Dienstag, 22. April 2008

Η 22η Απριλίου είναι αφιερωμένη στη γη.


Κατά βάθος θεωρώ διπλή ύβρη να αφιερώνουμε μια ήμερα του χρόνου στη γη!
Πρώτο γιατί ακόμα και αυτή τη μέρα, που λέμε ότι την αφιερώνουμε στη γη, συνεχίζουμε να την βρωμίζουμε και δεύτερον, γιατί η γη δεν έχει ανάγκη να της αφιερώσουμε μια μέρα, αλλά όλες τις μέρες και όλες τις ώρες, αφού αυτή είναι η ζωή. Είναι σαν να λέμε 364 μέρες στον θάνατο και την 365η πάλι στον θάνατο.
Το παρακάτω απόσπασμα από τον συγκλονιστικό βιβλίο της Ρακέλ Κάρσον , σας το αφιερώνω με αγάπη. Διαβάστε το και αύριο που θα πάτε για δουλειά, θυμηθείτε το και σκεφτείτε αν υπάρχει διέξοδος.
Αν κάτι βρείτε, σας παρακαλώ να το πείτε και σε μένα. Μην με αφήνετε στην αγωνία μου
Τα βούρλα της λίμνης μαράθηκαν
Και τα πουλιά δεν κελαηδούν

Ένας μύθος για το Αύριο
Υπήρχε κάποτε μία πόλη, στην καρδιά της Αμερικής όπου κάθε είδος ζωής έμοιαζε να συνυπάρχει αρμονικά με το περιβάλλον.
Η πόλη βρισκότανε ανάμεσα σε εύφορα αγροκτήματα από τη μια μεριά και σε χωράφια με σπαρτά και λόφους γεμάτους οπωροφόρα δένδρα από την άλλη
Την άνοιξη, ο αέρας έφερνε πάνω από τα πράσινα χωράφια άσπρα σύννεφα από τα λουλούδια των δένδρων αυτών. Το φθινόπωρο οι βελανιδιές, οι σημύδες και οι νεροπλάτανοι έπαιρναν τέτοια χρώματα που έμοιαζαν με φωτιές που λαμπύριζαν μέσα στο πράσινο φόντο των πεύκων. Οι αλεπούδες τότε ούρλιαζαν πάνω στους λόφους και τα ελάφια περνούσαν ήσυχα μέσα από τα δένδρα μισοκρυμμένα από την πρωϊνή φθινοπωρινή ομίχλη.


Στο μήκος των δρόμων φύτρωναν δάφνες και πικροδάφνες και σημύδες και φτέρες και αγριολούλουδα, που υπήρχαν σχεδόν όλο τον χρόνο και ήταν χάρμα οφθαλμών να τα βλέπεις.
Ακόμα και τον χειμώνα οι άκρες των δρόμων ήταν τόποι ομορφιάς, γιατί έρχονταν αμέτρητα πουλιά να φάνε τους καρπούς και τα ξερά χόρτα που ξεπρόβαλαν μέσα από το χιόνι. Η εξοχή αυτή φημιζόταν πράγματι από την ποικιλία των πουλιών της και όταν την άνοιξη και το φθινόπωρο περνούσαν τα κοπάδια των αποδημητικών πουλιών οι άνθρωποι έρχονταν από πολύ μακριά για να τα δουν.


Άλλοι έρχονταν να ψαρέψουν στα ποτάμια που κατέβαιναν από τους λόφους και που τα νερά του ήταν δροσερά και κρυστάλλινα και σχημάτιζαν μικρές σκιερές λίμνες από πέστροφες. Έτσι είχαν τα πράγματα μέχρι που ήρθαν οι πρώτοι άποικοι και έφτιαξαν τα σπίτια τους, έσκαψαν τα πηγάδια τους και έχτισαν τους αχυρώνες τους.


Ύστερα κάποια παράξενη αρρώστια έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή και όλα άρχισαν να αλλάζουν. Κάποια κατάρα έπεσε πάνω στη πόλη: περίεργες επιδημίες σάρωναν τα κοπάδια από τα μοσχάρια και τα πρόβατα αρρώσταιναν και πέθαιναν. Παντού υπήρχε η σκιά του θανάτου. Οι αγρότες μιλούσαν για αρρώστιες που κτυπούσαν την οικογένεια τους
Στην πόλη οι γιατροί δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτές τις καινούργιες αρρώστιες που εμφανίζονταν στους ασθενείς τους. Είχαν και αρκετούς και ανεξήγητους θανάτους, όχι μόνο ενηλίκων αλλά και παιδιώ ν. Εκεί που έπαιζαν τα βρισκε μια αρρώστια και πέθαιναν μέσα σε λίγες ώρες.
Υπήρχε μια ασυνήθιστη ησυχία. Τα πουλιά για παράδειγμα τι είχαν γίνει; Τα κοτέτσια στις αυλές ήταν έρημα. Τα λίγα πουλιά που έβλεπες εδώ και κει ήταν ετοιμοθάνατα έτρεμαν πολύ και δεν μπορούσαν να πετάξουν.


Ήταν μια άνοιξη χωρίς φωνές

Τα πρωϊνά κάποτε πάλλοντα από τους ήχους των κοκκινολαίμηδων, των περιστεριών, της κίσσας, του τροχίλου και από δεκάδες άλλες φωνές την αυγή. Τώρα δεν ακούγονταν τίποτε και μονάχα η σιωπή βασίλευε πάνω από κάθε χωράφι και μέσα στα δάση και στα έλη. Οι μηλιές άρχισαν να ανθίζουν, αλλά δεν ακούγονταν κανένα βουητό από μέλισσες και έτσι δε θα γίνονταν η γονιμοποίηση και δεν θα καναν καρπούς.
Στις άκρες των δρόμων που ήταν κάποτε τόσο όμορφες υπήρχε μόνο ξερή και μαραμένη βλάστηση, σα να χε περάσει κάποια φωτιά. Ακόμα και τα ποτάμια ήταν νεκρά.
Καμιά κατάρα, καμιά εχθρική ενέργεια δεν είχε σταματήσει την ανανέωση της ζωής σ αυτόν το δυστυχισμένο κόσμο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι ήταν υπεύθυνοι.

Νομίζετε, ότι αυτά είναι η αρρωστημένη φαντασία της Κάρσον; Λάθος, όλα τα περιγραφόμενα γεγονότα έχουν σε κάποια μεριά της γης συμβεί, όχι όλα μαζεμένα αλλά σαν μεμονωμένα γεγονότα.
Έχει συμβεί, πουλιά να τρέμουν και να πέφτουν νεκρά στη γη.
Έχει συμβεί δένδρα να μαραίνονται και να πεθαίνουν.
Έχει συμβεί να καταρρέουν κοινωνίες μελισσών, να αδειάζουν ποτάμια από τα ψάρια, να πεθαίνουν ομαδικά τα γουρούνια, τα πρόβατα, τα βόδια, οι σοδιές να καίγονται, οι άνθρωποι να πεθαίνουν από τοξικά δηλητήρια που ψέκασαν τα λιβάδια τους.
Στο τέλος θα συμβούν όλα μαζί και τότε φέξε μου κα γλίστρησα.
Από την εισαγωγή του βιβλίου της Ρακέλ Καρσον «Σιωπηλή Ανοιξη»

22 Kommentare:

  1. Καλησπέρα!
    Η "σιωπηλή άνοιξη" ακόμη δεν έχει έλθει και εξηγούμαι:
    Η γη πλεονεκτεί σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο στο ότι διαθέτει την ικανότητα αυτοϊασης. Ο μέσος άνθρωπος αντίθετα δεν μπορεί ακόμη να καταπολεμήσει ένα κακοήθη όγκο. Η γη μπορεί και όταν τον αποβάλει, τότε θα έλθει γι αυτήν η "σιωπηλή άνοιξη". Θα είναι άνοιξη, διότι θα αρχίσει γι αυτήν μια καινούργια καλύτεεη εποχή και "σιωπηλή" διότι η γη θα έχει απαλλαγεί από το καρκίνωμα "άνθρωπος".

    AntwortenLöschen
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΗΔΗ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ...
    WWW.STAINWORDS.BLOGSPOT.COM

    AntwortenLöschen
  3. Καλημέρα. Πολυ ωραία τα θέματα.

    AntwortenLöschen
  4. Εγώ κάτι τέτοιες μέρες αναρωτιέμαι: πώς είναι δυνατό οι πλούσιες καπιταλιστικές χώρες να συμμετέχουν σε τέτοιες επετείους.

    Αφού είναι οι βασικοί εξαγωγείς ρύπανσης και οπλικών συστημάτων που καταστρέφουν τη φύση και εξολοθρεύουν τους ανθρώπους. Μας ζητούν να κάνουμε ότι μπορούμε για το περιβάλλον και επισημαίνουν τις ατομικές μας ευθύνες. Αλλά δε μας διευκρινίζουν το ποσοστό ευθύνης αυτού που πετά το αποτσίγαρο στο δρόμο κι αυτού που με το εργοστάσιο του ρυπαίνει ένα ποτάμι ή μια πόλη. Γιατί ρύπανση η μια, ρύπανση και η άλλη. Τέλος, αποφεύγουν όλοι να μας απαντήσουν πώς είναι δυνατό σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς να υπάρχει ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, όταν τα πάντα γίνονται θυσία στο κέρδος.

    Άντε και του χρόνου.

    AntwortenLöschen
  5. @zalmoxis,

    Καλησπέρα και από μένα,

    Η γη πλεονεκτεί, αλλά σήμερα μου φαίνεται ότι φωνάζει για τη ζωή της, έτσι όπως είπε ο ινδιάνος John Hollow Horn, πριν από μόλις 76 χρόνια: «Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις»
    Εκλιπαρεί για τη ζωή της η γη, που είναι η ζωή αυτη καθαυτή, όπως τη έχει φτιάξει και συνεχίζει να τη ανανεώνει, εδώ και 4δισ χρόνια. Ωστόσο, αν εμείς χαθούμε, δεν θα είναι για τη γη σαν να της κόπηκε ένα έστω μικρό κομματάκι από όλο της την ύπαρξη;;
    Και άμα εμείς λείψουμε, τι αξία θα έχει η ομορφιά, όταν κανείς δεν θα την εξυμνεί;;
    Ούτε μουσική, ούτε ποίηση, ούτε ζωγραφική, ούτε φιλοσοφία.
    Τίποτε πάρεξ θάνατος πικρός, που λέει και ο ποιητής.

    Παρεμπιπτόντως, μήπως θα έπρεπε να πούμε Ραχήλ Κάρσον και όχι Ρακέλ;

    @STAIN ,
    Όταν θα συμβούν όλα μαζί ταυτόχρονα, τελειώσαμε!!!!!!



    @Νίκος,

    Καλημέρα και από μένα.
    Ωραία;
    Ανατριχιαστικά θέλεις να πεις;

    @aliatas ,

    Οι πλούσιες καπιταλιστικές χώρες ΔΕΝ συμμετέχουν σε τέτοιες επετείους.
    Απλώς αφήνουν εμάς να συμμετέχουμε, να αναπτύσσουμε μια λογική της εορτής, με όλα τα σοβαρά προβλήματα των ημερών μας. Είναι σαν να τα εξορκίζουμε, άμα τα γιορτάζουμε. Η άρχουσα τάξη, όταν ένα γεγονός δεν μπορεί να το σπρώξει στη λήθη, τότε διοργανώνει χορούς και πανηγύρια.
    Προσωπική ευθύνη;;; πολύ αστεία υπόθεση. Ποιος μας ρωτάει αν θέλουμε πυρηνικούς σταθμούς, μεταλλαγμένα προϊόντα, πλαστικά χωρίς όριο, ενέργεια χωρίς όριο, κατανάλωση χωρίς όριο, αυτοκίνητα 8Χ8, βιοκαύσιμα, χημικά χωρίς όριο, λιπάσματα χωρίς όριο, ντόπα χωρίς όριο.
    Τώρα θα μου πεις, μα γιατί δεν τα αρνούμαστε, όλα αυτά; Ναι, δεν τα αρνούμαστε γιατί δεν δρούμε σα σύνολο, αλλά σαν απομονωμένα φτερά που τα παίρνει και τα σκορπά ο άνεμος στα 4 σημεία του ορίζοντα.
    Οπότε, λες, άντε και να μην αγοράσω εγώ τα ψώνια μου σε πλαστική σακούλα, πόσο θα βοηθήσει; Για να πω ένα απλοϊκό παράδειγμα.
    Ενώ θα έπρεπε, να απαγορευτεί! Αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεν θα τα βάλει με ένα καθόλου ασήμαντο βιομηχανικό κλάδο, όπως αυτός των πλαστικών.

    Είναι μια μηχανή που έχει μπει μπρός και θα σταματήσει ή όταν της τελειώσουν τα καύσιμα ή όταν σπάσει κανένα γρανάζι.


    Όσο για τον φιλελεύθερο σύστημα που σήμερα είναι κυρίαρχο, νομίζω ότι όποιος λέει ότι είναι οικολόγος και δεν αντιλαμβάνεται ότι καπιταλισμός (τώρα το λέμε αγορά) και οικολογία είναι είδη μή συμβατά, ή είναι τυφλός ή ελπίζει να κάνει κάποια μέρα τη καλή και να πλουτίσει όπως ο Γκαργκάνας, που κερδίζει 700.000 το χρόνο (αν δεν κάνω λάθος) και μας μιλάει για σφίξιμο της ζώνης!
    Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την σχέση καπιταλισμού και οικολογίας,
    εχει γράψει ο Τζον Μπέλαμι Φόστερ, Οικολογία και καπιταλισμός.
    Εχω κάνει και ποστ: http://ange-ta.blogspot.com/2007/09/blog-post_19.html.

    "Ένας πολιτισμός τόσο διαποτισμένος από την οικονομία, δεν αφήνει περιθώρια να ανθίσουν τίποτε άλλο παρά μονάχα σκουπίδια και απόβλητα".

    και του χρόνου ή καλή ανάσταση;;

    AntwortenLöschen
  6. Καλησπέρα και πάλι!

    Ημέρα ντροπής η σημερινή για την Ελλάδα, μετά την αποπομπή της από το πρωτόκολλο του Κυότο.
    Μα του Έλληνα το αυτί δεν ιδρώνει. Βγάζει σιγά σιγά τις σημαίες απ τη ναφθαλίνη μπας και πανηγυρίσει το θρίαμβο της Καλομοίρας στην Γιουροβίζιον. Ποιός ασχολείται με το Κυότο;

    AntwortenLöschen
  7. Καλημέρα, καλημέρα.
    Να με συμπαθάς, σήμερα είναι πολύ άνοιξη ,σχεδόν καλοκαίρι εδώ,τα τσουρέκια και τα κουλούρια μου ψήθηκαν αργά χτές το βράδυ,πίνω τον καφέ μου στον κήπο ,πού ξεπατώθηκα να τον φκιάσω, και δε μπορώ καθόλου να γκρινιάξω σήμερα γιατί θέλω να απολαύσω.
    Από δευτέρα σου υπόσχομαι πως θα ξαναρχίσω.
    Καλό Πάσχα με τις αγάπες σου.
    δ

    AntwortenLöschen
  8. να πάρει η ευχή!
    μπήκα πρώτα για να παραπονεθώ πως είμαι στον δεύτερο καφέ και ανζετά δε μου τηλεφώνησες!
    είπα να γράψω πώς όποιες κι αν είναι αυτές οι χαζοεπέτειοι, το θέμα της γης πρέπει να μας κάνει όλους
    ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΝΟΤΗΤΑΣ
    πώς θα ανάψω το φως,
    πώς θα πετάξω τα σκουπίδια μου
    τι θα φάω
    πώς θα φτιάξω το σπίτι μου
    πώς θα ταλαιπωρήσω το ζώο μου,
    πώς θα κάτσω στην παραλία
    πώς θα πάω κάμπινγκ
    πώς θα αγοράσω το τάδε ή τάξε πράγμα

    και μετά διάβασα το τελευταίο ποστ του ζάλμοχις
    και λέω όλα τα λεφτά.
    καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την ημέρα της γης από το να δούμε πως εξαιρετικά εμείς ετοιμάζουμε την κηδεία της,
    δεν υπάρχει.
    κυότο και καλομοίρα αρχίζουν άλλωστε από το ίδιο γράμμα. το κοριτσάκι δε μας φταίει σε τίποτα.
    απλώς μας εκπροσωπεί όλους.
    για τη γη

    ντροπή μας.

    AntwortenLöschen
  9. δεν καταλαβαίνω γιατί εμεις να μην τελειωσουμε.
    οι δεινοσαυροι στο πηγάδι κατούρησαν κι εμεις ειμαστε οι μαγκες?

    η γενική οικονομία του συμπαντος ποτε δεν σφάλει.

    AntwortenLöschen
  10. Όταν ο άνθρωπος δε σέβεται τη φύση αυτή εύλογα τον εκδικείται. Η όλη υπόθεση είναι συμφέροντα VS φύση και μέχρι στιγμής κερδίζουν με διαφορά τα πρώτα - μέχρι να γίνει η Γη κι' αυτή ένας ακατοίκητος πλανήτης.

    AntwortenLöschen
  11. @ zalmoxis,

    καλησπέρα,
    Ναι το διάβασα το ποστ σου.
    Η Ελλάδα, μας κάνει περήφανους! Τωρα ανήκουμε στο κλάμπ των μεγάλων, όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία και Καναδάς!!!!
    εκτός αν έχει αλλάξει κάτι και δεν το πήρα χαμπάρι. Νομίζω η Αυστραλία βγηκε απο την σκιά των ΗΠΑ και συμφώνησε με τις άλλες χώρες υπέρ του Κιοτο, μετά την αλλαγη της Κυβέρνησης του, αλλά δεν είμαι σίγουρη.

    Η Ελλάδα απο καθαρη βλακεία. Δεν ξέρουμε να μετράμε τους ρύπους και ο ΟΗΕ μας πέταξε εκτός!!

    Ε, δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε ρεζίλι.

    @ ανθάκι,
    εχεις πολύ δίκιο, αλλά δεν φτάνουν οι δικές μας προσπάθειες όσο καλές και αν είναι!

    @ δε μετρατ
    καλό πάσχα κοριτσάρα μου, που κάνεις και τσουρέκια. Εμένα μου κάνουν οι αδελφές μου κάθε χρόνο.
    Αυγα αγοράζω απο την σκαβενίτη και αρχίζω τις αυγοσαλάτες απο την Μ. Δευτέρα. Το πάσχα τα έχω μπουχτίσει και επιδίδομαι στη χορτοφαγία!

    AntwortenLöschen
  12. @ Γούφας,

    καλησπέρα.

    Οι δεινόσαυροι τελείωσαν γιατι έπεσε ξαφνική παγωνιά και πεθαναν στην πείνα. Αλλά εμείς ειμαστε πολύ εφευρετικοί για να πεθάνουμε απο πείνα. βέβαια θα αραιώσουμε σημαντικα, αλλά να εξαφανιστει η ανθρωπότητα είναι πιο δύσκολο απ όσο φαίνεται.
    Ομως, όπως είπα και στον
    Zalomoxis,
    τι αξία θα έχει τότε η ομορφιά αν δεν υπάρχει ο άνθρωπος να την εξυμνεί; Μπορεί να εξελιχθεί ο πίθηκος, αλλά μπορεί να κάνει και αυτος τα ίδια λάθη, εκτός αν η πληροφορία για την τοξικότητα του πολιτισμού μεταδοθει στους πιθηκους, σαν ενα επιπρόσθετο στοιχείο στο DNA τους.
    τώρα................ πολύ φόρα πήρα!

    Γειά σου

    @ Zorba the greek,

    VS? τι πάει να πει?

    AntwortenLöschen
  13. VS=Versus, εναντίον. Οικονομικό συμφέρον εναντίον Φύσης.

    AntwortenLöschen
  14. @ zorba the greek,

    σωστός!!!!!!!!!
    Αυτο είναι όλο το ζουμί

    AntwortenLöschen
  15. σπουδαίες οι αναρτήσεις σου !
    εσύ και το μεγάλο παιδί
    να είσαστε ευτυχισμένοι !

    ΄Καλή Ανάσταση !

    AntwortenLöschen
  16. Καλή Ανάσταση γλυκειά μου

    @ quartier libre

    πνίγομαι στη δουλειά και μόνο απο τα κόκκινα αυγά του Σκαβενίτη καταλαβαίνω ότι έρχεται Πασχα.

    Σκέψου ακόμα δεν έχω φάει αυγά!!!!

    AntwortenLöschen
  17. Καλές γιορτές Αντζέτα.
    Να δούμε πόσο ακόμα η φύση θα αντέχει να μας δίνει την ανοιξιάτικη της Ανάσταση..

    AntwortenLöschen
  18. Καλές γιορτές. Καλό πάσχα.

    AntwortenLöschen
  19. καλα ANGE-TA, η θεώρησή σας ειναι ανθρωποκεντρική, θα το δεχτώ και δεν θα επανέλθω σε αναλογα θέματα.

    ευχομαι ΚΑΛΗ ΛΑΜΠΡΗ !

    [εγω θα σουβλίσω καρπούς]

    AntwortenLöschen
  20. ανζετούλι μου,
    χρόνια πολλά κι όμορφα, σ'όμορφο σπίτι, σ'όμορφο κήπο, σ'όμορφη θάλασσα, σ'όμορφη γη!
    καλή ανάσταση!

    AntwortenLöschen
  21. καλή Λαμπρή σε όλους, με πολλούς σουβλιστούς καρπούς που λέει και ο Γούφας!!

    AntwortenLöschen
  22. πάντως καρποί όλοι είμαστε ανζετάκι και γούφα!
    εγώ πασχαλιάτικα τον θέλω ζουμερό και με πέτσα!
    χα χα χα!!!
    χε χε χε...
    ή μήπως εσείς τα καλά παιδάκια ποτέ δεν τον τρώτε είτε έτσι είτε γιουβέτσι, άντε μην πω τίποτις γιορτιάτικο!
    κι ανζετούλι ελπίζω να επιτρέπεις και στους ανώνυμους γιατί δε θέλω να καταλάβεις ότι στα χώνει τώρα η φίλη σου η αμπτθα η μουρλή! φιλάκια, βαριέμαι να αλλάξω αλφάβητο από δω που μπήκα!

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...