Sonntag, 14. Juni 2009

Ο Μπρωντέλ, ο Σικελιανός και ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μπρωντέλ, (1902 – 1985) υπήρξε ένας από τους πιο μεγάλους ιστορικούς - κοινωνιολόγους της Δύσης. Το ιστορικό του ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στη Μεσόγειο για την οποία έχει γράψει μια σειρά βιβλίων.
Ένα εξ αυτών είναι «Οι μνήμες της Μεσογείου».
Στην σελίδα 376 ανοίγει ένα Κεφάλαιο με τον τίτλο: «ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»
Τι μας λέει ο μεγάλος αυτός ιστορικός-κοινωνιολόγος για τον Μεγαλέξανδρο;
Ποιο ήταν το σφάλμα του; Μπορεί κάποιος ιστορικός να ψάχνει να βρει το λάθος ενός «στρατηλάτη» που με τόση απέχθεια μίλησε η πρώην υπουργός παιδείας κυρία Γιαννάκου;
Σύμφωνα με τον Μπρωντέλ, ο οποίος ασπάζεται την άποψη του Ulrich von Hassel, (1884-1951) από το βιβλίο του, Das Drama des Mittelmeers (1940), το μεγάλο σφάλμα του Αλέξανδρου ήταν η πορεία του προς την Ανατολή και ΟΧΙ προς τη Δύση. Μάλιστα κάνει ένα νοητικό παιγνίδι και προσπαθεί να φανταστεί την ιστορία της ανθρωπότητας ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ, γιατί θεωρεί ότι η εδραίωση ενός καθαρά Ελληνικού πολιτισμού στη Δύση θα ήταν πιο πιθανή, από ότι στην Ανατολή.
Κατά τον ίδιο τον Μπρωντέλ, η αυτοκρατορία του Αλέξανδρου ήταν η μεγαλύτερη χρονικά όλων των άλλων αυτοκρατοριών. Διήρκησε 1000 χρόνια και κατέρρευσε σε λίγες μέρες με την επέλαση του Ισλάμ!
Γράφει λοιπό ο ιστορικός – ποιητής:
Τι θα είχε γίνει η Ιταλία εάν ο Αλέξανδρος αψηφώντας την Ασία είχε κατευθύνει την εκστρατεία του εναντίον της Δύσης;
Το ερώτημα του Φον Ηάσσελ, είναι από εκείνα στα οποία απαντάμε λέγοντας ότι είναι μάταιο να ξαναφτιάξουμε την ιστορία. Μολαταύτα, είναι πειρασμός να φανταστούμε τις Συρακούσες να γίνονται μαζί με την Αλεξάνδρεια μητρόπολη της εσωτερικής θάλασσας, μιας Ελληνικής Αυτοκρατορίας, που έχοντας νικήσει συγχρόνως τη Ρώμη και την Καρχηδόνα έφερε ως εμάς, τους Δυτικούς, έναν άμεσο Ελληνισμό, χωρίς τη μεσολάβηση και το παραπέτασμα της Ρώμης. Όμως ένας πόλεμος που δεν έγινε είναι σαν να χάθηκε.
Ήδη από κείνη την εποχή, όλο το μεγαλείο της Μεσογείου παίζεται, είτε το θέλουμε είτε όχι, στο σημείο που ενώνεται η μια και η άλλη Μεσόγειος.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, βρήκα αυτή την άποψη και σε έναν μεγάλο Έλληνα ποιητή, τον Άγγελο Σικελιανό.
Ο Άγγελος Σικελιανός (15 Μαρτίου 1884 – 19 Ιουνίου 1951) ήταν ένας από τους μείζονες Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έναν έντονο λυρισμό και έναν ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.
Σύμπτωση; Αντιγραφή; Τίνος από ποιόν; Αν το αντέγραψε ο Σικελιανός, θα το ανέφερε, κυρίως για να τονίσει την ορθότητα της άποψης. Ο γερμανός Χάσσελ και ο γάλλος Μπρωντέλ, μου φαίνεται δύσκολο να έχουν αντιγράψει τον Σικελιανό, επειδή δυσκολεύομαι να πιστέψω, ότι πρώτον δεν θα το ανέφεραν και δεύτερον θα έβρισκαν το κείμενο ΚΑΙ σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής.

53 Kommentare:

  1. To σφάλμα του Βασιλιά Αλέξανδρου έχει απαντηθεί απτό επεισόδιο με την γήτευση τού Βουκεφάλα, όταν ο Φίλιππος εντυπωσιασμένος τον ενθάρυνε και τούπε ότι δεν τον χωράει αυτός ο τόπος.
    Τι έκανε ο ΜεγΑλέξανδρος; Γύρισε τον Βουκεφάλα αντίθετα απτόν ίσκιο που τού προκαλούσε τον φόβο, συνεπώς τον γύρισε απέναντι στον ήλιο, προς Ανατολάς εφόσον ήτανε πρωϊ.
    Υπάρχουνε βέβαια και άλλες πολλές απαντήσεις οι οποίες καθιστούν μονόδρομο την εκστρατεία προς Ανατολάς και δεν αφήνουν περιθώρια για ανάλογα υποθετικά ερωτήματα.
    την καλησπέρα μου, χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω.

    AntwortenLöschen
  2. Πολύ ενδιαφέρον, βασικά σήμερα έχουμε λάθος γείτονες έπρεπε νάχαμε την Ιταλία ανατολικά και την Τουρκία Δυτικά. Νομίζω ο πατήρ της ιδέας ήταν ο Κυρ παλιός Ε νυν ΔΟΛ.

    AntwortenLöschen
  3. Ο Ρόδης Ρούφος έχει γράψει και ένα ωραίο σχετικό διήγημα, λέγεται " Κάποτε στη Βαβυλώνα". Το έχεις ύπόψη σου;

    AntwortenLöschen
  4. ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ MATIA ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ.

    ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ, ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΝΩΤΑ ΤΟΥ, ΑΠ' ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟ! ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ!
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΕΣ, ΣΧΕΔΟΝ, ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ(ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ) ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ((ΑΡΡΙΑΝΟΣ Κ.ΛΠ.) ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Σ' ΑΥΤΟ!
    ΗΔΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΣΧΕΔΙΑΖΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΣΩ Β. ΑΦΡΙΚΗΣ(Η ΙΔΕΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ). ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ!
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΒΕΒΑΙΑ, ΟΤΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ... ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ! :)

    Η Κα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ!

    AntwortenLöschen
  5. ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΑ!

    ΘΑ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΟ, ΝΑ ΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ ΚΑΙ, ΝΑ ΤΗ... ΔΙΑΒΑΖΕ!
    ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΑΡΧΑΙΟΥΣ) ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ(ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΠΛΑΤΩΝΑ, Κ.ΛΠ.), Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΥΚΛΙΚΑ, ΕΝΩ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ!
    ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ, Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ(ΠΙΣΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ) ΕΙΧΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΟΤΑΝ ΕΝΕΡΓΟΥΣΕ ΚΑΘ' ΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ, ΟΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΥΚΛΙΚΑ!

    ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΡΟΝΤΕΛ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΣΤΟΝ ΝΙΤΣΕ!

    ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΩΡΑ, ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΙΤΣΕ, ΕΙΔΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΚΝΕΡ(ΔΥΟ ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ ΠΝΕΥΝΑΤΙΚΟΙ!) ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ!

    AntwortenLöschen
  6. αγαπητέ ταξιδευτή μάλλον παρενόησες τον Φουκουγιάμα διότι η κυκλική κίνηση περιτριγυρίζει την στρόγγυλη Γη αλλά το ίδιο κάνει και η ευθεία επάνω στην Γη, όπως έγινε γνωστό και απο τους θαλασσοπόρους.

    AntwortenLöschen
  7. ωραίες σκέψεις για εξάσκηση της φαντασίας, αλλά απέχουν πολύ απο το να έχουν οποιαδήποτε ιστορική αξία.

    Πρωτα πρώτα το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας του Αλέξανδρου και της μετέπειτα ρωμαϊκής, ανήκει σήμερα σε καθεστώτα με παράδοση χιλιετιών στον δεσποτισμό και την ισοπέδωση του ανθρώπου. Όχι ότι τα διαλείμματα των αυτοκρατοριών του Αλέξανδρου ή της Ρώμης ήταν καλύτερα, αλλά τουλάχιστον ήταν φορείς κάποιων σχετικά ζωντανών ακόμα δημοκρατικών παραδόσεων και της φιλοσοφίας. Αντιθέτως, αυτοί "που τρώγαν τότε βελανίδια" απολαμβάνουν και σήμερα, αλλά και εδώ και αρκετούς αιώνες αυτό που (αυτο)θαυμάζουμε ως πολιτισμό. Ειδάλλως σε τι διέφερε πολιτισμικά ο Αλέξανδρος από τον Δαρείο πχ, του οποίου ασπάστηκε την κουλτούρα; (εκπερσιμός του και θεοποίησή του)

    Και η Ρώμη έχασε τα εδάφη της στην Ευρώπη από εισβολές βαρβαρικών φύλων καταρρέοντας πλήρως οι όποιες πολιτισμικές της αξίες μας ενδιαφέρουν (επιμένω σε φιλοσοφία και δημοκρατία, γιατί δεν βρίσκω τίποτε άλλο στο οποίο να υπερτερούν έναντι άλλων αυτοκρατοριών). Ομως οι δεσποτικοί Αραβες διέσωσαν πολλά από τους δικούς μας αρχαίους που μεταφέρθηκαν μετά στην Δύση, ενώ το Βυζάντιο (συνέχεια της Ρώμης) συνέτριβε κάθε τι το αρχαιοελληνικό.

    Μια χαοτική πορεία προς τα πολιτισμικά ιδεώδη του σήμερα, και οποιαδήποτε γραμμική/ντετερμινιστική ερμηνεία του γίγνεσθαι δεν έχει καμιά ιστορική αξία, παρά μόνο αισθητική/λογοτεχνική και γίνεται υποχρεωτικά α ποστεριόρι και με γνώμονα αξίες και απόψεις διαμορφωμένες στο σήμερα. Γιατί, όπως έλεγε και ο Πασκάλ, "αν η μύτη της Κλεοπάτρας ήταν λίγα χιλιοστά μικρότερη θα είχε αλλάξει ο ρους της ιστορίας"

    AntwortenLöschen
  8. Να αρχίσω; Νομίζω πως η αυτοκρατορία του διαλύθηκε αμεσως μετά το θανατο του. Βλέπε επίγονους και διαμάχες.
    Κατα την άποψη μου ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο δεν διέδωσε αλλά διέλυσε όλο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
    Κανείς απο τους λαούς που κατέκτησε δεν απέκτησε ελληνική παιδεία.
    Μόνο λίγοι γραμματείς και τοπικοί άρχοντες χρησιμοποίησαν την ελληνική γλώσσα. Οι μάζες παρέμειναν ως είχαν.
    Απο την άλλη σχεδον εγκαταλείφθηκε η κυρίως Ελλάδα και όλοι έτρεξαν στις νέες χώρες.
    Και πλεόν δεν ήταν οι έλληνες της γνώσης. Ήταν οι Έλληνες ανατολίτες που θυσίαζαν τόνους λιβάνια για να εξευμενίζουν τους Θεούς όπως έκανε και στα τελευταία του ο Αλέξανδρος.
    Δεν ήταν οι Έλληνες της Δημοκρατίας Δωρικού ή Ιωνικού τύπου. Ήταν οι Ανατολίτες πια Έλληνες που προσκυνούσαν τον Θεό Βασιλιά-Αυτοκράτορα το Μέγα.
    Δεν λέω πως δεν ήταν σημαντική προσωπικότητα. Αλλά προτιμώ άλλες περιόδους καθαρά ελληνικές.

    AntwortenLöschen
  9. @airgood

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΙΟ ΣΟΥ!
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!
    ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΛΕΓΕΙΣ! ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΕΙΑΣ!
    ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΛΕΓΕΙΣ-ΚΙ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ- ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Η Ο ΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ;
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΙΩΝ Η ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΙΔΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ; ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΟΧΙ!
    ΑΛΛΩΣΤΕ, ΝΟΜΙΖΩ, ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΟ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ!

    AntwortenLöschen
  10. @airgood
    ... ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ:

    ΑΝ Ο ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ,ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ(ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ, Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΙΣ Η.Π.Α. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.) ΕΧΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ, ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ;
    ΕΝΩ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-ΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ- ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ;
    Η ΜΗΠΩΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ... ΜΕΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ;
    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΚΑΝΩ!

    AntwortenLöschen
  11. αγαπητέ ταξιδευτή έχεις δίκαιο, ταυτίζεται η "ιστορία με την μεταϊστορία" ή συνεχίζεται με ποιοτικές διαφορές που συσώρευσε η πρώτη, με αποτέλεσμα νάχουμε ένα νέον άνθρωπο μακροβιότερο, υπομονετικότερο, εντιμο και ενάρετο.
    Το έχει προβλέψει ο Δαβίδ,ο Πλάτων κ.ά.
    Σήμερα ένας είν' ο Κόσμος απο ηθική άποψη, όχι όμως ισοπεδωμένος, άλλος ο φρόνιμος άλλος ο πονηρός.

    AntwortenLöschen
  12. Επανέρχομαι διότι τώρα μόλις βλέπω το προηγούμενο σας σχόλιο(02:08)
    Δεν ξέρω την σχετική αναφορά του Φουκουγιάμα, ωστόσο στην ιστορία έχει σημασία η κατεύθυνση, όπως αναφέρω στο πρώτο σχόλιο μου περί Βουκεφάλα καθώς και το "αυγοτάξιδο" του Κολόμβου.

    AntwortenLöschen
  13. Σημάδια των καιρών... την επιστημονική φαντασία θα αντικαταστήσει η ιστορική φαντασία. Έχετε ακουστά για τον Ψηφιακό Μεσαίωνα; Είναι η εποχή που θα έρθει όπου τα ιστορικά κείμενα, αποθηκευμένα σε ξεπερασμένη ψηφιακή μορφή, δεν θα μπορούν να αναγνωσθούν από τα ψηφιακά μέσα του μέλλοντος. Ο καθένας θα μπορεί να γράφει την Ιστορία όπως του κατέβει. Σαν τους Σκοπιανούς φερειπείν...

    AntwortenLöschen
  14. @airgood

    ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ/ΤΗΣ @toixorixos ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ!
    ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ, ΙΣΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΗΔΗ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ!
    ΕΤΣΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΕΙΤΕ "ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ" ΜΕΓΑΛΑ ΟΜΟΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ/ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ/ ΔΙΑΝΟΗΤΩΝ(ΠΛΑΤΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΝΙΤΣΕ Κ.ΛΠ.) ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ(Π.Χ. ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ, ΑΥΓΟ ΚΟΛΟΜΒΟΥ),(ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ(Π.Χ. "ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΛΟΩΝ"), Η' ΤΑΥΤΙΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ, ΔΤΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ "ΛΕΞΕΩΝ" (Π.Χ. ΙΣΤΟΡΙΑ= ΜΕΤΑΙΣΤΟΡΙΑ Κ.ΛΠ.),ΠΟΥ ΙΔΙΑΙΤΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΛΦΥΛΙΖΕΤΑΙ, ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΕΠΙΚΟΙΜΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΔΛΔ. Η ΓΛΩΣΣΑ!!!

    AntwortenLöschen
  15. @ Σε όλους,

    Χαίρομαι για το ενδιαφέρον σας για ένα τόσο μικρό αφιέρωμα στον Μεγαλέξανδρο. Ανήκει και αυτός όπως τόσοι Έλληνες στην γκρίζα ζώνη, ανάμεσα στο ΜΕΓΑ ανάθεμα της νέας αριστεράς και της οικολογίας (;;) και στην σούπερ δοξολογία της αναλλοίωτης εθνικιστικής δεξιάς!

    Εμένα, ο Μεγαλέξανδρος με συγκινούσε από παιδί και συνεχίζει να με συγκινεί! Πες γιατί αγαπώ τον τόπου πες γιατί βρίσκω παντελώς ανιστόρητη τη νέα εθνικομηδενιστική αριστερά και τους ο.π. (πώς
    είναι δυνατό ένα οικολογικό κίνημα να μην είναι κοινοτικό και επομένως και πατριδοτικο;;) πές γιατί με εντυπωσιάζει το γεγονός πως ο Μεγαλεξανδρος βρίσκει αναγνώριση από τόσο μεγάλους ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ιστορικούς, όπως λ.χ. ο Μπρωντέλ, γιατί αγαπώ τα ταξείδια, ότι και να μου πείτε, αυτή η μορφή ταυτίζεται με τις ρίζες μου που δεν απαρνούμαι για τίποτα στο κόσμο!
    Και για να απαντήσω στον παντοτινό ταξιδευτή για την κ. Γιαννάκου:

    Μου φαίνεται αδιανόητο μια πολιτικός του επιπέδου της, που διατέλεσε υπουργός παιδείας, να εξηγεί με ξινισμένη μούρη μπροστά σε κοινό στην τιβι, ότι θα ψηφίσει τον αιδοιογιατρό σαν τον μεγαλύτερο Έλληνα, γιατί δεν θα ψηφίσει ένα στρατηλάτη!!
    Και καλά ο Μεγαλεξανδρος, καλά έχουν περάσει 2000 χρόνια και κάτι ψηλά, αλλά ρε κυρά μου, θεωρείς ένα γιατρουλάκο τέταρτης κατηγορίας, πιο σημαντικό από αυτόν στον οποίο οφείλεις σήμερα την ελευθερία σου να μην φοράς μαντήλα;;

    Ε, λοιπόν οι πολιτικοί μας έχουν χάσει την αίσθηση της κατάστασης!!

    @ airgood
    Πολύ παραστατικό αυτό με τον Βουκεφάλα και τώρα που το λές το θυμήθηκα!
    Σ ευχαριστώ για την επίσκεψη


    @ Διόνυσος

    Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη: Οι Άραβες και το Ισλάμ και οι Τούρκοι φτάνουν στην Ισπανία και μένουν εκεί αφού με μια δυνατή ελληνική επικράτεια και μια ρωμαϊκη αυτοκρατορία στην ανατολή, δεν μπορούν να μείνουν και μείς βρισκόμαστε στην σημερινη Ιταλία και Ελλάδα.
    Οπότε στην Ανατολή έχουμε τους Ιταλούς και στην Δυση του Τούρκους.

    Μια τέτοια εκδοχή , θα μας απάλλασσε και από στο στρίμωγμα της Ρεπούση,

    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, σε πρώϊμο και ανώριμο στάδιο της ανθρωπότητας και ίσως να είχαμε αποφύγει την μεγαλύτερη γενοκτονία όλων των εποχών! Δηλαδή την σφαγή των ινδιάνων!!
    Και βέβαια το ξερίζωμα των μαύρων της Αφρικής!!

    @ Ελενη Τσαμαδού

    Ελένη μου όχι δεν το ξέρω, θα ψάξω να το βρώ όμως. Σ ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψη!


    @ παντοτινέ ταξειδευτη

    Βλέπεις, όμως ούτε αυτός επρόκαμε.
    Δες και το σχόλιο μου στον @Διόνυσο και @σε όλους, για την Γιαννάκου.


    @ airgood
    Ευθεία γραμμή ΔΕΝ υπάρχει πουθενά στη φύση. Οσο για τον Φουκουγιάμα, δεν το έχω διαβάσει κατευθείαν αλλά από αναφορές και δεν ξέρω, αν αξίζει να τον διαβάσω. Η ιστορία πάντως επαναλαμβάνεται και την δευτερη φορά σαν φάρσα που λέει ο Μαρξ, οπότε σκεψου την Τρίτη και την τέταρτη!!

    @Tylen
    Σωστός σε όσα λες. Η αναφορά σε μια άλλη ιστορία, όταν δεν είναι εσκεμμένη παραποίηση , όπως τόσο παραστατικά γραφει ο Οργουελ, είναι μια ποιητική εξάσκηση της σκέψης μας.
    Και προφανως έχεις δίκιο για του Αραβες, ήταν άριστοι αντιγραφείς, αλλά παρήγαγαν και αξιόλογο Έργο, άλλα σε άλλη εποχή, πριν τους πλακώσει ένα άλλο ισλάμ, καταπιεστικό και πριν ανακαλυφθεί και το πετρέλαιο.
    Δες το ποστ μου: http://ange-ta.blogspot.com/2007/04/634-642.html, αν βαριέσαι να το διαβάσεις όλο, σου μεταφέρω την άποψη του Μπρωντέλ:
    Στη Βαγδάτη διαμορφώνεται και μια λογοτεχνία, μία οικουμενική σκέψη, ένας οικουμενικός ζήλος, ένας ολόκληρος πολιτισμός.



    @ Λάκων

    Την ξέρω την άποψη σου για τον Μεγαλέξανδρο, είναι με λίγα λόγια λαθεμένη παντελώς!!!
    Αξίζει το κόπο να διαβάσει την γραμματική των πολιτισμών, είναι ένα έξοχο βιβλίο ιστορίας.

    @ toixorixos


    Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σ αυτή την εποχή. Η γνώση είναι τόσο διάσπαρτη, ώστε να χρειαζόμαστε έχπερτς για να βράσουμε ένα αυγό, ή για να φυτέψουμε βασιλικό στον κήπο μας.
    Και αυτος ο Μεσαίωνας του πλήρους σκότους είναι πολύ πιο μεγάλος και πολύ πιο επικίνδυνος, γιατί η προσωπικότητα του ατόμου έχει καταντήσει ένα μάτσο σκουπίδια.
    Σήμερα ξέρουμε όλους αυτούς τους πανηλίθιους της τιβι, αλλά αγνοούμε τη διαφορά μεταξύ ελλήνων και σλάβων.

    AntwortenLöschen
  16. @ παντοτινέ ταξειδευτη και airgood,

    παρακολουθω την συζητηση σας με ενδιαφέρον!

    AntwortenLöschen
  17. Η Μαρριετα (όσο και να της τα χώσαμε όταν ήταν υπουργός παιδείας και έδειχνε αλαζονεία στις κινητοποιήσεις των μαθητών, αλλά και την νερόβραστη ιστορία που υποστήριξε, με απάλειξη των βιαιοτήτων και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές)είναι τελικά πολύ προοδευτικό άτομο για τα ελληνικά δεδομένα και μάλλον βρέθηκε σε λάθος πολιτικό χώρο.

    Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας γιατρός που έχει σώσει και σώζει ακόμα μετά το θάνατό του εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δικαιούται να έχει τον τίτλο του Μεγάλου και όχι αυτοί που αφαίρεσαν εκατομμύρια ζωές σπέρνοντας τον όλεθρο. Αλλά την ιστορία την γράφουν οι νικητές και η εξουσία η οποία δικαιώνει και νομιμοποιεί την δική της βίαια και επεκτατική πολιτική της στην α ποστεριορι ηρωοποίηση μισητών και αιμοσταγών στρατηλατων και αυτοκρατόρων στα μάτια των υπηκόωων της.

    Αυτή είναι και η άποψη των ριζοσπαστών οικολόγων (όχι απαραίτητα των Πράσινων, μια και υπάρχουν πολλές τάσεις μέσα τους)

    AntwortenLöschen
  18. αγαπητοί angeta, Toixorixos, παντ. ταξιδευτή και αναγνώστες, αλοίμονο αν ο άνθρωπος ακολουθούσε την ιστορία, ευτυχώς την φτιάχνει όπως το μονοπάτι, οπότε όταν γυρνά δεν βλέπει τον κόπο του αλλά ένα στρωμένο μονοπάτι για να οπισθοδρομήσει, όλοι ξέρουν τον κόπο για το μέλλον.
    Ομως αν φαίνεται σε ποιούς σκοπιανούς' δεν ξέρω, διότι άλλοι έχουν τ' όνομα και άλλοι κρατάν τη χάρη του σκοπού' uber alles.
    Ωστόσο τον ετσιθελισμό στην εξήγηση της ιστορίας, βλέπουν το μονοπάτι και το περπατούν προς τα πίσω, διότι αντικατοπτρίζεται απο το θάμπωμα που προέρχεται τόσο απτήν σπηλιά στο φώς όσο και απτό φως στην σπηλιά και τους εμποδίζει να ξεχωρίζουν τα αντικειμενικά γεγονότα απτήν υποκειμενική γνώση.
    Ετσι ο καθένας απλά δεν μπορεί να εξηγεί την ιστορία όπως θέλει παρ' εκτός αν συνοδεύεται απο τσιλιαδόρους και παγιδεύει αφελείς.

    AntwortenLöschen
  19. @ Tylen,

    Στο κόσμο που ζούμε υπάρχουν κάποια άτομα που σώζουν ζωές μεμονομένων ατόμων ΚΑΙ πάντοτε του πλούσιου κόσμου.
    (Βέβαια με την πενικιλήνη σώθηκαν όντως ζωές, ενώ με την παπ εξέταση απλως προλαβαίνεις ΚΑΙ μπορεί και όχι)

    Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που χαρίζουν σε πολλούς την ελευθερία και την αξιοπρέπεια να ζεις ανθρωπινα και όχι μόνο με υγεία, ΚΑΙ αυτα τα δεύτερα άτομα είναι πιο σπουδαία απο όλους τους γιατρούς και όλους τους επιστημονες του κόσμου.

    Γιατι η ανθρωπιστική - σωστη επιστημη αναπτύσεται σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό περιβάλλον και όχι σε μια άρρωστη κατάσταση όπως η σημερινη, που μόνο γκαιμπελικούς επιστημονες μπορεί να αναδίξει.

    Μην με παρεξηγείς ο Παπ ήταν σπουδαίος αλλα πολύ πίσω για να μπει στην δεκάδα!!!
    Και η μαριέττα, έχει κάθε ελευθερία να έχει όποια άποψη θέλει, αλλά έλεος υπουργός παιδείας της Ελλάδας ήταν κι όχι ο Τρεμόπουλος, που μπορεί να ξεστομίζει ό,τι του περνάει απο το μυαλό του!

    AntwortenLöschen
  20. ναι, να θεωρούμε μεγάλους όσους αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, και τις ανθρωπιστικές αξίες, αλλά ο Αλέξανδρος πού κολλάει σε αυτά; Ασχετα αν ήταν άθελά του φορέας μιας δημοκρατικής αλλά και φιλοσοφικής κουλτούρας, είναι από αυτούς που της έβαλαν την ταφόπλακα. Οι περιοχές που κατάκτησε, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να είναι δεσποτικές και σκοταδιστικές, όπως έγραψα, και φυσικά είναι τεράστιο λογικό και χρονικό άλμα να τον συσχετίζεις με δημοκρατικές παραδόσεις και σύγχρονα χειραφετητικά φεμινιστικά οράματα.

    AntwortenLöschen
  21. @ Tylen,

    "Ασχετα αν ήταν άθελά του φορέας μιας δημοκρατικής αλλά και φιλοσοφικής κουλτούρας, είναι από αυτούς που της έβαλαν την ταφόπλακα":

    Είναι πολύ αστεια η άποψη , ότι ο Αλέξανδρος έβαλε την ταφοπετρα στον αρχαιο ελληνικό πολιτισμό. Λες να είναι έτσι και να λέει ο Μπρωντέλ, κρίμα που δεν πηγε στη Δύση;;; Η λες ο Μπρωντέλ να είναι κανένας βλάκας, που να ζητούσε απο τον Μεγαλέξανδρο να είχε πάει στη Δύση για να βάλει στη δύση της ταφόπλακα και όχι στην ανατολή;;

    Λες οι Αλεξανδρινοί χρόνοι να ήταν η ταφόπλακα της πολιτιστικής ιστορίας και όχι η συνέχειά της;;

    Καλά είναι να διαφωνούμε με ιστορικούς όπως ο Μπρωντέλ και πολύ άλλοι, αλλά με το μαλακό.

    Αλλα για να επιστρέψουμε στην Μαριέττα. Θα καταλάβαινα να καταψηφιζε τον Αλέξανδρο, αλλά ρε φίλε και τον Κολοκοτρώνη;; Η εδω επειδη ο Κ. εβαλε την ταφόπετρα ατον μεγάλο ασθενη!
    Τους Τούρκους και τα μάτια μας!!

    AntwortenLöschen
  22. @airgood

    ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ, ΑΔΥΝΑΤΩ, ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΘΗΣΩ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ. ΙΣΩΣ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ "ΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ.
    ΠΑΝΤΩΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΣ, ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ!

    @ange-ta

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ ΛΕΓΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Κα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ!
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ,ΓΙΑ ΤΟ "ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ" ΤΟΥ ΣΚΑΙ, ΤΗΝ ΕΧΩ ΕΚΘΕΣΕΙ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΟΥΜΕΝΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!

    @tyler dyrden

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η Κα ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΟ! ΟΜΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ! ΚΑΙ ΤΟ "ΑΠΕΔΕΙΞΕ" ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΥΡΟ-ΕΚΛΟΓΩΝ. ΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΡΗΓΙΛΛΗΣ! ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ Κο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ, ΟΤΑΝ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!
    ΕΥΧΟΜΑΙ, ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ, ΜΙΚΡΑ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΟΧΩΝ! ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ/Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ, ΜΕΤΑ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙΩΝΩΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΑΚΑΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ, ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ( ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ!

    AntwortenLöschen
  23. @ airgood,

    Εννοείς δηλαδή, ότι είναι πιο ευκολο να ξαναγραφουμε την ιστορία, και όχι να γράφουμε ιστορία.

    Αλλά η ξαναγραφη της ιστορίας έχει την γνωστη οργουελική συνέπεια και εχει στόχους, όχι για το καλό της ανθρωπότητας αλλα για το κακό.

    Σημερα π.χ. όλοι οι "προδευτικοί" βλέπουν πίσω απο τον Αλέξανδρο ένα σφαγέα και ένα νεκροθαύτη. Αυτο εξυπηρετει τη "νέα τάξη" γιατι μηδενίζοντας το παρελθόν ξεφτιλίζεις τον άνθρωπο, απο κοινωνικό όν σε φτερό στον άνεμο και το κάνεις με μεγάλη ευκολία ένα ατομιστικό τέρας, έτοιμο να πουλησει το τομάρι του, για θέσεις και χρήμα!

    AntwortenLöschen
  24. @ παντοτινέ ταξιδευτη,

    Είμαι βαθειά οικολόγα, αλλα δυστυχώς

    Οι οικολόγοι πράσινοι έχασαν τη μάχη της διαφορετικότητας πρίν καν την αρχίσουν!

    Το σύστημα τους απορρόφησε στο πιστ - φιτίλι. Πριν που ΜΑ!!

    Κοίτα στο ποστ για την διεκυβέρνηση ΕΕ-ΗΠΑ, http://ange-ta.blogspot.com/2009/06/2009.html

    πόσοι ο/π πράσινοι ψηφισαν κατά! Οσοι και σοσιαλιστες και δεξιοί!

    AntwortenLöschen
  25. Φαίνεται τελικά ότι αυτοί που έχουν τις τηλεοράσεις ξέρουν τι κάνουν.
    Μου κάνει εντύπωση ότι κάθεστε έξυπνοι άνθρωποι να ασχολείστε με αυτή την απερίγραπτη ανοησία περί μεγάλων ανδρών που είναι σαν συγκρίνουμε ντομάτες με πορτοκάλια για να πούμε πιο είναι σημαντικότερο και καλύτερο.
    Όσο για το ερώτημα του Μπρωντέλ:

    Τι θα είχε γίνει η Ιταλία εάν ο Αλέξανδρος αψηφώντας την Ασία είχε κατευθύνει την εκστρατεία του εναντίον της Δύσης;

    Το θεωρώ άνευ περιεχομένου γιατί στην εποχή του Αλέξανδρου τα πλούτη και ο πολιτισμός που ήθελε να κατακτήσει ήταν στην Ανατολή καί όχι στην Δύση άλλωστε και αντίστροφα την Ελλάδα που είχε πολιτισμό ήθελαν να κατακτήσουν και οι Πέρσες.

    AntwortenLöschen
  26. @ange-ta

    ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΙΝΚ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΤΗΣ 13/6/09 ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Η ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ"!
    ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ " ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...", ΤΗΣ 11/06/09, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΙΤΛΟ!

    @αθεοφοβος

    ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ!
    ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Ο ΣΚΑΙ ΤΑ ΕΜΑΘΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΜΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΣΕ ΤΗΛΕΦ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ... ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΟΜΟΙΩΝ...
    ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ANGE-TA ΤΗΝ 20/5/09, ΕΞΥΠΟΝΟΟΥΣΑ(ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΜΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!

    AntwortenLöschen
  27. @ αθεόφοβε,

    Θα χρησιμοποιήσω και γω το κοπλιμεντ "εξυπνος"

    Πως εσύ ενας τοσο έξυπνος και τοοοοοσο χαριτωμένος μπλογκερ, πέφτεις σε μπανάλ λούμπες;;;.

    ΔΕΝ υπάρχει καμια αμφιβολια, ότι τα πλούτη της ανατολής ήταν στόχος και δόλωμα. Ακόμα και άν ο Αλέξανδρος ονειρευόταν να αλλάξει το κόσμο και να μεταφέρει τον ελληνικο πολιτισμό στα βάθης της Ανατολής φτάνοντας μέχρι τις Ινδίες, είχε συντρόφους και στρατηγούς και υποστράτηγους και στρατιώτες, που ΜΟΝΟ τα πλούτη και τα λάφυρα έβλεπαν μπρστά του. Αυτο και συ το ξέρεις και γω και ο Μπρωντέλ, ακόμα περισσότερο η τουλάχιστον το ίδιο.

    ΔΕΝ ρωτάει γιατι ο Αλέξανδρος πήγε στην Ανατολή, αλλα εκτιμώντας το ΕΡΓΟ του μετα απο 2300 χρόνια αναρωτιέται, σαν δυτικός άνθρωπος, ΠΩΣ θα ηταν ο κόσμος ΑΝ ο Αλέξανδρος χάραζε πορεία προς τη Δύση;;!
    Μια πνευματική άσκηση κάνει.
    Το αναφέρω τωρα και όχι όταν διάβασα το βιβλίο του, επειδη με άφησε άφωνη η ταυτότητα αποψεων με τον Σικελιανό, που κανείς δεν το πρόσεξε.

    Για τον εκπομπή του Σκάϊ:

    Διαφωνω μαζί σου και με τον

    @παντοτινό ταξειδευτη,

    καθέτως και οριζόντίως και πλαγίως....

    Δεν είναι πρώτη φορά που κάποιος διανοούμενος αναρωτιέται για ποιός άνθρωπος εηρέασε πιο πολύ την ανθρωπότητα και την ιστορία.
    Δεν γινεται σύγκριση λοιπόν με πατάτες και λεμόνια, αλλά με άνθρώπους.
    Ενα και στο χέρι.

    Δύο και το πιο σπουδαίο: Ακούσανε κάποιοι χιλιάδς έλληνες περί Πλάτωνα, Περικλή, Επίκουρο κλπ. κλπ. κλπ. Ε, ακούσανε και για Λαζόπουλο και λοιπές φίρες, αλλά για να φτιάξεις ένα πουλόβερ, θα πετάξεις και μαλί.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΚΟΥς ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ.

    Μην το παίζουμε διανοούμενοι υπεράνω όλων. Πλίιιιιιζ!!!!!!!!

    AntwortenLöschen
  28. @ange-ta

    Η ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ! ΕΙΔΙΚΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ!

    ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ,ΟΜΩΣ, ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ. ΝΑΙ ΜΕΝ ΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΡΑ ΟΜΟΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!

    ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

    ΕΔΩ, ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ, ΕΙΧΑΜΕ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ(ΠΑΛΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ) ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ, ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!

    ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ!

    ΑΥΤΑ, ΠΑΝΤΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ!

    AntwortenLöschen
  29. @ παντοτινέ ταξειδευτη!

    Ε, ναι ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, τι να κανουμε;; Είπαμε για να πλέξεις ένα πουλόβερ, πετάς και μαλί!

    Θα σου πω ενα παράδειγμα. Ζητείται ο μεγαλύτερος έλληνας στην οικονομία. Εγραψαν τον Ωνάση. Τι οικονομία τι κονόμα (μεταξύ μας, δεν είχαν και άδικο;)

    Οπότε να σου και ο Ωνάσης στους πρώτους 100.

    Μετα ρώτησαν για καλλιτέχνες. Τι να βρουνε οι άνθρωποι;; Εγραψαν τον Λαζόπουλο την Βουγιουκλάκη και τις λοιπές φίρες.

    Δεν λέω ότι ήταν Η εκπομπή! ΟΟΟΟΟΟΟΟχι, αλλά σε σύγκριση με τα χιλιάδες καθημερινά σκουπίδια ήταν μια καλή εκπομπή. Στην προηγούμενη βιβλιότσαρκα που έκανα στην "πολιτεία" υπήρχε μεγάλη κίνηση και στα βιβλία περί των μεγάλων ανδρών. Δεν βλάπτουν αυτές οι εκπομπές. Μακάρι να γίνει και για τους 100 ανθρώπους του κόσμου. Θα είχε ενδιαφέρον!!!

    AntwortenLöschen
  30. @angeta

    ΙΣΩΣ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΑ!
    ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΙΟ ΣΑΦΕΣ. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ "ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ" ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!
    ΤΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΑΥΤΩΝ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΟΥ!

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    AntwortenLöschen
  31. @Παντοτινέ ταξειδευτη,


    δεν με κουράζεις καθόλου!
    Το εναντίον, χαίρομαι τη συζητηση!

    Δίκιο έχεις, αλλα μιλάμε για μια τιβι, άκρως υποβαθμισμένη, οπότε, δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο. Και αυτο το μικρό, με όλα του τα χάλια, προτιμότερο είναι. Any way, δεν θα υπερασπιτω μεχρι θανάτου και τον Σκάϊ. Μη τρελλαθούμε κιόλας.

    καλο βράδυ και σε σένα

    AntwortenLöschen
  32. παντοτινέ ταξιδευτη,

    πέρασα και είδα περι Φουκουγιάμα.
    Στο δρόμο που χάραξε ο Χαντικτον!!και άλλοι πουλημένοι κονδυλοφόροι

    AntwortenLöschen
  33. Αντζέτα όταν ασχολούμαι με θέματα όπως Αρχαίοι Έλληνες διαβάζω μόνο αρχαίους συγγραφείς. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Και από αυτά που έχω διαβάσει από τον Αρριανό έως τον Πλούταρχο και πάντα σε σύγκριση με άλλους Έλληνες έχω την άποψη που έχω.
    (Ποτέ δεν θα μάθαινα τον Πλάτωνα μέσω αμπελοφιλόσοφων τύπου Πόππερ.)
    Οι σύγχρονοι δεν μπορούν να τους κατανοήσουν σε καμία περίπτωση.
    Αυτή είναι η άποψη μου χωρίς να αναφέρομαι εδώ στον Μπροντέλ ο οποίος μιλά για κάτι άλλο.
    Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω πως ο Αλέξανδρος δεν ήταν σημαντικός.
    Δεν ταιριάζει όμως στην κοσμοθεωρία μου.
    Όπως βλέπεις συμφωνώ σε κάποιο σημείο με τον Μπρωντέλ."η εδραίωση ενός καθαρού Ελληνικού πολιτισμού στη Δύση θα ήταν πιο πιθανή, από ότι στην Ανατολή."
    Στην Ανατολή ο Αλέξανδρος ήταν ο νέος Πέρσης μονάρχης. Τίποτα άλλο.
    Από την άλλη διαφωνώ με τον Μπρωντέλ.
    Στη Ρώμη ο πολιτισμός ήταν ελληνικός ή για την ακρίβεια "ελληνιστικός".
    Ολόκληρη η σημερινή Ιταλία ήταν ένα μέρος του ελληνικού κόσμου. Για αυτό και δεν ασχολήθηκε. Η πόλη της Ρώμης και όχι η Ιταλία όπως πολλοί νομίζουν εμφανίστηκε αργότερα.Ακόμα και η Ρώμη όμως ήταν περισσότερο ελληνική από τα ελληνιστικά (με ανατολίτες κατοίκους) της Ασίας.

    AntwortenLöschen
  34. πολὺ ἐνδιαφέρον. Νομίζω ὅτι ὑπάρχει ἕνα σχετικὸ μυθιστόρημα.

    AntwortenLöschen
  35. ΙΣΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΩ:

    " Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"

    ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ "ΓΑΛΑΞΙΑ", ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΠΑΛΛΗ.
    ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.
    ΝΟΜΙΖΩ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΕΡΜΗΣ" ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ!
    ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ Η "ΕΣΤΙΑ", ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ!

    ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΚΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ!

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ!
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΣΤΟΜΑ ΕΠΙ ΓΕΝΕΕΣ, Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ!

    ΟΛΑ, ΣΧΕΔΟΝ, ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΠΗΓΗ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ-ΘΡΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΩΣ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ! ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ "ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ" ΑΠ' ΑΥΤΟΝ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΣΙΚΗ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΗ! ΕΝΩ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΩΡΗΣΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ!


    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ(Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΙΣΚΕΝΤΕΡ) ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ!

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΛΛΩΝ! Η ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΕΠΕΙΘΗΣΕΙΣ!

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΕΤΣΙ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ' ΟΨΗ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ "ΕΓΡΑΨΑΝ" !

    AntwortenLöschen
  36. Ange-Ta
    Η γιαγιά μου ήταν αναλφάβητη.
    Τότε τα κορίτσια αντί για σχολείο τα έστελναν στις αγροτοκτηνοτροφικές δουλειές.
    Δεν είχε περάσει από εκπαιδευτική διαδικασία.

    Παρ' όλα αυτά, μού διηγείτο "παραμύθια με το Μεγαλεξαντρο".
    Πού τα 'χε μάθει;..
    Και δυστυχώς ποτέ δεν τη ρώτησα ...

    Είναι προφανές ότι η προφορική παράδοση έρχεται χιλιάδες χρόνια.
    Αυτά ήθελα να βάλω τη Ρεπούση ν' ακούσει. Όχι ότι θα άλλαζε, αλλά για το γμτ.
    Προφήτης

    AntwortenLöschen
  37. @ Λάκων,

    Τις ξέρω τις απόψεις σου και νομίζω ότι είναι καιρός να τις αλλάξεις!

    Εδω δεν προκειται για μια ίδια άποψη που θέλεις να αποκτίσεις για τον Πλάτωνα, αλλα για ένα ιστορικό πρόσωπο που μόνο οι ιστορικοί του σήμερα μπορούν να κατανοήσουν και να κρίνουν.

    AntwortenLöschen
  38. @ γειά σου Βαγγέλακα!

    Να περνάς και συ απο το στέκι μας!

    AntwortenLöschen
  39. @ Παντοτινέ ταξειδευτη,

    Δεν το ξέρω το βιβλίο! Αν δεν το βρώ θα στο δανιστω να το κοπιάρω.

    Πολύ ωραία αυτα που γράφεις!!

    Δίνουν και μια απάντηση στον ανώνυμο, για τα παραμύθια της γιαγιάς του.

    AntwortenLöschen
  40. @ Ανώνυμε,

    Σου αλλαξα τη σειρα του σχολίου σου.

    Αυτα που γράφεις για τη γιαγιά σου είναι πολύ ενδιαφέροντα!

    Οσο για τη Ρεπούση, μην ασχολήσαι όλοι αυτοί οι παραχαράκτες της ιστορίας θα περάσουν στα σκουπίδια της!

    Και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς βαρειές κουβέντες, ήδη η λέξη Ρεπούση έχει εξελειχθει σε ύβρη, απο μόνη της χωρίς επίθετα!

    AntwortenLöschen
  41. @ Λάκων,

    σε παρακαλώ να διαβάσεις το σχόλιο του

    @ παντοτινού ταξιδευτη!

    AntwortenLöschen
  42. @ange-ta

    ΜΑ ΕΔΩ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!

    ΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ' ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ! ΚΑΙ ΕΠΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΘΕΣ ΠΕΣ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΘΕΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΘΕΣ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ!
    ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ/ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ/ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ, Η ΔΕ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ, ΤΟΥ (Μ). ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΠΟ ΜΑΣ;

    ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!
    ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ!

    ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

    AntwortenLöschen
  43. Ω ναι! Είναι μαγκιά,
    να λές τον Μεγαλέξανδρο σφάχτη
    και τον Κεμάλ επαναστάτη!

    Είναι ιστορική αλήθεια, ότι στη Σμύρνη το 1922 έγινε συνωστισμός (Ρεπούση),

    ότι οι Έλληνες αποχτούν εθνική συνείδηση ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ το 1821, λόγω των Ελλήνων της αλλοδαπής, που ζούλεψαν την γαλλική επανάσταση και σκέφτηκαν να κάνουν και στην Ελλάδα μια ίδια (Διαμαντούρος)! Και όχι επειδή καταπιέζονταν από τον σουλτάνο και τον πασά!

    ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν αιμοσταγής βάρβαρος,

    ότι ο Σολωμός στον ύμνο για την Ελευθερία, διψάει για αίμα,

    ότι η Οθωμανία ήταν δημοκρατική,

    ότι επέτρεπε τα σχολεία, (αυτό βγαίνει επειδή δεν τα απαγόρευε εγγράφως) κλπ. κλπ. κλπ.

    Σε κανέναν δεν περνάει από το μυαλό το ερώτημα “ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ” από τέτοιες διαστρεβλώσεις;

    AntwortenLöschen
  44. ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ!
    ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!
    ΔΙΕΣΩΣΑΝ, ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ!

    ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ- ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-, ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΤΟΝ ΓΑΛΗΝΟ(ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΑΛΗΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ,
    ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ!)ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;
    ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ;

    ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ;
    (ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ!)

    ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ;

    ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ, ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΟΥΜΕ;

    ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΓΕΡΟ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ!

    ΔΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ!

    ΓΙΑΤΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ! ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!

    AntwortenLöschen
  45. Συνιστώ κι εγώ τη φυλλαδα του Μεγαλέξανδρου που αναφερει ο ταξιδευτής - όχι φυσικά ως ιστορική πηγή αλλά για να δεις τι επίδραση έχει στη λαϊκή φαντασία μια τέτοια προσωπικότητα.

    Και μια που αναφέρθηκε η προφορική παράδοση περι Μεγαλεξ.: Επεσα πρόσφατα σε ένα ελληνικό λαϊκό ποιήμα του 15ου αιώνα όπου η Αλωση της Πόλης θεωρείται ως δίκαιη τιμωρία των Ελλήνων για την άλωση της Τροίας! Τι κατανόηση της κυκλικότητας της ιστορίας, τι αντίληψη της συνέχειας μέσα από ένα αδέξιο στιχούργημα!

    AntwortenLöschen
  46. @ange-ta

    ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΠΑΛΛΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΜΕ ΕΙΣΑΓ. ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΕΛΟΥΔΗ, ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΙΣΤΩΡ", ΖΩΟΔ. ΠΗΓΗΣ 12-14, ΤΗΛ. 2103837668!

    ΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕ 12ευρω, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕ 4 ευρω.

    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ.

    ΣΥΝΙΣΤΩ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗ!

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο @herrkstories ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ! ΕΤΣΙ ΤΗ ΣΥΝΕΣΤΗΣΑ ΚΙ ΕΓΩ!
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΑΡΑ "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ", ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΜΥΘ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ!

    AntwortenLöschen
  47. ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΚΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΣΩΝΙΤΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜ. "ΤΟ ΒΗΜΑ"!
    ΔΕ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ!

    ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΗ... ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΛΑ ΦΥΛΑΓΜΕΝΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ!

    AntwortenLöschen
  48. Είναι πολλά χρόνια τώρα που την ιστορία με τον Βουκεφάλα - που αναφέρθηκε στο πρώτο σχόλιο νομίζω - την αντιλαμβάνομαι ως αλληγορία... Άλλωστε ο Μεγαλέξανδρος τις αγαπούσε τις αλληγορίες τόσο πολύ και τις ενθάρρυνε μέσω της προπαγάνδας (γιατί ήταν και ο πρώτος που οργάνωσε κατά κάποιο τρόπο κρατική προπαγάνδα!).

    Ο ήλιος λοιπόν της Ανατολής ήταν αυτός που τους έσκιαζε με τον ίσκιο το δικό τους και συνήθως έκαναν μονομερείς συμφωνίες με τους εξ' ανατολών βασιλείς για να καθυσηχάσουν τους φόβους τους... Σχετικά πρόσφατοι οι Περσικοί πόλεμοι! Στη μνήμη τους ακόμα!

    Για μένα ο Βουκεφάλας αντιπροσώπευε την αδάμαστη (μέχρι την ώρα εκείνη) από το χαλινάρι κάποιου ισχυρού ηγέτη ευρύτερη Ελλάδα και ταυτόχρονα γεμάτη δύναμη και ορμή.

    Στην Ανατολή έπρεπε να πάει. Η δύση τί είχε την εποχή εκείνη; Κάτι βλαχοχώρια στην Ιταλία! Πιό περα νομάδες και άγνωστες φυλές. Να φτάσει μέχρι τους Βίγγινγκς; Δεν ήταν ο στόλος το φόρτε του. Και η σκιά από τον ανατολικό ήλιο θα μεγάλωνε... Άσε που και στην προϊστορία τα είδωλά του στην ανατολή εκστράτευαν!

    Αυτός λοιπόν ήταν ο μέγιστος στρατηγός, ταυτόχρονα ο πατέρας της επιχειρησιακής έρευνας και των logistics, (μια εκδρομή πάμε να οργανώσουμε κι' αν δεν είχαμε τα πάντα στα πόδια μας θα ψοφάγαμε στην πείνα, ενώ αυτός μετέφερε ένα στρατό και τους υπόλοιπους ακολούθους σχεδόν ίσα με την Κίνα ποδαράτο!), Ισκαντάρ έγινε, Θεός έγινε, ότι προσπάθησε το πέτυχε.

    Κι' αν δεν προϋπήρχε, ούτε Ρώμη θα είχαμε στο σημείο που έφτασε, ούτε Βυζάντιο!

    Τόχω ξαναπεί! Έτσι και λέγανε στον Παπανικολάου ότι θα τον συγκρίναμε κάποια στιγμή με τον Αλέξανδρο, θα μας έκλεινε ισοβίως στο τρελάδικο...

    Όσο για τη ρήση Γιαννάκου έχω δύο λαϊκές παροιμίες που την χαραχτηρίζουν:

    1. Έκανε κι' η μύγα κώλο κι' έχεσε τον κόσμο όλο

    2. Είπαν του μουρλού να χέσει κι' έκατσε και ξεκωλιάσθη

    Και οι δύο τους έχουν ένα κοινό...

    AntwortenLöschen
  49. ...καθησυχάσει... :-(

    AntwortenLöschen
  50. @ Παντοτινέ ταξιδευτή,

    Ε, λοιπόν αυτή την τόσο απλή σκέψη δεν την είχα κάνει ποτέ!
    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι Άραβες διέσωσαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αντέγραφαν ό,τι έβρισκαν από αρχαίους παπύρους. Στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του Αρχαίου κόσμου, αυτήν της Αλεξάνδρειας υπήρχαν πολλά αντίγραφα. Στο έξοχο βιβλίο του Ντενις Γκέτς, «το μηδέν» αναφέρεται αυτή η έντονη αντιγραφική δράση. Σε κάθε καράβι που προσέγγυζε το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ελέγχονταν οι επιβάτες και ο καπετάνιος σχετικά με κάθε αρχαίο κείμενο που μπορούσε να φέρει.
    Αντέγραφαν το πρωτότυπο και το κρατούσαν και έδιναν ένα αντιγραφο στον ιδιοκτήτη του.

    Ωστόσο ποιο λόγο θα είχαν να αντιγράφουν τον Αριστοτέλη, αν δεν ήξεραν ότι ήταν ο δάσκαλος του Μεγαλέξανδρου; Ποιο λόγο θα είχαν να πιστεύουν ότι τα αρχαία ελληνικά κείμενα είχαν κάποια αξία, αν δεν είχε ήδη μεταδοθεί αυτός ο πολιτισμός εκεί;

    Έτσι, ο ελληνικός πολιτισμός, περνάει στους Άραβες, μετά στα μοναστήρια που και εκεί αντέγραφαν και ξανανθίζει με την Αναγέννηση.

    Το βιβλίο θα το αγοράσω πάραυτα.
    (Να δω πότε θα διαβάσω όλα αυτά που έχω αδιάβαστα. Έχει γίνει ο Πύργος της Πίζας!)


    @ Herr K.

    Να μην ξεχνάμε ότι όλη η αγριότητα της Τροίας, έμεινε στη ιστορία χάρις στον Όμηρο!!
    Ασχετο: Που ξεφούρνισες την μαρτυρία του Ζουράρη υπέρ Γιωτόπουλου; Καταπληκτική!!



    @ Γκαζάκι,

    Ένα απόγευμα συναντάω ένα φίλο, που είχα να τον δω κάτι χρόνια.
    Κάτσαμε σε ένα καφενείο και σε μια ώρα προσπαθήσαμε να πούμε τα νέα των χρόνων που είχαν περάσει. Ρώτησα, τι παιδιά έχει κάνει, πως πάνε στο σχολείο κλπ. κλπ. Ο μεγάλος μου λέει έχει πρόβλημα με την δασκάλα του, μια ΚΚΕ που λέει τον Μεγαλέξανδρο σκέτο Αλέξανδρο, γιατί δεν ήταν μεγάλος, αλλά μικρός και μεγάλος κατακτητής και …. τα συνηθισμένα μπλα - μπλά.

    Τσαντίλας, ο δικός μου, την περίμενε στη γωνία. Όταν ήρθε η εποχή για την εκδρομή της τάξης, λέει η δασκάλα: Ω, δεν μπορούμε να πάμε εκδρομή, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη.
    - Εσύ, της λέει, δεν μπορείς να πάρεις ευθύνη να πάς μέχρι την Καλογρέζα, με λεωφορεία και συνοδούς και ο Αλέξανδρος ξεκίνησε και πήγε στην άλλη άκρη του κόσμους χωρίς να ξέρεις που πάει και τι θα συναντήσει! Να γιατί ήταν μεγάλος!
    Όσο για τη Γιαννάκου, δεν είναι από ξυπασιά, αλλά βαδίζει στο δρόμο που χάραξε ο Σόρος!

    AntwortenLöschen
  51. ange-ta διάβαζα ανελλιπως τα πρακτικά κατα τη Δίκη και όσα ειχε πει ο Ζουράρις ήταν αξιομνημόνευτα

    AntwortenLöschen
  52. τωρα ετυχε να δω το αρθρο σας,
    και χωρις φυσικα να μπω στην διαδικασια για την ανευρεση ιστορικων ή μη πηγων κειμενων κλπ για να απαντησω στο γιατι ο αλεξανδρος πηγε προς την ανατολη και οχι προς την δυση ειναι πολυ ευκολο κ απλο να απαντηθει με κοινη λογική.

    πρώτον κανενας δεν θα ηθελε να κυριευσει "βαρβάρους", κανενας δεν θα προτιμουσε το κρύο και το ορεινό που το κατοικούν βάρβαροι, επιπλέον η ανατολή πέραν το ωραίου κλίματος, η ανατολή είχε αναπτύξη πολιτισμό, εμπορίο άρα και πλούτο, απο αυτούς είχε απηληθεί η "ηνωμένη ελλάς" που είχε οραματιστεί ο φίλιππος,γεγονός που αποτελεί κίνιτρο επίσης και άλλα πολλά.

    σαν συμπέρασμα, η δύση συγκρινόμενη με την ανατολή δεν είχε να προσφέρει τίποτα απο πλούτο, πολιτισμό, ναυτική ανάπτυξη κλπ κλπ...οπότε θα ήταν χαζομάρα να κινηθεί προς την δύση

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...