Sonntag, 16. Oktober 2011

Οπα μαέστρο! σπάστα όλα

Ξέρεις κανείς να μου πει πόσο παλιό είναι το έθιμο του σπασίματος;
Διαβάζοντας το «Δώρο» του Μαρσέλ Μως, σύνδεσα όλα τα ελληνικά έθιμα του σπασίματος με όσα αναφέρει ο Μως για τις πρώτες εμπορικές συμβάσεις, μεταξύ των αρχέγονων ανθρώπινων κοινωνιών, που είχαν την μορφή της ανταλλαγής δώρων.
Οι άνθρωποι δωρίζουν τα αγαθά τους και περιμένουν ανταπόδοση που έρχεται σαν μια πλημύρα γενναιοδωρίας, που πολλές φορές καταλήγει σε εορτές ολικής παροχής ή «πότλατς» όπως ονομάζονται σύμφωνα με όσα γράφει ο Μώς.

Οι ανταλλαγές αυτές, δεν αφορούν μόνο την ανταλλαγή πλούτου και αγαθών. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να ανταλλάσουν φιλοφρονήσεις, τελετουργίες, γυναίκες παιδιά, χορούς γιορτές πανηγύρια, σε ένα πνεύμα άμιλλας που ο ένας πρέπει να ξεπερνάει τον άλλον σε απλοχεριά και σε σπατάλη.
Και αυτές οι παροχές και αντιπαροχές, μόλο που φαίνεται να είναι εκούσιες με την μορφή δώρων, στην ουσία είναι υποχρεωτικές.
Όσο πιο απλόχερο είναι ένα δώρο τόσο μεγαλύτερη η τιμή και η αξία του δωρητή. Αυτή η πίεση για ανταπόδοση, καταλήγει στην άρνησή της, που στο τέλος το θέμα δεν είναι να λάβει κανείς ανταπόδοση: Καταστρέφει, ακριβώς για να δείξει ότι δεν θέλει καμία ανταπόδοση.
Τα πιο πολύτιμα μπακίρια πετιούνται στη θάλασσα, για να συντρίψει κανείς και να ισοπεδώσει τον αντίπαλό του!
Φίλε, συνάνθρωπε δεν δωρίζω, γιατί δεν έχω τίποτα να δωρίσω, αφού τα έσπασα. Οπότε απαλλάσσομαι και εγώ, αλλά και σύ από την ανταπόδοση της οποιασδήποτε παροχής μου.
Περίπλοκες σκέψεις!
Τόσο μακριά πάει αυτό το «όπα μαέστρο»

4 Kommentare:

  1. Οπως μου περιέγραφε η πεθερά μου στα τριήμερα του μακαρίτη που σπάμε το πιάτο με το βρασμένο στάρι στον φρέσκο τάφο είναι για να σπάει το κακό από τη ζωή του μακαρίτη. Χαζοέθιμο αν και εφαρμόστηκε κατά γράμμα στη μάνα μου που αν υπήρχε κατα την θρησκεία παράσεισος ααα θάνε εκεί....Στο βίντεο φυσικά έκλαψα από χαρά και σε φχαριστώ το χτειαζόμουν ένα ξέσπασμα έστω και με αυτόν το έμμεσο τρόπο!

    AntwortenLöschen
  2. @ Διόνυσε, που είσαι άνθρωπος της κουλτούρας,
    Δεν είναι φοβερό πόσο μακριά πάνε όλα αυτά τα χαζο - έθιμα; Αυτά δηλαδή τα τόσο μπασκλας ξεφαντώματα με σπασίματα έχουν τη ρίζα τους πολύ πριν τον Όμηρο, χάνονται στο παρελθόν. Το πιο πιθανό να συνέβαιναν στις απαρχές της γεωργικής παραγωγής. Δηλαδή 10.000 πριν.
    Ακόμα και το «κάτσε να φας μέχρι σκασμού», (κάτσε να φας κάτσε να πιεις , αλλιώς σήκω και φύγε, που έλεγαν και οι Πυθαγόρειοι) αλλιώς με προσβάλεις, είναι κατάλοιπο της εποχής του «Δώρου» ως τρόπο συναλλαγών.
    Όσο για το βίντεο, μία από τα ίδια και γω!

    AntwortenLöschen
  3. Αφού δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε υλικά δώρα ας ανταλλάξουμε πνευματικά δώρα και φιλοφρονήσεις ... ας χορέψουμε λεβέντικα αλλά χωρίς σπασίματα παρακαλώ :)

    Ωραίο video θα στο κλέψω !

    AntwortenLöschen
  4. Ασε τα κρυόκωλα!
    Θα ανταλλάξουμε πνευματικά δώρα, και μετά θα τα σπάσουμε κιόλας. Θα σπάσουμε το villeroy and Boch που φυλάω στο σεντούκι μου. Οπότε θα ξεφορτωθώ και αυτήν την ιδέα με το υπέροχα λουλουδένια σχέδια, που τα βλέπεις και δεν θέλεις να φας, για να μην λερώσεις τις ορχιδέες.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...