Samstag, 20. März 2021

Ο Γρηγόριος Ε΄


Στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διέβη τον Προύθο και κήρυξε την Επανάσταση στην Μολδοβλαχία.

Ο σουλτάνος έμαθε τα νέα την 1η Μαρτίου. Φώναξε όλους τους Μουσουλμάνους και τους διέταξε να οπλοφορούν και να σκοτώνουν ελεύθερα όποιον χριστιανό μπορέσουν κηρύσσοντας ιερό πόλεμο.
Οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι λεηλασίες και κάθε άλλη απάνθρωπη πράξη έκαναν τον βίο αβίωτο των Χριστιανών σε όλη την επικράτεια αυτής της δαιμονικής Αυτοκρατορίας.

Στις 2 Μαρτίου ο σουλτάνος κάλεσε τον Πατριάρχη και είχε μαζί του μια 5-ωρη συζήτηση, στην οποία τον διέταξε να καταγγείλει τους επαναστάτες.
Επειδή ο Πατριάρχης κώφευσε στις απαιτήσεις του σουλτάνου στις

11 Μαρτίου τον διέταξε να εκδώσει μπουγιουρντί αφορισμού κατά των Αλέξανδρου Υψηλάντη και Μιχαήλ Σούτσου.

Αυτός ο πρώτος αφορεσμός έγινε με τρόπο ώστε να μην το αντιληφθούν

Ούτε οι πιο επίσημοι Έλληνες του Φαναρίου, οι ηγέτες όλου του γένους, ούτε οι ανταποκριτές των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων στην Κωνσταντινούπολη.
Το δε κείμενο του αφορισμού, καίτοι φρικώδες, δεν τηρούσε τους τύπους ενός εκκλησιαστικού αφορισμού και ήταν άκυρο.
Στις 10 Απριλίου του 1821, ο σεβάσμιος γέροντας σέρνεται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και απαγχονίζεται.


 
Ενδεικτική της αξίας αυτού του Μεγάλου Πατριάρχη ήταν η απάντηση στις προτάσεις υπαλλήλων ξένων πρεσβειών να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη

Μη με προτρέπετε εις φυγήν, μάχαιρα θα διέλθη τας ρύμας της Κωνσταντινουπόλεως και των λοιπών πόλεων των χριστιανικών επαρχιών. Υμείς επιθυμείτε, εγώ μετημφιεσμένος να καταφύγω...ουχί! Εγώ δια τούτω είμαι πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου...ο θάνατός μου ίσως επιφέρει μεγαλυτέραν οφέλειαν από την ζωή μου...Ναι, ας μη γίνω χλεύασμα των ζώντων. Δε θα ανεχτώ ώστε εις τα οδούς της Οδησσού, της Κέρκυρας και της Αγκώνος, διερχόμενον εν μέσω των αγύιων, να με δακτυλοδεικτούσι λέγοντες, Ιδού έρχεται ο φονεύς πατριάρχης
Στις 1 Μαΐου του ίδιου έτους ο διάδοχος του, Ευγένιος Β’, ένας άνθρωπος ανάλγητος και αληθινά τουρκόδουλος, 
 εκδίδει έναν ορθό αφορισμό, ο οποίος έμεινε κρυφός στην επίσημη ιστοριογραφία, καθώς στόχος της ήταν η πλαστογράφηση της ιστορίας για την αληθινή προσωπικότητα του Γρηγορίου του Ε’.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...