Mittwoch, 14. Januar 2015

Τι θα είχε συμβεί αν το Ισλάμ δεν ήταν αυτό που είναι

Ας μην υπεισέλθω στο κατηγόρημα «τι είναι το Ισλάμ» γιατί εκεί θα αρχίσει η μεγαλύτερη συζήτηση. Όποιος θέλει να μάθει τι ρόλο έπαιξε το Ισλάμ στην ιστορία, μπορεί να διαβάσει ένα οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας. Ας κάνουμε λοιπόν μια άσκηση επί χάρτου:
Αν το Ισλάμ δεν καταλάμβανε τα εύφορα εδάφη του Βυζαντινού κόσμου, εδάφη τα οποία προμήθευαν τα κυριότερα σιτηρέσια στην Αυτοκρατορία, αλλά και σε ολόκληρη την Εσπερία, τότε η Αυτοκρατορία θα είχε βρει σίγουρα ένα μέσο συνεννόησης με τις νέες φυλές που ήρθαν από  πεινασμένες από την  έρημο στην αρχή (Αραβες),  αργότερα  από την περιοχή του σημερινής Ουκρανίας (Σλάβοι) κατόπιν από τις άγριες στέπες της  Μογγολίας. Ο Ράνσιμαν, υποστηρίζει, ότι αν η Δύση δεν ξεκινούσε τις Σταυροφορίες πολύ πιθανόν το Βυζάντιο να έβρισκε ένα τρόπο συνύπαρξης, αλλά και εκπολιτισμού όλων αυτών των ορδών που κατέβηκαν από Βορρά, Νότο και Ανατολή.




Αν λοιπόν συνέβαινε κάτι τέτοιο και η Βασιλεύουσα ήταν ακόμα αυτή που ήταν πριν το 1204, τότε οι Ισπανοί, δεν θα προσπαθούσαν να ανακαλύψουν νέους δρόμους για τα μπαχαρικά τους. Θα συνέχιζαν τα σούρτα – φέρτα μέσω των βυζαντινών εδαφών.
Τότε, δεν θα ανακάλυπταν την Αμερική! Η Αμερική θα παρέμενε στην πολιτιστική της κατάσταση για πολλούς ακόμα αιώνες, καθόσον δεν είχαν την τάση οι κάτοικοί της να αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής.  Όταν έφτασαν οι Ισπανοί, οι αυτόχθονες του κόσμου πέρα από τον Ατλαντικό δεν είχαν ακόμα ανακαλύψει το σίδερο.








Πιθανόν, λοιπόν οι δύο κόσμοι να αναπτύσσονταν τεχνολογικά παράλληλα ! Οπότε η λεηλασία του δεύτερου από την Εσπερία να  ήταν αδύνατη.
Η Κίνα θα ήταν απομονωμένη και ευτυχισμένη με τα δικά της. Η Ινδία θα παρέμενε στις κάστες της και θα κοίταγε με λατρεία τα πανέμορφα μάτια της θεάς Αγελάδας.
 Ίσως η Αφρική να έκανε και αυτή τον δρόμο της  ειρηνικά και ήσυχα.
Ίσως λοιπόν,  να είχαμε γλυτώσει από τον ιμπεριαλισμό και την καταδυνάστευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο!
ω! τι ωραία όνειρα!!


Βιβλιογραφία: Ράνσιμαν: οι Σταυροφορίες. Οστρογκόρσκι, η ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Χόγουαρντ Ζίνν, η ιστορία του λαού των ΗΠΑ





2 Kommentare:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας! Καλό θα είναι να μελετήσετε και αυτά εδώ τα δεδομένα ενός project που διερευνά από μακροοικονομικής άποψης την παγκόσμια ιστορία!
    Μπορείτε να ανακτήσετε το αρχείο Excel με τα δεδομένα...
    http://www.ggdc.net/maddison/maddison-project/data.htm
    Επίσης, ο Κρούγκμαν σήμερα έχει σε άρθρο του ένα scatterplot με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα...
    http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/01/14/convergence-in-two-global-economies/

    AntwortenLöschen
  2. S.K.

    καταρχάς ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Ωστόσο η ερμηνεία του κόσμου μέσα απο την οικονομία, δεν είναι το φόρτε μου. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη ανάπτυξη της οικονομίας.
    Πρώτα είναι ο λαός, η γεωπολιτική θέση της χώρας του, μετά η ιστορία και μετά όλα τα άλλα. Ο Κρούγκμαν λ.χ. εντυπωσιάζεται με την Ελλάδα που δεν έχει ανάπτυξη στα χρόνια 1870 - 1913. Τι ανάπτυξη να έχει μια χώρα που οι σύμμαχοι την βομβάρδιζαν, η ίδια έκανε πόλεμο και ήταν μια δυστυχισμένη χώρα που πάλευε για την ύπαρξή της.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...