Montag, 3. Oktober 2011

Ο εμίρης και ο κακομοίρης


Διαβάζουμε στο πολύ ενημερωμένο ιστολόγιο


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Oργίασε η προπαγάνδα στα Ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες δυο ημέρες: “Το Κατάρ επενδύει 1 δις δολάρια στα μεταλλεία της Χαλκιδικής”. “Συμφωνία 1,2 δισ. ευρώ με το Κατάρ έκλεισε η Ελλάδα”. Ο Πρωθυπουργός χαμογελά πλατιά, χειροκροτώντας τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Δημήτρη Κούτρα που μόλις υπέγραψε τη συμφωνία με τον Εμίρη του Κατάρ. Ψήφος εμπιστοσύνης από το Κατάρ στην Ελλάδα! Το Κατάρ θα βάλει 1,2 δις ζεστά πετροδολάρια στη χώρα μας. Σωθήκαμε!

Είναι ωραία τα παραμύθια με τους Εμίρηδες αλλά είναι μόνο παραμύθια. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και ο ορυκτός τους πλούτος των $22 δις μεταβιβάστικαν κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής στην Ελληνικός Χρυσός το 2003, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή μισθωμάτων ή δικαιωμάτων (royalties). Πρόκειται δηλαδή για ιδιωτικά μεταλλεία από τα οποία η Ελλάδα δεν έχει να προσδοκά ούτε ένα ούτε ένα ευρώ όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης. Η θρυλική συμφωνία με το Κατάρ δεν είναι τίποτα άλλο από μια συμφωνία μεταξύ ιδιωτών επιχειρηματιών με τρία σκέλη:

Το πρώτο σκέλος είναι ένα δάνειο από την Qatar Holdings στην European Goldfields ύψους $600 εκατ., με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της European Goldfields στην Ελλάδα – δηλαδή τα 317.000 στρέμματα της Χαλκιδικής – και πληρωτέο σε 8 δόσεις ξεκινώντας από το 2015. Έναντι αυτού του δανείου, η Qatar Holdings αποκτά τίτλους νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 22% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου..
Το δεύτερο σκέλος είναι μια εντελώς ξεχωριστή συναλλαγή, στην οποία οι Κούτρας και Μπόμπολας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) πουλάνε στην Qatar Holdings συνολικό ποσοστό 9,9% της European Goldfield για $182 εκατομμύρια.
Επιπλέον η Qatar Holdings αποκτά το δικαίωμα αγοράς (option) επιπλέον μετοχών της European Goldfield που ανέρχονται σε ποσοστό 5,11%.
Η Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά σ’αυτήν την ανακοίνωση. Δεν πρόκειται για “επένδυση στην Ελλάδα” αλλά για μια απλή συμφωνία χρηματοδότησης ενός ιδιωτικού project. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν απλά ο μεσίτης, o broker της συμφωνίας που σαν αντάλλαγμα οι δυο ιδιώτες συμβαλλόμενοι του επέτρεψαν να κάνει το επικοινωνιακό του παιχνίδι και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη υποκρινόμενος ότι “η Ελλάς εσώθη”.

Στην πραγματικότητα το Ελληνικό Δημόσιο είναι για μια ακόμα φορά ο μεγάλος χαμένος, ο μεγάλος εξαπατημένος της υπόθεσης “Μεταλλεία Κασσάνδρας”, που εδώ και πολλά χρόνια βλέπει τα δισεκατομμύρια να σφυρίζουν γύρω του χωρίς να μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Στις 23 Δεκεμβρίου 2003, τα μεταλλεία μεταβιβάστηκαν στην Ελληνικός Χρυσός, μια εταιρειούλα που είχε συσταθεί μόλις δυο μέρες νωρίτερα από τον Δημήτρη Κούτρα με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Η μεταβίβαση έγινε με μηδενικό τίμημα για το Δημόσιο και χωρίς να τηρηθεί σε τίποτα η νόμιμη διαδικασία. Αρχιτέκτονας αυτής της δυσώδους συναλλαγής ήταν ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών και νυν Δήμαρχος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Χρήστος Πάχτας, άλλος ένας πολιτικός από αυτούς που μας έφεραν στα σημερινά χάλια όμως ποτέ δεν πλήρωσε για τις πράξεις του.

Την αμέσως επόμενη μέρα μετά την κύρωση της μεταβίβασης από τη Βουλή, οι Κούτρας και Μπόμπολας άρχισαν να πουλάνε κομμάτι-κομμάτι την Ελληνικός Χρυσός στην European Goldfields αποκομίζοντας καθαρό και άκοπο κέρδος 95,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έγιναν κάτοχοι του 19,9% της μητρικής European Goldfields και κράτησαν και ένα ποσοστό 5% στην Ελληνικός Χρυσός. Σήμερα οικονομάνε άλλα 136,5 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει πέσει ούτε μια φτυαριά στη Χαλκιδική και φυσικά με μηδενικό όφελος για τη χώρα.

Mετά από πολλές και διάφορες αγοραπωλησίες μετοχών, στους εθνικούς μας “επενδυτές” Μπόμπολα-Κούτρα απομένει ακόμα 15% της European Goldfields και 5% της Ελληνικός Χρυσός. Άποψή μας είναι ότι στην πρώτη ευκαιρία θα το χρυσοπουλήσουν κι αυτό. Για πολλούς λόγους: Επειδή τους ενδιαφέρει πρωτίστως το χρηματιστηριακό παιχνίδι και το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Επειδή είναι πνιγμένοι στα χρέη και χρειάζονται άμεσα μετρητά. Επειδή δεν έχουν σχέση με μεταλλευτικές-μεταλλουργικές μπίζνες. Επειδή ξέρουν πώς έφαγαν τα μούτρα τους στη Χαλκιδική η TVX και πριν από αυτήν η ΜΕΤΒΑ. Και κυρίως, επειδή ξέρουν ότι οι πολίτες της Χαλκιδικής είναι εναντίον του έργου και δεν θα το αφήσουν να γίνει.

6 Kommentare:

  1. δεν υπήρχε πιο σωστός τίτλος για την ανάρτηση!

    AntwortenLöschen
  2. νυχτερινή - νυχτερινή και σύ βλέπω.

    AntwortenLöschen
  3. Να ρωτήσω τώρα κάτι εγώ; οι Κούτρας και Μπόμπολας έλληνες καπιταλιστές δεν είναι; Κάνω αυτήν την ερώτηση με αφορμή την «εμμονή» σου ότι δεν υπάρχει ελληνικό κεφάλαιο. Αλλά να σου πω και το άλλο; Εντάξει δεν υπάρχουν Έλληνες καπιταλιστές. Τους πάτησε το τρένο! Τα 28 δισ., τα επόμενα 15 δισ., τα μεθεπόμενα 10 δισ. και τα τελευταία 25 δισ. Είναι όλα προς τους ξένους τραπεζίτες, Έλληνες τραπεζίτες δεν υπάρχουν. Τα 100 δισ. καθαρά κέρδη την τελευταία δεκαετία τα ενθυλάκωσαν 300 ξένες οικογένειες από το Χρηματιστήριο. Δεν υπάρχουν στο χρηματιστήριο της Ελλάδας, Ελληνικές επιχειρήσεις. Τα 500 δισ. που διακινούνται ετησίως από Έλληνες βιομήχανους και εφοπλιστές στις «οφ σορ» δεν πιάνονται, γιατί οι φουκαράδες είναι αναγκασμένοι να το κάνουν. Τα λύτρα υπέρ εργολάβων στις εθνικές και λοιπές οδούς πάνε όλα σε ξένες τσέπες αφού Έλληνες εργολάβοι δεν υπάρχουν. Ο Μπόμπολας είναι Γάλος, Μπομπολά είναι το κανονικό του όνομα και έβαλε στο τέλος το «ς» για να μας μπερδέψει. Τα 60 δισ. «ρευστό» που διαθέτουν οι 4.000 Έλληνες πλουτοκράτες με «private banking» λογαριασμούς, είναι κομμουνιστικές φαντασιώσεις. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανήκουν στον Κινέζο Λα-Τσι και όχι στο Λάτση όπως νομίζουν κάποιοι. Η ΔΕΛΤΑ, η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ...

    Όπως φαίνεται και από την ανάρτηση σου υπάρχει Κεφάλαιο που δρα στην Ελληνική κοινωνία. Όσοι νοιάζονται για τις παραγωγικές δυνάμεις τις πατρίδας μας χωρίς να ζητάνε κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής καταφεύγουν σε λαθροχειρία συνειδητά, η αφελέστατα. Είναι η ίδια λαθροχειρία που αντί να λέει «να σωθούν οι καπιταλιστές» ζητάει «να σωθεί η Ελλάδα». Η ίδια λαθροχειρία που ταυτίζει τα συμφέροντα των εργατών με αυτά των καπιταλιστών.

    AntwortenLöschen
  4. @ αλιατας,

    αν σκεφτόσουν δεν θα έγραφες.

    Το οικόπεδο το είχε ο Μπόμπολας εδω και τόσα χρόνια. Αλλά ΤΙ ΕΚΑΝΕ:::::::

    Παραγωγή έκανε;

    ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΧΙ

    (ευτυχώς δηλαδή στην περίπτωσή μας)

    Διότι, να μην ξαναρχίσω, καπιταλισμός σημαίνει υπεραξία.

    Στα παρακάτω πάλι έβαλες την κασέτα.

    Σου ξαναλέω:

    Οσο δεν παράγεται υπεραξία από ένα σταθερό, (ενσωματωμένο στην παραγωγική διαδικασία , τάξη an sich) ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, (τάξη fuer sich, που λέει ο Μαρξ, διότι «τάξη εν γένει» δεν μετράει).
    προλεταριάτο, δεν υπάρχει αντικείμενο ούτε περιθώρια αντίστασης.
    Όσο ο καπιταλισμός είναι ένα προτσές άλλο τόσο και η επανάσταση.

    AntwortenLöschen
  5. Καπιταλισμός σημαίνει υπεραξία; Δεν είναι πιο σωστό να πούμε καπιταλισμός σημαίνει κέρδος. Το κέρδος γενικά είναι το κίνητρο και ο νόμος κίνησης του καπιταλισμού. Γι' αυτό παντού και σε όλες τις περιπτώσεις εκείνο που επιδιώκουν με όλα τα μέσα είναι το κέρδος.

    Να γιατί ο Κ. Μαρξ γράφει ότι:

    «Το κεφάλαιο το τρομάζει η έλλειψη κέρδους ή το πολύ μικρό κέρδος (...). Όταν το κεφάλαιο έχει το ανάλογο κέρδος, γίνεται τολμηρό. Με δέκα τα εκατό (10%) κέρδος αισθάνεται τον εαυτό του σίγουρο και μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς παντού, με 20% γίνεται ζωηρό, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύσει να το πράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα»

    Ξέρεις ποια είναι η πλάκα: αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ για δογματισμό και αρτηριοσκλήρωση, χρησιμοποιούν τον Μαρξ, όψιμα και κατά το δοκούν με άκρατο δογματισμό, για να παρουσιάσουν τα πράγματα όπως τους βολεύει. Ο Μαρξισμός όμως είναι επιστήμη και όπως καμία επιστήμη δεν μένει στάσιμη το ίδιο συμβαίνει και με τον Μαρξισμό. Κατά προέκταση, η επιστημονική προσέγγιση και η αντικειμενική απόδοση της κατάστασης της εργατικής τάξης, βοηθά την ίδια την εργατική τάξη να αποκτήσει συνείδηση της ιστορικής της θέσης μέσα στην κοινωνία και στο καπιταλιστικό σύστημα, των πραγματικών της αναγκών, των όρων χειραφέτησής της.

    Όταν έγραφε ο Μαρξ για παράδειγμα, δεν υπήρχαν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στις μέρες μας όμως οι νέες τεχνολογίες τι πραγματικά είναι; Δεν είναι παραγωγικές δυνάμεις της εποχής μας; Δεν είναι το αποτέλεσμα της αναπόδραστης εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνικής;

    Επίσης, συγκριτικά με την εποχή που έζησαν οι Μαρξ και Ένγκελς, η κεφαλαιοκρατική σχέση έχει κυριαρχήσει και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής (π.χ. Υγεία, Παιδεία, ψυχαγωγία κ.ά.). Έτσι, μαζί με τους κεφαλαιοκράτες, σ' αυτούς τους τομείς αναπτύσσονται και τα αντίστοιχα τμήματα της εργατικής τάξης.

    Εγώ που ξέρω τα πολλά (χα) σου λέω ότι μαρξιστικά, θεωρείται ως βιομηχανικός κάθε κλάδος της κοινωνικής παραγωγής όπου παράγεται αξία και επομένως υπεραξία, π.χ. της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, που η αστική στατιστική τούς κατατάσσει στις υπηρεσίες.

    Ανακεφαλαιώνοντας, η εργατική τάξη αποτελεί την κύρια και ολοένα αναπτυσσόμενη παραγωγική δύναμη. Οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να ζουν πουλώντας την εργατική τους δύναμη, που είναι στερημένοι από την κατοχή μέσων παραγωγής και ύπαρξης, που αμείβονται με τη μορφή μισθού ή ημερομισθίου, που έχουν εκτελεστικό ρόλο ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζονται και το είδος της εργασίας, ανήκουν στην τάξη των μισθωτών εργατών. Όλοι μαζί αποτελούν ένα σταθερό ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ προλεταριάτο που αν χειραγωγηθεί θα τους πάρει αμπάριζα. Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει!!!

    AntwortenLöschen
  6. Όχι, και όχι και όχι. Καπιταλισμός ΔΕΝ σημαίνει κέρδος, αλλά υπεραξία. Κέρδος είχαν και οι έμποροι και οι τοκογλύφοι στην προκαπιταλιστική εποχή.


    Προφανώς εννοεί το κέρδος που δημιουργεί η υπεραξία. Γι αυτό και μιλάει για συντελεστές κέρδους και οριακό ποσοστό κέρδους, που εξαναγκάζει το κεφάλαιο να ενώνεται ώστε το κέρδος να δημιουργείται από την μάζα του κεφαλαίου και όχι του ποσοστού.
    Ναι ο Μάρξ και η κάθε προσωπικότητα που σημάδεψε την ανθρωπότητα, τσιτάρονται κατά το δοκούν.

    Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εφόσον χρησιμοποιούν την μισθωτή εργασία αποτελούν μέρος της καπιταλιστικής παραγωγής.
    Η εξέλιξη της επιστήμης είναι άσχετη με την ανάλυση των παραγωγικών σχέσεων και δυνάμεων.
    Εξέλιξη της επιστήμης μπορεί να έχουμε και σε κομμουνιστικό περιβάλλον (και μεγάλη μάλιστα και ελπίζουμε προς της σωστή κατεύθυνση),

    Να μην τα ξαναλέμε: καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής υπάρχουν όπου υπάρχει μισθωτή εργασία και κεφάλαιο.
    Αξίες μπορούν να παράγονται και χωρίς υπεραξία. Κάθε υπηρεσία που παράγεται με βάση την μισθωτή εργασία είναι καπιταλιστική παραγωγή. Άλλως δεν είναι.

    Ανακεφαλαιώνοντας, η εργατική τάξη αποτελεί την κύρια και ολοένα αναπτυσσόμενη παραγωγική δύναμη. Οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να ζουν πουλώντας την εργατική τους δύναμη, που είναι στερημένοι από την κατοχή μέσων παραγωγής και ύπαρξης, που αμείβονται με τη μορφή μισθού ή ημερομισθίου, που έχουν εκτελεστικό ρόλο ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζονται και το είδος της εργασίας, ανήκουν στην τάξη των μισθωτών εργατών. Όλοι μαζί αποτελούν ένα σταθερό ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ προλεταριάτο που αν χειραγωγηθεί θα τους πάρει αμπάριζα. Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει!!!»
    Όλα σωστά!

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...