Samstag, 3. März 2012

Ο καπιταλισμός μαυρίζει και το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του πλανήτη. Ο καπιταλισμός είναι ο Χάρος

Αναρτώ σχόλιο της antigoldgreece.wordpress.com, χωρίς δικό μου σχολιασμό.
Το σχόλιο και το λινκ είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά:

ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.
Δυστυχώς μπορώ κι εγώ να επιβεβαιώσω αυτό που γράφει ο άγνωστός μου κ. Φόστερ για τους εργαζόμενους που στηρίζουν καταστροφικές δραστηριότητες για να μη χάσουν το μεροκάματο. Συμβαίνει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και υποθέτω ότι δεν είναι μοναδική η περίπτωση.
Συμβαίνει, και όχι μόνο τώρα που οι δουλειές είναι σπάνιες, αλλά εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς επίσης μερικές φορές δεν μιλάμε απλά για "στήριξη" αλλά και για τραμπουκισμους και τρομοκρατία. Δέκα χρόνια πριν ήταν αυτό το περιστατικό
και τώρα η πόλωση στην περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η προπαγάνδα καλά κρατεί και οι εταιρείες πότε εκβιάζουν με απολύσεις, πότε δελεάζουν με προσλήψεις. Μια καρότο, μια μαστίγιο. Και για να καταλάβεις για τι είδους δουλειές μιλάμε, πρόσφατα η Ελλ. Χρυσός πήρε 50 άτομα με 600 ευρώ το μήνα! 600 ευρώ για να δουλεύεις σαν τον αρουραίο στις στοές των μεταλλείων και να κινδυνεύει η ζωή σου κάθε μέρα!
Και ναι... όλα γίνονται για το καλό μας, να έχουμε δουλειές, να έχουμε βιομηχανία, πώς αλλιώς θα επιβιώσουμε, μαζί τα φάγαμε, η Τρέμη κι ο Πρετεντέρης αναλαμβάνουν να πείσουν τον Ελληνικό λαό.
Καλησπέρα!

μεταφέρω εδώ και  το λίνκ:

Βανδαλισμοί και Τρομοκρατία από Εργαζόμενους της TVX!

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2001, ένας εξαγριωμένος όχλος από περίπου 150 εργάτες των μεταλλείων Στρατωνίου της TVX έσπασε τις πόρτες του Δημαρχείου της Ιερισσού και εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου.

Kραυγάζοντας “σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα” και “σήμερα θα πεθάνεις” επετέθηκαν στον Τόλη Παπαγεωργίου, τον ηγέτη της κίνησης κατά των μεταλλείων στη Χαλκιδική που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο κ.Παπαγεωργίου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και σώθηκε μόνο χάρη στην επέμβαση αστυνομικών και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που επίσης χτυπήθηκαν. Οι άνδρες της Αστυνομίας που κατέφθασαν στάθηκε αδύνατο να επιβάλλουν τάξη και δέχθηκαν και αυτοί επίθεση από το πλήθος.

Ο Δήμαρχος, Ο Αντιδήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κρατήθηκαν όμηροι μέσα στο κτίριο επί 7 ώρες. “Πετούσαν πάνω μας μπουκάλια, σταχτοδοχεία, αυγά και γιαούρτια”, λέει ο Νίκος Μήτσιου, Δημοτικός Σύμβούλος και Πρόεδρος της Kοινότητας Ολυμπιάδας επί 16 χρόνια. Ο κ.Μήτσιου, από τους βασικούς στόχους των μεταλλωρύχων λόγω του πολύχρονου αγώνα του κατά της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα, είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν έπεσε πάνω του η μια από τις πόρτες που κατέρρευσε υπό την πίεση του όχλου. Ο όχλος, με αρχηγούς του προέδρους των σωματείων των εργαζομένων στην TVX τους έβριζε, τους απειλούσε και απαιτούσε να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις που έχει υποβάλλει ο Δήμος για τις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας και να μην υποβληθούν νέες για τα επεισόδια εκείνης της μέρας. Τρία διευθυντικά στελέχη της TVX παρακολουθούσαν με ικανοποίηση τη σκηνή. Όταν αποχώρησε το πλήθος, το κτίριο του Δημαρχείου παρουσίαζε εικόνα καταστροφής.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2001 η TVX, επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας, ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει οριστικά τα μεταλλεία αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου του Στρατωνίου και να απολύσει τους περίπου 500 εργαζόμενους. “Ανωτέρα Βία” στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει απλά ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να πάρει άδεια λειτουργίας για μια εξόφθαλμα παράνομη δραστηριότητα. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, χωρίς καμμία απολύτως άδεια, η TVX εξορύσσει μετάλλευμα από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, ακριβώς κάτω από το χωριό της Στρατονίκης, αφαιρώντας όλο το υπέδαφος του οικισμού. Οι κάτοικοι του χωριού καθώς και το Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις κατά αυτής της δραστηριότητας που θέτει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Το ένα μετά το άλλο τα σπίτια του χωριού, σε αυτή την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, εμφανίζουν ρωγμές αλλά η εταιρεία θρασύτατα δηλώνει ότι “το άμεσο μέλλον της βρίσκεται κάτω από τη Στρατονίκη” (John Reisbeck, Διευθύνων Σύμβουλος της TVX, 5/12/2001). Το Σεπτέμβριο του 2001, η TVX ζήτησε επίσημη άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να λειτουργήσει κάτω από τα σπίτια του οικισμού αλλά δεν την πήρε ποτέ. Αντί για άδεια, ένα μήνα μετά, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος διέταξε την άμεση αναστολή των εργασιών κάτω από τον οικισμό.

Η απόφαση της εταιρείας να κλείσει το μεταλλείο και να απολύσει 500 ανθρώπους, δύο εβδομάδες πριν απο τα Χριστούγεννα, ήταν ένας έμμεσος εκβιασμός προς την Kυβέρνηση να επιτρέψει μια δραστηριότητα που δεν θα μπορούσε ποτέ να αδειοδοτηθεί ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Η Kυβέρνηση υπέκυψε αμέσως στον εκβιασμό της TVX, αλλά και στις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα. Στις 13 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, η TVX, η Επιθεώρηση Μεταλλείων και τα σωματεία των μεταλλωρύχων, αποφασίστηκε να δοθεί άμεσα στην εταιρεία άδεια να συνεχίσει τη δραστηριότητά της κάτω από τη Στρατονίκη. Η TVX με ευχαρίστηση ανακοίνωσε “τη θετική υποστήριξη της Ελληνικής Kυβέρνησης” (Sean Harvey, Πρόεδρος της TVX, 14/12/2001). Kανένας εκπρόσωπος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου ή της Kοινότητας της Στρατονίκης δεν είχε κληθεί στη σύσκεψη.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε με την επίδοση από τον Υφυπουργό στην TVX επιταγής ύψους 829 εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει ένα μόνο μέρος του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που αποτελεί η “επένδυση” της TVX στη Χαλκιδική. 100 από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μόνο για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων η εταιρεία έχει λάβει, από το 1995 μέχρι σήμερα, περίπου 5 δις δραχμές, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Άλλα 2 δις, που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις για την απόλυση 200 εργατών έχουν κατατεθεί υπέρ της TVX, ήδη από το 1995. Το σύνολο των Μεταλλείων Kασσάνδρας στοίχισε στην εταιρεία 11 δις, τα οποία αποπληρώθηκαν μόλις το 2000.

Kαθώς οι εργασίες στο μεταλλείο ξανάρχισαν, η κατάσταση στην περιοχή εντείνεται μέρα με τη μέρα. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο το χωριό τους και ήδη ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Τα σωματεία των μεταλλωρύχων από την άλλη, μια μέρα πριν από τα επεισόδια στο Δημαρχείο, επέδωσαν στο Δήμαρχο τελεσίγραφο με το οποίο απειλούσαν να αφήσουν τα όξινα και φορτωμένα με βαρέα μέταλλα νερά των μεταλλείων να πέσουν στη θάλασσα, αν δεν ξανάνοιγε το μεταλλείο μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Όπως είπαν θα άφηναν “να κοκκινίσει ο κόλπος της Ιερισσού”, μια εικόνα γνωστή στους κατοίκους της περιοχής από το παρελθόν που τα μεταλλευτικά απόβλητα ρίχνονταν απευθείας στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι η TVX έχει από τη σύμβαση την υποχρέωση της διαχείρισης των αποβλήτων της για μια δεκαετία μετά την παύση των δραστηριοτήτων στα μεταλλεία.

Οι εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργία πιστεύουν ότι για το κλείσιμο του μεταλλείου δεν ευθύνονται οι παρανομίες της TVX, αλλά οι “οικολόγοι” και η Δημοτική Αρχή που θέλησε να γίνει σεβαστη η νομιμότητα. “Η TVX υποκινεί αυτή αντιπαράθεση ελπίζοντας να μπορέσει να συνεχίσει για κάποιο διάστημα ακόμα. Τα προβλήματα όμως δεν πρόκειται να εξαφανιστούν και θα τα ξαναβρούν μπροστά τους αργότερα “, λέει ο κ. Παπαγεωργίου. Η σιωπηλή παρουσία των στελεχών της εταιρείας κατά τη διάρκεια των βανδαλισμών στο Δημαρχείο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

“Υπάρχουν λύσεις για την απασχόληση των εργαζομένων της TVX αλλά η Kυβέρνηση και η εταιρεία τις αποκρύπτουν από τον κόσμο”, συνεχίζει. “Ήδη οι 100 από αυτούς πληρώνονται από το Δημόσιο και άλλοι 200 θα αποζημιωθούν από το Δημόσιο. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν κάλλιστα να απασχοληθούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ώστε να φτιάξουμε την περιοχή μας αντί να την καταστρέφουμε”. Kαι ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Kαραντώνας, πρώην υπάλληλος της εταιρείας, συμπληρώνει: “Οι διοικήσεις των σωματείων έχουν σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Έπρεπε από καιρό να έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους εργαζομένους για τις εξελίξεις. Αντί για αυτό πρωτοστατούν σε βίαια επεισόδια και σε απόπειρα φόνου και έχουν μετά την απαίτηση να τους δοθεί ασυλία”.

2 Kommentare:

  1. Να συμπληρώσω κάτι ακόμα, πολύ αποκαλυπτικό για τη νοοτροπία της ευρύτερης κοινωνίας την εποχή εκείνη, 10 χρόνια πριν, που ευτυχώς νομίζω ότι έχει αλλάξει.

    Εκείνο το βράδυ, τα γεγονότα του Δημαρχείου μαθεύτηκαν ταχύτατα στην Ιερισσό. Άλλωστε τους κράτησαν όλους κλεισμένους εκεί μέσα μέχρι το πρωί. Όμως κανείς δεν πήγε να διαμαρτυρηθεί για τους απίστευτους τραμπουκισμούς, να ενδιαφερθεί για το τι γινεται στο δημαρχείο, να δώσει ένα χέρι βοήθειας. Το κτίριο της Αστυνομίας είναι ακριβώς δίπλα, όμως εκτός από το να φυγαδεύσουν τον έναν άνθρωπο που κινδύνευσε να λυντσαριστεί, δεν έκαναν τίποτα άλλο. Κανείς δεν κάλεσε δημοσιογράφους και τηλεοράσεις.

    Την επόμενη μέρα το πρωί, το Δημαρχείο ήταν σαν βομβαρδισμένο, με τα πάντα σπασμένα και τους τοίχους διακοσμημένους με αυγά και ντομάτες. Ο Δήμαρχος ούτε με το φως της μέρας κάλεσε την τηλεόραση να δείξει τα χάλια μας. Αντίθετα έβαλε να καθαρίσουν το χώρο, δεν είπε τίποτα σε κανέναν, τα κουκούλωσε όλα και συνέχισε σα να μη συνέβαινε τίποτα! Ο κόσμος της Ιερισσού εκτός από σχόλια στα καφενεία δεν έκανε τίποτα άλλο. Λες και όλοι το θεώρησαν απόλυτα φυσιολογικό να έρθουν ξαφνικά διακόσιοι τύποι από το διπλανό χωριό και να τα κάνουν όλα λίμπα!

    Αυτά τα γράφω για να καταλάβεις λίγο την τρομοκρατία που επικρατούσε στην περιοχή. Για σχεδόν έναν αιώνα, η "Εταιρεία" ήταν η πανίσχυρη εταιρεία του Μποδοσάκη, με 2000 εργαζόμενους στις δόξες της, ένα πραγματικό κράτος εν κράτει που στο άκουσμα της όλοι βαρούσαν προσοχή. Το 2001 ήταν πλέον μια καναδική εταιρεία σε μια δραστηριότητα που έφθινε, όμως η νοοτροπία της υποτέλειας ήταν πολύ βαθιά ριζωμένη στον κόσμο. Γι'αυτό και όταν κάποιοι ελάχιστοι άνθρωποι προκάλεσαν αυτό το καθεστώς και άρχισαν να μιλάνε για περιβάλλον και για άλλες δυνατότητες, θεωρήθηκαν εχθροί και όχι μόνο από τους εργαζόμενους (εδώ όταν λέμε "εργαζόμενοι" εννοούμε αποκλειστικά τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης εταιρείας) αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Έτσι εξηγείται και η παγερή αδιαφορία του κόσμου για τα γεγονότα εκείνο το βράδυ. Πολλοί σκέφτηκαν "καλά τους κάνουνε", άλλοι "ας πρόσεχαν, με ποιους πήγαν να τα βάλουν;" και όλοι μάλλον θεώρησαν ότι οι συγκεκριμένοι "εργαζόμενοι" έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους ανθρώπους και μπορούν "να ξεφεύγουν και λίγο".

    Με χαρά σου γράφω ότι μετά από πολλά χρόνια δουλειάς και πολλά χρόνια μοναξιάς, η κατάσταση έχει επιτέλους αλλάξει. Ο κόσμος ξύπνησε. Τώρα πια είμαστε η πλειοψηφία και είμαστε αποφασισμένοι. Ζούμε κι εμείς εδώ και θα την προστατεύσουμε την περιοχή.

    Καλή σου νύχτα!

    AntwortenLöschen
  2. καλή σου μέρα χρυσαφένια

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...