Saturday, 21 April 2007

Αραβικός πολιτισμός, τότε και σήμερα


Όχι, μα το ναι δεν θα προσευχηθώ στον Θεό όσο θα παραμένω φτωχός. Τις προσευχές τις αφήνω για τον Σεϊχη, για τον οπλαρχηγό, που τα κελάρια του είναι γεμάτα φίσκα. Γιατί να προσευχηθώ εγώ; Είμαι τάχατες ισχυρός; Έχω παλάτια άλογα πλούσιες ενδυμασίες, χρυσό ζωνάρι εγώ; Όσο δεν έχω ούτε ένα τόσο δα κομμάτι γης δικό μου η προσευχή μου θα τανε σκέτη υποκρισία.

Λίβελος που γράφτηκε από τον Άλ – Ιφρικί περί το 1000.

Πριν αλλάξω ατμόσφαιρα από τον Αραβικό πολιτισμό, αντέγραψα ένα πολύ αεράτο και πολύ ερωτικό ποίημα, και κλίνω λιγάκι δυσάρεστα γι αυτούς του καταπληκτικούς γείτονες μας.

Με τα φρύδια υψωμένα, τα μάτια και το στόμα ορθάνοιχτα από τη τρομάρα σου, κοίταζες το πουκαμισάκι σου που σου πήρε ο ποταμός, να το παρασέρνει μακριά το ρέμα.
Ανέβηκα στην όχθη και σου φώναξα.
- Χαίρε Ω κόρη του Μπακίλη! Η χαρά κι η ευτυχία μαζί σου να ναι για πάντα!
Μου απάντησες:
- Πως μπορώ να είμαι ευτυχισμένη, δεν βλέπεις το πουκαμισάκι μου να μου το παίρνει μακριά ο ποταμός;
Ο ποιητής ξέρει να ωφελείται από τις περιστάσεις, λοιπόν της είπα:
- Κόρη του Μπακίλη, η ευτυχία μαζί σου να ναι πάντα! Η νιότη σου είναι όμοια με το πουκαμισάκι αυτό, που σου παρέσυρε το ρέμα, φεύγει σαν κι αυτό, μακριά από σένα, κάθε μέρα, και τίποτε στο κόσμο δεν μπορεί να τηνε φέρει πίσω…
Μην κάθεσαι να το κοιτάζεις που φεύγει, μα έλα εδώ, σ αυτήν την φυλλωσιά.
Θα σου κάμω ένα πουκαμισάκι με φιλιά και χάδια.


Μακάρι να μπορούσα να καταλάβω, πώς άλλαξαν στα χρόνια αυτά που πέρασαν, τέτοιοι πολιτισμοί….

Και σκέφτομαι, πως ίσως μετά από 1000 χρόνια κάποιοι μακρινοί απόγονοί μας, κάτι τέτοια θλιβερά να λένε για μας.

Το κείμενο, του μαθηματικού Άλ – Ιφρικί, είναι περισσότερο καυστικό για την άρχουσα ιδεολογία του Ισλάμ από ότι θα περίμενε κανείς.

Όμως σήμερα, ποιος αντιστέκεται σ αυτήν;
Οι παραπάνω φωτο είναι από πρόσφατη διαδήλωση στο Λονδίνο

13 comments:

Greg said...

Η πολιτική της δύσης φαίρνει στην επιφάνεια τα χειρότερα του Ισλάμ, τα οποία εντείνουν την προηγούμενη πολιτική... Χάλια!

Anonymous said...

ΥΒΡΙΣ τα συνθήματα, Δείγμα και σύνδρομο απόλυτης παρακμής ενός πολιτισμού που υπονομεύεται και εκ των έσω, ώς συνήθως.
Ποιοί ωφελούνται;

ange-ta said...

Καλησπέρα Greg & winzip,
Κι εγώ πιστεύω, ότι η πολιτική της δύσης κατασκευάζει τέτοια εκτρώματα.
Μπορεί να υπάρχει και κάποια προβοκάτσια, ώστε να δικαιώνονται οι αποβάσεις για «εκπολιτιστικούς λόγους και πάντα για τη δημοκρατία» αλλά οι ισλαμιστές έχουν χάσει τον μπούσουλα.
Για να πάρουμε μία ιδέα , ο αδελφός του Μπιν Λάντεν, παίρνει μέρος άνετα στα διάφορα φόρα του κεφαλαίου, κανείς δεν ενοχλείται, παρότι όλοι ξέρουν ότι το κεφάλαιο του ενός αδελφού είναι και κεφάλαιο του άλλου αδελφού. Αυτό που χρηματοδοτεί 11/9! Ο σημερινός κόσμος έχει χάσει κάθε λογική!! Και δεν μπορείς να καταλάβεις που πάει το πράγμα.
Αλίμονο στα παιδιά μας.

Anonymous said...

αnge-ta, όπως υπάρχουν ισλαμοφοβικοι υπάρχουν και ευρωφοβικοί, αυτοί που κρατάνε τα πλακάτ.
Επειδή προβλέπεται νομος της Ε.Ε που θα τιμωρει τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, προβλέπω να πηγαίνουν και αυτούς με τα ξενοφοβικά αντί-ευρώ συνθήματα στο ειδώλιο,
Τι καιροί οξύ μωροι!
Πολλοί μετανάστες δεύτερης γενηάς,
αντιπροσωπεύονται απο το σύνθημα,
"Εμείς δεν ήρθαμε εδώ, ρέ, γεννηθήκαμε εδώ", αυτό μοιάζει κατανοητό. "Λοντονιστάν ένα βιβλίο για τη χειρότερη μορφή ρατσισμού, τον ρατσισμό απέναντι στον εαυτό μας". νεα/ιβλιοδρόμιο 21/4.
Πάντως αυτοί οι ευρωφοβικοί δεν εκπροσωπούν κανένα "ισλάμ", εκτός του φανατισμού και τον ρατσισμό εναντίον του εαυτού τους.

ange-ta said...

@ winzip,
προβλέπεται νομος της Ε.Ε που θα τιμωρει τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, προβλέπω να πηγαίνουν και αυτούς με τα ξενοφοβικά αντί-ευρώ συνθήματα στο ειδώλιο”
Αμφιβάλω, αν θα εφαρμόσουν ποτέ το νόμο! Κανονικά με το νόμο για την αναγνώριση του Ολοκαυτώματος, έπρεπε να πάνε μέσα για χλευασμό, αλλά τους αφήνουν να διαδηλώνουν ειρηνικά και να ρίχνουν συνθήματα εναντίον της ειρήνης.
Αλλά, όταν γερμανίδα γυναίκα δεν βρίσκει το δίκιο της σε γερμανικό δικαστήριο, ενώ τη δέρνει ο μουσουλμάνος σύζυγος, γιατί το να δείρεις τη γυναίκα σου το επιτρέπει το κοράνι, καταλαβαίνεις που πάει το θέμα!
Ο υπολογιστής του σπιτιού μου, δε σε πάει καθόλου, μόλις πάω να γράψω μήνυμα, τα φτύνει και αυτό τον καιρό στο γραφείο δεν έχω καθόλου χρόνο! Είμαι εκτός όλη μέρα.

Elias said...

Μακάρι να μπορούσα να καταλάβω, πώς άλλαξαν στα χρόνια αυτά που πέρασαν, τέτοιοι πολιτισμοί….

Αυτήν την απορία την έχω κι εγώ εδώ και πολύ καιρό, από τότε που κατάλαβα ότι οι Άραβες κάποτε ήταν ό,τι πιο φωτεινό υπήρχε στη Γη.

ange-ta said...

Καλησπέρα Κουνούπι,
Μεγάλο θέμα έθεσες και δεν βγαίνουν απαντήσεις σε σχόλια ενός τόοοσο μικρού πόστ.
Δεν διάλεξα τυχαία τα δύο τσιτάτα. Το ένα είναι φανερά άθρησκο και το άλλο είναι έντονα ερωτικο-παγανιστικό. (εδώ στη φυλλωσιά) Αυτές ακριβώς οι κοινωνικές πλευρές που στο Ισλάμ καταπιέζονται το περισσότερο.
Πιστεύω, ότι ο δυτικός πολιτισμός προχώρησε ξαφνικά αλματωδώς και οι άραβες μείνανε πίσω σε βαθμό που να πληγωθούν κατάβαθα και να κλειστούν στο εαυτό τους και να γίνουν η μαύρη αντίδραση που είναι σήμερα.
Όμως δε πρέπει να μας διαφεύγει ότι και η δύση έχει ευθύνη για τα τεκταινόμενα.
Αν με ρωτήσεις δεν ξέρω ποιος είναι πιο επικίνδυνος για τον πλανήτη σήμερα, ο Χομεϊνί ή ο Μπούς;;
Άσχετο αν για μας τις γυναίκες, ο Χομεϊνί είναι απαράδεκτος δύο φορές.

Unknown said...

ο ιμπεριαλισμός του ενός κι ο ιμπεριαλισμός του άλλου...
(αμερικάνικος σταυροφοριακός, ευρωπαϊκός απανθρωπιστικός, ισλαμικός πολιτικός...

ο πολιτισμός μακριά απ'αυτούς. πού ήταν ο μπους διπλα σ'ένα μαυράκι, κι αυτός βάσταγε το παιδικό βιβλίο ανάποδα...
συμβολικό.
που είναι οι ευρωπαίοι, καθώς απωθούν τα βαπόρια και τα κονβόι με τους λαθρομετανάστες, ελπίζοντας πως άλλο άνθρωπος κι άλλο ευρωπαίος.
τρομάρα μας.
που είναι κι ο τούρκος πρωθυπουργός, να λέει 'αδελφή μου' αυτήν που προβάλλει κριτική και την πλαισιώνουν ήδη μπροστά στην κάμερα οι... της οικογενείας αστυνομικοί,
που είναι ο βορειο-αφρικάνος επαναστάτης με την κουβέρτα, να σφίγγει και να ξανασφίγγει το χέρι του πρόντι δέκα ώρες, πλήρης συγχύσεως, και να απωθείται με τρόπο ατράνταχτο μια γυναίκα που ήθελε να του δώσει ένα γράμμα.
το ισλάμ σου λέει μετά, είναι της ισότητας.

όλοι ίδιοι είμαστε έτσι.

γι' αυτό και πρέπει να σιγουρευτούμε για το τι είναι πολιτισμός, και να μη λέμε ό,τι μας κατέβει από το κεφάλι γιατί κάποιοι μας το έβαλαν μέσα.
άλλο είναι ο πολιτισμός και άλλο είναι η μισαλλοδοξία με θρησκευτικό ή οικονομικό άλλοθι.
ο λόγος που το σκοτάδι παίρνει τ'απάνω του σε μια ιστορία είναι πάντα σκοτεινός κι αυτός.
λείπει ο ήλιος όπου σκοτάδι.
ακόμη, και κυρίως ίσως, στους γείτονες.
το σκοτάδι σήμερα ενθαρρύνεται περισσότερο. υπάρχουν σκοταδιστικές λάμπες, που τις αγοράζουμε για να παράγουμε σκοτάδι.
τέτοιες λάμπες υπάρχουν σε μυστικές υπηρεσίες, σε μίντια, σε πληρωμένα κατευθυντήρια κεράκια-σκότους.
η ιστορία με σαφήνεια και πραότητα θα μπορούσε νομίζω να κατακυρώσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που εντελώς λείπει, ώρες-ώρες...

την καλησπέρα μου.
πάντως ο άδωνης, που έλεγε ότι εξέλιπαν οι έλληνες, σε κάποιο σχήμα λόγου του, εννοούσε σαφώς ότι οι αρχαίοι δεν έχουν σχέση με τους νέους. το έλεγε σαφώς μα δεν το εννοούσε. απλώς ήταν κι αυτός ένα οριενταλιστικό θύμα.
οριενταλιστικό θύμα είναι το θύμα που θεωρεί ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είναι υπέροχοι, μεγάλοι, καταπληκτικοί, μόνο όταν είναι ήδη πεθαμε΄νοι και καλά θαμμένοι μέσα σε κάποια εγκυκλοπαιδικά ευαγή αναγνώσματα.
ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα δέντρο, και δε μετακινείται εύκολα, όσα ταξίδια κι αν κάνει, κι ότι το χώμα του είναι κομμάτι της ρίζας του. άρα και της συνέχειάς του.
άρα, αλλού θα βρούμε, και με άλλο μάτι θα πρέπει να δούμε πώς και αν συνεχίζει ένας πολιτισμός να υφίσταται, ένας λαός να συνεχίζει την ύπαρξή του....
μαγικό θέμα.

ange-ta said...

Καλησπέρα Αμπθα μου,
Μόλις γύρισα σπίτι είμαι πτώμα.
Ελπίζω να είναι όλα καλά με τον Σεραφείμ
Θα τα πούμε αύριο
φιλια

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Καλησπέρα φιλενάδα.

ange-ta said...

Καλημέρα και απο μένα φιλενάδα!

Anonymous said...

Γιατί δεν διαβάζονται τα παραθέματα; Φταίει μόνο το ανοιχτό κίτρινο;

ange-ta said...

@ Π + Α,
είχα σκούρο φόντο, οπότε το κίτρινο διαβάζονταν εύκολα.
Τα μαύρισα τα γράμματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...