Dienstag, 1. März 2016

Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα


 

 

- Λοιπόν ποιος είσαι επιτέλους;

 

- Είμαι μέρος της δύναμης εκείνης που αιώνια θέλει το κακό 

 

 και αιώνια πράττει το καλό.

 

 

Ο διάβολος επισκέπτεται, μαζί με μια συμμορία που την αποτελεί ένας γάτος τεραστίων διαστάσεων, ένας φονιάς, ένας γελωτοποιός και μια γυμνή γυναίκα, την Μόσχα του Στάλιν και τα κάνει όλα άνω κάτω.

Και τι δεν σκαρφίζεται το πνεύμα του κακού για να διασκεδάσει, εκμεταλλευόμενος ωστόσο τα ανθρώπινα πάθη. Πετάει δεκάρουβλια από τον ουρανό, που μετά από λίγο γίνονται παλιόχαρτα, χαρίζει ακριβά ρούχα στις φιλάρεσκες που σε λιγότερο από δυο ώρες χάνονται και μένουν ξεβράκωτες στην μέση του δρόμου, μετατρέπει τα ρούβλια σε δολάρια, για να στείλει στις φυλακές τους άμοιρους μοσχοβίτες, επειδή κρύβουν συνάλλαγμα, ξεμπροστιάζει τους μοιχούς, τους κλέφτες, τους απατεώνες και τους στέλνει στο άψε σβήσε στο τρελοκομείο.

Αλλά τις πιο άγριες κατραπακιές τις ρίχνει στους λαπάδες ποιητές και συγγραφείς του σοβιετικού καθεστώτος. Αμέσως με την έναρξη του βιβλίου ένα τραίνο κομματιάζει τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εταιρείας λογοτεχνών της Μόσχας και στέλνει έναν άλλον στο τρελάδικο. Στο τέλος το κτήριο της εταιρείας καίγεται συνθέμελα , μαζί με το σπίτι του προέδρου της.

Ωστόσο, τίποτε δεν αξίζει περισσότερο, σ αυτό το αριστούργημα από την συζήτηση του Πόντιου Πιλάτου με τον Ιησού! Ο ένας γεμάτος αυτοπεποίθηση, αυτή που έχουν όλοι οι ισχυροί του κόσμου και ο Άλλος, αληθινά ταπεινός, σε σπαράζει με την αγάπη που πλημμυρίζει το χώρο της ακρόασης. Ο ένας ξέρει ότι ο Άλλος είναι αθώος, αλλά δεν θα τολμήσει να αντιμιλήσει στον Καϊάφα, σ αυτόν τον οικτρό εκπρόσωπο του εβραϊκού ιερατείου. Ο Άλλος ξέρει τι τον περιμένει, αλλά το πνεύμα της Αγάπης δεν θα ραγίσει ούτε στιγμή. Αντικρίζει τον Πιλάτο με συμπόνια, που όμως τον Πιλάτο αυτή η συμπόνια θα τον βασανίζει επί 2000 χρόνια μέχρι να τον απελευθερώσει μια άλλη Αγάπη, αυτή της Μαργαρίτας και του Μαίτρ.

Ελκυστικοί διάλογοι  περνάνε σαν κινηματογραφική ταινία με συναρπαστικές σκηνές για τα πάθη Εκείνου.

Το έργο ξετυλίγεται  ανάμεσα σε σκανταλιές του διαβόλου, στην μεγάλη Αγάπη και στον Πόντιο Πιλάτο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ανθρώπινη ιστορία κινείται από την Αγάπη, την Απάτη και την Δειλία.

Θα μπορούσε, αλλά μάλλον είναι πιο περίπλοκη.

Keine Kommentare:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...