Tuesday, 4 October 2011

Η πλατεία Συντάγματος στο Μανχάταν

Ο βασιλιάς καινούργιες χώρες θα κατακτήσει
και τη φελλάδα των φτωχών κι αυτήν θα την ζητήσει
Του κόσμου το βασίλειο λαμπρά για να στηθεί
πρέπει το φτωχοκάλυβο να ξεθεμελιωθεί.

Χαϊκού:

Στην Ελλάδα φταίνε
οι γκόμενες
οι πρώην και οι επόμενες


Στις πανίσχυρες τις ΗΠΑ,
τις πταίει;
Ουδείς δεν μας το λέει


Εδώ και δυό εβδομάδες το κίνημα «καταλάβατε την Wall street» διαμαρτύρεται για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τον ρόλο των τραπεζών και του
χρηματιστηριακού κεφαλαίου.
Στο κίνημα διαμαρτυρίας δήλωσε συμπαράσταση και ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

Οι συλλήψεις ανέρχονται καθημερινά σε εκατοντάδες, ενώ οι αστυνομικοί κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: Ψεκάζουν τον ανυπεράσπιστο κόσμο!

8 comments:

Elva said...

Μεχρι να ξεχυλισουν οι απανταχου πλατειες απο κοσμο, φιλη αnge-ta! Τοτε ο τι και να ...ψεκασουν δεν θα εχει κανενα αποτελεσμα! Μεχρι τοτε ομως...

ange-ta said...

Ελπίζω να ζω και να το δώ:

Να δω το κόσμο γιορτινά ντυμένο να κατεβαίνει στις πλατείες και να λέει:

Αυτές τις πλατείες εμείς τις χτίσαμε!

Είναι δικές μας.

Δεν μπορεί κανείς να μας τις πάρει.

aliatas said...

Σε κάποιο σημείο της αναρτήσεως σου αναρωτιέσαι «Στις πανίσχυρες τις ΗΠΑ, τις πταίει; Ουδείς δεν μας το λέει»

Να προσθέσω ότι το χρέος των ΗΠΑ είναι στα 14,5 τρισεκατομμύρια. Αλλά, προς Θεού, μην πει κανένας παλιοκομμουνιστής ότι τα αίτια είναι συστημικά!!! Ο Χριστός και η Παναγία δεν είναι δυνατόν να φταίει ο καπιταλισμός. Αλλά τι να περιμένω από άλλους και άλλους καλή μου φίλη ange-ta όταν εσύ που καταλαβαίνεις και πέντε πράγματα παραπάνω σε προηγούμενο διάλογο διαρκείας που είχαμε και συνεχίζεται ακόμα, υποστηρίζεις ότι η ρίζα του κακού οφείλεται στους «κακούς διαχειριστές». Και προτείνεις λύσεις του στυλ: να αφαιρέσουν από τα κόμματα τα χρήματα! ΟΛΑ, μέχρι τελευταίας πεντάρας!

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις πόσο αποπροσανατολιστικά είναι αυτά που λες; Εστιάζεις την προσοχή σου στη διαφθορά των κομμάτων. Την εποχή που τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν κατρακυλήσει στα αγοραστικά επίπεδα του 1984. Η ανεργία σαρώνει. Η εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς επιστρέφει στα προπολεμικά «στάνταρς». Ο φόβος για το αύριο, η ανασφάλεια, οι ζώνες της κοινωνικής περιθωριοποίησης γιγαντώνονται; Εσύ μιλάς για τα ταμεία των κομμάτων; Εκεί είναι η αιτία; Η οικονομική κρίση, που οι κυβερνώντες την επικαλούνται για να εξανδραποδίσουν τα λαϊκά στρώματα, οφείλεται αποκλειστικά ή κύρια στη διαφθορά των κομμάτων που άσκησαν εξουσία; Μήπως αν αδειάσουν τα κομματικά ταμεία, ακόμα και αν κάποια πολιτικά πρόσωπα βγουν στη «σέντρα» και μάλιστα από τα ίδια τα κόμματά τους στην προσπάθεια των τελευταίων να προσποιηθούν διάθεση «αυτοκάθαρσης», οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, το φορολογικό πογκρόμ, οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, θα ανακληθούν;

Ακόμα κι αν τα χρήματα που πήγαν σε «μίζες», σε «δωράκια», σε «τρωκτικά» εντοπιστούν στα κομματικά ταμεία, μετρηθούν (πόσα είναι; 100, 200, 300 εκατομμύρια, 1 δισ., 2 δισ., 5 δισ.;) και επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο, θα πάψει το χρέος να είναι της τάξης των 300 δισ. ευρώ;

aliatas said...

Ειλικρινά, έχεις την άποψη ότι η απάνθρωπη φύση του καπιταλισμού οφείλεται, τάχα, στον κάθε λογής Μπιλ Γκέιτς, η Άκκερμαν, η Τρισέ; Η ύπαρξη αυτών και πολλών ακόμα τέτοιων, εκείνο που βασικά επιβεβαιώνει είναι ότι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, το να υπηρετούν την απανθρωπιά συνιστά, για κάποιους μια εξαιρετικά επικερδή ενασχόληση. Αν απαλλαγούμε από τον Καπιταλισμό θα απαλλαγούμε και από αυτούς. Αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτούς ουσιαστικά αθωώνουμε το σύστημα που τους κυοφορεί.

ange-ta said...

@aliatas,

Με πληροφορείς για το χρεος των ΗΠΑ;

Λες και δεν το ξέρω;;;;;;;;
Εδώ σ αυτό το ιστολόγιο θα το βρεις γραμμένο σε τουλάχιστον 10 αναρτήσεις δικές μου μόνο.

Δεν έχεις καταλάβει ούτε μια πρόταση αυτών που σου λέω. Είσαι ο κλασικός κακόπιστος συνομιλητής που γράφει και δεν ακούει :

διάβασε άλλη μια φορά τι λέω: «Οι εφοπλιστές, αν δεν βρούν να κατασκευάσουν φτηνά τα καράβια τους θα μείνουν εκτός αγοράς. Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου σε πρώτο πλάνο! Είναι εξαναγκασμός. Είναι συστημική ενδελέχεια. Αν έχεις διαβάσει το Κεφάλαιο. Ο καπιταλιστής δεν είναι βρικόλακας που πίνει αίμα, αλλά αναγκάζεται».

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ!!
Αν τα γράφεις αυτά που γράφεις για να νοιώθεις ωραία, μπορείς να συνεχίσεις, αλλά τότε τι νόημα έχει η συζήτηση;
Καμία.
Εσύ θα λες τα δικά σου!

Εγω όμως βαριέμαι να λέω τα ίδια και θυμώνω να έρχεσαι και να μου λες, αυτά που δεν είπα.

Οταν λέω για τους διαχειριστές, δεν είναι για να σου πω ότι με καλούς διαχειριστές θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά για να σου δείξω την τροπή που έχει πάει ο σημερινός καπιταλισμός. Συγκεντρώνει όλο και περισσότερο χρήμα σε όλο και λιγότερα χέρια. Αυτό το προτσες είναι συστημικό και γίνεται μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μέσω των μετοχικών εταιρειών, όπου ο μέτοχος (δηλαδή ο πραγματικός καπιταλιστής) αρχίζει και περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τόσο δηλαδή ο καπιταλισμός όσο και ο καπιταλιστής έχουν αλλάξει.

ange-ta said...

@ Ο καπιταλισμός γενάει αυτά τα άτομα. Στο λέω με διάφορους τρόπους, αλλά δεν θέλεις να καταλάβεις, επειδή σου βρίζω το ΚΚΕ σου.

Παρακάτω λες το κουφό σου:
Αν απαλλαγούμε από τον Καπιταλισμό θα απαλλαγούμε και από αυτούς,

Χαίρω πολύ!
Πώς θα απαλλαγείς απο τον καπιταλισμο, αυτο δεν μας λες.

aliatas said...

Το ύψος του χρέους των ΗΠΑ δεν το έγραψα γιατί δεν το ήξερες, το πρόσθεσα για να στηρίξω την συνέχεια του σχόλιου μου. Δεν είναι και τόσο τραγικό. Τι θες, κάθε φορά που γράφο κάτι να σκανάρω όλες τις αναρτήσεις σου μην τυχών και επαναλάβω κάτι;

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ για τους βρικόλακες που είναι αναγκασμένοι να πίνουν αίμα!!!

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ότι πρέπει να «καταστρέψουμε» την καπιταλιστική κοινωνία που «αναγκάζει» κάποιους λίγους να γίνονται βρικόλακες και να πίνουν το αίμα των πολλών!!!

Αφού βαριέσαι να λες τα ίδια γιατί το κάνεις;

Που διαφωνώ μαζί σου; ότι μπορεί να αποτελεί λύση να αδειάσουμε τα ταμεία των κομμάτων, η να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα. Δεν έχω αντίρρηση να τρώμε μόνο ελληνικές πατάτες και όχι από την Αίγυπτο, αλλά δεν έχω καμία αυταπάτη ότι αυτό αποτελεί λύση για την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η ελληνική λαϊκή οικογένεια.

Προσπαθώ να σου αναλύσω τους λόγους της διαφωνίας μου ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, κι εσύ θυμώνεις. Δες το λίγο αυτό. Αν εγώ που είμαι χοντρός βουβάλι 200 κιλά περπατώ στον δρόμο και έρθεις εσύ και μου πεις: «που πας ρε χοντρέ;» εγώ θα θυμώσω. Δεν θα σημαίνει όμως ότι δεν είμαι χοντρός.

Ο καπιταλισμός προκειμένου να μην χάσει την εξουσία του μπορεί να γίνει και χαμαιλέοντας στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά. ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ο καπιταλισμός έχει μεταλλαχτεί και έχει γίνει έτσι όπως τον περιγράφεις εσύ. Όμως παραμένει καπιταλισμός και πρέπει να τον τσακίσουμε. Φαντάζομαι ότι ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ!!!

Πάμε παρακάτω. Το ΚΚΕ δεν είναι δικό μου. Το ΚΚΕ «ανήκει» και ΚΚΕ είναι, όλοι αυτοί οι αγωνιστές της ηρωικής υπερενενηντάχρονης πορείας του. Οι αγωνιστές του μεσοπολέμου, της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας 1936 - 1941 και της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έκαναν μετερίζι της λαϊκής πάλης «κάθε βράχο, την κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα την κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι».

Το ΚΚΕ «ανήκει» και ΚΚΕ είναι, οι αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αποτελεί την κορυφαία ώρα της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.

Το ΚΚΕ «ανήκει» και ΚΚΕ είναι, οι Μπελογιάννηδες, οι χιλιάδες αντρών, γυναικών και εφήβων που πέρασαν από τα κολαστήρια των στρατοδικείων, των εκτελέσεων, των τόπων εξορίας και φυλάκισης.

Το ΚΚΕ «ανήκει» και ΚΚΕ είναι, οι γνήσιοι πατριώτες, δηλαδή εκείνοι που ταυτίζονται με τα λαϊκά συμφέροντα, με το σοσιαλισμό και τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού.

Το ΚΚΕ «ανήκει» και ΚΚΕ είναι, όσοι συνεχίζουν στο δρόμο αυτών των αρχών, που το ΚΚΕ ακολουθεί από την ίδρυσή του. Όσοι αναδείχνουν τις μεγάλες στιγμές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Όσοι διδάσκονται από τα λάθη και τις παρεκκλίσεις για να ισχυροποιηθεί η λαϊκή πάλη σήμερα, για να αναζωογονηθεί το κομμουνιστικό ιδανικό. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος. Αυτό ακριβώς γνωρίζει και φοβάται ο ιμπεριαλισμός οι εκπρόσωποί του και… οι υβριστές του ΚΚΕ.

Μιας κι εσύ αυτοανακηρύχθηκες σε υβρίστρια του ΚΚΕ, επέτρεψε μου να σου πω ότι οι υβριστές του ΚΚΕ δεν μου προκαλούν ιδιαίτερα ανακλαστικά αντίδρασης απέναντι τους. Χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες. Οι έχοντες ταξικό συμφέρων από την αποδυνάμωση του ΚΚΕ. Αυτούς τους αντιμετωπίζω με κατανόηση, μιας και πράγματι στο ΚΚΕ βλέπουν τον μεγάλο κίνδυνο της ανατροπής της εξουσίας τους. Η άλλη κατηγορία είναι αυτοί που βρίζουν το ΚΚΕ ενώ προέρχονται από τα λεγόμενα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ευτυχώς αυτοί είναι λίγοι και το μόνο συναίσθημα που μου γεννούν είναι αυτό του οίκτου.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Είναι άλλο πράγμα διαφωνώ μαζί σου, με την πολιτική σου, με την στρατηγική σου κτλ. και άλλο σε βρίζω, σε συκοφαντώ και διαστρεβλώνω τις θέσεις σου.

aliatas said...

Το καλύτερο το αφήνεις για το τέλος. Εσύ που βαριέσαι να σου γράφω τα ίδια και τα ίδια μου ζητάς να σου πως θα απαλλαγούμε από τον καπιταλισμό, όταν ο τρόπος απαλλαγής από τον καπιταλισμό (πάντα κατά τη γνώμη μου) προκύπτει σχεδόν από κάθε σχόλιο μου. Πάμε άλλη μια με λίγα λόγια. Σαν πολίτες που ζούμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα, χρειάζεται να παλέψουμε σε ταξικό προσανατολισμό με ριζοσπαστική στρατηγική, που θα σαρώσει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ, δίνοντας πρώτα και κύρια ισχυρά ραπίσματα στις δυνάμεις που την υπηρετούν σε εθνικό επίπεδο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...