Donnerstag, 25. Mai 2017

(25) 24 Μαϊου 1453


Όταν έγινε γνωστό ότι η πόλη δεν είχε να περιμένει καμία βοήθεια από πουθενά, οι σύμβουλοι του αυτοκράτορα τον συμβούλεψαν να μην γίνει γνωστό στον κόσμο.
Ο αυτοκράτορας αρνήθηκε κατηγορηματική και είπε. «Δεν μπορούμε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό. Γιατί μόλις ανακαλυφθεί η αλήθεια όλα θα χειροτερέψουν. Δεν θέλω να λέω ψέματα στον λαό μου. Θέλω να πεθάνω μαζί του».
Αλλά το πιο σπουδαίο γεγονός της ημέρας δηλώνει πως και ο σουλτάνος βρίσκεται σε δίλλημα. Μέχρι τώρα κάθε προσπάθειά του έχει αποτύχει. Η καταστροφή του μεγάλου πύργου θεωρήθηκε κακός οιωνός στο τουρκικό στρατόπεδο. Ο σουλτάνος είχε εκτελέσει όλους τους λαγουμιτζήδες που αρνήθηκαν να ξαναδουλέψουν.
Το απόγευμα μια λαμπρή ακολουθία ιππέων πλησίασε τα τείχη κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού. Οι Τούρκοι ζητούσαν ακρόαση από τον αυτοκράτορα.
Ο Ιουστινιάνης μοίρασε βιαστικά στους άνδρες τρόφιμα και το τελευταίο κρασί που είχε απομείνει και, πηγαίνοντας από τον έναν στον άλλον τους φοβέρισε με τη γροθιά του και τους πρόσταξε: «Γελάτε γελάτε, αλλιώς θα σας στρίψω το λαρύγγι».

Ο σουλτάνος ζήτησε παράδοση της πόλης και έδωσε υπόσχεση ότι θα σεβαστεί τους κατοίκους της. Αλλιώς θα τους σφάξει όλους.
Ο αυτοκράτορας δέχτηκε μόνος του τους απεσταλμένους του σουλτάνου, παρά τις επιφυλάξεις των συμβούλων του. Η απάντησή του ήταν άμεση και γενναία,
- «Οι όροι σου είναι ταπεινωτικοί και άδικοι. Ακόμα κι αν μπορούσα δεν θα ταίριαζε στο αξίωμά μου να δεχτώ. Μα έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ γιατί η παράδοση της πόλης δεν είναι στο χέρι μου, ούτε στο χέρι κάποιου άλλου από τους παρόντες. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε και θυσιάζουμε χωρίς παράπονο τη ζωή μας.

-----------------------------------------
Ιωάννης Αγγελος, Μίκα Βαλτάρι, σελ 408, 409

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...