Tuesday, 18 October 2011

επίσημη χρεοκοπία ετοιμάζει ο Τσολάκογλου, πριν την λήξη των cds

Βλέποντας όλες τις επιλογές να οδηγούν σε αδιέξοδο και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ΕΕ να καθυστερούν επικίνδυνα, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να ετοιμάζει "ηρωική έξοδο". Πατώντας πάνω στο αρχικό σενάριο για επιθετική μονομερή πολιτική, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προκαταλάβει τη Σύνοδο Κορυφής, ανακοινώνοντας ελληνική πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντήσει την Τρίτη τον Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα, την κοινωνία σε αναταραχή και τις φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση να ενισχύονται, ο πρωθυπουργός πρέπει να δράσει άμεσα - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει στροφή 180 μοιρών και υιοθέτηση του σεναρίου της αναδιάρθρωσης χρέους με συνολικό κούρεμα της τάξης του 50%. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα έβρισκε σύμφωνους τους Αμερικανούς και χώρες εκτός ΕΕ, ενώ θα προκαλούσε αντιδράσεις από Γαλλία και Γερμανία.
Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο του δημοσίου χρέους, χωρίς να εξαιρούνται το δάνειο από το ΔΝΤ και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Στόχος είναι το ελληνικό σχέδιο να αποτελέσει τη νέα βάση συζήτησης, καθώς θα εμπεριέχει και τελεσίγραφο για την οριστική απόφαση.
Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός κάλεσε άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο. «Στόχος τις επόμενες ημέρες είναι να καταλήξουμε εμείς οι Έλληνες σε μία οριστική λύση, για να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα που υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Το γερμανικό σενάριο φαίνεται πως έχει στόχο την παράταση και επιδείνωση της κρίσης, ώστε να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές και η κυβερνηση να οδηγηθεί σε εκλογές-δημοψήφισμα, όπου ο λαός θα αποφασίσει έξοδο από το ευρώ...
Το σενάριο αυτό προκαλεί τρόμο στο Μέγαρο Μαξίμου και σπεύδει να ενέργειες ώστε να προκαταλάβει τις εξελίξεις.
Το Μαξίμου επεξεργάζεται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων και τη μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός και θα σημάνει την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά οχι και από την Ευρωζώνη.
Σημείο τριβής είναι το μέγεθος του κουρέματος και η βάση πάνω στην οποία θα γίνει, καθώς σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα οι συζητήσεις αφορούν μόνο τους ιδιώτες πιστωτές και όσους εξ αυτών είχαν δηλώσει συμμετοχή στο PSI της 21ης Ιουλίου.
Υπό αυτή την προοπτική το όφελος θα είναι περιορισμένο και τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν θα επαναδιοχετευθούν στα ομόλογα.
Αν το haircut είναι πάλι 40-50% αλλά αφορά το σύνολο του χρέους, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις 7 το απόγευμα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13:30.
Πηγή

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...