Το πλαστικό, αυτό που οι «επιστήμονες» κατατάσσουν στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα έχει διάρκεια ζωής έως και 600 χρόνια. Έξι αιώνες οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα παραλαμβάνουν πλαστικά κάθε είδους και τα ταξιδεύουν όπου δεν βάζει ο νους μας.
Αν σκεφτείτε, ότι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια η χρήση των πλαστικών και των κάθε είδους σκουπιδιών έχει πολλαπλασιαστεί, τότε σίγουρα θα μπορούσατε να αναλογιστείτε, ότι ο όγκος αυτών των συσσωρευμένων υλικών θα πρέπει να είναι ανυπολόγιστος και σίγουρα θα έπρεπε να νοιώθετε το κρύο ιδρώτα να σας περιλούζει.
«Εάν ο Κολόμβος σαλπάριζε με τις τρεις καραβέλες του από τη Palos Frontera [στη ατλαντική ακτή της Ανδαλουσία] και διέσχιζε τον Ατλαντικό, δεν θα σταματούσε στις ακτές της αμερικάνικης ηπείρου, εφόσον τις έχει ήδη ανακαλύψει εδώ και πεντακόσια δέκα έξι έτη, αλλά θα διέσχιζε το κανάλι του Παναμά, προς αναζήτηση των Ινδιών, έτσι όπως ήταν και ο αρχικός προορισμός του. Όμως δεν θα τα κατάφερνε γιατί στα μισά του δρόμου θα έπεφτε πάνω σε μια νέα ήπειρο.
Πρόκειται για τη «μεγάλη πλάκα των σκουπιδιών του Ειρηνικού», η «έβδομη ήπειρος», που διαμορφώνεται επί του παρόντος μεταξύ των ακτών της Χαβάη και της Βόρειας Αμερικής, από τα εκατομμύρια τόνων των πλαστικών σκουπιδιών που μεταφέρονται από τα ωκεάνια ρεύματα. Σ' αυτήν την περιοχή του κόσμου, τα ρεύματα γυρνούν με ωρολογιακή φορά, σε έναν νοητό ατέρμονα κοχλία, και όπως ο άνεμος σπρώχνει χαρτιά ή φύλλα στη γωνιά μιας πλατείας έτσι και σ αυτή τη γωνιά του ωκεανού ένας δυνατός στρόβιλος στροβιλίζει τα πλαστικά σκουπίδια που έρχονται από τις ακτές ή από τη ναυσιπλοΐα και τα συσσωρεύει χρόνο με το χρόνο.
Συντρίμια που δηλητηριάζουν την τροφική αλυσίδα
Δεν είναι βέβαια μόνο θέμα αισθητικής, απλώς δηλαδή ένα βουνό σκουπιδιών μέσα στη θάλασσα.
Όχι, όπως προείπαμε, είναι ένα καρκίνος που μεγαλώνει εις βάρος των υγιών κυττάρων ενός άρρωστου οργανισμού.
Οι βλάβες που προκαλούνται στη θαλασσινή ζωή θα είναι σύντομα ανεπανόρθωτες, προειδοποιούν οι ειδικοί. Πράγματι, καθώς τα πλαστικά δεν είναι βιοδιασπώμενα και η μέση διάρκεια ζωής τους υπερβαίνει τα πεντακόσια χρόνια, στο νήμα του χρόνου αποσυντίθενται σε όλο και περισσότερο μικρά κομμάτια χωρίς να αλλάζει η μοριακή δομή τους.
Με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζονται κολοσσιαίες ποσότητες ενός είδους πλαστικής άμμου που μπερδεύεται με την τροφή των ψαριών και των πουλιών. Η άμμος αυτή ούτε χωνεύεται ούτε αποβάλλεται αλλά συσσωρεύεται μέσα στα στομάχια των ζώων, που στο τέλος πεθαίνουν από υποσιτισμό.
Επιπλέον, αυτά τα «μαργαριτάρια» δρουν σα σφουγγάρια που φιξάρουν πολλές τοξίνες σε αναλογίες μερικά εκατομμύρια φορές πάνω του φυσιολογικού, όπως το DDT (dichlorodiphényltrichloréthane,) ή τα PCB (polychlorobiphényles).
Η Greenpeace έχει μετρήσει τουλάχιστον 267 θαλασσινά είδη σοβαρά επηρεασμένα από αυτό το είδος δηλητηρίασης.
αν σταματούσε από τη μια στιγμή στην άλλη τη χρήση των πλαστικών και αν ξόδευε μερικά τρισεκατομμύρια ευρώ, για να ανοίξει μια τρύπα όσο το ένα τρίτο της Ευρώπης και να θάψει την βρώμα των ανθρώπων των τελευταίων 50 χρόνων!!!
Όταν, αυτός ο Ηρακλής μας τιμήσει με την παρουσία του και τη δράση του, τότε όλα τα προβλήματα του οίκου μας θα λυθούν!
Μέχρι τότε, υπομονή και ψυχραιμία!
Σημείωση μεταφραστή: Η ABC είναι μια ισπανική εφημερίδα φιλοβασιλική με 267.000 φύλλα κυκλοφορίας.
Το άρθρο, μεταφρασμένο στα γαλλικά, δημοσιεύτηκε στη ηλεκτρονική έκδοση του LE COURRIER INTERNATIONAL την 25/03/2008.
Πετάτε τα σκουπίδια σας στις τράπεζες και στα υπουργεία και όχι στη θάλασσα :-D
AntwortenLöschenΚαλό μήνα αγγέτα!
με άγχωσες και το κείμενό σου έχει λογικά περιορισμένες δυνατότητες περιγραφής (blog είναι) του εύρους της ζημιάς που συντελείται, και τώρα που το σκέφτομαι μιλάνε για πολλά υλικά που βλάπτουν τον πλανήτη, αλλά το πλαστικό μου φαίνεται το έχουν προς το παρόν αφαιρέσει από την ατζέντα. Δεν νομίζω τυχαία.
AntwortenLöschen@ roidis,
AntwortenLöschenΣε άγχωσα, μου λες. Εμ εγώ τι έπαθα απο τότε που το διάβασα;;
Δεν είναι φοβερό, να μην απαγορεύουν τα πλαστικά; Τι πλαστικές σακούλες έστω, για αρχή;
Τις πλαστικές συσκευασίες;
Ακόμα και την εφημερίδα που αγοράζεις, την περιτυλίγουν σε νάϋλον!
Ενας βρωμερός κόσμος!
Απίστευτο! Ομολογώ πως πρώτη φορά το ακούω...
AntwortenLöschen@ Λάκων,
AntwortenLöschenμήπως το ήξερα εγώ πριν το διαβάσω?
Αλλά αν το σκεφτείς λογικά, που πάνε ΟΛΑ αυτά τα πλαστικά;
Σε πλαστικά είναι όλα τα φαγητά περιτυλιγμένα. Ακόμα και οι αυγοθήκες, παλιά ήταν χάρτινες τωρα πλαστικές. Ενας πλαστικός κόσμος!!
Εφιάλτης!!!!!!!!!!!!
"Ενας πλαστικός κόσμος!!"
AntwortenLöschenΝαι έτσι όπως πάμε.... για την ώρα τουλάχιστον μπορούμε να αρχίσουμε κάνοντας ανακύκλωση
Εξαιρετικά γραμμένο άρθρο (και πολύ καλή μετάφραση ;) - εντυπωσιάστηκα που το έγραψε φιλο-βασιλική έκδοση. Λέτε κάτι να αλλάξει στην ανθρώπινη συνείδηση και να αρχίζουμε να κατανοούμε πως το Οικολογικό δεν είναι Πολιτικό Πρόβλημα;
AntwortenLöschenΚαι να αναλογιστεί κανείς τι προκαλεί η καύση του πλαστικού, ειδικά του PVC. Για να το θυμηθούμε πάλι εδω. Φυσικά λοιπόν δεν θα την πληρώσουν μόνο τα ψαράκια από την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και οι βασιλικοί καρχαρίες :)
Βρε μπας και αρχίσαμε να ξυπνάμε;
διάβολε !
AntwortenLöschenη ιστορία τρόμου με το πλαστικό,
θα μας ακολουθεί παντού ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ange για τη φροντίδα
και για τη συνάντηση με τους φίλους !
ένιωσα άνετα κι όμορφα, σαν ψαράκι στο θαλασσινό νερό :)
Καλημέρα @ Χαμόγελο,
AntwortenLöschenΚαλημέρα @ Mirage,
Καλημέρα @ quartier libre
Η ανακύκλωση δεν βοηθάει ιδιαίτερα, μάλλον δεν βοηθάει καθόλου, όταν η θάλασσα έχει στην κυριολεξία γεμίσει με πλαστικά σκουπίδια!
Εδώ θα χρειαζότανε μια δραστική πολιτική απόφαση που θα επεκτείνονταν σε παρα πολλούς τομείς. Σε τόσους ώστε να θέσει σε αμφισβήτηση τον σημερινό πολιτισμό, την ευημερία του δυτικού δυστυχισμένου κόσμου, την ανάγκη για κατανάλωση, την ανάγκη για παραγωγή σκουπιδιών, την εξόρυξη του υπόλοιπου πετρελαίου, την παραγωγή ενέργειας με τον τρόπο που σήμερα επιβάλεται, τα βιοκαύσιμα, την αυτοκινητοβιομηχανία, κλπ. κλπ. κλπ. τον φιλελευθερισμό γενικώς και ειδικώς.
Επομένως το θέμα είναι βαθειά πολιτικό!
Καλησπέρα!
AntwortenLöschenΟμολογώ ότι εξεπλάγην όταν προ μηνός βρέθηκα στην Ινδία και έβλεπα σε μερικές περιοχές πινακίδες για περιοχές... "plastic free", όπως π.χ. στον λόφο Τσαμούντι (στα προάστεια της πόλης Μαϊσούρ) όπου απαγορεύονταν οι νάϋλον σακούλες. Παρότι ο ντόπιος κόσμος δεν συμμορφωνόταν πλήρως, διαπίστωσα πως κάποιοι πωλητές -ναι, στην Ινδία...- τύλιγαν το εμπόρευμσ στους πελάτες σε οτιδήποτε σακούλες εκτός από νάϋλον και πως οι πινακίδες δεν ήταν ένα "φτηνό καλαμπούρι" κάποιων δήθεν ευαισθητοποιημένων δημάρχων.
Μπορεί η εικόνα που έχει αποκομίσει κάποιος να μη δικαιολογεί τέτοιου είδους ευασισθησίες για τη συγκεκριμένη χώρα, όμως θυμάμαι πως και ο Αλ Γκορ για παράδειγμα είχε μιλήσει σχετικά πρόσφατα για τις δυνατότητες να δώσει το καλό οικολογικό παράδειγμα η Ινδία (δεν είναι ανέκδοτο) όπως έκανε π.χ. πειραματικά με τα... "οικολογικά λεωφορεία"!
Αυτά στην Ασία. Διότι η "πολιτισμένη Δύση" έχει βρει τις απαντήσεις από καιρό, όπως αποδεικνύει και η.... "Νέα Ήπειρος"!.
@ zalmoxis
AntwortenLöschenΚαλησπέρα!
Μπράβο οι ινδοί, αλλά όπως λέω παραπάνω, δεν φτάνει να καταργησουμε μόνο τις πλαστικές σακούλες.
Το ζήτημα είναι, το ίδιο με αυτο της Κούβας περίπου ή ακριβώς?!
Οσο ο στόχος της κοινωνίας είναι το κέρδος εν είδει χρήματος και όχι το πραγματικό κέρδος της ζωής μας, ό,τι μέτρο πια και να ληφθεί ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ
αντζε-ταρα
AntwortenLöschenδε σου έγραφα τόσο καιρό, γιατί αυτός είναι ο μόνιμος εφιάλτης μου.
Απλώς περασα για μιά καλημέρα.
δ
Καλώς τη δε μετράτ μας,
AntwortenLöschenΑσε, μην ασχολείσαι με τους σημερινούς εφιάλτεεεες, γιατι θα τρελλαθούμε ακόμα περισσότερο!
Ετσι κι αλλιώς τιποτα δεν μπορούμε να κάνουμε.
Εντάξει ψωνίζουμε με δυχτια και δεν παίρνουμε εμείς σακούλες πλαστικές, αλλά δεν φτάνει!