Wednesday, 1 August 2012

‘Αυτό είναι το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα. Ταγκό δακρύβρεχτο πού τρέχει στις φλέβες μου. Αυτό είναι το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα. Ταγκό γαμημένο πού τρέχει στις φλέβες μου’.Ο Αργεντίνος συνθέτης Ντανιέλ Αρμάντο, δήλωσε σε συνέντευξη του στην ραδιοφωνική εκπομπή ‘Ελληνοφρένεια’, ότι το εμπνεύστηκε όταν είχε πάει στην Κούβα και εισερχόμενος σε ένα βιβλιοπωλείο είδε ένα βιβλίο με τίτλο ´Οι 17,000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα’.

Έζησα δύο χρόνια στην Ισπανία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές λέξεις είναι πολύ περισσότερες. Θα μού πείτε, πού το ξέρεις, τις μέτρησες; Δεν χρειάζεται. ΟΛΕΣ οι λέξεις πού υποδηλώνουν κάποια έννοια επιστημονική, κοινωνιολογική, ανθρωπιστική και όχι μόνο είναι ελληνικές. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες. Το απίστευτο με την ισπανική είναι ότι επειδή η προφορά τους είναι σχεδόν ίδια με την δικιά μας, οι ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται σχεδόν ατόφιες και έχεις την εντύπωση ότι ακούς ελληνικά! Π.χ η ώρα στα αγγλικά είναι hour ενώ στα ισπανικά είναι ora! Ακριβώς ίδια. Η ιστορία στα αγγλικά είναι history ενώ στα ισπανικά historia. Ακριβώς ίδια. Οι ισπανοί και οι άγγλοι έχουν μάλιστα διατηρήσει την δασεία πού εμείς κάποτε είχαμε συμβολίζοντας την με το γράμμα h. Όταν οι ισπανοί θέλουν να πούν ‘Χρονομέτρα με’ λένε ‘Cronometra me´. Ακριβώς το ίδιο με εμάς! Τα παραδείγματα ατελείωτα. Αν τώρα προσθέσουμε και λέξεις πού εκ πρώτης όψεως φαίνονται ισπανικές αλλά ψάχνοντας λίγο παραπάνω την προέλευση τους διαπιστώνουμε ότι είναι ελληνικές, τότε ο κατάλογος των ελληνικώς λέξεων γίνεται πραγματικά αμέτρητος. Π.χ το ρούχο στα ισπανικά είναι ropa. Στα ελληνικά έχουμε την λέξη Λωποδύτης. Προέρχεται από την λέξη λώπη και δύτης. Λώπη στα αρχαία είναι το ένδυμα, το ρούχο. Άρα λωποδύτης αυτός πού δύει, πού βουτά το χέρι του στο ρούχο μας για να μας κλέψει. Με απλή αλλαγή του λ σε ρ, προκύπτει η λέξη ropa πού χρησιμοποιούν οι φίλοι μας οι Ισπανοί! Η αλλαγή του λ σε ρ (είναι και τα δύο γλωσσικά σύμφωνα) και αντίστροφα είναι κάτι πολύ σύνηθες πού συμβαίνει καθημερινά, λέμε π.χ αδελφός αλλά και αδερφός, κοκ.
 Εμείς βέβαια συνεχίζουμε να ασελγούμε στην γλώσσα μας. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά μας στα σχολεία θα διδάσκονται ότι τα φωνήεντα είναι 5 (α,ε,ο,ι, και ου!!!) ενώ τα σύμφωνα είναι 15 μεταξύ των οποίων το γκ και το μπ. Ο ορισμός της προδοσίας από ανθρώπους στους οποίους εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Από την κατάργηση του πολυτονικού μέχρι σήμερα ο βιασμός της γλώσσας μας είναι συνεχής και περνάει απαρατήρητος. Καμία εκπομπή, καμία δημοσιότητα. Από την άλλη ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις διαφημίσεις μόνο με αγγλική ορολογία, ενώ τα σίριαλ είναι τούρκικα! Η συνταγή γνωστή και δοκιμασμένη. Πρώτα απαξιώνεις κάτι και μετά το καταργείς. Με τον ίδιο τρόπο πού απαξιώνουν τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και σε κάνουν να λές ‘Ε άει στο διάολο, πουλήστε τα να ησυχάσουμε’, ομοίως απαξιώνουν την γλώσσα και κάνουν όλους εμάς να στέλνουμε τα παιδιά μας από την 1η δημοτικού!!! να μάθουν αγγλικά και γερμανικά!!! Το γεγονός ότι την γλώσσα μας τους την διδάσκουν κακοποιημένη δεν μας απασχολεί καθόλου!!!
Αλλά δεν πειράζει, το PSI να είναι καλά, το ευρώ και η ευρωζώνη. Αυτά έχουν μόνο αξία. Η γλώσσα είναι άνευ σημασίας. Δεν μπορείς να την πουλήσεις οπότε δεν μπορεί να ανεβάσει το ΑΕΠ. Τι σημασία έχει πού από εργαλείο σκέψεως την έχουν καταντήσει μόνο μέσο επικοινωνίας και αυτό μάλιστα κολοβό. Αρκεί να μπορούμε να συννενοηθούμε ώστε να υπολογίζουμε το ΦΠΑ. Αυτό αρκεί.


Στίχοι μουσική Daniel Armando.

Τραγουδήστε και σεις μαζί!


Armonia neurotica en el microcosmο de la metropoli
cultura narcisista en una monarquia dogmatica
simfonia cacofonica,  pandemonium en la atmosfera
melodia simbolo, melodrama y tragedia.
Orgasmo ideologico del barbarismο a la teoria
politico dislexico en parodia onirica
tirania fantasma,
dilema megalomano de un metabolismο retorico sin tesis ni antitesis.

Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

-Patriota heroicο, tragicο,
sistematico
hipocrecia paranoica sin dialogo esotericο
teatro ironicο,
-sindicato plasticο
- y epicentro de la epidemia,
- una quimera,
- una quimera, una utopia.
Energia hyperbole,
- antidotο democraticο
-Laberinto critico sin entusiasmo,
sin rima
musica epidermica en un pentagrama masoquista
y la simetria toxica de un epilogo
necrologico.

Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

Hay un oasis aromatico,
paralelo, fisiologico profeta enigmatico,
fenomeno cronico y ortodoxo
sin racismos ni extremismos,
sin tabues etnicos
en lirica extasis sus praxis
 es el melodico y fantastico
antropo.

Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2)

Πηγή

Σημ.
Την μετάφραση του ρεφραίν την βρήκα εδώhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5h3P-WclRSo

7 comments:

ria said...

εκπληκτικό!
και πολύ ωραίο, το ταγκό είναι η αγαπημένη μου μελωδία!

όσο για τη γραμματική στα σχολεία, δεν είναι αλήθεια. ισχύουν τα ίδια που διδαχτήκαμε και εμείς!

καλό μήνα!

ange-ta said...

Γειά σου Ρία!

Ελπίζω να είσαι καλά.
Καταπληκτικό το τανγκό και μενα με ξετρελαίνει.

Ξέρω ακόμα δεν έχει περάσει σε κάποιες ομάδας ( Η Διαμαντοπούλου μέσα) να καταργήσουν την κλασική ορθογραφία. Εμένα μου την δίνει και ο Σεξπιρ αντι για Σαίξπηρ!!

Και όλα τα υπόλοιπα: Ρελέ αντι ρελαί κλπ. κλπ.

Vagelford said...

"Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά μας στα σχολεία θα διδάσκονται ότι τα φωνήεντα είναι 5 (α,ε,ο,ι, και ου!!!) ενώ τα σύμφωνα είναι 15 μεταξύ των οποίων το γκ και το μπ. Ο ορισμός της προδοσίας από ανθρώπους στους οποίους εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας."

Στην αναπαραγωγή των μύθων είμαστε πρώτοι πάντως... Αναρωτιέμαι αν η λέξη είναι ίδια και στα ισπανικά.

ange-ta said...

@ φίλε Vagelford,

Κατ αρχήν, το τανγκό πως το βρήκες; Δεν είναι τέλειο;;

Ξέρω, σαν σοβαρός επιστήμονας που είσαι δεν θέλεις ν ακούς μύθους και συνωμοσιολογίες. Σε αντιλαμβάνομαι.

Σε αντίθεση με μένα που αρέσκομαι σε συνωμοσίες και μύθους, και φαίνεται ότι δεν είμαι μόνο εγώ. Έχω κάνει ανάρτηση για το "Κοιμητήριο της Πράγας" του Ουμπέρτο Εκο . Εκεί να δεις συνωμοσίες να τρελαθείς.

Σήμερα έχει πιάσει ρεκόρ η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Πολλές φορές διαδίδεται μια είδηση για να μετρηθεί η αντίδραση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για κατάργηση της ιστορικής ορθογραφίας. Αιτιολογία: "να μάθουν τα παιδιά μας μαθηματικά - φυσική - γεωγραφία, δηλαδή χρήσιμα πράγματα αντί να φορτώνουμε τον εγκέφαλό τους με αηδίες ορθογραφίας'.

Ο Οργουελ, κατανόησε αυτήν την τάση της απλοποίησης από τότε! Κατάλαβε, ποιόν ωφελεί και ποιόν βλάπτει η απλοποίηση.


Στην Ελλάδα υπάρχει μια κλίκα που πολύ θα το ήθελε (σου μιλάω μετά γνώμης γνώσεως)

Θυμάσαι την συζήτησή μας για την Μαρία Ρεπούση; Ηταν όπως το έγραψα. Είπε μάλιστα και κάποια δικαιολογία για την αποχώρησή της. Ατομα σαν του λόγου της τρέφουν ένα πολύ ύποπτο μίσος για την Ελλάδα. Είναι έτοιμα να καταστρέψουν οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα. Αν μπορούσαν θα σκοτείνιαζαν και τον ήλιο της. Μιλάμε για πάθος! Η κολλητή της η Φραγκιαδάκη σε μια διάλεξη της είπε ότι ο Ελληνες είναι κομπλεξικός λαός που δεν αναγνωρίζει την μεγάλη Οθωμανική Αυτοκρατορία, που προσέφερε τόσα πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Είχε, είπε, σπουδαίους μαθηματικούς και σπουδαίους φιλόσοσοφους..........


Ημουν συνδρομίτρια της Αυγής, όταν ο Τρίτσης επανέφερε την διαδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια. Αυτή λοιπόν η φυλλάδα εκδόθηκε εκείνη την ημέρα με πηχυαίους τίτλους α'λα Bild Zeitung με το εξής κατηγορώ: "Ο Τρίτσης μας πάει πίσω στην καθαρεύουσα" Έγινα πυρ και μανία. Γιατι ο Τρίτσης δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Αλλά η Αυγή έπρεπε να πει τις ψευτιές της για τα αρχαία ελληνικά.


Μπορείς να διαμαρτύρεσαι για τα περί ......αειου ΚΑΙ καλά κάνεις.
Εκτός και αν θα ήθελες να γράφουμε ινε αντί είναι και χίρα αντί χείρα ή χήρα.

Οσο για τον Σαραντάκο, έλα τώρα φίλε μου, να μιλάμε για σοβαρά άτομα!

ange-ta said...

@ μύθος,

μιτο είναι στα ισπανικά και ακούγεται όπως το έγραψα:

δες εδώ : http://translate.google.gr/#es/el/mito

εχει και φωνητική.

Heliotypon said...

'Εχω τη γνώμη ότι δεν αντιλαμβάνοντραι τη σημασία της γλώσσας όχι μόνο για την επικοινωνία αλλά και για την σκέψη. Θα σκεφτόμαστε χωρίς γλώσσα; Δεν ξέρω τι έχει ξεκινήσει αυτή την πολεμική κατά της γλώσσας μας. 'Ισως η δυσκολία της. Ανέκαθεν τα παιδιά αντιδρούσαν στη διδασκαλία της γλώσσας, ιδίως των αρχαίων Ελληνικών. 'Ισως τα ίδια "παιδιά" όταν μεγάλωσαν, θέλησαν να κάνουν κάτι γι' αυτό...

ange-ta said...

Η διαφορά μας με τον ουραγκοτάγκο είναι η γλώσσα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...