Dienstag, 27. September 2011

Ο Ράμφος η Στάη και το φεύγα

Επέστρεψα εχτές κατάκοπη και έκατσα μπροστά στο γυαλί για να ρίξω έναν υπνάκο πριν πάω για ύπνο.
Γιατί, αν πάω κατευθείαν για ύπνο θα με κατακλύσουν οι σκέψεις, πριν τους εφιάλτες! Ζόμπι μας έκανε αυτή η κωλοκατάσταση.
Έπεσα λοιπόν πάνω σε μια γλυκανάλατη Στάη, που κοίταζε λάγνα έναν ασπρομάλλη χαζοχαρούμενο που σύντομα διαπίστωσα ότι ήταν ο Ράμφος. Εντός ολίγων λεπτών εμφανίζεται στην οθόνη και ένας νεαρός φοιτητής, που δεν είχαν καν την ευγένεια να του γράψουν σωστά το όνομα, αλλά δεν πειράζει έτσι κι αλλιώς τα ονόματα σήμερα μόνο ντροπή σέρνουν μαζί τους.
Ο φοιτητής έλεγε τα αυτονόητα: Ένα μέλλον, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρεθεί με 350 ευρώ τον μήνα, ως ασκούμενος (μάλλον εξασκούμενος θα ήταν το σωστό) και με αμοιβή όταν θα έχει περάσει το στάδιο των προκαταρτικών ασκήσεων 700 το μέγιστο.
Ο Ραμφος, άρχισε να μιλάει χαμογελαστός και να του εξηγεί με περισσή σοφία ότι πρέπει να περάσει στην αναίρεση, (την Εγγελιανή;) να ξεπεραστεί, να διαπεράσει την κρίση ως γενναίος διακορευτής και παρότι έχει δίκιο σε όσα λέει είναι μικρός ακόμα για να μπορέσει να τον καταλάβει. Είχε πάρει ένα ύφος πατρικό, έτσι όπως μιλάω εγώ καμιά φορά στον πεντάχρονο εγγονό μου και όπως δεν θα μου πέρναγε ποτέ από το μυαλό να μιλήσω σε ένα 20-χρονο.
Αλλά τι του είπε;
Τι του είπε ο άθλιος άνθρωπος: Μάζεψε τα και πήγαινε – όχι στῆς χρυσῆς πολιτείας τὰ σταυροδρόμια- όπως μεταφορικά εννοεί ο ποιητής, αλλά έξω, στις πλούσιες χώρες εκεί που ρέει το γάλα και το μέλι, εκεί που θα βρεις το χρήμα να καλοπερνάς.
Η φιλοσοφία της αθλιότητας εκφρασμένη από την αθλιότητα του φιλόσοφου.
Το ένα ατόπημα του φιλοσόφου είναι η σκέψη του «μάζευτα αγόρι και φύγε και πατρίδες θα βρεις και αλλού».
Αλλά πιο πολύ με σύγχυσε η άγνοια του ανδρός: Πόσο καλά θα είναι εκεί έξω; Του είπες; Δεν του είπες γιατί δεν ξέρεις, γιατί δεν σκέφτεσαι, γιατί και σύ όπως σύμπασα η «διανόηση» της κατηγορίας σου, πιστεύουν ακόμα στη θαύμα της Δύσης που παράγει όλα τα καλά!
Ναι φίλοι μου φτωχύναμε προσωρινά σε αγαθά, και λέω προσωρινά γιατί ο άνθρωπος, που παράγει όλες τις αξίες, κάποτε θα τις ξαναβρεί, αλλά φτωχύναμε ανεπανόρθωτα πνευματικά. Και αυτό το δράμα παίζεται σε ολοένα και πιο επιταχυνόμενο κρεσέντο.
Με άλλα λόγια όχι μόνο θα πεινάσουμε, αλλά και θα πήξουμε και στις ανοησίες που θα ξερνάει ο ένας και ο άλλος ηλίθιος.


Για τον Ράμφο, σας παραπέμπω σε μια καλή κριτική της σχολής που εκπροσωπεί, εδώ

23 Kommentare:

  1. Κι αυτοί οι τρισάθλιοι σε κάνουν να κοιμηθείς;;; Τους έμαθα όλους πιά, και δεν τους δίνω ούτε το δευτερόλεπτό μου. Από την άλλη, καλό είναι για να είναι πλήρεις οι καταστάσεις με τους... εχθρούς.

    AntwortenLöschen
  2. Καλημερα.
    Αν κανεις τον κοπο και μπεις στο Φ.ΝΕΤ WEEK,θα διαβασεις τους χαρακτηρισμους μου.
    ΡΑΜΦΟΣ!!!!!!!!!!!!!!

    AntwortenLöschen
  3. Ξεχάσαμε να εκπαιδεύουμε Πολίτες και Οπλίτες.

    AntwortenLöschen
  4. @
    Γιάννη Αγιάννη,

    Ναι οι τρισάθλιο με αποκοιμίζουν, γιατί λενε τα ίδια και τα ίδια. Και όπως μιλάνε, αφού τους ρίξεις μερικές μούντζες αποκοιμιέται.

    Για το δεύτερο, γράψε το Ράμφτο στο κατάλογο!

    AntwortenLöschen
  5. Τασούλα, θα το κάνω αύριο. Τον Ρόμφο τον ξέρω.

    AntwortenLöschen
  6. @ Διόνυσε,

    και ποιόν εκπαιδεύουμε ως κοινωνία: Μάλλον μόνο τον Φούφουτο:

    AntwortenLöschen
  7. Διόνυσε,

    ΟΝΤΩΣ, αλλά που θα μας πάει θα το μάθουμε και αυτό

    AntwortenLöschen
  8. Καλημέρα! Θα με ενδιέφερε να διαβάσω το κείμενο κριτικής της σχολής που εκπροσωπεί ο Ράμφος αλλά το λινκ δεν οδηγεί πουθενά. Μήπως θα μπορούσες να μου δώσεις τη διεύθυνση; Ευχαριστώ.

    AntwortenLöschen
  9. @ Μιχάλη:,

    1.
    http://koutroulis-spyros.blogspot.com/2010/02/blog-post_5571.html

    2. http://koutroulis-spyros.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html

    AntwortenLöschen
  10. @ Μιχάλη,

    διόρθωσα και το λινκ

    AntwortenLöschen
  11. Γιατι τα βαζεις με τον Ραμφο συναδελφε; Τι να πει κ αυτος; Φιλοσοφος ειναι. Οι φιλοσοφοι ειναι συνηθως στον κοσμο τους και λενε θεωριες. Με τη Σταη να τα βαλεις. Που βγηκε και δηλωσε οτι και καλα λογω οικονομικης κρισης δε χρησιμοποιει πια τον σοφερ του αντρα της αλλα οδηγει η ιδια. Και καλει φιλοσοφους στην εκπομπη της και το παιζει προβληματισμενη για την κατασταση της χωρας. Αυτη εχει βγαλει τρελα λεφτα χαρη στην...οικονομικη κριση και χαρη στην πολιτικη ειδησεογραφια ολα αυτα τα χρονια. Τι να πει ο Ραμφος; Να δωσει λυση στο προβλημα; Δεν ειναι αυτος ο ρολος του. Ουτε βεβαια της Σταη ειναι. Αλλα τι πειραζουν οι ενδεχομενως ανοησιες που λεει ο Ραμφος και ο καθε Ραμφος που βγαινει μια στο τοσο στην τηλεοραση;

    AntwortenLöschen
  12. @ anisixos,

    Όχι και να μην τα βάλω με αυτόν τον άθλιο που λέει στο παιδί, που αντικρίζει το μέλλον με τρόμο, "πήγαινε στο εξωτερικό". Δηλαδή χρειάζεται να επιστρατεύει φιλοσοφικό στόμφο για να πει μια ριψάσπιδη κοινοτυπία;

    Οσο για την Στάη, αυτή δεν το παίζει κάτι άλλο. Της σειράς δημοσιογράφα είναι, που έχει κάνει και την καλή της με τον πλούσιο που βρήκε. Συνηθισμένες ιστορίας καθημερινής μηδαμινότητας.

    AntwortenLöschen
  13. 7 ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ εξουθενωμένα δισεκατομμύρια ανθρώπων λογαριάζουν ανυποψίαστα χωρίς τα AYΞHTIKA ταραγμένα ηφαίστεια:
    2745 earthquakes struck around Krakatoa volcano by noon today...
    Ενώ οι 2, τουλάχιστον, προτάσεις για ΑΠΟΤΡΟΠΗ των αποτελεσμάτων των ηφαιστειακών εκρήξεων, ακόμα 'μελετώνται'...
    http://www.youtube.com/watch?v=JZJ-i8_LPZc
    http://iceagenow.info/2011/10/anak-krakatoa-raised-highest-alert-status

    AntwortenLöschen
  14. Με αφορμή το σχόλιο του «ανήσυχου» σχολιαστή σου «Γιατί τα βάζεις με τον Ραμφο συνάδελφε; Τι να πει κ αυτός; Φιλόσοφος είναι. Οι φιλόσοφοι είναι συνήθως στον κόσμο τους και λένε θεωρίες» θυμήθηκα που με ρώτησες αν ο Κάλβος ο Σολωμός ο Μαρξ ή ο Έγκελς ήταν προλετάριοι; Εγώ θα σου πω κάτι που ενώνει αυτούς τους τέσσερις με τον Ραμφο και πολλούς ακόμα. Είναι η διανόηση.

    Ο ρόλος της διανόησης είναι σημαντικός. Μην νομίζεις ότι έχω τίποτα αυταπάτες. Ξέρω πως σήμερα ένα μεγάλο μέρος της ανήκει ταξικά, οργανικά στον καπιταλισμό, ζει και «αναπνέει» από αυτόν, δεν πρόκειται να του ζητήσει διαζύγιο ούτε στην επανάσταση. Ακόμα περισσότερο: Θα τη χτυπήσει λυσσαλέα, πολύ πιο πολύ από ότι τώρα (που και πάλι λυσσομανάει). Ένα άλλο μέρος θα μείνει απαθές και αδιάφορο, ένα άλλο θα τη βλέπει με συμπάθεια, αλλά από μακριά. Και τέλος, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, ένα άλλο μέρος της θα την υπερασπιστεί και με το έργο της, αλλά και με τη δράση της. Ο ρόλος αυτού του κομματιού ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός. Τώρα σε ποιο κομμάτι της διανόησης τοποθετείς κάθε έναν από τους τέσσερις που ανέφερες και τον Ραμφο είναι κάτι που αν θες κάντο εσύ, μην τα περιμένεις όλα από εμένα. Χα!

    AntwortenLöschen
  15. "Ξέρω πως σήμερα ένα μεγάλο μέρος της ανήκει ταξικά, οργανικά στον καπιταλισμό"

    Τόσο πιο δυνατή και υγιής είναι μια τάξη, όσο μπορεί να ενσωματώνει ΑΛΛΕΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, σ αυτήν.

    AntwortenLöschen
  16. Οταν δηλαδή το προλεταριάτο πήρε μαζί του την διανόηση του 19ου αιώνα ήταν δυνατό και υγιές. Σήμερα φοβάμαι ότι δεν είναι το ίδιο.

    AntwortenLöschen
  17. Σπυρος Κουτρούλης11/10/11 22:15

    ange-ta ,παρακινήθηκα από τα πολύ αιχμηρά σχόλια και έγραψα σχετικά , όπως είδες και συ στην ΡΗΞΗ και στην ιστοσελίδα μου.
    Σπύρος Κουτρούλης

    AntwortenLöschen
  18. Συμφωνώ με αυτό που λες.

    Από την άλλη σκέπτομαι: η αστική τάξη που προσελκύει μεγάλο αριθμό διανοούμενων είναι σήμερα δυνατή; Η μήπως είναι υγιής;

    AntwortenLöschen
  19. Ετσι φαίνεται, έτσι δείχνει. Πιστεύυω ότι η αστικη τάξη σήμερα είναι πιο δυνατη από ποτέ και η αντίπαλλη τάξη πιο χαμένη από ποτέ, αρχής γενομένης των κομμάτων της (της αντιπαλης τάξης, που όσο και αν προσπαθείς να την ονομάσεις προλεταριάτο δεν είναι, ούτε an sich ούτε fuer sich)

    AntwortenLöschen
  20. ακομη θαυμαζει την Ευρωπη ο Ράμφος!!!πως την ειδε ,ετεροχρονισμενα ως νέος Κοραής της Ελλαδας;;αχαχαααα

    AntwortenLöschen
  21. @ Ναντιέζντα,

    Δεν υπήρξε μεγάλος Ελληνας που να θαύμαζε τη Δύση, ούτε καν ο Κοραής, και ας έχει περάσει έτσι στην συνείδησή μας.

    Αυτοί οι σημερινοί, μεγαλομαλάκες που δεν ξέρουν πού τους παν τα τέσσερα, την θαυμάζουν, χωρίς να ξέρουν τί θαυμάζουν: Την αλητεία της ηγεσίας της, ή τον πλούτο μιας βάρβαρης ολιγαρχίας, που αποκτήθηκε με ποτάμια αίματος και ατέλειωτες πράξεις εγκληματικότητας;

    AntwortenLöschen
  22. Άκουσα την εκπομπή της Στάη και του Ράμφου και την βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα. Ο Ράμφος όντως μιλάει και τα λόγια του αφυπνίζουν συνειδήσεις που θέλουν να ασκούν δικαιώματα και υποχρεώσεις, και η συνείδησή τους επεκτείνεται πέρα από αυτά που τους λένε οι άλλοι ότι είναι. Ναί, υπάρχει αλήθεια στα λόγια του Ράμφου, ναί υπάρχει λύση και μεγάλη ελπίδα. Αλλά όταν διαβάζω τέτοια ανούσια σχόλια που πιάνονται από λέξεις και παρακάμπτουν τα νοήματα με καταλαμβάνει μεγάλη θλίψη γιά τους ανθρώπους.

    AntwortenLöschen
  23. Divine Woman,
    Περνάμε σε καιρούς δύσκολους και καλό θα ήταν να αντιδρούμε περισσότερο με το μυαλό παρά με το συναίσθημα, χωρίς βεβαίως να παραμελούμε και το συναίσθημα προκειμένου να μην πάμε στο άλλο άκρο που είναι το ρομπότ.

    Μπορώ να αντιληφτώ ότι σου έθιξα τον κύριον καθηγητή, αλλά αυτό εμένα μου είναι αδιάφορο, καθώς ο καθείς τέτοιος εκτίθεται σε δημόσια κριτική.
    Είπε λοιπόν, «να πας σε άλλη χώρα για να προκόψει»
    Η πρόταση αυτή εμπεριέχει ασχετοσύνη και ανικανότητα τρις!
    Πρώτον: ποιος είπε στον κύριο καθηγητή ότι ο νεαρός δικηγόρος θα βρει ευκαιρία και δυνατότητα να ασκήσει δραστηριότητα στην αλλοδαπή;
    Δεύτερον: δίνει την λύση – αν υπάρχει – στον ριψάσπιδα και όχι στον αγωνιστή.
    Τρίτον και φαρμακερό: Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής για να λές, αυτό που λέει ο κάθε κόπρος καφενόβιος «αντε παιδάκι αλλού να βρεις την τύχη σου»

    Κατάλαβες τίποτα;
    Αν όχι μπορείς να επανέλθεις,

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...