Τιμητική εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών για τα 200 έτη από τον θάνατο του
Λόρδου Βύρωνα
-
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ και το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης
Ουράνη σας προσκαλούν στην τιμητική εκδήλωση που διοργανώνουν για τα
διακόσια ...
vor 1 Stunde
Νομίζω είναι σφάλμα να ταυτίζεται ο σύγχρονος (μέσος) 'Ελληνας με τους αρχαίους 'Ελληνες που παρήγαγαν τον γνωστό μας πολιτισμό, που τροφοδότησε το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Αγνοώντας την σίγουρη βιολογική ασυνέχεια, που για μένα δεν παίζει ρόλλο, ο σύγχρονος 'Ελληνας δεν διαθέτει και πολλές από τις ιδιότητες των δημιουργών του αρχαίου πολιτισμού που γεννήθηκε σ' αυτόν τον τόπο. Στην ουσία το μόνο κοινό που έχουμε είναι η γλώσσα, έστω και με τις, αναμενόμενες άλλωστε, μεταλλάξεις. Σεβαστή η γνώμη της αξέχαστης Μαλβίνας, αλλά τι σχέση έχουμε εμείς οι σύγχρονοι με τον πολιτισμό στον οποίο αναφέρεται "το Νίτσε";
AntwortenLöschen@ Heliotypon,
AntwortenLöschenΕχεις και δίκιο και άδικο. Οντως δεν έχουμε μεγάλη συγγένεια κατά DNA με τους αρχαίους Ελληνες, αλλά να λέμε ότι ο πολιτισμός είναι ζήτημα DNA είναι ρατσισμός. Οι αρχαίοι Ελληνες - μοναδικοί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία - δεν διαμόρφωσαν αυτόν τον ανθρωπολογικό τύπο ανθρώπου λόγω DNA αλλά λόγω άλλων παραγόντων. Είναι θέμα μεγάλης συζήτησης.
Οι σημερινοί νεοέλληνες δεν έχουν σχέση με τους τότε, αλλά ποιος άλλος λαός έχει; Κανένας άλλος. Και αν ψάξεις τον περιβόητο διαφωτισμό είναι μια δυτικοευρωπαϊκή κακόφτιαγμένη αντιγραφή, που το μόνο που πήραν είναι ο ορθολογισμός, ενώ χάθηκε η ουσία του αρχαιελληνικού πολιτισμού που είναι ο ισχυρός σεβασμός της φύσης.
Και ωστόσο, όπως λέει και ο Μπρωντέλ, "η ιστορία των μεγάλων χρόνων είναι ακίνητη" και εννοεί την κουλτούρα, που ενώ φαίνεται να κοιμάται ξαφνικά εμφανίζεται σαν κάτι να πέταξε ένα σεντόνι που την κάλυπτε.
Ενας άλλο μεγάλος ιστορικός γράφει, ότι μόνο οι Έλληνες μπόρεσαν και άντεξαν την βάρβαρη τουρκοκρατία γιατι είχαν ισχυρό πολιτισμό. Κανένας άλλος λαός δεν θα έβγαινε σώος. Τώρα λιγο κολοβοί βγήκαμε, αλλά και αυτό είναι μεγάλο ζήτημα συζήτησης.
Εχω πολλές φορές την αίσθηση, ότι αυτό που δημιουργήσαμε τότε (ή που δημιούργησαν οι τότε Ελληνες) έχει μπεί μέσα στο χώμα και μας θρέφει και θα μας θρέφει αιώνια.