Montag, 5. August 2013

Dan Brown: Inferno δηλαδή κόλαση.

Ο Δάντης με την Θεία Κωμωδία ανα χείρας. 
Οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες
για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους
σε εποχές ηθικής κρίσης

Μπορεί ο  Dan Brown να μην είναι  καλός συγγραφέας, σίγουρα όμως είναι ένας πολύ καλός  επιχειρηματίας. Ο Χάρι Πότερ των ενήλικων. Μόλις κυκλοφορεί το καινούργιο βιβλίο του, το βρίσκεις παντού! Στα βιβλιοπωλεία σε στοίβες που αρχίζουν από το πάτωμα και φτάνουν στην οροφή, σε σούπερ μάρκετ, σε λαϊκές αγορές, έξω από τις εκκλησίες και όπου αλλού βάνει ο νους του ανθρώπου. Πρώτη έκδοσή στην Ελλάδα: πάνω από 70.000 αντίτυπα.
Όπου κι αν πάς βρίσκεις μπροστά σου την «Κόλαση».
Το βιβλίο το διάβασα σε 24 ώρες με διάλυμα ύπνου. Από την πρώτη σειρά σε καθηλώνει στην καρέκλα και δεν σ αφήνει να πάρεις ανάσα. Διαβάζεις και περιμένεις τις ….συνήθεις εκπλήξεις.
Όπως και στα άλλα βιβλία του, στα οποία ήρωας είναι ο καθηγητής των ιστορικών συμβόλων, ο Dan Brown παρουσιάζει και σχολιάζει με απολαυστικό τρόπο μεγάλα δημιουργήματα της Τέχνης.  Το βιβλίο το διάβασα στην ηλεκτρονική του μορφή, οπότε το διαδίκτυο ήταν ένας πολύ γρήγορος σύμβουλος. Ακόμα και την συμφωνία του Λίστ για την θεία Κωμωδία βρήκα και άκουσα.

Στην «Κόλαση» του Dan Brown, ο καθηγητής  Ρόμπερτ Λάνγκντον (ήρωας στους Ιλλουμινάτι και στον κώδικα Ντα Βίντσι) καταπιάνεται με ένα ζήτημα βιο - τρομοκρατίας το οποία εκτυλίσσεται με επιδεξιότητα, όχι σε κρεσέντο όπως μας έχει συνηθίσει, αλλά σε σταθερό και ήσυχο τέμπο. Ένας Πούκ διατρέχει τη θεατρική σκηνή μαζί με τρυφηλούς πράκτορες που δεν καταφέρνουν να ρίξουν ούτε μια θανατηφόρα σφαίρα. Μόνιμο φόντο η θεία Κωμωδία του «μεγάλου Φλωρεντινού» όπως τον ονομάζει ο Μαρξ, σε τσιτάτο με το οποίο ξεκινάει το Κεφάλαιο.
Βρισκόμαστε σε έναν αγαθό κόσμο! Τόσο ο κόσμος των πρακτόρων όσο και οι διάφοροι Οργανισμοί, που εμπλέκονται, έχουν όλοι αγαθό σκοπό. Οι «κακοί» να σώσουν τον κόσμο από τον υπερπληθυσμό και οι «καλοί» από την πανδημία ή ανάποδα, δηλαδή οι «καλοί» να σώσουν τον κόσμο από τον υπερπληθυσμό και οι «κακοί» από την πανδημία.

Τρομάρα μας.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας γίνεται κοινωνός της επιθυμίας ενός εξαιρετικά ευφυούς γενετιστή να μειώσει δραστικά και χωρίς καθυστέρηση τον πληθυσμό του πλανήτη, παρασκευάζοντας έναν θανατηφόρο ιό, παρόμοιο με αυτόν που αφάνισε το 1/3 της ανθρωπότητας τον 14ον αιώνα.

Ο γενετιστής, είναι - εκτός από άριστος επιστήμονας - λάτρης του Δάντη και θεωρεί ότι «η κόλασή» έχει μια διαφορετική σημαντική, από αυτήν που μέχρι σήμερα έχει αναλυθεί από πολλούς δαντιστές. Είναι η εικόνα της γης, όταν θα έχει κατακλυστεί από πεινασμένα ανθρωπάκια που είναι έτοιμα να διαπράξουν κάθε έγκλημα προκειμένου να ξεγελάσουν την πείνα τους και να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Δεν έχω καμία αμφιβολία, λέει με πάθος ο γενετιστής στην διευθύντρια του ΠΟΥ, ότι αντιλαμβάνεστε πως ο υπερπληθυσμός αποτελεί πρόβλημα υγείας. Φοβάμαι όμως ότι αυτό που δεν αντιλαμβάνεστε είναι ότι θα επηρεάσει τελικά την ψυχή του ανθρώπου.
Υπό την πίεση του υπερπληθυσμού, άνθρωποι οι οποίοι δε διανοήθηκαν ποτέ να κλέψουν θα καταλήξουν κλέφτες, προκειμένου να θρέψουν τις οικογένειές τους. Άνθρωποι που δε σκέφτηκαν ποτέ να σκοτώσουν θα το κάνουν, προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά τους. Όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα τα οποία περιγράφει ο Δάντης, η απληστία, η λαιμαργία, η ατιμία, ο φόνος και τα λοιπά, θ’ αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται… να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια της ανθρωπότητας, ενισχυμένα από τις όλο και πιο αναιμικές προσπάθειές μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μάχη στην οποία θα κριθεί η ψυχή της ανθρωπότητας.


Με γρίφους βασισμένους στο μνημειώδες αυτό έργο του Δάντη, αλλά και στην ιστορική εποχή που γράφτηκε, εξηγεί – ο γενετιστής - τον τόπο και την ώρα που θα απελευθερωθεί ο ιός. Τους γρίφους αναλαμβάνει να λύσει ο καθηγητής Λάνγκτον σε συνεργασία με το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο της «Κόλασης» την Δρ Σιένα .

Η Σιένα είναι μια γιατρίνα με 208 IQ, που ωστόσο δίπλα στον καθηγητή δεν καταφέρνει να ξεδιπλώσει αυτό το τεράστιο απόθεμα ευφυΐας που κατέχει. Ο Einstein είχε μόνο 176 και άλλαξε τον κόσμο ανακαλύπτοντας την θεωρία της ατομικής βόμβας. Δεν κατάλαβα γιατί ο Dan Brown την προίκισε με τόσο υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Στην πράξη τα καταφέρνει μια χαρά με  τις γνώσεις της περί των πολεμικών τεχνών, παρά με  το μυαλό της. Ίσως ετοιμάζει καμιά συνέχεια που θα είναι η Σιένα το κύριο πρόσωπο.

Το τοπίο συμπληρώνεται με μια ζοφερή εταιρεία που διαθέτει τέτοιους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό, σε χρήμα και σε διασυνδέσεις που ταράζει κάθε συνετό άνθρωπο. Αυτός είναι ο φορέας που θα επιτρέψει στον μεγάλο γενετιστή να ασχοληθεί με την παρασκευή του θανατηφόρου ιού χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι. Ούτε καν ο ΠΟΥ, ο  οποίος έχει εξαπολύσει λυτούς και δεμένους για να τον βρουν, αφού ήδη γνωρίζει ότι ο γενετιστής είναι αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μόνος του, όταν οι άλλοι νομίζουν ότι θα το λύσουν μοιράζοντάς δωρεάν προφυλακτικά, ή όπως ο ίδιος λέει προσπαθώντας να αποφύγουν έναν μετεωρίτη κτυπώντας τον με μυγοσκοτώστρα.

Σύμπασα η τεχνολογία του 21ου αιώνα, όπως η γενετική μηχανική και η πληροφορική, ανοίγει τις φτερούγες της και πλανάται χειρότερη και από τα χειρότερα όρνια της Κόλασης πάνω από τα κεφάλια της ανθρωπότητας έτοιμη να την κατασπαράξει ακόμα και όταν πρόκειται να την σώσει.

Ο γρίφος:

Της Βενετιάς τον άτιμο δόγη,
που τα κεφάλια αλόγων έκοψε…
και της τυφλής τα οστά αφαίρεσε.


είναι κλειδί της έρευνας, αλλά για όποιον αναγνωρίζει σ αυτόν τον γρίφο τον δόγη Δάνδολο μειώνεται κάπως το σασπένς. Και μεταξύ μας δεν είναι και πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις αυτό το διεστραμμένο τυφλό υποκείμενο ( ο πιο άπληστος σακάτης της ιστορίας) που διέταξε να κοπούν τα κεφάλια των αλόγων της Κωνσταντινούπολης για να τα μεταφέρει στην Βενετία, όπου προστέθηκαν τα κολάρα για να μην φαίνεται η σφαγή τους.

Τα τέσσερα επιχρυσωμένα άλογα του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης κοσμούν σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία
«...Eβλεπε κανείς όχι μόνον τις ιερές εικόνες του Χριστού να θραύονται με αξίνες και να ρίπτονται στο χώμα και τα στολίδια τους να αποσπώνται χωρίς φειδώ και προσοχή και να ρίχνονται στη φωτιά, αλλά και τα σεπτά και πανάγια σκεύη να αρπάζονται με θράσος από τους ναούς, να ρίχνονται στη φωτιά και να παρέχονται στα εχθρικά στρατεύματα ως απλός άργυρος και χρυσός  (* ) ».

Και σίγουρα δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις στον επόμενο γρίφο

Στο χρυσοποίκιλτο μουσείον γονατίστε της ύπατης σοφίας,
και το αυτί στο έδαφος τοποθετήστε,
ν’ αφουγκραστείτε το νερό που κατρακυλά.

Την Αγιά Σοφιά!

Τέλος να μην ξεχάσω να γράψω για την άκρως  ανιστόρητη άποψη του συγγραφέα για
Της Βενετιάς τον άτιμο δόγη, για τον οποίο νομίζει ότι

είχε χαρίσει μεγάλη δόξα στη
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ανακαταλαμβάνοντας την Κωνσταντινούπολη.

Αστεία πράγματα, μόνο ένας Αμερικανός θα έγραφε τέτοια μπούρδα.
Το  1204  δεν υπήρχε άλλη Αυτοκρατορία εκτός από την  Βυζαντινή. Όταν κάποιος αναφέρονταν στην Αυτοκρατορία εννοούσε αυτή των Ελλήνων.  Και όταν αναφέρονταν στον Αυτοκράτορα, εννοούσε τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.Βέβαια υπήρχε και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία των Γερμανών, αλλά δεν είχε καμία σχέση με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έτσι όπως την νομίζει ο ανιστόρητος κύριος Brown

Το 324 ο Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (δηλαδή της Ανατολικής και της Δυτικής) και στις 11 Μαΐου του 330 άλλαξε το όνομα της αρχαίας πόλης «Βυζάντιο» σε «Νέα Ρώμη». Το όνομα όμως αυτό δεν το κράτησε πολύ η νέα πόλη, καθώς πέρασε στην ιστορία ως Κωνσταντινούπολη.

Η Κωνσταντινούπολη μέχρι την άλωση και λεηλασία  της από τους Φράγκους και όχι από την ανακατάληψή της όπως γράφει ο Dan Brown ήταν η πιο πλούσια, η πιο ωραία  και η πιο ζηλευτή πόλη του κόσμου. 150 χρόνια μετά της ίδρυση της Κωνσταντινούπολης,   η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε κάτω από την πίεση των εξωτερικών της εχθρών, αλλά και από την ανεπάρκεια των αυτοκρατόρων της. Η Κωνσταντινούπολη, ως η πρωτεύουσα του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, που αργότερα ονομάστηκε Βυζάντιον ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία   έζησε άλλα 1123 χρόνια.

Δεν ξέρω, αν ο Dan Brown είχε κάτι στο μυαλό του, όταν διάλεξε να κάνει ένα ανθρωπολογικό reboot,  σε έναν κατεξοχήν Ελληνικό τόπο, βάζοντας στο στόμα του γενετιστή την φανταχτερή και πομπώδη δήλωση:

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ,

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Ίσως ένας ελληνιστής ιστορικός να έγραφε την ίδια πρόταση για το 1204, έτος σημαδιακό, που χωρίς αμφιβολία δρομολόγησε το 1453 και αμέσως μετά την (δυτική) Αναγέννηση και την απομάγευση του κόσμου. Θα έγραφε δηλαδή αυτός ο ιστορικός :

Εδώ στην Κωνσταντινούπολη στις  13 Απριλίου του 1204 ο κόσμος άλλαξε για πάντα.

Όσο ελαφρύ και αν είναι το βιβλίο του Dan Brown δεν μπορεί παρά να είναι θετικό το γεγονός ότι ένας συγγραφέας που διαβάζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη τολμάει να μιλήσει για το αυτονόητο: Η γή έχει πεπερασμένους πόρους και η ανθρωπότητα πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και αυτό θα έχει κακό τέλος.
Το ζήτημα που θίγει ο Dan Brown στην «Κόλαση» είναι πολύ καυτό. Κατά την δική μου την αντίληψη είναι το μεγαλύτερο και το κύριο πρόβλημα της ανθρωπότητας του αιώνα μας. Κρίση χρέους και τράπεζες και ότι άλλο ακούμε κάθε βράδυ από τους λογιστές της πεντάρας, έτσι όπως έχουν εκφυλιστεί όλοι, από τους ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους, των προέδρων και των πρωθυπουργών συμπεριλαμβανομένων, μέχρι τους δημοσιογράφους και τους παπάδες, του Πάπα και του Πατριάρχη μη εξαιρουμένων, είναι τέταρτης και πέμπτης αξίας ζητήματα.

Είναι πολύ σωστό αυτό που γράφει ο κύριος Dan Brown, ότι όλοι πάσχουν από το σύνδρομο της άρνησης να αντιμετωπίσουν ή έστω να μιλήσουν για το ζήτημα. Πώς να πει κανείς σταματήστε να πολλαπλασιάζεστε σαν κουνέλια γιατί στο τέλος το χώμα της γης θα γίνει άμμος που δεν θα μπορεί να παράγει τίποτε. Όχι μόνο δεν το λένε, αλλά μπροστά στον πολλαπλασιασμό των μουσουλμάνων με ρυθμούς τριπλάσιους και τετραπλάσιους με αυτούς των χριστιανών, η ηθική προσταγή είναι πολλαπλασιαστείτε εξ ίσου γιατί θα μας φάνε οι μουσουλμάνοι. Είναι μεγάλο λάθος του Dan Brown, όταν μας δηλώνει από το στόμα της προέδρου του ΠΟΥ και του γενετιστή ότι ο Πάπας απαγορεύει την χρήση των προφυλακτικών, γι αυτό και οι ενέργειες (σιγά τις ενέργειες) του ΠΟΥ καθίστανται άκυρες. Αυτοί που πολλαπλασιάζονται αφρόνως δεν είναι οι Χριστιανοί οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε μείωση πληθυσμού, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι πολύ κάτω του 2, αλλά οι μουσουλμάνοι, οι φτωχοί και όλοι οι ξεχασμένοι αυτού του κόσμου.

Εξ άλλου η μοναδική ηθική προσταγή του σημερινού ανθρώπου είναι: Να είστε και αν δεν είστε να γίνετε πλούσιοι, με όποιο μέσο μπορείτε. Κλέβοντας και εξαπατώντας αλλά κυρίως αρπάζοντας την εξουσία. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον πλανήτη, αλλά μόνο για το χρήμα και για την ισχύ που αποκτά μέσω αυτού.
Επίσης ένα άλλο φάουλ του είναι η εκτίμηση που δείχνει στον ΠΟΥ.
Αν όντως ο ΠΟΥ είχε το ελάχιστον ενδιαφέρον στο πού βαδίζει η ανθρωπότητα θα φρόντιζε ομού με τον άλλον οργανισμό μαζικής καταστροφής, τον ΠΟΕ, να σταματήσει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων που αυξάνουν την παγκόσμια φτώχεια και μαζί με αυτήν και τον ανθρώπινο πληθυσμό. Οι φτωχιές χώρες πιστεύουν ότι θα κάμψουν τις πλούσιες που είναι οι δυνάστες της Γής μέσω της δικής του πληθυσμιακής υπεροχής.

Κατά την δική αντίληψη, η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού δεν μπορεί να είναι η τεχνοκρατική τακτική, αλλά η φυσική αντιμετώπιση του ζητήματος όπως η υποστήριξη μια άλλης παιδείας, η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, το σταμάτημα της άγριας εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με λίγα λόγια το πέταγμα προς τα μπρός με αποανάπτυξη(**) και επιστροφή σε κοινότητες, υποκείμενες στα έθνη που έχουν κοινή γλώσσα και κοινή κουλτούρα, μακριά από την σούπα της άνευ Αρχών Παγκοσμιοποίησης και μακριά από την λογική του σκληρού και ανελέητου ανταγωνισμού.

Σε αντίθεση με τις σημερινές επιταγές της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιδιωχθεί η αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, που θα απελευθερώσει τους αγρότες από την πείνα και την αναγκαιότητα να κάνουν παιδιά γιατί αυτά είναι τα πιο φτηνά εργατικά χέρια και η μόνη ελπίδα για τα γεράματά τους.

Να γίνει πάλι σε αντίθεση με τα σημερινές ντοκτρίνες η στήριξη ενός σταθερού και σοβαρού ασφαλιστικού συστήματος για την υγεία και για τα γεράματα. Και ίσως σαν πρώτη αρχή, να φορολογηθεί το τρίτο παιδί.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες προτάσεις, αλλά αυτά σε άλλο πόστ.


(*) Από το χρονικό του Νικήτα Χωνιάτη για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

(**) Για την αποανάπτυξη βλ. σχετικό ποστ: http://ange-ta.blogspot.gr/2011/09/blog-post_16.html

5 Kommentare:

  1. Του Dan Brown διάβασα ένα μόνο βιβλίο, έτσι, από περιέργεια, για να δω τι είναι εκείνο που τον κάνει #1 ευπώλητο. Ξέρει να διεγείρει την περιέργεια του αναγνώστη, αλλά πλέον τούτου τίποτε άλλο. Σε τίποτε δεν ωφελείται ο αναγνώστης από την ανάγνωση και καμία γνώση δεν προστίθεται στο απόθεμά του. Απλή ανάγνωση αποκυημάτων φαντασίας (όπως όλα τα μυθιστορήματα). Αρνούμαι να τα διαβάσω όπως και κάθε άλλο μυθιστόρημα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το μυθιστόρημα είναι ένα εντελώς άχρηστο είδος γραφής που μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως ...διανοητικό ναρκωτικό. Ξέρω, τολμηρή άποψη, αλλά δική μου.

    AntwortenLöschen
  2. @ Heliotypon,

    Δεν έχεις καθόλου άδικο! Οπως τα λες. Δεν χάνεις τίποτε με το να μην διαβάσεις ούτε ένα βιβλίο του Dan Brown. Εγώ τον διαβάζω γιατι είναι ευχάριστος. Είναι σαν να πήγα σινεμά και είδα μία ωραία περιπέτεια.
    Από λογοτεχνικής άποψης είναι μηδέν.

    Αλλά πολύ πολύ ευχάριστος. Και βέβαια ως Αμερικανός ανιστόρητος και αμόρφωτος. Επιβεβαιώνει την φήμη για τους χαμπουργερίστες.

    Καλή βδομάδα

    AntwortenLöschen
  3. Αγαπητή μου Ιοκάστη,

    Φαντάζομαι ότι μόλις βγηκες απο το τρελάδικο για να λες εμένα και μάλιστα σ αυτό το ποστ ότι είμαι ανθέλλην.

    Αλλά αν δεν βγήκες απο το τρελάδικο
    μάλλον πρέπει να μπούμε εμείς για να γλυτώσουμε απο τις ξανθές ηλίθιες που κυκλοφορούν ελεύθερες!

    Αντε κοριτσάκι μου να ανοίξεις συζητηση με καμία όμοια σου, που διαβάζει Αρλεκίνο και μην μας πουλάς μούρη πως διαβάζεις Σπρέγλερ, αφού ούτε που τον έχεις ανοίξει.

    AntwortenLöschen
  4. Ιοκαστη σε ψαχνουμε...

    AntwortenLöschen
  5. Ιοκάστη, τραγικό αρχαιοελληνικό όνομα, μιας βαθιάς χρυσαυγίτικης ψυχής....

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...