Montag, 26. Oktober 2009

Ιμια - 13 χρόνια μετά



Το σύμπλεγμα των δύο βραχονησίδων παραδόθηκαν μαζί με τα Δωδεκάνησα από τους Ιταλούς στους Έλληνες και η ελληνικότητα τους είναι νομικά κατοχυρωμένη από τη συνθήκη του Παρισιού το 1932.

Τα γεγονότα εν τάχει:


1. Με αφορμή την προσάραξη τούρκικου εμπορικού (κάργκο) στην βραχονησίδα Ίμια, οι Τούρκοι θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνικότητα του συμπλέγματος των δύο αυτών βραχονησίδων. Στις 25 Ιανουαρίου δημοσιογράφοι της Χουριέτ επιβαίνουν με ελικόπτερο στην μεγάλη Ίμια υποστέλλουν την ελληνική σημαία που είχε αναρτήσει ο δήμαρχος τη Καλύμνου και αναρτούν τουρκική. Η Ελλάδα, με τη σειρά της υποστέλλει την Τουρκική και αναρτά την Ελληνική.
2. Η Ελλάδα και η Τουρκία παρατάσσουν ναυτικό και αεροπορία και ετοιμάζονται για θερμό επεισόδιο.
3. Η Τουρκία στέλνει βατραχανθρώπους οι οποίοι αποβιβάζονται νύχτα στη μικρή Ίμια και αναρτούν τη σημαία τους.
4. Με παρέμβαση των Αμερικανών το επεισόδιο τερματίζεται. Οι Τούρκοι αποχωρούν, ο ουρανός καθαρίζει από τα πολεμικά, και οι Έλληνες αποχωρούν παίρνοντας μαζί τους και τη σημαία μας.
5. Η αποχώρηση των Ελλήνων και η υποστολή της ελληνικής σημαίας από την μεγάλη Ίμια θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση.
6. Την επόμενη ο τότε πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης, αναγγέλλει στη Βουλή ότι το επεισόδιο έληξε, εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο τριών αξιωματικών της αεροπορίας (έπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο στο νερό) και ευχαριστεί του Αμερικανούς για την συνδρομή τους.

Ο Αθανάσιος Ελλις και ο Μιχάλης Ιγνατίου, δύο καταξιωμένοι δημοσιογράφοι θα ξαναφέρουν στη μνήμη μας εκείνα τα γεγονότα του Γενάρη του 1996 που μας οδήγησαν σε παραλίγο πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία. Η περιγραφή στηρίζεται σε αλληλογραφία των εμπλεκομένων αμερικανών διπλωματών και πολιτικών , σε πρακτικά συζητήσεων της Βουλής και σε δηλώσεις των ελλήνων πρωταγωνιστών της κρίσης. Το βιβλίο των Ελλις – Ιγνατίου, θα μπορούσε να είναι άνευ αξίας αν κάποιος είχε παρακολουθήσει τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Όμως διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο των πολύ χαμηλών τόνων, αποκομίζει πολλές πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος και αποκτά έναν μπούσουλα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Πρώτα – πρώτα αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει στόχο την διάλυση της Ελλάδας και γι αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ να δημιουργεί επεισόδια και να μας απειλεί, μέχρι να βρει την ευκαιρία να μας επιτεθεί εάν της δώσει μια ξένη δύναμη το πράσινο φώς, αλλά και χωρίς αυτό. Όποιος νομίζει, ότι η Τουρκία είναι ένας απλός προβοκάτορας, που απλώς δημιουργεί παρενοχλήσεις και παραβιάσεις είναι γελασμένος.
Δεύτερον, δεν μπορείς να μην θαυμάσεις την εργατικότητα, την τάξη και την συγκρότηση που έχουν οι αμερικανοί διπλωμάτες και πολιτικοί. Παίρνουν γραμμή για ποιά στάση θα κρατήσουν και τι θα δηλώσουν. Ενημερώνουν όλες τις πρεσβείες τους για το τι μπορούν και τι ΔΕΝ θα μπορούν να πουν δημόσια. Καταγράφουν αδιάκοπα τα γεγονότα με σχολιασμό και τεκμηρίωση. Ενημερώνουν τη χώρα τους εμπεριστατωμένα και συνεχώς. Πριν ξεκινήσουν μια συζήτηση ή διαπραγμάτευση έχουν ένα πλήρες προφίλ του συνομιλητή τους. Γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα περί αυτού.
Έχουν αναλύσει και ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους το νομικό πλαίσιο και τα τυχόν αδιευκρίνιστα θέματα.
Σε αντίθεση με την μεγάλη αυτή δύναμη, εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή και η λαμπερή απουσία της Ε.Ε. Με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία γνώριζε το δίκιο της Ελλάδας και παρά ταύτα έκανε 10 ολόκληρες μέρες να πάρει θέση και την Γαλλία, κανένα άλλο κράτος δεν πήρε το μέρος της Ελλάδας. Αλλά κυρίως η Ε.Ε. σαν Ένωση εταίρων δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την εξέλιξη του επεισοδίου, σαν αυτό να συνέβαινε στη άλλη άκρη του πλανήτη και με χώρες εκτός Ευρώπης.
Διαπιστώνει κανείς πώς η Ελλάδα πρέπει να επιζήσει μέσα σε ένα αδιάφορο έως εχθρικό κλίμα, που τελικά μόνο οι δικές της δυνάμεις μετράνε.
Στην Βουλή τότε, όταν ο Σημίτης πέταξε αυτό το περιβόητο «ευχαριστώ τους Αμερικάνους» η κυρία Παπαρήγα άσκησε την συνηθισμένη της κριτική.
Αντιγράφω το λόγο της Α.Π. για να θαυμάσετε την αφέλεια και την ανευθυνότητα αυτού του κόμματος που θέλει να λέει ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα του λαού.

«Κοιτάξτε να δείτε, το θέμα δεν είναι μια βραχονησίδα και μια σημαία. Εμείς βάζουμε το εξής ζήτημα: Από τη στιγμή που οι βραχονησίδες ή τα νησιά είναι ελληνικά, και μιλάμε κυρίως για τις βραχονησίδες και σημαία μπορούμε να έχουμε και φυλάκια. Ήταν θέμα επιλογής μας. Δεν θα μας πουν οι Αμερικάνοι αν θα βάζουμε σημαίες ή φυλάκια! Είναι θέμα δικής μας επιλογής».
Όμως προχτές ακόμα δήλωνε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ξοδεύεται για αγορές όπλων. Και αναρωτιέμαι, με ποιο τρόπο θα θωρακίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα; Μήπως τελικά ο θεός της Παπαρήγα έχει αναλάβει την τοποθέτηση φυλακίων σε μερικές χιλιάδες βραχονησίδες; Και αυτά τα φυλάκια θα τα φυλάμε με μαγκούρες;
Ποιος δεν θέλει ειρήνη; Αλλά με ένα γείτονα σαν την Τουρκία η ειρήνη είναι ένα όνειρο των αφελών.

28 Kommentare:

  1. ΝΕΜΕΣΙΣ26/10/09 20:08

    Σύνταγμα του Κράτους
    MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
    TMHMA A΄ - Σύνταξη της Πολιτείας
    'Αρθρο 27 - (Μεταβολή στα όρια της Επικράτειας)


    1. Kαμία μεταβολή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
    2. Xωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή.


    _____________________________________

    Βάσει των παραπάνω και κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Σημίτης παραβίασε δύο φορές το Σύνταγμα:

    α) Μετέβαλε τα όρια της Επικράτειας υποστέλλοντας την Σημαία μας στα Ίμια, χωρίς νόμο.

    β) Δέχτηκε το 1999 ξένη (νατοϊκή) στρατιωτική δύναμη εντός της Επικράτειας και την άφησε να περάσει μέσα απ' αυτήν, χωρίς νόμο.

    Υπάρχουν εισαγγελείς στην χώρα αυτή;

    AntwortenLöschen
  2. Μεθαύριο θα δημοσιεύσω φωτογραφίες που θα δείχνουν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μπαλκονιών να μην έχουν σημαία σε μια μέρα εθνικής γιορτής. Με τον "προοδευτισμό" που μας έχει πιάσει ο σημαιοστολισμός έγινε εθνικιστική πράξη. Πόσο μάλλον η σημαία στα Ιμια... Έχουμα να δούμε και να πάθουμε πολλά ακόμη.

    AntwortenLöschen
  3. Καλησπέρα, μια μικρή αίρεση αναφορικά με τις ικανότητες των Αμερικάνων διπλωματών. Πως εξηγούνται οι πολλές φορές που έχουν σπάσει τα μούτρα τους στο παρελθόν; Και σήμερα ακόμα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και, πιθανότατα αύριο, στο Ιράν.
    Η Παπαρήγα πρέπει να μένει ασχολίαστη ως ΑΜΕΑ που είναι.

    AntwortenLöschen
  4. σ'αυτή την ελληνική κοινωνία μπάχαλο της οποίας είμαστε μέλη και γι αυτό την έχουμε κάνει τόσο μπάχαλο, έχουμε τουλάχιστον δυο μεγάλα προβλήματα:
    1. όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, ή λέμε ότι δεν υπάρχουν βασιζόμενοι στη θεωρία της δειλίας και της ειρήνης, λες και πάνε μαζί αυτά τα δύο, ή στηριζόμαστε στην ελληνική παράνοια, 'όλοι εχθροί μας κι εμείς μόνοι μας'.
    αρνούμαστε να προετοιμαστούμε βασισμένοι στον κοσμοπολιτισμό της ειρήνης αφενός, και τη διάθεση της αλήθειας που δίνει η ιστορία αφετέρου.
    έτσι και στα σχολεία μας: ναι μεν γιορτές-παπαριές τις περσότερες φορές με κείμενα ξύλινα και σάπια (ο γιος μου τετάρτη δημοτικού διάβαζε κείμενο για τους γερμανούς που ονομάζονταν 'αρπακτικά κοράκια' πριν 10 χρόνια), αλλά πού η αλήθεια της ιστορίας συναντά την επιστήμη;
    επιστήμη δεν εννοώ κάτι βαρύγδουπο και μεγάλο, αντίθετα: επιστήμη είναι η ειρηνική προσπάθεια να μείνω κοντά στην αλήθεια επειδή τη γνωρίζω.
    ποιος από μας ξέρει, πέραν των ομηρικών επών ποιοί έμεναν στη μικράν ασία πριν τους ίωνες ή μαζί με τους ίωνες; ποιος από μας ξέρει τι στο καλό σχέση μπορεί να είχε ο κυκλαδικός πολιτισμός, μέχρι πού έφτανε, τι γλώσσα, αν έχει σχέση με γλώσσα, είχε; ποιος από μας ξέρει την προϊστορία της κύπρου; της συρίας;
    γιατί να την ξέρει;
    γιατί αύριο που θα πάει ο φοιτητής στην αγγλία με εράσμους και θα συναντήσει τον άγγλο ή τον τούρκο ή τον δεν ξέρω ποιον, και του πουν ότι οι χετταίοι είναι οι πρόγονοι των τούρκων και είχανε τις γειτονιές τους στη σημερνή τουργκία, ο έλληνας θα μπορεί να χαμογελάσει και να βάλει την αλήθεια στη θέση της, κι όχι να γίνει
    ή χατζηαβάτης
    ή ελληναράς!
    ΝΑΙ ΡΕ, εγώ θα τη βάλω τη σημαία, είναι ακόμη κομάτι της κουλτούρας μου! τώρα αμέσως πάω να τη βάλω.
    όσο για τα ίμια και τη φρίκη που περάσαμε όλοι τότε,
    θυμάμαι το λαζόπουλο στους δέκα μικρούς μήτσους. αυτός με τις ασκήσεις θάρρους είμαστε εμείς. απέναντί μας ήταν ένας άγγελος.
    ο άγγελος ήταν το παιδί που θυσιάσαμε στα ίμια για να εξαγνιστούμε δοκιμαστικά. το παιδί αυτό είναι 13 χρόνια στην απέναντι όχθη. αιωνία η μνήμη του.
    ένας πόλεμος που δεν έγινε, είναι ένας πόλεμος που δεν έγινε. νίκη, ήττα είναι δυο λέξεις πιο μεγάλες από τον πόλεμο. ξέρετε γιατί; γιατί είναι καθημερινές λέξεις.

    καλημέρα ανζε-τα, συγγνώμη για τη φλυαρία.

    AntwortenLöschen
  5. καλό είναι να μην τα βλέπουμε μονόπλευρα. και η ευθύνη της ελληνικής πλευραπ΄ς έιναι πολύ μεγάλη, για να μην πω ότι αυτήέβαλε και το πρωτο φυτίλι με τα σχέδια εποικισμού νησίδων που θα αποκτούσαν έτσι και χωρικά ύδατα 6 μιλίων του λάχιστον.

    Επίσης, το παιχνίδι με τις σημαίες το κλιμάκωσε σε πιο επικίνδυνο επιπεδο η Ελληνική πλευρά στέλνοντας επίσημη αποστολή (την δεύτερη φορά και με πολεμικό πλοίο για την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στη βραχονισήδα.). Ενώ η ενέργεια των Τούρκων δεν ήταν παρά ένα, καθόλου αθώο βέβαια, ατόπημα, αλλά σε επίπεδο δημοσιογραφικό και ΜΜΕ. Η κλιμάκωσή του σε πολιτική/στρατιωτική υπόθεση βαραίνει την ελληνική πλευρά. Μετά από αυτό ή θα έπρεπε να ξεκινήσει άσκοπο αιματοκύλισμα ή να οπισθοχωρήσουμε με την ουρά στα σκέλια, όπως κι έγινε (προσωπικά στην κατάσταση που έφτασε η ελληνική πλευρά την κλιμάκωση ήταν η καλύτερη επιλογή)

    Για αυτά τα γεγονότα αλλά και για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από ψυχραιμότερες πλευρές έχουν γραφτεί πολλά και από έγκυρους δημοσιογραφους και από στρατιωτικούς. Ενα δείγμα εδώ και εδώ

    AntwortenLöschen
  6. και το απόσπασμα από το δεύτερο λινκ που δεν επιδέχεται άνοιγμα με το html κώδικα¨:

    Η κρίση στα Ιμια δεν έπεσε από τον ουρανό εκείνη τη δραματική νύχτα. Είχε παρελθόν. Από τις αρχές του 1995 κιόλας, το υπουργείο Αιγαίου είχε ανακοινώσει προγράμματα «εποικισμού βραχονησίδων», με οικονομικές ενισχύσεις για όποιον επέλεγε να εγκατασταθεί σ’ αυτές. Τα Χριστούγεννα του 1995, ένα τούρκικο εμπορικό πλοίο προσάραξε στις ξέρες των Ιμια. Όπως γράφει και ο Σημίτης στο βιβλίο του, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η εξής: «Η ελληνική πλευρά διαμηνύει στην Άγκυρα ότι αν δε δεχτούν τη βοήθεια των ελληνικών ρυμουλκών, η φορτηγίδα θα μείνει επ’ αόριστον προσαραγμένη». Στις 25 Γενάρη, ο δήμαρχος της Καλύμνου συνοδευόμενος από το διοικητή του αστυνομικού τμήματος πήγαν στα Ιμια να υψώσουν την ελληνική σημαία.
    Γιατί τόση ταραχή για κάποια έρημα βράχια στη μέση του πελάγου; Κατοικημένες βραχονησίδες με τη σημαία να κυματίζει, σημαίνει ότι έχουν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα. Εκεί κρύβεται το μυστικό. Ο έλεγχος των βραχονησίδων ήταν ένα βήμα για να ενισχυθούν οι ελληνικές διεκδικήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, να μετατραπεί σε μια κλειστή «ελληνική λίμνη».

    AntwortenLöschen
  7. @ ΝΕΜΕΣΙΣ και

    @ σε όλους:

    Κάνεις λάθος όταν λες ότι χάσαμε τα Ίμια. Τα Ίμια ανήκουν ακόμα στον ελλαδικό χώρο και αν θέλουμε να μην οδηγηθούμε σε μειώσεις εδαφών, πρέπει να μάθουμε πρώτα απ όλα να αγαπάμε τη χώρα μας. Και όταν λέω αγαπάμε, δεν εννοώ με φωνές και φανφάρες αλλά στη πράξη και σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, ιστορικό.
    Σχετικά με τον Σημίτη. Όταν διαβάσεις το βιβλίο καταλαβαίνεις ότι το μεγάλο σφάλμα το έκανε ο στρατός και δη το ναυτικό ήτοι ο Λυμπέρης. Ο Σημίτης ευθύνεται στο βαθμό που δεν συγκάλεσε γενική σύσκεψη και με τα τρία σώματα στρατού και δεν έθεσε σε τραπέζι ένα σχέδιο με εναλλακτικές και με σενάρια. Έτσι ενώ διαπραγματεύονταν με τους Αμερικανούς για την ανατολική Ίμια, οι Τούρκοι άρπαξαν τη δυτική. Θεωρώ ότι θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς του να ανοίξει πόλεμο, με έναν μη ετοιμοπόλεμο στρατό! Μη ξεχνάμε ότι μόλις είχε αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού και δεν ήξερε πού πάταγε.
    Το μεγάλο λοιπόν έλλειμμα δεν είναι του Σημίτη, αλλά της όλης ελληνικής κατάστασης που δεν ξέρει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου και κάθε φορά που αλλάζουμε Κυβέρνηση αλλάζουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Ακόμα και τις στατιστικές και τα μαθηματικά και το σύμπαν όλο.
    Τέλος το μέγα ερώτημα που μπαίνει σήμερα με τα εθνικά μας προβλήματα να έχουν οξυνθεί, όπως εξ άλλου και τα οικονομικά μας να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο: Ποια μέτρα ελήφθησαν για να μην επαναληφθεί η ιστορία;
    Θα έλεγα κανένα, αλλά τουλάχιστον επί 8ετίας Σημίτη είχαμε μια οικονομική άνθηση, που πάει να πει είχαμε και τις πόρτες ανοιχτές για αίτηση βοήθειας και αλληλεγγύης. Σήμερα καταντήσαμε να ακούνε οι εταίροι Ελλάδα και να βγάζουν σπυριά, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Τουρκία.

    @ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ
    Αχ μωρέ Αγιάννη μου, Τη σημαία λες; Εδώ θα βρεις στο δίκτυο από όλους τους κουλτουρέ μπλόγκερ, να ζητάνε από την Άννα (τη γνωστή Άννα Διαμαντοπούλου, που έχει ζητήσει να θεσμοθετήσουμε ως επίσημη δεύτερη γλώσσα της χώρας την αγγλική) να καταργήσουμε τις παρελάσεις, γιατί αφού είμαστε πολυπολιτισμικοί πως θα ζητάμε να κρατάνε την ελληνική σημαία ΜΟΝΟ οι Έλληνες, να την κρατάνε και οι Τούρκοι μαθητές. Όπως καταλαβαίνεις με τέτοια λογική η σημαία δεν είναι πια σύμβολο, αλλά φόρεμα. Όποιος είναι πρώτος στα μαθήματα το φοράει.
    Εγώ πάντως την έχω ήδη αναρτήσει και από το μπαλκόνι μου και πίσω από το τζάμι του ισογείου στο γραφείο μου!


    @ Swell
    Καλή μου, το ότι οι αμερικανοί είναι εργατικοί και συγκροτημένοι ΔΕΝ πάει να πει ούτε ότι έχουν μαζί τους το δίκιο ούτε την ικανότητα να νικούν παντού.
    « Η Παπαρήγα πρέπει να μένει ασχολίαστη ως ΑΜΕΑ που είναι».
    Τι πάει να πεί;

    AntwortenLöschen
  8. @ παυλίτσα,
    Καλημέρα γλυκειά μου.

    Θέλουμε την ειρήνη, γιατί η ειρήνη είναι γλυκειά,

    (Είναι η ζωή τόσο πολύτιμη
    ή η ειρήνη τόσο γλυκιά
    για να την πληρώνει κανείς
    με τις αλυσίδες
    και τη σκλαβιά;
    Μην το επιτρέπεις αυτό
    Παντοδύναμε Θεέ,
    Τι δρόμο θα ακολουθήσουν
    οι άλλοι δεν ξέρω,
    όσο για μένα
    δώσ μου ελευθερία
    ή δωσ μου θάνατο.
    Π. Χένρυ )
    ενώ η ελευθερία θέλει βία (violent και όχι βιασύνη) κότσια, σπαθιά, ταραχές και αποφάσεις άλλης πάστας ανθρώπων.
    Δεν είμαστε. (χωρίς να λέω κακώς που δεν είμαστε. Ζούμε σε εποχές ειρήνης, κανείς δεν θέλει πόλεμο)
    Στο δεύτερο που λες, δηλαδή η παράνοια ότι όλοι είναι εχθροί μας, έχεις κατά το μισό δίκιο. Μπορεί δηλαδή να μην είναι όλοι εναντίον μας, αλλά δεν είναι και μαζί μας. Σ αυτό εμείς σαν λαός, αλλά και οι κυβερνήσεις ευθύνονται εξ ίσου.
    Όσο ρε παυλίτσα μου, για την αλήθεια της ιστορίας; Ποιος νοιάζεται σήμερα για την αλήθεια της ιστορίας, όταν ο πρωθυπουργός της FYROM, διακηρύσσει ότι είναι απευθείας απόγονος του Μέγα Αλέξανδρου; τον οποίος εμείς για να μην ξεχνιόμαστε τον ονομάζουμε με τη μεγαλύτερη απλότητα σφαγέα;
    Για την σύγχρονη ιστορία τώρα. Όντως είναι κάπως σόλικο να μιλάμε για Γερμανούς κοράκια και να είμαστε σύμμαχοι και εταίροι.
    Για τα υπόλοιπα, δυσκολεύομαι να σου απαντήσω, γιατί ενώ έχεις δίκιο με τα χίλια, σε ρωτάω: Ο Κολοκοτρώνης όταν πήρε τα όπλα ήξερε ιστορία; Πήρε τα όπλα για την τιμή της ιστορίας ή για τη τιμή τη δικιά του και της πατρίδας του;
    Ο άνθρωπος έχασε τη σχέση του με τη γη, από τη στιγμή που έγινε ιστορικό όν. Ξέχασε τη γη και ζει στο χρόνο και κατά συνέπεια στους πέντε δρόμους. Είμαστε καθοδόν να καταργήσουμε την ιστορία, όχι μόνο γιατί μας φέρνει δυστυχία, αλλά και γιατί ζώντας αγκαλιά με τα ρολόγια, (εφεύρεση της ιστορίας) φάγαμε όλα τα λουλούδια και όλα τα ωραία του πλανήτη.
    Το μέγα ερώτημα είναι το τι θα προκάνουμε: Να ξεκάνουμε την ιστορία ή να ξεκάνουμε τον πλανήτη;;

    AntwortenLöschen
  9. @Tyler Durden,

    ε όχι ρε φίλε και έβαλε η Ελλάδα πρώτη το φυτίλι με εποικισμό. Σιγά και με το μαλακό. Τώρα θα γίνεις και πιο Τούρκος από του Τούρκους.
    Πάρε να διαβάσεις ένα βιβλίο που δεν έχει καθόλου εθνικιστικούς τόνους και μετά να πετάς τις αδέσποτες δεξιά και αριστερά. Είπαμε ότι θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο, αλλά όχι και έτσι!
    Η Ελλάδα είχε υποχρέωση να στείλει να μαζέψει τη Τούρκικη σημαία που έβαλαν νύχτα οι δημοσιογράφοι της Χουριέτ και είχε υποχρέωση να προστατέψει το νησί από τη στιγμή που έγινε κατάληψη.
    Σου περνάει από το μυαλό ότι θα είχε η Ελλάδα άδικο και θα τηλεφωνούσε ο ίδιος ο Κλίντον στην Τσιλέρ για να της πει να φύγει από το νησί γιατί τότε θα μείνει μόνη της αν πέσει μια τουφεκιά;
    Έχεις δική σου ερμηνεία των γεγονότων, αλλά δεν μου λες που την βασίζεις;

    Όσο για την προσάραξη του τούρκικου κάργκο αναφέρεται και αυτό το περιστατικό στο βιβλίο, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗΝ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, που σχολιάζεις.

    Αυτά που λες ότι τα διαμήνυσε ο Σημίτης είναι προβοκατόρικα ψέματα που σίγουρα τα διαδίδει το τούρκικο υπουργείο προπαγάνδας και έχει βρει και καλά αυτιά και στην χώρα μας! Το πλοίο ρυμουλκήθηκε από τον Μάτσα και όταν έφτασε έξω από το λιμάνι οι τούρκοι έκοψαν τα συρματόσχοινα.
    Θλίβομαι και μόνο που σε διαβάζω.
    Εύχομαι να μη ζήσει η πατρίδα μας άλλη μια κατοχή από τους Οθωμανούς, αλλά με άτομα σαν και του λόγου σου, δεν θα το αποφύγει.
    Σου συνιστώ να διαβάσει το βιβλίο και όχι τους «έγκριτους» δημοσιογράφους που λες.
    Επίσης, όταν κάνεις σχόλια σε κάποια ανάρτηση, δεν βλάπτει να διαβάζεις και την ανάρτηση, γιατί η ρυμούλκηση του τούρκικου πλοίου, στην οποία αναφέρεσαι, αναφέρεται στην ταχεία αναφορά των γεγονότων, που είναι αδιάψευστα.

    AntwortenLöschen
  10. @ σε όλους

    Είχα προσδιορίσει το εμπορικό πλοίο που προσάραξε στα Ιμια εκ παραδρομής ως "αλευτικό"

    Λάθος μου. Το πλοίο που προσάραξε ήταν εμπορικο - εμπορευματοφόρο

    AntwortenLöschen
  11. ΝΕΜΕΣΙΣ27/10/09 13:00

    @Tyler Durden

    Aπό τον ...Ιό της "χαφιεδοτυπίας" διαβάζεις ιστορία; Ωραία πηγή διάλεξες. Αντικειμενικότερη δεν μπορεί να γίνει!!!!!

    @ ange-ta

    Τα Ίμια, μέχρι την νύκτα εκείνη, ανήκαν στην Ελληνική Επικράτεια. Η υποστολή της Σημαίας και η αδυναμία μας να πάμε εκεί τι σημαίνει; Δεν σημαίνει ότι αποδεχόμεθα ότι δεν είναι βέβαιο ότι ανήκουν στην Ελλάδα, επειδή φοβόμαστε την Τουρκία; Δεν είναι μείωση της Ελληνικής Επικράτειας; Μα και το γεγονός ότι ο Σημίτης το 1997 στην Μαδρίτη αναγνώρισε στην Τουρκία ότι έχει "ζωτικά συμφέροντα" στο Αιγαίο, τι είναι;

    AntwortenLöschen
  12. @ Νέμεσις,

    Η αιτιολογία της υποστολής της σημαίας είναι στρατιωτική. Αν υπάρχει κάπου αναρτημένη σημαία, που δεν υπάρχει υποδομή ή φυλάκιο, τότε κινδυνεύει να υποσταλεί ή να ντροπιαστεί απο τον κάθε περαστικό.

    Επίσης, οταν ένα στρατιωτικό άγημα υποχωρεί ή φεύγει, παίρνει μαζί του και τη σημαία.

    Δεν πρέπει να ξεχνάς, ότι η Σημίτης ήταν πρωθυπουργός χωρίς ακόμα να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης απο την Βουλή. Επομένως και να ήθελε - που δεν ήθελε - να κάνει πόλεμο δεν μπορούσε.

    Για μένα το ζήτημα είναι ξεκάθαρο: έφταιξε αποκλειστικά η στρατιωτική ηγεσία. Ο Αρσένης παρότι εκπροσωπεί το εθνικό ΠΑΣΟΚ, δεν ζύγιασε σωστά τα πράγματα. Ηταν απαράδεκτο να περάσουν με φουσκωτο τούρκοι κομάντος και να διαφύγουν της προσοχής των Ελλήνων.

    Για την Μαδρίτη:
    Το βιβλίο τελειώνει με την συνθηκη της Μαδρίτης. Οι Ελληνες συμφώνησαν μετα απο πιέσεις των Αμερικανών, πρώτος συμφωνησε ο πολύς κ. Πάγκαλος, να πάνε σε διατησία. Ενω θα έπρεπε να πούν: Δεν πάμε διαιτησία για τα νησιά. Τα νησιά είναι δικά μας τέρμα και τελεία. Ομως πήγαν. Οι Τούρκοι πάλι, επειδή ήξερα ότι θα έχαναν, πίεζαν να μπεί και άλλο θέμα στο τραπέζι. Μάλιστα έλεγαν αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων!!!

    Στο τέλος πήγαν στη Μαδριτη και συμφώνησαν και οι δύο να σεβαστούν τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου. Οσο και να σκεφτώ, δεν βλέπω τι προδοτικό εμπεριέχει αυτη η πρόταση.
    Μπορεί να μη βλέπω κάτι;

    AntwortenLöschen
  13. Αντζέτα έτυχε να βρεθώ πολύ πολύ κοντά στα Ίμια κατα τη διάρκεια της θητείας μου και να εκπαιδευτώ σε αυτό το αντικείμενο αν και δεν θέλω να πω περισσότερα.
    Θα σου πω πράγματα που με παίρνει να τα πω και δεν τα έχεις ξανακούσει.
    Μόνο ένας διανοητικά καθυστερημένος θα έστελνε στα Ίμια εκπαιδευμένους κομμάντος.
    Ήταν εγκληματικό λάθος που πήγαν έστω και στη μια νησίδα. Δεν στέλνεις σαν πρόβατα επι σφαγή επίλεκτους άντρες οι οποίοι μπορούν να δολοφονηθούν με μια απλή ριπή ενός πλοίου χωρίς να μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα πρακτικά.
    Η κρίση αυτή θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ένα απλό σκάφος του Λιμενικού. Ευθύνες έχει και η στρατιωτική και κυρίως η πολιτική ηγεσία. Πάντα τις τελικές εντολές τις δίνει η πολιτική ηγεσία. Και αν οι στρατιωτικοί είναι ανίκανοι πάλι τότε φταίει η πολιτική ηγεσία που διόρισε με κομματικά κριτήρια ανίκανους.
    Μπορώ να πω πολλά άλλα αλλά δεν με παίρνει. Γενικά κλείστε τα αυτιά σας απο τέτοια θέματα αφού η αλήθεια είναι δύσκολο να μαθευτεί.

    AntwortenLöschen
  14. Είναι δικαίωμα του κάθε κράτους να κάνει ότι θέλει στα δικά του εδαφικά όρια.
    Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρανομεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο αφού δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της Υδατα στα 12 μίλια όπως κάνει κάθε κράτος παντού στον κόσμο.
    Τέλος ποιά κλειστή ελληνική θάλασσα; Τι ανοησίες τριτοκοσμικές είναι αυτές; Διεθνή χωρικά ύδατα υπάρχουν σε όλο το Αιγαίο και μπορεί να πλεύσει ο καθένας.
    Διεθνή χωρικά Ύδατα υπάρχουν ακόμα και δίπλα στην Αίγινα...
    Έτσι τη γλύτωσε και γνωστός λαθρέμπορος ο οποίος ισχυρίστηκε οτι πιάστηκε στα Διεθνή Ύδατα και όχι στα ελληνικά οπότε αθώος. Με διεθνιστές, προοδευτικούς και νεοφιλελεύθερους μάρτυρες υπεράσπισης και δικηγόρους φυσικά.
    Και τέλος πάντωω Αντζέτα η ειρήνη είναι γλυκιά αν και είναι σχετικό. Ειρήνη είχαν και όσοι ήταν υπόδουλοι στους Τούρκους.
    Διάφοροι αμπελοφιλόσοφοι και καλά αμοιβόμενοι μη κυβερνητικών οργανώσεων (που επιδοτούνται όμως απο κυνερνήσεις!!) μιλάνε για κατάργηση συνόρων, παγκόσμια ειρήνη και άλλες ανοησίες. Ας πάνε όλοι αυτοί να εισέλθουν παράνομα στο Ισραήλ ή στις ΗΠΑ. Ή να μιλήσουν για παγκόσμια Ειρήνη στο Ιρακ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Τσετσενία και και και...
    Όλα αυτά λέγονται απο τις ισχυρές χώρες και αναπαράγονται απο τα κατα τόπους γιουσουφάκια τους και πρακτορίσκους.

    AntwortenLöschen
  15. ΝΕΜΕΣΙΣ27/10/09 19:39

    @ ange-ta

    Μιλάς συνεχώς για πόλεμο, σαν να ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν, αν η κυβέρνηση Σημίτη κρατούσε στάση σθεναρή(*). Αλλά και να γινόταν ακόμη, είχαμε την στρατιωτική υπεροχή την ώρα εκείνη.
    Μην ξεχνάς ότι σαν αύριο, πριν 69 χρόνια, μάς κήρυξαν πόλεμο, ακριβώς διότι δεν κάναμε πίσω. Κι εκείνων που μάς τον κήρυξαν η στρατιωτική υπεροχή ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από των Τούρκων, αν είχαν οι Τούρκοι καθόλου!!

    Η αναγνώριση "ζωτικών συμφερόντων" σε κάποιον εντός της Επικράτειάς σου, είναι προδοσία. Τελεία και παύλα. Μου κάνει εντύπωση πώς δεν το καταλαβαίνεις, όπως επίσης το ότι προσπαθείς να επιρρίψεις τις ευθύνες στις ΕΔ, βγάζοντας τον Σημίτη λάδι. Μα είναι δυνατόν;

    ο Λάκων, με του οποίου τα σχόλια συμφωνώ απολύτως, το θέτει πολύ σωστά. Δεν κινείται από μόνος του ο στρατός, ούτε έχει την ευθύνη λανθασμένων κινήσεων, αν διαταχθεί να τις κάνει, ή να μην τις κάνει. Η κυβέρνηση εντολεύει και ο στρατός υπακούει (τουλάχιστον εδώ, όπως και σε κάθε δημοκρατικό κράτος).


    (*)Εδώ το λες μόνη σου: "Επομένως και να ήθελε - που δεν ήθελε - να κάνει πόλεμο δεν μπορούσε. " ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ, αυτό ήταν όλο. Τα περί ψήφου εμπιστοσύνης είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.

    AntwortenLöschen
  16. ΝΕΜΕΣΙΣ27/10/09 19:51

    Ήθελα να σου επισημάνω κάτι τελευταίο για τον Σημίτη, το οποίο τόσο υποστηρίζεις και δεν θα γράψω τίποτε άλλο. Ακόμη και αν έφταιγαν οι ΕΔ, που ασφαλώς δεν έφταιγαν, είναι πρωτοφανής μικροψυχία και μικροπρέπεια για έναν ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ να κατηγορεί τις ΕΔ στον λαό. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και δείχνει το ποιον του μικρού το δέμας και την ψυχή "ταπερμαν".

    Διάβασε, αν θέλεις, κι εδώ.

    AntwortenLöschen
  17. @ Λάκων,

    στείλε μου με μέϊλ ότι ξέρεις μ ενδιαφέρει πολύ. (αν θέλεις βέβαια)
    Παρακάτω απαντάω στη ΝΕΜΕΣΗ για το λινκ που μου έστειλε, το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον!!
    Διάβασε το και συ, εχει μεγάλη σημασία.

    @ ΝΕΜΕΣΙΣ,

    διάβασα το λινκ που μου έστειλες.

    Ο γράφων συμφωνεί σε γενικές γραμμες με αυτά που λέω εγω!

    Με δυο λόγια ο στρατός ήταν ένα μπάχαλο και μισό:


    Υπήρχε στρατός ξηράς, αλλα δεν ήταν εκπαιδευμένος για βραχονησίδες. Το ναυτικό ήταν ανοργάνωτο. Ελειπε ενα αεροπλανοφόρο στην Αδριατική. Οι φρεγάτες δεν ήταν ακόμα έτοιμες Φακούς δεν είχανε. Είχαμε και 6 Bf και τα πλοία ήταν ακατάλληλα.
    κλπ κλπ κλπ κλπ.
    Τι άλλο να πω εγω;

    Το διαφορετικό που λέει και σίγουρα ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ είναι ότι αν το ναυτικό φύλλαγε ΚΑΙ την μικρή Ιμια, (ενώ φύλλαγε μόνο τη μεγάλη, αυτη δηλαδή που είχαμε αναρτήσει εκ νέου τη σημαία μας)οι Τούρκοι (που ήθελαν να προβοκάρουν σύρραξη πάσει θυσία) θα μπορούσαν να είχαν επιβιβαστεί σε άλλη βραχονησίδα και μάλιστα ερωτά, τι θα κάναμε εαν είχαν επιβιβαστεί στο Φαρμακονήσι. Με αυτη τη σκέψη, που εγω τουλάχιστον τη βρίσκω σωστή, ο Σημίτης είχε άδικο που απεκάλεσε τον Λυμπέρη μαλάκα γιατι δεν φύλλαξε ΚΑΙ την μικρή Ιμια.

    Πάντως, μπορείς να μου πεις ότι θέλεις. Ο Σημίτης ΔΕΝ θα μπορούσε να εμπλακεί σε πόλεμο. Το ερώτημα σου, γιατι μιλάω για πόλεμο είναι άστοχο. Διότι ή θα υποχωρούσαμε ή θα μπαίναμε σε πολεμική περιπέτεια.
    Για το δεύτερο δεν είμαστε ετοιμοι τότε, ευχομαι να είμαστε σήμερα. Αλλα αν ακούσεις τον σημερινό ελληναρά του κινητού και του τζίπ, στην κοσμάρα του.....
    Λοιπόν θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και εμείς θέλουμε μια αλλαγή πλεύσης. Οχι εθνικομηδενισμούς, στυλ Τσίπρα, Παπαρρηγα, Παπανδρέου, Μπακογιάννη, Τρεμόπουλο ΚΑΙ Χρυσόγελο, (άφησα κανέναν εκτός;)

    AntwortenLöschen
  18. Είναι γνωστή η ελαστική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη για τα «τουρκικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο», όπως και οι ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ τη βραδιά των Ιμίων.

    Είναι γνωστή η ικανοποίηση της απαίτησης των ΗΠΑ να δοθεί ο Οτσαλάν από τα ελληνικά χέρια στην Τουρκία.

    Το καινούριο που εγώ βλέπω είναι μια χρόνια προσέγγιση του ελληνικού με το τουρκικό καπιταλισμό που οδηγεί σε κοινή μεταφορά τους στα Βαλκάνια για να επιβεβαιωθεί η από ετών πρόβλεψη αυτών των παλιοκομουνιστών, ότι η αστική Ελλάδα θα γίνει το όχημα της μεταφοράς του τουρκικού μίγματος δυτικού ιμπεριαλισμού κι ανατολίτικης πολεμοκάπηλης βαρβαρότητας.

    AntwortenLöschen
  19. Α ρε Αγγέλα ποιήτρια μου έφτιαξες την ημέρα ...

    "η σημαία δεν είναι πια σύμβολο, αλλά φόρεμα" βάλτο μωρέ σε ξεχωριστό άρθρο χωρίς κείμενο για την σημερικά επαίτιο ... συνοψίζει τα πάντα μια προτασούλα τόση δα!

    Και το άλλο πολύ ωραίο -> "Ο άνθρωπος έχασε τη σχέση του με τη γη, από τη στιγμή που έγινε ιστορικό όν. Ξέχασε τη γη και ζει στο χρόνο και κατά συνέπεια στους πέντε δρόμους",

    το έλεγε δεν το έλεγε ο Αρχιμήδης, "δώσε μου ένα γερό στήριγμα να πιαστώ και μπορώ να σου μετακινήσω βουνά", δεν έλεγε δώσε μου μεταφυσικούς και ιστορικούς άξονες να μην ξέρω που βρίσκομαι ... Ο Τόπος παράγει τον Τρόπο ... Αλλά ξέφυγα ελαφρώς από το θέμα.

    Έχετε χάσει το ζουμί της υπόθεσης, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες !

    Το Αμερικανικό ΔΗΜΟΣΙΟ όπως και το Τουρκικό στελεχώνεται από επαγγελματίες! Το δικό μας από κακόμοιρους, κουτοπόνηρους, υποτακτικούς κοτσαμπάδησες που δεν διαφυλάσσουν τον ΤΟΠΟ, ΤΡΟΠΟ και τα σύμβολα αλλά απλώς φυλλάνε ... τα 3 παιδιά ΤΟΥΣ που έχουν να μεγαλώσουν ... ;)

    Δεν γνώριζα και γω μέχρι χθες βράδι που ο Χαρδβέλας, δημοσιογράφος που δεν εκτιμώ λόγω του Αθέατου Κόσμου, έκανε μια από τις καλύτερες εκπομπές που έτυχε να παρακολουθήσω. Μόνο με αυτήν την εκομπή με αποζημιώσε για όλες τις άλλες αηδίες που έχει φτιάξει.

    Η αφορμή στα Ίμια δόθηκε από τον μοναδικό έλληνα βοσκό που συντηρούσε εδω και 15 χρόνια την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δραστηριότητα της ελληνικής επικράτειας στην βραχονησίδα !!! Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ακούστηκε στην εκπομπή, ΧΩΡΙΣ τεκμηριωμένη οικονομική δραστηριότητα ένα ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ έδαφος είναι αμισβητήσιμο (θα είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκο από την πρόταση, αλλά το ΝΟΗΜΑ είναι αυτό).

    Ο λόγος που έφυγε ο βοσκός το 1995 από το νησί ήταν διότι τοΥ έκοψε ο δήμαρχος Καλύμνου ΕΤΗΣΙΟ επίδομα 3.000 € για την βενζίνη του!!! Ο λόγος που το έκοψε ο δήμαρχος ήταν διότι άλλαξε ο κρατικός μηχανισμός εγκρίσεων και όλα τα έξοδα έπρεπε να εκγρίνονται κεντρικά από μια κεντρική υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου .... Κάποιος δημόσιος υπάλληλος είτε κατ΄ εντολή είτε λόγω ανοησίας έκοψε το έξοδο, μάλλον ως περιτό! Θα σκέφτησε ως οικονομικός, τι να βοσκήσει κάποιος πάνω σε ένα ξερονήσι ... ας τον φέρουμε πίσω στην πόλη να κάνει καμάκι στις τουρίστιες να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία ...

    AntwortenLöschen
  20. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  21. ΤΟΣΗ αξία αλλά και τέτοια ΓΝΩΣΗ διαθέτουν οι δημόσιοι ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΙ ετούτης της πατρίδας .... Η τραγωδία βέβαια ολοκληρώθηκε με το ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΠΛΟΦΑ των Τούρκων. Δεν θα πήγαιναν σε πόλεμο δεν είχαν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, ήταν σίγουροι ότι θα κέρδιζαν την βραχονησίδα διότι ήταν βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν θα περίμενε (όπως ΟΦΕΙΛΕ στρατιωτικά) την δική τους απόβαση σε ελληνικό έδαφος και ΜΕΤΑ να τους κάνουν κομπότρυπες πάνω στην νησίδα ... Δεν είχε η πολιτική ηγεσία το σθένος, την ψυχραιμία, το καθαρό μυαλό, όπως λες και την αποφασιστικότητα να ΔΙΕΚΔΗΚΙΣΟΥΝ το αυτονόητο, την ελληνική νησίδα. Και οι αμερικάνοι με τους Τούρκους που ήταν επαγγελματίες τους έπαιξαν στο ότι ΔΕΝ είχαν το διεθνές ΔΙΚΑΙΟ με το μέρος τους εξαιτίας .... ΕΝΟΣ ΒΟΣΚΟΥ ... αναγκαστήκαμε να ντροπιαστούμε ως κοινωνία, χάνοντας 3 ζωές, ένα ελικόπτερο, την περηφάνεια μας και μια βραχονησίδα. Αυτή ήταν από την αρχή η στόχευση της αμερικανο-τουρκικής στρατηγικής γιατί η κυβέρνηση Σημίτη εαν θυμάμαι σωστά πριν εκλεγεί είχε πολύ έντονη και περήφανη πατριωτική ρητορία ... Του σπάσανε τον "τσαμπουκά" του Σημίτη όπως λέμε με το καλημέρα ...

    Κατάλαβες Αγγέλα ; Πως παίζεται το παιγνίδι ... από επαγγελματίες ;

    Διότι καλά είναι όλα αυτά με τα 12 μίλια, αλλά όπως λές για τον ΤΟΠΟ οι νόμοι σκύβουν μπροστά στην φυσική πραγματικότητα, οι Τούρκοι που είναι επαγγελματίες σε αυτά, κάτι ξέρουν με τους εποικισμούς ...

    Εαν είχαμε σοβαρή δημόσια διοίκηση και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ηγεσία, θα είχαμε φτιάξει του βοσκού ολόκληρη στάνη με φωτοβολταϊκά πάνω στην νησίδα και θα είχαμε στην ουρά να περιμένουν ήδη καμιά 10αριά ακόμη νεαροί βοσκοί και ψαράδες να πάνε να .... βοσκήσουν. Τι έχουν όμως τα έρμα και ψοφάνε, εεεε;;;

    Α, Ανγκέλα αν δεις σύντομα τους ΟΠ να αλλάζουν ύφος στα πατριωτικά (άστο το εθνικά .... δεν φοριέται ... πολύ :) ) να ξέρεις ότι θα οφείλεται στον φίλο σου τον mirage ....

    AntwortenLöschen
  22. Αντζέτα να σου πω ένα άλλο στοιχείο που δεν αφορά τη χώρα μας. Ακούστηκε και το παπαγαλίζουν όλοι οτι η Τουρκία μπλόφαρε και δεν ήταν προετοιμασμένη για πόλεμο. Επίσης οτι επειδή είχαμε όλο το στόλο στα Ίμια είμαστε σε πλεονεκτική θέση.
    Παραμύθια. Η Τουρκία διαθέτει πυράυλους εδάφους-επιφάνειας Harpoon στα παράλια και θα μπορούσε να βυθίσει σκάφη μας χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα πλοίο και αεροσκάφος. Απλώς θα εκτόξευε τους πυράυλους απο τα παράλια-στεριά. Τα πλοία της τα είχε κρυμμένα αρκετά μακριά ωστε να μη μπορούμε να τα χτυπήσουμε αλλά αρκετά κοντά ώστε να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση πολέμου.
    Μπλόφαρε μεν αλλά ήταν πανέτοιμη δε.
    Λες να δημιουργούσε κρίση χωρίς να ήταν προετοιμασμένη; Μόλις σου απάντησα και γιατί δεν είχε τόσα πλοία στην περιοχή και γιατί εμείς είμαστε σε μειονεκτική θέση. Ασε να μην μιλήσουμε και για την κατάσταση στον αέρα..
    Τέλος μιλάνε όλοι για Αμερικανικές παρεμβολές στο ελικόπτερο κτλ. Σε διαβεβαιώνω πως η Τουρκία έχει ικανότητες και μάλιστα αρκετά καλές πάνω στον ηλεκρονικό πόλεμο και μπορεί να κάνει παρεμβολές απο τους ασυρμάτους έως τα κινητά τηλέφωνα...
    Παρόλα αυτά σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου αν και θα πάθουμε τεράστιες καταστροφές θα κερδίσουμε και η Τουρκία θα γίνει πολλά κομμάτια. Δεν είναι υπερδύναμη όπως προπαγανδίζουν.

    AntwortenLöschen
  23. Και ποιός λέει ότι δεν διαθέτουν σύγχρονα όπλα και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, το αντίθετο. Θα θυσιάζαν κομάντος, ήταν προετοιμασμένοι γι αυτό, το είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Εκείνο το βράδυ στα σχέδιά τους είχαν την βραχονησίδα και όχι γενικευμένη σύραξη. Αλλιώς θα έπρεπε να είναι έτοιμοι στον Έβρο για δική μας εισβολή εαν επρόκειτο για κάτι μεγαλύτερο.

    Όλος όμως ο σχεδιασμός τους ήταν για την νησίδα. Οι δικοί μας "τσίπησαν" και μάζεψαν όλο τον στόλο στην περιοχή λες και επρόκειτο για πόλεμο. Εαν είναι σωστά αυτά που λες για τους πυράυλους (και δεν έχω λόγο να τα αμφισβητήσω) δεν θα επρεπε να τον έχουμε και εμείς κρυμένο κοντά στέλνοντας μόνο τα ελαχίστως απαραίτητα για την νησίδα πλοία; Αφού οι στρατιωτικές κινήσεις του Τούρκων δεν ήταν κινήσεις γενικευμένης σείραξης, γιατί εμείς ετοιμαζόμασταν για πόλεμο; Προφανώς έντεχνα το ΝΑΤΟ είχε σπείρει υπόνοιες να τρομάξουν οι δικοί μας ... Τέτοια όμως ψυχραιμία και επαγγελματισμός απο τους δικούς μας ηγέτες ...

    Θεωρώ ότι τα παράλιά τους με τα ξενοδοχεία είναι και σε δική μας ακτίνα βολής εαν τυχόν χτυπούσαν πλοίο ... Δεν μπορεί να μην έχει το ναυτικό σενάρια απάντησης σε όλα αυτά ...

    Όλο το ζήτημα ήταν ως εξής. Εκείνοι διεκδικούσαν την βραχονησίδα που ιστορικά ήταν δική μας για οικονομική εκμετάλευση και εμείς δεν αντιδράσαμε στο μέτρο που άρμοζε για την περίσταση. Από την μια προετοιμασίες γενικής επιστράτευσης στο στράτευμα, από την άλλη κινήσεις προς την βραχονησίδα ωσάν κάποιου που την διεκδικεί (όπως έκαναν οι Τούρκοι). Αντιθέτως έπρεπε να είμαστε αμίληκτοι στην υπεράπιση του ελληνικού εδάφους ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ απέβαιναν Τούρκοι κομάντος και τίποτε περισσότερο. Ψυχολογία δηλαδή και στρατηγική αλαλούμ ... είναι σοβαρά πράγματα τώρα αυτά; Αλλά είπαμε την βραχονησίδα η ελληνική πολιτεία την είχε ήδη παραχωρήσει νωρίτερα σε ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, δεν την θεωρούσε σημαντική ...

    Γενικά η Τουρκία δεν είναι λογικό να θέλει με τίποτα πόλεμο στα δυτικά της με την Ελλάδα, ευρωπαϊκό έδαφος. Έχει πολλά περισσότερα να διευθετήσει και να κερδίσει από τα ανατολικά! Απλά το παίζει "νταής" και εμείς ραγιάδες, κρατάει το προφίλ της ηγεμονικό, έχει υπομονή και επαγγελματισμό. Ενδεχομένως με το συνεχές νταιλικι και την υπομονή να κερδίζει ολοένα και κατιτίς, αναίμακτα και άκοπα, χρησιμοποιεί την τακτική της συνεχούς και μόνιμης ισχύος. Αυτό βέβαια βολεύει επίσης τους αμερικανούς που χρειάζονται γεωπολιτικά την Τουρκία σε πολλαπλούς ρόλους και εμείς ως "καλά παιδιά" που και που το μόνο που παθαίνουμε είναι να χάνουμε καμιά ψωρο-νησίδα ... Γλυτώνουμε όμως έναν γενικευμένο πόλεμο τον οποίο θεωρούμε δεδομένο ότι θα χάσουμε και βέβαια θεωρούμε πως διακαώς επιθυμούν να κάνουν οι Τούρκοι ...

    Οπότε;;; Τι μας φαίνεται περίεργο σε όλα αυτά;

    AntwortenLöschen
  24. Ακριβώς όπως το λες Mirage. Ήταν προετοιμασμένοι για τη νησίδα. Αυτό σημαίνει οτι το πυραυλικό σύστημα το μεταφέρεις και εκεί που θες. Και φυσικά μιλάμε για παράλια. Αντιθέτως εμείς αν υποθέσουμε πως διαθέτουμε κάτι ανάλογο αναγκαστικά το έχουμε σε κάποιο νησί.
    Υποθετικά ας πούμε οτι έχουμε ένα τέτοιο πυραυλικό σύστημα στην Κρήτη.Σε μια απότομη κρίση δεν μπορείς να μεταφέρεις ένα τέτοιο σύστημα έτσι εύκολα. Πέρα απο τους πυραύλους και τον εκτοξευτή-ραντάρ-σιλό πρέπει να μεταφέρεις και το προσωπικό χειρισμού + τη μονάδα συντήρησης κτλ.
    Αυτός που αιφνιδιάζει έχει το πλεονέκτημα.Η κρίση ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.
    Σε περίπτωση πολέμου πάντως χαμένη θα είναι και οι δύο αλλά η καταστροφή της Τουρκίας θα είναι μόνιμη.
    Διαφωνω σε ένα σημείο μαζί σου.Κυρίως δυτικά επιθυμεί εξάπλωση για αυτό κλείνει όλα τα μέτωπα που έχει ανατολικά. (Κούρδοι, Αρμένιοι κτλ)

    AntwortenLöschen
  25. λένε γιὰ τὴν χειρότερη κυβέρνηση μεταπολεμικῶς· αὐτὴν τοῦ Κωστάκη δὲν θὰ διαφωνήσω ἀλλὰ μπαίνω σὲ δεύτερες σκέψεις καθὼς ἀκούω τὸν (ὄχι ἄμοιρο εὐθυνῶν) ναύαρχο Λυμπέρη νὰ διηγῇται ὅτι ὁ Σημίτης τὸν ῥώτησε: "Δηλαδή ναύαρχε θά εἶναι ἄσχημο ἐὰν βγάλουμε τὴν σημαία;"

    Κι ἐκτὸς αὐτοῦ, τὸν Πάγκαλο νὰ προτείνῃ λύσεις καὶ νὰ καταθέτῃ τό: Ντάξ μωρέ, ἄς ποῦμε ὅτι τὴν πῆρε ὁ ἀέρας!

    AntwortenLöschen
  26. Και που να δεις του Γιωργάκη ... :) Ο Πάγκαλος τις θέσει είπαμε πως έχει στην νέα κυβέρνηση ... ;

    AntwortenLöschen
  27. eime stin allodapi,

    ena sxolio ston Mirage:

    Kai to psarema eboriki drastiriotita ine. O chardavelas lei anoisies;

    molis vro ellinika tha sas po dio logia

    AntwortenLöschen
  28. Ξαναγύρισα στη γη της μουρλαμάδας, αλλα και της επαγγελίας και απαγγελίας.
    Τι να προσθέσω για τα Ιμια; Είναι μια ιστορία που πονάει.

    Ενα να πω άλλη μια φορά. Για να αντιταχτούμε στον εχθρό, χρειαζόμαστε ΚΑΙ πολιτική και πολιτικούς ΚΑΙ οικονομική ισχύ ΚΑΙ ηθική! Ετσι μοιραίοι που γίναμε, τα μαλιά μας παιρνει ο άνεμος, μαζί με τη σημαία μας.

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...