματα του ιμπεριαλισμού. Όταν υπάρχουν κάπου θα πάνε. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες τους επιλογές για τους λόγους που έχεις αναλύσει με ιδανικό τρόπω και πλήθος από στοιχεία άπειρες φορές από το blog σου. Όταν πάντως σε απατάει η γυναίκα σου, σίγουρα η λύση δεν είναι να κόψεις το πουλί σου, ούτε όμως και να σκοτώσεις αυτόν που πήγε μαζί της. Εσύ την γυναίκα σου παντρεύτηκες αυτή είναι η δική σου επιλογή όπως δική σου επιλογή είναι με τον Α η Β τρόπω και η Κυβέρνηση Τσολάκογλου που πολεμάει στο πλευρό του ΝΑΤΟ.

    Επειδή λοιπόν η ώρα είναι όντος πολύ σοβαρή δώσε λίγο προσοχή στο παρακάτω:

    Ήταν πρώην δούλος, ήταν γεννημένος στην Τυνησία, αλλά ούτε το χρώμα του, ούτε τα «γονίδιά» του τον εμπόδισαν να είναι αυτός, ο κωμωδιογράφος Τερέντιος, εκείνος που κατάφερε να τροφοδοτήσει τον λατινικό κόσμο με το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, να περιγράψει το νόημά του και να συνδέσει, μέσα σε μια και μόνο φράση, το νήμα του ελληνικού πολιτισμού με την αρχαία Ρώμη:

    «Homo sum: human nil a me alienuum puto»

    («Άνθρωπος είμαι, και τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο»).

    Είναι ακριβώς αυτή η φράση του Τερέντιου, η αγαπημένη μου φράση όπως έλεγε ο Μαρξ, που με την αναγωγή της σε επιστήμη μετατράπηκε σε «υλική δύναμη», σε κοσμοθεωρία και σε πρόταγμα του βαθύτερου ανθρωπισμού που εκπέμπει η κομμουνιστική θεωρία και η προοπτική της πανανθρώπινης απελευθέρωσης μέσω της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

    Εκεί ακριβώς, στο μήνυμα ότι «τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο», έγκειται η οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Κι αν θα μπορούσε να βρεθεί ορισμός του ουμανισμού που κληροδότησε στην ανθρωπότητα το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, είναι τούτος:

    «Είμαι Έλληνας. Και τίποτα το μη ελληνικό δεν μου είναι ξένο».

    Επομένως: Η πατριδοκαπηλία, η εθνοκαπηλία, η αρχαιόπληκτη βαρβαροσύνη που βγάζουν κάτι δίποδα που πρωτοστατούν συχνά πυκνά σε πράξεις καταισχύνης εναντίον των μεταναστών, παίρνοντας άλλοθι από τοποθετήσεις παρόμοιες με τις δικές σου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εσύ έχεις τέτοια πρόθεση) δεν είναι παρά τα «ιδεολογικά» συνώνυμα του μισανθρωπισμού τους.

    Στο λέω αυτό γιατί διακρίνω στα λεγόμενα σου μια απαξίωση στην ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν αναφέρομαι στην φιλανθρωπία των αστών. Αυτή είναι υποκριτική και βαθιά αντιδραστική.

    Όμως αν κάποιοι από εμάς, είναι μισάνθρωποι, «Έλληνες» με την έννοια της ανθρωπιάς, της οικουμενικότητας και του ουμανισμού, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Γιατί θα πρέπει πρώτα να γίνουν άνθρωποι. Αλλά ποτέ το αυγό του φιδιού δεν παράγει ανθρώπους.

    Γεια σου ange-ta, είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, είμαι περήφανος που τίποτα το μη ελληνικό δεν μου είναι ξένο!

    AntwortenLöschen
  74. @aliatas, 16/10/11 17:36
    δεν κόβω την πρόταση. Δεν βλέπω ούτε με την πρόσθεση να αλλάζει κάτι. Στο τέλος εκείνοι ή οι άλλοι έκαναν τα πάντα για μια θεσούλα στο δημόσιο……………..
    Και γράφεις παρακάτω και ενώ οι φουκαράδες έκαναν τα …………….. τώρα το παίζουν εξτρεμιστές της μούντζας…
    Η ίδια φιλοσοφία είναι. Κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους ίσους. Κάποιοι δεν έχουν καν το δικαίωμα να ξεσηκωθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο………..

    aliatas 16/10/11 17:38
    Περί Ζαχαριάδη,
    Περνάνε τόσα πολλά τα χρόνια που στο τέλος ξεχνάμε ποιος ήταν ο Ζαχαριάδης και τι ρόλο έπαιξε. Ξεχνάμε τα καλά του και τα κακά του. Τώρα τελευταία διάβασα 900 σελίδες γραμμένες από το Αρη Πάρνη, που τον θεωρεί παλληκάρι και εκτός κομματικής γραμμής της πρώην Σ.Ε. γι αυτό και τον φάγανε (υποστηρίζει). Δεν γράφει, όμως, λέξη για τον εμφύλιο που μας κόστισε χρόνια σκλαβιάς και υποδούλωσης και την απώλεια της Κύπρου και της Β. Ηπείρου. Ωστόσο γράφει για τον αναγκαστικό εκπατρισμό των μεν στην Δύση των δε στην Ανατολή, όπου οι σύντροφοι του ανατολικού μπλόγκ (του Χότζα συμπεριλαμβανομένου) δέχτηκαν τους εξόριστους και πουλημένους Έλληνες σαν τους τελευταίους σκλάβους.
    @ aliatas 16/10/11 17:39
    Συμφωνούμε με κάποια, κάπως οπότε δεν επεκτείνομαι.
    Οι σχέσεις παραγωγής που εγκαταστάθηκαν μετά την επανάσταση ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Όπως παντού που ένα μέρος μιας τάξης προσπαθεί να επιβληθεί σε ένα άλλο.
    Για μένα, δεν έχει μεγάλη αξία αυτή η διαφοροποίηση, πριν 200 περίπου χρόνια. Το κεφάλαιο ήταν στο τιμόνι της ανάπτυξης σε όλη την Δύση και Η Ελλάδα προσπαθούσε με φτιάξει ένα ανεξάρτητο κράτος, με διπλό κόπο απ΄ότι οι άλλες χώρες. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα μας, ήταν και παραμένει μια μικρή χώρα, που δεν μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο πλανητικό γίγνεσθαι.
    Η διαφορά του κομπραδόρικου και του «κανονικού» καπιταλισμού είναι σαν την διαφορά μεταξύ Μερκελ και ΓΑΠ
    Ο τουρισμός είναι υπηρεσίες είναι τριτογενής τομέας, άσε τις αρλούμπες που βγαίνουν και λένε περί της βαριάς μας βιομηχανίας. Είναι εξαρτημένη(μόλις ξεσηκωνόμαστε ο τουρισμός πέφτει στα τάρταρα) και ΚΥΡΙΩΣ η πλειονότητα τους είναι μικροεπιχειρηματίες που φτύνουν αίμα να επιζούν.
    Βιομηχανία νέων τεχνολογιών: τόσο ασήμαντη μπροστά στους κολοσσούς, αλλά ναι! έστω. Κόκκαλης δηλαδή; Εστω……
    Έτσι για να μην σε κακοκαρδίσω.
    Για τα υπόλοιπα πολύ αισιόδοξα, μακάρι να γίνουν. Αλλά λείπει η κρίσιμη μάζα πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στην οικονομία για να τα καταφέρουμε εκτός ΕΕ και να μην μας καταπιεί σε δευτερόλεπτα η Τουρκία.
    Προσοχή και όχι βεγγαλικά!

    AntwortenLöschen
  75. aliatas 29/10/11 08:33
    «Μου λες ότι ο προλετάριος ανταλλάσει την εργατική του δύναμη ισότιμα, ελεύθερα, και αδελφικά έναντι αμοιβής.

    Πες μου ότι μου κάνεις πλάκα»
    Σου κάνω τόση πλάκα όση κάνει ο Μαρξ! Ερμηνεύει την αστική Επανάσταση και τις βασικές παρόλες της.
    Τώρα να βρω ακριβώς αυτή την ατάκα, δεν είναι απλό μέσα στις 900 σελίδες του Κεφαλαίου Ι και στις άλλες τόσες των Grundrisse
    «Αν ο προλετάριος ανταλλάσει με τον καπιταλιστή, την εργατική του δύναμη ισότιμα, τότε πώς βγαίνει το κέρδος του καπιταλιστή»;
    Πρόσεξε λίγο: Ο καπιταλιστής αγοράζει την εργατική δύναμη του εργάτη. Αυτό ΜΟΝΟ έχει ο προλετάριος. Εργάζεται 8 ώρες (ας πούμε) και ανταμείβεται με την αξία της εργατικής του δύναμης, η οποία αξία είναι «ιστορικό - κοινωνικό» μέγεθος. Το 1800 ήθελε 100 για να ζήσει και να αναπαραχθεί το 1900 ήθελε 110, το 2000 1000! Η συμφωνία είναι ισότιμη. Μου δίνεις την ημέρα σου, σου δίνω τη ζωή σου. Ελεύθερη, αν θέλεις προσέρχεσαι. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΣΚΛΑΒΟΣ.
    Αδελφική: Όλοι τα ίδια θα πάρετε!
    Η υπεραξία τώρα βγαίνει από την επιπρόσθετη ώρα που εργάζεται ο εργάτης, από αυτήν που χρειάζεται για να ζήσει, να επιζήσει, να καλοζήσει. (Η αξία της εργατικής δύναμης εξαρτάται από τους αγώνες του προλετάριου). Υπεραξία = Απαραίτητη Εργασία/ Υπερεργασία
    Χωρίς την συμβολή της Απαραίτητης εργασίας (προλετάριος) δεν υπάρχει υπεραξία!
    Αυτή η βασική σχέση γεννάει όλη την βιαιότητα και την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Γεννάει επίσης τους αγώνες της εργατικής τάξης. Ο προλετάριος αγωνίζεται για να μεγαλώσει το ένα μέρος και ο καπιταλιστής το άλλο.

    Τα υπόλοιπα είναι για μαζική κατανάλωση και όχι αδίκως.
    Και είπαμε οι προλετάριοι δεν είναι σκλάβοι…
    Τέλος, δεν χαλάω το κλείσιμο:
    Γεια σου ange-ta, είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, είμαι περήφανος που τίποτα το μη ελληνικό δεν μου είναι ξένο!

    AntwortenLöschen
  76. Για να ζήσουμε καλύτερα σήμερα και στο μέλλον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται ν'αλλάξουμε νοοτροπία και να ακούμε ο ένας τον άλλο χωρίς φόβο και προκατάληψη,να μιλάμε γαι να συνενοηθούμε και να απαλλαγούμε από τους δοτούς καννίβαλους που μας κυβερνούν. τεράστια η ευθύνη εδώ των προοδευτικών δυνάμεων,των καθαρών και μη πουλημένων.

    AntwortenLöschen
  77. Για να ζήσουμε καλύτερα σήμερα και στο μέλλον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται ν'αλλάξουμε νοοτροπία και να ακούμε ο ένας τον άλλο χωρίς φόβο και προκατάληψη,να μιλάμε γαι να συνενοηθούμε και να απαλλαγούμε από τους δοτούς καννίβαλους που μας κυβερνούν. τεράστια η ευθύνη εδώ των προοδευτικών δυνάμεων,των καθαρών και μη πουλημένων.

    AntwortenLöschen
  78. @ ελέφας

    Συμφωνώ μαζί σου απολύτως!

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...