Φαίνεται, ότι οι Γερμανοί αισθάνονται μεγάλη πίεση, μετά τα ποτάμια ύβρεων που εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι του γερμανικού κατεστημένου ενάντια στη χώρα μας και εμφανίζουν τώρα αισχάτως μια εκπληκτική κινητικότητα!
Για μια κοινωνία αλληλεγγύης
Για τον δημοκρατικό έλεγχο των αγορών (καλύτερα να πούμε)
Για τον δημοκρατικό έλεγχο των αγορών (καλύτερα να πούμε)
για την κατάργηση των αγορών
"Από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο την κρίση να πληρώσoυν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές.
Είμαστε όλοι Έλληνες"
Από την περσινή χρονιά έχει δημιουργηθεί μια πλατιά πλατφόρμα συντονισμού εργατικών συνδικάτων, όλου του φάσματος της γερμανικής αριστεράς, της αυτονομίας, του αντιφασιστικού κινήματος με κεντρικό σύνθημα και στόχο την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική κρίση.
"Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους".
Φέτος, η κεντρική αιχμή για το συντονισμό είναι το ζήτημα της Ελλάδας.
"Από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές. «Είμαστε όλοι Έλληνες» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η σημερινή πραγματικότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν είναι μακριά από αυτό που ζουν και θα ζήσουν εργαζόμενοι και νεολαία στη Γερμανία.
Στις 12 Ιούνη έχουν καλεστεί διαδηλώσεις σε Βερολίνο και Στουτγάρδη!
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ!
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας!
Η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβάλουν πολιτική δραστικών περικοπών. Μια μέρα μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε πολιτική σκληρής λιτότητας: Στόχος είναι να μειωθούν εις βάρος των εργαζομένων και των ανέργων, της υγείας, της παιδείας και των δήμων τα αυξημένα κρατικά χρέη, που διογκώθηκαν από την κρίση και τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών!
Για την κρίση, αντί να κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες και οι επενδυτές των χρηματαγορών, καλείται να πληρώσει ο απλός κόσμος: με περικοπές συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Αυτό είναι το «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας. Δεν πρόκειται παρά για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εχόντων! Ωστόσο ο κόσμος στην Ελλάδα αγωνίζεται ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ζωή του. Γι’ αυτό, η αντίσταση των ελλήνων πολιτών πρέπει να αποτελέσει για μας στη Γερμανία πρότυπο και χρειάζεται την αλληλεγγύη μας!
Με το πακέτο διάσωσης των 750 δις δεν πληρώνουμε ούτε «για τους Έλληνες» ούτε για τη σωτηρία της Ευρώπης, αλλά μονάχα για τη σωτηρία των τραπεζών και των επενδυτών, που έχουν στοιχηματίσει στην πτώχευση του ελληνικού κράτους και κερδίζουν από τα ελληνικά χρέη.
Ο κόσμος στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για την κρίση του ευρώ, αλλά αντίθετα αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών ΜΜΕ για την άλυτη κρίση του καπιταλισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο μόνο με αντίσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε την πολιτική που ασκείται προς όφελος των τραπεζών και των πολυεθνικών!
Τα πακέτα διάσωσης δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την κρίση, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της. Από τα πακέτα διάσωσης και τα υψηλά επιτόκια για τα κρατικά δάνεια κερδίζουν μόνο οι τράπεζες. Το κεφάλαιο των πλουσίων και τα κέρδη των πολυεθνικών, με τα οποία κερδοσκοπούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παραμένουν άθικτα. Η εξίσωση προς τα κάτω των μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που οδήγησε στην κρίση, προωθείται προπάντων από τον «παγκόσμιο πρωταθλητή των εξαγωγών», τη Γερμανία, και οδηγεί άλλα κράτη της ΕΕ σε κρίση και δημοσιονομική κατάρρευση.
Όχι στα «πακέτα διάσωσης»
Την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές!
Απαιτούμε:
• Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου και των κερδών του.
• Έλεγχο και συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών αγορών: άμεση, υψηλή φορολόγηση των χρηματαγορών. Απαγόρευση των επενδύσεων υψηλού ρίσκου (hedge funds) και των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων.
• Εθνικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού τομέα υπό κοινωνικό έλεγχο.
• Διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και άλλων βαριά χρεωμένων χωρών της ΕΕ. Να πληρώσουν οι πιστωτές!
Αλληλεγγύη στον αγώνα των Ελλήνων!
Στην κρίση της ΕΕ απαντάμε ενωμένοι ζητώντας:
• Κατάργηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ανοίγει τον δρόμο στην κερδοσκοπία και στην προς τα κάτω εξίσωση των μισθών. Ευθυγράμμιση προς τα πάνω των μισθών και των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη! Θέσπιση κατώτατου μισθού ενάντια στη φτώχεια στην Ευρώπη – 10 ευρώ/ώρα στη Γερμανία!
• Όχι στην πολιτική της εξαθλίωσης. Εδώ και τώρα αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 500 ευρώ! Όχι στην καταπίεση των ανέργων!
• Αντί για μαζική ανεργία, μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των μισθών. Όχι στη σύνταξη στα 67!
• Δημιουργία θέσεων εργασίας με κοινωνικό και οικολογικό χαρακτήρα, με επέκταση του δημόσιου τομέα σε παιδεία, υγεία και με οικολογικά μέσα συγκοινωνίας!
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας! Ενωμένοι ενάντια στην ανεργία, την κοινωνικά άδικη, έμμεση φορολόγηση και την απορρύθμιση της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο!
Όλες και όλοι στην πορεία στις 12 Ιουνίου στη Στουτγάρδη και το Βερολίνο !
Από την Αθήνα ως το Βερολίνο,
την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες κι οι πολυεθνικές!
Για κοινωνικές και οικολογικές εναλλακτικές στον καπιταλισμό!
Στις διαδηλώσεις καλούν περισσότερες από 100 οργανώσεις, απλωμένες σε όλη της Γερμανία, από το χώρο των κομμάτων, των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων και των συνδικάτων.
Πληροφορίες: http://www.kapitalismuskrise.org/
________________________________________
________________________________________
1. Δείτε όλες τις οργανώσεις που θα λάβουν μέρος στην πανγερμανική κινητοποιηση εδώ
2. Μετάφραση της πρώτης φωτογραφίας: Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης
3. και της δευτερης: Είμαστε όλοι Ελληνες, Αλληλεγγύ ενάντια στον ρατσισμό και την κοινωνική αποδόμιση , Διαδήλωση 12 Ιουνίου 2010.
4. δείτε το σχόλιο μου προς τον Omadeon, για την πηγη του κειμένου.
Εσένα το πρόβλημά σου είναι οι γερμανοί. Δηλαδή το Νοέμβρη θα ξαναψηφίσεις pasok made in US ? Θα ξαναβγει ο γιωργάκης αν θες να ξέρεις.
AntwortenLöschen@neotera
AntwortenLöschenΑΣΤΟ καλύτερα. Αν η Αντζε-τα ψήφισε ΠΑΣΟΚ εγώ είμαι.... Κινέζος αυτοκράτορας -χαχαχα-....
@Αντζε-τα
Δεν έχει νόημα η "κατάργηση των αγορών" πάντως. Αντίθετα πρέπει να μετασχηματιστούν σε ακόμη πιο ελεύθερη μορφή ΧΩΡΙΣ τον καπιταλισμό (δηλαδή χωρίς ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής, πέραν των ΙΔΙΩΝ των παραγωγών... και χωρίς τραπεζιτο-γκάγκστερ, κλπ)
Y.Γ. ΠΟΛΥ καλό ποστ...
AntwortenLöschenΜπήκαν update στο δικό μου από εδώ! :)
@ neotera,
AntwortenLöschen1. H Γερμανία σήμερα, αντιπροσωπεύει τον σκληρό πυρήνα της καπιταλιστικής Ευρώπης, δηλαδή της Ευρώπης των πολυεθνικών και των τραπεζών!
2. Η Γερμανία τραβάει πρώτη το χωρό, που λέει, φταίνε οι κωλοέλληνες για την κρίση και όχι το σύστημα.
3. Στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειονότητα της κατεστημένης διανόησης αποδέχεται τις θέσεις της Γερμανίας και αυτο είναι και το χειρότερο!
4. Η Ελλάδα έχει δώσει ένα λόγο στην αντίσταση των λαών!
@ Omadeon,
AntwortenLöschenβάζεις ένα μεγάλο ζήτημα!
στην θέση σου: ΧΩΡΙΣ τον καπιταλισμό (δηλαδή χωρίς ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής, πέραν των ΙΔΙΩΝ των παραγωγών... και χωρίς τραπεζιτο-γκάγκστερ, κλπ
συμφωνω με τα χίλια.
Το άλλο με την αγορά δεν το κατάλαβα.
Το κείμενο (τα πλάγια) είναι απο την σελίδα "you pay your crisis" με ελάχιστες τροποποιήσει.
Δεν ανέφερα της πηγη, επειδη ανέφερα την πηγη της πηγης:
http://www.kapitalismuskrise.org/
και το παρέλειψα. Κακώς, θα το διορθώσω!!
Καλημέρα Αντζε-τα.
AntwortenLöschenΔυστυχώς δεν είμαι γερμανομαθής, οπότε υπέθεσα ότι κάθησες κι έκανες τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ μετάφραση του κειμένου, λόγω των διαφορών με το ορίτζιναλ
(άσε που ημουν ζαλισμένος λόγω φόρτου εργασίας κλπ.)
Τώρα... επειδή δεν ξεκαθάρισα ΤΙ εννοούσa, όταν είπα ότι "δεν έχει νόημα να καταργηθούνοι αγορές":
Η ύπαρξη αγοράς, δηλαδή μηχανισμού ανταλλαγής βασισμένου σε μέσο όπως το χρήμα, δεν είναι χαρακτηριστικό ΜΟΝΟ του καπιταλισμού και υπήρχε ανέκαθεν (έστω με τη μορφή της ανταλλαγής αγαθών). Αποτελεί σφάλμα να καταφερόμαστε κατά της ΙΔΙΑΣ της αγοράς, τη στιγμή που η καπιταλιστική αγορά είναι κάτι πολύ συγκεκριμμένο και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, δηλαδή η "Ελεύθερη" Αγορά αποτελεί ΜΥΘΟ!
:)
Εκείνο μάλλον που πρέπει να οργανώσουμε είναι οι τεχνικές και κοινωνικές λεπτομέρειες (μιας διαφορετικής) αγοράς, έτσι ώστε (1) η συσσώρευση κεφαλαίου να ΜΗΝ παίζει τον κεντρικό ρόλο που έχει σήμερα, (2) η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής να ΜΗΝ ανήκει σε διαφορετικά πρόσωπα από τους ΙΔΙΟΥΣ τους παραγωγούς (συλλογικά) και (3) γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια (όπως στην παλιά ΕΣΣΔ) να αποφεύγονται.
Επίσης σημαντικό είναι να αλλάξει το ΙΔΙΟ το χρήμα. Παραπέμπω π.χ. στην εξαιρετική δουλειά του Bernard Lietaer
(click εδώ), στο Ελληνικό site Οβολός και στο ο ANOIXTO ΧΡΗΜΑ της Peer-2-peer foundation.
@ Omadeon
AntwortenLöschenκαλημέρα και σε σένα.
Με την αγορά (εδώ) εννοώ την χρηματιστηριακή αγορά.
Η άλλη η αγορά, δηλαδή ο νοητός χώρος στον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές των προϊόντων (σε χρήμα για την ευκολία της ανταλλαγής, όπου όπως μας λέει ο Μαρξ, πίσω απο την ισοδυναμία του χρήματος είναι η ισοδυναμία της εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή ενός προϊόντος, και που όπως ο ίδιος αναφέρει στο Κεφάλαιο, ο Αριστοτέλης έγραφε απο τότε, ότι πίσω απο την ισοδυναμία του χρήματος κρύβεται κάτι άλλο)
πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας, και δεν μπορεί να είναι ελεύθερη.
Διότι, αν θεωρούμε σωστη την άποψη του Μαρξ, ότι η Τιμή των προϊόντων είναι η Αξία ανταλλαγής τους εκφρασμένη σε χρήμα (με εξαίρεση τα έργα τέχνης)και Αξία ανταλλαγής είναι η αξία της εργατικής δυναμης που απαιτειται για να παραχθεί, τότε τα προϊόντα έχουν στην ουσία την σωστή τους Αξία, ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗς ΤΟΥς, αφού η εργατική δύναμη είναι στενά συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής. Δηλαδή άλλη η αξία της εργατικής δυναμης στην Ινδία άλλη στη Γερμανία (να τη πάλι η Γερμανία)
Επομένως, σε αντίθεση με τον Ανταμ Σμίθ, όπου επειδή το κρασί στην Ισπανία είναι πιο φτηνό, αρα η Ισπανία πρέπει να εξάγει κρασί και η Αγγλία υφάσματα, πάλι γιατι τα υφάσματα της Αγγλίας είναι πιο φτηνά, θεωρώ ότι τα προϊόντα όταν περνάνε απο τον ένα τόπο στον άλλο πρέπει με δασμούς και λοιπούς Νόμους να εξισώνονται!
Δηλαδή, αν στην Ελλάδα η αξία ενός τι-σερτ είναι 5 Ευρώ το εισαγώμενο πρέπει να έχει δασμούς που το εξισώνουν με τα 10 Ευρώ. Επίσης ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ!
Ετσι ο καφές, που παράγεται στην Γουτεμάλα, δεν θα μπορεί να εξαθλιώνει του Γουατεμαλέζους, για να μπορούμε εμείς να λέμε στην υγεία του ετοιμοθάνατου.
Τέτοιες διάταξη θα βοηθούσαν: Στην μείωση των μεταφορών (επομένως θα είχαμε οικονομια - οικολογία) στην μείωση της μετανάστευσης και βέβαια στην διάχεση (απο το διαχέω) του πλούτου και όχι της φτώχειας.
Στο πολιτικό επίπεδο στην διάδοση της αληθινης δημοκρατίας και αλληλεγγύης των λαών.
Αν η Ευρώπη είχε βάλει αυτούς τους όρους, ο τρίτος κόσμος θα ήταν λιγότερο φτωχός και μεις λιγότερο τεμπέληδες.
Αντζε-τα το προηγούμενο σχόλιό μου... χάθηκε (κι αμέλησα να το σώσω όπως κάνω συνήθως)...
AntwortenLöschenΕν περιλήψει λοιπόν...
Δεν διαφωνώ επί της ουσίας όσων λες, αλλά θεωρώ κάποιες άλλες πτυχές του προβλήματος ΠΙΟ σημαντικές. Π.χ.
1) Την ολοσχερή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΙΔΙΑΣ της "αγοράς εργασίας", μέσα από τις συνεταιριστικές κολλεκτίβες εργαζομέενων. Κανένας δεν θα πρέπει να δουλεύει για ΑΛΛΟΝ (είτε ιδιωτικό είτε κρατικό καπιταλιστή). Η εργασία δεν θα είναι "για πούλημα". ΟΛΑ τα άλλα πρέπει να ανταλλάσσονται απολύτως ελεύθερα ώστε να αυτο-ρυθμίζεται η κοινωνία ως προς τις τιμές και τα παραγόμενα αγαθά. Σκέψου το ! χεχε (χρειαστήκαμε ΠΟΛΛΑ χρόνια για το σκεφτούμε, δεν είναι απλό θέμα...)
2) Την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της έκδοσης ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ από τις ίδιες τις συναιτεριστικές κοινότητες. Το χρήμα αυτό έχει περιορισμένο πεδίο ισχύος και χρήσης (κι έτσι αυτομάτως αποκλείει "κόλπα" όπως η εκμετάλλευση σκλάβων σε άλλες χώρες από καπιταλιστές, κλπ.). Μία αντίφαση της υποτιθέμενης "Ελεύθερης Αγοράς" σήμερα είναι ότι βασίζεται σε ένα θεμελιώδες μονοπώλιο, εκείνο του Χρήματος. Αν καταργηθεί αυτό το μονοπώλιο (και τεθεί εκτός νόμου η εργασία-για-άλλους) τότε... η Αγορά γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ελεύθερη (και... σοσιαλιστική).
3) Την πλήρη αποκέντρωση αλλά και την επιβολή Δασμών Υπεραξίας (όσο θα υπάρχουν χωριστά κράτη - από το ένα στο άλλο). Δηλαδή αυτό που λες κι εσύ, μόνο που ο φόρος εισαγωγής θα έχει σαν βάση την εκτίμηση της εκμετάλλευσης εργαζόμενων σε άλλες χώρες (που δεν έχουν παρόμοιο σύστημα Κολλεκτιβισμού). Αυτές οι χώρες θα εμποδίζονται από το να "μολύνουν" τον υπόλοιπο κόσμο.
Δύσκολα θέματα αυτά, απαιτούν χωριστό ποστ. Και δυστυχώς ακόμη μακρυνά σε υλοποίηση. Κανείς δεν ξέρει πότε (και ΑΝ) θα γίνουν πραγματικότητα... :)
Πάντως ο Richard Wolff θεωρεί τους συναιτερισμούς σαν πεμπτουσία του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ πρακτικού Μαρξισμού. Ο ιδιωτικός αλλά ΚΑΙ ο κρατικός καπιταλισμός πρέπει να καταργηθούν, είτε σιγά-σιγά είτε και... απότομα (χεχε)!
@ Omaden,
AntwortenLöschenείναι όλα όσα γράφεις πολύ ενδιαφέροντα. Αν ποτέ, αν ποτέ απελευθερωθει η ανθρωπότητα απο την κυριαρχία του χρήματος, που οδηγείται αναμφίβολα όχι απλώς στην εξαθλίωση αλλα στον αφανισμό, τότε νεες ιδέες θα εμφανιστούν στην πολιτική σκηνή. Ιδέες φρέσκες που θα προέρχονται απο ελεύθερους ανθρώπους, που δεν θα είναι το συμφέρον που τις υπαγορεύει αλλα το καλό του πλανήτη και της ζωής.
Σήμερα εργαζόμαστε και ματώνουμε για να προετοιμάσουμε το ταφο μας και μαζί με τον δικό μας και του κόσμου όλου!
Πάντως, για να μην το ξεχνάμε η ρίζα του κακού είναι αντικατάσταση των πάντων με χρήμα, καθώς και οι ανοιχτές πόρτες σε προϊόντα και ανθρώπους, που είναι φυσικό επακόλουθο του πρώτου.