Mittwoch, 1. August 2012

Μαζεύουμε υπογραφές: Πόσα είναι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας, κύριοι καθηγητάδες;



Για μετρήστε περικαλώ τους φθόγγους του αείμνηστου Κώστα  Χατζηχρήστου, έτσι για άσκηση!


Πώς τα έχουμε καταφέρει ως λαός και για τα πάντα χρειαζόμαστε παζάρια και υπογραφές ατόμων με κάποια τρανταχτή ειδικότητα, κυρίως αυτή του καθηγητή Ανωτάτης εκπαιδεύσεως βεβαίως - βεβαίως.

Έτσι οι πάντες ασχολούνται εσχάτως με τα φωνήεντα που δεν είναι 7 αλλά κάτι άλλο που όμως δεν μιλάμε για φωνήεντα αλλά για φθόγγους και για τα σύμφωνα που δεν είναι 17, αλλά πάλι κάτι άλλο και που δεν μιλάμε όμως για τα σύμφωνα της Αλφαβήτα αλλά τους φθόγγους της ελληνικής γλώσσας.

Της επίσημης βεβαίως – βεβαίως!

Διότι υπάρχει ο φθόγγος ε, αλλά για βάλτε πέντε ανθρώπους να προφέρουν το ε και θα δείτε αν είναι ένας ο φθόγγος ε ή μήπως είναι και μερικοί άλλοι!! .
Ας μην μιλήσουμε για το ντ και το τ. Πότε το ταυ είναι ταυ πότε ντ, όπως το κάπα που καμιά φορά είναι γκ. Κάποιοι λένε  γκαρέκλα αντί καρέκλα. Ασε δε το λ! Πότε γίνεται λιου με τη γλώσσα πατημένη στον ουρανίσκο και πότε λ  απλώς ακουμπισμένη στην άκρη.
Θέλω δηλαδή να πω, ότι αυτό που είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο είναι το ποιηματάκι που έμαθα την πρώτη κιόλα βδομάδα στο δημοτικό: Τα  γράμματα της ελληνικής γλώσσας είναι  24 . Τα φωνήεντα είναι 7 και τα σύμφωνα 17.
Τι τους θέτε τους φθόγγους ρε ζυγούρια; Και άντε καλά κάνατε.
Τις υπογραφές γιατί τις μαζέψατε; Δίνουν οι υπογραφές  εγκυρότητα σε κάτι αδιαπραγμάτευτο ή σε κάτι που παζαρεύεται; 

Α, ρε κατακαημένη Αράχωβα.


2 Kommentare:

  1. Με έκανες να θυμηθώ πόσο δυσκολεύονται οι συμπατριώτες μας να προφέρουν μερικούς φθόγγους. Τα "π", "κ", και "τ" προφέρονται "μπ", "γκ" και "ντ". Μας αρέσουν οι ...σκληροί ήχοι φαίνεται. Θυμάμαι εκείνο το "ζμπρώχνω" και γελάω...

    AntwortenLöschen
  2. @ Heliotypon,

    Και ωστόσο, παρότι ο καθένας γνωρίζει ότι φθόγγος είναι κάτι "προσωπικό" 140 γλωσσολόγοι - τρομάρα να τους έρθει - υποστηρίζουν ότι οι φθόγγοι είναι 5 : α ε ο ι και ου!!

    και όχι το τόσο απλό ποιηματάκι που το λέει ο εξάχρονος εγγονός μου και καμαρώνει:
    Τα φωνήεντα είναι 7 : άλφα, έψιλον, ήττα, γιώτα, όμικρον, ύψιλον, και ωμέγα.
    Και παρότι δίγλωσσος γράφει και διαβάζει ήδη ελληνικά.

    Μοντέρνες μαλακίες, που τις γράψει ο κάθε πικραμένος και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη επι αυτών!

    Να γιατί η Ελλάδα χάνει το δρόμο της. Γιατί όπως λες και συ ξεχάσαμε ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο επικοινωνία είναι και ιστορία και πολιτισμός και παράδοση.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...