Dienstag, 18. August 2009

Μαντίλα, και "αριστερη" τύφλωση!

Με αφορμή την μήνυση μιας μουσουλμανικής οργάνωσης που κατατέθηκε σε βελγικό δικαστήριο κατά ενός δεξιού δημοσιογράφου, για ένα άρθρο του στο βελγικό τύπο κατά της μαντίλας, το Δίκτυο Δράσης για την Προώθηση ενός Λαϊκού Κράτους (Βέλγιο) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση- μανιφέστο που περιέχει ενδιαφέρουσες θέσεις και στοιχεία για τη μαντίλα:

A priori, όλα μας χωρίζουν. Από τη μια πλευρά ένας φιλελεύθερος βουλευτής και από την άλλη, ένας δημοσιογράφος με σοσιαλιστική ευαισθησία. Σύμφωνα με την γνήσια μανιχαϊκή λογική, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συνυπογράφουμε αυτή τη "λευκή κάρτα", αφού ανήκουμε σε αντίπαλα "στρατόπεδα". Όμως, πράγματι, μας χωρίζουν όλα; Ασφαλώς όχι !

Μας ενώνει η δέσμευση που θα έπρεπε να είναι κοινή σε όλους τους δημοκράτες, υπέρ της χειραφέτησης των πολιτών, της ισότητας ανδρών - γυναικών και της ουδετερότητας του κράτους. Μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία γιατί αυτή ακριβώς η δέσμευση υποβάλλεται όλο και περισσότερο σε διαλείψεις. Ένα μέρος των δημοκρατών την τοποθετεί εντός παρενθέσεως. Για το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας και, ευρύτερα της αυξημένης παρέμβασης οπισθοδρομικών κληρικών στη δημόσια σφαίρα, η θέση τους είναι διφορούμενη. Από αφέλεια, τύφλωση ή μικροκομματισμό, ορισμένοι αυτοανακηρυγμένοι προοδευτικοί – ορισμένες φεμινίστριες επίσης – αναμεταδίδουν τις θέσεις των ακραίων μουσουλμάνων που επιδιώκουν να επιτραπεί η φορεσιά της ισλαμικής μαντίλας σχεδόν παντού: στο σχολείο, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, υπουργεία, στη βουλή…


Μπορεί να διαφωνω με όσα λές, αλλα θα έδινα και τη ζωή μου για να υπερασπιστω το δικαίωμα σου ....

Η περίπτωση της Mahinur Özdemir (CDH- κόμμα των Ουμανιστών, πρώην χριστιανό-δημοκρατών του Βελγίου), πρώτη βουλευτής στη Ευρώπη που συνεδριάζει μαντιλωμένη, είναι ενδεικτική της έκπτωσης ορισμένων «προοδευτικών».
Αυτή η μαντιλωμενη βουλευτής «μπορεί να είναι ένα μοντέλο για τη χειραφέτηση των γυναικών», δήλωσε χωρίς καλαμπούρι η οικολόγος βουλευτής, συνήθως κατατασσόμενη σαν « πολύ αριστερή», Zoé Genot. Τι παρερμηνεία!
Πέρα από την αλλοπρόσαλλη αυτή δήλωση, το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αριστερά και η κέντρο-αριστερά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές για να υπερασπιστούν τις λαϊκές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των γυναικών, που αμφισβητούνται από τους οπαδούς του οπισθοδρομικού Ισλάμ. Στη πολιτική σκηνή, μόνο ορισμένοι αναθεωρητές υποστηρίζουν δημόσια μια προοδευτική θέση και ονομάζουν μια γάτα γάτα: η εμφάνιση της μαντίλας σε μια κοινοβουλευτική συνέλευση αποτελεί μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση και ένα καταστροφικό μήνυμα προς τις γυναίκες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να την φορέσουν. Το Βέλγιο εμφανίζεται σήμερα σαν εργαστήριο για τους ισλαμιστές ακτιβιστές. Με τη βοήθεια των συνοδοιπόρων τους, γνήσιοι η αφελείς της «αριστεράς», θα μπορέσουν να πιέζουν όλο και περισσότερα τις μουσουλμάνες γυναίκες, να δώσουν αποδείξεις «σεβασμιότητας» και «ευπρέπειας» φορώντας τη μαντίλα.
Πέρα όμως από τη περίπτωση της Özdemir, ας ξαναδούμε το βασικό θέμα της μαντίλας και της σημασίας της:

Ο συγγραφέας ιρανικής προέλευσης Chahdortt Djavann έχει δώσει τη καθαρότερη εξήγηση: «Η μαντίλα είναι το έμβλημα, η σημαία και το κλειδί του ισλαμικού συστήματος. Μόνο γύρο από τη μαντίλα μπορεί να δημιουργηθεί μια ισλαμική κοινωνία. Η μαντίλα είναι το άριστο μέσο να κερδίσουν έδαφος οι ισλαμιστές. Μέσω της μαντίλας. Οι γυναίκες… είναι τα αγαθά των μουσουλμάνων ανδρών… Όταν μπαίνει στην αγορά, το μαντιλωμένο κορίτσι μπορεί να αποκτηθεί μόνο από μουσουλμάνο άνδρα. Να μαντιλώθει η γυναίκα, δεν είναι μόνο μια ανακοίνωση στην αγορά του σεξ, αλλά και το σύστημα που το προωθεί. «Να! οι γυναίκες που έχουμε και που θα έχετε αν έρθετε στον ισλαμισμό». Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι ισλαμιστές και απευθύνεται σ’ όλους τους επιδεκτικούς άνδρες, είτε κυκλοφορούν στο δρόμο, είτε παίρνουν το μετρό. Η μαντίλα είναι το καλύτερο όργανο του ισλαμικού προσηλυτισμού.»(1) Παντού στο κόσμο, οι μουσουλμάνες γυναίκες αγωνίζονται ενάντια σ αυτό σύστημα που τις υποβιβάζει σε υπάνθρωπο.
«Πολλές μουσουλμάνες γυναίκες, γράφει ο φιλόσοφος Abdennour Bidar, προτιμούν ένα Ισλάμ της καρδιάς, της ιδιωτικής ζωής, αρνούμενες τη μαντίλα, που δεν είναι άλλο από ένα εργαλείο ‘μαρκαρίσματος’ που αφήνει επάνω τους το ίχνος μίας ανδρικής εξουσίας (2). Δυστυχώς αυτές οι θαρραλέες και ηρωικές μουσουλμάνες γυναίκες περιφρονούνται από αυτούς που πολλαπλασιάζουν τις παραχωρήσεις προς τους οπισθοδρομικούς μουσουλμάνους.
Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν οι συνοδοιπόροι των ισλαμιστών αποκαλούν «ρατσιστές» η «ισλαμοφόβους»
τους δημοκράτες που θέλουν να προασπίσουν τις λαϊκές κατακτήσεις και να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων των γυναικών. Αυτή η επιστημονική τρομοκρατία είναι ακόμα πιο αφόρητη όταν συχνά ασκείται από ακτιβιστές λεγομένους «προοδευτικούς». Αυτοί που δίνουν μαθήματα θα έπρεπε καμιά φορά να κοιταχτούν σε καθρέφτη. Λυπούμαστε ότι τόσοι δημοκράτες, σοσιαλιστές, οικολόγοι, ουμανιστές, φεμινίστριες, αυτό- λογοκρίνονται μπροστά στην άνοδο του υπερσυντηρητικού μουσουλμανικού κληρικαλισμού. Ελπίζουμε ότι η σιωπή τους θα λυθεί σύντομα. Γνωρίζουμε ότι σ’ όλα τα κόμματα δεν δέχονται πια το ζυγό που επιβάλλεται από τους συνοδοιπόρους των ισλαμιστών.
Καλούμε σε συζήτηση στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις από το άνοιγμα τους.
Καλούμε σε ξύπνημα: δημοκράτες της δεξιάς και αριστεράς, ας σταματήσουμε τη πολιτική του στρουθοκαμηλισμού μπροστά στην επιστροφή ενός μεσαιωνικού κληρικαλισμού μακιγιαρισμένο σε προοδευτισμό οπερέτας.
Διακυβεύονται τα δικαιώματα του άνθρωπου και κυρίως των γυναικών. Ας είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.

(1) Que pense Allah de l’Europe ? , éd. Gallimard, 2004. (2) Libération , 29 juin 2009.

Le R.A.P.P.E.L. (Réseau d’Actions pour la Promotion d’un Etat Laïque)


*************************************************
Λίγοι στοίχοι που οι γυναίκες τραγουδούν κρυφά στις χώρες που ανθεί ο Μουσουλμανικός Φονταμενταλισμός και μεταβιβάζονται από μάνα σε κόρη.
1.Εσύ είσαι που ταξιδεύεις μες τη βαθειά νύχτα
μόνο και μόνο για να παντρευτείς
ενα σύζυγο που δεν σου ταιριάζει,
που σε χτυπάει με την μαγκούρα
κι οταν φουντώνει ο καβγάς,
εσύ είσαι που χάνεις το κεφαλομάντηλο σου.

2.-Οι κατσίκες χρειάζονται να τις φροντίζεις με στοργή,
Οι καμήλες πρέπει να δένονται γερά,
Τα παιδιά σου εχουν πολλές ανάγκες,
Ενας σύζυγος χρειάζεται να του κάνεις τα θελήματα
Και να σε δέρνει για τα σφάλματα που δεν εχεις κάνει.

(κείμενο απο το ημερολόγιο της ΤΑΣΠΑ)

42 Kommentare:

  1. Για κάποιον (ίσως όχι και τόσο) μυστήριο λόγο, οι "προοδευτικοί" της Ευρώπης πριμοδοτούν το πιο ακραίο κι οπισθοδρομικό Ισλάμ. Το είδαμε και στην Αθήνα, κατά την διάρκεια των "κορανικών" επεισοδίων, με τους "αντιεξουσιαστές" υπέρμαχους των Ιμάμηδων και του Αλαχού Ακμπάρ.

    Δες κι εδώ:
    http://redskywarning.blogspot.com/2009/08/kafouris.html

    AntwortenLöschen
  2. Μπορεις ανετα,να παιρνεις ο,τι θελεις

    AntwortenLöschen
  3. Πολύ καλή η ανάρτηση σου! Είναι ένα θέμα αυτό που πρέπει να συζητηθεί και να προβληματίσει. Έχουμε φίλους στην Ολλανδία που έχουν τρομάξει οι άνθρωποι με τρίτης γενιάς μετανάστες -κανονικούς ολλανδούς πολίτες δηλαδή- που σε μια κοινωνία πρωτοπόρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, απαναφέρουν το έρεβος και το σκότος!

    ΥΓ: Σε παρακαλώ να επαναφέρεις το θέμα όταν θα έχει γυρίσει ο κόσμος από τις διακοπές. Είναι πολύ σημαντικό!

    AntwortenLöschen
  4. Η «μάχη για τη μαντήλα» είναι τυπική περίπτωση της λογικής «πονάει χέρι, κόψει χέρι». Η μαντήλα είναι ένα επιφαινόμενο, το αποτέλεσμα μιας καταπιεστικής κατάστασης. Απαγόρευση της μαντήλας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και χειραφέτηση των γυναικών του Ισλάμ.

    Αλήθεια, οι φιλελεύθεροι υπέρμαχοι της απαγόρευσης της μαντήλας τι θα είχαν να πουν αν ήθελε να φορέσει μαντήλα η κατά τα λοιπά χειραφετημένη και άθεη ανηψιά τους π.χ.; Για τις εξ ίσου καταπιεστικές και σεξιστικές, υπόρρητες όμως (και άρα πιο επικίνδυνες) επιταγές της Μόδας έχουν άραγε να πουν τίποτε;

    AntwortenLöschen
  5. Διαβαζοντας κανεις το Βιβλίο ''Ο Βιβλιοπώλης της Καμπουλ΄΄ διαπιστωνει πως η σχεση Μπουργκας και Αφγανίδων Γυναικών ,ειναι ενα θλιβερό αποτελεσμα μιμητισμου,Λαιφ σταιλ,της εποχής του '63,οταν η συζυγος του Βασιλειά,προκειμένου να αποφευγει την σκονη κατα τις εξόδους της ,φορουσε μια μαντίλα,ενα ''σάλι''θα λεγαμε σαν αυτό που φοραμε τον Χειμωνα η και το καλοκαιρι προκειμενου να καλυψουμε το καφαλι μας απο τον Ηλιο.
    Και βεβαια λεπτουφαντο.Ε,λοιπόν οι γυναίκες της Καμπουλ ξεκινησαν να μιμουνται την ενδυση αυτή..
    Για οποιον δεν το διαβασε το συνηστω ανεπιφύλακτα,προκειται για χρονικο,καταγραφή γεγονότων που εζησε σε δημοσιογραφικη ερευνα Σουηδή Δημοσιογραφος.

    AntwortenLöschen
  6. ange-ta μία καλημέρα κι από μένα.
    Πολύ καλό το άρθρο σου!
    Μου άρεσε το σχόλιο του (της;) Vrennus.
    Είναι αλήθεια ότι δεν γνώριζα το μπλογκ σου. Θα το μελετήσω καλύτερα και θα περνάω να ρίχνω καμιά ματιά.
    Φυσικά, είσαι καλοδεχούμενη και στα μέρη μου.
    Χαιρετώ.

    AntwortenLöschen
  7. @ 2mnka

    Ευχαριστώ για το λίνκ..

    @ taspa ευχαριστώ, έγινε κιόλας

    @ navarino-s

    Παλιά, η γυναίκα μουσουλμάνα όταν πήγαινε στην αλλοδαπή δεν φορούσε μαντήλα. Ντρεπόταν. Το επέτρεπε και ο σύζυγος. Λυπάμαι για αυτές τις γυναίκες και πιοτερο λυπάμαι γι την θέση των δικών «αριστερών»!

    Ο.Κ. Θα το ξανανεβάσω το Σεπτέμβρη!


    @ Vrennus ,
    Καλώς όρισες! Ελπίζω να πέρασες καλά στην ιδιαίτερη πατρίδα, εκτός αν πήγες στα Εμιράτα!
    (δεν έχει σχέση με την ανάρτηση, απλώς πήρα σήμερα ΤΥΧΑΙΑ ένα μέϊλ που διαφημίζει διακοπές εκεί, στα σούπερ λουξ ξενοδοχεία. (έχω κάνει και ανάρτηση: http://ange-ta.blogspot.com/2007/04/634-642.html)

    Λοιπόν, η ελευθερία να κάνουμε αυτά που θέλουμε, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΝΤΙΛΑ, είναι μια ψεύτικη ελευθερία. Αυτό είναι επιφαινόμενο και όχι η μαντίλα! Η μαντίλα είναι η παντιέρα της απαγόρευσης και αν θέλεις να κάνεις κάτι για αυτές τις δυστυχισμένες τότε ας αρχίσεις από τα εύκολα.
    Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την λογική της ελευθερίας, να φοράς αλυσίδες ή να μην φοράς αλυσίδες. Ελευθερία να σε βουτάει η μάνα σου και να σου κόβει την κλειτορίδα; Α, ξέρω εκεί θα μου πείς, όχι διαφωνώ (υποθέτω ότι θα διαφωνείς), αλλά τι διαφορά έχει;;; «Κουλτούρα» η μια, «κουλτούρα» η άλλη!

    Αλλά το ερώτημα που μπαίνει: Είναι η μαντίλα θέμα κουλτούρας ή σύμβολο καταπίεσης; Το πρώτο ΔΕΝ είναι, άρα το δεύτερο. Επομένως τι στα κομμάτια αριστεροί θα είμαστε αν δεν είμαστε ενάντια στα σύμβολα καταπίεσης;;;

    Αφού μιλάμε για ελευθερία, θα το θέσω κάπως έτσι: Εδώ εμείς στη Δύση έχουμε ή δεν έχουμε την ελευθερία να απαγορεύσουμε την μαντήλα, γιατί δηλώνει προσηλυτισμό;;
    Όχι ΔΕΝ την έχουμε, όπως δεν έχουμε την ελευθερία να απαγορεύσουμε τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, όπως οι αμερικανοί δεν έχουν δικαίωμα να αναγράφουν στα βιολογικά προϊόντα τους, την σήμανση «βιολογικά» γιατί έτσι αφαιρούν την ελευθερία της Μονσάντο να πουλάει τα δηλητήρια της! ¨Όταν λοιπόν η δύση μιλάει για ελευθερία, σίγουρα κάτι άλλο έχει στο μυαλό της.

    Όχι η μάχη για την μαντίλα δεν ταυτίζεται με τη λογική πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι.
    Ούτε απαγόρευση της μαντίλας σημαίνει ξεμπερδέψαμε με το ισλάμ. Αλλά ήμαρτον, η ελευθερία της μαντίλα και της μπούρδας, σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα ξεμπερδέψουμε με το ισλάμ. Απαγόρευση της μαντίλας, σημαίνει ότι τουλάχιστον : ΒΟΗΘΑΜΕ αυτές τις ΛΙΓΕΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!!!! Ενώ αλλιώς τους δίνουμε μια κατραπακιά!

    Αν, η κόρη μου, που είναι άθεη, τολμούσε να μου πει, ότι θα φορέσει μαντίλα, θα γινότανε το σώσε!!!!! Αλλά στο επιβεβαιώνω, και μόνο η θέαση γυναικών με μαντίλα την κάνει έξω φρενών. Ζει στο Βέλγιο και ξέρει τι σημαίνει μαντίλα στο δρόμο, στο τραμ, στο νοσοκομείο που δουλεύει!
    Όσο για τη μόδα, συγνώμη, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο!
    Ο Γιασμίνα Χάντρα, γράφει στα χελιδόνια της Καμπούλ:

    Η Ζαϊρά, «τριάντα δύο χρονών, μία δικαστίνα που ο σκοταδισμός της στέρησε τη δουλειά δίχως αποζημίωση ή δίκη». Ο μόνος λόγος, το φύλο της. Σήμερα δεν μπορεί να βγει στο δρόμο, χωρίς να κρύψει το πρόσωπό της. Όπως, η ίδια μας λέει, «με αυτό το καταραμένο πέπλο, δεν είμαι ούτε άνθρωπος ούτε ζώο, μονάχα κάτι προσβλητικό ή επονείδιστο που πρέπει να το κρύβουμε σαν αναπηρία.»

    Και η Mina Ahadi «Η Ευρώπη συνεχίζει να επιδεικνύει ανοχή στην αδιαλλαξία. Το Ισλάμ, λένε, είναι μία άλλη κουλτούρα, εκεί επικρατούν άλλοι κοινωνικοί κανόνες. Όταν έρχονται στ αυτιά μου τέτοιες απόψεις, μόνο σαν απρέπεια θα μπορούσα να τις εκλάβω. Καταρχήν είμαι πολίτιδα και γυναίκα και μετά είμαι μωαμεθανή.
    Και σαν ενήλικη που είμαι έχω το δικαίωμα να προσδιορίσω την εαυτή μου.
    Λάθος ανοχή δεν μας βοηθάει πολιτικά
    Καμία γυναίκα δεν θέλει την «κουλτούρα» της ταπείνωσης!......

    @ taspa

    Καταπληκτικό βιβλίο! Και τα χελιδόνια της Καμπούλ του Γιασμίνα Χάντρα ακόμα καλύτερο.
    Δες την απάντηση του σχολίου του Vrennus.


    @ SkyWatcher

    Καλή σου μέρα και σε σένα.
    Ο Vrennus.
    Θα ξαναπεράσω από τα μέρη σου γιατι έχεις πολύ ενδιαφέρον μπλογκ

    AntwortenLöschen
  8. ΑΓΑΠΗΤΗ ange-ta, ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ "ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ"... ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΥ "ΣΥΜΒΟΛΗ" ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΟΥ!

    - " ΚΑΙ ΕΝΕΤΕΙΛΑΤΟ ΤΑΙΣ ΕΥΣΕΒΕΣΙΝ ΙΝΑ ΚΑΤΑΒΙΒΑΖΩΣΙ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ, ΟΥΣΑΙ ΕΓΚΡΑΤΕΙΣ, ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΩΣΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ' ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΩΣΙ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΔΙΑ ΠΕΠΛΟΥ, ΝΑ ΜΗ ΔΕΙΚΝΥΩΣΙ ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ Η ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ, ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ, ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΝΘΕΡΟΥΣ, ΕΙΣ ΤΑ ΤΕΚΝΑ, ΕΙΣ [...]. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΑΔΙΖΟΥΣΑΙ ΝΑ ΜΗ ΚΙΝΩΣΙ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ ΕΙΣ ΤΡΟΠΟΝ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΕΚΡΥΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΩΝ.{...].

    ( ΚΕΦ. Η' ΣΟΥΡΑ ΚΔ'- ΤΟ ΦΩΣ, ΕΔΑΦ. 64, ΣΤΙΧΟΣ 31)


    - " ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΙ ΠΑΥΣΑΣΑΙ ΤΟΥ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΩΣΙ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΠΙΖΟΥΣΑΙ ΝΑ ΕΛΘΩΣΙ ΕΙΣ ΓΑΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ, ΔΕΝ ΑΜΑΡΤΑΝΟΥΣΙΝ ΕΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΩΣΙ ΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ Ν' ΑΠΟΚΑΛΥΨΩΣΙ ΤΑ ΕΑΥΤΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ. ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΤΗΡΗΣΩΣΙΝ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΩΤΕΡΟΝ ΔΙ' ΑΥΤΑΣ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΝΩΣΚΕΙ. "

    ( ΚΕΦ. ΚΔ', ΕΔΑΦ. 64, ΣΤΙΧΟΣ 59 )

    [ ΑΠΟ " ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΟΡΑΝΙΟ ", ΜΤΦ.- ΣΧΟΛΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ Ι. ΠΕΝΤΑΚΗ, ΕΚΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ-1928/ (Α' ΕΚΔ. ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ, 1879/ Β' ΕΚΔ. ΑΘΗΝΑ-1886/ ΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ, "ΔΗΜΟΥΡΓΙΑ"- ΑΠ. Α. ΧΑΡΙΣΗΣ, ΔΥΟ ΑΝΑΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΑΘΗΝΑ-1994,1995]

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

    - Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΤΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Η ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ 1500 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΩΝ!
    ΟΜΩΣ ΕΞ ΙΣΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΤΦ. Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Ι. ΛΑΤΣΗ ΜΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ Κας ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΛΑΤΣΗ, ΑΘΗΝΑ-1987, ΣΤΗ Ν. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ-ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΟΝΟ ΕΚΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

    - ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΤiΣ ΒΕΔΟΥΙΝΕΣ ΜΕ tatoo!

    - ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΕΓΡΑΨΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!
    ΕΔΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΜΟΝΟΝ, ... ΟΤΙ ΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΒΕΔΟΥΙΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΟΛΥ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑ... ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΒΕΔΟΥΙΝΙΚΑ ΜΑΤΙΑ ! :)

    - ΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΑΔΙΣΜΑ!

    - ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ' ΟΨΗ ΟΤΙ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ(ΕΝΟΣ "ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ" ΛΑΟΥ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ. Η ΙΔΙΑ Η ΛΕΞΗ Qur'an ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΤΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠ' ΕΞΩ( ΣΥΝΟΛΙΚΑ 6226 ΣΤΙΧΟΙ, ΠΕΡΙΠΟΥ!)

    - ΤΑ ΠΕΡΙ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ, ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΛΗΟ ΕΛΛΗΝ. ΤΡΑΓΟΥΔΙ... ΤΑΚΑ-ΤΑΚΑ ΤΑ ΤΑΚΟΥΝΑΚΙΑ! :)

    AntwortenLöschen
  9. Ange-ta

    Το είπες κι εσύ, η μαντήλα είναι σύμβολο καταπίεσης. Κανένα καταπιεστικό καθεστώς δεν ανατράπηκε μόνο και μόνο καταστρέφοντας κάποια από τα σύμβολά του. Ο κίνδυνος η επίθεση ειδικά κατά της μαντήλας (που πολλές μουσουλμάνες τη βλέπουν ως πολιτισμικό στοιχείο) να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα είναι υπαρκτός - και εννοώ να μην μπορούν οι μουσουλμάνες να κυκλοφορούν. Το ζήτημα δεν είναι να απαγορέψουμε τη μαντήλα αλλά να βοηθήσουμε τις μουσουλμάνες να χειραφετηθούν ώστε να την πετάξουν (άμα θέλουν) από μόνες τους. Η ελευθερία άλλωστε δεν επιβάλλεται, κατακτιέται.

    AntwortenLöschen
  10. @ παντορινέ ταξιδευτή,

    Ευχαριστω για την συμβολή σου!
    Βοηθάει πολύ.


    @ Vrennus,
    Νομίζω ότι μιλάμε παράλληλα.
    Δεν θα ανατρέψουμε το ισλάμ με την καταργηση της μαντήλας, ούτε
    δεν μιλάμε για ανατροπή του ισλάμ, γιατι ΔΕΝ είναι δική μας δουλειά!
    Τα λέει η μουσουλμάνα πολύ καλλίτερα απο μένα.
    Τα λεει αυτη που έχει το πρόβλημα και ζητάει με αυτό το τρόπο βοήθεια.
    Οποιος είναι υπέρ της μαντίλας, η δεν κάνει τίποτα ενάντια είναι υπέρ της καταπίεσης. Οσο για την ελευθερια που δεν επιβάλεται, δεν μιλάμε για επιβολή ελευθερίας, αλλα για για απαγόρευση της καταπίεσης, μην γυρίζουμε την αλήθεια ανάποδα!!
    Επίσης, μην σε απασχολει το γεγονός, ότι με την απαγόρευση της μαντήλας η μουσουλμανα στην ευρώπη (μόνο για την Ευρώπη μιλάμε, αλλού είναι δική τους δουλεια) θα μείνει στο σπίτι της, γιατι βρίσκεται στην Ευρωπη για να δουλέψει και στο σπίτι είναι άχρηστη!!!

    AntwortenLöschen
  11. ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ... ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ ΜΟΥ :)

    - ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ... ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΜΙΛΑΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΟΜΑΝΤΗΛΟ!
    ... ΖΗΛΕΙΑ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΤΙΑ... :)

    ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ
    (ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ!), ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ
    ΣΤΙΣ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ!

    ΞΕΡΕΙΣ, Ε!
    ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΥΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΑΚΩΝ, ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΜΑΝΤΗΛΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΟΝΤΑΜΕΤΑΛΙΣΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ!

    ΠΡΟΣΕΧΕ :)

    AntwortenLöschen
  12. Συμφωνω απόλυτα με την απάντηση σου,και επειδή διατινονται πως προκειται για ''ρατσισμό''τοτε ας ισχύσει και η Αρχή της Αμοιβαιότητας για τις αλλοθρησκες που επισκεπτονται τις χώρες τους.
    Τα εχω διαβασει και τα δύο,και εχω φαει τον τόπο να τα βρω,μαλλον η κυρία που με βοηθά σε εναν γενικο καθαρισμο εχει κανει ''Γενικη Αναδόμηση'' απ'οτι βλεπω και στην βιβλιοθήκη και χρειαζομαι πολύ δουλειά.

    AntwortenLöschen
  13. "Απαγόρευση της μαντίλας, σημαίνει ότι τουλάχιστον : ΒΟΗΘΑΜΕ αυτές τις ΛΙΓΕΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!!!! Ενώ αλλιώς τους δίνουμε μια κατραπακιά!"

    Αυτό νομίζω είναι το καίριο σημείο. Και δεν είναι μόνο οι λίγες φεμινίστριες, αλλά και οι πάμπολλες απλές γυναίκες που φοβούνται να εκφραστούν. Αν εμείς, με την έπαρση της δυτικής, χειραφετημένης γυναίκας, διαχωρίσουμε τη θέση μας απ' αυτές, τότε κλειδώνουμε τη φυλακή τους και πετάμε και το κλειδί. Μην ξεχνάμε πως, 3-4 γενιές πίσω, στην αγροτική ελληνική ¨κουλτούρα" περιλαμβανόταν κι ο ξυλοδαρμός των απείθαρχων γυναικών και τα εγκλήματα τιμής. Μήπως να τα αναβιώναμε για λόγους πολιτιστικής διαφοροποίησης;

    AntwortenLöschen
  14. @ παντοτινέ ταξιδευτή

    Τα σχόλια σου είναι τόσο πλήρη που δεν έχω τι να πω!

    Υπέρ της απαγόρευσης της μαντήλας είναι οι γυναίκες, όχι οι άνδρες!
    Και στις δύο αναρτήσεις
    14 άτομα άφησαν σχόλια.
    Από αυτούς 6 καθαρά κατά της μαντήλας, έτσι όπως το θέτω εγώ, δηλαδή και υπέρ μέτρων απαγόρευσης.
    5 δεν εξέφρασαν άποψη υπέρ ή κατά της απαγόρευσης, αλλά είναι όλοι σαφώς κατά της μαντήλας.
    3 κατά της μαντήλας μεν, αλλά υπέρ της «ελευθερίας» της μουσουλμάνας να τη φοράει ή να μην τη φοράει. Οι δύο είναι άνδρες ο τρίτος δεν ξέρω, αλλά από το στυλ, υποθέτω ότι είναι άνδρας.
    Από τους 6 υπέρ της απαγόρευσης, 1 αγνώστου φύλου, 3 γυναίκες και 2 άνδρες!
    Από αυτούς που είναι υπέρ της «ελευθερίας» είναι και οι

    @ taspa

    και γω θα δυσκολευτώ να τα βρω, παρότι έχω προσπαθήσει κάμποσες φορές να βάλω τάξη!

    2mnka

    Έψαξα το προφίλ σου, αλλά δεν το βρήκα να δω αν είσαι φίλος ή φίλη!
    Ναι σωστά, αλλά πρόσεξε και σπάμε και τον τσαμπουκά των φαλλοκρατών του ισλάμ!

    AntwortenLöschen
  15. Καλημέρα σας αγαπητή Ange-ta!
    σας προτιμώ πολύ περισσότερο έτσι πιο νηφάλια, γιατί κι ο λόγος σας είναι -στα μάτια μου τουλάχιστον- πιο διαυγής και εύληπτος!
    Αν και δεν μου αρέσει να απομονώνω εκφράσεις από ένα κείμενο γιατί θεωρώ ότι τους στερώ τον απαραίτητο περιβάλλοντα χώρο, εντούτοις η πρόταση σας "Λάθος ανοχή δεν μας βοηθάει πολιτικά" με προβληματίζει θετικά. Θεωρώ ότι είναι ο πυρήνας της -μεταξύ μας- διαφωνίας σε προηγούμενες αναρτήσεις.
    Την σκέφτομαι και σας ευχαριστώ γι'αυτό!

    AntwortenLöschen
  16. "Λάθος ανοχή δεν μας βοηθάει πολιτικά
    "Καμία γυναίκα δεν θέλει την «κουλτούρα» της ταπείνωσης!......"

    νομιζω πως αυτο ειναι η καλυτερη περιληψη και συμπερασμα.

    Φοβαμαι αυτο που ειπες οτι φοβασαι μηπως στο μελλον θα πρεπει να φοραμε μαντιλες για να μην προσβαλομε τους γειτονες.
    (εκεινα που ακουγοταν παλια περι ποσοστωσεων -ποσους ξενους μπορει να ανεχτει μια κοινωνια χωρις να υπαρχουν προβληματα- ειναι πια ξεχασμενα. Αλλωστε στη μελλοντικη παγκοσμιοποιημενη κοινωνια δεν χρειαζονται πολλες δημοκρατιες, δικαιωματα και συναφη.Εργαζομενους-εργατες χρειαζομαστε.Και μαλιστα αναλωσιμους χωρις πολλα πολλα λογια.Και πολλες κουλτουρες -θρησκειες- ομαδες ειναι βοηθητικες με τον τροπο τους προς αυτη την κατευθυνση)

    AntwortenLöschen
  17. @ baobab,
    φίλε ή φίλη?
    Αν εννοείς ότι δεν ήμουν νηφάλια
    στο ποστ για το burkini, μάλλον υπερβάλεις, γιατι εκεί έδειξα 3 βιντεο, χωρίς πολλά - πολλά κόμεντσ, ενώ εδω ξεχειλίζει η νηφάλια οργη του γράφοντος, που δεν είμαι εγω!
    Σε παρακαλώ να δεις το βίντεο το γερμανικό, (ΣΤΗΝ ΠΙΣΊΝΑ) αν dεν καταλαβαίνεις γερμανικά, δεν πολυ πειράζει, στο τέλος εμφανίζεται ο μπαμπάς αυτών των μαντιλωμένων κοριτσιών που απαιτει με τραμπούκικο τρόπο απο την διευθύντρια του σχολίου να μην αφήνει τη κόρη του, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ. Κοίτα με τι τρυφερότητα και τι ευγένεια ρωτάει ο γερμανός δάσκαλος τα κορίτσια γιατι δεν κολυμπούν! Κοίτα τα μάτια των κοριστιών και θα καταλάβεις, αν ήταν απαγορευμένη η μαντήλα και τα λοιπά καραγκιοζιλίκια, αν θα ήταν αυτά τα κορίτσια τοοοοσο δυστυχισμένα!
    Any way, επειδη έκανα μια στατιστική, ποιοι υποστηρίζουν τη "ελευθερία" της μαντηλας και ποιοί όχι, δηλαδή ποιοι υποστηρίζουν την απαγόρευση της μαντήλας απο τους δημόσιους χώρους μπορείς να μου πεις αν είσαι φίλος ή φίλη;;

    AntwortenLöschen
  18. @ παλιοσκυλάκι,

    Ζήτα και απο τον άνδρα σου να ρίχνει και καμια μαγκουριά για ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

    Αστα να πάνε στα τσακίδια πόσο ζαβή είναι η θέση των "αριστερών" στα τοσο σοβαρα ζητηματα του σήμερα.

    Αλλά τι να περιμένεις όταν όλοι, δεξιοί - αριστεροί παίρνουν και το κατι τι τους απο τις διάφορες ζήμενσ.

    Στην πολύ σοβαρη άποψη που διατυπώνεις, εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα: Το συτημα για να δουλέψει θέλει εργαζόμενους και όσο πιο υποταγμένοι, βλέπε ισλάμ - τόσο το καλύτερο!!!

    AntwortenLöschen
  19. Πολύς θόρυβος γιά το τίποτε. Κάποτε, όχι πάντα, η υπεραπλούστευση των πραγμάτων οδηγεί στην ουσία τους.
    Πίσω απ' όλη αυτή την ιστορία κρύβεται ένας άκρατος θρησκευτικός φανατισμός, συμβατός απολύτως με τη γενικώτερη θεώρηση των αξιών της ζωής των "πιστών" και τους πολιτικούς στόχους των ιθυνόντων. Δεν λέω "αναχρονιστικός" καθ' όσον σε κάθε φανατισμό εγκλείεται και ενυπάρχει ο αναχρονισμός. Και η
    "συντήρηση". Στην πιό απαίσια κι απάνθρωπη μορφή της. Είναι ανάξιο
    σοβαρότητος να συζητάμε επι τη βάσει κειμένων και κανόνων που έχουν συνταχθεί προ 1400 χρόνων περίπου, και καθορίζουν τη σημερινή ζωή με τα δεδομένα και τις πρακτικές του τότε.Και απαράδεκτο για τον Ανθρώπινο Πολιτισμό,με σοφιστίες και σοβαροφανή επιχείρηματα να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε θεσμούς και θεωρίες που θέλουν το μισό πληθυσμό της Γης, τις Γυναίκες, άβουλες,άφωνες,απόλυτα εξηρτημένες από τη βούληση του Άντρα αφέντη ( συζύγου η πατέρα ), αναξιοπρεπείς, υπάκουες. Her master's voice !Kαι will ! Απλά κατοικίδια !
    Το θέμα δεν αντέχει σε σοβαρό διάλογο.
    Το ότι υπάρχουν και κάποιες,
    λίγες,ελάχιστες, "δυτικές" που τη "βρίσκουν" με τέτοιες καταστάσεις, είναι θέμα που αφορά το Φρόυντ, το Σαντ και τη σύγχρονη ψυχιατρική επιστήμη.
    Στις μη φανατικές μουσουλμανικές κοινωνίες (Βοσνία, Ινδονησία, κλπ)δεν θα δείτε αυτό το χάλι των μαύρων φαντασμάτων. Οι γυναίκες λειτουργούν, μιά χαρά, στα γενικώτερα κοινωνικά πλαίσια της κάθε χώρας. Αρα το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία αλλά τα άρρωστα, βάρβαρα μυαλά των ιθυνόντων,τα
    "ολοκάθαρα από τη πλύση μυαλά" των πιστών τους και οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται.
    Σας παραπέμπω, γιά του λόγου το αληθές, στον τελευταίο νόμο του Καρζάι στο Αφγανιστάν.
    Λυπάμαι,ειλικρινά, γιά τα δυστυχισμένα γυναικεία πλάσματα ( ακόμη και γι' αυτά που διαδηλώνουν υπέρ της σκλαβιάς τους ! στη Τεχεράνη και αλλαχού. "Ου, γαρ, οίδασι τι ποιούσι" )αλλά, πιό πολύ και γιά διαφορετικούς λόγους γι' αυτούς τους "προοδευτικούς κουλτουριαρέους" που ντύνουν με ιδεολογικά φληναφήματα αυτή τη βαρβαρότητα και υπερασπίζονται τη συνέχιση αυτής της άδικης, γιά τη Γυναίκα, μεταχείρισης, εν ονόματι σκοτεινών επιδιώξεων.

    AntwortenLöschen
  20. @ Orphea,

    καλώς όρισες με το ωραίο όνομα,

    Εχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες!
    Δεν είναι κανείς εδω υπέρ της μαντηλας και της μπουργκας, υπάρχει η εξής διαφωνία:
    Εγω και ή πλειονότητα των σχολιαστών είναι κατα της μπούργκας (και της μαντίλας) και υπερ της απαγόρευσης της στον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον στις δημόσιες εμφανήσεις αυτων των γυναικών.
    Υπάρχουν και κάποιοι, η μειοψηφία, που υποστηρίζει ότι η μπούργκα - μαντήλα είναι μεν κακή, αλλά είναι δικαίωμα και ελευθερία της μουσουλμάνας να τη φοράει.

    Πάνω σ αυτές τις θέσεις εχει αναπτυχθει μια σειρά αιτιάσεων.
    Αν δεν βαριέσαι διάβασε τα σχόλια. Η θέση της ανάρτησης, είναι σαφως υπέρ της απαγόρευσης της μαντήλας και αναρωτιέται που είναι οι αριστεροί να διαμαρτυρηθούν για την ανοχή της μαντήλας!
    Σημειωτέον ότι ο γράφων εκπροσωπεί το κίνημα υπέρ της αθεϊας στο Βέλγιο!!!!

    AntwortenLöschen
  21. Φίλη!
    Επί των υπολοίπων δεν έχω κάτι περισσότερο να σου πω, γιατί όπως σου είπα και στο προηγούμενο σχόλιο η πρόταση σου σχετικά με την ανοχή με έχει προνληματίσει ιδαίτερα. Ξέρεις είναι δύσκολο να πολεμήσεις την ανοχή από μέσα σου αν αυτή είναι η βάση της ύπαρξης σου από επιλογή. Και πάλι σ'ευχαριστώ

    υ.γ. το προηγούμενο ποστ σου (για το μπουρκίνι)ήταν νηφάλιο, όχι όμως και τα σχόλιά σου. Το παρόν ποστ είναι οργισμένο αλλά νηφάλιο και διαυγές, όπως και τα σχόλιά σου. (ελπίζω να μην ενοχλείσαι από αυτή την παρατήρηση, αλλά θεωρώ ότι όταν "ξεφεύγεις" χάνεις μέρος των επιχειρημάτων σου)

    AntwortenLöschen
  22. @ baonab,
    χαίρομαι που είσαι γυναίκα και λυπάμαι που αμφιταλαντευεσαι μεταξύ ανοχής και απόρριψης.
    Η ανοχή δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος στην ιστορία της καταπίεσης και δουλείας!

    τεσπα,

    Για την "ανοχή της αδιαλλαξίας" δες το πληρες κείμενο της Mina

    Ahadi:

    http://ange-ta.blogspot.com/2007/03/blog-post_09.html

    Και για το ισλάμ, έχω κάνει κάποιες αναρτήσεις, αν δεν βαριέσαι ρίξε μια ματιά

    http://ange-ta.blogspot.com/search/label/%CE%99%CF%83%CE%BB%CE%AC%CE%BC

    AntwortenLöschen
  23. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΣΜΙΝΑ ΧΑΝΤΡΑ!

    ΤΟΝ ΘΑΡΡΑΛΕΟ, ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΑΥΤΟΝ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ, ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

    ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ!


    ΥΓ. " Η ΑΝΟΧΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ" !!!

    AntwortenLöschen
  24. Στην στατιστική σου έρευνα, να με υπολογίσεις με τα κοριτσάκια, παρακαλώ. :)
    Η wordpress δεν έχει υπηρεσία προφίλ, αδίκως έψαχνες.

    Για κάτι τύπους σαν τον "κύριο" στο κολυμβητήριο, που περπατάνε σαν συγκαμένοι, υπό το βάρος του... ανδρισμού τους, είχε πει μια ωραία ατάκα η Λιάνα (μια είναι η Λιάνα):
    Ο κύριος "περπατώ-και-τα-κοιτώ".

    Ω, ναι! Ο τσαμπουκάς τέτοιων τζάμπα μαγκάκων θέλει χοντρό σπάσιμο!

    AntwortenLöschen
  25. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι εμβριθέστερα(!), το βασικό είναι πως έτσι σπάει ο τσαμπουκάς των φονταμενταλιστών ιμάμηδων και χάνουν μέρος του κύρους τους, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των παρεπιδημούντων μωαμεθανών.

    Μήπως τελικά γι' αυτό είναι υπέρ της μαντήλας οι "προοδευτικοί"; Για να μην χτυπηθεί η μαζικότητα του "αδελφού κινήματος";

    AntwortenLöschen
  26. Φίλτατη ange-ta, ευχαριστώ για την υποδοχή.
    Επανέρχομαι , προς άρση κάθε ψήγματος παρανόησης.
    Το πρόβλημα δεν είναι η μπούργκα, η η όποια μπούργκα και, γενικά, η αμφίεση.Το πρόβλημα είναι ο φανατισμός, η πρόκληση, η κόντρα. Η μπούργκα λειτουργεί, εν προκειμένω, προβοκατόρικα, μεταξύ δούρειου ίππου και πολιορκητικού κριού.
    Χωρίς τις υποδόριες σκοπιμότητες της θα ήταν, απλώς, μιά γραφικότης.
    Οι ευρωπαικές μεγαλουπόλεις βρίθουν από τέτοιες.
    Και κάτι που μάλλον πέρασε απαρατήρητο. Στους, εν εξελίξει παγκόσμιους αγώνες στίβου, σε κάποιο αγώνισμα γρόμου εμφανίστηκε και μία δρομέας από κάποιο αραβικό εμιράτο. Με ολόασπρη φόρμα, που ίσα άφηνε τα μάτια ακάλυπτα. Σαν λευκός βατραχάνθρωπος χωρίς μάσκα ( αλήθεια, πως δεν το σκέφτηκαν ). Το μελαγχολικό είναι ότι η κοπέλα έχασε τη πρόκριση στο τσακ !Κάτι που ασφαλώς δεν θα γινόταν αν αντιμετώπιζε τις αντιπάλους της, επι ίσοις όροις, χωρίς τη γελοία για τον αθλητισμό εμφάνιση με τα περιττά βάρη. Κι αυτό για να μην αποκαλύψει στο κοινό τα....
    "κοσμήματά" της !!!
    Κι αυτό λέγεται πρόοδος, λέγεται σεβασμός στη παράδοση, λέγεται "άλλη" κουλτούρα ! Και δεν λέγεται σκοταδισμός, υπανάπτυξη, γελοιότης και, εν τέλει, βαρβαρότης.
    Ο νοών νοείτω !

    AntwortenLöschen
  27. @ παντοτινέ ταξιδευτή, και mnk ή και 2mnka

    Μου τον έμαθε η κόρη μου! Μόλις διάβασα τα χελιδόνια της Καμπούλ, αγόρασα και το τρομοκρατικό κτύπημα και άλλο ένα μου διαφεύγει ο τίτλος. Εξαίσια βιβλία και τα τρία.
    Επίσης, στο ίδιο μοτίβο της κριτικής στον φονταμενταλισμό και η Μαριάνα Σατραπί.
    Καλό Σαββατοκύριακο

    Απίθανη η Λιάνα!

    Λοιπόν μετά από την διευκρίνηση η στατιστική διαμορφώνεται ως κάτωθι:
    15 άτομα άφησαν σχόλια.
    Από αυτούς 7 καθαρά κατά της μαντήλας, έτσι όπως το θέτω εγώ, δηλαδή και υπέρ μέτρων απαγόρευσης.
    5 δεν εξέφρασαν άποψη υπέρ ή κατά της απαγόρευσης, αλλά είναι όλοι σαφώς κατά της μαντήλας.
    3 κατά της μαντήλας μεν, αλλά υπέρ της «ελευθερίας» της μουσουλμάνας να τη φοράει ή να μην τη φοράει. Οι δύο είναι άνδρες η τρίτη γυναίκα, αλλά θα το σκεφτεί, αν θα παραμείνει σ αυτή τη κατάταξη.
    Από τους 7 υπέρ της απαγόρευσης, 4 γυναίκες και 3 άνδρες!


    @ ORPHEAS,

    Άντε να σκεφτείς ότι στο στίβο στην αρχαία Ελλάδα πήγαιναν γυμνοί, για να μην ξεχωρίζουν οι καλοντυμένοι και οι κακοντυμένοι!
    Εννοείται ότι το ένδυμα είναι σύμβολο και σαν σύμβολο κρίνεται και όχι ως πανί!

    AntwortenLöschen
  28. Όπως έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση σε μια δυτική κοινωνία όπου δυστυχώς τα πάντα έχουν "φθηνήνει" το γυναικείο σώμα περιφέρεται και εκείνο φθηνό, συνήθως ημίγυμνο ή και εντελώς γυμνό να κρέμεται από τα μανταλάκια ενός περίπτερου. Στην αρχαία ελλάδα μπορεί να περίφεραν τα γυμνά τους σώματα (πάλι όμως περισσότερο οι άνδρες και τότε οι γυναίκες ήταν καταπιεσμένες) αλλά ούτε το μέσα ούτε το έξω ήταν φτηνά ... Νομίζω πρέπει να ξεχωρίσουμε τους ισλαμιστές που κατοικούν στην Δύση απο εκείνους που κατοικούν στην Ανατολή. Η πολιτικοποίηση ενός πολιτισμικού φαινομένου στην Δύση δεν μου φαίνεται καλός οδηγός. Ενδεχομένως οι ισλάμισες να έχουν συνηθήσει τις αξίες αξοπρέπειας που συμβολίζει γι αυτές η Μπούργκα, παρόλη την υπερβολκή καταπίεση από τους άνδρες. Δεν νομίζω ότι μπορούμε εύκολα να τις καταλάβουμε. Αυτό που ίσως να μπορούσε να γίνει να ήταν να τους εξηγήσουμε ότι υπάρχουν και άλλα αρκετά κομψά ντυσίματα και ότι κυρίως αυτό, η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ενός ανθρώπου παράγεται και αναδεικνύεται από τα ΜΕΣΑ προς τα ΕΞΩ. Κάποια στιγμή ίσως συνειδητοποιήοσυν ότι ακόμη και ένα γυμνό σώμα που καλύπτει μια ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ψυή και βρίσκεται ανάμεσα ΟΜΩΣ σε ανθρώπους εξίσου αξιοπρπεπής ΚΑΙ ΜΟΝΟ μπορεί να μην είναι "άσεμνο". Προφανώς κάτι τέτοιο θα πάρει δεκαετίες και αν γίνει ποτέ! Εντωμεταξύ μήπως την ίδια ακριβώς εκπαίδευση θα έπρεπε να εμφισήσουμε και στους δυτικούς (άνδες και γυναίκες); Διότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν γίνει πραγματικά πολύ "φθηνές" σε πάρα πολλά επίπεδα και κυρίως στις διαπροσωικές σχέσεις του δημοσίου χώρου ... ;)

    AntwortenLöschen
  29. anyway για λογους ισοτητας αντιμετωπισης των πολιτισμων και των εθιμων προτεινω ενα μηνα το χρονο να φορανε ολες οι γυναικες μπουρκα και οι αντρες να κυκλοφορουν τσιτσιδοι με μονο ενδυμα ενα κερατο στο πουλι τους, προς τιμη μιας φυλης που ντυνεται ετσι αλλα δυστυχως δεν ξερω πως την λενε και που ακριβως ειναι.
    (αυτοι γιατι δεν διεκδικουν τα πολιτιστικα τους δικαιωματα οτν μενουν στη "δυση"?

    AntwortenLöschen
  30. εννοειται οτι ενα αλλο μηνα του χρονου να κυκλοφορουν οι αντρες με μπουρκα και οι γυναικες....χμμμ...θα δουμε ...

    AntwortenLöschen
  31. Εμείς, οι άνθρωποι του σήμερα, είμαστε μάρτυρες της αρχικής φάσης του εξισλαμισμού της Ευρώπης. Χειρότερο κι από τις χειρότερες δυτικές δικτατορίες του μεσαίωνα, το ισλάμ προχωρεί ακάθεκτο να κατακτήσει την Ευρώπη, αφού μόνοι τους οι Ευρωπαίοι διάλεξαν να μην συνεχίσουν οι απόγονοί τους την Ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα. Η Ευρωπαϊκή υπογεννητικότητα, αλλά και η ανάγκη για εργατικά χέρια, οδήγησε, αλόγιστα, την Ευρώπη στην εισδοχή της βραδυφλεγούς βόμβας (και σε μεγάλες ποσότητες μάλιστα) στο έδαφός της. 'Ηδη ο συντελεστής γεννητικότητας, περίπου 5 των μουσουλμάνων έναντι 1,3 των Ευρωπαίων, δείχνει ότι σε μερικά, ελάχιστα, χρόνια οι μουσουλμάνοι θα εκλέγουν μια σημαντική μερίδα των βουλευτών της Ευρώπης, με επόμενο στάδιο την πλειοψηφία στις βουλές! Κυβερνήσεις ισλαμικές, λοιπόν, σύντομα στην Ευρώπη. με μαντήλες και μπούργκες (γιατί όχι;) να κυριαρχούν στο Ευρωπαϊκό σκηνικό. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Νόμος της Σαρία στην, πάλαι ποτέ, φιλελεύθερη Ευρώπη, δικαιοσύνη του Κορανίου, κυριαρχία των αγιατολάχ στην πολιτική σκηνή, διώξεις φιλελευθέρων, κρεμάλες, γιαταγάνια, κλπ. Και θα έχουν στη διάθεσή τους και την δυτική τεχνολογία, με "έξυπνα" και πυρηνικά όπλα. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι προοιωνίζουν οι στατιστικές και για την Αμερική, εκεί ίσως λίγο αργότερα, μιά και οι Αμερικάνοι γεννούν κάπως περισσότερο από τους Ευρωπαίους.

    Σε σχέση με τα παραπάνω μελλούμενα, η περί απλής μαντήλας φιλολογία μοιάζει ελαχίστου ενδιαφέροντος. Είναι σαν να διαμαρτύρεται ο μελλοθάνατος γιατί δεν τον αφήνουν να διαβάσει την εφημερίδα του! Μόνο ως απαρχή δεινών έχει τεράστια σημειολογική σημασία. Αλλά αυτό θα πρέπει να αφυπνίσει τις Ευρωπαϊκές χώρες.

    Δεν έχω να προτείνω κάτι, αλλά σε λίγο θα είναι, σίγουρα, πολύ αργά. Παρηγορούμαι μόνο με τη σκέψη ότι, μάλλον, δεν θα είμαι εδώ να δω αυτήν την εξέλιξη στην τελική της φάση.

    AntwortenLöschen
  32. > Mirage: Δυστυχώς στους φανατικούς του ισλάμ δεν μπορείς να εξηγήσεις τίποτε! Είναι τόσο βέβαιοι για την ορθότητα των προσταγών του Κορανίου που δεν υπάρχει χώρος για αλλαγή θέσεων, μια και αυτή θα αποτελούσε ασέβεια προς την θρησκεία τους, τον θεό τους και τον "προφήτη" του. Δυστυχώς η ανθρώπινη βλακεία, αν καλλιεργηθεί από την τρυφερή ηλικία, σε συνδυασμό με τον φανατισμό και την θεοκρατία, ρίχνει τόσο βαθειές ρίζες που δεν ξερριζώνεται με τίποτα! Το βλέπουμε, σε πιο ήπια μορφή, και στη χώρα μας.

    AntwortenLöschen
  33. Και κάτι ακόμη: Αν η μαντήλα ήταν απλώς ένα ενδυματολογικό στοιχείο δεν θα υπήρχε τόσο σοβαρό θέμα συζήτησης. Εδώ πρόκειται για την σημειολογία της επερχόμενης ανατροπής της Ευρώπης από το ισλάμ και μάλιστα με ...νόμιμο τρόπο. Εδώ πρέπει να εστιάσουμε.

    AntwortenLöschen
  34. Φιλτάτη, χαίρε.
    Η αναφορά μου στην αθλήτρια-βατραχάνθρωπο έχει να κάνει με τη στενοκεφαλιά που οδήγησε μιά ικανή αθλήτρια στον αποκλεισμό. Αυτό σε σχέση με τις σύγχρονεςσυνθήκες ζωής (περιέχεται κι ο αθλητισμός) και την καθήλωση κάποιων,πεισματικά,στο σκοταδισμό και τη καθυστέρηση.
    Τα περι στίβου και Αρχαίας Ελλάδας δεν "παίζουν"στη παρούσα συζήτηση.
    Πάντως μιά και το θέτεις το ζήτημα, σκέψου καλά ότι.
    Ότι και όπως συνέβαινε τότε, είταν γιά την εποχή του σ ύ γ χ ρ ο ν ο,
    συμβατό και,κυρίως,καθολικά αποδεκτό.(γιά αμφίεση μιλάμε,έτσι; Mη το γενικεύουμε).

    AntwortenLöschen
  35. Τώρα σας είδα!

    Αυριο με το ξημέρωμα θα σας διαβάσω με προσοχή!

    AntwortenLöschen
  36. Heliotypon,

    Με κάλυψες πλήρως!!

    @mirage,

    με κάλυψε ο heliotypon και το παλιόσκυλο.

    Μπορεί οι δυτικές γυναίκες να κρεμάνε τ βυζιά τους στα περίπτερα, αλλά ακόμα και να δεν μ αρεσει να βλέπω βυζιά παντού, με αφήνει αδιάφορη. Δικά τους είναι ας τα δείχνουν. Προτιμώ να αποφασίζουν να δείχνουν τα ¨κάλη" τους, παρά να ρχεται ο αφέντης αρσενικός και να τις κουκουλώνει.

    Εξ άλλου η γύμνια δεν είναι ασχήμια, η εμπορευματοποίηση της γύμνιας είναι η ασχήμια. Μ αυτη να τα βάλουμε και όχι με τη γύμνια.

    AntwortenLöschen
  37. Νομίζω ότι συμφωνούμε στο ότι η γύμνια από μόνη της δεν είναι ασχήμια, αλλά το εξήγησα παραπάνω όσο καλύτερα μπορούσα ... η φθήνια έρχεται από τα ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ τα έξω. Τώρα δηλαδή που τις κουκουλώνει και τις αλλωτριώνει ξεγελώντας τες με χρήμα και "χλιδή" η επιχείρηση είναι καλύτερα ;) Δεν τίθεται ζήτημα τι είναι καλύτερο, η δήθεν ελευθερία ή η φανερή υποταγή ... και προφανώς η αντίρησή μας στην ΜΟΡΦΗ υποταγής στον μουσουλμανικό κόσμο έχει να κάνει ακριβώς με το εσωτερικό υπόβαθρο, είναι δηλαδή και εκείνη Φθηνή ... αλλιώς είναι η οικειοθελής "υποταγή" της ερωτευμένης γυναίκας στον αριστοκρατικό και αξιοσέβαστο άνδρα ΤΗΣ ... ;)

    AntwortenLöschen
  38. @ mirage,

    Γράφεις "Τώρα δηλαδή που τις κουκουλώνει και τις αλλοτριώνει ξεγελώντας τες με χρήμα και "χλιδή" η επιχείρηση είναι καλύτερα;"
    Ποιός; ο μουσουλμάνος τη γυναίκα του; Καθόλου δεν την ξεγελάει με χρήμα και χλιδή! Το αντίθετο την δέρνει κιόλας!!!
    ΣΙγά να μην αισθάνεται την ανάγκη να την ξεγελάσει! Τη βρίζει τη δέρνει και την κουκουλώνει. Διάβασε τα ποιήματα, πόσο ωραία τα λένε

    AntwortenLöschen
  39. Βρειιι, στις δυτικές γυναίκες αναφέρομαι ... στην πρώτη περίπτωση.

    Δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω στο ότι είναι προτιμώτερο το ξεπούλημα/ ξετσίπωμα από το ξύλο ... δεν είμαι γυναίκα και δεν μου τις βρέχουν αν και θυμάμαι ότι δεν μου άρεσε όταν τις έτρωγα μικρός ... προφανώς και υποστηρίζω ότι συγκριτικά είναι πολύ καλύτερη η θέση της δυτικής γυναίκας ... αλλά όμως ξετσίπωτα μεγαλώσαμε όλοι εμείς στην Δύση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ... και προφανώς αυτό δεν με ενθουσιάζει ... ;)

    AntwortenLöschen
  40. @ mirage,

    συγνώωωωωμη, έπρεπε να το καταλάβω!! ότι αναφέρεσαι στις δυτικές γυναίκες.

    Στα άλλα που λες, ούτε ο μπαμπάς μου με έδερνε ούτε ο άνδρας μου. Η μαμά μου έριχνε καναδυο παπαλιές μέχρι που μεγάλωσα.

    Αλλα όπως και να χει, τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που είναι φτωχή και την δέρνει ο "αφέντης" που περπατά και τα κοιτά που είπε και η τασπα που είπε η Λιάνα;;;;;; Ενώ μια πουλημένη, φταίει η ίδια.

    Θα πας διαδήλωση απόψε?

    AntwortenLöschen
  41. Είχα πάει το 2007, μην μου γίνει και συνήθεια, χα, χα, χα

    Σου απάντησα στο αντίστοιχο πόστ

    AntwortenLöschen
  42. http://www.ted.com/talks/lang/gre/isabel_allende_tells_tales_of_passion.html

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...