Dienstag, 21. November 2006

Ταξιδεύοντας στη λευκή θάλασσα και το τέλος του αρχαίου πολιτισμού

Διαβάζοντας το ταξίδι στη λευκή θάλασσα, πολλά θέματα πέρναγαν από το μυαλό μου. Η αρχαία Ανατολική κουλτούρα, η αρχαία Ελληνική, ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός. Σταμάτησα λίγο το διάβασμα και αναρωτήθηκα γιατί επικράτησε η Δυτική κουλτούρα, αφού οι διανοητές και οι επιστήμονες της Ανατολής, κυρίως των Αράβων – στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα - παρουσίασαν τέτοια ακμή, σε όλα τα επίπεδα. Στρατιωτικό, πολιτιστικό επιστημονικό. Στα σκοτεινά χρόνια της άνθισης της χριστιανικής θρησκείας μεταφράστηκαν στα αραβικά και αργότερα στα λατινικά οι πιο σπουδαίοι έλληνες διανοητές. Η ιδεολογία της Γαλλικής Επανάστασης, και μέσω αυτής η ιδεολογία της δικής μας αφύπνισης είχε τις ρίζες της στην αρχαία παγανιστική Ελλάδα.
Η ανατολική κουλτούρα πολλές φορές μας ταξιδεύει συνειρμικά σε μυστηριώδεις ιστορίες και μυθιστορίες και μας μοιάζει σαν η σοφότερη και εγγύτερα στην ανθρώπινη εσωτερικότητα.
Θα έλεγε κανείς τη μία, εσωστρεφική και τη άλλη εξωστρεφική.

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν επικρατούσε η κουλτούρα της μακρινής και κοντινής ανατολής, θα ζούσαμε σήμερα σε μία ανθρωπότητα πιο ώριμη και πιο ανθρώπινη;; Η δική μου η απάντηση είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ. Η κουλτούρα της μακρινής και κοντινής Ανατολική είναι πιο ανδροκρατική με αυτή της Δύσης και κάπου πιστεύω, ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι, για το βάθος της Ανατολικής και την ρηχότητα της δυτικής κουλτούρας, Για την διαφορετικότητα των πολιτισμών, έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες, ας μην προσθέσω και τις δικές μου.

Ο Χάντικτον, έκανε μια προσπάθεια να μας εξηγήσει με αυθαίρετα επιχειρήματα, ότι ο πόλεμοι στην ανθρωπότητα ξεκινάνε από αυτή τη διαφορετικότητα και όχι από την αντίφαση των πλουσίων και των φτωχών.
Είχε λόγους να το κάνει αυτό. Είναι ο ιδεολόγος της παγκοσμιοποίησης και του νέου επιθετικότερου παρά ποτέ καπιταλισμού. Ενός καπιταλισμού αδηφάγου και άπληστου.

Θα κλίσω αυτή τη παράγραφο και θα σταθώ στην σημαδιακή ημερομηνία του δραματικού τερματισμού του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της παγανιστικής θρησκείας.
Είναι η ημερομηνία του αποτρόπαιου φόνου μιας γυναίκας.

Της Υπατίας της Αλεξανδρινής.
Η Υπατία η Αλεξανδρινή ήταν γυναίκα επιστήμονας και δίδασκε στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας, φιλοσοφία και μαθηματικά. Υπάρχουν απόψεις που θέλουν να είναι αυτή που συνέγραψε την Γεωμετρία του Ευκλείδη, όπως έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Η Υπατία ήταν έτοιμη να αποδείξει, ότι το κέντρο του κόσμου δεν είναι η γή, αλλά ο Ηλιος!
Μία πανέμορφη σοφή, που πάνω της ξέσπασε η λυσσώδης ζήλια του Κύριλλου, του τότε επισκόπου Αλεξανδρείας, προκειμένου να δηλώσει την απόφαση των ισχυρών να βάλουν φραγή στην γνώση και στην ελεύθερη σκέψη.
Άνοιξη του 415 μ.Χ.
Η Υπατία η Αλεξανδρινή κατακρεουργήθηκε και τα κομμάτια της διασκορπίστηκαν στην Αλεξάνδρεια, το μουσείο ρημάχτηκε και πυρπολήθηκε!
Με το θάνατο της Υπατίας σημαδεύτηκε η δολοφονία του αρχαίου πολιτισμού, όπως τόσο ωραία μας λέει ο Πέδρο Γκαλβέθ, ας προβληματιστούμε μαζί του:


«Ο αρχαίος πολιτισμός δεν πέθανε από φυσικό θάνατο, αλλά δολοφονήθηκε. Και οι δολοφόνοι τους έχουν ονόματα. Ένας από αυτούς είναι ο Κύριλλος, η ενσάρκωση ενός σκοταδιστικού κινήματος που βύθισε την Ευρώπη σε μια από τις πιο ολέθριες περιόδους της ιστορίας της. Αυτός ο άνθρωπος που η εγκυκλοπαίδεια Λαρούς χαρακτηρίζει «παθιασμένο υπέρμαχο της ορθοδοξίας» που στις μέρες μας θα τον βλέπαμε σαν ένα διαβολικό ταλιμπάν, έφερε στη συνείδησή του το θάνατο 250.000 Ιουδαίων.»
Δικαίως χαρακτηρίζεται σαν ο προάγγελος του Χίτλερ.

">Link

Ταξείδι στη λευκή θάλασσα, του Βλάση Τρεχλή και Υπατία η Γυναίκα που αγάπησε την επιστήμη του Πέδρο Γκαλβέθ

12 Kommentare:

  1. Κοίτα να δεις που το βιβλίο του Τρεχλή το έχω και δεν του έδωσα σημασία! Επανορθώνω αμέσως, ange-ta.

    AntwortenLöschen
  2. Καλησπέρα advocatus diaboli, πολύ χαίρομαι να σε διαβάζω. Πώς του βγήκες τόσο ωραία του Ευάγγελου??
    Είσαι πρώτη!
    Το ταξίδι στη λευκή θάλασσα, είναι ένα ωραίο βιβλίο, που σε μαγεύει.
    Και η Υπατία του Γκαλβέθ επίσης. Καλό διάβασμα.

    AntwortenLöschen
  3. Ο φόνος της Υπατίας είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του χριστιανισμού.

    AntwortenLöschen
  4. Συμφωνώ μαζί σου Αθεόφοβε.

    AntwortenLöschen
  5. Θα συμφωνήσω για την ανδροκρατούμενη Ανατολή. Και θα συμπληρώσω με λύπη πως οι κακότυχες γυναίκες που τους έλαχε να γεννηθούν εκεί υποφέρουν πραγματικά τα πάνδεινα... Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αφού δε γνωρίζω. Ωστόσο, βρίσκω πραγματικά υπέροχο τον τρόπο σκέψης σας. Με μάγεψε η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζετε τη σημερινή πραγματικότητα ανά τον κόσμο καθώς & τα ξεκάθαρα νοήματα που ξεδιπλώνετε τόσο ρεαλιστικά στα κείμενά σας!

    AntwortenLöschen
  6. Είναι υπέροχο να παίρνεις τέτοια ωραία μηνύματα αργά το βράδυ, λίγο πριν πας για ύπνο, από την ίδια την Ηλιαχτίδα!
    Σ ευχαριστώ. Και ότι σκεφτόμουνα να κάνω ένα πόστ, για την σύντηξη. Μια ηλιαχτίδα είναι και αυτή. Έχω μία παράκληση, μη μου γράφεις στον πληθυντικό, όχι μόνο γιατί ο πληθυντικός δεν ανήκει στην κουλτούρα μας, αλλά κυρίως γιατί στη μπλοκόσφαιρα είμαστε όλοι ίσοι.
    Αύριο θα διαβάσω το μπλόκ σου, με περισσότερη προσοχή

    AntwortenLöschen
  7. Εμείς νομίζω θα πρέπει να σας ευχαριστούμε! Άν αναφέρεστε στη θερμοπυρηνική σύντηξη, το ίδιο σκεφτόμασταν: το μέλλον ίσως είναι εκεί... Ο Πληθυντικός είναι ευγενείας βέβαια & νομίζω σας αξίζει! Για το blog μου είναι νέο & πολύ φτωχούλι ακόμη.
    Καλό βράδυ!

    AntwortenLöschen
  8. Σχετικά με την ανδροκρατούμενη αναρολή δεν μπορώ να σμφωνήσω. Ο φαλλοκτατισμός δεν ειναι παρά η έκφραση κοινωνικών κατεστημένων σε συγκεκριμένες περιοχές. Σπάνια παίζει ρόλο η θρησκεία. Το Ισλάμ ήταν σαφώς πιο φεμινισικό από το Χριστιανισμό -για το ευτυχές του ότι δεν είχε κανένα Πάυλο-, αλλά με τον καιρό έγινε συντηρητικό επειδή δεν άλλαξε τίποτε προς το βελτίον. Στη Χριστιανική Δύση που έστεκε πιο συντηρητικά, η στάση των γυναικών και των συνοδοιπόρων τους ανδρών άλλαξαν τησυντηρητικόττατη θρησκεία κατά πολύ.
    Πράγματι η δολοφονία σημαδεύει το πισωγύρισμα της επιστήμης και της φιλοσοφίας ως κουλτούρας και πολιτισμού. Η Υπατία δεν ήταν παρά ένα ακόμα θύμα όπως οι τόσες χιλιάδες που οργανωμένα εξοντόθηκαν -κι ας λένε κάποιοι ότι ήταν εξαιρέσεις και μεμονωμένα περισταρικά. Έτσι, χάθηκε για πάντα η διαλεκτική αντίληψη για την πρόοδο και επικράτησε ο χριστιανικός μισογυνισμός και ο σκοταδεισμός της μονοδιάστατης μελέτης του Αριστοτέλη και των άλλων -επίσης- συντηρητικών αρχαίων.

    AntwortenLöschen
  9. Ετσι πιστεύω και γω, ηλιαχτίδα για την θερμοπυρηνική σύντηξη, ότι είναι το μέλλον, όμως να δούμε!

    AntwortenLöschen
  10. Αγαπητέ Δείμο,
    Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λές και σε πολλά από αυτά θα συμφωνήσω. Θα συμφωνήσω, ότι δεν είναι η θρησκεία που εισάγει την φαλλοκρατία, - αλλά στη περίπτωσή μας - η φαλλοκρατία φτιάχνει μια θρησκεία στα μέτρα της κοινωνίας που περιχαράσσει. Θα συμφωνήσω, ότι ο χριστιανισμός έσταζε μίσος για τις γυναίκες από τα γεννοφάσκια του. Αλλά δεν θα συμφωνήσω, ότι η Υπατία ήταν απλώς ένα ακόμα θύμα. Ήταν κάτι παραπάνω από ένα ακόμα θύμα, και βέβαια θα συμφωνήσω, ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά ένα πολύ οργανωμένο, όπως άλλωστε όλα τα επόμενα θύματα του χριστιανισμού. Όμως οι γυναίκες πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα τον βαρύτερο φόρο αίματος και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οι γυναίκες σε ανατολή και δύση βρίσκονται στο χαμηλότερο σκαλί της καταπίεσης και εξαθλίωσης. Και πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι από μας τις γυναίκες θα αλλάξει αυτός ο κόσμος, αν ποτέ αλλάξει. Επομένως το Ισλάμ, έχει ένα μακρύτερο δρόμο μπροστά του από ότι εμείς οι δυτικοί. Εάν κάποτε το Ισλάμ δεν ήταν τόσο φαλλοκρατικό όσο σήμερα, έχω τις αμφιβολίες μου. Διαβάζω τα Χελιδόνια της Καμπούλ τώρα και έχω συγκλονιστεί από την ανθρωπιά που αναβλύζει μέσα από την τόσο φριχτή αθλιότητα της Καμπούλ. Και βέβαια συμφωνώ με αυτά που λες για τον σκοταδισμό που επεκράτησε μετά τον φόνο της Υπατίας, αλλά νομίζω, ότι αυτή είναι και η ουσία του πόστ μου. Αν δεν το άφησα να εννοηθεί καθαρά, λάθος μου.

    AntwortenLöschen
  11. Εκείνος δεν το ξέρει, αλλά γνωριζόμαστε. Είναι, λοιπόν, η ευκαιρία να βγάλω το άχτι μου χωρίς να μπορεί να αντιδράσει... υπογείως- με εννοείς πιστεύω.

    AntwortenLöschen
  12. Σε εννοώ απολύτως Δικηγόρε του διαβόλου, το ερώτημα είναι αν και ο ίδιος εννόησε αυτά που του έγραψες, γιτί ακόμα και οι καλλίτεροι καβαλάνε ένα καλάμι, που τους κόβει όλη τη θέα.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...